Tips en ervaringen rondom oriëntatie bij lang verblijf in het buitenland en emigratie

  • Motivatie: Wanneer je emigreert begint je leven helemaal opnieuw. Ik kon korte metten maken met slechte gewoontes; de nieuwe mensen om me heen hadden nog geen beeld van me gevormd. Maar het betekent ook dat je nieuwe vriendschappen helemaal vanaf de basis moet opbouwen. Je moet jezelf continu uitleggen, omdat mensen niet automatisch weten wat je bedoelt. Je hebt geen geschiedenis met elkaar. (Curaçao)
  • Motivatie: Ik had nog geen enkele buitenlandervaring. Om door te kunnen groeien bij mijn werkgever, een multinational, merkte ik dat buitenlandervaring -zonder dat het uitgesproken werd- wel een vereiste was. Ik wilde via deze werkgever in het buitenland gaan werken aan mijn talen, cultureel inzicht, management skills. Een bredere blik krijgen. Wel met de bedoeling om na een aantal jaar weer terug te keren naar Nederland. (USA)
  • Motivatie: Emigratie creeërt een nieuwe startpositie, je bent vrijer om nieuwe dingen aan te pakken, te ontdekken. Je blijft niet hangen in je huidige beroep, om te wachten tot je met pensioen kunt. (Frankrijk)
  • Motivatie: Het leven bestaat uit hoofdstukken. Onze kinderen gingen richting middelbare school en we dachten na over hun en onze toekomst op een andere plek. Het was zoeken naar een volgende fase in ons leven, met minder tijd op kantoor en minder e-mails. En vooral wilden we die lange grijze winters ontwijken. (Spanje)
  • Motivatie: Ik ben altijd reislustig geweest; door mijn tijd bij Buitenlandse Zaken werkte ik al voornamelijk in het buitenland. Nederland werd daardoor wat klein. We houden allebei van onbeperkte ruimte, dat niet alles tot in de puntjes is geregeld en van de ongerepte natuur. Eerst oriënteerden we ons op Namibië, maar uiteindelijk werd het toch Canada. Een cultuur die dicht bij de Nederlandse cultuur ligt, maar dan in een ruimer jasje. (Canada)
  • Motivatie: Anonieme personen op kantoren zonder adres met onbereikbare telefoonnummers die allerlei eisen aan je emigratie stellen via onbegrijpelijke formulieren. En dit tegen aanzienlijke kosten met het risico van landuitzetting of detentie. De motivatie om ondanks alles door te zetten moest soms uit onze tenen komen. Een welkom gevoel kregen we er niet van, maar nu, eenmaal gesettled, is het heerlijk wonen en ondernemen. De Canadese bevolking verwelkomde ons wél met open armen. (Canada)
  • Motivatie: Veel Nederlanders zijn bezig met kijk-eens-wat-ik-heb. In Noorwegen werken de meeste mensen alleen maar om leuke dingen te kunnen doen. Ze hebben over het algemeen geen zin om zich druk te maken. De Noren zijn veel meer bezig met samen dingen ondernemen. Ieder weekend trekken ze er wel op uit met familie of vrienden. Wijzelf  zijn van huis uit altijd erg op zekerheden gesteld geweest. Je weet wel, vaste baan, een goed huis, pensioentje voor later. Opeens beseften we ons dat we meer uit het leven wilden halen, op avontuur wilden. (Noorwegen)
  • Motivatie: Ik was kort geleden weer even in de (Nederlandse) Randstad. Pfff...dat is toch weer aanpassen. Ik ben zo gewend aan de stilte en ruimte, dat ik me nu nauwelijks meer kan voorstellen dat we in die overvolle Randstad hebben gewoond. (Duitsland, Thüringer Wald)
  • Oriëntatie: Als Thailand expat hoefde ik geen werk te zoeken, ik kwam er immers vanwege mijn baan. Er was veel ondersteuning, zoals chauffeur, nanny, schoonmaakster, regelmatig tickets naar Nederland, hulp bij calamiteiten. Daarna emigreerden we naar Australië. Als emigrant moesten we alles zelf regelen. Van ziektekosten tot het vinden van werk en woning. Ook al heb je een prachtig CV, dat betekent niet dat je zomaar aan een baan komt. Veelal begin je gewoon weer van onderaf aan. (Van Thailand naar Australië)
  • Oriëntatiereis: Ongemerkt was ik al oriënterende tóch in een prachtige droomballon beland. Na enkele dagen op verkenningstrip in ons "toekomstige nieuwe woonland" prikten we die al snel door. Natuurlijk zijn er prachtige huizen aan prachtige meren...maar ook prachtig onbetaalbaar. Natuurlijk is er onmetelijke natuur en bos, maar wonen en werken in de wildernis is niet zo eenvoudig te regelen. En ook Canada bleek fileleed te kennen. Om over de prijzen van drank maar te zwijgen...daar ging mijn dagelijkse wijntje om de dag af te sluiten! (Canada)
  • Oriëntatiereis: Vanuit Nederland zagen we op internet ons droomhuis in Slowakije. We oriënteerden ons al een tijdje op een huis in dat land, kenden de regio redelijk goed. Voordat we zelf gingen kijken vroegen we een vriendin die in die regio woont een eerste indruk te vormen. Natuurlijk kreeg ze een flinke vragenlijst mee. Haar bevindingen waren precies waar we op hoopten: tijd om zelf een bezichtiging te gaan plannen! (Slowakije)
  • Vaardigheden: The most important skill, besides your online work abilities, that a global nomad needs to have is to be able to refocus. Every airport brings a new home and every seaport new faces and friends and every town new workspace. You are in constant movement and constant adjusting. (Global nomad worker)
  • Vaardigheden: Juist dóór de emigratie zijn  we allebei sociaal vaardiger geworden. We waren allebei sociaal niet zo sterk, maar hier moet je dat wel zijn. Als je niet zelf een gesprek begint, gebeurt er niets. Nu we gesetteld zijn, leren we ook meer mensen kennen. En stel dat één van ons alleen komt te staan, dan heb je wel contacten nodig met mensen om je heen. (Nieuw-Zeeland)

JoHo: crossroads via de bundel

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

  •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

  • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

  • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

  • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
  • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

  • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

  • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

  • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten