Wat zijn eerste aandachtspunten als je een lang verblijf in het buitenland financieel voorbereidt?

 

Waar ter wereld je ook woont of werkt: het managen van je eigen financiën is een altijd terugkerende bezigheid. Geef in je voorbereidingen aandacht aan onder andere:

 • financieel inzicht: in huidige en toekomstige financiële status. Stel een emigratiebegroting op. Zie ook "Wat kost emigreren eigenlijk".
 • inzicht in (lokale) banken en financieel systeem van je nieuwe woonland + noteer alvast contactadressen, reguliere en nood-telefoonnummers e.d.
 • oriëntatie op (meerdere) internationale betaalmiddelen: multi-currency pinpas & creditcard, mogelijkheid om geld tussen rekeningen te switchen, account(s) voor internationle overboekingen, online betaalaccounts (maar regel afhankelijk van bestemming naast je internationale account ook een account bij een grotere lokale instelling, bv. voor het ontvangen van salaris, verrichten van lokale betalingen etc.).
 • inwinnen van advies bij een in internationale financiën en belastingen gespecialiseerde adviseur. Verdiep je in het kader van eigen begrip en eigen verantwoordelijkheid óók als je meeste belastingzaken in principe door je (expat) werkgever worden afgehandeld. Denk ook aan financiële planning rondom je kinderen (bv. toekomstig onderwijs) en pensioen/oudedagsvoorziening.
 • voorkomen van onverwachte (hoge) kostenposten door ruim aandacht te besteden aan het uitzoeken van internationale ziektekostenverzekeringen en de verschillen met lokale zorgsystemen (check goed of lokale systemen voldoende dekking bieden voor jou en je gezin als "global travellers", hou rekening met omstandigheden bij familie in je thuisland e.d.).
 • idem: overige (internationale of lokale) verzekeringen: o.a. aansprakelijkheid, inboedel, opstal, juridische bijstand, transportmiddelen.
 • nadenken over het (bij vertrek en/of direct na aankomst) regelen van voldoende cash betaalmiddelen voor noodgevallen: in de lokale munteenheid, maar ook in bijvoorbeeld dollars, euro's of ponden.
 • voorkomen van (digitale) fraude of diefstal: als expat of emigrant kan je een extra interessant "target" vormen voor financiële fraude of diefstal. Voorkom dit, zoals je waarschijnlijk al gewend was in je thuisland, door (extra) wachtwoorden in te stellen bij de apparaten die je gebruikt rondom (online) bankieren, verdiep je in do's and don'ts bij het gebruik maken van openbare (internet)netwerken, relatief veilige of minder veilige omgevingen van bankkantoren, etc.
 • tijdig checken / opzeggen van automatisch doorlopende betalingen en incasso's, abonnementen e.d. in je oude woonland; check ook de Keuzekit "Regelen & regelgeving".

Keuzehulp & Advies voor JoHo abonnees o.a

 • Keuzehulp - "Valuta & Betalen".
 • Oefening - Wie gaat wat ondernemen: welke rol- en taakverdeling is er voor vertrek en na aankomst?
 • Oefening - Hoe ziet jouw emigratiebegroting / lang verblijf buitenland begroting eruit?
 • Organisaties -  Organisaties bij lang verblijf in het buitenland en emigratie: welke organisaties  kunnen  jou ndersteunen in een gezonde financiële planning rondom je lang verblijf in het buitenland of emigratie
Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Aansluiten bij JoHo met een JoHo abonnement

JoHo abonnement (€20,- p/j)

 • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
 • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner
 • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
 • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
 • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)

 of met een JoHo donateurschap

JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

 • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
 • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
 • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
 • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

 

Aanmelden & Aansluiten bij JoHo 

Meer partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

Wereldstage & Wereldjob

Wereldstage is actief op Curaçao en helpt je aan betaald werk, stages, vrijwilligerswerk en de invulling van een 'gap programma'. Ze organiseren voor alle leeftijden programma's van een paar weken of langer, waarbij je erachter komt welke toekomst bij jou past. Lokale initiatieven worden gesteund door vrijwilligers te plaatsen, en financieel bij te dragen aan de vele goede doelen op Curaçao.

Dutchies Travel

Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te ontwikkelen! Door hun passie & liefde voor reizen te delen met de Nederlandse community creëren ze unieke en volledig op maat gemaakte droomreizen.
Ze geven gratis advies over reizen in Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Canada en hun andere bestemmingen. Ze helpen je bij het maken van je reisplannen, en bij het kiezen en regelen van tours en activiteiten die het beste bij jou passen.

Vrijwillig Wereldwijd

Vrijwillig Wereldwijd is een kleinschalige organisatie die de mooiste lokale projecten in meer dan 10 landen ondersteunt op de continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ze zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk in het buitenland kan leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van een goede begeleiding en jarenlange ervaring doen ze er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat ze op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

Snowminds

Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

Pakachere

Pakachere is een backpackershostel en creatief centrum in Malawi, opgericht door twee Nederlanders. De plek doet dienst als een ontmoetingsplek, waar mensen samen kunnen komen voor workshops, activiteiten of om gewoon een drankje te doen.

Oneworld

OneWorld is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Naast de website OneWorld.nl geeft de organisatie ook een aantalk keer per jaar het tijdschrijft OneWorld uit!

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten