Wat zijn de processen binnen handelsondernemingen? - Chapter 13

 

Handelsorganisaties met contante verkopen

Binnen handelsondernemingen onderscheiden we drie processen: het inkoop-, voorraad- en verkoopproces. Voor elk proces moeten beheersmaatregelen uitgevoerd worden. Deze zijn alleen effectief als er aan bepaalde administratieve en organisatorische voorwaarden is voldaan. Zoals computerbeveiliging, functiescheiding, management richtlijnen en budgetten.

Bij deze organisaties bezoeken klanten een winkel, pakken de producten en betalen aan het personeel. Leveranciers leveren de goederen en krijgen geld daarvoor. Het verband tussen de stroom van goederen en geld zal dan beperkt zijn tot:

 • Voorraad (t0) + aankopen – verkopen = voorraad (t1)
 • Contant geld (t0) + verkopen – aankopen = contant geld (t1)
 • Maar de meeste aankopen worden betaald per pin:
 • Contant geld (t0) + geld ontvangsten – geld betalingen = contant geld (t1)
 • Crediteuren (t0) + aankopen – geld betalingen = crediteuren (t1)

Risico’s die kunnen spelen bij het inkoopproces: smeergeld, geheime commissielonen of andere vormen van stimulering van leveranciers. Beheersmaatregelen hiervoor zijn gedetailleerde controle van de aankoopprijzen en analytische herziening van de aankoopprijzen. Ook kan er sprake zijn van fluctuerende prijzen door vraag en aanbod.

Een risico bij het voorraadproces is diefstal van de voorraad. Beheersmaatregelen hiervoor zijn fysieke toegangscontrole in de winkel, toezicht van personeel en periodieke voorraadtellingen. Goede telprocedures voor voorraden zijn belangrijk om risico’s in te perken die ontstaan door onbetrouwbare inventarislijsten, factureringsfouten en andere risico’s die invloed hebben op de volledigheid van de omzet.

Denoted cycle counting is een integrale voorraad telmethode: de hele voorraad wordt geteld op hetzelfde moment. Als er sprake is van een specialisatie kunnen telling per product apart worden gedaan, bijvoorbeeld als de voorraad minimaal is. Als een product op verschillende plekken in voorraad wordt gehouden moet dit gelijktijdig geteld worden, om verplaatsing tussen locaties te voorkomen.

Een risico bij het verkoopproces is diefstal van contant geld. Beheersmaatregelen zijn functiescheiding tussen registratie, bewaring en autorisatie van contant geld en onverwachte geldtellingen. De caissière heeft bewaking over geld en is verantwoordelijk voor de aanwezigheid van het geld. Hij houdt de transacties bij in een kasboek. Een risico hierbij is lapping: het achterhouden van geld. Dat kan voorkomen worden door functiescheiding.

Er moet sprake zijn van scheiding in functies die te maken hebben met het inkopen van goederen, het ontvangen van goederen, het voorbereiden van ontvangstverslagen, het controleren van de kwaliteit van goederen, bewaking van de goederen, verkoop van de goederen, de bewaking van contant geld, de registratie van transacties en het controleren of de verrichtingen naar behoren zijn geboekt. Deze zijn verdeeld in verschillende functies: autorisatie, uitvoering, controle, bewaking en registratie. Er worden budgetten opgesteld voor de verkoop, de kosten per afdeling, de hoeveelheid contant geld en de inkoop.

Er moeten richtlijnen opgesteld worden met betrekking tot de veiligheid van geld en goederen:

 • Maximale hoeveelheid geld in de kassa

 • Acceptatie van vormen van geld; cheques, credit card etc.

 • Storting van contant geld in een kluis

 • Toegang tot gereed product door werknemers

 • Beweging van goederen tussen gesloten magazijn en de winkel.

Handelsorganisaties met krediet verkopen

Bij deze organisaties bezoeken klanten de winkel meestal niet, een vervoerder brengt de goederen en klanten betalen een andere keer. Dat leidt tot crediteuren/debiteuren:

 • Voorraad (t0) + aankopen – verkopen = voorraad (t1)
 • Debiteuren (t0) + verkopen – geld ontvangsten = debiteuren (t1)
 • Contant geld (t0) + geld ontvangsten – geld betalingen = contant geld (t1)
 • Crediteuren (t0) + aankopen – geld betalingen = crediteuren (t1)

Ook hier zijn de risico's weer in te delen per proces. Er zijn geen verschillen qua risico’s in het inkoop- en voorraad proces ten opzichte van handelsorganisaties met contante verkopen. Het verkoopproces verschilt. De kredietwaardigheid van de klant is een behoorlijk risico dat kan leiden tot ongeldige verkopen en verlies van inkomsten. Dit moet dus van te voren gecontroleerd worden. Het bestaan van meer debiteuren leidt tot onzekerheid over de liquiditeitspositie. Wanneer de goederen vervoerd worden kunnen er fouten en klachten ontstaan. Factureringsfouten kunnen ook leiden tot verlies van inkomsten en kunnen leiden tot klachten.

Een specifieke preventieve meting is een pre-billing systeem: om te voorkomen dat goederen worden vervoerd zonder dat er een factuur wordt opgesteld. Er zijn verschillende factureringssystemen:

 • Pre-billing: facturen worden opgesteld op basis van de toegestane verkooporders. Administratief gezien wordt de factuur opgesteld voor het verzamelen van de goederen. Voordeel: geen goederen vervoerd zonder factuur. Maar het is alleen mogelijk als de voorraad beschikbaar is voor het verzamelen en verpakken.

 • Post-billing: goederen worden verzameld en verpakt op basis van een kopie van de toegestane order. De factuur is opgesteld op basis van een verzendbericht. De factuur wordt opgesteld nadat de goederen zijn verzonden. Het wordt vaak gebruikt als niet alle informatie over te verzenden goederen bekend is.

 • Interim billing is een combinatie van beide. Facturen zijn opgesteld op basis van de klantorder. Tegelijkertijd worden de goederen verzameld en verpakt op basis van een kopie van de klantorder.

Klanten worden aangespoord eerder te betalen door follow-up brieven, telefoontjes, mailtjes, bezoekjes of uiteindelijk overhandigd aan een incassobureau.

Naast de functies die organisaties met contante verkopen moeten scheiden moeten deze organisaties ook de volgende functies scheiden: het controleren van de kredietwaardigheid van de klant, het vervoeren van goederen, het factureren aan de klant, het beschermen van debiteuren en de ontvangst van betalingen. Er hoeven geen extra budgetten worden opgesteld, wel is het budget van de hoeveelheid contant geld minder voorspelbaar. Ook gelden dezelfde richtlijnen. Echter moet er worden afgesproken wat te doen met het vervoeren van goederen als de betaling nog niet is uitgevoerd.

Accounting Information Systems and Internal Control van Vaassen - Boek & JoHo's
Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Aansluiten bij JoHo met een JoHo abonnement

JoHo abonnement (€20,- p/j)

 • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
 • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner
 • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
 • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
 • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)

 of met een JoHo donateurschap

JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

 • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
 • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
 • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
 • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

 

Aanmelden & Aansluiten bij JoHo 

Meer partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

Wereldstage & Wereldjob

Wereldstage is actief op Curaçao en helpt je aan betaald werk, stages, vrijwilligerswerk en de invulling van een 'gap programma'. Ze organiseren voor alle leeftijden programma's van een paar weken of langer, waarbij je erachter komt welke toekomst bij jou past. Lokale initiatieven worden gesteund door vrijwilligers te plaatsen, en financieel bij te dragen aan de vele goede doelen op Curaçao.

Dutchies Travel

Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te ontwikkelen! Door hun passie & liefde voor reizen te delen met de Nederlandse community creëren ze unieke en volledig op maat gemaakte droomreizen.
Ze geven gratis advies over reizen in Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Canada en hun andere bestemmingen. Ze helpen je bij het maken van je reisplannen, en bij het kiezen en regelen van tours en activiteiten die het beste bij jou passen.

Vrijwillig Wereldwijd

Vrijwillig Wereldwijd is een kleinschalige organisatie die de mooiste lokale projecten in meer dan 10 landen ondersteunt op de continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ze zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk in het buitenland kan leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van een goede begeleiding en jarenlange ervaring doen ze er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat ze op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

Snowminds

Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

Pakachere

Pakachere is een backpackershostel en creatief centrum in Malawi, opgericht door twee Nederlanders. De plek doet dienst als een ontmoetingsplek, waar mensen samen kunnen komen voor workshops, activiteiten of om gewoon een drankje te doen.

Oneworld

OneWorld is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Naast de website OneWorld.nl geeft de organisatie ook een aantalk keer per jaar het tijdschrijft OneWorld uit!

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten