Voor de meest recente samenvattingen en studiehulp zoek je hier op titel of auteur en kan je gebruik maken van het menu
JoHo: menu studiehulp & samenvattingen

 

Ondernemerschap in Hoofdlijnen (Van der Meer)

Voorbeeld Hoofdstuk (Je toegangsniveau is niet voldoende voor het gebruiken van de volledige samenvatting)
Voorbeeld Hoofdstuk (Je toegangsniveau is niet voldoende voor het gebruiken van de volledige samenvatting): 

Hoofdstuk 1: Ondernemers en hun vak

1.1 Hoe wordt het vak van ondernemerschap gedefinieerd?

In de wetenschappelijke literatuur bestaan verschillende definities voor de term ondernemer. Het vak van de ondernemer, het ondernemerschap, is gedurende de jaren steeds op andere manieren gedefinieerd. Een handzame definitie die voor de ondernemer en zijn ondernemerschap kan worden gebruikt, is die van Schumpeter (1936). Hij benoemt twee belangrijke elementen in zijn definitie van de “ondernemer” en “het ondernemen” dat hij uitvoert:

 • Het uitoefenen van nieuwe combinaties;

 • Het veroorzaken van zogenaamde discontinuïteit

Hij benoemt voor nieuwe combinaties vier mogelijkheden. Hij benoemt daarbij aan de ene kant een verbetering of vernieuwing in de productie van het product. Zowel in (a) de grondstoffen die worden gebruikt als (b) het productieproces dat wordt gebruikt. Daarnaast kunnen nieuwe combinaties ook bestaan uit (c) het aanbieden van verbeterde of nieuwe producten of diensten of (d) het aanspreken van nieuwe markten.

Discontinuïteit wordt door Schumpet beschreven als het aanbieden van een waarde die nieuw is voor de maatschappij, waar vraag naar is en cliënten voor willen betalen.

Er bestaan twee typen ondernemers:

 • (a) de organiserende ondernemer, iemand die een bedrijf begint op basis van bestaande ideeën en concepten. Het bedrijf wordt gemanaged op basis van deze bestaande ideeën;

 • (b) de innovatieve ondernemer, iemand die een nieuwe bedrijfsvoering start op basis van nieuwe kennis, ideeën of mogelijkheden.

Voor een organiserende onderneming zijn voornamelijk managementcompetenties vereist. Voor een innovatieve onderneming zijn meer analytisch - en technische competenties benodigd.

1.2 Een spectrum aan competenties voor het ondernemerschap

Globaal genomen kunnen ondernemingsplannen op basis van de drie O’s worden besproken.

 • de ondernemer als in de persoon;

 • de onderneming als in de organisatie;

 • het onderpand als in de financiën van de onderneming (Van der Meer, 2010: p.14).

In een ondernemingsplan worden dus ook de vaardigheden en kennis van de ondernemer beschreven. Een succesvolle ondernemer bezit een spectrum aan vaardigheden en kennis. Deze kunnen onderverdeeld worden in drie typen competenties: persoonlijke competenties; competenties voor de bedrijfsvoering; en strategische competenties. Hieronder worden voor elk type competenties de kerncompetenties benoemd.

Persoonlijke competenties:

 • Neemt initiatief en risico’s.

 • Bezit genoeg doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen

 • Is kundig in het stellen van bereikbare doelen

 • Is creatief

Bedrijfsvoering competenties:

 • Durft aan externen hulp te vragen om de eigen doelen te kunnen behalen

 • Is communicatief - en interpersoonlijk vaardig

 • Is financieel - en bedrijfskundig vaardig

Voor de innovatieve ondernemer zijn ook de volgende strategische competenties vereist:

 • Is in staat om kansen te benoemen en te benutten

 • Is in staat de meest interessante markten te benoemen

 • Is in staat om voordeel op concurrenten te creëren

1.3 Analyse van ondernemend Nederland

Nederland is een weinig ondernemend land. Dit valt te concluderen uit het jaarlijkse rapport Global Entrepreneurship Monitor (GEM) dat 42 landen met elkaar vergelijkt. Uit dit rapport blijkt ook dat geldschieters in Nederland weinig bereid zijn starters te ondersteunen. Uit deze cijfers blijkt daarnaast ook dat Nederlanders relatief gezien niet snel een onderneming starten. Als zij dit doen zijn zij vaak wel succesvol. Ondernemend Nederland is op het gebied van technologie behoudend. Minder dan 10% van de jonge bedrijven in Nederland hielt zich in 2008 bezig met iets dat geen ander bedrijf deed. Dit valt te concluderen uit “de cijfers over het Nederlandse Ondernemingsklimaat”.

Ondernemers noemen als belangrijkste motieven om een eigen bedrijf te starten; het uitdagende karakter; de vrijheid van het eigen baas zijn; het uitvoeren van specifieke werkzaamheden; de financiële kansen; het vinden en benutten van een gat in de markt. Als tegenvallende punten noemen zij; minder vrije tijd dan verwacht; psychische inspanning; tegenvallende inkomsten. Problemen die ondernemers ondervinden zijn veelal verbonden aan de commerciële en financiële elementen van het ondernemerschap. Dit zijn bijvoorbeeld; betalingen die niet op tijd zijn; sterke competitie; moeite met de financiële bedrijfsvoering; moeite met het vinden van een afzetmarkt; moeite met het bepalen van de juiste prijs.

1.4 Een onderneming starten

Globaal genomen bestaat het oprichten van een onderneming uit drie stappen: (a) overdenken; (b) registreren; (c) handelen.

Goed nadenken en het schrijven van een ondernemingsplan vergroot de kans op een succesvolle onderneming. Bij het schrijven van een ondernemingsplan overdenkt de ondernemer namelijk de risico’s die verbonden zijn aan de onderneming. De ondernemer overdenkt daarbij de volgende elementen; (a) of hij de juiste benodigde competenties heeft; (b) wat de markt is waarop hij zich wil concentreren; (c) wie zijn cliënten zijn; (d) hoe hij de klanten wil benaderen; (e) met welke wetgeving hij te maken heeft; (f) welke rechtsvorm hij zijn onderneming wil geven; en (g) waar hij zich gaat vestigen.

Nadat het ondernemingsplan is geschreven moet de onderneming zijn onderneming bij de Belastingdienst en de kamer van koophandel registreren. Als een onderneming met meerdere personen wordt gestart is het aan te raden (en soms zelfs verplicht) om een overeenkomst op te stellen. Deze overeenkomst bestaat uit afspraken over verdeling van werkzaamheden, bevoegdheden en beloningen. De volgende stap die genomen kan worden is het daadwerkelijk handelen. In deze fase wordt het bedrijf opgericht en worden de uitgedachte activiteiten uitgevoerd.

 

Voor toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Inloggen (als je al bij JoHo bent aangesloten met een abonnement)

   Aansluiten   (voor online toegang tot alle webpagina's)

 

Hoe het werkt

 

Lees hieronder meer over aansluiten bij JoHo

  JoHo abonnement (€20,- p/j)

  • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
  • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen (en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner)
  • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
  • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
  • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)
  • Voor wie extra kortingen wil op de geprinte studiehulp (zoals tentamen tests en study notes) in de JoHo support centers

  JoHo abonnement met service-pakket (€20,- + €60,-)

  • Voor wie de boeksamenvattingen voor zijn of haar studie of studiegebied gratis thuisgestuurd wil krijgen
  • Voor wie gebruik wil maken van de basisservices voor zijn of haar vrijwilligersorganisatie of instelling die de JoHo doeleinden steunt
  • Voor wie gebruik wil maken van de emigratie- en expatservices

  JoHo donateur (WorldSupporter) worden

  JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

  • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
  • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
  • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
  • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

   

  Sluit je een abonnement af in de periode juli tot en met december, dan maak je in de eerste maanden gratis gebruik maken van je de voordelen & services bij je abonnement. Je abonnementsbijdrage geldt dan ook voor het volgende kalenderjaar.

   

  Aanmelden bij JoHo

   

  Study note: begrijpen

   

   

   

  Study note: te gebruiken bij
  Crossroad: relaties

  Uitgebreide samenvatting van het boek 'Ondernemerschap in hoofdlijnen: een integrale plan-aanpak' van Van der Meer. Gebaseerd op de meest recente druk. Hoofdstukken komen overeen met de hoofdstukken uit het boek.

  JoHo: benodigd toegangsniveau
  • Donateur met JoHo abonnement