Samenvattingen en studiehulp bij How Children Develop van Siegler et al. - Boektool

  Tools

De hele tekst op deze pagina lezen? Alle JoHo tools gebruiken? Sluit je dan aan bij JoHo en log in!
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Samenvattingen en studiehulp bij How Children Develop van Siegler et al.

Boeksamenvattingen – TentamenTests

JoHo: crossroads via bundels
JoHo worldsupporter.org: gerelateerde samenvattingen en studiehulp

Boeksamenvatting per hoofdstuk

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 6e druk van How Children Develop van Siegler et al. - Bundel

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 6e druk van How Children Develop van Siegler et al. - Bundel

Study guide with How Children Develop by Siegler et al.

Study guide with How Children Develop by Siegler et al.

Study guide with How Children Develop

Online summaries and study assistance with the 6th edition of How Children Develop by Siegler a.o.

Prints & Pickup with How Children Develop

Related content on joho.org

Waar gaat het boek How Children Develop over? - Chapter 0
Waarom onderzoeken we de ontwikkeling van kinderen? - Chapter 1

Waarom onderzoeken we de ontwikkeling van kinderen? - Chapter 1

Hoe worden kinderen opgevoed?

De ontwikkeling van een kind kan verschillende vragen oproepen in verschillende lagen van de samenleving. Een vraag die de meeste ouders hebben is op welke manier zij hun kinderen kunnen leren omgaan met woedeaanvallen en andere negatieve emoties. Dit is ook een van de redenen dat we de ontwikkeling van een kind bestuderen. Soms worden kinderen geslagen, maar dat blijkt averechts te werken. Er zijn echter verschillende effectieve manieren om met de woedeaanvallen van een kind om te gaan. Een voorbeeld daarvan is om sympathiek te reageren op kinderen die negatieve emoties tonen. Hierdoor leren de kinderen beter omgaan met een situatie die negatieve emoties oproept. Een andere manier is de kinderen te helpen zoeken naar positieve alternatieven voor de negatieve emoties.

Wat waren de bevindingen van de Roemeense adoptiestudie?

Roemeense onderzoekers bestudeerden kinderen die opgroeiden in weeshuizen onder slechte omstandigheden. Door het toenmalige beleid in weeshuizen was er een gebrek aan (fysiek) contact voor de weeskinderen. Toen deze kinderen werden geadopteerd door Britse gezinnen, bleken ze vaak ondervoed, liepen ze achter in hun fysieke en intellectuele ontwikkeling en waren ze vaak sociaal beperkt. In de studie werden deze weeskinderen vergeleken met geadopteerde kinderen uit Groot-Brittannië. Op zesjarige leeftijd liepen de Roemeense weeskinderen nog steeds achter in hun fysieke, intellectuele, sociale en emotionele ontwikkeling. Vooral de sociale en emotionele beperkingen bleven significant tot in de volwassenheid. Deze ontwikkelingsachterstanden konden worden gerelateerd aan significant weinig activatie van de amygdala. De belangrijkste conclusie van deze studie is dat de timing van ervaringen invloed heeft op de gevolgen ervan.

Hoe wordt sociaal beleid gekozen?

De ontwikkeling van een kind kan ook vragen oproepen met betrekking tot sociaal beleid. Dit is ook een van de redenen dat we de ontwikkeling van een kind bestuderen. Onderzoek kan worden gedaan met behulp van een meta-analyse, een methode om resultaten van onafhankelijke studies te combineren, om zo tot conclusies te komen die gebaseerd zijn op al deze onderzoeken samen. We kunnen ons afvragen of het beter is om te investeren in de preventie van ontwikkelingsproblemen bij kinderen, of om te investeren in het oplossen van bestaande ontwikkelingsproblemenl bij kinderen.

Verklaringen van jonge kinderen in de rechtzaal zijn niet altijd even betrouwbaar. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de rechter de verklaring van een kind gelooft, waardoor een onschuldig persoon gestraft wordt. Uit onderzoek is gebleken dat jonge kinderen vaak details vergeten, maar dat wat ze zeggen grotendeels op de waarheid gebaseerd is. Jonge kinderen zijn wel gevoelig voor bepaalde ondervragingstechnieken, vooral wanneer suggestieve vragen herhaald worden. Vragen die gesteld worden aan jonge kinderen in een rechtszaal moeten neutraal zijn. Ook mogen vragen niet herhaald worden als deze al zijn beantwoord. Alleen op deze manier kan er een betrouwbare verklaring afgenomen worden.

Hoe kan de menselijke natuur begrepen worden?

De ontwikkeling van een kind kan ons meer vertellen over de menselijke aard. Dit is ook een van de redenen dat we de ontwikkeling van een kind bestuderen. Ontwikkelingsonderzoekers hebben methoden gevonden om de ontwikkeling van kinderen op jonge leeftijd te observeren, te beschrijven en te verklaren.

Een illustratie van hoe de wetenschap kan helpen om de menselijke natuur te begrijpen, komt van studies naar de manier waarop kinderen de effecten van mishandeling overwinnen, afhankelijk van de timing van de mishandeling. Het blijkt dat kinderen die zich na de geboorte korter dan 6 maanden in een instabiele omgeving bevinden, hier geen negatieve effecten van ondervinden op latere leeftijd. Duurt deze periode echter langer dan 6 maanden, dan kunnen zij hier wel problemen door ervaren, ook al bevinden ze zich daarna wel in een stabiele omgeving. De kinderen die langer dan 6 maanden in een instabiele omgeving leven, hebben onder andere een atypische sociale ontwikkeling, waar abnormale hersenactiviteit aan ten grondslag ligt. Zo is er verminderde activiteit in de amygdala, een hersengebied dat betrokken is bij emotionele reacties. De studie naar Roemeense adoptiekinderen is hier een voorbeeld van.

Wat zijn historische ideeën over de ontwikkeling van een kind?

Wat is de kijk van vroege filosofen?

Plato stelde dat zelfcontrole door kinderen en discipline door ouders het doel zijn van een goede opvoeding en educatie. Ook gelooft Plato dat kennis aangeboren is. Aristoteles stelde dat het belangrijk is dat er rekening gehouden wordt met het individuele karakter van kinderen. Daarin is de kwaliteit van opvoeding door de ouders erg belangrijk. Aristoteles geloofde dan ook dat kennis niet aangeboren is, maar dat kennis verkregen wordt door ervaringen. Locke stelde dat de ouders het kind in eerste instantie moeten opvoeden door middel van discipline.

Als kinderen ouder worden, kunnen ze de vrijheid krijgen om zelf te exploreren. Locke geloofde dat men geboren wordt als een onbeschreven blad. Volgens hem wordt kennis dus verkregen door ervaringen. Rousseau vond dat kinderen in eerste instantie juist maximale vrijheid nodig hebben. Vanaf hun twaalfde levensjaar (de age of reason) moeten kinderen formele educatie krijgen door de ouders en school. Darwin heeft de baby biography ontwikkeld, waarin hij de ontwikkelingen van een baby van dag tot dag observeert. Hieronder vallen de motorische, sensorische en emotionele ontwikkelingen. Darwin inspireerde andere onderzoekers om verdere onderzoeken te verrichten over de ontwikkeling van een kind en de bijbehorende aspecten.

Wat zijn sociale hervormingsbewegingen?

Het huidige veld van de kinderpsychologie heeft ook zijn wortels in vroege sociale hervormingsbewegingen, die zorgden voor verbetering van de levens van kinderen door de condities waarin zij leefden te veranderen. Zo werd bijvoorbeeld verboden dat kinderen onder de 10 jaar mochten werken.

Wat is de invloed van Darwins evolutietheorie?

Darwins werk leidde tot de opvatting dat intensieve bestudering van de ontwikkeling van kinderen zou kunnen leiden tot belangrijke inzichten in de menselijke natuur. Darwins evolutietheorie, die uitgaat van variatie, natuurlijke selectie en erfelijkheid als fundamentele concepten, beïnvloedt nog steeds het denken van moderne ontwikkelingsdeskundigen.

Welke aspecten in de ontwikkeling van een kind zijn belangrijk?

Hoe vormen nature and nurture samen de ontwikkeling van een kind?

Nature betreft de genen die we ontvangen van onze ouders, de aangeboren aspecten van een mens. Nurture betreft de omgeving waarin zowel fysieke als sociale aspecten de ontwikkeling beïnvloeden, de aangeleerde aspecten van een mens. Nature en nurture interacteren met elkaar. Zo blijkt dat het genoom (het totale set met erfelijke informatie) gedrag en ervaringen beïnvloedt, maar dat gedrag en ervaringen ook het genoom beïnvloeden. Deze ontdekking heeft gezorgd voor de opkomst van de epigenetica, de studie naar stabiele veranderingen in genexpressie die gemedieerd worden door de omgeving. Bewijs voor de blijvende epigenetische impact op ervaringen en gedragingen komt van onderzoek naar methylatie, een biochemisch proces dat gedrag beïnvloedt door genactiviteit en -expressie te onderdrukken. Er kan dus geconcludeerd worden dat bij de ontwikkeling zowel de genen als de omgeving van belang zijn.

Hoe vormt het actieve kind zelf zijn eigen ontwikkeling?

Het is bekend dat de actieve rol van een kind onderschat wordt. Hoe ouder het kind wordt, hoe actiever. Op jonge leeftijd bepalen de ouders wat het kind doet in het dagelijkse leven. Wanneer het kind ouder wordt, kiest hij zelf zijn bezigheden, vrienden en omgeving. We noemen dit idee het actieve kind.

Op welke manier is de ontwikkeling van een kind continu en op welke manier is de ontwikkeling discontinu?

Een continue ontwikkeling houdt in dat veranderingen met leeftijd gradueel en in kleine stappen ontstaan. Hierbij staat kwantiteit voorop. Een discontinue ontwikkeling houdt in dat veranderingen met leeftijd plotseling en met grote stappen ontstaan. Hierbij staat kwaliteit voorop. Volgens de stadiumtheorieën bestaat de ontwikkeling uit grote stappen die discontinu en leeftijdsgerelateerd zijn. Een van de bekendste stadiumtheorieën is Piagets cognitieve ontwikkelingstheorie, de ontwikkeling van denken en redeneren. Deze theorie stelt dat kinderen vier fases doorlopen van cognitieve groei, die gekarakteriseerd worden door verschillende intellectuele vaardigheden en manieren van de wereld begrijpen. Er zijn echter ook veel onderzoekers die pleiten voor een graduele ontwikkeling.

Het lijkt afhankelijk te zijn van hoe vaak en hoe lang observaties plaatsvinden of ontwikkeling fundamenteel continu of discontinu te noemen is. Het is dus afhankelijk van het perspectief dat je inneemt om veranderingen waar te nemen. Als je lang naar een kind kijkt, worden veranderingen vaak als continu ervaren. Maar als je om de zoveel tijd naar een kind kijkt, worden veranderingen vaak als discontinu ervaren.

Hoe verandert een kind?

Bij de ontwikkeling van concentratie spelen hersenactiviteit, genen en leerervaringen een rol. Concentratie is de vrijwillige controle over de emoties en gedachten. Problemen met concentratie zorgen voor allerlei gedragsproblemen.

Belangrijk voor concentratie zijn connecties tussen het limbische systeem, een deel van de hersenen dat een belangrijke rol speelt bij emotionele reacties, en de anterieure cingulate en de prefrontale cortex. Deze connecties ontwikkelen zich tijdens de kindertijd. Neurotransmitters zijn chemicaliën die betrokken zijn bij de communicatie tussen hersencellen. Specifieke genen beïnvloeden de productie van belangrijke neurotransmitters. Variaties in deze genen tussen kinderen zijn geassocieerd met variaties in ingespande aandacht. Deze genen worden ook beïnvloed door omgevingsfactoren.

Leerervaringen kunnen ook de connecties van het hersensysteem dat betrokken is bij ingespande aandacht veranderen. Oefening verbetert de vaardigheden. De ontwikkeling van de hippocampus is hierbij van invloed, dit is een hersenstructuur die belangrijk is voor leren en herinneren. Tijdens de slaap worden herinneringen opnieuw afgespeeld in de hippocampus bij oudere kinderen en volwassenen. Beschadigingen aan de hippocampus zorgen voor problemen met leren. Bij jongere kinderen is de cortex verantwoordelijk voor herinneringen.

Hoe beïnvloedt de sociaal-culturele context de ontwikkeling van een kind?

Sociaal-culturele context bevat de fysieke, sociale, culturele, economische en historische aspecten die de omgeving van een kind bepalen. Deze context is dus afhankelijk van de cultuur waarin je leeft, met wie je omgaat, in welke omgeving je leeft, en wat je socio-economische status (SES) is. SES is een meting gebaseerd op de sociale klasse waarin iemand leeft, met een bepaald inkomen en niveau van educatie. Een laag SES kan negatieve gevolgen hebben. Voorbeelden zijn leven in gevaarlijke wijken, slecht onderwijs, ondervoeding en uiteindelijk onderontwikkeling Deze negatieve gevolgen worden samen vaak het cumulatieve risico genoemd.

Hoe komt het dat kinderen van elkaar gaan verschillen?

Er zijn vier factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling, ook al kom je uit dezelfde familie:

  • Genetische verschillen.
  • Verschil in omgang met ouders en anderen.
  • Verschil in reactie op dezelfde ervaringen (subjectiviteit).
  • Verschil in de keuze van eigen omgeving of vrienden.

Hoe kan onderzoek het welzijn van een kind promoten/bevorderen?

Onderzoek heeft altijd praktische voordelen. Bijvoorbeeld wanneer een kind met slechte ogen wordt geboren, kan men meteen opereren zodat het kind er op latere leeftijd minder last van heeft. Ook kan onderzoek zorgen voor betere educatie, doordat beter begrepen wordt hoe kinderen redeneren, herinneren, concepten vormen en probleemoplossen.

Kunnen kinderen leren intelligenter te worden?

Mensen die denken dat intelligentie vergroot door leren, reageren op een andere manier op falen dan mensen die dat niet denken. Het blijkt zo te zijn dat zij minder snel opgeven. In een onderzoek werd kinderen informatie gegeven over het feit dat leren de hersenen verandert en zorgt dat leren verbetert en je slimmer maakt, deze kinderen presteerden beter dan kinderen die deze informatie niet hadden gekregen. Een andere manier is het verstrekken van informatie over falen van bekende mensen, zoals Einstein.

Welke methoden zijn er om de ontwikkeling van een kind te bestuderen?

Wat is de wetenschappelijke methode?

De wetenschappelijke methode is een benadering die gericht is op het testen van overtuigingen door middel van de volgende stappen: een vraag opstellen, een hypothese formuleren (testbare voorspellingen over de aanwezigheid of afwezigheid van fenomenen of relaties), de hypothese testen en uiteindelijk een conclusie vormen. Er zijn verscheidene meetinstrumenten beschikbaar om een hypothese te testen. Deze meetinstrumenten moeten betrouwbaar, valide en relevant zijn. Betrouwbaarheid verwijst naar de mate waarin onafhankelijke metingen consistent zijn. Er bestaan twee soorten betrouwbaarheid, namelijk interbeoordelaars-betrouwbaarheid, de optimale overeenkomsten tussen de resultaten van verschillende beoordelaars en test-hertest betrouwbaarheid, de mate waarin er gelijkenissen voorkomen in het gedrag van een kind in verschillende situaties. Validiteit verwijst naar de mate waarin een test meet wat het beoogt te meten. Er bestaan twee soorten validiteit, namelijk interne validiteit, de mate waarin effecten die gemeten zijn door onderzoekers veroorzaakt zijn door de variabelen die de onderzoeker heeft gemanipuleerd, en externe validiteit, de mate waarin resultaten kunnen worden gegeneraliseerd.

Op welke manieren wordt data over kinderen verzameld?

De eerste manier om data over kinderen te verzamelen, is door middel van interviews. Deze kunnen onderverdeeld worden in structurele interviews, onderzoek waarin alle deelnemers dezelfde vragen worden gesteld, vaak met behulp van vragenlijsten, en klinische interviews, onderzoek waarin de vragen aangepast zijn aan de antwoorden van de deelnemer. De tweede manier om data te verzamelen is door middel van observaties. Deze kunnen onderverdeeld worden in natuurlijke observaties, observatie gebaseerd op gedrag van een kind in zijn natuurlijke omgeving, die niet gemanipuleerd is door de onderzoeker, en gestructureerde observaties, observatie gebaseerd op gedrag van een kind in een gemanipuleerd omgeving, die voor elk kind hetzelfde is gemaakt.

Wat is het verschil tussen correlatie en causaliteit?

Er zijn ook twee soorten ontwerpen in een onderzoek: correlationeel onderzoek en experimenteel onderzoek. Correlationeel onderzoek is bedoeld om te kijken in welke mate bepaalde variabelen aan elkaar gerelateerd zijn. Een correlatie is de associatie tussen twee variabelen. Variabelen zijn kenmerken die variëren tussen personen en situaties. Een correlatiecoëfficiënt laat de mate en richting (positief of negatief) van de correlatie zien.

Dit ontwerp heeft zo zijn voordelen, het is de enige manier om verschillende groepen tegelijk te meten en je kunt de relaties tussen verschillende variabelen bepalen. Er zitten echter ook enkele nadelen aan deze methode: het richting-van-causaliteitsprobleem en het derde-variabeleprobleem. Het richting-van-causaliteitsprobleem is het concept dat een correlatie tussen twee variabelen geen indicatie geeft welke variabele de oorzaak is van de andere. Het derde-variabeleprobleem is het concept dat een correlatie tussen twee variabelen kan komen door de invloed van een derde variabele.

Experimenteel onderzoek is bedoeld om bepaalde effecten en oorzaken te meten. Er zijn twee technieken die belangrijk zijn voor een experimenteel onderzoek: willekeurige (random) verdeling van deelnemers, waarbij elk kind gelijke kans heeft om te worden ingedeeld in elke groep en experimentele controle, waarbij de mogelijkheid bestaat om te bepalen welke stimuli het kind ervaart tijdens het onderzoek. Voor experimentele controle is er een experimentele groep en een controlegroep nodig. De experimentele groep wordt wel blootgesteld aan de onafhankelijke variabele, terwijl de controlegroep dat niet wordt. De afhankelijke variabele is het gedrag dat wordt vertoond door beide groepen, de vergelijking tussen het gedrag van de twee groepen wordt gebruikt om te kijken of het gedrag wordt veroorzaakt door de onafhankelijke variabele, de ervaring die participanten in de experimentele groep wel ontvangen en in de controlegroep niet. Dit ontwerp heeft ook zo zijn voordelen, het maakt het mogelijk om causale relaties te onderzoeken, omdat dit ontwerp geen richting-van-causaliteitsprobleem en geen derde-variabeleprobleem heeft. Dit ontwerp heeft dan wel weer andere nadelen, het hebben van experimentele controle kan leiden tot artificiële experimentele situaties. Daarnaast kunnen er niet veel verschillende variabelen gebruikt worden om te bestuderen.

Welke research designs zijn er om de ontwikkeling van kinderen te meten?

Er zijn drie soorten onderzoeksontwerpen om de ontwikkeling van een kind over tijd te meten: cross-sectioneel onderzoek, longitudinaal onderzoek en microgenetisch onderzoek. Cross-sectioneel onderzoek is een methode die zich richt op het gedrag van kinderen van verschillende leeftijden over een korte periode, deze gedragingen worden vervolgens met elkaar vergeleken. Een voordeel van deze methode is dat de data erg bruikbaar zijn om verschillen te ontdekken tussen verschillende leeftijdsgroepen. Echter kleven er ook nadelen aan de methode: de informatie over de verschillen tussen leeftijdsgroepen die wordt verkregen is misschien niet stabiel over tijd. Ook zegt de verkregen informatie niet veel over de patronen van veranderingen over langere periode.

Longitudinaal onderzoek is een methode die zich richt op het gedrag van kinderen van dezelfde leeftijd over een langere periode, waarin metingen worden herhaald. Een voordeel van deze methode is dat de mate van stabiliteit over langere periode bepaald kan worden. Ook zegt de verkregen informatie iets over de patronen van veranderingen over langere tijd. Deze methode heeft echter ook nadelen: er vallen vaak veel deelnemers uit (‘drop-outs’), om verschillende redenen. Ook kunnen herhaalde metingen de externe validiteit van het onderzoek aantasten.

Microgenetisch onderzoek is een methode die zich richt op het gedrag van kinderen dat intensief wordt geobserveerd over een korte periode, terwijl er veranderingen plaatsvinden. Voordelen van deze methode is dat door intensieve observatie bepaalde processen van veranderingen kunnen worden onthuld. Ook kunnen deze individuele patronen van veranderingen in korte periodes in detail geobserveerd en onderzocht worden. Deze methode heeft echter ook nadelen: het geeft geen informatie over patronen van veranderingen over een langere periode en daarom geeft het ook geen individuele patronen van veranderingen weer. Een microgenetisch onderzoek is gebruikt om de counting-on strategie bij kinderen te onderzoeken. Deze strategie is het optellen vanaf het grootste getal. Uit het onderzoek bleek dat de generalisatie van een nieuwe strategie langzaam gebeurt.

Welke ethische kwesties zijn er?

Er zijn voor elk onderzoek met mensen bepaalde ethische kwesties waaraan onderzoekers moeten voldoen. Op deze manier worden potentiële risico’s geminimaliseerd en wordt ervoor gezorgd dat de voordelen van het onderzoek voor de proefpersonen zwaarder wegen dan de nadelen.

  • Men moet er zeker van zijn dat het onderzoek geen fysieke of psychologische schade aanricht.
  • Het informed consent moet worden ingevuld door de deelnemer van het onderzoek. Als de deelnemer minderjarig is, moet een van de ouders tekenen.
  • De anonimiteit van de deelnemer wordt gewaarborgd.
  • Bespreek bepaalde informatie die belangrijk kan zijn voor het welzijn van de deelnemer met ouders of verzorgers, als deze deelnemer minderjarig is.
  • Voorkom negatieve gevolgen die kunnen ontstaan in het onderzoek. Als deze wel voorkomen, dan moet men de procedure op zo’n manier veranderen dat deze negatieve gevolgen verdwijnen.
  • Informeer de deelnemer wat de resultaten zijn van het onderzoek op zo’n manier dat de deelnemer dit begrijpt.

De onderzoeker, die het meeste weet over het onderzoek en in staat is om potentiële problemen te voorkomen/verbeteren, is verantwoordelijk voor het behalen van zo hoog mogelijke ethische standaarden.

Hoe verloopt de prenatale ontwikkeling? - Chapter 2
Wat is het verband tussen biologie en gedrag? - Chapter 3
Welke cognitieve ontwikkelingstheorieën zijn er? - Chapter 4
Hoe ontwikkelen perceptie, actie, en leren zich in de kindertijd? - Chapter 5
Hoe verloopt de taalontwikkeling van kinderen? - Chapter 6
Hoe verloopt de conceptuele ontwikkeling van kinderen? - Chapter 7
Wat is intelligentie en hoe ontwikkelt het zich? - Chapter 8
Welke theorieën over de sociale ontwikkeling van kinderen zijn er? - Chapter 9
Hoe verloopt de emotionele ontwikkeling van kinderen? - Chapter 10
Welke theorieën bestaan er over de hechting van kinderen? - Chapter 11
Welke invloed heeft familie op de ontwikkeling van kinderen? - Chapter 12
Welke invloed hebben leeftijdsgenoten op de ontwikkeling van kinderen? - Chapter 13
Hoe verloopt de morele ontwikkeling van kinderen? - Chapter 14
Hoe verloopt de genderontwikkeling van kinderen? - Chapter 15
Welke conclusies kunnen we aan de hand van voorgaande chapters trekken? - Chapter 16
Summaries per chapter with the 6th edition of How Children Develop by Siegler et al. - Bundle

Summaries per chapter with the 6th edition of How Children Develop by Siegler et al. - Bundle

Study guide with How Children Develop by Siegler et al.

Study guide with How Children Develop by Siegler et al.

Study guide with How Children Develop

Online summaries and study assistance with the 6th edition of How Children Develop by Siegler a.o.

Prints & Pickup with How Children Develop

Related content on joho.org

What is the book How Children Develop about? - Chapter 0

What is the book How Children Develop about? - Chapter 0

This summary regards the sixth edition of How Children Develop, 2020. The summary has been updated to reflect the changes made to the fifth edition of the book from 2017. The authors of the book are Robert Siegler, Jenny R. Saffran, Elizabeth T. Gershoff, and Nancy Eisenberg. They all conduct research into the development of children.

This summary provides a global overview of the developments and milestones in development of children. First, there's an introduction to child development and then prenatal and infantile development will be described. Secondly, the focus will be on the relationship between biology and behavior. Then, the different theories on cognitive development of children will be explained. We will discuss the development of perception, action, and learning in the infantile period. The development of language, the conceptual development, and the development of intelligence will also be discussed. We will then continues with theories on children's social development, emotional development, and theories of attachment. We will deal with the role of the family in child development, and then we will talk about the role of peers. We will discuss moral development of children, and the topic of gender development. Eventually a conclusion will be made with the most important points that can be drawn from the previous chapters.

Why do we study the development of children? - Chapter 1

Why do we study the development of children? - Chapter 1


How do we raise children?

The development of a child can raise various questions in multiple levels of society. A question that most parents have is how they can teach their children how to deal with anger and other negative emotions. Sometimes parents spank their children, but this has turned out to be counterproductive. However, several effective ways are known to control the anger of a child. One way is to respond sympathetically to children who show negative emotions, so children are able to cope in a better way with the situation causing the negative emotions. Another way is to help the children look for positive alternatives when they show negative emotions.

What did the Romanian adoption study find?

A Romanian study investigated children who grew up in orphanages under neglecting circumstances in Romania. Due to the policy in orphanages at the time, there was a lack of (physical) contact for the orphans. At the time these children were adopted by British families, they were often found to be malnourished, lagging behind in physical and intellectual development, and socially immature. The study compared these orphans with adopted children from Great Britain. At the age of six, Romanian orphans were still lagging behind in their physical, intellectual, social, and emotional development. In particular, social and emotional limitations persisted into adulthood. These developmental delays were found to be related to significantly low activation of the amygdala. The main conclusion of this study is that the timing of experiences influences their consequences.

How do we choose social policies?

Furthermore, the development of a child can raise questions about a responsible social policy, which is one more reason to learn about child development. Research can be done using meta-analysis, a method combining results from independent studies to arrive at conclusions based on all the studies. We can ask ourselves whether it is better to invest in the prevention of developmental problems in children, or to invest in solving developmental problems that already exist in children.

Another important issue is the reliability of a young child's courtroom testimony. It may happen that the judge believes the statement of a child, whereby an innocent person is punished, or vice versa, a guilty person can go free. Research has shown that young children tend to forget details, but what they say is largely based on the truth. It is important to know that young children are sensitive to certain questioning techniques, especially when suggestive questions are repeated. Questions to young children in a court must be neutral. Likewise, questions can not be repeated if they have already been answered. This information must be considered to ensure a reliable statement.

How can we understand human nature?

Studying child development can lead to a better understanding of the nature of human. Child developmental researchers have found methods to observe, describe and explain the development of children at a young age.

An illustration of how science can help to understand human nature comes from studies on how children overcome the effects of abuse, depending on when the child got abused. It appears that children who are in an unstable environment for less than 6 months after birth do not suffer from any negative effects later in life. However, if this period lasts longer than 6 months, they may experience problems, even if they are in a stable environment afterwards. Children who live in unstable environments for more than 6 months could suffer from, amongst other things, an atypical social development. Atypical social development originates from abnormal brain activity. For example, reduced activity in the amygdala, a brain area that is involved in emotional reactions. The Romanian adoption study is an example of this matter.

What are historical ideas about child development?

What is the view of early philosophers?

Plato stated that self-control and discipline are the goal of good upbringing and education. Plato also believed that children have innate knowledge. Aristotle stated that it is important to take the individual character of a child into account when it comes to raising a child. Thus, the quality of parenting is very important. Aristotle therefore believed that knowledge is not innate, but that knowledge is gained through experiences.

Two thousand years later, Locke believed that the most important goal of child upbringing is the growth of character. Locke stated that the parents should initially raise the child through discipline. He believed that one is born as a blank slate, called tabula rasa, and knowledge is gained through experience. Rousseau thinks that children, first and foremost, need maximum freedom. From their twelfth year of life (age of reason), children must receive formal education from their parents and school. Darwin has developed the so-called 'baby biography', in which he observes the developments of a baby day to day. This includes motor, sensory, and emotional development. Darwin inspired other researchers to conduct further research on the development of a child and the associated aspects.

What are the social reform movements?

The current field of child psychology also has its roots in early social reform movements, which have helped to improve the lives of children by changing the conditions in which they lived. For example, it is not allowed anymore for children under the age of 10 to work.

What is the influence of Darwin's theory of evolution?

Darwin's work led to the view that intensive study of the development of children could lead to important insights into human nature. Darwin's theory of evolution, based on variation, natural selection and heredity as fundamental concepts, still influences the thinking of modern developmentalists.

What are the important aspects of a child’s development?

How do 'nature and nurture' shape the development of a child?

Nature includes the genes that we receive from our parents. In other words: the innate aspects of a person. Nurture means the environment in which both physical and social aspects influence the development. In other words: the learned aspects of a person. Nature and nurture interact with each other. It appears that the genome(the total set with hereditary information) influences behavior and experiences, but the behavior and experiences also influence the genome. This discovery has led to the rise of epigenetics, the study of stable changes in gene expression mediated by the environment. Evidence for the lasting epigenetic impact on experiences and behaviors comes from research of methylation, a biochemical process that reduces the expression of a variety of genes and is involved in the regulation of stress reaction. It can be concluded that both the genes and the environment are important in the development.

How does "the active child" shape its own development?

It is known that the active role of a child is underestimated. The older the child becomes, the more active the child becomes. At a young age, parents determine what the child does in daily life. When the child grows up, he or she chooses his or her own activities, friends, environment and so on. The term we use for this idea is "the active child".

In what way is the development of a child continuous and in what way is the development discontinuous?

Continuous development means age related changes gradually occur in small steps. Quantity is important. A discontinuous development means that changes related to the age occur suddenly and with great steps. Quality comes first.

According to the stage theories, the development happens in a progression of distinct, sudden age related stages. One of the most famous stage theories is Piaget's cognitive development theory, the development of thinking and reasoning. This theory states that children go through four phases of cognitive growth, which are characterized by different intellectual skills and ways of understanding the world. However, there are also many researchers who argue for a gradual development.

Whether development can be called fundamentally continuous or discontinuous depends on how often and for how long observations take place ,or so it seems. In other words: it depends on the perspective and how you observe changes. If you look at a child for a long time, changes are often experienced as continuous. But if you look at a child various times at different moments, changes are often experienced as discontinuous.

How does a child change?

Brain activity, genes and learning experiences play a role in the development of effortful attention. Effortful attention is the voluntary control of the emotions and thoughts. Difficulty with effortful attention can cause all kinds of behavioral problems.

An important example of effortful attention are the connections between the limbic system, a part of the brain that plays an important role in emotional reactions, and the anterior cingulate cortex and prefrontal cortex. These connections develop during childhood. Neurotransmitters are chemicals that are involved in communication between brain cells. Specific genes influence the production of important neurotransmitters. Variations in these genes between children are associated with variations in effortful attention. These genes are influenced by environmental factors.

Learning experiences can change the connections of the brain system involved with effortful attention. Exercise improves the skills. Hereby, the development of the hippocampus, a brain structure important for learning and remembering, is influential. During sleep, older children and adults replay memories in the hippocampus. Damage to the hippocampus causes difficulty with learning. In younger children, the cortex is responsible for memories.

How does the socio-cultural context influence the development of a child?

Socio-cultural context contains the physical, social, cultural, economic and historical aspects that determine the environment of a child. This context therefore depends on the culture in which you live, who you deal with, the environment in which you live and what your socio-economic status (SES) is. SES is a measurement based on the social class in which someone lives, with a certain income and level of education. A low SES can have negative consequences: living in dangerous neighborhoods, poor education, malnutrition and underdevelopment. These negative effects together are often referred to as the cumulative risk.

Why do children differ from each other?

There are four factors generating differences between humans, even though you come from the same family: genetic differences, difference in how parents and others interact, difference in response to the same experiences (subjectivity), and difference in the choice of own environment / friends.

How can research promote the well-being of a child?

Research always has practical advantages. For example, when a child is born with bad eyes, it is possible to immediately operate leading to less suffering later in life. Research can also provide better education by understanding how children reason, remember, form concepts and solve problems.

Can children learn to become more intelligent?

People that think intelligence can increase through learning, respond to failure different than people who think intelligence is stable. It turns out that they give up less quickly. In a study, children were given information about the fact that learning changes the brain and that learning improves and makes you smarter. These children performed better than children who did not receive the same information. Another way is to provide information about the failure of well-known people, such as Einstein.

What methods can be used to study the development of children?

What is the scientific method?

The scientific method is an approach aimed at testing beliefs by means of the following steps: formulating a question, formulating a hypothesis (testable predictions about the presence or absence of phenomena or relationships), testing the hypothesis and finally making a conclusion. Various measuring instruments are available to test a hypothesis. These measuring instruments must be reliable, valid and relevant. Reliability refers to the extent to which independent measurements are consistent. There are two types of reliability, namely interrater reliability, how much agreement there is in the observation of different raters and test-retest reliability, the extent to which there are similarities in the behavior of a child in different situations. Validity refers to the extent to which a test measures what it aims to measure. There are two types of validity, namely internal validity, the extent to which effects measured by researchers are caused by the variables manipulated by the researcher, and external validity, the extent to which results can be generalized.

What are methods to collect data about children?

The first way to collect data about children is through interviews. Interviews can be divided into structural interviews, research in which all participants are asked the same questions, often with the help of questionnaires, and clinical interviews (in which the questions are adapted to the answers of the participant). The second way to collect data is through observations. These can be divided into natural observations, observation based on a child's behavior in their natural environment, not manipulated by the researcher. Structured observations areobservation based on a child's behavior in a manipulated environment, for each child the same environment has been created.

What is the difference between correlation and causation?

There are also two types of designs in research: correlational research and experimental research. Correlational research is intended to see to what extent certain variables are related to each other. A correlation is the association between two variables. Variables are characteristics that vary between people and situations. A correlation coefficient shows the degree and direction (positive or negative) of the correlation.

Correlation research has its advantages. It is the only way to measure different groups at the same time and to determine the relationships between different variables. There are, however, some drawbacks to this method: the directional causality problem and the third-variable problem. The direction-of-causality problem: a correlation between two variables does not indicate which variable causes the other. The third-variable problem: a correlation between two variables can come from the influence of a third variable.

Experimental research is intended to measure certain effects and causes. There are two techniques that are important for an experimental study: random assignment of participants, whereby each child has an equal chance of being classified in each group and experimental control, the ability of the researcher to determine which stimuli the child experiences during the research. For experimental control an experimental group and a control group are needed. The experimental group is exposed to the independent variable, while the control group is not. The dependent variable is the behavior displayed by both groups. The comparison between the behavior of the two groups is used to see if the behavior is caused by the independent variable. The independent variable is the experience that participants in the experimental group receive and the control group not. This design also has its advantages, it makes it possible to investigate causal relations, because it does not suffer from directional causality problem and no third variable problem. This design has other drawbacks, for example, experimental control can lead to artificial experimental situations. In addition, not many different variables can be used to study.

What research designs can be used to measure the development of children?

There are three types of research designs to measure the development of a child over time: cross-sectional designs, longitudinal designs and microgenetic designs. Cross-sectional research is a method that focuses on the behavior of children of different ages over a short period, these behaviors are then compared. An advantage of this method is that the data is useful to discover differences between different age groups. However, there are also drawbacks to the method. The information about the differences between age groups obtained may not be stable over time. Also, the information obtained does not say much about the patterns of change over a longer period.

Longitudinal research is a method that focuses on the behavior of children of the same age over a longer period with repeated measurements. An advantage of this method is that the degree of stability can be determined over a longer period. The information obtained also says something about the patterns of change over a longer period of time. However, this method also has disadvantages: A lot of participants stop participating in the research (drop-outs), for different reasons. Also, repeated measurements can affect the external validity of the research.

Microgenetic research is a method that focuses on the behavior of children that is intensively observed over a short period, while changes occur. Advantages of this method is that by intensive observation certain processes of change can be revealed. These individual patterns of changes in short periods can also be observed and examined in detail. However, this method also has drawbacks: it does not provide information about patterns of change over a longer period and therefore does not show individual patterns of change. A microgenetic study was used to investigate the counting-on strategy in children. The strategy is to sum up from the largest number on. The research showed that the generalization of a new strategy is slow.

What are the ethical issues?

There are certain ethical issues that researchers must consider for every research with people. In this way, potential risks are minimized and it is ensured that the benefits of the research outweigh the disadvantages for the test subjects.

  • It must be ensured that the investigation does not cause physical or psychological damage.

  • Informed consent must be completed by the participant of the research. In the event that the participant is underage, one of the parents must sign.

  • The anonymity of the participant is guaranteed.

  • Discuss certain information that may be important for the participant's well-being with parents or caregivers (provided a participant is underage).

  • Avoid negative consequences that may arise throughout the study. If these do occur, the procedure must be changed in such a way that these negative consequences will disappear.

  • Inform the participant about the results of the research in such a way that the participant understands them.

The researcher, who knows most about the research and is able to prevent or improve potential problems, is responsible for achieving the highest possible ethical standards.

How does prenatal development work? - Chapter 2
How do nature and nurture play a role in development? - Chapter 3
What are different theories on the cognitive development of children? - Chapter 4
How do children develop perception, action, and learning? - Chapter 5
How does language develop? - Chapter 6
How does conceptual development take place? - Chapter 7
What is intelligence and how does it develop? - Chapter 8
What are the theories on social development in children? - Chapter 9
How does emotion development in children take place? - Chapter 10
What do attachment theories say about development? - Chapter 11
What is the influence of family on the development of children? - Chapter 12
What is the influence of peers on the development of a child? - Chapter 13
How does moral development take place? - Chapter 14
How does gender development take place? - Chapter 15
What conclusions can we draw from the chapters of this book? - Chapter 16
JoHo nieuwsupdates voor inspiratie, motivatie en nieuwe ervaringen: winter 23/24

Projecten, Studiehulp en tools:

  • Contentietools: wie in deze dagen verwonderd om zich heen kijkt kan wellicht terecht op de pagina's over tolerantie en verdraagzaamheid en over empathie en begrip, mocht dat niet voldoende helpen check dan eens de pagina over het omgaan met stress of neem de vluchtroute via activiteit en avontuur in het buitenland.
  • Competentietools: voor meer werkplezier en energie en voor betere prestaties tijdens studie of werk kan je gebruik maken van de pagina's voor vaardigheden en competenties.
  • Samenvattingen: de studiehulp voor Rechten & Juridische opleidingen is sinds de zomer van 2023 volledig te vinden op JoHo WorldSupporter.org. Voor de studies Pedagogiek en Psychologie kan je ook in 2024 nog op JoHo.org terecht.
  • Projecten: sinds het begin van 2023 is Bless the Children, samen met JoHo, weer begonnen om de slum tours nieuw leven in te blazen na de langdurige coronastop. Inmiddels draaien de sloppentours weer volop en worden er weer nieuwe tourmoeders uit deze sloppen opgeleid om de tours te gaan leiden. In het najaar van 2023 is ook een aantal grote dozen met JoHo reiskringloop materialen naar de Filipijnen verscheept. Bless the Children heeft daarmee in het net geopende kantoortje in Baseco, waar de sloppentour eindigt, een weggeef- en kringloopwinkel geopend.

Vacatures, Verzekeringe en vertrek naar buitenland:

World of JoHo:

  • Leiden: de verbouwing van het Leidse JoHo pand loopt lichte vertraging op, maar nadert het einde. Naar verwachting zullen eind februari de deuren weer geopend kunnen worden.
  • Den Haag: aangezien het monumentale JoHo pand in Den Haag door de gemeente noodgedwongen wordt afgebroken en herbouwd, zal JoHo gedurende die periode gehuisvest zijn in de Leidse vestiging.
  • Medewerkers: met name op het gebied van studiehulpcoördinatie, internationale samenwerking en internationale verzekeringen wordt nog gezocht naar versterking!

Nieuws en jaaroverzicht 2023 -2024

  

  

   

    

   

Shop voor prints & pickups

  

 

JoHo: crossroads uit de bundels