Greenpeace

 

servicetools

 

 

JoHo: activiteiten in het buitenland verzekeren
JoHo: activiteiten in Nederland verbeteren

activiteiten

Greenpeace: toelichting

Organisatie | Ondernemen | Inspireren | Internationaliseren | Talent ontwikkelen | Solliciteren

 

Organisatie

Greenpeace Nederland
Adres: Pakhuis Amsterdam
Jollemanhof 15-17
1019 GW Amsterdam
Website: www.greenpeace.nl
Website internationaal: www.greenpeace.org
Emailadres: info@greenpeace.nl
Telefoonnummer: 020 626 1877

Ondernemen

Greenpeace is een internationale milieuorganisatie die zich inzet voor schone energie, behoud van bossen en biodiversiteit, behoud van de oceanen, schone productieprocessen en duurzame landbouw. Greenpeace bereikt haar doelen door middel van onderzoek, lobby en geweldloze acties. Er zijn verschillende mogelijkheden om mee te werken aan het leveren van deze ‘producten’ van Greenpeace.

Producten en diensten

Door middel van onderzoek, lobby en acties werkt Greenpeace aan haar doelen.

Onderzoek

Onderzoek staat aan de basis van alle acties van Greenpeace. Er wordt niet alleen onderzoek gedaan naar milieuproblemen maar ook naar mogelijke oplossingen en alternatieven. Greenpeace doet zelf onderzoek maar werkt ook samen met wetenschappers en wetenschappelijke instituten.

Begin 2013 liet Greenpeace onderzoek doen naar de mogelijkheid om Nederland vrijwel onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Uit het onderzoek bleek dat nog vóór 2020 alle kolen en kerncentrales in Nederland dicht zouden kunnen. Het rapport ‘Energy [R]evolution' vormde de basis voor verdere campagnes in Nederland.

 

Lobby

Met de uitkomsten van de onderzoeken gaat Greenpeace in gesprek met overheden en bedrijven om over de problemen en de mogelijke oplossingen te praten. Op nationaal en internationaal niveau probeert Greenpeace beleid en wetgeving op deze manier te beïnvloeden. Daarnaast benadert Greenpeace ook bedrijven als ze grote milieuschade veroorzaken en probeert ze alternatieven aan te bieden.

Zo speelde Greenpeace een grote rol in het Europese visserijbeleid. Overbevissing is een groot probleem in de Europese wateren. De Europese Unie is al geruime tijd bezig met het opstellen van een gezamenlijk beleid voor de visserij. Greenpeace lobbyde in 2012 bij alle Europese visserijministers om een duurzaam standpunt in te nemen in de onderhandelingen over het beleid.

 

Actie

Als overleg en lobby niet tot verandering leiden, gaat Greenpeace over tot actie. Met geweldloze, radicale acties dwingen de actievoerders bedrijven en overheden de wensen van Greenpeace serieus te nemen. Daarnaast moeten acties ook mensen informeren over het probleem. Greenpeace gaat confrontatie niet uit de weg en Greenpeace medewerkers komen dan ook regelmatig in het nieuws met grootschalige blokkades of acties op zee met hun schepen. Behalve dit soort activiteiten wordt er ook online veel actie gevoerd door mensen op te roepen een brief, kaart of oproep te sturen naar bedrijven of politici.

Een voorbeeld van een publieksactie in Nederland is de ‘Stop Shell’ Campagne, nadat Shell begon met proefboringen in het Noordpoolgebied. Actievoerders van Greenpeace sloten als reactie 72 Shell-tankstations en plakten stickers op de pompen met uitleg waarom Shell de Noordpool met rust moest laten. Tegelijkertijd werd er een petitie gestart die later aan Shell werd aangeboden.

 

Gebruik maken van de producten en diensten

  • Onderzoek

Alle onderzoeken van Greenpeace staan online en zijn voor iedereen toegankelijk.

  • Actie

Greenpeace biedt ook veel voorlichting. Zo kun je een spreker uitnodigen om over uiteenlopende onderwerpen te komen praten. Je doet dit door een aanmeldingsformulier in te vullen en op te sturen naar voorlichtingen.nl@greenpeace.org.

 

Inspireren

Greenpeace streeft naar een duurzame wereld waarin mens en milieu in evenwicht zijn. Door acties wil Greenpeace mensen dwingen de gevolgen van hun acties onder ogen te zien. Ze volgt hierbij een viertal kernwaardes. Zelf probeert Greenpeace een voorbeeld te zijn van een bedrijf dat bewust bezig is met haar positie in de wereld en met de gevolgen van haar acties voor het milieu door een groen en transparant MVO beleid te voeren.

Missie/visie/doelen

Greenpeace streeft naar een snelle realisatie van een duurzaam evenwicht tussen mens en milieu. Voor deze duurzame maatschappij moeten andere keuzes gemaakt worden door burgers, bedrijven en overheden. Met geweldloze acties wil Greenpeace mensen confronteren met milieuproblemen en ze stimuleren duurzame oplossingen aan te nemen.

Greenpeace heeft een aantal kernwaarden opgesteld die de leidraad vormen van hun acties;

  • Geweldloos: alle acties en campagnes die Greenpeace voert zijn vreedzaam.

  • Moedig: Greenpeace wil eerlijk zijn over de milieuproblematiek en deze niet verhullen achter mooie woorden. Ze beschermt de planeet met lijf en leden.

  • Open en vasthoudend: Greenpeace geeft niet op voordat haar doelen zijn bereikt en is altijd bereid om in gesprek te gaan.

  • Samenwerkend: Greenpeace gelooft in de kracht van grote groepen mensen en ziet samenwerken als de enige manier om de problemen aan te pakken en op te lossen.

 

Duurzaam ondernemen

Greenpeace vindt dat alle bedrijven bewust moeten omgaan met de gevolgen van hun handelen voor het milieu en is daar zelf een voorbeeld van. De organisatie is aangesloten bij het INGO charter, waarmee ze zich verbinden aan een aantal standaarden op het gebied van duurzaamheid, transparantie en verantwoording. De kernpunten van het MVO beleid, dat gebaseerd is op de INGO charter, zijn milieu, behoorlijk bestuur, eerlijk zakendoen en arbeidsomstandigheden.

Wat het milieu betreft, stelt Greenpeace hoge eisen aan zichzelf. De ngo neemt alleen groene stroom af, biedt alle medewerkers een ov-jaarkaart aan en compenseert alle CO2 uitstoot als gevolg van vliegreizen, afvalverwerking en papiergebruik, via de Climate Neutral Group.

Internationaliseren

Greenpeace heeft kantoren over de hele wereld en voert overal actie. De landenkantoren ondersteunen de wereldwijde acties financieel en met personeel. Je bevindt je dus in een zeer internationale omgeving als medewerker van Greenpeace.

Internationale activiteiten
Greenpeace is een internationale organisatie met kantoren over de hele wereld. In totaal heeft Greenpeace meer dan 40 kantoren wereldwijd. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam.

Vanuit het hoofdkantoor worden de internationale campagnes gecoördineerd, wordt het beleid bepaald en worden de schepen ingezet. Het hoofdkantoor bepaalt welke campagnes Greenpeace gaat voeren en de landenkantoren zelf bepalen hoe ze dat gaan uitvoeren. Greenpeace Nederland draagt daarnaast financieel bij aan verschillende projecten over de hele wereld en speelt een grote rol in de lobby in Brussel.

Internationale werkcultuur
Als Greenpeace medewerker ben je onderdeel van een internationale organisatie en sta je constant in contact met andere Greenpeace medewerkers over de hele wereld.

Daarnaast richt Greenpeace zich bewust op het samenstellen van een team met diverse etnische achtergronden. Dit wordt gegarandeerd door een beleidsmedewerker ‘diversiteit’. Deze persoon waarborgt diversiteit in de samenstelling van Greenpeace medewerkers en Greenpeace supporters.

Talent ontwikkelen

De meeste mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen bij Greenpeace vind je via de vrijwilligersfuncties. Greenpeace heeft een grote achterban die vrijwillig mee acties voert, variërend van brieven schrijven tot het zichzelf aan sporen vastketenen en het meevaren op Greenpeace schepen.

Opleidingsmogelijkheden
Zelfontplooiing staat hoog in het vaandel bij Greenpeace. Er wordt dan ook elk jaar een budget vastgesteld voor het trainen van het personeel en vrijwilligers.

Stagemogelijkheden

Er zijn altijd stageplaatsen bij Greenpeace beschikbaar. Voor Greenpeace Nederland worden deze elk half jaar bekend gemaakt op de website. Alle kantoren bieden stages aan, het is dus ook de moeite waard om buitenlandse kantoren te overwegen.

Vrijwilligerswerkmogelijkheden

Vrijwilligers vormen een essentieel onderdeel van Greenpeace. Alleen al in Nederland heeft de organisatie meer dan 2000 actieve vrijwilligers. Alle vrijwilligers zijn opgenomen in een online community voor vrijwilligers (Green Wire), waar wordt nagedacht over acties, ideeën worden uitgewisseld en oproepen worden gedaan. Als vrijwilliger kun je meedoen aan Greenpeace acties, een eigen actiegroep opzetten of meevaren op een Greenpeace schip. Alles over de online community vind je op greenwire.greenpeace.org. Daarnaast wordt er elke maand een netwerkborrel georganiseerd waar bestaande leden en nieuwe potentiële leden elkaar kunnen ontmoeten.

Solliciteren

Er zijn veel banen beschikbaar bij Greenpeace, in Nederland en daarbuiten. Het hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam en biedt veel mogelijkheden. Daarnaast kun je ook als medewerker op een van de Greenpeace schepen terecht. Er wordt vaak niet om veel diploma’s gevraagd, maar wel om ervaring met actievoeren en affiniteit met de manier waarop Greenpeace actie voert.

Werkcultuur
Bij Greenpeace Nederland werken ongeveer 125 mensen. Er zijn vijf afdelingen, met elk een afdelingshoofd die samen met de directeur het management vormt. De afdelingen zijn;

  • campagnes

  • pers en communicatie

  • mobilisatie en actie

  • fondsenwerving en bedrijfsvoering

Greenpeace biedt een zeer actieve werkomgeving met medewerkers die vaak al jaren actief zijn voor Greenpeace op welke manier dan ook. De organisatie streeft bewust naar een zo evenwichtig mogelijke samenstelling van het team. Er wordt altijd gestreefd naar een balans op basis van etniciteit, sekse, leeftijd en religieuze overtuiging.

Solliciteren voor een baan
Greenpeace heeft veel mogelijkheden voor jongeren. Hoge opleidingen worden vaak niet gevraagd, wel ervaring of ten minste affiniteit met de manier van actie voeren van Greenpeace. Een achtergrond hebben in Greenpeace als vrijwilliger is bijvoorbeeld een pré. Solliciteren gaat via werving.nl@greenpeace.org.

  • Greenpeace International:

Bij het internationale hoofdkantoor in Amsterdam zijn ook veel functies beschikbaar. Hier werken ongeveer 250 mensen vanuit de hele wereld. Op workfor.greenpeace.org kun je zowel een open sollicitatie sturen via een online formulier als reageren op specifieke functies. Voor een functie op het hoofdkantoor is ervaring met Greenpeace een veelgevraagde eis.

Voor een baan bij Greenpeace International solliciteer je op een specifieke functie, waarna je vervolgens voor een gesprek kunt worden uitgenodigd. Dit gesprek vindt plaats via Skype of face-to-face. Tijdens dit gesprek vindt meestal ook een schrijfopdracht plaats. Na het gesprek wordt bepaald of je bij de organisatie past en of je aangenomen wordt.

  • Werken op een schip:

Op de internationale website kun je ook solliciteren voor een functie op de Greenpeace schepen. Er zijn alleen betaalde functies voor mensen met ervaring op zee en specifieke kwalificaties. Solliciteren gaat online via https://secured.greenpeace.org/international/en/about/jobs/Ships-Crew-Application-Form/

 

Solliciteren voor een stage

Vacatures voor stageplaatsen worden op de website van Greenpeace geplaatst; www.greenpeace.nl/getinvolved/Kom-werken-bij-Greenpeace. Afhankelijk van de afdeling waarvoor je solliciteert stuur je een mail met je cv en motivatiebrief.

 

Solliciteren voor vrijwilligerswerk
Wil je als vrijwilliger aan de slag bij Greenpeace? Dan kun je je aansluiten bij Green wire, via https://greenwire.greenpeace.org/netherlands/nl/register/step1, om meteen aan de slag te gaan met je eigen ideeën of om je aan te sluiten bij bestaande initiatieven.
Wil je als vrijwilliger mee op het Greenpeace schip om drie maanden om actie te voeren? Stuur dan een mailtje met je cv naar marine.recruitment.int@greenpeace.org.

 

 

 

 

 

JoHo WorldSupporterWork together - WorldSupporter

 

 

 

JoHo: land kiezen op de kaart
Organisatie: zoeken op naam
Inloggen

 

Voor volledige toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Inloggen (als je al bij JoHo bent aangesloten)

   Aansluiten   (voor online toegang tot alle webpagina's)

 

Hoe het werkt

 

Aanmelden bij JoHo

 

 

JoHo: inloggen om de pagina volledig te zien

Inloggen

  • Ben je ingelogd als JoHo donateur dan heb je op deze pagina toegang tot meer gerelateerde informatie. Ben je ingelogd als JoHo abonnee dan heb je toegang tot alle gerelateerde informatie.

Aanmelden bij JoHo

JoHo: verantwoord verzekerd naar het buitenland
JoHo: footprint achterlaten