Wat zijn aandachtspunten als je de beslissing om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken gaat delen met anderen?

Hoe leuk en avontuurlijk je buitenlandplannen ook zijn, het moment van het delen van die plannen met mensen in de directe omgeving valt veel vertrekkers zwaar. Het nieuws dat iemand voor langere tijd weg gaat, of gaat emigreren, roept nogal wat gevoelens op bij anderen, positief en negatief. Het feit dat ze je moeten missen, maar ook vaak een reflectie op hun eigen leven. Stel je er op in dat je je besluit regelmatig moet verdedigen.

 • bepaal voor jezelf het moment waarop de de (meest directe) mensen om je heen kenbaar gaat maken dat je plannen hebt om te vertrekken. Dat tijdstip is voor iedereen anders, maar het te lang uitstellen is voor dierbaren en jezelf niet prettig.
 • gun mensen om je heen even tijd om aan het idee te wennen. Hou rekening met allerlei reacties, van bijvoorbeeld gemis, onzekerheid, bezorgdheid, boosheid of zelfs jaloezie.
 • realiseer je dat je relaties met familie, vrienden en anderen in je directe omgeving zullen gaan veranderen. Geen snel bezoekje meer, geen of minder gedeelde verjaar- en feestdagen, geen snel telefonisch contact. Neem de tijd dat te bespreken en luister ook bewust naar de gevoelens van anderen.
 • luister, zonder jezelf te verdedigen en zonder jezelf weg te cijferen. Geef achterblijvers de tijd jouw nieuws te verwerken.

Wees reëel, ook naar je achterblijvers. Ook al emigreerden wij naar een land dat een buurland is van Nederland, hebben we altijd benadrukt dat de afstanden groter zijn dan je denkt. Alleen al onze woonregio is groter dan Nederland. Het is "maar" 500 kilometer, maar dat is te ver om even voor een verjaardag over te komen. Dat moeten je vrienden en familie die achterblijven goed beseffen.

Duitsland emigrant

We hadden net een stevige ziekteperiode achter de rug. Na een periode van zware behandelingen kregen we vanuit het ziekenhuis groen licht om onze emigratie plannen weer op te pakken. Het thuisfront reageerde minder positief, vonden ons gek, onverantwoord, egoïstisch. Toch, of juist daardoor, hebben we doorgezet.

Canada emigrant

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten