Stage doen in het buitenland en stage voorbereiden

Tips en tools voor stages in het buitenland in alle sectoren:

communicatie, cultuur, dierenbescherming, gezondheidszorg, horeca, internationale samenwerking,

jeugdwerk, natuurbeheer, personeelszaken, recht, sociaal werk, techniek of bijvoorbeeld toerisme?

JoHo: crossroad via bundel
JoHo: aanmelding checken

My JoHo level (membership)

[current-user:field-abonnementsvorm].

Tools voor wie bij JoHo aangesloten of verzekerd is

 

Stagelopen in het buitenland

 

 

Stage in het buitenland

Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over oriënteren en voorbereiden

Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over oriënteren en voorbereiden

Stagelopen in het buitenland: Wanneer wil en kan je gaan?

Stagelopen in het buitenland: Wanneer wil en kan je gaan?

Hoe kies je de periode  voor je buitenlandse stage?

  • Veel stages zijn tegenwoordig verspreid over het jaar mogelijk, al zijn er nog steeds twee grote startperiodes voor de formele (opleidings) stages: september en januari-februari.
  • Bespreek met je studiecoördinator wat voor je studieverloop de beste periode is om je stage in te plannen.
  • Het is sowieso aan te raden om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van je stage. Begin zeker 5-6 maanden voordat je wilt vertrekken met het oriënteren.
  • Stem met de projectorganisatie af wat de beste starttijd is voor je deelname aan het project. Het kan soms geen kwaad om je start iets later te plannen, als er in je eerste voorkeursperiode al voldoende vrijwilligers aanwezig zijn en juist later minder waardoor de voortgang van het project in gevaar zou komen. Dit geeft je tevens de ruimte om nog wat langer geld opzij te leggen voordat je vertrekt, je verder te verdiepen in de bestemming en in het project en meer tijd uit te trekken voor eventuele fundraising voor vertrek.
  • Bij sommige bemiddelende organisaties of subsidieprogramma’s moet je rekening houden met een verplichte voorbereiding die slechts op enkele data per jaar wordt georganiseerd. Een goede voorbereiding is natuurlijk een van de essentiële aspecten voor een succesvol project, maar zeker als je slechts enkele keren per jaar aan de verplichte voorbereiding kunt deelnemen of het traject wordt uitgesmeerd over een aantal wekelijkse bijeenkomsten, moet je er rekening mee houden dat je niet snel kunt vertrekken.

 

      Stagelopen in het buitenland: Wanneer start je met voorbereiden?

      Stagelopen in het buitenland: Wanneer start je met voorbereiden?

      Wanneer begin je met de voorbereidingen op een stage in het buitenland?

      • Begin op tijd! Het hele voorbereidingsproces op een stage kan een half jaar tot een jaar duren.
      • Je dient niet alleen een stageplek te vinden, daarnaast ook goedkeuring te krijgen vanuit je opleiding, een visum of werkvergunning aan te vragen (afhankelijk van het land waar je stage gaat lopen), huisvesting te regelen, en een geschikte verzekering af te sluiten. 
      • Houd er rekening mee dat er veel papierwerk komt kijken bij het regelen van een buitenlandse stage. Je moet papieren regelen bij verschillende instanties en het kost dan ook tijd om alle papieren die je nodig hebt op tijd te hebben.
      • Als je (te) laat begonnen bent met de voorbereidingen op je stage kan een Nederlandse bemiddelingsorganisatie uitkomst bieden. Dit soort organisaties kunnen een stage voor je regelen op basis van jouw wensen en vaardigheden en nemen je veel zorg en werk uit handen.
      Stagelopen in het buitenland: Alleen gaan of met een vriend of vriendin?

      Stagelopen in het buitenland: Alleen gaan of met een vriend of vriendin?

      Kan je ook samen met een vriend of vriendin stagelopen in het buitenland en moet je dat wel willen?

      • Liever samen met iemand op stage? Maak dan eventueel, als je nog niemand op het oog hebt, gebruik van een forum.
      • Bedenk wel dat je je kansen vaak verkleint als je samen met iemand anders een stageplek zoekt, al is het zeker niet onmogelijk.
      • Daarnaast maak je vaak sneller nieuwe contacten in het buitenland als je alleen aan je stage-avontuur begint.
      • Een voordeel van de wat professionelere stagebemiddelingsorganisaties is dat je vooraf of tijdens een introductieprogramma vaak medestagairs leert kennen die tegelijkertijd met jou op je stagebestemming actief zijn.
      • Kies je voor een minder populaire of zelfs afgelegen stagebestemming, dan kan je online via de vele fora, contacten leggen en ervaringen uitwisselen.

       

          Stagelopen in het buitenland: Hoe maak je jezelf verstaanbaar en hou je contact?

          Stagelopen in het buitenland: Hoe maak je jezelf verstaanbaar en hou je contact?

            Hoe werkt de communicatie tijdens en rond je stage?

             

            Taal

            • Aangezien je te maken krijgt met zakelijke correspondentie en verslaglegging is een taalcursus voorafgaand aan of bij de start van je stage zeker geen overbodige luxe.

            Andere manieren van communiceren

            • Net als bij een Nederlands bedrijf zal het veelal even duren voordat je gewend bent aan de normen, waarden en gewoonten op je stageplek en leer je in de praktijk welke houding gepast is. Realiseer je dat in veel ontwikkelingslanden zaken veel formeler gaan dan we gewend zijn in Europa. Afhankelijk van het bedrijf of de instelling waar je stage loopt is actieve eigen inbreng meer of minder gepast, en kan ook de timing daarvan (vrij snel of pas na verloop van stageweken) verschillen.
            • Een van de grootste valkuilen is, zeker in kleinere bedrijven of projecten, dat je te snel te veel en te Westers wilt veranderen waardoor men het respect al snel zal verliezen en/of je tegenwerking ondervindt. Communicatie in ontwikkelingslanden loopt veelal indirecter en ook zaken als feedback, beoordeling, kritiek leveren worden tactischer aangepakt dan je gewend bent vanuit je opleiding.
            • In een zakelijkere of meer Westerse stageomgeving zal je in het algemeen juist veel sneller ‘to the point’ moeten komen en dien je snel een eigen positie te veroveren, al blijft dat altijd afhankelijk van de cultuur binnen het bedrijf.

            Contact houden met het thuisfront

            • Met alle moderne communicatiemiddelen zijn familie en vrienden vaak maar een paar muisklikken van je verwijderd.
            • Kijk of er speciale nummers zijn waarmee je voordelig kunt bellen naar Nederland en waarmee familie en vrienden jou goedkoop kunnen bellen. Tip: In sommige landen kun je voor vertrek al een lokaal telefoonnummer regelen. Zo kun je je nieuwe nummer al doorgeven aan je familie en vrienden.
            • Skype & Whatsapp: Wanneer je de beschikking over internet hebt dan kun je via je telefoon of computer gratis bellen naar je familie en vrienden. Je kunt vaak gewoon gebruik maken van de lokale wifi verbinding.
            • Wanneer je niet de beschikking hebt over een eigen internetverbinding dan kun je vaak in internetcafe’s terecht om te e-mailen. Houd er rekening mee dat Nederland wat betreft internet een van de meest vooruitstrevende landen is en dat internetverbindingen in andere landen in vergelijking minder snel en goed kunnen werken.
                Stagelopen in het buitenland: Hoe regel je je vervoer op je stagebestemming?

                Stagelopen in het buitenland: Hoe regel je je vervoer op je stagebestemming?

                  Hoe regel je je vervoer op je stagebestemming?

                  • De infrastructuur kan per land sterk verschillen. In Westerse landen vind je vaak dezelfde vervoersmiddelen als in Nederland. Vaak kun je op internet van te voren al uitzoeken hoe je van je verblijf naar je stagebedrijf kunt komen. In ontwikkelingslanden is de infrastructuur vaak heel anders geregeld dan je gewend bent.
                  • Houd er rekening mee dat je hier eerst even aan zult moeten wennen. Probeer van te voren informatie in te winnen over het vervoer naar je stageplek bij het stageprogramma, je stagebedrijf of mensen die het land al hebben bezocht.
                  • Handig is om vooraf een kaart van jouw wijk of stad al te downloaden (offline beschikbaar maken), zodat je in ieder geval ook je bestemming kunt bereiken als je geen internetverbinding hebt.
                  • Soms is het handig om voor de duur van je stage een pas voor het openbaar vervoer aan te schaffen. Dit is makkelijker dan steeds een kaartje te kopen en je kunt er vaak flink wat geld mee besparen. Je kunt meestal op internet al uitzoeken wat voor verschillende passen er zijn.
                  • In sommige landen kan het handig zijn om een auto te huren of aan te schaffen. Kijk op internet of je hiervoor je Nederlandse rijbewijs kunt gebruiken of dat je een internationaal rijbewijs nodig hebt.
                  • Wanneer je auto gaat rijden in het buitenland moet je – afhankelijk van het land - van te voren goed de verkeersregels checken. In landen als Groot-Brittannië en Australië kan het zijn dat je even moet wennen aan links rijden en dat het stuur rechts zit. Een testritje kan dan geen kwaad.
                      Stagelopen in het buitenland: Welke rompslomp en papierwerk komt er bij kijken?

                      Stagelopen in het buitenland: Welke rompslomp en papierwerk komt er bij kijken?

                      Wat komt er allemaal aan papier- en regelwerk kijken bij een buitenlandse stage?

                      Paspoort

                      • Zorg ervoor dat je paspoort geldig is voor de hele periode dat je stage loopt, en als dat nodig is nog langer.

                      Visa

                      • Het is belangrijk om goed uit te zoeken of je een speciaal visum nodig hebt om stage te kunnen lopen. Let wel: wil je bijvoorbeeld in Amerika stagelopen dan kunnen de visumkosten al meer dan € 450,- bedragen!
                      • Gebruik je een bemiddelende organisatie dan wordt in het algemeen de visumbemiddeling voor je gedaan of wordt je op weg geholpen. In een aantal landen kun je ook stagelopen op een toeristenvisum waarbij je iedere X maanden een nieuw toeristenvisum haalt, maar check de regelingen voor jouw bestemming goed en laat je via verschillende bronnen informeren.

                      Stage/werkvergunning

                      • Afhankelijk van je bestemming of het soort stage (betaald of onbetaald) dat je gaan doen kan het zijn dat je aanvullend een stage/werkvergunning moet regelen. Ook hier geldt: oriënteer je via diverse bronnen en vraag goed door als je gebruik maakt van een bemiddelende organisatie. Ben je van plan om naast je stage ook bijvoorbeeld een bijbaan te zoeken, dan zal je in een aantal gevallen (voornamelijk bestemmingen buiten de EU) een werkvergunning moeten hebben om legaal en betaald aan de slag te kunnen.

                      Document stagebedrijf

                      • Probeer altijd een officieel document van je stagebedrijf/opdrachtgever te verkrijgen waaruit blijkt dat je stage gaat lopen (betaald of onbetaald), met vermelding van de periode. Dit kan niet alleen van pas komen bij het regelen van een visum, maar vaak verlangt je opleiding ook een dergelijke verklaring. Het is in ieder geval handig om een paar pasfoto’s en bv. een verklaring van goed gedrag bij je te hebben,voor het geval je ter plekke toch meer moet regelen dan je voor vertrek dacht.

                      Diplomawaardering

                      • Als je stage onderdeel uitmaakt van je studie dan krijg je te maken met internationale diplomawaardering. Kijk op nuffic.nl onder ‘Diplomawaardering’ voor meer informatie. Informeer voor vertrek ook goed bij je opleiding welke documenten zij precies nodig hebben.

                      Bevolkingsregister

                      • Mocht je echt lang op stage gaan (iha + 8 maanden) let er dan op dat je reisverzekering de juiste dekking heeft.
                      • Bankverklaring: Sommige landen (bijvoorbeeld Australië) kunnen vragen om een bewijs van de bank waarop staat dat je een bepaald minimum bedrag op je rekening hebt staan zodat je voor een bepaalde tijd kunt wonen en werken in het betreffende land.
                      • Check ook de JoHo BuitenlandZaken service

                      Gezondheidsverklaring

                      • In sommige gevallen heb je een gezondheidsverklaring nodig. Hierin moet staan dat je in goede gezondheid verkeert om in het betreffende land te wonen en werken. Deze verklaring moet je zelf ondertekenen en door een dokter laten ondertekenen (met een stempel van de praktijk).

                      Schoolverklaring

                      • Dit is een Engelstalig document dat je bij de meeste scholen moet aanvragen. Het moet de volgende stellingen bevatten: dat je staat ingeschreven als student bij de betreffende onderwijsinstelling, details van je opleiding, dat de stage vereist is voor je diploma, gegevens van je stage, periode en voorwaarden, je volledige naam, je studentnummer en een handtekening van de geautoriseerde persoon en een stempel van de school. De meeste bedrijven accepteren een gescande versie van dit document.

                      Curriculum Vitae

                      • Je kunt eventueel je CV meenemen. Gebruik je Nederlandse CV als basis voor je Engelse CV.
                      • JoHo abonnees kunnen gebruik maken van de gratis CV check

                      Stagedoelstellingen

                      • Altijd handig om van te voren te maken en mee te nemen is een document met je eigen stagedoelstellingen. Handig voor jezelf (als richtlijn) en voor het bedrijf.

                      (Internationaal) Rijbewijs:

                      • Wanneer je een auto wilt aanschaffen of huren, omdat je bijvoorbeeld veel moet reizen voor je stage, dan is in alle EU-landen je Nederlandse rijbewijs voldoende. Voor alle andere landen kun je vaak maximaal 3 maanden met een Nederlands rijbewijs rijden. Voor sommige landen is het nodig of wordt het aanbevolen om een internationaal rijbewijs aan te schaffen. Ga naar een ANWB-kantoor met je originele rijbewijs en pasfoto. Tegen bijbetaling van ongeveer 12 euro kun je een internationaal rijbewijs ophalen.
                      Stagelopen in het buitenland: Welke zaken moet je extra verzekeren?

                      Stagelopen in het buitenland: Welke zaken moet je extra verzekeren?

                      Hoe kan je je het beste verzekeren en de risico's bij een buitenlandse stage beperken?

                      • Net als thuis, kun je in het buitenland natuurlijk in de problemen raken en hulp nodig hebben. Het is dan prettig om zeker te weten dat je goed verzekerd bent. JoHo is gespecialiseerd in verzekeringen die wel blijven dekken tijdens een negatief reisadvies, speciale werkzaamheden, vrijwilligerswerk, stages, avontuurlijke sporten of lang verblijf in het buitenland.
                      • Twee verzekeringen zijn in het bijzonder belangrijk: de ziektekostenverzekering en de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.
                      • Welke verzekering je nodig hebt is gedeeltelijk afhankelijk van de plannen die je hebt. Hoe lang ga je weg, waar ga je heen, wat voor soort (fysieke) taken ga je uitvoeren bij het stagebedrijf, heb je wel of niet je zorgverzekering in Nederland, neem je dure bagage mee, etc.?
                      • Wanneer je in Nederland verzekerd bent, bedenk dan of je huidige verzekeringen je dekken in het land waar je stage gaat lopen en tot welke bedragen zij je dekken. Kijk ook naar welke vormen van letsel en schade worden gedekt door je huidige verzekeringen, hoe de bemiddeling en betaling is geregeld als er iets gebeurt, of rechtsbijstand is inbegrepen en wat er is uitgesloten in de polis.
                      • Let op: als je vrijwillig of betaald gaat werken of stagelopen in het buitenland zijn vaak je lopende (reis- en ziektekosten-) verzekeringen niet meer van toepassing. Bijvoorbeeld werk, stage of vrijwilligerswerk wordt dan veelal uitgesloten of uitkeringen zijn beperkt. Soms werkt een verzekeraar met pittige toeslagen afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan projecten gericht op wildlife, in de bouw of rondom Hiv/Aids, projecten in sloppenwijken of op afgelegen locaties. Maar ook bijvoorbeeld in weeshuizen, op scholen of bij natuurbeschermingsactiviteiten kunnen zich situaties voordoen die een hoger risico met zich meebrengen dan wanneer je puur aan het reizen bent.
                      • Sommige stagebedrijven kunnen voor aanvang van je stage vragen naar een bewijs van verzekering. Je kunt vertalingen van een polis (zowel digitaal als op papier) vaak gratis aanvragen bij verzekeringsmaatschappijen.
                      Stagelopen in het buitenland: Hoe voorkom je problemen en pas je je goed aan?

                      Stagelopen in het buitenland: Hoe voorkom je problemen en pas je je goed aan?

                      Wat kan je doen problemen in het buitenland te voorkomen of te verhelpen?

                      • Voorkomen is beter dan genezen. Probeer je vooraf zo goed mogelijk te informeren over alles wat er mis kan gaan tijdens je stage en hoe je je er weer uit kunt redden.
                      • Het is altijd handig om het lokale alarmnummer te weten. Deze kun je van te voren opzoeken en vind je bijvoorbeeld ook in je reisgids.
                      • Afhankelijk van het land waar je heen gaat, zal je al dan niet meer of minder moeten oppassen. Natuurlijk zijn er de normale veiligheidsaspecten rondom het reizen en verblijven in het buitenland, maar zeker als je stage gaat lopen gelden er specifieke aandachtspunten.
                      • Uiteindelijk ben je als stagiair ter plaatse om te leren, maar zeker in de wat minder Westerse stagelanden ziet men dat niet altijd zo. Afhankelijk van type en grootte van je stagebedrijf kan je al snel veel te doen krijgen. Wellicht veel meer dan je bij een Nederlands bedrijf mag doen, maar misschien ook meer dan je zelf aankunt.
                      • Laat je niet verleiden door lokale medewerkers tot het uitvoeren van werkzaamheden waar je jezelf niet prettig bij voelt (overigens iets anders dan het uitvoeren van werkzaamheden waar je nog niet zo goed in bent of die je minder liggen).
                      • In andere gevallen is men wellicht nog niet gewend hoe om te gaan met ‘stagiairs’ en krijg je juist weinig te doen, of heb je, zeker in het begin, moeite met het zien van je toegevoegde waarde. Zaak is dan om niet te snel om je heen te gaan slaan of het stagebijltje er bij neer te gooien, maar even de tijd te nemen om te wennen en je begeleiders of stagecoach aan jou te laten wennen.
                      • Vraag eens naar ervaringen van andere stagiairs in je directe omgeving of wissel je gedachten hieromtrent uit met een stagecoördinator als je een (lokaal) bemiddelend stagekantoor hebt ingeschakeld bij het vinden van je stageplaats.
                      • Het voordeel van een stage via een overkoepelende organisatie kan zijn dat het bedrijf of de instelling meer gewend is aan de aanwezigheid van stagiairs, dat er meer informatie is uitgewisseld over jouw achtergronden, maar ook over de kwaliteit van stageplaatsen in het algemeen en dat er bijvoorbeeld een of meerdere coördinatoren / vertrouwenspersonen aanwezig zijn waar je een beroep op kunt doen indien nodig. Overigens, of je het nu zelfstandig hebt geregeld of via een bemiddelende club, het welslagen van je stage zal toch grotendeels afhangen van je eigen initiatief en motivatie.

                      Wat kun je doen om een culture shock te voorkomen?

                      • Dit is vaak slechts een manier om te zeggen dat de dingen niet precies gaan zoals je thuis gewend bent! Het moeten wennen direct na aankomst in het buitenland is algemeen geaccepteerd. Steeds meer stagiaires nemen dan ook de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen.
                      • Probeer met een open vizier te beginnen aan je stage zonder te snel conclusies te trekken over wat anders, beter of efficiënter kan. Wie weet raak je na een tijdje zo gewend aan de gewoontes in het land van je stage, dat je bij terugkomst in Nederland last krijgt van een ‘reversed culture shock’…
                      • Lees ook meer over je aanpassen aan een andere cultuur 

                      Wat kan je doen om goed terug te keren uit het buitenland na een stage?

                      • Terug in ons kleine kikkerlandje.. Help!
                      • De acceptatie van het begrip "culture shock" na aankomst in het buitenland is inmiddels redelijk doorgedrongen. Veel stagiairs en vrijwilligers lopen echter bij terugkeer in Nederland opnieuw aan tegen een (reverse) culture shock. Zeker als men langer in een project heeft meegewerkt en er inhoudelijk meer bij betrokken is geraakt.
                      • Hoezeer je achterban ook meeleeft tijdens je reis en verblijf in het buitenland, terug in Nederland gaat men over het algemeen al snel weer over tot de orde van de dag of staat men maar beperkt open voor jouw inhoudelijke ervaringen in het project.
                      • Plan je terugkeer bij voorkeur zodanig dat je enige weken hebt voordat je weer moet starten met het vervolg van je studie, je bijbaan of zoektocht naar een vaste baan. Hoewel je misschien zo snel mogelijk weer helemaal in een ritme wilt komen in Nederland, zul je deze weken echt nodig hebben om weer helemaal om te schakelen.
                      • Zorg er waar mogelijk voor dat je je stageverslag en eventuele uitwerking van stageopdrachten, persoonlijke reflectie etc. al ter plaatse hebt gedaan. Een handig instrument is het bijhouden van een logboek, dat je aan het eind van je stagetijd samenvat in een eindverslag. In de meeste gevallen staat je hoofd er niet direct naar bij terugkomst in Nederland maar nadert de ‘inleverdeadline’ vaak toch sneller dan gedacht.
                      Stagelopen in het buitenland: Welke zaken moet regelen voor je gezondheid?

                      Stagelopen in het buitenland: Welke zaken moet regelen voor je gezondheid?

                      Wat kan je doen om gezond te blijven tijdens je buitenlandse stage?

                      • Check je vaccinaties!
                      • Na vaccinaties krijg je vaak een Engelstalig vaccinatieboekje mee waarin staat voor welke vaccinaties je bent ingeënt en tot hoe lang deze werken. Het kan geen kwaad om dit boekje mee te nemen op je stage
                      • Bovendien dien je er rekening mee te houden dat bij de wildlife en ecoprojecten je in een aantal gevallen in staat moet zijn voor langere duur te wandelen door de jungle of andere natuurgebieden, soms in uitdagende klimatologische omstandigheden.
                      • Bedenk dus goed van te voren hoe je fysieke gesteldheid is en waartoe je wel of niet in staat bent. Vraag jezelf af of je zware fysieke werkzaamheden voor de gestelde periode kunt volhouden.
                      Stagelopen in het buitenland: Waar en hoe regel je een kamer of verblijfplaats?

                      Stagelopen in het buitenland: Waar en hoe regel je een kamer of verblijfplaats?

                        Hoe overnacht je tijdens je buitenlandse stage?

                        • De accommodatie kan enorm variëren; van een plaggenhut in de bush tot een luxe kamer met uitzicht op de zee.
                        • Je kunt woonruimte op verschillende manieren regelen.
                        • Bij veel uitwisselingsorganisaties word je geholpen bij het vinden van de meest geschikte accommodatie. Je verblijft bijvoorbeeld in een gastgezin, hostel, in de accommodatie bij de stageplaats of soms in specifieke accommodatie voor stagiairs.
                        • Als je niet via een bemiddelingsorganisatie gaat stagelopen, kun je het bedrijf waar je stage gaat lopen vragen om hulp bij het zoeken. Vraag ook of je onderwijsinstelling contacten heeft of vraag anderen die je zijn voorgegaan om advies.
                        • Soms lukt het niet om vanuit Nederland op tijd een kamer te regelen. Houd er dan rekening mee dat je voor de eerste weken geld opzij moet zetten voor een hostel. Op de plek van bestemming kun je een kamer regelen door de contacten die je daar legt en door bijvoorbeeld lokale advertenties in kranten, winkels, universiteiten etc. op te zoeken.
                        • Houd er rekening mee dat de kwaliteit van de accommodatie en de huurprijzen per locatie sterk kunnen verschillen. Het kan zijn dat je voor sommige appartementen de eerste maand naast huur ook andere kosten hebt, denk bijvoorbeeld aan servicekosten en borg (deze laatste krijg je in principe later wel terug).
                        • Is er sprake van een voorafgaande talencursus, dan kun je verblijven in een hostel, bij je eigen schoolaccommodatie of als je wilt bij een gastgezin (ideaal om de cultuur en taal van binnenuit te leren kennen!). Eenpersoonskamers of accommodaties buiten de school/projectlocatie hebben als voordeel dat je meer privacy hebt, maar het kan je ook meer isoleren van andere stagairs. Ga bij jezelf na of je meer hecht aan een eigen stek of juist aan het kunnen delen van ervaringen met anderen. Vraag ook naar tips en ervaringen van anderen die stage hebben gelopen.
                        • Verblijf je in een (grotere) stad en ligt je project wat meer in een buitenwijk of aan de rand van de stad, dan kun je kiezen voor een centraler gelegen accommodatie. Nadeel is dat je dagelijks wat meer op en neer moet reizen, al leidt dat vaak juist weer tot leuke ontmoetingen. Voordeel is ook dat je 's avonds wat centraler zit en makkelijker ergens heen kunt voor bijvoorbeeld een late maaltijd, avondwandeling of lokale bar. Let wel altijd op lokale veiligheidswaarschuwingen en zoek bij voorkeur het gezelschap van anderen op.
                        • Kies je voor een van de Stage ‘Hot Spots’ zoals Paramaribo, Curaçao of Kaapstad, dan zal het je niet ontbreken aan collega stagiairs waarmee je de vele - soms volledig op de aanwezige studenten ingestelde - restaurantjes, bars en discotheken kunt ontdekken.
                            Stagelopen in het buitenland: Hoe regel je je geldzaken?

                            Stagelopen in het buitenland: Hoe regel je je geldzaken?

                            Hoe regel je je geldzaken bij een buitenlandse stage?

                            Geldzaken

                            • Niet altijd even leuk om bij stil te staan maar wel belangrijk om goed voor elkaar te hebben.

                            Hoeveel geld neem je mee en in welke vorm?

                            • Op populaire stagelocaties zul je weinig problemen ondervinden met het verkrijgen van de juiste middelen.
                            • Zit je in wat meer afgelegen gebieden, dan is het meenemen van de juiste hoeveelheden geld en meerdere betaalmogelijkheden best belangrijk.
                            • Neem in ieder geval voldoende cash euro’s/dollars mee.
                            • Check ook de JoHo keuzehulp en advieswijzers voor geld en betaalmiddelen op reis (zie de bundels).

                            Creditcard

                            • Met je Nederlandse bankpas kun je vaak wel pinnen bij pinautomaten, maar niet in bijvoorbeeld winkels of hostels. Het is daarom aan te raden om een creditcard aan te vragen (de meeste banken bieden goedkope creditcards voor studenten!) waarmee je gemakkelijker kunt betalen en bijvoorbeeld accommodaties vooraf kunt boeken.

                            Buitenlandse rekening

                            • Voor het opnemen van contant geld, maar ook als je stagevergoeding ontvangt, kan het handig en goedkoper zijn om een rekening te openen in het land waar je stage loopt. Houd er echter wel rekening mee dat de IB-Groep studiefinanciering niet op een buitenlandse rekening stort.

                            Volmachten

                            • Ga je langer voor stage naar het buitenland, dan kan je volmachten voor je ouders of vrienden die thuis eventuele bankzaken voor je kunnen regelen. Maar tegenwoordig kan je ook veel zelf regelen via internetbankieren.

                            Money Transfer voor als het online niet meer lukt

                            • Money Transfer heeft steunpunten in heel veel landen, dus als je in de problemen komt omdat het dan kan er binnen een dag vanuit thuis geld gestuurd worden naar een locatie bij jou in de buurt.
                            Stagelopen in het buitenland: Wat zijn de kosten?

                            Stagelopen in het buitenland: Wat zijn de kosten?

                              Wat zijn de kosten voor een buitenlandse stage?

                              • Soms zal een stage in het buitenland je redelijk wat geld kosten, maar er zijn ook mogelijkheden waarbij je enerzijds een bemiddelingsbedrag betaalt maar anderzijds een stagevergoeding ontvangt. Of waarbij men je tegemoet komt in kosten van onderdak & maaltijden.
                              • Naast de reis- en verblijfskosten moet je ook rekening houden met indirecte kosten, zoals het doorbetalen van je kamerhuur in Nederland en het mislopen van inkomsten van je bijbaan. Het is daarom belangrijk niet alleen naar het kostenplaatje te kijken, maar je ook te richten op de inkomstenkant. Er zijn immers zaken waarop je geld kunt besparen. Denk hierbij aan een verzekering die inentingen dekt, de lagere kosten voor levensonderhoud in bijvoorbeeld het ontwikkelingsland en de mogelijkheid om gedurende je stage een studiebeurs voor uitwonende aan te vragen (dit kan natuurlijk alleen als je nog thuiswonend bent).
                                  Stagelopen in het buitenland: Wat kost het en betaal je wel of niet voor bemiddeling?

                                  Stagelopen in het buitenland: Wat kost het en betaal je wel of niet voor bemiddeling?

                                      Betaal je voor de bemiddeling van je buitenlandse stage, word je betaald .... of allebei?

                                      Er zijn veel verschillende stages die je kunt lopen. Hieronder vind je een indeling in een aantal categorieën:

                                      Stage met eigen bijdrage

                                      • Hier gaat het om alle projecten en banen waarbij jij niet alleen een bijdrage levert door je fysieke inspanningen, maar ook alle kosten voor je rekening neemt die op jou betrekking hebben (o.a. onderdak – maaltijden – pick up – begeleiding). Mocht je zorg kunnen dragen dat het project extra fondsen krijgt, waarmee de omstandigheden en overlevingskansen van het project verbeteren, dan lever je wellicht wel de mooiste bijdrage die je kunt leveren.
                                      • Hierbinnen heb je weer een onderverdeling tussen: Korte, middellange en lange termijn projecten: die kunnen variëren van een paar weken tot bijvoorbeeld negen maanden en waarbij de kosten ook kunnen variëren van kleine vergoeding voor het eten en de accommodatie tot een substantiële bijdrage aan het project. Dan zijn er ook nog expeditie of onderzoeksachtige wildlifeprojecten, die zijn bedoeld voor deelnemers met weinig tijd of ervaring. De bijdrage van de deelnemer is vaak tevens de financiering van het project of de expeditie.

                                      Stage zonder eigen bijdrage

                                      • Stage bestaande uit projecten en banen zonder dat je daar een eigen bijdrage voor hoeft te betalen, maar waarbij bijvoorbeeld kost en inwoning zit inbegrepen of er zelfs een kleine dagvergoeding aan jou betaald wordt. Over het algemeen zijn dit de stages met een wat meer bedrijfsmatige opzet als meehelpen bij een guesthouse, taleninstituut, reisorganisatie e.d.. Let wel als je geen eigen bijdrage betaald, maar wel voor je eigen onderdak en voedsel moet betalen. Daarom kan het zijn dat je soms duurder uit bent dan wanneer het om werk gaat waarbij je wel een eigen bijdrage moet betalen. Het gaat uiteindelijk toch om de totale kosten die je per dag maakt.

                                      Stage met salaris

                                      • Veelal bij stages in westerse landen kan het voorkomen dat je een stagevergoeding of een salaris ontvangt, denk dan aan stages bijvoorbeeld in het toerisme, op het gebied van marketing en sales en bedrijfskundige stages. In ontwikkelingslanden komt dit nauwelijks voor. Ook bij sociale stages of stages waarbij je met dieren werkt ontvang je vaak geen vergoeding. Stage lopen doe je immers ook om praktijk ervaring op te doen, dus mocht er wel een vergoeding tegenover staan, dan is dat mooi meegenomen.
                                      Stagelopen in het buitenland: Wat kan je doen om je financieel voor te bereiden?

                                      Stagelopen in het buitenland: Wat kan je doen om je financieel voor te bereiden?

                                      Hoe bereid je je financieel voor op je stage in het buitenland?​

                                      • Maak een budget zodat je weet welke uitgaven je kan verwachten. Denk bijvoorbeeld aan vliegticket, visum, verzekering, huur van je appartement, bemiddelingskosten, en bijvoorbeeld ook uitjes en rondreizen op de locatie van je stage.
                                      • Onderzoek hoe groot het gat is met wat je nu op je (spaar)rekening hebt staan en hoe je dit zou kunnen aanvullen. Kun je wellicht nog een paar uren extra werken bij je bijbaan zodat je wat extra geld hebt voor tijdens je stagetijd? Willen je ouders wellicht nog wat bijdragen? Of ontvang je mogelijk nog een stagevergoeding?
                                      • Zoek ook goed uit of er kosten zijn die doorlopen in Nederland en of je die tijdelijk kan stopzetten. Sommige abonnementen, denk aan de krant of de sportschool, bieden de optie om tijdelijk een pauze in te lassen. Kun je je kamer tijdelijk onderverhuren?
                                      • Check of je in aanmerking komt voor een beurs, subsidie of overheidsprogramma. Het International Office van je onderwijsinstelling kan je daar vaak over informeren. Ook op WilWeg.nl kun je informatie over beurzen opzoeken.
                                      Stagelopen in het buitenland: Fondsen werven en financiele voordelen

                                      Stagelopen in het buitenland: Fondsen werven en financiele voordelen

                                      Fondsenwerving

                                       

                                      • In een aantal gevallen lukt het deelnemers om een financiële bijdrage te regelen via een beurs of een subsidie. Het gaat hier dan meestal om projecten die betrekking hebben op ontwikkelingssamenwerking of natuurbehoud, die te maken hebben met de EG of worden verricht in het kader van je studie of onderzoek.
                                      • Check de JoHo keuzewijzers voor fondsen- en financien (zie de bijgevoegde bundels)

                                      Financiele voordelen

                                      Studiefinanciering

                                      • Als je tijdelijk in het buitenland studeert of stage loopt, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen om je studiefinanciering te behouden. Het is van belang dat je als voltijdstudent ingeschreven blijft staan aan een Nederlandse universiteit of hogeschool én dat de studie of stage in het buitenland deel uitmaakt van je Nederlandse opleiding. Ga je voor stage naar het buitenland dan kan je een voorschot krijgen op je studiefinanciering tijdens je stagemaanden. Je kunt je voorschot vijf weken voordat je vertrekt uitbetaald krijgen. Wil je het voorschot op tijd ontvangen, meld je dan minimaal vijf weken voor vertrek op een servicekantoor van de IB groep. Je krijgt je studiefinanciering van één of meerdere maanden dan voor vertrek uitbetaald. Er gelden aanvullende voorwaarden.

                                      OV

                                      • check de mogelijkheden om te besparen.

                                      Kamer

                                      • Als je een studentenkamer hebt dan kun je die tijdens je verblijf in het buitenland verhuren om zo wat extra geld te verdienen en je kamer te behouden. Je kunt het beste je kamer verhuren aan iemand die je kent. Pas op: niet alle verhuurders staan onderverhuur toe.

                                       

                                         

                                            Stagelopen in het buitenland: Wat kan je het beste zelf meenemen op stage?

                                            Stagelopen in het buitenland: Wat kan je het beste zelf meenemen op stage?

                                              Wat neem je mee tijdens een stage in het buitenland?

                                              • Wat je nodig hebt als je op reis gaat of lang in het buitenland verblijft, hangt uiteraard af van je bestemming, je manier van reizen, de periode, je persoonlijke voorkeur en je persoonlijke omstandigheden.
                                              • Check de ultieme meeneemlijst van JoHo met speciale gedeeltes voor wie gaat stagelopen in het buitenland.

                                              Tips

                                              • Koop of download voor vertrek een inspirerende reisgids, zoals de Lonely Planet. Niet alleen kun je voor vertrek al een beetje wegdromen, je kunt er ook in kijken voor hostels en hotels maar ook festivals, feesten, en plekken die je tijdens je verblijf wilt gaan bezoeken.
                                              • Als je in een grote stad verblijft dan kun je ook kijken in (gratis) kranten of tijdschriften waar allerlei lokale uitgaanstips in staan.
                                              Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over je impact, je competenties en je leerpunten

                                              Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over je impact, je competenties en je leerpunten

                                              Welke competenties en vaardigheden kun je ontwikkelen tijdens een stage in het buitenland?​

                                              Welke competenties en vaardigheden kun je ontwikkelen tijdens een stage in het buitenland?​

                                              Welke competenties en vaardigheden kun je ontwikkelen tijdens een stage in het buitenland?​

                                              Een stage in het buitenland geeft je niet alleen de mogelijkheid om een unieke ervaring op te doen, te reizen en nieuwe mensen te ontmoeten, het draagt ook bij aan je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Hieronder vind je een overzicht van een aantal vaardigheden en competenties die je kunt opdoen of verbeteren tijdens jouw buitenlandse stage.

                                              • Communiceren
                                              • Ondernemen
                                              • Initiatief nemen
                                              • Creatief zijn
                                              • Flexibel zijn (aanpassingsvermogen)
                                              • Zelfvertrouwen hebben
                                              • Organisatiebewustzijn
                                              • Samenwerken
                                              • Professioneel handelen
                                              Wat leer je van een lang verblijf in het buitenland?

                                              Wat leer je van een lang verblijf in het buitenland?


                                              • Het kan leuk, leerzaam én constructief zijn om rondom het vertrek naar het buitenland, en tijdens het verblijf in het buitenland, de ontwikkeling van je competenties te monitoren en periodiek vast te leggen. Je zult versteld staan hóeveel je je stapsgewijs en soms onbewust ontwikkelt. Niet alleen de eindbestemming (opbouw van een nieuw tijdelijk of vast bestaan in je nieuwe woonland) is leuk, maar ook de reis er naar toe (het proces van vertrekken, verhuizen en settelen). Door dit voor jezelf (en anderen) regelmatig vast te leggen krijg je zelf veel nieuwe input en inzicht én inspireer je anderen die de stap nog moeten, willen maken of daar over nadenken. Gebruik bijvoorbeeld een schrift, app, dagboek of online community als World Supporter, en kies een vast moment voor periodieke reflectie.
                                              • Welke competenties ontwikkel je door een lang verblijf in het buitenland?
                                              • Eerdere reizigers, expats, emigranten en JoHo donateurs, geven hierbij onder andere aan dat het gaat om de volgende competenties:

                                              Resultaatgericht werken

                                              • de vele regelzaken tot een goed einde brengen
                                              • doorzetten totdat je je nieuwe baan of nieuw project hebt gerealiseerd
                                              • leren omgaan met heimwee

                                              Communiceren

                                              • met instanties (heldere communicatie en samenvatten, terugkoppelen, op de hoogte houden is essentieel)
                                              • met achterblijvers
                                              • met nieuwe landgenoten
                                              • met je medereizigers, partner of gezin

                                              Samenwerken

                                              • met instanties waar je voor allerlei regelzaken van afhankelijk bent
                                              • met je partner om de plannen te realiseren en leuk te houden
                                              • met je werkgever in Nederland (zorgvuldig afscheid nemen, of uitgezonden worden)
                                              • met je werkgever in het buitenland
                                              • met je gezelschap het verblijf tot een succes te maken
                                              • met andere lang-verblijvers, expats, emigranten (gezamenlijke activiteiten)

                                              Lef, durf hebben

                                              • je wensen, verlangens voor een lang verblijf in het buitenland kenbaar maken aan dierbaren
                                              • je moed om de stap daadwerkelijk te zetten (er zijn nog altijd meer dromers dan doeners)
                                              • leren leven in soms uitdagende of minder veilige/onveilige omstandigeden (of dat realiteit is of eigen interpretatie maakt weinig uit)
                                              • angsten overwinnen: door de 'wat als' fase heen komen, minder bang zijn voor het onbekende

                                              Analyseren 

                                              • het proces rondom visumkansen, visummogelijkheden (en onmogelijkheden) doorgronden
                                              • baankansen verkennen en realistisch ontdekken van mogelijkheden
                                              • issues doorgronden rondom juridische en fiscale aspecten van een lang verblijf in het buitenland, keuzes maken

                                              Authentiek zijn

                                              • voor jezelf kiezen en écht invloed uitoefenen op je eigen toekomst
                                              • jezelf blijven is essentieel, maar de kans om jezelf gedurende het traject te verliezen ligt op de loer
                                              • aanpassen aan nieuwe omstandigheden zonder je eigenheid te verliezen

                                              Flexibel zijn

                                              • leren omgaan met de voortdurende wijzigingen tijdens het proces van vertrekken / emigreren
                                              • initiële plannen durven aanpassen als de omstandigheden veranderen
                                              • omgaan met het besef dat niets vaststaat, veel (alles) mogelijk is, keuzes nooit definitief zijn
                                              • je écht zo veel als mogelijk aanpassen aan een andere cultuur: anders dan bij het maken van een reis, waarbij je slechts tijdelijk een glimp van andere culturen opvangt en na terugkeer weer vervalt in je eigen cultuur, betekent emigreren ook écht aanpassen en integreren. "De Nederlandse manier" blijkt dan niet altijd meer de enige juiste.

                                              Omgevingsbewust zijn

                                              • voortdurend anderen in je directe omgeving analyseren en monitoren
                                              • je behoedzaam begeven in nieuwe, onbekende omstandigheden, zonder jezelf te verliezen
                                              • respect houden voor anderen die anders denken
                                              • je voortdurend bewust zijn van gevoelens en gedachten van anderen, meeverhuizers, achterblijvers

                                              Creatief zijn

                                              • het motto "voor alles is een oplossing" is een geliefd motto onder degenen die langer in het buitenland verblijven
                                              • vindingrijk zijn als inboedel nog niet is aangekomen, als baan- of visumkansen veranderen
                                              • met handen, voeten, lef en overtuiging communiceren als je de taal nog niet voldoende machtig bent

                                              Ondernemen

                                              • doordat je letterlijk eigen ondernemer of zzp'er wordt
                                              • omdat je partner een eigen activiteit opstart of project(je) begint

                                              Leiding geven

                                              • duidelijke taakverdeling vaststellen tussen je medereizigers, partner of gezin
                                              • leiding geven aan teams rondom verbouwingen, verhuizing, klussen

                                              Plannen

                                              • de verhuizing naar het buitenland zelf is uiteraard één groot planproces
                                              • plannen rondom verhuizing, verbouwing, start van nieuwe banen
                                              • bezoek van vrienden en kennissen uit Nederland zorgvuldig inplannen & tijd nemen

                                              Professioneel handelen

                                              • leren omgaan met instanties en organisaties die je ondersteunen in een deel van het vertrek-proces
                                              • professioneel omgaan met teleurstellingen tijdens het proces
                                              • zogvuldig omgaan met belangen van oud-werkgevers, nieuwe werkgevers

                                              Stress-bestendig zijn

                                              • het proces van keuzes maken, knopen doorhakken, afscheid nemen, vertrekken, settelen kent veel stressmomenten die je stapsgewijs leert hanteren
                                              • leren over je eigen schaduw heen te stappen, teleurstellingen te verwerken en weer doorgaan

                                              Netwerken

                                              • voor vertrek naar het buitenland een netwerk opbouwen in je tijdelijke of definitieve nieuwe woonland
                                              • na aankomst relaties opbouwen met nieuwe landgenoten, collega's, buren, mede-Nederlanders
                                              • relaties opbouwen met instanties op je nieuwe bestemming
                                              • relaties in Nederland onderhouden, of zorgvuldig afscheid nemen

                                              "Leer"momenten vind je zowel tijdens het proces van naar het buitenland vertrekken, als tijdens het daadwerkelijk verblijf in het buitenland.

                                              Wat kunnen motivaties zijn om een stage in het buitenland te doen?

                                              Wat kunnen motivaties zijn om een stage in het buitenland te doen?

                                              Wat kunnen motivaties zijn om een stage in het buitenland te doen?

                                              • Werken aan je persoonlijke ontwikkeling door het verbeteren van bestaande competenties en vaardigheden en het opdoen van nieuwe skills. 
                                              • Het 'avontuur' aangaan door nieuwe paden te bewandelen en andere culturen en leefomgevingen te ontdekken.
                                              • Uitbreiden van je cv met internationale reis- en werkervaring, waardoor je onder andere je internationale en interculturele competenties ontwikkelt. 
                                              • Meer inzicht krijgen in de vervolgstappen die je op persoonlijk of carrièrevlak wilt zetten door werkervaring op te doen binnen een organisatie of bedrijf.
                                              • Het gevoel van vrijheid en zelfstandig worden. Zeker als je nog nooit zonder ouders op pad bent geweest, of nog nooit alleen hebt gereisd, kan de keuze voor een stage in het buitenland bijdragen aan zelf keuzes leren maken, jezelf ontwikkelen, op jezelf aangewezen zijn, en op jezelf leren vertrouwen. 
                                              • Verbeteren van je taalvaardigheid. Je onderdompelen in een land waar een andere taal wordt gesproken, is een snelle manier om de taal beter te beheersen. Daarnaast heb je waarschijnlijk collega's waarmee je kunt oefenen tijdens werktijd. 
                                              • Opdoen van internationale contacten, zowel vrienden als een netwerk van collega's en professionals uit verschillende landen.

                                               

                                              Stage in het buitenland & Advies

                                              Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over het zoeken en vinden van een passende stage

                                              Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over het zoeken en vinden van een passende stage

                                              Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je een stage zoekt in het buitenland?

                                              Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je een stage zoekt in het buitenland?

                                              Welke vragen kun je jezelf stellen bij het zoeken naar een passende stage in het buitenland?

                                              1. Wat zijn je vaardigheden? Denk bijvoorbeeld aan je opleiding, werkervaring zoals bijbanen en vrijwilligerswerk, opgedane competenties en je interesses.

                                              2. Wat voor soort werk past bij je? Wat voor soort werkzaamheden vind je in je opleiding leuk, waar ben je goed in, welke rol pak je op in een team? Houd je bijvoorbeeld meer van saleswerkzaamheden of doe je liever administratief werk? Ben je technisch aangelegd of juist meer creatief?

                                              3. Wil je stage lopen bij een commercieel bedrijf, een non-profit organisatie of een overheidsinstelling? Welke sector(en) spreekt je het meeste aan? Het soort organisatie kan behoorlijk verschillend zijn in werksfeer, organisatiecultuur en focus op cijfers of juist op impact.

                                              4. Wil je direct werken met locals of liever voor een internationaal bedrijf? Langdurig op één plek wonen en werken is iets anders dan reizen van de ene plek naar de andere om je business te doen. Je kunt je afvragen of jij iemand bent die makkelijk met hele diverse culturen kan omgaan of dat je je liever aanpast aan één cultuur en omgeving en je daarin verdiept.

                                              5. Wil je begeleid en bemiddeld worden bij het vinden van een stage of wil je het allemaal zelf uitzoeken? (bemiddeling door een stagebureau of zelfstandig met een lokaal contact. Kijk voor meer uitleg verderop in dit document)

                                              6. Welke omstandigheden passen het best bij je? Zoek je een plek in een metropool of juist een plek midden in de natuur. Ga je liever voor de kou (Canada?) of lig je na je stagewerkdag liever op het strand (Aruba?). Op sommige plekken heb je eigen vervoer nodig, op andere plekken is het juist lastiger om aan goede accomodatie te komen. Denk na over wat voor soort omgeving je graag zou willen ervaren tijdens deze stagetijd.

                                              7. Waar wil je heen? Heb je al een specifiek land in gedachten of weet je op zijn minst al of je in een westers of niet-westers gebied stage wilt lopen? Hoe ver weg wil je gaan, enigszins dicht bij huis of het liefst ergens aan de andere kant van de aardbol?

                                              8. Hoe lang ben je bereid te blijven? Heb je bijvoorbeeld een specifieke periode opgelegd gekregen vanuit je studie of ben je zelf flexibel om wat eerder te starten of langer te blijven? Wil je er zelf nog een rondreis door de regio aan vast plakken of wellicht juist al wat eerder naar toe reizen om alvast te wennen aan je nieuwe omgeving?

                                              9. Hoe staat het met je gezondheid en met je emotionele behoeften? (denk bijvoorbeeld ook aan het klimaat waar je terechtkomt; vind je ook uitdaging buiten het werk, met de mensen en mogelijkheden om je heen?; houd je van een culture shock of blijf je liever in je comfort zone?; ben je bereid een nieuwe taal te leren?; in hoeverre ben je beschikbaar; tijd en geld)

                                              Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als twijfelt tussen een stage in het buitenland of een stageplaats in Nederland?

                                              Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als twijfelt tussen een stage in het buitenland of een stageplaats in Nederland?

                                              Wat is goed om over na te denken als je twijfelt over stagelopen in het buitenland of toch in Nederland?

                                              • Bedenk goed wat je motivatie is om naar het buitenland te gaan. Je eigen motivatie heeft invloed op je zoektocht, de keuzes die je maakt en de uiteindelijke baan die je vindt.
                                              • Bedenk dat het voor jezelf - en de mensen in je omgeving - fijn is om een open houding te hebben en klaar te staan voor de lokale bevolking. Ook als je gaat om de wereld te verbeteren, moet je goed bedenken dat je niet alle problemen op korte termijn kunt oplossen.
                                              • Daarnaast is ook een goede voorbereiding essentieel voor het slagen van je stage in het buitenland. Er zijn een aantal vragen die je kunt beantwoorden om je wensen en eisen op een rijtje te zetten. Zo kun je ervoor zorgen dat het werk goed aansluit bij jouw wensen.

                                              Wat zijn de vragen om jezelf te stellen als je een stage zoekt?

                                              • Wat is mijn belangrijkste reden om een (internationale) stage te gaan doen?

                                              • Welke competenties wil ik er gaan ontwikkelen?

                                              • Wat voor soort organisatie past bij mijn leerdoelen?

                                              • Wil ik ook het hele zoekproces zelfstandig gaan doen, of juist de hulp vragen van een bemiddelingsorganisatie?

                                              • Wil ik een nieuwe taal leren? Of een bepaalde taal verbeteren?

                                              • Welke eisen stelt mijn studie aan de organisatie en/of leidinggevende ter plekke?

                                              • Wil ik voor of na mijn stage ook nog reizen in het land of de regio?

                                                Wat zijn redenen om je stage in het buitenland te gaan doen?

                                                Wat zijn redenen om je stage in het buitenland te gaan doen?

                                                Wat zijn redenen om te kiezen voor een internationale stage?

                                                • Je doet nieuwe ervaringen op. Je bent bijvoorbeeld voor het eerst meerdere maanden zonder je familie of vrienden in een ander land. Je gaat voor langere tijd wonen op een andere plek, in een andere cultuur. Je kan opeens nieuwe dingen ondernemen, van duiken op koraalriffen, tot meerdaagse jungletochten of juist het wonen in een miljoenenstad!
                                                • Je ervaart hoe het is om in een hele nieuwe omgeving te zijn. Je leert daarmee zowel hoe het is om ergens anders te wonen, je weg weer te vinden in een nieuwe stad, te observeren hoe je het vervoer regelt, de boodschappen doet, met elkaar communiceert. Je merkt dat het leven anders is omdat het klimaat verschilt. Ook leer je daardoor veel over hoe jij zelf reageert op dit soort veranderingen. Pas je je net zo gemakkelijk aan als je had verwacht? Of blijken sommige dingen toch moeilijk aan te wennen.
                                                • Je mate van zelfstandigheid groeit enorm. Je staat helemaal op eigen benen. Je zal vaak voor jezelf koken in je eigen appartement. En op alle plekken, waar je woont, je stageplek, etc ontmoet je nieuwe mensen.
                                                • In veel gevallen zal je ook een nieuwe taal leren of bijvoorbeeld je Engels verbeteren.
                                                • Voor sommige studies is een internationale stage een 'must'. Vaak gaan studenen international business of toerisme minimaal een keer op stage in het buitenland, maar soms kan je ook je afstudeerstage dan in het buitenland doen.
                                                • Intercultureel werken. Je zal merken dat het werken is heel anders dan reizen in een ander land! De werkcultuur kan heel verschillend zijn - van heel praktisch (de werktijden) en communicatie (direct of juist heel indirect) tot meer culturele aspecten (bijvoorbeeld de relevantie van hierarchie in de organisatie).
                                                • Een internationale stage helpt vaak om je te onderscheiden van anderen. Zoals alle punten hierboven al aangeven, heb je niet alleen veel extra ervaringen opgedaan in zelfstandigheid, interculturele communicatie en samenwerken, maar vaak ook een hoop zelfkennis opgebouwd.
                                                Wat kunnen redenen zijn om géén stage in het buitenland te gaan doen?​

                                                Wat kunnen redenen zijn om géén stage in het buitenland te gaan doen?​

                                                Wat kunnen redenen zijn om géén stage in het buitenland te gaan doen?​

                                                • Je kunt (nog) geen stageplek vinden die voldoet aan de eisen die vanuit jouw opleiding worden gesteld.
                                                  Mogelijke oplossing: gebruik de JoHo advieswijzers om andere stageprojecten te vinden, leg contact met bemiddelingsorganisaties die een breed aanbod aan mogelijkheden hebben, kijk of je je initiële voorkeuren kunt aanpassen. 
                                                • Je bent niet op tijd begonnen met de voorbereidingen voor jouw stage waardoor je niet voldoende tijd hebt om alles rond te krijgen en je in te lezen in het land waar je naartoe gaat.
                                                  Mogelijke oplossing: stel je stage nog even uit.
                                                • Je krijgt de benodigde financiën voor jouw buitenlandstage niet rond.
                                                  Mogelijke oplossing: kijk of je in aanmerking komt voor een beurs, kies ervoor om eerst nog een periode te sparen, zoek naar een stage met een ander kostenplaatje.
                                                • De minimale periode dat jij stage dient te lopen komt niet overeen met de duur van de stages die jouw voorkeur hebben.
                                                  Mogelijke oplossing: probeer je periode nog iets aan te passen als dit mogelijk is vanuit je opleiding, zoek naar organisaties die wel stages beschikbaar hebben voor de periode dat jij beschikbaar bent.
                                                • De vaardigheden en competenties die je hebt sluiten niet aan bij de voorwaarden die aan de stageplek worden gesteld waar jouw voorkeur naar uitgaat.
                                                  Mogelijke oplossing: vraag of er binnen de organisatie andere stageprojecten zijn die wel aansluiten bij jouw vaardigheden en competenties, kies ervoor om eerst de benodigde vaardigheden en competenties te verkrijgen met andere werkervaringen.
                                                • De minimale taalkennis sluit niet aan op je huidige beheersing van de vreemde taal.
                                                  Mogelijke oplossing: volg in Nederland of in het buitenland een taalcursus om jouw taalvaardigheid op het gewenste niveau te brengen.
                                                Welke opties voor financiële steun zijn er als je voor stage of studie naar het buitenland wilt?

                                                Welke opties voor financiële steun zijn er als je voor stage of studie naar het buitenland wilt?

                                                Welke opties voor financiële steun zijn er als je voor stage of studie naar het buitenland wilt?

                                                • Je kunt het zo gek niet bedenken of er bestaat wel een beurs, subsidie of overheidsprogramma voor.
                                                • De bekendste en/of belangrijkste op een rij (bedenk dat regelingen kunnen veranderen, verdwijnen of dat nieuwe kunnen ontstaan, zo ook hoogte van bedragen).
                                                • Als je nog student bent kun je ook even bij jouw universiteit of HBO-instelling kijken voor de beurzen die door je onderwijsinstelling zelf worden uitgekeerd.

                                                Algemene opties voor financiële steun

                                                • Meeneembare studiefinanciering: Voor veel studenten in het hoger onderwijs (HBO/WO) is het mogelijk om hun studiefinanciering mee te nemen naar het buitenland. Dit kan voor stage of semester in het buitenland, maar ook voor een volledige opleiding in het buitenland. De voorwaarden die gelden om voor studiefinanciering in Nederland in aanmerking te komen gelden ook voor de meeneembare studiefinanciering. Daarnaast gelden er voor het buitenland nog enkele extra voorwaarden. Voor specifieke informatie kan je bij de DUO – IB-Groep terecht. Hier kun je onder andere checken of je met jouw specifieke buitenlandstudie in aanmerking komt voor deze meeneembare studiefinanciering.
                                                • Cultureel Verdrag: Nederland heeft een cultureel verdrag afgesloten met 16 landen die in het kader hiervan studiebeurzen aanbieden voor onderzoek of studie. Deze beurzen zijn vooral bedoeld voor laatstejaars studenten, pas afgestudeerden en onderzoekers aan universiteiten, kunstacademies of conservatoria. Laatstejaars studenten van andere HBO-studierichtingen komen ook in aanmerking. Voor een zomerbeurs kun je al in het tweede studiejaar in aanmerking komen. De beurzen zijn niet bedoeld voor stages of Erasmusstudenten. Men moet in principe over de Nederlandse nationaliteit beschikken en niet ouder zijn dan 35 jaar.
                                                • Veel onderwijsinstellingen hebben eigen stimuleringsbeurzen voor (eigen) studenten die voor stage of onderzoek naar het buitenland gaan. Voorbeelden: LUSTRA beurs (Leiden) - AUF (Uva Amsterdam) - Grotius Academie (samenwerking diverse faculteiten rechtsgeleerdheid)
                                                • Ook sommige studieverenigingen bieden af en toe studiebeurzen; vaak gaat het dan om bijzondere of prestigieuze studie- of onderzoeksprojecten in binnen- of buitenland. Voorbeelden: ASC Academy (A.S.V/A.V.S.V) - Ascrum -

                                                log in om verder te lezen

                                                Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over selecteren van een organisatie of bedrijf

                                                Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over selecteren van een organisatie of bedrijf

                                                Waarom zou je wel of niet voor een Nederlandse bemiddelingsorganisatie kiezen voor een stage in het buitenland?

                                                Waarom zou je wel of niet voor een Nederlandse bemiddelingsorganisatie kiezen voor een stage in het buitenland?

                                                Waarom zou je wel of niet voor een Nederlandse bemiddelingsorganisatie kiezen voor een stage in het buitenland?

                                                • Een bemiddelingsorganisatie neemt je veel werk en zorgen uit handen.
                                                • Ze kunnen veel voor je regelen, er is begeleiding en ze bieden zekerheid.
                                                • Ze kunnen bijvoorbeeld een stageplek, huisvesting, een airport pick-up, een trainingsweekend en begeleiding ter plaatse regelen.
                                                • In sommige gevallen zal er ook een Nederlandse contactpersoon aanwezig zijn.
                                                • Een goed georganiseerde bemiddelingsorganisatie kan veel gastgezinnen voorzien van stagiairs, vrijwilligers en taalstudenten. Die gastgezinnen worden hierdoor allen financieel ondersteund.
                                                • Vaak gaan er meerdere stagiaires tegelijkertijd, dus je gaat niet in je ééntje. Maak voor jezelf uit of je juist andere Nederlandse stagiaires om je heen wilt waar je eventueel op terug kunt vallen of dat je juist meer contact wilt met de lokale bevolking en meer op jezelf wilt zijn.
                                                • Ben je juist erg zelfstandig en wil je het zelf regelen, dan is een bemiddelingsorganisatie misschien niet de beste keuze.
                                                • De ene organisatie is duurder dan de andere en de services die je er voor terug krijgt verschillen soms flink. Kijk goed wat je voor terugkrijgt (bijvoorbeeld huisvesting, vliegticket, of een goede stagevergoeding bij de bedrijven waarmee wordt gewerkt).
                                                Waarom zou je wel of niet voor je stage in het buitenland een kleinschalige, lokale organisatie in het buitenland kiezen?

                                                Waarom zou je wel of niet voor je stage in het buitenland een kleinschalige, lokale organisatie in het buitenland kiezen?

                                                Waarom zou je wel of niet voor een kleinschalige, lokale stageorganisatie in het buitenland kiezen?

                                                • De eventuele bijdrage die je betaalt gaat rechtstreeks naar het project of de lokale organisatie.
                                                • Je regelt meer zelf, dus kunt ook meer zelf in de hand houden.
                                                • Het is kleinschaliger, dus je kunt de enige stagiair zijn, of je hebt een paar (internationale) stagiaires om je heen. Hierdoor heb je sneller contact met de lokale bevolking dan wanneer je met een grote groep gaat.
                                                • De kans om meer werkzaamheden en verantwoordelijkheid te nemen is groter bij een kleinschaliger project.
                                                • Nadeel is dat je in veel gevallen niet zeker weet of de organisatie betrouwbaar is en of je in een 'goed' gastgezin terecht komt.
                                                • Het kost meer tijd om alle zaken te regelen.
                                                Waarom zou je stage in het buitenland combineren met een lokale taalcursus?

                                                Waarom zou je stage in het buitenland combineren met een lokale taalcursus?

                                                Is het aan te raden om naast je buitenlandse stage ook een taalcursus te volgen?

                                                • Stage in combinatie met een lokale taalcursus is bijna altijd aan te raden
                                                • De ervaring leert dat je vaak in het land zelf de taal pas echt leert en het scheelt als je via een cursus de basis hebt gelegd. Je kunt je opgedane kennis dan bovendien meteen toepassen in de praktijk.
                                                • Verblijf tijdens je cursus bij een gastgezin zodat je én de taal beter kunt leren én je meteen onderdompelt in de cultuur en gewoonten. Daarna kun je goed communiceren met de lokale bevolking en wordt je stage een stuk leuker en kun je beter bijdragen.
                                                • Latijns-Amerika is een erg populaire bestemming om deze combinatie te doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een aantal weken Spaans leren en daarna je Spaans meteen in de praktijk brengen via je stage.
                                                • Een ander populair land is bijvoorbeeld China.
                                                • In veel landen vind je lokale taalscholen waar je een taalcursus kunt volgen. In de keuzehulp per land voor taalcursussen vind je diverse lokale taalscholen.
                                                Welke informatie kan je verzamelen voordat je naar je stagebedrijf het buitenland vertrekt?

                                                Welke informatie kan je verzamelen voordat je naar je stagebedrijf het buitenland vertrekt?

                                                Wanneer je alles voor jezelf op een rijtje hebt en je hebt een organisatie gevonden, is het handig hier meer informatie over te zoeken.

                                                • Wat voor ervaringen hebben andere stagiaires in het buitenland bij deze organisatie of in dit land gehad?
                                                • Hoe staat de organisatie / het bedrijf bekend? Staan er bijvoorbeeld goede of slechte verhalen op internet? Voor jezelf en vaak ook voor de achterblijvers is het een hele geruststelling te weten dat je in goede handen bent.
                                                • Wanneer je weet voor welk bedrijf je gaat werken, is het van belang afspraken te maken met je werkgever, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Spreek van te voren duidelijk af of er een vergoeding is en zo ja, wanneer je die ontvangt, hoeveel dagen je gaat werken, welke dagen je gaat werken en wat je taken zijn. Check ook of je hulp krijgt bij het aanvragen van je werkvergunning en accommodatie. Natuurlijk moet je ook flexibel zijn en kan er ter plaatse nog het één en ander worden aangepast, maar op die manier heb je in elk geval iets om op terug te vallen.
                                                • Wat staat er bijvoorbeeld op je checklist ter voorbereiding van een stage? Denk bijvoorbeeld aan: vliegticket, huisvesting (appartement?), verzekering, visum. En heb je voor de stage een werkvergunning nodig of een VOG? En heb je je OVkaart tijdelijk stopgezet en eventueel je kamer onderverhuurd?

                                                 

                                                Stage in het buitenland & Vacatures

                                                 vraag- en aanbod van doorlopende mogelijkheden

                                                Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over bemiddelende organisaties en stageplaatsen

                                                Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over bemiddelende organisaties en stageplaatsen

                                                Bij welke organisaties kan je het beste stagelopen in Afrika, Amerika, Australië, Azië , Europa, of Latijns-amerika?

                                                Bij welke organisaties kan je het beste stagelopen in Afrika, Amerika, Australië, Azië , Europa, of Latijns-amerika?

                                                      Waar en via welke organisaties kun je goed stagelopen in USA, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied?

                                                      Waar en via welke organisaties kun je goed stagelopen in Europa?

                                                      Waar en via welke organisaties kun je goed stagelopen in Azië, Australië en Oceanië?

                                                      Waar en via welke organisaties kun je goed stagelopen in Afrika?

                                                      Uitgelichte organisaties

                                                      Landen waar je het beste stage kunt lopen:

                                                      • De meeste Afrikaanse landen zijn matig geschikt voor wie geen individuele reiservaring heeft. 
                                                      • Landen waarbij je ook zonder veel reiservaring terecht kunt zijn o.a. : Zuid-Afrika - Malawi - Ghana - Rwanda

                                                      Stagelanden waar Engels als voertaal wordt gesproken zijn o.a

                                                      Stagelanden waar Frans als voertaal wordt gesproken zijn o.a:

                                                      Stageland waar Spaans als voertaal wordt gesproken:

                                                       

                                                      Log in voor meer tips en organisaties met stages

                                                      Bij welke organisatie kan je het beste stagelopen in het buitenland per sector, studiegebied of werkveld?

                                                      Bij welke organisatie kan je het beste stagelopen in het buitenland per sector, studiegebied of werkveld?

                                                      Bij welke organisaties kan je het beste stagelopen in het buitenland?

                                                       

                                                      Uitgelichte organisaties

                                                      Per sector

                                                      Meer lezen:

                                                       

                                                        Log in voor meer organisaties, tips en vacatures voor stages in het buitenland

                                                         

                                                        Bij welke organisatie kan je de beste een afstudeerstage in het buitenland doen of een minor in het buitenland regelen?

                                                        Bij welke organisatie kan je de beste een afstudeerstage in het buitenland doen of een minor in het buitenland regelen?

                                                          Afstudeerstage in het buitenland

                                                           

                                                          Wat zijn bemiddelingsorganisaties voor een afstudeerstage in het buitenland met ervaring in begeleiding?

                                                          Minor in het buitenland

                                                           

                                                          Welke bemiddelingsorganisaties bemiddelen ook voor je minor in het buitenland?

                                                          Bij welke organisatie kan je stagelopen in het buitenland zonder kosten of krijg je betaald via een stagevergoeding?

                                                          Bij welke organisatie kan je stagelopen in het buitenland zonder kosten of krijg je betaald via een stagevergoeding?

                                                          Waar kan je stage regelen in het buitenland met een vergoeding?

                                                          • Wereldstage: Diverse stages waarbij je ook een stagevergoeding kan krijgen, terwijl je toch in het buitenland stage loopt!

                                                          Waar kan je voordelige stage in het buitenland regelen?

                                                          Waar kan je naast je stage ook onderwijs volgen in het buitenland?

                                                          • Spanish at Locations: Spaanse leren in Costa Rica of Panama combineren met je lokale stage
                                                          • Wereldstage: Op de antillen zijn er diverse werk + leerstages mogelijk

                                                           

                                                          Log in voor meer tips en organisaties

                                                          Kan je in het buitenland ook stage lopen voor maar één of twee weken?

                                                          Kan je in het buitenland ook stage lopen voor maar één of twee weken?

                                                          • Stages voor 1 week tot een maand in het buitenland zijn vaak moeilijk te regelen.
                                                          • Bedenk ook of dit wel echt zinvol is (pas wanneer je net de organisatie leert kennen en er grip op krijgt, vertrek je alweer).
                                                          • Vrijwilligerswerk voor één of twee weken komt vaker voor, waarbij de activiteiten vergelijkbaar zijn met die van een stage. Het gaat dan vaak om bouwprojecten, jongerenkampen of assisteren binnen doorlopende onderzoeksprojecten.
                                                          • Binnen sommige studies kan een korte periode aan laboratoriumwerk, veldmetingen of bibliotheek bezoek in het buitenland worden ingebouwd, hier zal dan meestal wel bijvoorbeeld al goed contact moeten zijn tussen jouw opleiding en de ontvangende instelling.
                                                          • De meeste organisaties hebben liever dat je langer blijft.
                                                          • Vooral bij projecten met kinderen of natuuronderzoek kun je pas een echte bijdrage leveren als je langer blijft.
                                                          • Houd ook rekening met het feit dat niet alle bestemmingen geschikt zijn voor één of twee weken stage (onder andere gezien de aard van de projecten, de lokale infrastructuur, de vliegafstand, de kosten).
                                                          Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

                                                          Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

                                                          Partnerselectie: Stage in het buitenland I

                                                          Partnerselectie: Stage in het buitenland I

                                                          Partnerselectie: Stage in het buitenland II

                                                          Partnerselectie: Stage in het buitenland II

                                                           

                                                          Stagelopen in het buitenland & Voorbereiding

                                                           

                                                          Meeneemlijst & Checklists: wat regel je voordat je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

                                                          Meeneemlijst & Checklists: wat regel je voordat je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

                                                          Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                           

                                                          0 - Planten water gegeven of geregeld?
                                                          0 - Vuilniszakken geleegd?
                                                          0 - Laatste etensresten weggegooid?
                                                          0 - Verwarming op de gewenste temperatuur?
                                                          0 - Is je gasfornuis uit?
                                                          0 - Deuren en ramen dichtdoen?
                                                          0 - Paspoort bij je?
                                                          0 - E-ticket of vliegticket bij je?
                                                          0 - Vertrektijd gecheckt?
                                                          0 - Pinpassen bij je?
                                                          0 - Creditcard en/of traveler cheques en/of debetcard bij je?
                                                          0 - Voldoende cash geld bij je ?
                                                          0 - Deur op slot gedaan (even laten controleren door je reisgenoot anders schrik je onderweg dat je het niet zeker meer weet?

                                                           

                                                          Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          0 - Planten laten verzorgen
                                                          0 - Huisdieren laten verzorgen
                                                          0 - Gas, water, elektriciteit regelen
                                                          0 - Deuren en ramen afsluitbaar maken
                                                          0 - Kostbaarheden opbergen
                                                          0 - Bewaarservice post regelen / alternatief regelen
                                                          0 - Datakluis gegevens aanvullen / alternatief regelen
                                                          0 - Koelkast en vriezer ontdooien of leegmaken
                                                          0 - Goed de vertrektijden controleren

                                                          Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                                                          • Het is vaak handig om je gegevens achter te laten bij vrienden of familie. Kom je in nood of raak je zelf je gegevens kwijt dan kan je hier altijd nog op terugvallen.

                                                          Denk aan :

                                                          0 - Telefoonnummers van jezelf en/of reispartners
                                                          0 - Telefoonnummers van je reisorganisatie
                                                          0 - Alarmnummers van je verzekering, creditcard en pinpassen
                                                          0 - Paspoortnummergegevens
                                                          0 - Medische gegevens indien van toepassing
                                                          0 - Gegevens van je vliegtickets: nummers en tijden
                                                          0 - Reservesleutels

                                                          Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over je verzekerde situatie

                                                          Stage in het buitenland: vragen en antwoorden over je verzekerde situatie

                                                          Waarom specifiek verzekeren als je gaat stagelopen in het buitenland?

                                                          Waarom specifiek verzekeren als je gaat stagelopen in het buitenland?

                                                          Er zijn meerdere redenen waarom het aan te raden is om voldoende verzekerd naar het buitenland te vertrekken.

                                                          • Stagewerkgevers bieden doorgaans geen dekkende verzekering, of ze bieden een verzekering die alleen geldig is als je aan het werk bent.
                                                          • Reguliere reis- en/of zorgverzekeringen geven geen volledige dekking voor stage in het buitenland .
                                                          • Je kunt aansprakelijk worden gesteld als jij schade toebrengt aan personen of aan goederen.
                                                          • Soms verricht je werkzaamheden waarvoor je niet bent opgeleid of waarmee je weinig ervaring hebt; een ongeluk zit dan in een klein hoekje.
                                                          • In veel landen, en bij bijbanen of betaald vrijwilligerswerk, loop je de kans dat de dekking van je Nederlandse zorgverzekering komt te vervallen. Dan is een speciale verzekering, die ook zorg in het buitenland volledig dekt, noodzakelijk.
                                                          Welke onderdelen wil je goed verzekeren als je voor een stage naar het buitenland vertrekt?

                                                          Welke onderdelen wil je goed verzekeren als je voor een stage naar het buitenland vertrekt?

                                                          Korte advieswijzer

                                                          1 - Gebied & Regio

                                                          • Goed verzekeren: zorg dat je verzekering geldig is in het gebied waar je gaat reizen en stagelopen.

                                                          2 - Aansprakelijkheid

                                                          • Zeker verzekeren: kies een dekking met particuliere aansprakelijkheid
                                                          • Zorg met name voor (particuliere) aansprakelijkheid tijdens je werkzaamheden zodat je een klant of gast schade kan toebrengen zonder in grote problemen te komen

                                                          3 - Sport & Avontuur:

                                                          • Bij voorkeur verzekeren: zorg dat je voldoende verzekerd bent voor de sporten en activiteiten die je gaat uitoefenen

                                                          4 - Ziektekosten:

                                                          • Zeker, goed en volledig verzekeren: zorg voor aanvullende dekking op je zorgverzekering, of sluit een speciale stageverzekering af, in de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland
                                                          • Check of je gaat stagelopen in een eerste-werkdag landen ('Verdragslanden') waarbij de dekking van je Nederlandse zorgverzekering vervalt zodra je daar gaat werken of  betaald stagelopen
                                                          • Sluit een speciale stageverzekering af als je een stagevergoeding (in loon of anders) ontvangt en langer dan 3 maanden in het buitenland verblijft.

                                                          5 - Repatriëring:

                                                          • Bij voorkeur verzekeren: zorg dat je verzekerd bent voor repatriëring in gevallen van nood

                                                          6 - Bagage

                                                          • Bij voorkeur verzekeren: check de waarde van je bagage, kies een dekking die daar enigzins bij past en tref zelf ook voorzorgsmaatregelen 

                                                          7 - Ongevallen:

                                                          • Bij voorkeur verzekeren: dekking voor ongevallen is aan te raden, de kosten kunnen stevig oplopen bij een ernstig ongeval.

                                                          8 - Rechtsbijstand:

                                                          • Mogelijk verzekeren: dekking voor rechtsbijstand is geen noodzaak, maar wel aan te raden

                                                           

                                                          Stagelopen in het buitenland: Welke zaken moet je extra verzekeren?

                                                          Stagelopen in het buitenland: Welke zaken moet je extra verzekeren?

                                                          Hoe kan je je het beste verzekeren en de risico's bij een buitenlandse stage beperken?

                                                          • Net als thuis, kun je in het buitenland natuurlijk in de problemen raken en hulp nodig hebben. Het is dan prettig om zeker te weten dat je goed verzekerd bent. JoHo is gespecialiseerd in verzekeringen die wel blijven dekken tijdens een negatief reisadvies, speciale werkzaamheden, vrijwilligerswerk, stages, avontuurlijke sporten of lang verblijf in het buitenland.
                                                          • Twee verzekeringen zijn in het bijzonder belangrijk: de ziektekostenverzekering en de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering.
                                                          • Welke verzekering je nodig hebt is gedeeltelijk afhankelijk van de plannen die je hebt. Hoe lang ga je weg, waar ga je heen, wat voor soort (fysieke) taken ga je uitvoeren bij het stagebedrijf, heb je wel of niet je zorgverzekering in Nederland, neem je dure bagage mee, etc.?
                                                          • Wanneer je in Nederland verzekerd bent, bedenk dan of je huidige verzekeringen je dekken in het land waar je stage gaat lopen en tot welke bedragen zij je dekken. Kijk ook naar welke vormen van letsel en schade worden gedekt door je huidige verzekeringen, hoe de bemiddeling en betaling is geregeld als er iets gebeurt, of rechtsbijstand is inbegrepen en wat er is uitgesloten in de polis.
                                                          • Let op: als je vrijwillig of betaald gaat werken of stagelopen in het buitenland zijn vaak je lopende (reis- en ziektekosten-) verzekeringen niet meer van toepassing. Bijvoorbeeld werk, stage of vrijwilligerswerk wordt dan veelal uitgesloten of uitkeringen zijn beperkt. Soms werkt een verzekeraar met pittige toeslagen afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan projecten gericht op wildlife, in de bouw of rondom Hiv/Aids, projecten in sloppenwijken of op afgelegen locaties. Maar ook bijvoorbeeld in weeshuizen, op scholen of bij natuurbeschermingsactiviteiten kunnen zich situaties voordoen die een hoger risico met zich meebrengen dan wanneer je puur aan het reizen bent.
                                                          • Sommige stagebedrijven kunnen voor aanvang van je stage vragen naar een bewijs van verzekering. Je kunt vertalingen van een polis (zowel digitaal als op papier) vaak gratis aanvragen bij verzekeringsmaatschappijen.
                                                          Wat betekent 'particuliere aansprakelijkheid' bij reisverzekeringen en verzekeringen voor werk, studie en stage in het buitenland?

                                                          Wat betekent 'particuliere aansprakelijkheid' bij reisverzekeringen en verzekeringen voor werk, studie en stage in het buitenland?

                                                          • Particuliere aansprakelijkheid wil zeggen dat jij voor de kosten op moet opdraaien als jij schade toebrengt aan personen (letsel en overlijden) of aan goederen.
                                                          • Een verzekering met dekking voor aansprakelijkheid vergoedt dan bijvoorbeeld de kosten als je schade hebt veroorzaakt aan bezittingen van iemand anders.
                                                          • Zeker in het buitenland kan schade toebrengen aan een ander heel vervelende gevolgen hebben.
                                                          • De verzekeringen dekken ook in bepaalde gevallen de eventuele proceskosten.

                                                          Kan je aansprakelijkheid ook verzekeren tijdens studie, stage, of vrijwilligerswerkzaamheden?

                                                          • Slechts een zeer beperkt aantal verzekeringen geeft ook dekking tijdens stage, studie of vrijwilligerswerk in het buitenland (de Globetrotter & de JoHo Special ISIS, waarbij de Special ISIS ook dekking biedt voor schade die je aan particulieren toebrengt tijdens je studie, stage en vrijwilligerswerkzaamheden).
                                                          • De schade die je toebrengt aan zaken van je stagebedrijf, werkgever of vrijwilligersproject vallen (net als in Nederland) in het algemeen niet onder de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering. Organisaties hebben daarvoor in het algemeen bedrijfsaansprakelijkheidverzekeringen.
                                                          • Ga je stage- of vrijwilligerswerkzaamheden uitvoeren met bijzondere risico's (zoals bijvoorbeeld medische werkzaamheden) neem dan even contact op met JoHo.
                                                          • Heb je geen geldige Nederlandse zorgverzekering meer tijdens je reis, neem dan ook contact op met JoHo.

                                                          Kan je aansprakelijkheid ook verzekeren tijdens betaalde werkzaamheden?

                                                          • In het algemeen zal je werkgever een beroeps- of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten, en kan je geen beroep doen op je reisverzekering of work & travel verzekering.

                                                           

                                                           

                                                          Verzekeringen voor stage in het buitenland: advieswijzer en stageverzekeringen vergelijken

                                                          Verzekeringen voor stage in het buitenland: advieswijzer en stageverzekeringen vergelijken

                                                           

                                                          Hoe werkt de advieswijzer?

                                                          • Je vindt hier de adviezen op basis van de keuzehulp, en de vragen en antwoorden die je op deze, en de andere pagina's, kunt lezen en vinden.
                                                          • Op de pagina's van de aangeraden verzekeringen vind je meer informatie over de specifieke verzekeringen zelf.

                                                          Welke dekking adviseert JoHo bij een stage in het buitenland?  

                                                          JoHo adviseert iedereen die gaat stagelopen in het buitenland om te zorgen dat

                                                          • ze een verzekering hebben die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen en stagelopen.
                                                          • ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
                                                          • ze verzekerd zijn voor SOS hulpverlening en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen gebeurt, of met de directe familie.
                                                          • ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
                                                          • ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
                                                          • ze zich goed verzekeren tegen aansprakelijkheid zowel voor, na als tijdens de werkzaamheden van de stage.
                                                          • ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
                                                          • ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.

                                                          Waar moet je extra op letten als je goed verzekerd wilt stagelopen in het buitenland?

                                                          Je medische kosten

                                                          • Je kunt te maken krijgen met medische kosten die niet worden gedekt door je zorgverzekering omdat je in het buitenland zit of omdat je werkt of stage loopt.
                                                          • Ga je langer dan 3 maanden stagelopen (met vergoeding) in één van de 'Verdragslanden ('eerste werkdag' landen)',  dan vervalt vanaf je eerste werkdag de dekking van je Nederlandse zorgverzekering: o.a. Canada - Chili - Japan  - Tunesië - Turkije - Verenigde Staten - Zuid Korea.

                                                          Je aansprakelijkheid tijdens de stage

                                                          • Je kunt aansprakelijk worden gesteld als jij schade toebrengt aan personen of aan goederen.

                                                          Je stagewerkzaamheden

                                                          • Ga je stagelopen in de zorg, met wilde dieren of bijvoorbeeld met gevaarlijke machines, kijk dan in de specifieke stage advieswijzers.

                                                          Welke verzekering kies je bij een stage met vergoeding: binnen Europa of in een Verdragsland?*

                                                          • Als je binnen Europa (of  in een 'verdragsland'*) gaat stage lopen dan loop je het risico dat je stagevergoeding kan worden gezien als loon. Om te voorkomen dat je zorgverzekering tijdens of achteraf geen dekking meer biedt kies je één van de volgende verzekeringen:

                                                          Welke verzekering kies je bij een stage zonder vergoeding: binnen Europa of in een Verdragsland?*

                                                          Welke verzekering kies je bij een stage: buiten Europa of in een niet-Verdragsland?*

                                                          Welke verzekering kies je bij een stage: met bijzondere of gevaarlijke stagewerkzaamheden?

                                                          Welke verzekering kies je als je ook een annuleringsverzekering zoekt voor je stageprogramma?

                                                          * Wat zijn verdragslanden?

                                                          Special ISIS: advieswijzer voor stagelopen in het buitenland

                                                          Special ISIS: advieswijzer voor stagelopen in het buitenland

                                                          Keuzehulp en advies bij het afsluiten van de special ISIS verzekering als je stage gaat lopen in het buitenland

                                                          1 - Gebied

                                                          • Kies 'Europa' dekking als je naar een Europees land gaat of naar één van de landen grenzend aan de Baltische Zee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee.
                                                          • Kies 'Wereld' dekking ' als je naar één of meer andere landen gaat.

                                                          2 - Aansprakelijkheid

                                                          • Kies 'Standaard' dekking als je een normale dekking wilt voor aansprakelijkheid.
                                                          • Kies 'Super' dekking als je een hogere dekking wilt voor aansprakelijkheid.
                                                          • Bij beide opties is er ook aansprakelijkheidsdekking in het geval een bezoeker of klant van je stageproject een claim tegen jou indient.

                                                          3 - Sport & Avontuur

                                                          4 - Medische kosten

                                                          Stage zonder maandelijkse vergoeding of beloning:

                                                          • Kies 'Extra' dekking voor je medische zorg als zeker wilt zijn dat je volledig verzekerd bent voor medische spoedeisende zorg, ook als de kosten hoger liggen dan in Nederland en als je ook in privé ziekenhuizen behandeld wilt kunnen worden.

                                                          Stage waarbij je dieren gaat verzorgen:

                                                          • Kies 'Extra' dekking voor je medische zorg + kies 'Super' dekking.
                                                          • Geef ook in het afsluitformulier aan wat je precies gaat doen.

                                                          Stage in de (medische) zorg:

                                                          • Kies 'Extra' dekking voor je medische zorg + 'Super' dekking.
                                                          • Dekking is geldig zolang je nog een geldige Nederlandse zorgverzekering hebt én je je stage hebt geregeld hebt via een Nederlandse organisatie of instelling.
                                                          • Vul bij twijfel het adviesformulier in.

                                                          Stage met een maandelijkse vergoeding of beloning (kost en inwoning) met een waarde van meer dan 180 euro per maand:

                                                          • Kies 'All-in' dekking voor je medische zorg in landen in de EU (+Zwitserland, Noorwegen & IJsland), Canada, de VS of een ander eerste-werkdagland.
                                                          • Kies 'Extra' dekking voor je medische zorg als je korter dan 3 maanden stage gaat lopen in één van de andere landen.
                                                          • Kies 'All-in' dekking voor je medische zorg als je langer dan 3 maanden stage gaat lopen in één van de andere landen.

                                                          Eigen risico:

                                                          • Kies je 'All-in' + 'Super' dekking dan betaal je ook geen eigen risico als je een arts of ziekenhuis bezoekt.

                                                          5 - Repatriëring

                                                          • Repatriëring is standaard meeverzekerd.
                                                          • Kies 'Super' dekking als je beter verzekerd wilt zijn voor opsporings en reddingskosten.

                                                          6 - Bagage

                                                          • Kies 'Standaard' dekking: als je geen dure spullen bij je hebt en/of je je maandelijkse kosten zo laag mogelijk wilt houden.
                                                          • Kies 'Super' dekking als je duurdere spullen bij je hebt, zoals een laptop, of als je dekking wilt voor je mobiele telefoon.

                                                          7 - Ongevallen

                                                          • Ongevallendekking is standaard meeverzekerd.
                                                          • Kies 'Super' dekking als je voor een dubbel bedrag verzekerd wilt zijn.

                                                          8 - Rechtsbijstand

                                                          • Rechtsbijstand is standaard meeverzekerd bij de superdekking

                                                             

                                                               

                                                              Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

                                                              Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

                                                              Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

                                                              Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

                                                              Je kunt je bij JoHo aanmelden en daarna gebruikmaken van de volgende tools en services:

                                                              Oriënteren en reageren op activiteiten in meer dan 150 landen

                                                              Zoeken naar passende banen en mogelijkheden per sector of land

                                                              Uitgebreide informatie over activiteitenaanbieders en werkgevers in het buitenland

                                                              Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

                                                              Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

                                                              Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

                                                              Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

                                                               

                                                              Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld, en wanneer kan je er gebruik van maken?

                                                              Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld, en wanneer kan je er gebruik van maken?

                                                              Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld?

                                                              • De activiteitentools en vacatureservices zijn extra services voor JoHo partners en voor JoHo donateurs die gebruik maken van de extra (online) services
                                                              • Bij JoHo aangesloten organisaties kunnen hiermee in contact komen met een betrokken en actieve groep potentiële werknemers, stagiairs en vrijwilligers die bij de activiteiten en het karakter van de organisaties passen.
                                                              • Bij JoHo aangesloten donateurs (met online toegang) kunnen hiermee in contact komen met een betrokken, actieve groep organisaties die gericht zijn op talentontwikkeling en internationale samenwerking.

                                                              Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

                                                              • Wil je reageren of solliciteren op één van de vacatures, vrijwilligerswerk- of stagemogelijkheden waarbij je geen organisatie ziet staan, meld je dan aan als JoHo donateur met online toegang
                                                              • Ben je ingelogd en heb je online toegang dan vind per land en per sector niet alleen de vacatures met de betrokken organisaties, maar kan je ook gebruik maken van alle online tools op het gebied van competenties, solliciteren, betaald werk in het buitenland, vrijwilligerswerk in het buitenland, stage in het buitenland en lang verblijf in het buitenland
                                                              • Heb je een doorlopende reisverzekering via JoHo dan kun je ook gebruik maken van de vacatureservices, heb je echter nog geen online toegang laat het JoHo dan weten via het contactformulier 
                                                              Kan je reageren op een activiteit of vacature zonder bij JoHo aangemeld te zijn?
                                                              Kan je gebruikmaken van de vacaturetools en services als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

                                                              Kan je gebruikmaken van de vacaturetools en services als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

                                                              Is het zinvol om je bij JoHo aan te melden als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

                                                              • Of je nu heel breed of heel specifiek aan het zoeken bent; voor iedereen die plannen heeft om naar het buitenland te vertrekken, heeft JoHo de tools en services ontwikkeld die je helpen met het maken van keuzes en de kans op een succesvol verblijf in het buitenland aanzienlijk vergroten.
                                                              • De keuzehulp en advieswijzers worden door de meeste JoHo donateurs met name gebruikt om zich te oriënteren en zich te laten adviseren. Vaak kom je suggesties tegen die je blikveld verruimen of die je inspireren om ook andere mogelijkheden te onderzoeken.
                                                              • Wanneer je op zoek bent naar mogelijkheden in een specifieke stad of binnen een specialistische sector, kan het zijn dat hiervoor geen of slechts beperkt concrete mogelijkheden in beeld zijn. Vaak krijg je dan wel een handvat of een richting aangedragen waarmee je vervolgens verder kunt.

                                                              Waar kan je nog meer gebruik van maken als donateur met extra services

                                                              • Je kunt gebruik maken van de JoHo BuitenlandZaken Service, die helpt je bij je administratieve regelzaken bij je vertrek naar het buitenland.
                                                              • Je kunt gebruik maken van de JoHo checklists en meeneemlijsten voor lang verbljf in het buitenland
                                                              • Je kunt gebruik maken van de JoHo competentie- en kwaliteitentools voor je activiteiten in het buitenland
                                                              • Daarnaast steun je als JoHo donateur natuurlijk de projecten van JoHo op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, kennisdeling en talentontwikkeling.
                                                              Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices nadat je bent aangemeld?

                                                              Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices nadat je bent aangemeld?

                                                              Hoe kan je je gebruik maken van de activiteitentools en vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland?

                                                              Hoe kan je je gebruik maken van de activiteitentools en vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland?

                                                              Waar en hoe kan je je oriënteren op werken, stagelopen of vrijwilligerswerk in het buitenland?

                                                              Waar vind je meer gegevens om eventueel contact op te nemen?

                                                              • ben je ingelogd met online toegang en zie ie je een relevante activiteit of vacature, dan vind je daarbij in vrijwel alle gevallen direct de bijbehorende organisatie
                                                              • Je kunt, door te klikken op de naam of het logo, naar het profiel van deze organisatie gaan voor meer details en contactgegevens.
                                                              • In sommige gevallen word je eerst doorverwezen naar het relevante land, waar je deze en andere vacatures ziet. Vanuit daar kan je het profiel van de betrokken organisatie inzien.
                                                              • Deze profielen ('organisatie-cv's') betreffen organisaties en bedrijven met doorlopend (minimaal één keer per jaar) aanbod van vacatures en mogelijkheden voor betaald werk, vrijwilligerswerk, stageplaatsen en werkervaringsplaatsen.
                                                              Waar vind je bij de activiteiten en vacatures meer informatie over de voorwaarden (zoals contractvorm, kosten, salaris en vergoedingen)?
                                                              Staan alle activiteiten en vacatures die je tegenkomt open voor directe reacties en sollicitaties?

                                                              Staan alle activiteiten en vacatures die je tegenkomt open voor directe reacties en sollicitaties?

                                                              Reageren en solliciteren

                                                              • De bij opgenomen activiteiten en vacatures zijn in het algemeen periodiek terugkerend; hoe vaak ze terugkeren varieert per activiteit: doorlopende werving, eens per paar maanden, eens per halfjaar of eens per jaar

                                                              Activiteiten en vacatures die je kunt 'boeken'

                                                              • Deze activiteiten en vacatures staan het algemeen altijd open voor directe reacties
                                                              • in het algemeen betaal je een bemiddelingsfee, en zorgt de bemiddelingsorganisatie dat je in het buitenland aan de slag kan

                                                              Activiteiten en vacatures waarnaar je moet 'solliciteren'

                                                              • Bij de meeste activiteiten waar sprake is van betaald werk, of zeer specifiek werk, zal je moeten solliciteren. Een aantal betaalde activiteiten is ook boekbaar (bijvoorbeeld au pair werkzaamheden en zomerkampwerk), maar ook daar zal wel gekeken worden naar jouw geschiktheid.
                                                              • De meeste organisaties laten je eerst een cv sturen en zullen op grond daarvan contact met je opnemen.
                                                              • Sommige organisaties bouwen in een bepaalde periode graag een pool van geschikte kandidaten op; zodra er dan functie beschikbaar komt, nemen ze eerst contact op met degenen die al eerder hebben gereageerd
                                                              • Sommige organisaties geven de voorkeur aan open sollicitaties en reacties; zodat ze ook iemand kunnen uitnodigen als er geen directe vacature open staat. Op het moment dat iemand dan heel goed past wordt er gekeken of er niet een specifieke rol, functie of werkzaamheid gecreëerd kan worden
                                                              • Veel organisaties in het buitenland beschikken niet over een uitgebreide staf, en hebben geen tijd of mogelijkheid om op alle reacties en sollicitaties te reageren.
                                                              • Laat je dus niet afschrikken als je weinig antwoorden krijgt maar blijf vooral volhouden of zoek naar alternatieve wegen, zoals bijvoorbeeld het aanvaarden van vrijwilligerswerk als er niet direct betaald werk beschikbaar is.

                                                              Activiteiten en vacatures waar je te horen krijgt dat er geen plaats beschikbaar meer is

                                                              • In reacties op sollicitaties kan je te horen krijgen "er is momenteel geen plaats beschikbaar"; informeer dan eens naar de verwachting wanneer de functie weer beschikbaar komt. In het algemeen zijn werkzoekenden vaak vrij ver vantevoren bezig met de voorbereiding om naar het buitenland te vertrekken, en betreffen de reacties van organisaties vaak de korte termijn.
                                                              • Realiseer je ook dat het voor een organisatie vaak moeilijk is om te voorzien hoe lang iemand die al bij die organisatie in het buitenland actief is, daar ook zal blijven voor de hele afgesproken tijd. Regelmatig komt het voor dat iemand toch veel eerder vertrekt dan oorspronkelijk de bedoeling was, of dat iemand juist langer blijft .
                                                              • In het incidentele geval dat een functie verlopen is en in de toekomst ook niet meer beschikbaar komt, dan help je andere JoHo donateurs door even contact op te nemen met JoHo.
                                                              Hoe kom je erachter of een baan of organisatie echt bij je past?

                                                              Hoe kom je erachter of een baan of organisatie echt bij je past?

                                                              Waar kan je activiteiten en vacatures vinden waar je kost en inwoning vergoed krijgt?
                                                              Maak je met jouw studieachtergrond kans op een betaalde baan in het buitenland?

                                                              Maak je met jouw studieachtergrond kans op een betaalde baan in het buitenland?

                                                              Hoe kan je een activiteit of vacature die je tegenkomt taggen en bewaren?
                                                              JoHo: crossroad kiezen uit de bundel
                                                              JoHo: paginawijzer

                                                               Hoe werkt het op een JoHo Tool- en Informatiepagina?

                                                               Tools & Info

                                                              1. Toolpagina's die je kunt inzetten voor beter, zinvoller en leuker helpen, leren, werken, reizen of emigreren.
                                                              2. Informatiepagina's die je keuzehulp en advies geven rond producten en services binnen de World of JoHo

                                                               

                                                               

                                                              JoHo: concept

                                                              JoHo Missie, Visie & Concept

                                                              Missie & Visie

                                                              • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
                                                              • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

                                                              Concept

                                                              • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
                                                              • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
                                                              • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
                                                              JoHo: footprint achterlaten

                                                              To my lists & bundles

                                                              (service voor abonnes, donateurs en verzekerden)

                                                              JoHo: pagina topic
                                                              Stagelopen in het buitenland: Stagevacatures en sollicitatietools voor stagelopen in het buitenland op het gebied van events, horeca, Jeugdwerk, marketing, mensenrechten, milieu, natuur, onderwijs, onderzoek, organisaties , sociaal werk, techniek, toerisme en andere vakgebieden