Bijzonderebijstandinhetbuitenland.nl voor gestrande Nederlandse reizigers

Nieuwsdatum
Tuesday, 24 March, 2020 - 11:18

 

  • Update 7-4-2020: De registratiemogelijkheid voor gestrande reizigers via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl is vanaf woensdag 8 april 2020 (stopgezet.
  • Voor Nederlandse reizigers die nu in het buitenland zijn en die geen beroep kunnen doen op hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij, is het platform www.bijzonderebijstandbuitenland.nl opgericht. Dit platform is een gezamenlijke aanpak van de reisbranche, verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en het Ministerie van Buitenlandse Zaken om gestrande Nederlandse reizigers op te halen en terug te brengen naar Nederland.

Hoe werkt het platform?

  • Na centrale aanmelding proberen de alarmcentrales zo snel mogelijk vervoer voor de gestrande reizigers te regelen. Het streven is om binnen 72 uur vluchtgegevens door te geven. Het vervoer is niet verzekerd en ook niet gratis. Je betaalt voor het vervoer een eigen bijdrage van € 300,- voor een bestemming in Europa en € 900,- buiten Europa. Mocht je via een ANVR-aangesloten reisorganisatie geboekt hebben, dan kan je mogelijk een beroep doen op de gratis hulp van de reisorganisatie.
  • Wil je meer informatie of wilt u hulp aanvragen? Dan kun je kijken op de website www.bijzonderebijstandbuitenland.nl.  Hier vind je het registratieformulier.
  • Je kunt ook contact opnemen met het 24/7 contactcenter van BuZa op telefoonnummer +31 247 247 247.

Wat betekent dit voor de alarmcentrales?

  • Normaal werken de vier alarmcentrales in toerbeurt bij calamiteiten. Deze calamiteit is echter zo groot, dat de vier alarmcentrales de handen ineen geslagen hebben. En zelfs dan wordt dit nog een pittige klus, juist omdat het reguliere vliegverkeer vrijwel tot stilstand is gekomen en er een intensieve samenwerking met Buitenlandse Zaken nodig is om de repatriëring mogelijk te maken Dat betekent dat het op de alarmcentrale drukker kan zijn dan normaal. Ze vragen hiervoor je begrip.

Wat betekent dit als bijvoorbeeld je reisverzekering ondertussen afloopt?

  • Sommige verzekeringen (zoals bij de aflopende Allianz reisverzekering) verlengen de verzekeraars je verzekering automatisch tot het eerste moment dat je in de gelegenheid bent om naar huis terug te keren. Als je besluit niet terug te keren naar huis, wees dan bewust dat extra reis- en verblijfskosten en bijvoorbeeld de terugvlucht op een later moment, voor eigen rekening zijn. Als klant heb je altijd een schadebeperkingsplicht. Een van de verzekeringen die wel dekking blijft bieden volgens de geldende voorwaarde.n en die je ook kan blijven verlengen, is Special ISIS verzekering van de Goudse.

Meer nieuws lezen?

Iedereen hoopt dat alle Nederlanders die naar huis willen zo snel en goed mogelijk weer veilig thuis kunnen komen, en dat degenen die liever in het buitenland willen of moeten blijven daar de komende tijd zo goed mogelijk doorkomen!

Alle berichten en ontwikkelingen
Crossroads

 Crossroads

  • Crossroads lead you through the JoHo web of knowledge, inspiration & association
  • Use the crossroads to follow a connected direction