Wat zijn groepsdynamieken? - Chapter 1

Groepen zijn en zullen altijd essentieel zijn voor het menselijk leven. De meesten behoren tot veel verschillende groepen, van klein (familie) tot groot (maatschappij). Om deze reden zijn de volgende punten belangrijk:

  • De sleutelkenmerken van groepen kunnen herkennen.
  • Het bestuderen van de psychische en interpersoonlijke processen die continu groepen vormen en hervormen.
  • Manieren leren om groepen effectief te helpen functioneren.

Wat zijn groepen?

Een groep is een collectie van twee of meer individuen die verbonden zijn door sociale relaties. Groepen komen voor in verschillende aantallen en vormen. De onderzoeksresultaten van John James suggereren dat groepen aangetrokken neigen te worden tot de kleinste vorm, namelijk tot een totaal van twee personen.

Er zijn veel verschillende definities voor het woord "groep". Wat alle definities gemeen lijken te hebben, is de nadruk op de sociale relaties die de leden aan elkaar verbindt. De relaties die de leden met elkaar verbindt zijn niet van één soort. Een groep bestaat als een bepaalde band de leden met elkaar en met de groep verbindt.

Groepen kunnen worden gedefinieerd op basis van het volgende:

  • Categorie.
  • Communicatie.
  • Invloed.
  • Onderlinge afhankelijkheid.
  • Onderlinge relaties.
  • Psychologische betekenis.
  • Relaties.
  • Gedeelde identiteit.
  • Gedeelde taken en doelen.
  • Grootte.
  • Sociale eenheid.
  • Structuur.
  • Systemen.

Het is nuttig om onderscheid te maken tussen vier soorten groepen:

Primaire groepen

Een primaire groep is een kleine, lange termijn groep die gekenmerkt wordt door frequente interactie, solidariteit, en hoge mate van onderlinge afhankelijkheid tussen de leden die substantieel de houdingen, waarden en sociale resultaten van de leden beïnvloedt. Cooley beschouwde zulke groepen als primair, omdat ze individuen in sociale wezens transformeren. Volgens Cooley creëren ze ook een verbinding tussen het individu en de maatschappij in zijn geheel.

Sociale (secundaire) groepen

Een sociale groep is een relatief klein aantal individuen dat met elkaar interacteert voor een bepaalde tijdsperiode. Ze zijn groter en formeler georganiseerd dan primaire groepen. Lidmaatschap is vaak minder lang en minder emotioneel betrokken in vergelijking tot lidmaatschap van een primaire groep. Het aantal sociale groepen waartoe iemand kan behoren, kan heel groot zijn.

Collectieven

Een collectief is een relatief grote aggregatie of groep van individuen die overeenkomsten in handelingen en vooruitzichten laten zien. Voorbeelden zijn: een rij mensen, een groep mensen die in paniek wegrennen voor vuur, etc. Ze ontstaan omdat mensen samenkomen door een gebeurtenis of activiteit. De groep lost op als de ervaring verdwijnt. De meeste theoretici reserveren de term voor grotere groepen en minder ingewikkelde onderlinge associaties.

Categorieën

Een sociale categorie is een groep van individuen die op een bepaalde manier gelijk zijn aan elkaar. Drie concepten zijn hier belangrijk:

  1. Sociaal kapitaal: de mate waarin individuen, groepen of grotere aggregaties van mensen met elkaar verbonden zijn in sociale relaties die zorgen voor positieve en productieve voordelen.

  2. Sociale identiteit: iemands gevoel van 'zelf' gehaald uit relaties tot anderen en uit lidmaatschappen tot groepen; die aspecten van het zelf die verondersteld worden gemeenschappelijk te zijn voor de meeste of alle leden van dezelfde groep of sociale categorie.

  3. Stereotype: een sociaal gedeelde reeks van eigenschappen, kenmerken en verwachtingen ten opzichte van gedrag toegeschreven aan een bepaalde groep of categorie van mensen.

Wat zijn kenmerken van groepen?

Elke groep die op dit moment bestaat is uniek met betrekking tot zijn leven, processen en relaties. Alle groepen delen ook gemeenschappelijke kenmerken. Om een groep beter te begrijpen, moeten we iets weten over de:

  • Compositie: de individuen waaruit een groep bestaat. Groepen kunnen meer zijn dan de som van hun delen, maar elk deel definieert het geheel.

  • Grenzen: de relaties die de leden van een groep met elkaar verbinden, bepalen wie bij de groep hoort en wie niet. Een groep is begrensd op een psychologische manier. Dit kan publiekelijk erkend zijn, maar ook onbekend zijn voor het grotere publiek. Bij open groepen kan iedereen makkelijk lid worden, maar groepen kunnen ook gesloten zijn. In gesloten groepen zijn leden meer geneigd zich te richten op de collectieve natuur van de groep en te identificeren met de groep.

  • Grootte: de grootte van een groep beïnvloedt veel kenmerken van de groep, zoals de structuren, processen en patronen van interactie. Een sociaal netwerk houdt een reeks onderling verbonden individuen of groepen in.

  • Interactie: groepen vormen de setting voor een oneindige verscheidenheid aan interpersoonlijke acties. Hieronder vallen taak interactie (de gezamenlijk aangepaste acties van groepsleden die betrekking hebben op de projecten, taken en doelen van de groep) en relatie interactie (de gezamenlijk aangepaste acties van groepsleden die betrekking hebben op of invloed hebben op de aard en kracht van de emotionele en interpersoonlijke banden binnen de groep, waaronder zowel ondersteunende als ondermijnende acties vallen).

  • Onderlinge afhankelijkheid: dit betekent wederzijdse afhankelijkheid, zoals wanneer iemands resultaten, acties, gedachten, gevoelens en ervaringen tot op zekere hoogte worden beïnvloed door andere mensen. De invloed tussen leden van een groep is gelijk en wederkerig in symmetrische groepen met een vlakke, niet-hiërarchische structuur. De meeste groepen met onderlinge afhankelijkheid zijn asymmetrisch, ongelijk en hiërarchisch.

  • Structuur: groepsleden zijn vaak verbonden op een georganiseerde manier en in voorspelbare patronen. De groepsstructuur verwijst naar de organisatie van een groep, inclusief de leden, hun onderlinge relaties en hun interacties. Rollen specificeren de algemene gedragingen die verwacht worden van mensen die verschillende posities binnen een groep bekleden, en normen beschrijven welk gedrag acceptabel en welk gedrag onacceptabel is binnen een bepaalde context.

  • Doelen: de doelen die groepen nastreven zijn veel en gevarieerd. Een model, voorgesteld door McGrath, maakt onderscheid tussen vier basisdoelen:

    1. Het genereren van ideeën of plannen: dit houdt het plannen van taken en het creëren van hele nieuwe ideeën en benaderingen voor hun problemen (creatieve taken) in.

    2. Kiezen van een oplossing: groepen beslissen over zaken die een juiste oplossing hebben (intellectuele taken) of over vragen die op veel verschillende manier beantwoord kunnen worden (decision-making tasks).

    3. Onderhandelen over een oplossing voor een conflict: dit gebeurt door verschillen van meningen op te lossen door ze in het licht van hun doelen en besluiten te zetten (cognitive conflict tasks). En daarnaast door concurrentieverschillen tussen leden te beslechten (mixed-motive tasks).

    4. Uitvoeren van een taak: groepen doen dingen (contests/battles/competitive tasks) of creëren een product of voeren bepaalde collectieve handelingen uit (performances/psychomotor tasks).

Conceptuele en gedragstaken

McGrath maakt ook onderscheid tussen conceptuele en gedragstaken:

Groepen die zich bezighouden met conceptuele taken vertonen over het algemeen een hoge mate van informatie uitwisseling, sociale invloed en proces-georiënteerde activiteit. Groepen die zich bezighouden met gedragstaken zijn groepen die dingen produceren of service verlenen.

Origine: sommige groepen zijn opzettelijk gevormd door de leden. Dit worden planned groups genoemd en zijn vaak georganiseerd, taakgericht en formeel. Zulke groepen definiëren hun lidmaatschap vaak duidelijk. Emergent groups ontstaan vaak spontaan wanneer individuen samenkomen op dezelfde fysieke locatie. Zulke groepen hebben vaak onduidelijke grenzen.
Arrow en haar collega’s voegden de planned-emergent dimensie samen met een interne-externe dimensie om te komen tot de volgende viervoudige taxonomie van groepen:

  1. Verzonnen groepen.

  2. Opgerichte groepen.

  3. Circumstantial groepen.

  4. Zelf-organiserende groepen.

Groepssamenhang is de solidariteit of eenheid van een groep, resulterend uit de ontwikkeling van sterke en wederzijdse onderlinge banden tussen leden en krachten op groepsniveau die een eenheid binnen de groep creëren, zoals een gedeeld doel.

Campbell opperde de term entitativity om de mate te beschrijven waarin een groep een enkele, verenigde entiteit (een echte groep) lijkt te zijn.

Wat zijn groepsdynamieken?

Dynamisch impliceert de invloed van krachten die samengenomen een continue beweging en verandering creëren. Groepsdynamieken zijn dan de invloedrijke onderlinge, persoonlijke processen die met de tijd in en tussen groepen ontstaan. Deze processen bepalen niet alleen hoe leden zich tot elkaar verhouden en met elkaar omgaan, maar ze bepalen ook de inherente aard en het traject van de groep; de acties die de groep onderneemt, hoe het op zijn omgeving reageert en wat het bereikt.

De leden van groepen zijn met elkaar verbonden via sociale relaties. Deze relaties zijn zelden statisch. In de meeste groepen ontstaan in de loop van de tijd dezelfde soorten problemen en zodra ze zijn opgelost, worden nieuwe processen geïnitieerd die de aard van de groep en haar leden verder veranderen. Onderwijspsycholoog Tuckman, identificeerde vijf procesfasen in zijn theorie van groepsontwikkeling:

  1. Oriëntatie fase.

  2. Conflict fase.

  3. Structuur fase.

  4. Prestatie fase.

  5. Ontbindingsfase.

Volgens Lewin neigen groepen krachtig te zijn in plaats van zwak, actief in plaats van passief en vloeiend in plaats van statisch. Lewin gebruikte ook de term groepsdynamieken om de wetenschappelijke discipline gericht op het onderzoeken van deze dynamieken te beschrijven. Cartwright en Zander leverden later een formele definitie: een onderzoeksgebied gewijd aan het bevorderen van kennis over de aard van groepen, de wetten van hun ontwikkeling en hun onderlinge relaties met individuen, andere groepen en grotere instellingen.

De fundamental attribution error is een belangrijk begrip. Dit staat voor de neiging om de causale invloed van dispositionele factoren te overschatten, terwijl de causale invloed van situationele factoren wordt onderschat.

Groepen veranderen de houding, waarden en percepties van hun leden. Triplett's onderzoek naar groepsprestaties heeft de impact van de ene persoon op de andere aangetoond, maar sommige groepen beïnvloeden leden op substantiële en duurzame manieren.

Het bestuderen van groepen en hun dynamieken is niet alleen essentieel voor het begrijpen van mensen, maar ook voor het begrijpen van organisaties, gemeenschappen en de maatschappij. Groepen zijn onderlinge, persoonlijke microstructuren die individuen aan de maatschappij verbinden. Alle soorten maatschappijen worden gedefinieerd door de kleine groepen waaruit ze bestaan.

Wat is de waarde van groepen?

Groepen kunnen leiden tot uitdagingen, ontberingen en zelfs rampspoed voor hun leden en voor de samenleving. Toch zijn ze zo gunstig, misschien wel essentieel, voor de mens dat het onzinnig lijkt om naar alternatieven voor menselijke groepen te zoeken. Mensen zouden niet overleven zonder groepen.

Voor toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Voor volledige toegang tot deze pagina kan je inloggen

 

Inloggen (als je al bij JoHo bent aangesloten)

   Aansluiten   (voor online toegang tot alle webpagina's)

 

Hoe het werkt

 

Aanmelden bij JoHo

 

 

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

  •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

  • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

  • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

  • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
  • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

  • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

  • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

  • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten