Oriënteren en zoeken per land of regio

Advieswijzer: abonnement kiezen voor vacatures of carrièrekeuzes

Hoe  werkt de selectie voor een buitenlandse stage?

 • De meeste stageprogramma’s waaraan kosten zijn verbonden hebben geen echte selectieprocedures en daar kan je, mits op tijd aangemeld (tot +/- twee/drie maanden van tevoren), meestal terecht.
 • Bij andere stageplaatsen is minder plaats en beginnen de selectieprocedures soms een half tot meer dan een jaar van tevoren.

Hoe lang duurt een buitenlandse stage?

 • De kortste stages en werkervaringsplekken (ook wel: ‘snuffelstages’) duren enkele weken, maar meestal kan je vanaf drie tot vijf maanden terecht en kan je een aantal weken of maanden verlengen.
 • Ook zijn er mogelijkheden om een half jaar of zelfs een heel jaar stage te lopen, of meerdere stageplaatsen te combineren.

Zijn er leeftijdsgrenzen voor een buitenlandse stage?

 • Eigenlijk kan je op vrijwel elke leeftijd stagelopen en werkervaring opdoen maar in de regel is een stagiair in het buitenland tussen de 17 en 27 jaar
 • De eis die veel bemiddelende organisaties stellen, is dat je dient te vertrekken in het jaar dat je 18 wordt.
 • Wil je op oudere leeftijd een andere werkervaring doen, dan zijn er regelmatig mogelijkheden maar dien je daar wel specifiek naar te vragen.

Hoe reis je naar de stagebestemming in het buitenland?

 • Bij vrijwel alle stageplaatsen (anders staat het vermeld) moet je zelf nog je vervoer erheen regelen.
 • Bij de meeste stageprogramma’s waar je een bijdrage betaalt, is vervoer van de aankomstplek (treinstation, luchthaven) naar je accommodatie inbegrepen. De dagelijkse lokale kosten van je accommodatie naar je stageplek zijn meestal voor eigen rekening, maar bij de stageplekken met (betere) vergoedingen worden deze kosten soms gedekt.
 • Probeer er in ieder geval altijd vanuit te gaan dat je jezelf moet kunnen redden, ook als je met een groep gaat of gebruik maakt van de ophaalservice van het vliegveld. Er kan uiteraard altijd iets misgaan. Neem adressen, telefoonnummers e.d. mee van je stageadres of organisatie.
 • Als je gaat vliegen is het belangrijk om te kijken wat je wel en niet mag meenemen. Veel landen hanteren strenge invoerregels. Om niet in de problemen te komen en tijd te besparen is het raadzaam om in ieder geval geen etenswaren mee te nemen. Kijk even op de website van Schiphol of gebruik de Douane app om te zien welke regels er in jouw land van bestemming worden gehanteerd.

Hoe verplaats je jezelf op je stagebestemming?

 

 • De infrastructuur kan per land sterk verschillen. In Westerse landen vind je vaak dezelfde vervoersmiddelen als in Nederland. Vaak kun je op internet van te voren al uitzoeken hoe je van je verblijf naar je stagebedrijf kunt komen. In ontwikkelingslanden is de infrastructuur vaak heel anders geregeld dan je gewend bent.
 • Houd er rekening mee dat je hier eerst even aan zult moeten wennen. Probeer van te voren informatie in te winnen over het vervoer naar je stageplek bij het stageprogramma, je stagebedrijf of mensen die het land al hebben bezocht.
 • Handig is om vooraf een kaart van jouw wijk of stad al te downloaden (offline beschikbaar maken), zodat je in ieder geval ook je bestemming kunt bereiken als je geen internetverbinding hebt.
 • Soms is het handig om voor de duur van je stage een pas voor het openbaar vervoer aan te schaffen. Dit is makkelijker dan steeds een kaartje te kopen en je kunt er vaak flink wat geld mee besparen. Je kunt meestal op internet al uitzoeken wat voor verschillende passen er zijn.
 • In sommige landen kan het handig zijn om een auto te huren of aan te schaffen. Kijk op internet of je hiervoor je Nederlandse rijbewijs kunt gebruiken of dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt.
 • Wanneer je auto gaat rijden in het buitenland moet je – afhankelijk van het land - van te voren goed de verkeersregels checken. In landen als Groot-Brittannië en Australië kan het zijn dat je even moet wennen aan links rijden en dat het stuur rechts zit. Een testritje kan dan geen kwaad.

Hoe overnacht je tijdens je buitenlandse stage?

 • De accommodatie kan enorm variëren; van een plaggenhut in de bush tot een luxe kamer met uitzicht op de zee.
 • Je kunt woonruimte op verschillende manieren regelen.
 • Bij veel uitwisselingsorganisaties word je geholpen bij het vinden van de meest geschikte accommodatie. Je verblijft bijvoorbeeld in een gastgezin, hostel, in de accommodatie bij de stageplaats of soms in specifieke accommodatie voor stagiairs.
 • Als je niet via een bemiddelingsorganisatie gaat stagelopen, kun je het bedrijf waar je stage gaat lopen vragen om hulp bij het zoeken. Vraag ook of je onderwijsinstelling contacten heeft of vraag anderen die je zijn voorgegaan om advies.
 • Soms lukt het niet om vanuit Nederland op tijd een kamer te regelen. Houd er dan rekening mee dat je voor de eerste weken geld opzij moet zetten voor een hostel. Op de plek van bestemming kun je een kamer regelen door de contacten die je daar legt en door bijvoorbeeld lokale advertenties in kranten, winkels, universiteiten etc. op te zoeken.
 • Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de accommodatie en de huurprijzen per locatie sterk kunnen verschillen. Het kan zijn dat je voor sommige appartementen de eerste maand naast huur ook andere kosten hebt, denk bijvoorbeeld aan servicekosten en borg (deze laatste krijg je in principe later wel terug).
 • Is er sprake van een voorafgaande talencursus, dan kun je verblijven in een hostel, bij je eigen schoolaccommodatie of als je wilt bij een gastgezin (ideaal om de cultuur en taal van binnenuit te leren kennen!). Eenpersoonskamers of accommodaties buiten de school/projectlocatie hebben als voordeel dat je meer privacy hebt, maar het kan je ook meer isoleren van andere stagairs. Ga bij jezelf na of je meer hecht aan een eigen stek of juist aan het kunnen delen van ervaringen met anderen. Vraag ook naar tips en ervaringen van anderen die stage hebben gelopen.
 • Verblijf je in een (grotere) stad en ligt je project wat meer in een buitenwijk of aan de rand van de stad, dan kun je kiezen voor een centraler gelegen accommodatie. Nadeel is dat je dagelijks wat meer op en neer moet reizen, al leidt dat vaak juist weer tot leuke ontmoetingen. Voordeel is ook dat je 's avonds wat centraler zit en makkelijker ergens heen kunt voor bijvoorbeeld een late maaltijd, avondwandeling of lokale bar. Let wel altijd op lokale veiligheidswaarschuwingen en zoek bij voorkeur het gezelschap van anderen op.
 • Kies je voor een van de Stage ‘Hot Spots’ zoals Paramaribo, Curaçao of Kaapstad, dan zal het je niet ontbreken aan collega stagiairs waarmee je de vele - soms volledig op de aanwezige studenten ingestelde - restaurantjes, bars en discotheken kunt ontdekken.

Wat zijn de kosten voor een buitenlandse stage?

 • Soms zal een stage in het buitenland je redelijk wat geld kosten, maar er zijn ook mogelijkheden waarbij je enerzijds een bemiddelingsbedrag betaalt maar anderzijds een stagevergoeding ontvangt. Of waarbij men je tegemoet komt in kosten van onderdak & maaltijden.
 • Naast de reis- en verblijfskosten moet je ook rekening houden met indirecte kosten, zoals het doorbetalen van je kamerhuur in Nederland en het mislopen van inkomsten van je bijbaan. Het is daarom belangrijk niet alleen naar het kostenplaatje te kijken, maar je ook te richten op de inkomstenkant. Er zijn immers zaken waarop je geld kunt besparen. Denk hierbij aan een verzekering die inentingen dekt, de lagere kosten voor levensonderhoud in bijvoorbeeld het ontwikkelingsland en de mogelijkheid om gedurende je stage een studiebeurs voor uitwonende aan te vragen (dit kan natuurlijk alleen als je nog thuiswonend bent).

 

Hoe werkt de communicatie tijdens en rond je stage

 

Taal

 • Aangezien je te maken krijgt met zakelijke correspondentie en verslaglegging is een taalcursus voorafgaand aan of bij de start van je stage zeker geen overbodige luxe.

Andere manieren van communiceren

 • Net als bij een Nederlands bedrijf zal het veelal even duren voordat je gewend bent aan de normen, waarden en gewoonten op je stageplek en leer je in de praktijk welke houding gepast is. Realiseer je dat in veel ontwikkelingslanden zaken veel formeler gaan dan we gewend zijn in Europa. Afhankelijk van het bedrijf of de instelling waar je stage loopt is actieve eigen inbreng meer of minder gepast, en kan ook de timing daarvan (vrij snel of pas na verloop van stageweken) verschillen.
 • Een van de grootste valkuilen is, zeker in kleinere bedrijven of projecten, dat je te snel te veel en te Westers wilt veranderen waardoor men het respect al snel zal verliezen en/of je tegenwerking ondervindt. Communicatie in ontwikkelingslanden loopt veelal indirecter en ook zaken als feedback, beoordeling, kritiek leveren worden tactischer aangepakt dan je gewend bent vanuit je opleiding.
 • In een zakelijkere of meer Westerse stageomgeving zal je in het algemeen juist veel sneller ‘to the point’ moeten komen en dien je snel een eigen positie te veroveren, al blijft dat altijd afhankelijk van de cultuur binnen het bedrijf.

Contact houden met het thuisfront

 • Met alle moderne communicatiemiddelen zijn familie en vrienden vaak maar een paar muisklikken van je verwijderd.
 • Kijk of er speciale nummers zijn waarmee je voordelig kunt bellen naar Nederland en waarmee familie en vrienden jou goedkoop kunnen bellen. Tip: In sommige landen kun je voor vertrek al een lokaal telefoonnummer regelen. Zo kun je je nieuwe nummer al doorgeven aan je familie en vrienden.
 • Skype & Whatsapp: Wanneer je de beschikking over internet hebt dan kun je via je telefoon of computer gratis bellen naar je familie en vrienden. Je kunt vaak gewoon gebruik maken van de lokale wifi verbinding.
 • Wanneer je niet de beschikking hebt over een eigen internetverbinding dan kun je vaak in internetcafe’s terecht om te e-mailen. Houd er rekening mee dat Nederland wat betreft internet een van de meest vooruitstrevende landen is en dat internetverbindingen in andere landen in vergelijking minder snel en goed kunnen werken.

Wat komt er allemaal aan papier- en regelwerk kijken bij een buitenlandse stage?

 

Paspoort

 • Zorg ervoor dat je paspoort geldig is voor de hele periode dat je stage loopt, en als dat nodig is nog langer.

Visa

 • Het is belangrijk om goed uit te zoeken of je een speciaal visum nodig hebt om stage te kunnen lopen. Let wel: wil je bijvoorbeeld in Amerika stagelopen dan kunnen de visumkosten al meer dan € 450,- bedragen!
 • Gebruik je een bemiddelende organisatie dan wordt in het algemeen de visumbemiddeling voor je gedaan of wordt je op weg geholpen. In een aantal landen kun je ook stagelopen op een toeristenvisum waarbij je iedere X maanden een nieuw toeristenvisum haalt, maar check de regelingen voor jouw bestemming goed en laat je via verschillende bronnen informeren.

Stage/werkvergunning

 • Afhankelijk van je bestemming of het soort stage (betaald of onbetaald) dat je gaan doen kan het zijn dat je aanvullend een stage/werkvergunning moet regelen. Ook hier geldt: oriënteer je via diverse bronnen en vraag goed door als je gebruik maakt van een bemiddelende organisatie. Ben je van plan om naast je stage ook bijvoorbeeld een bijbaan te zoeken, dan zal je in een aantal gevallen (voornamelijk bestemmingen buiten de EU) een werkvergunning moeten hebben om legaal en betaald aan de slag te kunnen.

Document stagebedrijf

 • Probeer altijd een officieel document van je stagebedrijf/opdrachtgever te verkrijgen waaruit blijkt dat je stage gaat lopen (betaald of onbetaald), met vermelding van de periode. Dit kan niet alleen van pas komen bij het regelen van een visum, maar vaak verlangt je opleiding ook een dergelijke verklaring. Het is in ieder geval handig om een paar pasfoto’s en bv. een verklaring van goed gedrag bij je te hebben,voor het geval je ter plekke toch meer moet regelen dan je voor vertrek dacht.

Diplomawaardering

 • Als je stage onderdeel uitmaakt van je studie dan krijg je te maken met internationale diplomawaardering. Kijk op nuffic.nl onder ‘Diplomawaardering’ voor meer informatie. Informeer voor vertrek ook goed bij je opleiding welke documenten zij precies nodig hebben.

Bevolkingsregister

 • Mocht je echt lang op stage gaan (iha + 8 maanden) let er dan op dat je reisverzekering de juiste dekking heeft.
 • Bankverklaring: Sommige landen (bijvoorbeeld Australië) kunnen vragen om een bewijs van de bank waarop staat dat je een bepaald minimum bedrag op je rekening hebt staan zodat je voor een bepaalde tijd kunt wonen en werken in het betreffende land.
 • Check ook de JoHo BuitenlandZaken service

Gezondheidsverklaring

 • In sommige gevallen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Hierin moet staan dat je in goede gezondheid verkeert om in het betreffende land te wonen en werken. Deze verklaring moet je zelf ondertekenen en door een dokter laten ondertekenen (met een stempel van de praktijk).

Schoolverklaring

 • Dit is een Engelstalig document dat je bij de meeste scholen moet aanvragen. Het moet de volgende stellingen bevatten: dat je staat ingeschreven als student bij de betreffende onderwijsinstelling, details van je opleiding, dat de stage vereist is voor je diploma, gegevens van je stage, periode en voorwaarden, je volledige naam, je studentnummer en een handtekening van de geautoriseerde persoon en een stempel van de school. De meeste bedrijven accepteren een gescande versie van dit document.

Curriculum Vitae

 • Je kunt eventueel je CV meenemen. Gebruik je Nederlandse CV als basis voor je Engelse CV.
 • JoHo abonnees kunnen gebruik maken van de gratis CV check

Stagedoelstellingen

 • Altijd handig om van te voren te maken en mee te nemen is een document met je eigen stagedoelstellingen. Handig voor jezelf (als richtlijn) en voor het bedrijf.

(Internationaal) Rijbewijs:

 • Wanneer je een auto wilt aanschaffen of huren, omdat je bijvoorbeeld veel moet reizen voor je stage, dan is in alle EU-landen je Nederlandse rijbewijs voldoende. Voor alle andere landen kun je vaak maximaal 3 maanden met een Nederlands rijbewijs rijden. Voor sommige landen is het nodig of wordt het aanbevolen om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Ga naar een ANWB-kantoor met je originele rijbewijs en pasfoto. Tegen bijbetaling van ongeveer 12 euro kun je een internationaal rijbewijs ophalen.

 

 

 

 

 
De TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) is een cursus die je opleidt om aan kinderen en volwassenen Engelse les te kunnen geven.
De cursus kun je via JoHo zowel online, in Nederland, in Spanje of in Italië volgen

Je hebt zorgverzekeraars en je hebt DSW

Vakgebieden verkennen

 

Maak eens gebruik van de competentiemeter

  Verzekeringscheck

  • JoHo biedt als gespecialiseerde verzekerings- en voorlichtingsorganisatie, gericht op mensen die voor kortere of langere tijd in het buitenland verblijven, een breed scala van (zorg en reis) verzekeringen aan. Waar je ook ter wereld werkt, reist of stage loopt, JoHo kan je altijd verzekeren.
  • De JoHo Verzekeringsdesk kan je huidige polissen beoordelen op geschiktheid voor stage en je voorzien van advies over beter passende, voordeliger of minder overlappende verzekeringen.

  LET OP!

  Op zoek naar een zingevende werkgever of vacature in het buitenland of in Nederland?

  Verzeker je van voordeel

  Gratis JoHo serviceabonnement bij alle doorlopende reisverzekeringen via JoHo

  o.a JoHo World Europeesche Verzekering

  • het hele jaar doorlopend verzekerd
  • stage. studie en vrijwilligerswerk in het buitenland meeverzekerd
  • uitgebreide bagagedekking
  • uit te breiden met (all-risk) doorlopende annuleringsverzekering

  Online Afsluiten 

  Meer online toegang?

  Upgraden of tijdelijk een maandabonnement afsluiten?