Wat voor onderscheid kan gemaakt worden tussen goederenstromingen? - Chapter 15

 

We onderscheiden twee soorten: dienstverlenende organisaties met een beperkte goederenstroom van eigen goederen en organisaties waar deze goederen behoren aan derden. We onderscheiden bij deze organisaties drie processen: inkoop-, service- en verkoopproces.

Goederenstroom van eigen goederen, bijvoorbeeld een restaurant

Restaurants zetten ingrediënten om in maaltijden:

 • Voorraad ingrediënten (t0) + inkopen – ingrediënten geleverd aan de keuken = voorraad (t1)
 • Ingrediënten geleverd aan de keuken * standaard = bereidde maaltijden = verkocht
 • Contant geld (t0) + verkopen (verkochte maaltijden * prijs per maaltijd) – inkopen = geld (t1)

Bij het inkoopproces is het werken met bederfelijke producten een groot risico. Om dit risico in te perken zijn geschikte magazijnfaciliteiten, dagelijks overleg tussen inkoper en kok, de uitvoering van een vernietigingsprocedure en een analytische controle van de kwaliteit nodig.

Bij het serviceproces is een afwijking tussen de bestelde en de geleverde maaltijden een belangrijk risico. Maatregelen om dit risico te beperken zijn: toezicht van de eigenaar, documentatie van teruggebrachte maaltijden, passende richtlijnen voor de obers over de acceptatie van orders en het meten van klanttevredenheid.

Functies die gescheiden moeten worden zijn inkoop van ingrediënten, kwaliteitscontrole van de ingrediënten, opslag van ingrediënten, maaltijden klaarmaken, aannemen van orders, serveren van maaltijden, afrekenen met klanten, bewaring van het geld, transacties registeren en controles uitvoeren van het hele proces. Het scheiden van deze functies is alleen mogelijk en efficiënt in grotere restaurants. Een verkoop-, inkoop-, kosten- en geldbudget moeten worden opgesteld. Verschillende richtlijnen voor het werken in het restaurant zijn ook van belang.

Goederenstroom van goederen van derden, bijvoorbeeld auto reparaties bij een garage

Er zijn twee bronnen van inkomsten: het verkopen van manuren en van onderdelen. Het aantal uren dat iemand per week volgens een contract werkt is de shop time. De tijd die een monteur opschrijft die hij heeft besteed aan elke reparatie is de job time. Het verschil tussen de shop and job time is het aantal uren dat niet kan worden gefactureerd aan klanten, de indirecte uren.

 • Shop time – indirecte uren = job time job time * tarief = soll positie inkomsten
 • De waarde cirkel bestaat uit twee onderdelen: inkoop (betaling) en verkoop (ontvangst).
 • Voorraad onderdelen (t0) + aankopen – verkopen = voorraad onderdelen (t1)

Een risico bij het inkoopproces is dat er onvoldoende voorraad van onderdelen kan zijn. Om dit te beperken zijn juiste voorraadplanning, het gebruik van re-order punten (die hoog genoeg zijn) en het kiezen van betrouwbare leveranciers nodig. Andere risico's zijn onbetrouwbare voorcalculatie en een incomplete documentatie van reparatie-orders door de receptie.

Functies die gescheiden moeten worden zijn het zorgen voor de compleetheid van inkomsten, inkopen van onderdelen, bewaren van onderdelen, accepteren van reparatieorders, planning van reparaties, uitvoeren van autoreparaties, kwaliteitcontrole van reparaties, factureren van klanten, ontvangst van klantbetalingen, registratie van transacties en het controleren van alle processen. Het scheiden van deze functies is ook alleen mogelijk en efficiënt in grotere garages.

Het masterbudget wordt opgesteld en daaruit het investering- en cashbudget, en daaruit worden de inkoop, verkoop en kosten budgetten opgesteld. Er moeten ook verschillende richtlijnen voor het werken in een garage worden opgesteld.

Accounting Information Systems and Internal Control van Vaassen - Boek & JoHo's
Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Meer partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten