Voor de meest recente samenvattingen en studiehulp zoek je hier op titel of auteur en kan je gebruik maken van het menu
JoHo: menu studiehulp & samenvattingen

 

Samenvatting van het boek Introduction to Psychoneuroimmunology

Voorbeeld Hoofdstuk (Je toegangsniveau is niet voldoende voor het gebruiken van de volledige samenvatting)
Voorbeeld Hoofdstuk (Je toegangsniveau is niet voldoende voor het gebruiken van de volledige samenvatting): 

H1: Introductie

Hieronder worden het doel en de belangrijkste thema’s van het boek beschreven.
 

Het doel

De term psychoneuroimmunologie stamt uit het jaar 1980 en werd destijds geïntroduceerd door Robert Ader. Hij benadrukte hiermee de fundamentele eenheid van het lichaam om de gezondheid te handhaven. Het doel van het boek is om de psychoneuroimmunologie meer toegankelijk te maken zonder er al te gedetailleerd op in te gaan.

Geschiedenis
Het boek begint met een hoofdstuk waarin de psychoneuroimmunologie in een historische context geplaatst wordt. Hierbij worden onder andere evolutionaire ideeën onder de loep genomen.

Immuunsysteem
Het belangrijkste thema van het boek is de fundamentele eenheid van het organisme. Echter, er wordt ook ingegaan op de specifieke interacterende systemen, bijvoorbeeld het immuunsysteem. Tevens worden methoden beschreven om immuunactiviteit te kwantificeren.

Communicatie tussen systemen
Het immuunsysteem is geen onafhankelijk orgaan, het ontvangt signalen van cellen buiten het immuunsysteem. Tevens hebben andere stoffen invloed op het immuunsysteem, zoals hormonen en eiwitten (het endocriene systeem). Het belangrijkste idee hierbij is dat endocriene hormonen een centrale rol hebben bij de mobilisatie en de opslag van energiebronnen en bij de groei en ontwikkeling van een organisme hetgeen uiteindelijk leidt tot de generatie van nieuw leven.

Stress en de impact op het lichaam
Stress stamt af van de observatie dat een organisme is blootgesteld aan verschillende schadelijke condities (zoals infecties, drugs, extreme temperatuur en een elektrische shock) waar op gereageerd wordt met een karakteristiek patroon van effecten op immuun- en endocrien weefsel. In dit boek wordt onder andere besproken hoe psychosociale stress een impact kan hebben op het brein en op endocriene- en immuunactiviteiten. Psychosociale stress is een vorm van contextuele verandering die ontstaat bij of verstoorde relaties of sociale netwerken of verstoorde persoonlijke prestaties die een invloed hebben op het welzijn.

Psychosociale stress en ziekte
Tevens worden in dit boek diverse ziektes besproken (zoals allergieën, kanker en autoimmuniteit) waarbij immuunactiviteit bij betrokken is. Deze ziektes zijn allemaal een soort stress. Tevens worden infectieziektes besproken en wordt er uitgelegd hoe psychosociale stress een modererende rol hierbij speelt. Psychosociale stress wordt hierbij vaak gezien als een risicofactor voor het ontstaan en de progressie van de ziekte in kwestie. Daarnaast wordt de rol van infectie en ontsteking op cognitie, emotie en gedrag besproken.

Gezondheid behouden
In hoofdstuk 11 worden de factoren besproken die de modulatie van het immuunsysteem vergroten of faciliteren. Hierbij komen de effecten van hypnose, placebo’s en nocebo’s om de hoek kijken.

Implicaties voor onderzoek en gezondheidszorg
Het laatste hoofdstuk schetst een integratief beeld van het veld en trekt daarbij implicaties voor onderzoek en gezondheidszorg. Ziekte ontstaat als resultaat van complexe interacties tussen veel variabelen. De implicaties voor onderzoek zijn helder: de focus moet liggen op het onthullen van de patronen waarvoor het meten van veel variabelen noodzakelijk is. Tevens moet de gezondheidszorg op de hoogte zijn van het feit dat ziekte een multidimensionale conditie is die niet behandeld kan worden door slechts één behandeling.

 

Voor toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Inloggen (als je al bij JoHo bent aangesloten met een abonnement)

   Aansluiten   (voor online toegang tot alle webpagina's)

 

Hoe het werkt

 

Lees hieronder meer over aansluiten bij JoHo

  JoHo abonnement (€20,- p/j)

  • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
  • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen (en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner)
  • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
  • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
  • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)
  • Voor wie extra kortingen wil op de geprinte studiehulp (zoals tentamen tests en study notes) in de JoHo support centers

  JoHo abonnement met service-pakket (€20,- + €60,-)

  • Voor wie de boeksamenvattingen voor zijn of haar studie of studiegebied gratis thuisgestuurd wil krijgen
  • Voor wie gebruik wil maken van de basisservices voor zijn of haar vrijwilligersorganisatie of instelling die de JoHo doeleinden steunt
  • Voor wie gebruik wil maken van de emigratie- en expatservices

  JoHo donateur (WorldSupporter) worden

  JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

  • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
  • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
  • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
  • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

   

  Sluit je een abonnement af in de periode juli tot en met december, dan maak je in de eerste maanden gratis gebruik maken van je de voordelen & services bij je abonnement. Je abonnementsbijdrage geldt dan ook voor het volgende kalenderjaar.

   

  Aanmelden bij JoHo

   

  Study note: begrijpen

   

   

   

  Study note: te gebruiken bij
  JoHo: benodigd toegangsniveau
  • Donateur met JoHo abonnement