Welke factoren zijn van invloed op de kosten voor een verhuizing naar het buitenland?
Een verhuizing binnen Nederland kost "gemiddeld" tussen de € 1000,-. en € 2000,- euro. Bij een verhuizing naar het buitenland, komen uiteraard meer kosten kijken.
Het kostenplaatje rondom een emigratie hangt natuurlijk af van allerlei factoren, zoals:
- bestemming: afstand tussen je oude en nieuwe huis (van invloed op transportwijze: over land, zee of door de lucht)
- aantal emigrerende personen
- hoeveel spullen neem je mee (een paar koffers of twee zeecontainers aan inboedel...volgens een ervaren verhuizer omvat de gemiddelde emigratie verhuizing +/- 120 dozen)
- heb je startkapitaal nodig voor een eigen bedrijf, aankoop grond, overname bedrijf, verbouwing
- heb je al direct na aankomst werk c.q. een (spaar)buffer om op terug te vallen
- de spoed c.q. timing van je verhuizing: is er ruimte om je verhuizing te combineren met die van anderen of heb je haast; verhuis je in een populaire vakantieperiode of daarbuiten
Check ook:
- Welke factoren zijn van invloed op de verhuiskosten rondom een lang verblijf in het buitenland?
- Wat zijn indicaties van verhuiskosten voor lang verblijf in het buitenland of emigratie?
Emigratie & Lang verblijf in het buitenland: startpagina
Verhuizing naar het buitenland - Themabundel
Verhuizing naar het buitenland - Themabundel
Verhuizing & Verhuistransport: bij lang verblijf in buitenland of emigratie
Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen buiten Europa?
Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen buiten Europa?
- De verhuizing van je inboedel tussen twee continenten gebeurt in de meeste gevallen in containers.
- Je inboedel wordt geladen door de verhuizer (direct in containers of eerst in een verhuiswagen) en ter plaatse gelost door een buitenlandse partner van de verhuizer. Expertise op het gebied van containerrederijen, douane en partnerverhuizers op bestemming is natuurlijk een vereiste.
- De verhuizer is op de hoogte van bijzondere regelingen rondom invoerrechten, accijnzen, de voorwaarden om goederen te mogen importeren en welke documenten je dient te overleggen voordat je goederen worden vrijgegeven etc etc.
- Check zelf ook extra de regelgeving rondom het meenemen van voertuigen, als je van plan bent een auto, motor of boot mee te nemen.
- Het is van belang om ook zelf op de hoogte te zijn van de regelgeving rondom het meenemen van huisdieren.
- Extra aandacht wordt als het goed is besteed aan het zee- of luchtwaardig verpakken van glaswerk, servies, kostbare bezittingen en kleine goederen, omdat de lading behoorlijk zal bewegen tijdens het laden en lossen op vliegvelden of in havens.
- Net als bij een verhuizing binnen Europa kunnen ook hier ladingen gecombineerd worden om kosten te besparen.
- De verhuispartner in het buitenland haalt je container op in de haven of bij het vliegveld en checkt de goederen bij aflevering op basis van een inventarislijst. Op sommige bestemmingen dien je zelf (ook) aanwezig te zijn bij invoer van je spullen...check dit tijdig!
- Op sommige bestemmingen worden, ter bescherming van de lokale markt, invoerrechten geheven over je verhuisboedel, zelfs als deze al lange tijd door je gebruikt wordt.
- Heb je tussen het moment van inpakken of verschepen van je eigen inboedel en daadwerkelijk vertrek uit Nederland geen gelegenheid om bijvoorbeeld bij familie te verblijven, denk dan aan het huren van een gemeubileerd appartement of huis, of maak gebruik van bedrijven die tijdelijk een complete inrichting verhuren ("furniture lease").
Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen binnen Europa?
Wat zijn aandachtspunten bij verhuizen binnen Europa?
- Je persoonlijke bezittingen (goederen voor persoonlijk gebruik) mogen binnen de EU de grens over zonder dat er (extra) belastingen worden geheven (dus geen omzetbelasting, invoerrechten, accijnzen, bijzondere verbruiksbelasting etc.). Voorwaarde is dat er geen commerciële motieven aan de invoer ten grondslag liggen, en dat op de in te voeren spullen in het land van herkomst btw en andere belastingen zijn voldaan.
- Een bewijs van inschrijving in je nieuwe woongemeente, een koopakte, huurcontract of bouwcontract van je nieuwe huis, aankoopnota's incl. btw van de artikelen, een (internationaal opgestelde) inventarislijst incl. merken, modellen en serienummers en een geldig paspoort bespoedigen het transport van je eigendommen (zowel als je zelf vervoert als wanneer je dat laat doen).
- Er gelden speciale regels rondom het meeverhuizen van motorvoertuigen, pleziervaartuigen etc., bijvoorbeeld dat je deze niet gedurende 12 maanden na verhuizing mag doorverkopen aan derden. Alles om te verkomen dat er sprake is van 'handel'.
- Tenzij je zelf aan de slag gaat, gaat het vervoer van je inboedel in bijna alle gevallen per verhuiswagen. Laden en lossen gebeurt meestal door de verhuizer zelf, eventueel door een buitenlandse verhuispartner van je verhuizer.
- Reis je zelf (regelmatig) naar je nieuwe woonomgeving voordat je definitief emigreert, overweeg dan het huren van een grote auto/bus om alvast wat (grotere) spullen mee te kunnen nemen.
- Over de kosten die het transportbedrijf aan je rekent wordt btw geheven. Het btw tarief van het EU land waarvandaan de goederen vertrekken is van toepassing. Verhuis je vanuit Nederland en schakel je een niet-Nederlands transportbedrijf in, dan wordt toch de Nederlandse btw gehanteerd.
Verhuizen naar het buitenland: vragen en antwoorden over verhuizing en transport
Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
JoHo: crossroads in the spotlight
Chapters
Teksten & Informatie
JoHo: paginawijzer
JoHo 'chapter 'pagina
Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?
- JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp
Crossroad: volgen
- Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website
Crossroad: kiezen
- Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.
Footprints: bewaren
- Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
- Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.
Abonnement: nemen
- Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.
Abonnement: checken
- Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee
Aantekeningen: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
- De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
- De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.
Prints: maken
- Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: abonnement nemen
JoHo: footprint achterlaten
Laatste nieuws