Samenvatting bij de 2e druk van Hoofdstukken Intellectuele eigendom van Visser


Wat is het handelsnaamrecht? - Chapter 1

Wat is een handelsnaam, goed en intellectueel eigendomsrecht?

Het handelsnaamrecht is vastgelegd in de Handelsnaamwet. Dit is nationaal recht. Onder een handelsnaam wordt de naam bedoeld waaronder een onderneming wordt gedreven (artikel 1 Handelsnaamwet). De handelsnaam gaat over bij erfopvolging of overdracht (artikel 2 Handelsnaamwet). De handelsnaam strekt er daarnaast nog toe de rechthebbende stoffelijk voordeel te verschaffen.

De handelsnaam is een goed en het Handelsnaamrecht een vermogensrecht. Het Handelsnaamrecht behoort tot de categorie van de intellectuele eigendomsrechten. Tot deze categorie behoren ook het octrooirecht, het merkenrecht en het auteursrecht.

Intellectuele eigendomsrechten verschillen van andere eigendomsrechten omdat het betrekking heeft op niet-stoffelijke objecten. Het woord intellectueel verwijst naar het onstoffelijke karakter van het recht en de bescherming van een prestatie van de menselijke geest.

Het IE-recht geeft de rechthebbende een beperkt aantal rechten. Deze rechten hebben betrekking op bepaalde vormen van exploitatie van het niet-stoffelijke object. Veel rechten zijn begrensd in tijd of hebben geen betrekking op privégebruik. Registratie kan een vereiste zijn voor het verkrijgen van het IE-recht.

Het IE-recht is een rechtsbetrekking tussen twee personen. Het is een absoluut recht dat kan ingeroepen worden tegen iedereen die het recht schendt.

Wat gebeurt er bij inbreuk op de handelsnaam en bij verwarring?

Bij verwarring moet er gekeken worden of de verwarring bij het publiek te duchten is. Er wordt dan rekening gehouden met de aard van de ondernemingen en de plaats van de vestiging. Als twee ondernemingen dezelfde aard hebben kan er snel verwarring ontstaan als de namen op elkaar lijken. Verwarringsgevaar ligt ook voor de hand als beide ondernemingen in dezelfde stad zitten. Met plaats van vestiging wordt het hele gebied waarin de onderneming actief is bedoeld.

Mag een handelsnaam erg beschrijvend zijn?

Een handelsnaam mag erg beschrijvend zijn. Een handelsnaam hoeft ook, in tegenstelling tot een merk, op zich weinig tot geen onderscheidend vermogen te hebben. Bij een volledig beschrijvende handelsnaam is het gevaar voor verwarring zo waarschijnlijk, dat gebruik door een ander niet te verbieden is. Het is alleen te verbieden als er sprake is van bijkomende omstandigheden (Artiestenverloningen/ Prae Artiestenverloning). In het arrest ANS Trading/Parfumswinkel oordeelde het hof ook dat het om een volledig beschrijvende handelsnamen ging en dat er geen sprake was van onrechtmatige bijkomende omstandigheden.

Hoe kun je een handelsnaam verkrijgen en hoelang duurt het handelsnaamrecht?

Registratie van een handelsnaam bij de Kamer van Koophandel is niet vereist voor het verkrijgen van handelsnaamrecht. Een handelsnaam moet gevoerd worden en bij het publiek bekend zijn, pas in dat geval is er sprake van handelsnaamrecht. Pas als de onderneming ophoudt te bestaan of voor een andere handelsnaam kiest, houdt de handelsnaam op met bestaan.

Wat is het merkenrecht? - Chapter 2

Wat houdt het Benelux en Europees merkenrecht in?

In Nederland bestaat alleen merkenrecht dat geldt voor de gehele Benelux en een merkenrecht dat geldt voor de hele Europese Unie. Het merkenrecht van de Benelux is gebaseerd op het merkenrecht van de EU. Het gevolg hiervan is dat niet de Hoge Raad de hoogste rechter is, maar het Hof van justitie van de EU.

Merken kunnen worden gevormd door alle tekens. Het doel van een merk is het onderscheiden van de waren en diensten van een onderneming van die van een andere onderneming. Het merkenrecht geeft ook bescherming aan de houder van een merk als deze ingeschreven staat in het register.

Het merkenrecht wilt verwarring voorkomen bij het publiek. Consumenten willen niet het verkeerde product kopen en producenten willen niet dat anderen profiteren van de bekendheid van zijn merk. Het recht dat bescherming biedt wordt het merkenrecht genoemd, het recht op een merk wordt merkrecht genoemd. Een merk kan overgedragen worden als onafhankelijk van de onderneming overgedragen kan worden.

Wat gebeurt er bij merkinbreuk?

Het gevolg van merkinbreuk 'sub a'.

Het merkrecht is een uitsluitend en absoluut recht. Een onderneming kan zich beroepen op bescherming tegen het plegen van een onrechtmatige daad (6:162 BW), als zijn merk gebruikt wordt door een ander. Oneerlijke handelspraktijken en misleidende reclame vallen namelijk onder een onrechtmatige daad.

De merkhouder kan het gebruik van zijn merk verbieden wanneer dat teken gelijk is aan het merk, in het economisch verkeer gebruikt wordt en geldt voor dezelfde waren of diensten als die waarvoor het merk is ingeschreven (artikel 2.20 lid 2 sub a BVIE). Onder merkgebruik valt het aanbieden van waren onder de merknaam of het gebruik ervan in reclame. Het gebruik van een identiek teken voor identieke waren wordt double identity genoemd.

Het gevolg van merkinbreuk 'sub b'.

Vaak gaat het niet om het gebruik van hetzelfde teken maar om het gebruik van een teken dat veel lijkt op het merk. Het gaat ook vaak om vergelijkbare waren. Het merkenrecht wilt verwarring door het publiek voorkomen. Daarom wordt een teken verboden als het gelijk is aan of overeenstemt met het merk en in het economisch verkeer gebruikt wordt voor vergelijkbare waren of diensten. Het bewijs van verwarringsgevaar is vereist (artikel 2.20 lid 2 sub b BVIE).

Er wordt globaal beoordeelt of er een visuele, auditieve of begripsmatige gelijkenis berust op de totaalindruk die door de merken worden opgeroepen (Puma/Sabel). Zien de merken er hetzelfde uit? (Visueel). Klinken de merken hetzelfde? (Auditieve). Betekenen de merken hetzelfde? (Begripsmatig). In het arrest over Llyod tegen Loints was er sprake van auditieve gelijkenis. In het arrest Picasso/Picaro besloot het Hof echter dat ondanks er sprake was van auditieve overeenstemming, er geen sprake was va verwarringsgevaar door het duidelijk begripsmatig verschil.

In het arrest EAU CROCO/Lacoste oordeelde het Hof dat louter begripsmatige overeenstemming voldoende is om verwarringsgevaar aan te nemen. Uit de jurisprudentie is naar voren gekomen dat wasverzachter en wasmiddel overeenstemmende waren zijn, net zoals fietsen en fietsbanden.

Het gevolg van merkinbreuk 'sub c'.

Voor bekende merken bestaat er een ruimere bescherming (artikel 2.20 lid 2 sub c BVIE). De houder van een bekend merk mag het gebruik van een teken dat gelijk is overeenstemt met het merk. Het maakt hier niet uit of er sprake is van verwarringsgevaar of overeenstemmende waren. Het gaat er hier om dat het teken een verband oproept bij het publiek. Er moet ook sprake zijn van 'afbreuk doen' of 'onrechtvaardig voordeel trekken'.

Het gebruik van een soortgelijk teken doet afbreuk aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk. Dit wordt ook wel verwatering genoemd. De merkhouder kan hiertegen bezwaar maken (Bols/Colgate, Claeryn/Klarien).

Ongerechtvaardigd voordeel trekken gebeurt als er schade wordt berokkend bij de houder van het bekende merk. Dit kan gebeuren door het aanbieden van bijvoorbeeld nep-parfums. Er wordt dan opzettelijk geprobeerd in het kielzog van het bekende merk te varen. Dit wordt free-riding genoemd.

Het gevolg van merkinbreuk 'sub d'.

De merkhouder mag zich verzetten tegen het gebruik van zijn merk, indien door dat gebruik voordeel wordt getrokken uit, of afbreuk wordt gedaan aan het onderscheidend vermogen of de reputatie van het merk. Een voorbeeld hiervan is een zeer schadelijke parodie op een merk. Vrijheid van meningsuiting kan echter wel een geldige reden opleveren voor een parodie, dit volgt uit het arrest (Mercis/Punt.nl): Nijntje-parodieën.

Wat gebeurt er bij uitputting?

Het tweedehands verkopen of doorverkopen van merkartikelen wordt uitputting genoemd. Een merkhouder kan zich hier niet tegen verzetten. Dit is vastgelegd in artikel 2.23 lid 3 BVIE. Verzet is alleen mogelijk als de toestand van de waren is verslechterd.

Hoe verkrijg je het merkrecht, en hoelang is de duur?

Het inschrijven van het merk.

De inschrijving van het merk is vereist bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Na het inschrijven verkrijg je een merkrecht. Zonder inschrijving, geen recht. Het merk moet bij de inschrijving voldoen aan de vereisten, zoals 'onderscheidend vermogen'.

Wat houdt onderscheidend vermogen in?

Het publiek moet er een merk in herkennen, pas dan is er voldaan aan het vereiste van een onderscheidend vermogen. Een merk moet niet te beschrijvend zijn, de inschrijving van zulk soort merken kan worden geweigerd. Tekens of benamingen die in de handel kunnen dienen tot aanduiding van soort, hoedanigheid, hoeveelheid, bestemming, waarde, plaats van herkomst of tijdstip van vervaardiging van de waren of van verrichting van de dienst mogen niet ingeschreven worden (artikel 2.2bis sub c BVIE). Biomild is hier een voorbeeld van (Campina/BMB).

Het ontstaan van een merk door inburgering.

Een merk kan ook ontstaan door intensief gebruik en reclame. Microsoft was een beschrijving voor software voor een microcomputer. Door intensief gebruik van de naam Microsoft, is het een merk geworden. Dit wordt inburgering genoemd. Op den duur krijgt een teken dan een onderscheidend vermogen.

Tegenover inburgering staat verwatering. In dat geval worden tekens of benamingen in het normale taalgebruik en het handelsverkeer gebruikelijk. Deze tekens en benamingen kunnen niet worden ingeschreven, als ze al ingeschreven staan, worden deze nietig verklaard (artikel 2.2bis lid 1 sub d BVIE). Hagelslag is hier een voorbeeld van.

Een merkinschrijving is tien jaar geldig. Op verzoek en tegen een betaling kan de inschrijving onbeperkt verlengd worden met steeds tien jaar (artikel 2.9 BVIE).

Het verschil tussen handelsnaamrecht en merkenrecht.

In het handelsnaamrecht gaat het om de naam van een onderneming. In het merkenrecht gaat het in tegenstelling om een teken ter onderscheiding van het product of dienst dat afkomstig is van de onderneming. Er kan sprake zijn van een overlap. Dit zie je bijvoorbeeld bij KLM. Overlap is geen probleem als de rechten in dezelfde handen zijn.

Als een handelsnaam en een merk in verschillende landen veel op elkaar lijken, moet de jongere handelsnaam wijken voor de oudere merknaam (artikel 2.20 lid 3 sub d jo. lid 2 sub a tot en met c BVIE). Bezwaar maken tegen een jonger merk kan op grond van de onrechtmatige daad (Euro-Tyre/Eurotyres).

Hoe zit het bij domeinnamen?

Domeinnamen zijn verbonden aan internetadressen. Nederlandse domeinnamen kunnen worden aangevraagd bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland: SIDN. Nadat de aanvraag is goedgekeurd mag een onderneming de naam als enige gebruiken. Een domeinnaam kan wel inbreuk maken op bestaande handelsnaamrechten of merkenrechten van een ander. Het gebruik van een domeinnaam kan op den duur ook gebruik als een handelsnaam opleveren.

Wat is het modellenrecht? - Chapter 3

Voor het uiterlijk van een bepaald voorwerp bestaat een speciale beschermingsvorm, het tekeningen- en modellenrecht. Het begrip tekening verwijst naar tweedimensionale vormgeving, zoals een patroon op behang, en het begrip model verwijst naar driedimensionale vormgeving, zoals een schoen. Het recht op een tekening en model wordt modelrecht genoemd. Gaat het om bescherming van een tekening of model, dan spreek je van modellenrecht.

Waarin is het modellenrecht vastgesteld?

In Nederland bestaat, net zoals bij het merkenrecht, geen nationaal modellenrecht. In Nederland is er sprake van modellenrecht dat geldt voor de Benelux en de Europese Unie. Het Benelux Verdrag inzake Intellectuele Eigendom (BVIE) is gebaseerd op de Europese Modellenrichtlijn.

Een model moet een andere algemene indruk wekken dan oudere modellen. Het moet dus een eigen karakter hebben als het in aanmerking wilt komen voor bescherming van het modellenrecht. Uitgesloten van het modellenrecht zijn de uiterlijke kenmerken van een voortbrengsel die uitsluitend door een technische functie worden bepaald.

Het modellenrecht wilt het ontwerpen en het op de markt brengen van gebruiksvoorwerpen in een nieuwe vorm belonen en aanmoedigen door een tijdelijk monopolie te geven. Het modelrecht is een vermogensrecht, dat overdraagbaar is (artikel 3.25 BVIE).

Wat gebeurt er bij modelrechtinbreuk?

De omvang van de bescherming.

Er is sprake van inbreuk op het modelrecht als een ander voortbrengsel bij een geïnformeerde gebruiker gaan andere algemene indruk wekt. Een nieuw voortbrengsel moet een eigen karakter hebben. Er moet ook gekeken naar wat er voor het depot van het betreffende model al aan eerdere modellen bekend was. Dit is bepaald in het arrest Apple/Samsung: iPad/Galaxy tablet.

Er moet wel rekening gehouden worden met de mate van vrijheid van de ontwerper. Een schoen moet om een voet passen en mag er niet van afvallen bijvoorbeeld.

Wat zijn voorbehouden handelingen?

Een modelrechthebbende mag het gebruik van zijn model verbieden (artikel 3.16 lid 2 BVIE). Handelingen in de particuliere sfeer kunnen echter niet verboden worden door de modelrechthebbende. Als de modelrechthebbende eenmaal toestemming heeft gegeven voor het op de markt brengen van zijn product, kan hij zich niet tegen doorverkoop verzetten. Dit is de uitputtingsregel.

Hoe verkrijg je het modelrecht en hoelang is de duur?

Door de inschrijving van het depot van het model wordt een modelrecht verkregen. Het depot van het model moet in de Benelux geschieden bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom: BBIE. In de EU bestaat en een niet-ingeschreven modelrecht met een beschermingsduur van drie jaar. Het BBIE schrijft bijna alle modeldepots automatisch in, behalve modellen die in strijd zijn met de goede zeden of de openbare orde. Dit betekent ook dat modellen staan ingeschreven die niet nieuw zijn, of een eigen karakter hebben. De nietigheid van zulke inschrijvingen kunnen ingeroepen worden door derde-belanghebbenden.

Een model moet nieuw zijn. Dit houdt in dat er nog geen identiek model voor het publiek beschikbaar is gesteld (artikel 3.3 lid 1 BVIE). Als het model eerst op de markt wordt gebracht, moet het modeldepot plaatsvinden binnen twaalf maanden. Dit is het respijttermijn.

Een geïnformeerde gebruiker is een gebruiker die erg aandachtig is door persoonlijke ervaring of door uitgebreide kennis van de sector (PepsiCo/Grupo Promer). Een model heeft pas een eigen karakter indien de algemene indruk die dat model bij de geïnformeerde gebruiker wekt verschilt van de indruk van één ouder model (Karen Millen/Dunnus Stores). Het moet dus gaan om concrete, reeds bestaande modellen.

Wat houdt de uitzondering voor technisch bepaalde vormgeving in?

De uiterlijke kenmerken van een voortbrengsel die alleen door een technische functie worden bepaald zijn uitgesloten van modelrechtelijke bescherming (artikel 3.2 lid 1 BVIE).

Technologische ontwikkeling mag niet gehinderd worden doordat uiterlijke kenmerken worden beschermd. Techniek wordt namelijk alleen via het octrooirecht beschermd.

Hoelang is de duur van een inschrijving?

In de Benelux heeft een depot de geldigheidsduur van vijf jaar. De inschrijving kan voor vier achtereenvolgende termijnen van vijf jaar vernieuwd worden. De maximale geldigheidsduur is dus 25 jaar (artikel 3.14 lid 1 en 2 BVIE). Na deze 25 jaar valt het model in het publieke domein.

Wat is het auteursrecht? - Chapter 4

Het auteursrecht beschermt literatuur, wetenschap en kunst van de maker. In Nederland is het auteursrecht geregeld in de Auteurswet (Aw).

Wat is het exploitatierecht?

Het auteursrecht bestaat uit twee rechten, het exploitatierecht en het persoonlijkheidsrecht. Met het exploitatierecht kan de maker exploitatie van zijn werk door anderen verbieden. De maker kan er ook voor kiezen om het toe te staan tegen betaling van een vergoeding. Het exploitatierecht is overdraagbaar (artikel 2 lid 1 Aw). Voor de overdracht is een onderhandse akte vereist. Dat is een schriftelijk stuk met een handtekening.

Vaak wordt het exploitatierecht overgedragen aan een producent. De maker ontvangt dan een lump sum (een bedrag) of een royalty (een percentage van de inkomsten). Het exploitatierecht hoeft niet per se overgedragen te worden. De maker kan ook een exclusieve licentie verlenen. De licentienemer heeft dan toestemming van de licentiegever om zijn werk te exploiteren. Er is hier ook een akte vereist (artikel 2 lid 3 Aw).

Wat is het persoonlijkheidsrecht?

De maker heeft recht op erkenning van makerschap door naamvermelding en het recht om zich te verzetten tegen verminking van zijn werk. Dit wordt het persoonlijkheidsrecht genoemd. In tegenstelling tot het exploitatierecht is het persoonlijkheidsrecht niet overdraagbaar. Het is namelijk geen vermogensrecht. Na het overlijden van de auteur komen de persoonlijkheidsrechten toe aan de door hem bij uiterste wilsbeschikking aangewezene.

Hoe verhoudt het Nederlands auteursrecht zich tot het Europees auteursrecht?

Het Nederlandse auteursrecht is grotendeels geharmoniseerd door Europese richtlijnen. Hierdoor is het Hof van Justitie van de Europese Unie is veel gevallen de hoogste rechter. Het auteursrecht is een absoluut en exclusief vermogensrecht. Dit recht komt toe aan de maker. De maker wordt ook wel de auteur genoemd. Hij mag zich verzetten tegen het openbaar maken en het verveelvoudigen van het werk.

Wie is de maker?

Het auteursrecht beschermt het voortbrengsel van de maker. Het recht komt dus toe aan de maker. Dit is de creatieve bedenker van het werk. Dit houdt dus in dat een opdrachtgever of een geldschieter nooit de maker kan zijn. Er is echter wel een uitzondering. Als het werk in het kader van dienstbetrekking is gemaakt komt het auteursrecht bij de werkgever en niet bij de werknemer (artikel 7 Aw). Dit is een voorbeeld van fictief makerschap.

Wat is het werk?

De creatieve prestatie van de maker/auteur is het werk wat beschermd wordt door het auteursrecht. Dit moet het werk zijn van letterkunde, wetenschap of kunst. Iedere creatieve prestatie is beschermd, het hoeft dus niet per se hoge wetenschap zijn. Het werk moet echter wel voldoende nauwkeurig en objectief worden geïdentificeerd. Een smaak kan niet aan deze eisen voldoen (Levola/Smilde). Net zoals smaak voldoet geur ook niet aan de eisen.

In het Endstra-arrest besliste het hof dat een werk een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel moet hebben. De vorm mag niet ontleend zijn aan die van een ander werk en er moet sprake zijn van een vorm dat het resultaat is van scheppende menselijke arbeid. Het moet een voortbrengsel zijn van de menselijke geest. Auteursrecht kan niet rusten op ideeën of theorieën.

Wat is het verschil tussen werk en exemplaar?

Het auteursrecht kan alleen rusten op een werk en niet op een exemplaar waarin de schepping van het werk is vastgelegd. Exemplaren zijn voorwerp van het fysieke eigendomsrecht van de eigenaar.

Wat gebeurt er bij auteursrechtinbreuk?

De auteursrechthebbende mag zich verzetten tegen het openbaar maken en het verveelvoudigen van zijn werk.

Wat wordt er bedoeld met het openbaar maken?

Onder openbaar maken wordt verstaan het mededelen van het werk aan publiek en de verspreiding van exemplaren waarin het werk is vastgelegd (artikel 12 Aw). Het luisteren van muziek en het kijken van een film in privésfeer valt niet onder het openbaarmakingsrecht. Na de eerste verkoop is het verspreidingsrecht uitgeput (artikel 12b Aw). Dit houdt in dat doorverkoop en tweedehands verkoop wel is toegestaan. Verhuren en het openbaar uitlenen valt echter wel weer onder het auteursrecht.

Wat wordt er bedoeld met het verveelvoudigen?

Verveelvoudigen heeft betrekking op het reproduceren of kopiëren van een werk. Onder kopiëren valt iedere vorm van kopiëren. Dit kan zijn met de hand of digitaal (artikel 14 Aw). Verveelvoudigen heeft ook betrekking op het bewerken in gewijzigde vorm. Een auteur kan zich dus bijvoorbeeld ook verzetten tegen het maken van vertalingen van zijn werk. Eerst moet wel de overeenstemmingsvraag beantwoord worden. Er moet gekeken worden of het inbreukmakende werk de auteursrechtelijk beschermde trekken van het eerdere werk vertoont en daaruit wordt gebleken dat het eerstgenoemde werk niet als zelfstandig gezien kan worden (Accordo/TROS). Dit wordt ook wel het totaalindrukken-criterium genoemd.

Een creatieve combinatie van onbeschermde elementen overnemen kan ook een inbreuk op het auteursrecht opleveren.

Wat zijn de beperkingen van het auteursrecht?

Het auteursrecht kent veel beperkingen om onwenselijke uitoefening van het auteursrecht te voorkomen. Bij sommige beperkingen bestaat er een compensatie in de vorm van een vergoeding.

Hoe verkrijg je het auteursrecht en hoelang is de duur?

Het auteursrecht ontstaat vanzelf. Er is geen inschrijving, depot of registratie nodig voor het verkrijgen. Het recht ontstaat op het moment dat het werk tot stand komt. Het werk moet wel voldoen aan de vereisten: eigen, oorspronkelijk karakter en persoonlijke stempel.

Het auteursrecht duurt tot zeventig jaar na het sterfjaar van de auteur (artikel 37 Aw). Het auteursrecht gaan na de dood van de auteur over op zijn erfgenamen.

Wat is het octrooirecht? - Chapter 5

Uitvinders worden beschermd door het octrooirecht. Het octrooirecht stelt uitvinders in staat om geld te verdienen aan hun uitvindingen. Een uitvinding wordt pas beschermd door het octrooirecht na het indienen van een octrooiaanvrage bij een overheidsinstantie en het openbaar maken van de uitvinding. Uitvinders krijgen daarna een tijdelijk monopolie. Dit stimuleert de uitvinders om voort te bouwen op zijn uitvinding.

Wat is de verhouding tussen het Nederlands en Europees octrooirecht?

Het Nederlands octrooirecht is geregeld in de Rijksoctrooirecht 1995 (ROW). Een octrooi wordt aangevraagd bij het NL octrooicentrum. Hier vindt geen volledig onderzoek plaats of het octrooi wel voldoet aan alle eisen. Het octrooi wordt alleen geregistreerd, daarom wordt het dan ook wel registratieoctrooi genoemd.

Een octrooiaanvraag kan ook ingediend worden bij het Europees Octrooibureau (EOB). Eén aanvraag voor verschillende Europese landen kan dan worden ingediend. Hier wordt echter wel je octrooiaanvraag volledig inhoudelijk beoordeeld aan het Europees Octrooi Verdrag. Het octrooi wordt verleend als het aan alle vereisten voldoet. In de loop van de verleningsprocedure kan de aanvrager landen aanwijzen waar hij het octrooi wilt laten gelden. Als hier Nederland ook bij hoort, dan wordt het octrooi ook beheerst door het Nederlandse octrooirecht. De Hoge Raad is ook de hoogste rechter.

Een octrooi is een overdraagbaar vermogensrecht. Voor de levering is echter wel een akte vereist (artikel 65 lid 1 ROW).

Wat is vatbaar voor een octrooi?

Uitvindingen die nieuw zijn, op uitvinderswerkzaamheid berusten en toegepast kunnen worden op het gebied van de nijverheid zijn vatbaar voor een octrooi. De uitvinding moet een voortbrengsel zijn of een werkwijze. In artikel 2 lid 2 sub a en b ROW staat een lijst met voortbrengsels die niet vatbaar zijn voor een octrooi, zoals ontdekkingen en wiskundige methoden.

Wat houdt een nieuwe uitvinding in?

Een uitvinding wordt pas als nieuw beschouwd indien zij geen deel uitmaakt van de stand van de techniek. Hiermee wordt bedoeld dat de uitvinding niet overeenkomt met techniek dat al voor de dag van indiening bestond. Daarom moet een uitvinder ook eerst een octrooiaanvraag indienen voordat hij de uitvinding openbaar maakt. De stand van techniek is wereldwijd. Een fiets dat al in Japan bestaat kan niet worden geoctrooieerd in Nederland. Een nieuwe combinatie van afzonderlijk wel bestaande onderdelen is wel nieuw.

Wat houdt inventiviteit in?

Een uitvinding moet ook het resultaat zijn van uitvinderswerkzaamheid. Dit wordt inventiviteit genoemd. De uitvinding moet niet op een voor de hand liggende wijze voortvloeien uit de stand van de techniek (artikel 6 ROW).

Het gebruik van nieuw materiaal voor een voorwerp dat al bestaat ligt vaak voor de hand en is dus niet inventief. Het toepassen van een alternatieve verbindingstechniek is niet inventief. Een onverwacht positief effect kan een teken zijn van inventiviteit.

Voor het beoordelen van inventiviteit gebruikt het EOB de problem-solution-approach. Men stelt dan de vraag voor welk probleem de uitvinding een oplossing vormt. Er wordt ook gevraagd of de gemiddelde vakman al bekend is met de stand van de techniek om die oplossing makkelijk te vinden. Een probleemuitvinding is een uitvinding die zorgt voor een duidelijke verbetering, die niet voor de hand lag.

Wat wordt er bedoeld met technisch toepasbaar?

Een uitvinding moet kunnen worden toegepast op het gebied van nijverheid. Alles wat te maken heeft met productie of techniek valt onder nijverheid. Een uitvinding moet toepasbaar zijn, hij moet dus werken.

Wat gebeurt er bij octrooi-inbreuk?

Welke handelingen mogen verboden worden?

In artikel 53 lid 1 ROW staan de handelingen die een octrooihouder kan verbieden. Onder deze handelingen valt bijvoorbeeld het vervaardigen van het geoctrooieerde voortbrengsel. In het octrooirecht geldt ook de uitputtingsregel. Deze regel houdt in dat na de verkoop met toestemming, het voortbrengsel door derden mag worden doorverkocht of tweedehands mag worden verkocht.

Wat is het beschermingsomvang?

Gebaseerd op de octrooiaanvrage wordt een octrooischrift verleend. In het octrooischrift staan de conclusies waarin staat beschreven wat nieuw en inventief is aan de uitvinding. De beschrijving en tekening van de uitvinding dienen tot uitleg van de conclusie. Er is sprake van een octrooi-inbreuk als iemand hetzelfde doet als dat wat in de conclusie is beschreven. Bij de uitleg van een octrooi door de rechter moet zowel een redelijke bescherming aan de octrooihouder als een redelijke rechtszekerheid aan derden worden geboden. Onduidelijkheid in de conclusie van het octrooischrift werkt in het nadeel van de octrooihouder (Ciba Geigy/Oté Optics). Een omschrijving moet ook niet te letterlijk worden genomen (Resolution/Shionogi)

Hoe verkrijg je een octrooi en hoelang is de duur van een octrooi?

Hoe werkt de registratie en verlening van een octrooi?

Een octrooi moet worden ingeschreven in een octrooiregister. Zonder registratie is een octrooi niet geldig. Een Nederlands octrooiaanvraag wordt niet inhoudelijk onderzocht, dit gebeurt echter wel bij een Europees octrooiaanvraag. De verleningsprocedure van een Europees octrooi duurt vaak jaren. Na verlening van een octrooi kan er binnen negen maanden oppositie worden ingesteld door derden-belanghebbenden. Als er geen oppositie wordt ingesteld of de oppositie wordt afgewezen, spreek je van een geldig octrooi.

Hoelang duurt een octrooirecht?

Het octrooirecht duurt vanaf de octrooiaanvrage twintig jaar (artikel 36 lid 6 ROW). Na deze twintig jaar valt de uitvinding in het publiek domein.

Er moet jaarlijks wel een geldbedrag betaald worden voor het behouden van het octrooirecht. Wordt het geldbedrag niet betaald, dan vervalt het octrooi. Bescherming van medicijnen kunnen echter na twintig jaar nog met vijf jaar worden verlengd.

Wat zijn de aanverwante beschermingsvormen van IE-rechten? - Chapter 6

Er zijn nog een aantal andere aanverwante beschermingsvormen. Sommige behoren tot het recht van de intellectuele eigendom en andere niet.

Wat zijn de naburige rechten van uitvoerende kunstenaars, producenten en omroepen?

Naburige rechten zijn rechten die opgenomen zijn in de Wet op de Naburige rechten en die erg veel lijken op het auteursrecht. Uitvoerende kunstenaars hebben bijvoorbeeld ook het recht om de opname van hun uitvoering en de reproductie of openbaarmaking daarvan te verbieden. Fonogrammenproducenten en omroeporganisaties hebben soortgelijke rechten ten aanzien van opnames en uitzendingen. Naburige rechten op geluidopnames duren zeventig jaar na de eerste openbaarmaking. Andere naburige rechten gelden tot vijftig jaar na de eerste openbaarmaking.

Naburige rechten staan los van het echte auteursrecht.

Wat is het databankenrecht?

De databankenwet beschermt de producent van een databank. Er is geen creativiteit vereist voor deze bescherming. Om in aanmerking te komen voor de bescherming moet een producent bewijzen dat hij substantieel heeft geïnvesteerd in de verkrijging, de controle of de presentatie van de inhoud van de databank. Het databankenrecht geldt vijftien jaar na voltooiing ervan. Bij een wijziging ontstaat er een nieuw recht.

Wat is het kwekersrecht?

Kwekersrecht is het octrooirecht voor plantenrassen. In Nederland ligt dat recht vast in de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005 (ZPW). Het plantenras moet duidelijk te onderscheiden zijn van elk ander bestaand ras. De van belang zijnde eigenschappen moeten onveranderd blijven na achtereenvolgende vermeerderingen (artikel 35 lid 4 ZPW). Verlening van het kwekersrecht komt toe aan de kweker.

Het recht houdt in dat de kweker het uitsluitend recht heeft om teeltmateriaal van dat ras voort te brengen of verder te vermeerderen. Het kwekersrecht duurt 25/30 jaar na verlening (artikel 72 ZPW).

Het kwekersrecht, het databankenrecht en de naburige rechten worden aangemerkt als IE-rechten. De volgende rechten behoren niet tot IE-rechten.

Wat is het portretrecht?

Het portretrecht is opgenomen in artikel 21 van de Auteurswet. Het recht is gebaseerd op het grondrecht van privacy en is oorspronkelijk ook een beperking op het auteursrecht. Iedere burger kan bij het openbaar maken van zijn portret een privacybelang hebben. Daarnaast kunnen bekende mensen een commercieel belang hebben en zich daardoor verzetten tegen het openbaar maken van hun portret. In het portret gaat het om de afweging tussen de privacy enerzijds en de informatievrijheid anderzijds.

Het portretrecht komt alleen toe aan de geportretteerde. Het recht is niet overdraagbaar. Het recht kan echter wel uitgevoerd worden door nabestaanden.

Wat is een slaafse nabootsing?

Slaafse nabootsing is een leerstuk dat gaat over nabootsing van gebruiksvoorwerpen dat verwarring wekt bij het publiek. Het gaan om productvormgeving met een 'eigen gezicht'. Wanneer dat product wordt nagebootst, kan dit door de producent worden verboden. Met nabootsen wordt bedoeld het onnodig nabootsen van bepaalde kenmerken (er bestaat geen technische noodzaak) van een bestaand product en zo verwarring wekken bij het publiek.

Wat zijn oneerlijke handelspraktijken?

Handelaren kunnen jegens consumenten misleidende en agressieve handelspraktijken verrichten. In artikel 193a t/m 193t van Boek 6 BW zijn regels opgenomen over deze handelspraktijken.

Een handelspraktijk is misleidend als er foutieve of onvolledige informatie wordt verstrekt aan een consument. Er is sprake van misleiding als informatie achterwege wordt gehouden die de keuze van de consument veranderd zou hebben. Een handelspraktijk is agressief als er dwang of intimidatie wordt gebruikt om de keuzen van de consument te beïnvloeden.

Wat gebeurt er bij misleidende en vergelijkende reclame?

Bedrijven kunnen onderling de regels (artikel 194 t/m 196 van Boek 6 BW) over misleidende en vergelijkende reclame inroepen.

Wat is misleidende reclame?

Een mededeling van een bedrijf mag niet misleidend zijn. Andere mensen waaronder potentiële klanten zijn, mogen niet misleid worden om een product te kopen.

Wat is vergelijkende reclame?

Elke vorm van reclame waarbij een concurrent producten van een andere concurrent benoemd is vergelijkbare reclame. Dit soort reclame is alleen toegestaan als de goederen of diensten op een objectieve manier worden vergeleken, bijvoorbeeld de prijzen vergelijken. Bij de vergelijking mag je niet misleiden.

Wat is de reclame code commissie?

Klachten over reclames worden behandeld door de Reclame Code Commissie (RCC). Er kan laagdrempelig worden geklaagd en zo wordt de rechter niet door onbelangrijke klachten lastiggevallen.

Wat houdt de wet bescherming bedrijfsgeheimen in?

Bedrijfsgeheimen worden beschermd door de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb). Onrechtmatig gebruik van bedrijfsgeheimen is verboden. Het bedrijfsgeheim moet onderworpen zijn aan redelijke maatregelen, zodat deze geheimen geheim blijven. Alleen het verkrijgen van een bedrijfsgeheim door middel van 1. onafhankelijke ontdekking of onafhankelijk ontwerp, of 2. observatie, onderzoek, demontage of testen van een product of voorwerp dat ter beschikking van het publiek is gesteld (reverse engineering). Een aanvullend beroep op onrechtmatige daad is altijd mogelijk.

Join World Supporter
Join World Supporter
Log in or create your free account

Why create an account?

  • Your WorldSupporter account gives you access to all functionalities of the platform
  • Once you are logged in, you can:
    • Save pages to your favorites
    • Give feedback or share contributions
    • participate in discussions
    • share your own contributions through the 7 WorldSupporter tools
Follow the author: Law Supporter
Promotions
verzekering studeren in het buitenland

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland?
Regel je zorg- en reisverzekering via JoHo!

Access level of this page
  • Public
  • WorldSupporters only
  • JoHo members
  • Private
Statistics
[totalcount]
Comments, Compliments & Kudos

Add new contribution

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.