Air France KLM Executive Vice President HR Wim Kooijman geeft voorkeur aan sollicitanten met ervaring in het buitenland

Nieuwsdatum
maandag, 5 oktober, 2015 - 15:12

"Het was handig geweest als ik tijdens mijn studie al meer inzicht had verkregen in de manier waarop culturen zich tot elkaar verhouden." Wim Kooijman, Executive Vice President HR & Industrial Relations bij Air France KLM, gelooft dat hij, als hij deels in het buitenland had gestudeerd, andere dingen zou hebben geleerd.

"Internationale ervaring maakt mensen flexibeler. Veel medewerkers van Air France KLM hebben in verschillende landen gewerkt. Zij maken gemakkelijker contact met buitenlandse collega’s. Iemand die veel internationale ervaring heeft, oordeelt minder snel over dingen die anders zijn dan hij gewend is en is dus flexibeler.” Als Kooijman de keus heeft tussen een Nederlander die in Nederland heeft gestudeerd en een die in het buitenland is opgeleid, met gelijke competenties en ervaring, dan zal hij waarschijnlijk de laatste aannemen.

“De x-factor blijkt te zitten in het vermogen om een kameleon te zijn. Hoe meer internationale ervaring, hoe groter het aanpassingsvermogen, en hoe succesvoller de samenwerking met mensen uit het buitenland.”
 

  • Kijk welke stage-, werk- of vrijwilligerswerkvacatures kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld jouw flexibiliteit, talenkennis of mate van zelfredzaamheid
Crossroads

 Crossroads

  • Crossroads lead you through the JoHo web of knowledge, inspiration & association
  • Use the crossroads to follow a connected direction