Wat voor onderscheid kan gemaakt worden tussen goederenstromingen? - Chapter 15

  Chapter 

We onderscheiden twee soorten: dienstverlenende organisaties met een beperkte goederenstroom van eigen goederen en organisaties waar deze goederen behoren aan derden. We onderscheiden bij deze organisaties drie processen: inkoop-, service- en verkoopproces.

Goederenstroom van eigen goederen, bijvoorbeeld een restaurant

Restaurants zetten ingrediënten om in maaltijden:

 • Voorraad ingrediënten (t0) + inkopen – ingrediënten geleverd aan de keuken = voorraad (t1)
 • Ingrediënten geleverd aan de keuken * standaard = bereidde maaltijden = verkocht
 • Contant geld (t0) + verkopen (verkochte maaltijden * prijs per maaltijd) – inkopen = geld (t1)

Bij het inkoopproces is het werken met bederfelijke producten een groot risico. Om dit risico in te perken zijn geschikte magazijnfaciliteiten, dagelijks overleg tussen inkoper en kok, de uitvoering van een vernietigingsprocedure en een analytische controle van de kwaliteit nodig.

Bij het serviceproces is een afwijking tussen de bestelde en de geleverde maaltijden een belangrijk risico. Maatregelen om dit risico te beperken zijn: toezicht van de eigenaar, documentatie van teruggebrachte maaltijden, passende richtlijnen voor de obers over de acceptatie van orders en het meten van klanttevredenheid.

Functies die gescheiden moeten worden zijn inkoop van ingrediënten, kwaliteitscontrole van de ingrediënten, opslag van ingrediënten, maaltijden klaarmaken, aannemen van orders, serveren van maaltijden, afrekenen met klanten, bewaring van het geld, transacties registeren en controles uitvoeren van het hele proces. Het scheiden van deze functies is alleen mogelijk en efficiënt in grotere restaurants. Een verkoop-, inkoop-, kosten- en geldbudget moeten worden opgesteld. Verschillende richtlijnen voor het werken in het restaurant zijn ook van belang.

Goederenstroom van goederen van derden, bijvoorbeeld auto reparaties bij een garage

Er zijn twee bronnen van inkomsten: het verkopen van manuren en van onderdelen. Het aantal uren dat iemand per week volgens een contract werkt is de shop time. De tijd die een monteur opschrijft die hij heeft besteed aan elke reparatie is de job time. Het verschil tussen de shop and job time is het aantal uren dat niet kan worden gefactureerd aan klanten, de indirecte uren.

 • Shop time – indirecte uren = job time job time * tarief = soll positie inkomsten
 • De waarde cirkel bestaat uit twee onderdelen: inkoop (betaling) en verkoop (ontvangst).
 • Voorraad onderdelen (t0) + aankopen – verkopen = voorraad onderdelen (t1)

Een risico bij het inkoopproces is dat er onvoldoende voorraad van onderdelen kan zijn. Om dit te beperken zijn juiste voorraadplanning, het gebruik van re-order punten (die hoog genoeg zijn) en het kiezen van betrouwbare leveranciers nodig. Andere risico's zijn onbetrouwbare voorcalculatie en een incomplete documentatie van reparatie-orders door de receptie.

Functies die gescheiden moeten worden zijn het zorgen voor de compleetheid van inkomsten, inkopen van onderdelen, bewaren van onderdelen, accepteren van reparatieorders, planning van reparaties, uitvoeren van autoreparaties, kwaliteitcontrole van reparaties, factureren van klanten, ontvangst van klantbetalingen, registratie van transacties en het controleren van alle processen. Het scheiden van deze functies is ook alleen mogelijk en efficiënt in grotere garages.

Het masterbudget wordt opgesteld en daaruit het investering- en cashbudget, en daaruit worden de inkoop, verkoop en kosten budgetten opgesteld. Er moeten ook verschillende richtlijnen voor het werken in een garage worden opgesteld.

Voor toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Aansluiten en inloggen

Sluit je aan en word JoHo donateur (vanaf 5 euro per jaar)

 

    Aansluiten en online toegang tot alle webpagina's 

Sluit je aan word JoHo abonnee

 

Als donateur een JoHo abonnement toevoegen

Upgraden met JoHo abonnement (+ 10 euro per jaar)

 

Inloggen

Inloggen als donateur of abonnee

 

Hoe werkt het

Om online toegang te krijgen kun je JoHo donateur worden  en een abonnement afsluiten

Vervolgens ontvang je de link naar je online account en heb je online toegang

Lees hieronder meer over JoHo donateur en abonnee worden

Ben je al JoHo donateur? maar heb je geen toegang? Check hier  

Korte advieswijzer voor de mogelijkheden om je aan te sluiten bij JoHo

JoHo donateur

 • €5,- voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey Tours wil steunen - voor wie korting op zijn JoHo abonnement wil - voor wie van de basiskortingen in de JoHo support centers gebruik wil maken of wie op zoek is naar de organisatie achter een vacature - voor wie toegang wil tot de op JoHo WorldSupporter gedeelde samenvattingen en studiehulp

JoHo abonnees

 • €20,- Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp - Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers - Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland - Voor wie gebruik wil maken van de emigratie- en expatservice

JoHo donateur met doorlopende reisverzekering

 • Sluit je via JoHo een jaarlijks doorlopende verzekering af dan kan je gedurende de looptijd van je verzekering gebruik maken van de voordelen van het JoHo abonnement: hoge kortingen + volledig online toegang + alle extra services. Lees meer

Abonnementen-advieswijzers voor JoHo services:

Abonnementen-advieswijzers voor JoHo services

 • Check hier de advieswijzers voor samenvattingen en stages - vacatures en sollicitaties - reizen en backpacken - vrijwilligerswerk en duurzaamheid - emigratie en lang verblijf in het buitenland - samenwerken met JoHo

Steun JoHo en steun jezelf

 

Sluit je ook aan bij JoHo!

 

 Steun JoHo door donateur te worden

en steun jezelf door ook een abonnement af te sluiten

 

Crossroad: begrijpen

 Crossroads

 • Crossroads lead you through the JoHo web of knowledge, inspiration & association
 • Use the crossroads to follow a connected direction

 

JoHo & Partnernieuws

Vacatures: checken

  Duurzaam: keuze maken
   
  Regel jij via JoHo je reis- of zorgverzekering?
   
  JoHo donateurs die hun verzekering via JoHo laten lopen helpen niet alleen zichzelf maar ook JoHo om zijn missie en initiatieven te verwezenlijken!
   
   
   
   

  Memberservice: Make personal notes

  Ben je JoHo abonnee dan kun je je eigen notities maken, die vervolgens in het notitieveld  worden getoond. Deze notities zijn en blijven alleen zichtbaar voor jouzelf. Je kunt dus aantekeningen maken of bijvoorbeeld je eigen antwoorden geven op vragen

  Chapter: begrijpen

   JoHo chapters

  Footprint achterlaten