Samenvattingen en studiehulp bij Klinische psychologie: Diagnostiek en behandeling van Simon et al. – Boektool

  Tools

De hele tekst op deze pagina lezen? Alle JoHo tools gebruiken? Sluit je dan aan bij JoHo en log in!
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Samenvattingen en studiehulp bij Klinische psychologie: Diagnostiek en behandeling van Simon et al.

Boeksamenvattingen

JoHo: crossroads via bundels
JoHo worldsupporter.org: gerelateerde samenvattingen en studiehulp

Boeksamenvatting per hoofdstuk

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 3e druk van Klinische psychologie: Diagnostiek en behandeling van Simon et al. - Bundel

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 3e druk van Klinische psychologie: Diagnostiek en behandeling van Simon et al. - Bundel

Study guide with Klinische Psychologie: Diagnostiek en behandeling van Simon e.a

Study guide with Klinische Psychologie: Diagnostiek en behandeling van Simon e.a

Study guide with Klinische Psychologie: Diagnostiek en behandeling

Online summaries and study assistance with the 3rd edition of Klinische Psychologie: Diagnostiek en behandeling

Print & Pickup with Klinische Psychologie

Related content on joho.org

Wat is psychodiagnostiek? - Chapter 1

Wat is psychodiagnostiek? - Chapter 1

In dit hoofdstuk wordt het kader van de psychodiagnostiek geschetst. Aan het einde van dit hoofdstuk weet je wat de grote lijnen van het diagnostisch proces zijn. Dit vormt de basis voor de rest van het boek. Het is alvast belangrijk om te onthouden dat de kern van de psychodiagnostiek draait om de integratie van de volgende drie bronnen van informatie:

  1. Onderzoeksgesprekken
  2. (Gedrags)observaties
  3. Psychologische tests en vragenlijsten 
Wat omvat een indicatiestelling? - Chapter 2

Wat omvat een indicatiestelling? - Chapter 2

Indicatiestelling verwijst naar het besluitvormingsproces dat resulteert in een behandelaanbod voor de cliënt. Zoals we in hoofdstuk 1 al hebben besproken, vindt dit meestal plaats aan het einde van de diagnostische cyclus. Het doel van een indicatiestelling is om te komen tot een wetenschappelijk gefundeerd, verantwoord behandelvoorstel dat leidt tot een optimaal behandelingsresultaat. 

Waaruit bestaat de transdiagnostische benadering? - Chapter 3

Waaruit bestaat de transdiagnostische benadering? - Chapter 3

In de transdiagnostische visie ligt de nadruk meer op aspecten van de problematiek of behandeling die specifieke stoornissen of behandelingen gemeen hebben. De nadruk ligt dus op overeenkomsten tussen verschillende stoornissen of behandelingen.

Tijdens de behandeling fungeert de behandelaar als veranderingsagent die zich continu met drie processen, ook wel therapeutische niveaus genoemd, bezighoudt: (1) wat er cognitief en/of gedragsmatig moet veranderen bij de cliënt, ook wel het therapeutisch aangrijpingspunt genoemd; (2) het bepalen van de therapeutische context, oftewel de contextuele aspecten die van invloed kunnen zijn op het succes van de behandeling (juiste inzet en intensiteit, motiveren van de cliënt, structureren en bewaken van het proces, eventuele financiële bijdrage van de cliënt zelf, enzovoort); (3) of het nodig is dat personen in de omgeving van de cliënt iets veranderen in hun gedrag. Dit laatste niveau wordt ook wel het therapeutisch systeem genoemd. Afhankelijk van de fase van de therapie kan één van deze drie niveaus in meer of mindere mate op de voorgrond staan.

Welke niet-psychotherapeutische behandelvormen zijn er? - Chapter 4

Welke niet-psychotherapeutische behandelvormen zijn er? - Chapter 4

Het opzetten van een behandelplan voor psychische problematiek is in het algemeen een multidisciplinaire taak. Het is daarbij belangrijk dat de verschillende betrokkenen enige kennis hebben van elkaars vakgebied. In dit licht is het belangrijk dat psychologen enige kennis hebben van psychofarmacologie en andere neurobiologische behandelopties. Stel dat de patiënt bepaalde medicatie krijgt voorgeschreven, dan is het handig dat de psycholoog op de hoogte is van de werking en mogelijke bijwerkingen hiervan. In dit hoofdstuk bespreken we een aantal veelvoorkomende niet-psychotherapeutische behandelvormen. 

Wat zijn de kenmerken van een psychoanalytische behandeling? - Chapter 5

Wat zijn de kenmerken van een psychoanalytische behandeling? - Chapter 5

Een psychoanalytische behandeling is een openleggende psychotherapie. Dat betekent dat gepoogd wordt mensen te genezen door "naar binnen te kijken". In de klassieke psychoanalytische therapie ligt degene die geanalyseerd wordt (analysant) op zijn rug op een zogeheten divan. Degene die analyseert (analyticus) zit dan achter de divan aan het hoofdeinde, uit het zicht van de analysant, en richt zijn aandacht op de binnenwereld. De analyticus vraagt aan de analysant om vrijuit te spreken over gedachten, gevoelens, fantasieën en dromen, zonder dat hij of zij daarbij een rode draad hoeft te houden. Deze behandelvorm duurt vaak (jaren)lang en vindt frequent plaats, vaak vier- of vijfmaal per week. 

Wat zijn de karakteristieken van de cliëntgerichte benadering? - Chapter 6

Wat zijn de karakteristieken van de cliëntgerichte benadering? - Chapter 6

De cliëntgerichte therapeut is non-directief zodat de patiënt niet-uitgekristalliseerde belevingen kan verkennen, ervaren, en emotioneel doorleven. Een gesprek tussen therapeut en patiënt kan in eerste instantie lijken op een gesprek tussen twee leken. De therapeut neemt geen duidelijke rol van "expert" aan. Toch hebben cliëntgerichte therapeuten door middel van veel traning en persoonlijke vorming een bepaalde grondhouding verworven, waarmee zij de patiënt ondersteunen in het exporeren, verbreden, en verdiepen. Belangrijke componenten in deze grondhouding zijn het niet oordelend omgaan met de patiënt en diens verhaal en het optimaal aanslutien bij diens complexe, vaak meer-dimensionele binnenwereld.

De drie belangrijkste peilers van de grondhoudingen van cliëntgerichte therapeuten zijn:

  • onvoorwaardelijke acceptatie
  • empathie
  • congruentie ("echtheid")
Wat zijn de kenmerken van cognitieve gedragstherapie? - Chapter 7

Wat zijn de kenmerken van cognitieve gedragstherapie? - Chapter 7

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een gestructureerde vorm van psychotherapie waarin mensen leren om anders tegen problemen aan te kijken en er anders mee om te gaan. CGT is bewezen effectief bij verschillende vormen van psychopathologie, zoals depressieve stoornissen, angststoornissen, eetstoornissen, en verslavingsproblematiek. 

De tweede belangrijke componenten van CGT zijn de cognitieve component en de gedragstherapeutische component. De gedragstherapeutische component focust op het veranderen van het gedrag. De cognitieve component richt zich op de invloed van gedachten op het gedrag en gevoel. Wie bijvoorbeeld belangrijke gebeurtenissen negatief interpreteert, wordt of blijft immers makkelijker angstig, somber, of geïrriteerd.

CGT komt in verschillende soorten en vormen voor, maar wordt voornamelijk individueel gegeven. Door recente technologische ontwikkelingen kan CGT nu, naast face-to-face, ook digitaal (of in mengvorm) worden aangeboden.

Wat zijn de kenmerken van interpersoonlijke therapie? - Chapter 8

Wat zijn de kenmerken van interpersoonlijke therapie? - Chapter 8

Interpersoonlijke therapie (IPT) is een kortdurende vorm van psychotherapie die vooral wordt toegepast bij depressieve stoornissen. Bij depressieve stoornissen is de onderliggende gedachte dat een depressieve stoornis in sterke mate samenhangt met het wegvallen of verstoord raken van belangrijke relaties voor mensen die daar gevoelig voor zijn, maar ook dat verbetering in die relaties kan leiden tot een herstel. Vandaar ook de term interpersoonlijk. Het is belangrijk om te onthouden dat IPT geen uitspraak doet over de oorzaak van een depressieve stoornis. Dit kan een combinatie zijn van biologische factoren (aanleg), ervaringen in de vroege kindertijd, en actuele gebeurtenissen.

Welke angststoornissen zijn er? - Chapter 9

Welke angststoornissen zijn er? - Chapter 9

Eén op de vijf Nederlands krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een angststoornis. In ongeveer de helft van de gevallen, verdwijnt de angststoornis na verloop van tijd. De andere helft kent een langdurig verloop, met wisselende periode van afwezige, milde, en heftige klachten. In dit hoofdstuk bespreken we de diagnostiek en behandeling van vijf angststoornissen: paniekstoornis, agorafobie, sociale-angststoornis, specifieke fobie, en gegeneraliseerde-angststoornis.

Hoe worden depressieve stoornissen gediagnosticeerd en behandeld? - Chapter 10

Hoe worden depressieve stoornissen gediagnosticeerd en behandeld? - Chapter 10

Bij de diagnostiek van een depressieve stoornis is het belangrijk om, naast het in kaart brengen van de symptomen, onderzoek te doen naar lichamelijke factoren die een etiologische rol (oorzaak) kunnen spelen bij het ontstaan van de symptomen. Stemmingsstoornissen kunnen immers (mede) veroorzaakt worden door een somatische aandoening of middel, en het is belangrijk om dit uit te sluiten voor de diagnose gesteld kan worden. Wanneer er is vastgesteld dat iemand lijdt aan een stemmingsstoornis, dan dient de ernst van de symptomen te worden bepaald. Dit gebeurt vaak aan de hand van zelfinvulschalen, zoals de Beck-Depression-Inventory-II (BDI-II), the Inventory of Depressive Symptoms (IDS), of de Hamilton Depression Rating Scale, die wordt ingezet op grond van een kort semi-gestructureerd interview. 

De depressieve stoornis wordt behandeld via het stepped-care model, waarbij patiënten in eerste instantie de kortste, minst intensieve behandeling wordt aangeboden en alleen wanneer deze onvoldoende resultaat oplevert, wordt overgegaan op een meer intensieve behandeling. 

Wat is een posttraumatische stressstoornis? - Chapter 11

Wat is een posttraumatische stressstoornis? - Chapter 11

De posttraumatische stressstoornis (PTSS) werd voor het eerst geïntroduceerd in de DSM-III (1980). Daarvoor bestond de diagnose al wel, maar werden er wisselende termen gebruikt om aan te geven wat de gevolgen waren na een trauma. Een trauma is, letterlijk vertaald, een "wond" of "verwonding". Dit kan lichamelijk zijn, maar ook geestelijk. Sommige gebeurtenissen noemen we traumatische gebeurtenissen, maar niet iedere schokkende gebeurtenis is ook per se een traumatische gebeurtenis. Pas wanneer de impact enorm is, en er een psychologisch en biologisch heftige reactie optreden, dan is er sprake van een traumatische gebeurtenis.

Wat zijn de kenmerken van dissociatieve stoornissen? - Chapter 12

Wat zijn de kenmerken van dissociatieve stoornissen? - Chapter 12

De diagnostiek van dissociatieve stoornissen volgens de DSM-5 richtlijnen is niet eenvoudig. Vaak zijn patiënten met een dissociatieve stoornis al jarenlang in behandeling voordat de dissociatieve klachten herkend worden. Daar zijn meerdere oorzaken voor:

  • Er is sprake van een hoge comorbiditeit
  • Meestal rapporteren patiënten de klachten die horen bij een dissociatieve stoornis niet uit zichzelf, en moet er dus expliciet naar gevraagd worden om deze symptomen boven tafel te krijgen. 
  • Er wordt weinig aandacht besteed aan dissociatieve stoornissen in de opleiding tot psychiater, psycholoog, of psychotherapeut. 
  • Er zijn verschillende opvattingen over wat er precies wordt verstaan onder een dissociatie en de twee belangrijkste classificatiesystemen (DSM-5 en ICD-10) hebben elk een andere indeling. 
Wat zijn de kenmerken van psychotische stoornissen? - Chapter 13

Wat zijn de kenmerken van psychotische stoornissen? - Chapter 13

Iedereen is wel eens achterdochtig of heeft ten onrechte het idee dat er achter diens rug over hem of haar gepraat wordt. Ongeveer 17,5% van de Nederlanders heeft wel eens een psychotische ervaring gehad, dat wil zeggen: een waan of een hallucinatie. De meeste mensen hoeven hiervoor geen hulp te krijgen. Een klein deel, zo'n 3% van de bevolking, voldoet aan de criteria voor een psychotische stoornis, en behoeft dus wel hulp. Er is sprake van een psychotische stoornis wanneer iemand het normale contact met de werkelijkheid geheel of gedeeltelijk kwijt is. De psychotische symptomen staan op de voorgrond en belemmeren het functioneren. 

Wat zijn de kenmerken van OCD en verwante stoornissen? - Chapter 14

Wat zijn de kenmerken van OCD en verwante stoornissen? - Chapter 14

Er zijn twee kenmerken die alle obsessieve-compulsieve (OCS, in het Engels OCD) en verwante stoornissen met elkaar delen: (1) steeds herhalende gedachten en handelingen; (2) het onvermogen deze voldoende te remmen. Vaak gaat het daarbij om gedachten of handelingen die iedereen wel kent, maar die in extreme of excessieve mate worden toegepast, zodanig dat het ernstige negatieve gevolgen heeft voor het sociale of beroepsmatige functioneren van die persoon. 

Welke disruptieve, impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen zijn er? - Chapter 15

Welke disruptieve, impulsbeheersings- en andere gedragsstoornissen zijn er? - Chapter 15

Een nieuwe categorie in de DSM-5 is die van de disruptieve, impulsbeheersings-, en andere gedragsstoornissen. Binnen deze categorie vallen de volgende stoornissen:

  • De oppositioneel-opstandige stoornis 
  • De periodiek explosieve stoornis
  • De normoverschrijdend-gedragsstoornis
  • De antisociale-persoonlijkheidsstoornis
  • Pyromanie
  • Kleptomanie

Al deze stoornissen leiden tot de schending van de rechten van anderen en/of tot conflicten met autoriteitsfiguren en/of regelovertredingen. Om die reden zijn deze stoornissen samengevoegd in één categorie. 

Hoe wordt een verslaving gediagnosticeerd en behandeld? - Chapter 16

Hoe wordt een verslaving gediagnosticeerd en behandeld? - Chapter 16

Middelengerelateerde stoornissen en problematisch gokken zijn in de volksmond beter bekend onder de term verslaving. Om die reden zullen we in dit hoofdstuk ook deze term gebruiken. Sinds de DSM-5 valt ook problematisch gokken onder deze noemer. 

Een belangrijke eigenschap van deze DSM-5 classificatie van verslavingen is het continue karakter: hoe meer criteria, hoe ernstiger de diagnose. Dit continue karakter sluit ook beter aan op de continuïteit tussen "gewoon" gebruik en problematisch gebruik. Immers, vaak gaat het om middelen die ook worden gebruikt zonder dat er sprake is van een stoornis (denk bijvoorbeeld aan alcohol).

Wat zijn de kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis? - Chapter 17

Wat zijn de kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis? - Chapter 17

Een persoonlijkheid heeft betrekking op iemands gebruikelijke manieren van denken, voelen, en doen. We spreken van een persoonlijkheidsstoornis wanneer deze gebruikelijke manieren van denken, voelen, en doen, leiden tot ernstige problemen bij de persoon zelf of bij anderen. Dit patroon van innerlijke ervaringen en gedragingen moet in meerdere levensgebieden voorkomen (gezin, familie, vrienden, school, werk, vrije tijd) en moet significant lijden veroorzaken bij de persoon zelf of bij anderen. Ook dient het patroon meerdere jaren te bestaan, beginnend in de jeugd of jongvolwassenheid. 

Wat is belangrijk bij de diagnostiek van dementie? - Chapter 18

Wat is belangrijk bij de diagnostiek van dementie? - Chapter 18

Het is moeilijk om dementie al in de vroege fase te diagnosticeren, omdat geheugenklachten veel voorkomen bij ouderen, zonder dat hier een stoornis aan ten grondslag hoeft te liggen. Vergeetachtigheid wordt veel gerapporteerd, ook onder jongeren of mensen van middelbare leeftijd. Oorzaken van vergeetachtigheid kunnen (naast een stoornis) zijn: spanningen, vermoeidheid, somatische afwijken (bijvoorbeeld een slecht werkende schildklier), een depressieve stoornis, of angst voor dementie. In de vroege diagnostiek zal de psycholoog zich met name moeten focussen op het beoordelen van het geheugen en andere cognitieve en emotionele klachten. Ook dient er een uitgebreid neuropsychologisch testonderzoek te worden uitgevoerd om cognitieve disfuncties te kunnen objectiveren. Het is hierbij nodig dat de psycholoog kennis heeft van normale, leeftijdsgebonden cognitieve veroudering, maar ook kennis over psychische ziektebeelden op oudere leeftijd. 

Wat kenmerkt somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen? - Chapter 19

Wat kenmerkt somatisch-symptoomstoornis en verwante stoornissen? - Chapter 19

De meeste mensen hebben regelmatig te maken met lichamelijke klachten en ziekten. Vaak verdwijnen die klachten vanzelf weer of na het gebruik van medicatie of een medische ingreep. Bij sommige mensen houden de lichamelijke klachten echter aan. We spreken van somatisch-symptoomstoornissen en verwante stoornissen wanneer iemand kampt met lichamelijke klachten (zoals aanhoudende pijn of vermoeidheid) die een al dan niet bekende medische aandoening doen vermoeden en waarvan de betrokkene aanzienlijke hinder ervaart. 

Wat zijn de kenmerken van een eetstoornis? - Chapter 20

Wat zijn de kenmerken van een eetstoornis? - Chapter 20

Eetstoornissen (anorexia, boulimia nervosa en eetbuistoornis) en voedingsstoornissen (pica, ruminatiestoornis, en de vermijdende-/restrictieve-voedselinnamestoornis) vallen binnen de DSM-5 onder dezelfde categorie. Daarnaast is er nog de classificatie "overige / ongespecificeerde voedings- en eetstoornissen". Deze zes eet- en voedingsstoornissen worden hieronder kort toegelicht.

Welke seksuele stoornissen worden er onderscheiden? - Chapter 21

Welke seksuele stoornissen worden er onderscheiden? - Chapter 21

Onder seksuele stoornissen vallen (1) seksuele disfuncties; (2) parafilieën; (3) genderidentiteitsproblemen. In de DSM-4 werden deze nog alle drie geclassificeerd onder "seksuele en genderidentiteitsstoornissen". Met de intrede van de DSM-5 zijn ze echter opgesplitst in drie aparte hoofdstukken. 

Wat zijn de kenmerken van een slaapstoornis? - Chapter 22

Wat zijn de kenmerken van een slaapstoornis? - Chapter 22

Lange tijd werden slaapproblemen niet gezien als aparte stoornis, maar als een symptoom van een andere stoornis, zoals een depressie of angststoornis. Tegenwoordig is een slaapstoornis echter opgenomen als aparte classificatie. Binnen de DSM-5 worden de volgende slaap-waakstoornissen onderscheiden:

  • Insomniastoornis (langdurige slapeloosheid)
  • Hypersomnolentiestoornis
  • Narcolepsie
  • Ademhalingsgerelateerde slaapstoornis
  • Circadiaan-ritme-slaap-waakstoornis
  • Parasomnia

Om een dergelijke classificatie te krijgen dienen de symptomen te leiden tot belemmering van het sociaal en/of beroepsmatig functioneren en al langere tijd (vaak drie maanden) aanwezig te zijn. 

JoHo nieuwsupdates voor inspiratie, motivatie en nieuwe ervaringen: winter 23/24

Projecten, Studiehulp en tools:

  • Contentietools: wie in deze dagen verwonderd om zich heen kijkt kan wellicht terecht op de pagina's over tolerantie en verdraagzaamheid en over empathie en begrip, mocht dat niet voldoende helpen check dan eens de pagina over het omgaan met stress of neem de vluchtroute via activiteit en avontuur in het buitenland.
  • Competentietools: voor meer werkplezier en energie en voor betere prestaties tijdens studie of werk kan je gebruik maken van de pagina's voor vaardigheden en competenties.
  • Samenvattingen: de studiehulp voor Rechten & Juridische opleidingen is sinds de zomer van 2023 volledig te vinden op JoHo WorldSupporter.org. Voor de studies Pedagogiek en Psychologie kan je ook in 2024 nog op JoHo.org terecht.
  • Projecten: sinds het begin van 2023 is Bless the Children, samen met JoHo, weer begonnen om de slum tours nieuw leven in te blazen na de langdurige coronastop. Inmiddels draaien de sloppentours weer volop en worden er weer nieuwe tourmoeders uit deze sloppen opgeleid om de tours te gaan leiden. In het najaar van 2023 is ook een aantal grote dozen met JoHo reiskringloop materialen naar de Filipijnen verscheept. Bless the Children heeft daarmee in het net geopende kantoortje in Baseco, waar de sloppentour eindigt, een weggeef- en kringloopwinkel geopend.

Vacatures, Verzekeringe en vertrek naar buitenland:

World of JoHo:

  • Leiden: de verbouwing van het Leidse JoHo pand loopt lichte vertraging op, maar nadert het einde. Naar verwachting zullen eind februari de deuren weer geopend kunnen worden.
  • Den Haag: aangezien het monumentale JoHo pand in Den Haag door de gemeente noodgedwongen wordt afgebroken en herbouwd, zal JoHo gedurende die periode gehuisvest zijn in de Leidse vestiging.
  • Medewerkers: met name op het gebied van studiehulpcoördinatie, internationale samenwerking en internationale verzekeringen wordt nog gezocht naar versterking!

Nieuws en jaaroverzicht 2023 -2024

  

  

   

    

   

Shop voor prints & pickups

Geprinte samenvatting bij Psychopathologie: UU - Print Product

Samenvattingen en studiehulp per gerelateerde opleiding

  

 

JoHo: crossroads uit de bundels