De Dierenbescherming

 

servicetools

 

 

JoHo: activiteiten in het buitenland verzekeren
JoHo: activiteiten in Nederland verbeteren

activiteiten

De Dierenbescherming: toelichting

Organisatie | Ondernemen | Inspireren | Internationaliseren | Talent ontwikkelen | Solliciteren

 

Organisatie:
Dierenbescherming
Regulusweg 11, 2516 AC Den Haag
Postbus 85980, 2508 CR Den Haag
Website: www.dierenbescherming.nl
Emailadres: info@dierenbescherming.nl
Telefoonnummer: 088- 8113 000

Ondernemen

De Dierenbescherming zet zich in voor een diervriendelijke samenleving waarin mens en dier in harmonie met elkaar leven. Ze behartigt de belangen van dieren in de vorm van vier kerntaken.

Producten en diensten

Dierenhulp

De Dierenbescherming biedt actief hulp aan dieren die in directe nood zijn. Zo werkt de Dierenbescherming samen met asielen, heeft de organisatie zelf dierenopvangcentra en is de organisatie verbonden met veel dierenambulances.

De Dierenambulance is misschien wel het meest bekende voorbeeld van dierenhulp. Dierenambulances brengen zieke, gewonde en zwervende dieren naar een dierenarts of opvangcentrum. Het personeel kan ook dieren-EHBO geven. De dierenambulances zijn niet van de Dierenbescherming zelf, maar zijn vaak verbonden met de organisatie. De plaatselijke afdeling steekt dan geld in de ambulance, levert vrijwilligers en betaalde krachten.

Toezicht dierenwelzijn

Dierenwelzijn is sterk verbonden met dierenhulp. Toezicht op dierenwelzijn is minder actief maar meer preventief, het moet dierenleed voorkomen. De Dierenbescherming doet dit door samen te werken met andere organisaties maar ook door mensen voor te lichten. Voor toezicht op dierenwelzijn heeft de Dierenbescherming een speciale unit; de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). De LID houdt toezicht op dierenwelzijn en reageert voornamelijk op meldingen van mensen zelf. Het LID kan dus reageren op een melding van mishandeling maar voert ook routine controles uit bij dierentransport of in opvangcentra.

Voorlichting

Met voorlichting wil de Dierenbescherming kennis vergroten, bewustwording creëren en gedragsverandering plaats laten vinden bij volwassenen en kinderen. De organisatie doet dit door grote acties te lanceren, campagne te voeren en voorlichting te geven op scholen. Voor kinderen is er een speciale jeugdclub opgericht; Kids for Animals.

Een bekende manier van voorlichting van de Dierenbescherming is het sterrensysteem op vlees. In grote supermarkten staat bij veel vleesproducten hoe diervriendelijk het product is. Producten met drie sterren zijn beter voor het dierenwelzijn dan producten met één ster. Met dit systeem wil de organisatie consumenten een hulpmiddel bieden om de diervriendelijkheid van dierlijke producten te beoordelen.

Beleidsbeïnvloeding

Beleidsbeïnvloeding richt zich op het verbeteren van beleid en wetgeving in de politiek, maar ook bij bedrijven, wetenschap en andere organisaties. Hiervoor voert de Dierenbescherming voortdurend overleg, treedt ze op als adviseur en organiseert ze protestacties. Beleidsbeïnvloeding gebeurt op nationaal niveau, maar ook op Europees niveau in samenwerking met andere Europese dierenorganisaties.

Gebruik maken van producten en diensten

  • Voorlichting: Iedereen kan via lokale afdelingen gastsprekers uitnodigen. Bovendien heeft de Dierenbescherming verschillende leermiddelen over dierwelzijn ontwikkeld, variërend van een theatervoorstelling tot gastlessen en een bezoek aan de dierenambulance.

Inspireren

De Dierenbescherming werkt aan een wereld waar mensen duurzaam invulling geven aan het welzijn en de gezondheid van ieder dier. De organisatie zet zich in om dieren te beschermen door noodhulp te verlenen, welzijn te handhaven en de samenleving te beïnvloeden. Vanuit deze visie maakt de organisatie ook bewuste keuzes in het MVO beleid.

Missie/ visie / doelen
De Dierenbescherming gelooft in de eigenwaarde van het dier. Elke dier heeft zijn eigen waardes, ongeacht het nut dat het dier voor mensen heeft. Met dit uitgangspunt komt de Dierenbescherming op voor de belangen van alle dieren. Dieren behoren met respect behandeld te worden, als zelfstandige wezens met gevoelens, bewustzijn en integriteit.

Het hoofddoel is het realiseren van een diervriendelijke samenleving waarin mens en dier in harmonie met elkaar leven.

Duurzaam ondernemen
De Dierenbescherming maakt bewuste keuzes om ook binnen de organisatieprocessen te streven naar een balans tussen mens, milieu en doelstellingen. Zo kiest de Dierenbescherming bewust voor groene stroom en investeert ze in banken die duurzaam ondernemen.

Internationaliseren

De dierenbescherming is gericht op dierenwelzijn in Nederland. De organisatie is alleen internationaal actief op Europees niveau.

Internationale activiteiten
De Dierenbescherming is voornamelijk gericht op Nederland. Alleen op het gebied van beleidsbeïnvloeding is de organisatie internationaal actief. De Dierenbescherming is lid van de Eurogroup for Animals (EfA) dat op Europees niveau lobbyt voor verbetering van overheidsbeleid en wetgeving ten aanzien van dierenwelzijn. Behalve een financiële contributie levert de Dierenbescherming ook personeel en expertise aan EfA.

Internationale werkcultuur
Nog geen gegevens over bekend.

Talent ontwikkelen

Er wordt veel aandacht besteed aan het opleiden van betaalde medewerkers en van vrijwilligers bij de Dierenbescherming. Bovendien zijn er ook regelmatig stageplaatsen beschikbaar.

Opleidingsmogelijkheden
De Dierenbescherming biedt verschillende opleidingsactiviteiten. De organisatie organiseert trainingen voor vrijwilligers en voor betaalde medewerkers. Met regelmaat wordt er een cursus dieren-EHBO en bijscholing voor docenten van hondenscholen gegeven. Daarnaast organiseert de Dierenbescherming zowel voor vrijwilligers als voor betaalde medewerkers introductiecursussen in de Dierenbescherming.

Stagemogelijkheden
Er zijn regelmatig stageplaatsen bij de Dierenbescherming beschikbaar. Er zijn zowel plaatsen op het hoofdkantoor, maar ook bij opvangcentra of bij lokale afdelingen. Daarnaast biedt de organisatie ook de mogelijkheid om een afstudeeronderzoek bij de Dierenbescherming te vervullen.

Vrijwilligersmogelijkheden
Er zijn heel veel mogelijkheden voor vrijwilligers bij de Dierenbescherming. Alle opvangcentra, lokale afdelingen en dierenambulances hebben vrijwilligersmogelijkheden. Variërend van kattenknuffelaar tot penningmeester, van een paar uur per week tot bijna fulltime.

Solliciteren

Met ruim 200.000 medewerkers en vrijwilligers is de Dierenbescherming de grootste Nederlandse organisatie die opkomt voor de belangen van dieren. Er zijn betaalde functies bij het Verenigingskantoor, de lokale afdelingen en bij de Inspectiedienst.

Werkcultuur
De Dierenbescherming is een landelijk opererende vereniging, verdeeld over regionale afdelingen. Het Verenigingskantoor is het landelijk hoofdkantoor waaronder de 33 regionale afdelingen en de LID vallen.

Het Verenigingskantoor heeft drie grote afdelingen;

  • Dierenhulp & Toezicht

  • Beleid, Dier & Maatschappij

  • Communicatie & Fondsenwerving

Een grote meerderheid van de betaalde medewerkers op het Verenigingskantoor werkt op de afdeling Dierenhulp. Daarnaast is er nog de inspectiedienst waar ongeveer 15 medewerkers werken. Hoewel de Inspectiedienst een zelfstandige stichting is, is het wel onderdeel van de Dierenbescherming.

Ten slotte zijn er nog de afdelingen, dit zijn ook zelfstandige verenigingen, die op plaatselijk niveau een eigen beleid voeren. Ze zijn wel verplicht om te werken binnen de grenzen van het landelijk beleid. De meeste afdelingen draaien volledig op vrijwilligers, alleen de grotere afdelingen hebben één of meerdere betaalde medewerkers in dienst. Daarnaast zijn er heel veel opvangcentra en dierenambulances aangesloten bij de Dierenbescherming.

Als medewerker van de Dierenbescherming ben je onderdeel van de grootste dierenwelzijnsorganisatie van Nederland. Op het hoofdkantoor heb je meer een coördinerende rol terwijl je bij de afdelingen vaak meer praktisch bezig bent met de dieren zelf. Je werkt voor een organisatie met een zeer gerespecteerd imago die een hoge bekendheid geniet in Nederland.

Solliciteren voor een baan
Alle vacatures voor betaalde banen staan op de website van de Dierenbescherming. Via de vacature wordt je dan verwezen naar de website van de regionale afdeling om te solliciteren. Voor een baan bij de Dierenbescherming is affiniteit met dierenwelzijn vereist en eerder vrijwilligerswerk hebben gedaan is een pré. De sollicitatieprocedure is verschillend per afdeling.

Open sollicitaties kunnen niet in behandeling worden genomen en worden dus ook niet op prijs gesteld.

Solliciteren voor een stage
Via http://www.dierenbescherming.nl/vacatures/stage-afstudeeronderzoek kun je op verschillende stagefuncties solliciteren, door middel van een cv met heldere motivatiebrief te sturen.

Solliciteren voor vrijwilligerswerk
Bekijk het actuele aanbod van vrijwilligersfuncties. Je kunt je altijd aanmelden bij de afdeling van de Dierenbescherming of het asiel bij je in de buurt. Zij informeren je graag over de mogelijkheden. Er is genoeg te doen, ook voor mensen die weinig tijd hebben of zich niet teveel willen/kunnen vastleggen. Je kunt ook de brochure 'vrijwilligerswerk' downloaden.

 

 

 

 

 

JoHo WorldSupporterWork together - WorldSupporter

 

 

 

JoHo: land kiezen op de kaart
Organisatie: zoeken op naam
Inloggen

 

Voor volledige toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Inloggen (als je al bij JoHo bent aangesloten)

   Aansluiten   (voor online toegang tot alle webpagina's)

 

Hoe het werkt

 

Aanmelden bij JoHo

 

 

JoHo: inloggen om de pagina volledig te zien

Inloggen

  • Ben je ingelogd als JoHo donateur dan heb je op deze pagina toegang tot meer gerelateerde informatie. Ben je ingelogd als JoHo abonnee dan heb je toegang tot alle gerelateerde informatie.

Aanmelden bij JoHo

JoHo: verantwoord verzekerd naar het buitenland
JoHo: footprint achterlaten