Voor de meest recente samenvattingen en studiehulp zoek je hier op titel of auteur en kan je gebruik maken van het menu
JoHo: menu studiehulp & samenvattingen

 

Samenvatting Strong Societies, Weak States (Migdal)

Voorbeeld Hoofdstuk (Je toegangsniveau is niet voldoende voor het gebruiken van de volledige samenvatting)
Voorbeeld Hoofdstuk (Je toegangsniveau is niet voldoende voor het gebruiken van de volledige samenvatting): 

Sterke samenlevingen, zwakke staten

Deel 1; Introductie

 

Tussen 1947 en 1965 was de wereld onderhevig aan grote veranderingen. De dekolonisatie en onafhankelijkheid van verschillende landen leidden tot het bestaan van de derde wereld. In sommige landen, zoals Siërra Leone, ging deze onafhankelijkheid heel soepel, waarbij de Westerse autoriteit het gezag zonder grote problemen overdroeg aan lokale leiders. In andere landen, zoals India en Pakistan, gebeurde dit pas na grote conflicten.

 

Deze veranderingen waren voor veel leiders een teken dat het Europese machtscentrum aan het verkleinen was, terwijl de potentiële macht van vroegere arme, onderworpen landen gevoed zou kunnen worden. De nieuwe leiders zagen een voorbeeld in de nationalistische ideologieën die in het Westen grote voordelen had opgeleverd. Ze geloofden in de potentiële kracht van hun nieuwe staat om de samenleving te vormen met behulp van deugdzame planningen en zorgvuldig uitgezet beleid. Een nieuwe ‘can-do spirit’ ontstond, en de staat werd het boegbeeld van hoop op sociale waardigheid, gelijkheid, en welvaart. Zo zou een nieuwe sociale orde kunnen ontstaan.

Dit boek gaat over de capaciteiten van staten om veranderingen aan te brengen die hun leiders door middel van beleidsplannen, acties en politiek pogen te bereiken. Deze capaciteiten omvatten;

1. De mogelijkheden om te samenleving te doordringen

2. De mogelijkheden om sociale relaties te reguleren

3. De mogelijkheden om middelen te onttrekken

4. De mogelijkheden om middelen op een bedachtzame manier te gebruiken.

Een sterke staat is een staat met veel mogelijkheden om deze capaciteiten in te zetten, terwijl een zwakke staat weinig capaciteiten heeft. Het centrale thema in dit boek gaat over waarom het zoveel staten niet gelukt is om bovengenoemde capaciteiten in te zetten, terwijl andere landen hun capaciteiten juist hebben uitgebreid.

De schrijver beargumenteerd het volgende; Het falen van staten om mensen in de meest afgelegen gebieden te laten handelen zoals staatsleiders dat voor ogen hebben, beïnvloed uiteindelijk de samenhang en het karakter van de gehele staat.

Het is bijna onmogelijk om te bekijken welke capaciteiten zich in de derde wereld hebben ontwikkeld en tegen welke grenzen de staat is aangelopen. Als men kijkt naar de literatuur over deze onderwerpen is er sprake van een tweedeling. Een manier is ontstaan door wetenschappers die grote hoop koesterde over de mogelijkheden van progressieve veranderingen. Zij zetten de staat neer als een sterke staat, die centraal in de samenleving staat, die mogelijkheden heeft om de samenleving te kneden in nieuwe vormen. Zij beschreven hoe staten zelfs de meest afgelegen gebieden van hun territorium constant en krachtig aanwezig waren. Een ander perspectief, in contrast, zet de staat neer als bijna verlamd in de chaos van sociale veranderingen die de samenleving overheerst. Sommige wetenschappers houden de oorzaken van deze verlamming bij de staat zelf. Anderen zagen de grotere wereldmachten en globale economie als oorzaak. In alle gevallen wordt de staat neergezet als zwakke staat. Niet alleen Afrika wordt in deze literatuur zo omschreven, maar ook ‘bureaucratisch-autoritaire’ staten in bijvoorbeeld Latijns-Amerika.

 

Als we van deze twee verschillende beelden wijs moeten worden, zouden we wellicht kunnen kijken naar de indicatoren die men gebruikt om de kracht van de staat te meten. Aanhangers van de ‘sterke staat’ letten vooral op de staat-capaciteiten om de samenlevingen te doordringen en de mogelijkheden om middelen te onttrekken. Veel van deze wetenschappers legden de nadruk op macrolevel overheidspolitiek, zoals belastingheffingen en regulaties voor buitenlandse bedrijven. In deze onderdelen zijn sommige staten beter ontwikkeld dan anderen. Aanhanger van het imago van de zwakke staat hebben doorgaans meer nadruk gelegd op capaciteiten met betrekking tot het reguleren van sociale relaties en het gebruiken van de beschikbare middelen. Zij bekeken bijvoorbeeld de implementatie van sociale beleidsplannen. Veel staten hebben hier moeite mee op lokaal niveau, zeker in afgelegen gebieden in onder andere Sub-Sahara Afrika.

Binnen deze dichotomie ligt de kern over het begrip van de derde wereld. Waar staten aan de ene kant goed zijn in het bereiken van grote delen van de samenleving, lukt het vaak niet om de gehele populatie zich te laten gedragen zoals beleidsmakers voor ogen hebben. Deze tegenstrijdigheid, de kracht om samenlevingen te doordringen maar tegelijkertijd de zwakte in het effectief en doelgericht teweeg brengen van sociale veranderingen, is het hoofdonderwerp van de volgende hoofdstukken. Natuurlijk bestaan er per staat grote verschillen en sommige staten hebben hun capaciteiten van sociale planning, beleid en actie juist enorm ontwikkelt. De centrale vraag binnen dit boek is juist hierop gefocust; waarom de ene staat hier veel beter in is geslaagd dan andere staten.

 

In de volgende hoofdstukken wordt een model gepresenteerd waarin de mogelijkheden van staats-samenleving relaties en sociale veranderingen worden uitgelicht. In de daaropvolgende hoofdstukken wordt een theorie gepresenteerd die antwoorden geeft op de belangrijkste vragen uit deze introductie.

 

Voor toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Inloggen (als je al bij JoHo bent aangesloten met een abonnement)

   Aansluiten   (voor online toegang tot alle webpagina's)

 

Hoe het werkt

 

Lees hieronder meer over aansluiten bij JoHo

  JoHo abonnement (€20,- p/j)

  • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
  • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen (en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner)
  • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
  • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
  • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)
  • Voor wie extra kortingen wil op de geprinte studiehulp (zoals tentamen tests en study notes) in de JoHo support centers

  JoHo abonnement met service-pakket (€20,- + €60,-)

  • Voor wie de boeksamenvattingen voor zijn of haar studie of studiegebied gratis thuisgestuurd wil krijgen
  • Voor wie gebruik wil maken van de basisservices voor zijn of haar vrijwilligersorganisatie of instelling die de JoHo doeleinden steunt
  • Voor wie gebruik wil maken van de emigratie- en expatservices

  JoHo donateur (WorldSupporter) worden

  JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

  • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
  • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
  • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
  • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

   

  Sluit je een abonnement af in de periode juli tot en met december, dan maak je in de eerste maanden gratis gebruik maken van je de voordelen & services bij je abonnement. Je abonnementsbijdrage geldt dan ook voor het volgende kalenderjaar.

   

  Aanmelden bij JoHo

   

  Study note: begrijpen

   

   

   

  Study note: te gebruiken bij
  JoHo: benodigd toegangsniveau
  • Member (donateur)