Welke visuele stimuli worden door het brein verwerkt en hoe? - Chapter 3

Als we alle visuele stimuli zouden waarnemen, dan zou dit zo afleidend zijn, dat we geen normale actie meer zouden kunnen uitvoeren. Om dit wel te kunnen is aandacht nodig. De belangrijkste ideeën over aandacht worden hieronder beschreven:

Aandacht is nodig voor waarneming. Omdat we maar een beperkte capaciteit hebben om waar te nemen, moet aandacht er voor zorgen dat we geen overvloed aan informatie te verwerken krijgen. Daarnaast hebben we aandacht nodig om alle karakteristieken van een bepaald object ook daadwerkelijk aan dat object toe te schrijven. Als we van heel veel objecten tegelijk alle karakteristieken te verwerken krijgen, weten we niet meer wat bij wat hoort (binding problem).

Aandacht is ook nodig voor bewustzijn. Zonder aandacht worden stimuli misschien wel geïdentificeerd, maar de stimuli worden niet bewust waargenomen. Aandacht is dus van belang voor de bewuste gewaarwording van een object.

Sommigen beweren juist dat aandacht nodig is om een selectie te kunnen maken tussen de verschillende acties die mogelijk zijn. De problemen liggen niet zozeer bij de beperkte capaciteit om al die informatie te verwerken, maar meer bij de onmogelijkheid om meerdere acties tegelijk te doen (selection-for-action). Dus aandacht is nodig om acties te kunnen controleren.

»

Partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten