Projecten helpen en vrijwilligerswerk in het buitenland doen

 

Vrijwilligerswerk doen in het buitenland doen in de sectoren:

coaching, communicatie, cultuur, dierenbescherming, gezondheidszorg, horeca,  internationale samenwerking,

jeugdwerk, mensenrechten,  natuurbeheer, personeelszaken, recht, sociaal werk, techniek of bijvoorbeeld toerisme?

JoHo: crossroad via bundel
JoHo: aanmelding checken

My JoHo level (membership)

[current-user:field-abonnementsvorm].

Tools voor wie bij JoHo aangesloten of verzekerd is

 

Vrijwilligerswerk in het buitenland

 

Voordat je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen, komen er vaak vele vragen bij je op, zoals;

  • Wat zijn eigenlijk je vaardigheden? (opleiding, ervaring, talenkennis, interesses)
  • Wat voor soort werk past er bij je? (passend bij je vaardigheden)
  • Wil je direct werken met locals of liever met andere vrijwilligers?
  • Welke omstandigheden passen het best bij je? (stad – platteland, klimaat, cultuur, vervoer, accommodatie)
  • Hoe lang ben je bereid te blijven?
  • Hoe staat het met je gezondheid en met je emotionele behoeften? (wat kun je aan, in hoeverre ben je beschikbaar; tijd en geld)

De antwoorden die je op deze vragen geeft zijn van invloed op de keuze van je uiteindelijke bestemming, je project en de organisatie. Lees verder en maak gebruik van de antwoorden, richtingen en handvatten die je helpen bij je keuzes en je voorbereidingen

Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over oriënteren en voorbereiden

Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over oriënteren en voorbereiden

Vrijwilligerswerk in het buitenland: waarom een ander helpen of inspireren?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: waarom een ander helpen of inspireren?

Wat komt er kijken bij vrijwilligerswerk zoeken in het buitenland

  • Er zijn veel verschillende bestemmingen waar je een keuze uit kan maken als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen. Van Aruba tot Zanzibar kan je bijdragen aan een of meer projecten.
  • Er zijn veel verschillende soorten projecten waar je uit kan kiezen: ga je voor een gezondheidsproject of doe je bijvoorbeeld liever iets in de natuur?
  • Er zijn veel vragen die je jezelf kunt stellen als je een vrijwilligersproject gaat uitkiezen
    • Wat zijn eigenlijk je vaardigheden? (opleiding, ervaring, talenkennis, interesses)
    • Wat voor soort werk past er bij je? (kijkend naar je vaardigheden)
    • Wil je direct werken met locals of liever met andere vrijwilligers?
    • Welke omstandigheden passen het best bij je? (stad, platteland, klimaat, cultuur, vervoer, accommodatie)
    • Hoe lang ben je bereid te blijven?
    • Hoe staat het met je gezondheid en met je emotionele behoeften? (wat kun je aan, in hoeverre ben je beschikbaar; tijd en geld)
  • De antwoorden die je op deze vragen geeft zijn van invloed op de keuze van je uiteindelijke bestemming, je project en de organisatie.

Waarom zou je vrijwilligerswerk gaan doen in het buitenland en anderen helpen?

  • Een ander helpen is leuk
  • Een ander helpen geeft een goed gevoel
  • Een ander helpen draagt bij aan de talentontwikkeling, de competenties en de vaardigheden van jou zelf en van de ander
  • Een ander helpen actief helpen bevordert je persoonlijke betrokkenheid
  • Een ander helpen in het buitenland is een nieuwe ervaring

Waarom wil je ervaringen delen van je vrijwilligerswerk in het buitenland?

  • Of het nu gaat om persoonlijke hulp of hulp via organisaties: het elkaar inspireren, het leren van best practices van anderen en het doorgeven van je eigen ervaringen bevordert professionalisering van hulp.
  • Het zoeken naar inspiratie en delen van je eigen ervaringen helpt jou en anderen bij het maken van betere keuzes: wat spreekt je aan, waar(in) wil je helpen, en waarom. Bewustere keuzes leidt vaak tot betere hulp.
  • Het delen van ervaringen en successsen zorgt voor een grotere kans op duurzaamheid: anderen kunnen aanhaken bij hetgeen jij al hebt gedaan, je voorkomt het opnieuw moeten uitvinden van allerlei wielen of je bereikt samen gedurende een langere periode een groter effect dan alleen.
Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kies je een land of bestemming?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kies je een land of bestemming?

Hoe kies je een land of bestemming als je vrijwilligerswerk in het buitenland wil gaan doen?

  • Het kiezen van je bestemming kan een lastige keuze zijn. Verschillende factoren hebben invloed op je keuze voor een bepaalde bestemming. Onder andere het beeld dat je vooraf van een bepaalde plek hebt of de ervaringen en meningen van anderen. Ook met het klimaat in de periode dat je wilt gaan, het landschap, de taal, de cultuur en de manier van leven kun je rekening houden. Maar ook praktische zaken als budget, kosten van vervoer, veiligheidsaspecten (en je eigen interpretatie daarvan) spelen mee.
  • Denk niet alleen na over de verschillende bestemmingen maar ook over het soort werk dat je wilt gaan doen. Wil je een project in de gezondheidszorg, een sociaal project met ouderen, in het onderwijs of met gehandicapte of kies je voor een project dat zich richt op natuurbescherming.
  • Zoveel projecten, zoveel bestemmingen... In bijna elk land ter wereld zijn er projecten waar je kunt helpen. Wel is het handig om van te voren goed voor jezelf op een rijtje te zetten wat je eisenpakket is met betrekking tot het vrijwilligerswerk. Hoe duidelijker je doelstellingen en eisen zijn, hoe gerichter je kunt zoeken. Bedenk goed wat belangrijker voor je is, de regio waar je heen wilt of het werk dat je gaat doen. Wil je naar een specifieke regio, dan is er een kans dat je wat flexibeler zal moeten zijn in het soort vrijwilligerswerk dat je gaat doen

Vrijwilligerswerk per land zoeken

Kijk onder de kop vrijwilligerswerk ( selectie uit projecten en organisaties) op een van de landenpagina's zoals:

Oceanië

Zuid-Amerika

Midden-Amerika

Het Caribisch gebied

Noord-Amerika

Azië

Het Midden-Oosten

Afrika

Europa

Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kies je een project, bemiddelingsorganisatie en reisgenoten?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kies je een project, bemiddelingsorganisatie en reisgenoten?

Hoe kies je een project, bemiddelingsorganisatie en reisgenoten als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen?

  • Houd in de gaten dat elke vrijwilligersplek anders is, en dat wat voor de één geweldig is, dat niet hoeft te zijn voor een ander. De één wil veel verantwoordelijkheid, de ander wil verteld worden wat te doen; de één wil rust, de ander wil 's avonds feesten. Denk hier van te voren over na! Zo vind je een project dat bij je past.
  • Als je er voor kiest om alleen te gaan, ben je uiteraard meer op jezelf aangewezen. Je maakt vaak sneller contact met de lokale bevolking en de lokale begeleiders dan wanneer je met meerdere vrijwilligers bent.
  • Soms zijn er mogelijkheden om samen met een vriend of vriendin in een project geplaatst te worden. In de meeste gevallen gaat dat prima, maar het kan nooit kwaad vooraf te bespreken wat je doet wanneer één van de twee het niet naar de zin heeft of wanneer het onderling minder lekker loopt dan normaal. In andere omstandigheden kunnen bekenden soms totaal anders reageren dan verwacht of zaken anders interpreteren dan jijzelf.
  • Als je op pad gaat met een bemiddelende organisatie dan krijg je meestal de optie om samen met nog een aantal andere vrijwilligers naar je plaats van bestemming te reizen zodat je niet alleen in "the middle of unknown" terecht komt. Vaak ontmoet je hen al vooraf of krijg je contactgegevens. Met sommige zul je ook in hetzelfde project aan de slag kunnen. Ook wordt er dan vaak van alles georganiseerd en komen vrijwilligers uit meerdere projecten ’s avonds en in de weekeinden weer samen. De sfeer buiten het werk is hoe dan ook vaak ontspannen en gezellig.
  • De begeleiding verschilt van project tot project. Doorgaans kun je ervan uitgaan dat bij projecten met hogere kosten betere begeleiding aanwezig is en er meer aandacht wordt besteedt aan het goed voorbereiden van de vrijwilliger en de werkzaamheden die je zult gaan uitvoeren.
  • Wees er wel goed van doordrongen dat je je vrije tijd bij bepaalde projecten zelf moet besteden. Ook de projectmedewerkers hebben behoefte aan privacy en zij gaan niet altijd buiten het werk om ook nog eens allerlei zaken (uitstapjes, excursies, avondactiviteiten) regelen.

Voor veel meer vragen en antwoorden check je de volgende pagina's:

Vrijwilligerswerk in het buitenland: waar kan je overnachten en hoe regel je accommodatie?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: waar kan je overnachten en hoe regel je accommodatie?

Waar slaap je ,of hoe kom je aan accommodatie als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen?

  • De accommodatie varieert van project tot project. Tijdens je werk varieert je verblijf van tenten en bamboehutten tot bedden in slaapzalen en lodges. Als je op pad bent in de natuur kan het ook gewoon de buitenlucht of je hangmat zijn. Bij de eenvoudige projecten of bij sommige natuurprojecten kan het handig zijn je eigen tentje mee te nemen, stem dit waar mogelijk vooraf af met de projectmedewerker of coördinator.
  • Is er sprake van een voorafgaande talencursus dan kun je verblijven in een hostel, bij de schoolaccommodatie of als je wilt bij een gastgezin (goed voor je taalkennis!). Eenpersoonskamers of accommodatie buiten de school / projectlocatie hebben als voordeel dat je meer privacy hebt, maar het kan je ook wat meer isoleren van andere vrijwilligers. Ga bij jezelf na of je meer hecht aan een eigen stek of juist aan het kunnen delen van ervaringen met anderen.
  • Verblijf je in een (grotere) stad en ligt je project wat meer in een buitenwijk of aan de rand van de stad, dan kun je kiezen voor centraal gelegen accommodatie. Nadeel is dat je dagelijks wat meer op en neer moet reizen, al leidt dat vaak juist tot leuke ontmoetingen. Voordeel is ook dat je 's avonds wat centraler zit en makkelijker ergens heen kunt voor een maaltijd, avondwandeling of lokale bar. Let wel altijd op lokale veiligheidswaarschuwingen en zoek bij voorkeur het gezelschap van anderen op.
  • Sommige projecten hebben eigen accommodatie, die varieert van behoorlijke luxe verblijven voorzien van aardig wat faciliteiten tot een heel basic verblijf waar niet veel (schaars) geld wordt besteed aan onderhoud. Staar je niet blind op de term ‘accommodatie inbegrepen’, betaal liever een eigen bijdrage als je meer hecht aan zaken als privacy, netheid of andere faciliteiten.
  • Plan je een langere periode op een project, zorg dan ook voor een verblijf waar je het langer denkt uit te kunnen houden. Ga je als (mede)coördinator bij een project aan de slag of start je zelf een project, stel je dan in op weinig privacy en/of een verblijf middenin het project en tussen de vrijwilligers die dag en nacht een beroep op je kunnen (en soms zullen) doen. Natuurlijk heeft ook dat weer zijn charme!
Vrijwilligerswerk in het buitenland: zijn er ook de selectieprocedures of kan je direct boeken?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: zijn er ook de selectieprocedures of kan je direct boeken?

Wat zijn de selectieprocedures om bij een vrijwilligersproject in het buitenland aan de slag te gaan?

  • De meeste projecten waaraan kosten zijn verbonden, hebben geen echte selectieprocedures. Al je zorgt dat je optijd bent aangemeld (tot +/- twee á drie maanden van te voren), kun je daar meestal terecht.
  • Bij de andere projecten is minder plaats en beginnen de selectieprocedures soms een half tot meer dan een jaar van tevoren.
  • De enige echte voorwaarde bij veel projecten is redelijke of voldoende kennis van het Engels (in o.a. Afrika, Azië) of van het Spaans (in Midden- en Zuid-Amerika).
  • Om aan deze laatste eis te voldoen kun je het vrijwilligerswerk vaak combineren met een taalcursus vooraf.
Vrijwilligerswerk in het buitenland: is er een minimum- of maximumleeftijd aan verbonden?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: is er een minimum- of maximumleeftijd aan verbonden?

Vanaf welke leeftijd kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen, en tot welke leeftijd kan je je ervaring blijven inzetten?

  • In het selectieproces kan je leeftijd van belang zijn. Vaak eisen organisaties dat je minimaal 18 jaar bent bij aanvang.
  • Sommige projecten hebben juist behoefte aan wat oudere 30+ vrijwilligers. Dit zijn vooral projecten waar meer werkervaring of specifieke kwaliteiten nodig zijn.
  • Ervaring is over het algemeen geen vereiste, maar in veel gevallen wel een pluspunt. Het kan verstandig zijn om van tevoren een aantal trainingen of cursussen te volgen om voor interessanter en leuker vrijwilligerswerk in aanmerking te komen.  
Vrijwilligerswerk in het buitenland: wat is de beste reisperiode en beste verblijfsduur?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: wat is de beste reisperiode en beste verblijfsduur?

Hoe kies je de beste reisperiode bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

  • Ben je een zonaanbidder of heb je liever winterse temperaturen? Houd er bij je reisplanning rekening met het klimaat voor optimale reisperiode.
  • Veel projecten zijn verspreid over het jaar mogelijk, maar het klimaat en de seizoenen kunnen met zich meebrengen dat bepaalde periodes zijn uitgesloten.
  • Afhankelijk van het project dat je gaat doen, moet je bekijken in welke periode je kunt vertrekken. Bij sommige organisaties mag je dit helemaal zelf bepalen, maar bij andere organisaties moet je rekening houden met een verplichte voorbereiding die vaak maar op een aantal data per jaar worden georganiseerd. - Een goede voorbereiding is natuurlijk één van de essentiële aspecten voor een succesvol project, maar zeker als je slechts enkele keren per jaar aan de verplichte voorbereiding kunt deelnemen of het traject wordt uitgesmeerd over een aantal wekelijkse bijeenkomsten, kan het voorkomen dat je niet snel kunt vertrekken.
  • Het is van belang om met de projectorganisatie af te stemmen wat de beste starttijd is voor je deelname aan het project. Ook als je niet te maken hebt met een voorbereidingstraject kan het soms geen kwaad om je start iets later te plannen. Bijvoorbeeld als er in je eerste voorkeursperiode al voldoende vrijwilligers aanwezig zijn en later juist minder waardoor de voortgang van het project in gevaar zou komen. Het geeft jou daarnaast ook de ruimte om nog wat langer geld opzij te leggen voordat je vertrekt, je verder te verdiepen in de bestemming en het project en meer tijd uit te trekken voor eventuele fundraising voor vertrek.

Hoe kies je de verblijfsduur  bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

  • De kortste programma's duren een paar dagen, maar meestal kun je vanaf vier tot acht weken terecht en kun je dan nog een aantal weken of maanden verlengen.
  • Ook zijn er mogelijkheden om een half jaar of zelfs een jaar of langer vrijwilligerswerk te doen. In een aantal gevallen staat de duur van het project vast, maar in de meeste gevallen spreek je zelf met de organisatie van het project af hoe lang je komt. Houd er rekening mee dat je vaak leukere werkzaamheden krijgt indien je langer blijft.
  • In een aantal gevallen vragen projecten een minimale verblijfsduur, zo wisselen de vrijwilligers niet te snel en dat is belangrijk bij onder andere projecten met kinderen, die hechten aan hun vrijwilligers.
Vrijwilligerswerk in het buitenland: waar moet je aan denken op het gebied van geld, visa en vergunningen?

Vrijwilligerswerk in het buitenland: waar moet je aan denken op het gebied van geld, visa en vergunningen?

Hoe zit het met je reisdocumenten, visa en vergunningen als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen?

  • In een aantal landen moet je een speciaal visum hebben om vrijwilligerswerk te mogen doen. Soms alleen als je voor langere tijd gaat (in het algemeen > 90 dagen) maar de regelingen verschillen per land.
  • Sommige projecten of projectorganisaties zullen je het advies geven op basis van een toeristenvisum binnen te komen en met hun begeleiding ter plekke een visum te veranderen of verlengen. Op een aantal bestemmingen kan het bij binnenkomst melden dat je komt ‘werken’ voor de nodige consternatie zorgen (of zelfs terugsturing). Zeker als je een eigen bijdragen betaald of werk doet dat anders niet zou gebeuren is er geenszins sprake van betaald werk of bezetten van een lokale arbeidsplek, maar dat wordt soms anders gezien.
  • De wat professioneler opgezette organisaties of projecten met doorlopend meer vrijwilligers ter plekke, kunnen verklaringen afgeven die je kunt voorleggen aan de ambassade of hebben zelfs speciale regelingen met de lokale autoriteiten.
  • Steeds meer projecten verlangen bijvoorbeeld een verklaring van goed gedrag (VOG, op te vragen bij je gemeente) en/of werken met vrijwilligerscontracten waarin afspraken worden gemaakt en aansprakelijkheid wordt uitgesloten.

Hoe zit het met je kosten, geld en betaalmiddelen als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen?

  • Geldzaken zijn niet altijd even leuk om bij stil te staan, maar wel belangrijk om goed voor elkaar te hebben. Op populaire vrijwilligerslocaties zal je weinig problemen ondervinden met het verkrijgen van de juiste betalingsmiddelen.
  • Zit je in wat meer afgelegen gebieden dan is het meenemen van de juiste hoeveelheden geld en meerdere betaalmogelijkheden heel belangrijk.
  • Neem in ieder geval voldoende cash euro’s/dollars mee en als reserve travellercheques. Indien mogelijk neem je ook een creditcard mee. Je pinpas zal soms niet te gebruiken zijn.
    Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe is het vervoer naar je bestemming en project geregeld?

    Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe is het vervoer naar je bestemming en project geregeld?

    Hoe is het vervoer naar je bestemming en project geregeld bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

    • Bij vrijwel alle projecten regel je je eigen vervoer naar je bestemming (van de kosten van jouw ticket kan in sommige landen een heel dorp weken eten). Bij afgelegen projecten word je soms wel van het dichtstbijzijnde vliegveld of busstation afgehaald.
    • In het algemeen geldt dat als je kiest voor een project/programma waarbij de kosten wat hoger liggen dat dan ook het ophalen en wegbrengen veel beter geregeld is (soms zit er zelfs een binnenlandse vlucht inbegrepen).
    • Probeer er altijd vanuit te gaan dat je jezelf moet kunnen redden ook als je met een groep gaat of gebruik maakt van de ophaalservice van het vliegveld. Er kan uiteraard altijd iets misgaan. Neem altijd de adressen en telefoonnummers mee van de plek waar je verblijft of de organisatie mee
    Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe zorg je dat je veilig blijft en los je lokaal problemen op?

    Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe zorg je dat je veilig blijft en los je lokaal problemen op?

    Hoe zorg je dat je veilig blijft, voorkom je problemen en los je ze op tijdens je vrijwilligerswerk in het buitenland

    • Een goede voorbereiding is essentieel voor het slagen van je werkzaamheden bij je project!
    • Bedenk ook goed wat je motivatie is om te gaan. Je eigen motivatie heeft invloed op het project!
    • Er kunnen allerlei problemen ontstaan als je naar het buitenland gaat. De meeste problemen kun je voorkomen als er desondanks problemen ontstaan kun je die vaak toch oplossen.
    • Als je naar een risico vol land gaat kan het ook handig zijn te vragen naar de ervaringen van reizigers die net terug komen uit dat land. Soms is ook alleen een bepaald gebied onveilig en kan in andere gebieden veilig gereisd worden.

    Check ook de pagina's over reisproblemen oplossen   om te weten wat je moet doen in het geval van:

    • van tegenvallers
    • een slechte begeleiding
    • je bijdrage op de verkeerde plek terecht lijkt te komen
    • je het gevoel hebt dat je je niet nuttig kunt maken?
    • er geen match is met je bemiddelende organisatie
    • er communicatieproblemen ontstaan
    • je gezondheid op het spel staat

     

      Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe zorg je dat je niet ziek wordt?

      Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe zorg je dat je niet ziek wordt?

      Hoe zorg je dat je niet ziek wordt en gezond blijft tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland?

      • Het bijhouden van je gezondheid is natuurlijk een eerste vereiste voor het slagen van je tijd in het buitenland. Je moet bij de meeste projecten in goede conditie zijn.
      • Je fysieke conditie is met name bij de wildlife en ecoprojecten erg belangrijk, daar moet je in sommige gevallen in staat zijn voor langere duur te wandelen door de jungle of andere natuurgebieden onder zware klimatologische omstandigheden.
      • Je mentale conditie is belangrijk bij met name de sociale projecten.
      • Neem voor je vertrek contact op met een reisarts/tropenarts om je gezondheid te checken en zeker te weten dat je met de juiste vaccinaties en/of (malaria)pillen op pad gaat.

      Lees verder bij

      Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kan je je voorbereiden op het taal- en cultuurverschil en de werkzaamheden?

      Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kan je je voorbereiden op het taal- en cultuurverschil en de werkzaamheden?

       

        Hoe kan je je voorbereiden op taal en cultuurverschil bij vrijwilligerswerk in het buitenland

        • Om je tijd in het buitenland goed te laten verlopen is het belangrijk goed te communiceren met de organisatie. Maak, als je nog in Nederland bent, duidelijke afspraken over je werkzaamheden, uren, slaapplek en zaken die je zelf moet regelen en/of betalen. Op die manier weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. In een ander land gaat het ook op de werkvloer vaak anders. Zo heb je niet bij alle projecten vrij op zaterdag, ook al is dat in Nederland heel normaal. Overleg ook hoe het zit met andere zaken als werktijden en de siësta.
        • Je kan je voorbereiden op de cultuur verschillen door je thuis alvast in te lezen. Denk daarbij niet alleen aan een reisgids, maar ook boeken van lokale schrijvers of blog van andere vrijwilligers.

          Wel of niet ook de lokale taal leren bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

          • Bij veel vrijwilligerswerk projecten buiten Zuid- of Midden-Amerika zal de voertaal Engels zijn of Frans in de Franstalige gebieden. In Zuid- of Midden-Amerika zal overal Spaans en/of een lokale taal worden gesproken.
          • Bij de organisaties die zich richten op het meer kwalitatieve vrijwilligerswerk, zal vaak een talencursus bij de prijs zijn inbegrepen. Je volgt dan eerst een paar weken Spaanse les alvorens je naar je project vertrekt.
          • Spreek je al Spaans dan kan die tijd worden verkort of is een cursus niet nodig. Bedenk bij jezelf hoe goed (en recent) je huidige kennis van de lokale taal is. Als je inhoudelijk gaat werken in een vrijwilligersproject worden er andere eisen gesteld aan je kennis dan wanneer je aan het reizen bent.
          • Uiteraard is het ook erg handig om de lokale taal te kunnen spreken en verstaan. Er zijn diverse mogelijkheden voor cursussen in lokale talen. Voorbeelden: Swahili (Kenia/Tanzania) en Quechua (Peru/Ecuador).
          • Als je Engelse les wilt gaan geven in het buitenland is de TEFL cursus (Teaching English as a Foreign Language) bijvoorbeeld een aanrader.

          Hoe pas je je aan de omgeving van je vrijwilligersproject in het buitenland?

          • De meeste mensen krijgen na aankomst een cultuurschok. Dat is slechts een manier om te zeggen dat de dingen niet precies gaan zoals je thuis gewend bent. Het moeten wennen direct na aankomst in het buitenland is heel normaal. Probeer goed te communiceren met de andere medewerkers om een idee te krijgen van hoe het er aantoe gaat op een project en eventuele problemen te bespreken.
          • Steeds meer vrijwilligers nemen dan ook de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen maar ook met open vizier te starten in een project zonder te snelle conclusies over wat anders, beter of efficiënter kan. Een flexibele houding, geduld en creativiteit kunnen helpen bij het aanpassen aan de cultuur en het project.
          • Als er ruimte is in een project om zelf iets op te zetten denk dan aan de duurzaamheid. Probeer dus een bijdragen te leveren waar de lokale bevolking of het project echt iets aan heeft en wat ook kan worden voortgezet als jij weer weggaat. Maar ook een kleine of tijdelijke bijdrage kan waardevol zijn.
          • Wanneer het toch misgaat kun je het beste in gesprek gaan en een tussenpersoon inschakelen. Het doorgeven van een slechte ervaring is voor toekomstige vrijwilligers van belang, maar let wel: niet iedereen is op zoek naar hetzelfde. Voor een ander kan het project wel een goede match zijn. Geef de feedback die je hebt over de organisatie in elk geval door aan JoHo zij zorgen ervoor dat de feedback wordt verwerkt en beschikbaar gemaakt voor anderen.

          Verder lezen

          Hoe kan je je voorbereiden op je werkzaamheden bij het vrijwilligersproject in het buitenland?

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: wat neem je mee op reis en wat laat je thuis?

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: wat neem je mee op reis en wat laat je thuis?

          Wat neem je mee reis als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen?

          • Wat neem je mee bij vrijwilligerswerk in het buitenland?
          • Wat neem je mee bij vrijwilligerswerk en stages met kinderen?
          • Wat zijn spullen die je achter kunt laten bij je project, of waar je een lokale familie blij mee kan maken?
          • Wat neem je mee bij als je gaat werken in de tropen?
          • Wat neem je mee bij als je gaat werken met dieren of in de natuur?

          Zie

           

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kan je betrokken en actief blijven voor je project nadat je weer terug bent in Nederland?

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: hoe kan je betrokken en actief blijven voor je project nadat je weer terug bent in Nederland?

          Hoe kan je betrokken en actief blijven voor je vrijwilligersproject in het buitenland nadat je weer terug bent?

          • Het begrip "culture shock" na aankomst in het buitenland is inmiddels redelijk doorgedrongen. Veel vrijwilligers lopen echter bij terugkeer in Nederland opnieuw aan tegen een (omgekeerde) cultuurschok aan. Zeker als men langer in een project heeft meegewerkt en er inhoudelijk meer bij betrokken is geraakt. Een van de beste remedies is betrokken blijven en als wereldsupporter door het leven gaan.
          • Als alle zaken geregeld zijn en het leven in Nederland weer op orde is, hebben veel ex-vrijwilligers de behoefte om bezig te blijven met hun project. Familie, kennissen en vrienden zijn na verloop van tijd niet meer zo geïnteresseerd in jouw onuitputtelijke bron aan verhalen en ervaringen, terwijl jij nog steeds laaiend enthousiast bent over je project. Als je na thuiskomst in Nederland toch betrokken wilt blijven, zijn er meerdere manieren om dat te doen.
          • Je kunt donateur worden en geld storten of je kunt aan fondswerving doen voor je project en het op die manier blijven steunen. Daarnaast is er vaak een nieuwsbrief of e-mail zodat je op de hoogte kan blijven van het reilen en zeilen binnen de organisatie. Een andere mogelijkheid om de organisatie na terugkomst te helpen is door aan anderen te vertellen over de organisatie.
          • Je kunt ook de opgedane ervaringen met anderen delen middels lezingen en presentaties. Mensen die nog vrijwilligerswerk willen gaan doen, vinden het vaak ontzettend leuk om jouw ervaringen te horen. Zij kunnen zich daarmee namelijk nog beter voorbereiden en wie weet maak je ze zo enthousiast dat ze naar jouw oude project gaan en heb je voor nieuwe vrijwilligers gezorgd die het werk kunnen voortzetten. Je bent dan ook vaak van harte welkom om jouw verhaal te komen vertellen aan aanstaande vrijwilligers!
          Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

          Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

          Vrijwilligerswerk in het buitenland doen, projecten in het buitenland steunen en vacatures voor vrijwilligerswerk in het buitenland zoeken Inhoud: o.a Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen? Waarom vrijwilligerswerk doen in het buitenland en waarom een ander helpen? Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te...... lees verder op de pagina
          Dieren verzorgen en natuur beschermen in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

          Dieren verzorgen en natuur beschermen in het buitenland via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

          Werken in het buitenland bij de dierenopvang, wildlife centers of natuurorganisaties Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als o.a: animal Rescue medewerker, coördinator, dierenarts, dierenverzorger, onderzoeker, wildlife vrijwilliger of wildlife ranger Inhoud o.a Hoe kan je jezelf bescherming tegen gevaarlijke dieren in het buitenland? Hoe regel je werk of een baan op een biologische of duurzame boerderij? Wat betekent duurzaamheid...... lees verder op de pagina

           

          Vrijwilligerswerk in het buitenland & Projecten

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over je impact, je competenties en je leerpunten

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over je impact, je competenties en je leerpunten

          Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen?

          Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen?

          Welke vragen kan je stellen rond je taken, werkzaamheden en verantwoordelijkheden als je vrijwilligerswerk in het buitenland gaat doen?

          • Hoe belangrijk vind je het zelf dat jouw taken en werkzaamheden naadloos aansluiten op waar je goed in bent? Of wil je wellicht juist uit je comfortzone worden gehaald?
          • In hoeverre heb je vooraf al inzicht in de specifieke werkzaamheden en taken die je kunt gaan verrichten?
          • Hoe denk je zelf om te gaan met situaties waarbij je taken, werkzaamheden of verantwoordelijkheden binnen het project niet of niet volledig aansluiten bij wat je al weet of kent? Pak je ze voortvarend op, blijf je er zo ver mogelijk vandaan, stel je je nieuwsgierig op, duik je er naïef in, etc.
          • In hoeverre vind je het belangrijk dat er een (dagelijks) projectbegeleider aanspreekbaar is voor het geval dat je andere werkzaamheden moet verrichten dan is afgesproken? Hoe flexibel wil of kan je zelf zijn?
          • Hoe ga je ermee om als je opeens een verantwoordelijkheid krijgt binnen het project waarvan je denkt dat je die niet of niet geheel aan kunt of wilt dragen, bijvoorbeeld als je "opeens" ook een andere taak krijgt, als werk dat adhoc gedaan moet worden of een nieuw project dat snel moet worden uitgevoerd: ook dan kan je niet altijd "nee" zeggen, los van een zekere mate van flexibiliteit die je sowieso moet hebben als je in het buitenland aan de slag gaat.
          • In hoeverre sluiten je competenties, vaardigheden en eerdere werkervaringen aan op de verantwoordelijkheden die je als vrijwilliger in je project gaat krijgen?

          Welke vragen kan je stellen rond jouw capaciteiten en vaardigheden enerzijds en de projectbehoeften anderzijds?

          • Waar wordt met name de nadruk op gelegd: een project moet passen bij jouw persoon, of jij moet inpassen bij de behoefte van het project?
          • Is er een (al dan niet uitgebreid) oriënterend gesprek met jou als vrijwilliger of staat een snelle en effectieve aanmelding centraal zonder veel aandacht voor jou als individu? En wat vind je zelf prettiger?
          • Wordt er gevraagd naar relevante werkervaring (al dan niet nog verder gespecificeerd naar expertise, aantal jaar ervaring etc.)?
          • In hoeverre moet je bewijs aanleveren van die opgedane ervaring?
          • Welke vragen worden er al op het aanmeld- of intakeformulier gesteld omtrent jouw persoon, karakter, competenties en vaardigheden?
          • Worden er voor de start van je werkzaamheden doelen gesteld? Dat kunnen doelen zijn gericht op de voortgang van je projectwerk zelf, maar ook gericht op jouw persoonlijke groei.
          • Komt men regelmatig in de fasen voor start van de werkzaamheden en bij evaluatiemomenten terug op de voortgang van je werk, van de groei van bepaalde competenties en vaardigheden?
          Wat zijn redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland?

          Wat zijn redenen om vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland?

          Is een vrijwilligerswerkbaan in het buitenland een "mission for life"?

          • Toen men in de jaren 50, 60 en 70 van de 20e eeuw naar ontwikkelingslanden afreisde, deed men dat vaak vanuit een persoonlijke of religieus geörienteerde levensmissie. De 'zendelingen', 'missionarissen', 'tropenreizigers' en 'veldwerkers' van weleer.
          • Tegenwoordig zijn er nog steeds mensen die willen helpen aan groei van mensen en landen vanuit een levensdoel, maar zijn er veel meer motieven bijgekomen. Werken aan eigen competenties en vaardigheden, het avontuur, een afgebakende periode 'je zinnen verzetten' of gewoon, een paar weken of maanden je handen uit de mouwen steken.
          • Waar men vroeger afscheid nam van alles 'thuis' en/of met het hele gezin voorgoed vertrok, vertrekt men nu meestal voor een afgebakende periode met behoud van werk en woning in Nederland.
          • Natuurlijk delen beide 'groepen' een drang om te willen helpen, te willen bijdragen; een zeker idealisme.
          • Die drang wordt ook gevoed vanuit de gedachte dat de wereld globaliseert: veel kennis is via allerlei bronnen voorhanden, het is sneller dan vroeger duidelijk waar hulp nodig is of gevraagd wordt en de ontwikkeling van de reissector heeft ervoor gezorgd dat mensen nu ook sneller en goedkoper terplaatse kunnen zijn om te helpen.

          Wat kunnen motivaties zijn om vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen?

          • Het verbeteren van bestaande competenties en vaardigheden.
          • Opdoen van nieuwe indrukken, ervaringen, 'het avontuur' ofwel nieuwe paden bewandelen, ontdekken van andere culturen en leefomgevingen.
          • Een bijdrage leveren aan specifieke doelstellingen van een project, al dan niet in het verlengde van je bestaande competenties en vaardigheden.
          • Het uitbreiden van je cv met internationale reis- en werkervaring, ontwikkelen van internationale en interculturele competenties.
          • "Iets goeds willen doen" voor een ander, solidariteit, eigen behoefte van voldoening.
          • Het 'helpen van een ander' als bijzonder onderdeel maken van een reis die je al gepland hebt, een tussenjaar dat je hebt, een sabbatical dat je inplant.
          • De behoefte aan 'even wat anders': weg van de waan van alledag, van de drukte, van de dag-indeling met agenda's, schema's en takenlijsten: soms is het bijna een vlucht uit de hectiek in Nederland.
          • Het gevoel van vrijheid: zeker als je nog nooit zonder je ouders op pad bent geweest, of nog nooit alleen hebt gereisd, kan de keuze voor een vrijwilligersjob in het buitenland bijdragen aan het zelfstandig worden, zelf keuzes leren maken, jezelf ontwikkelen en op jezelf aangewezen zijn.
          Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen?

          Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te gaan doen?

          • Je kunt (nog) geen project vinden dat aansluit op jouw individuele voorkeuren
            • Mogelijke oplossing: gebruik de keuzehulpvragen, zoekfuncties via competentie, land of sector, of leg contact met de overkoepelende organisatie om je te laten helpen in je zoektocht. Wanneer de mogelijkheden in het algemeen beperkt zijn (bijvoorbeeld in het land waar je zoekt), kijk nog eens goed naar wat je in je initiële voorkeuren kunt aanpassen (breder zoeken in de regio, de sector wat uitbreiden etc).
          • De minimale periode dat je beschikbaar bent komt niet overeen met de projecten die je voorkeur hebben
            • Mogelijke oplossing: probeer je periode nog wat te verruimen of zoek binnen je voorkeursorganisatie of bij andere organisaties naar projecten die wél aansluiten op je beschikbare periode.
          • De vaardigheden en competenties die je hebt sluiten niet aan op de voorwaarden die door je projectvoorkeuren worden gesteld
            • Mogelijke oplossing: kies er voor om eerst de benodigde vaardigheden of competenties te verkrijgen met andere werkervaringen, kies projectwerkzaamheden waarvoor je wél bent opgeleid en informeer naar mogelijke andere rollen bij het project van je voorkeur.
          • De voor het vrijwilligerswerk benodigde financiën krijg je niet rond
            • Mogelijke oplossing: start fondsenwerving, kies ervoor eerst nog een periode te sparen of zoek naar projectmogelijkheden met een ander totaal kostenplaatje.
          • De minimale taalkennis sluit niet aan op je huidige beheersing van de vreemde taal
            • Mogelijke oplossing: volg een taalcursus, in Nederland of ter plaatse, zodat je je spreek- en of schrijfvaardigheid op het gewenste niveau brengt. Neem contact op met de projectorganisatie voor mogelijkheden om je vrijwilligerswerk te combineren met een taalcursus Veel organisaties in Spaanstalige landen bieden deze optie vaak standaard al aan.
          Wat zijn kenmerken van een 'ideale' vrijwilliger in het buitenland?

          Wat zijn kenmerken van een 'ideale' vrijwilliger in het buitenland?

          "De ideale vrijwilliger", die bestaat uiteraard niet. Toch zijn er bepaalde persoonskenmerken of competenties te benoemen die fijn zijn als je ze hebt als je vrijwilligerswerk in het buitenland wil gaan doen:

          Een positieve houding hebben

          • Met positieve energie en een actieve basishouding voeg je direct waarde toe aan een projectteam dat veelal druk is met de dagelijkse gang van zaken.
          • De manier waarop je omgaat met bijvoorbeeld tegenslag, met eventuele inefficiëntie, met een negatieve houding van andere vrijwilligers is erg belangrijk: laat je je meetrekken in negativiteit, of blijf je objectief en opbouwend?

          Een onderzoekende en open blik hebben

          • Zorg voor een goede inhoudelijke voorbereiding voor vertrek op je bestemming, je project, projectthematiek, zelfinzicht.
          • Zeker in het begin zullen zaken anders gaan dan je gewend bent!
          • Wellicht zou je zelf zaken heel anders aanpakken, maar als je er met een open houding ingaat en niet direct 'alles wil veranderen' blijf je respectvol ten opzichte van de manier waarop het project is georganiseerd en de dagelijkse staf hun werk doet.
          • Zeker in de eerste tijd in je project is het belangrijk met name goed te observeren en goed te kijken waar jij een positieve bijdrage kunt leveren.
          • De zaken die je zelf anders zou doen laat je even voor wat het is; vaak gebeuren die dingen in een context die je niet direct doorhebt als je ergens begint of zijn er factoren die ervoor zorgen dat dingen (nog) niet anders georganiseerd zijn.

          Flexibel zijn

          • De dagelijkse gang van zaken in vrijwilligersprojecten kan soms hectisch zijn.
          • Flexibel blijven en vooral 'doen wat nodig is' voegt de meeste waarde toe aan een project.
          • Jezelf presenteren als iemand die 'iets wil aanpakken', júist als de omstandigheden opeens veranderen, is erg prettig zeker binnen projecten die weinig middelen en mankracht hebben.
          • Natuurlijk mag je ook kenbaar maken waar je eigen sterktes liggen en welk werk je het liefste zou willen doen (of juist wat je nog zou willen leren), maar blijf flexibel.

          Pro-actief zijn (maar wel met mate)

          • Als je al wat langer werkzaam in een project bent, dan ontstaat meestal vanzelf ruimte om mee te denken met zaken die ook beter of anders georganiseerd kunnen worden.
          • Belangrijk daarbij is te denken in kleine stapjes; ook al heb je wellicht een 'groots idee' om dingen 'helemaal anders te gaan doen': vaak is daar de tijd niet voor of zijn er beperkte middelen om zo'n groot idee uit te gaan voeren.
          • Denk bij iedere verandering eerst na (vraag het na bij ervarener vrijwilligers) over 'waarom het nog niet gedaan is', 'of het wellicht al eens eerder geprobeerd is', of het 'haalbaar zou kunnen zijn' en 'wie de verandering kan voortzetten als jijzelf weer weg bent'.
          • Probeer altijd opvolgers voor jezelf te vinden; niets zo fijn voor een vrijwilligersorganisatie om een (of meerdere) nieuwe vrijwilliger(s) klaar te hebben staan als jij en/of anderen stoppen met het vrijwilligerswerk. Werf actief mee in je eigen achterban of via (online) kanalen.

          Open communiceren

          • Wees zeker in het begin terughoudend in het uiten van frustraties, zaken waar je tegenaan loopt, maar wacht anderzijds ook niet te lang; niets zo frustrerend voor een vrijwilligersorganisatie dan een vrijwilliger die aan het eind van de projectdeelname opeens uit het niets met een berg kritiek komt.
          • Vraag altijd rond en/of na bij meer ervaren vrijwilligers of de projectstaff zelf als je twijfels hebt over bepaalde zaken in het project.
          • Maak gebruik van de juiste structuren om je eventuele twijfels, frustraties, verbeterpunten of (opbouwende) kritiek te uiten; dat kan een vrijwilligerscoördinator zijn, een ideeën-bus, een feedback formulier, een tussentijds interview.
          • Laat zien dat je over de voors en tegens hebt nagedacht en dat je snapt dat er soms externe factoren zijn waarom zaken gaan zoals ze gaan.
          • Benoem altijd zowel de zaken die goed gaan als de zaken die (nog) beter kunnen.

          Extra aandachtspunten:

          • Zorg dat je aanwezig en actief bent. Zet je smartphone uit, pak werkzaamheden proactief op en laat zien dat je beschikbaar bent.
          • Stel jezelf doelen: die helpen je om tot resultaat te komen en je voortgang te monitoren; denk wel in kleine stapjes.
          • Zoek naar tegenstellingen in je project: dit is vaak een goede manier om meerdere kanten van één 'iets' te leren ontdekken.
          • Stel jezelf bescheiden op: niets zo erg als een vrijwilliger die zichzelf grandioos overschat.
          • Vraag om hulp en laat je helpen.
          • Let goed op je eigen gezondheid en veiligheid.
          • Doe onderzoek: leer over de achtergronden van je project, de geschiedenis van je locatie en project, de stapsgewijze ontwikkelingen.
          • Ontspan regelmatig.
          • Sta open voor feedback.
          • Doe mee, participeer: wees onderdeel van je project en doe mee als je ergens voor wordt uitgenodigd.

           

          Welke soorten vrijwilliger zijn er bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

          Welke soorten vrijwilliger zijn er bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

          'De' internationale vrijwilliger bestaat natuurlijk niet. In de dagelijkse praktijk zijn er verschillende typen vrijwilligers:

          Wat is de gap year student?

          • de middelbare scholier of student die een periode in het buitenland vrijwilligerswerk doet als onderdeel van een tussenjaar; een jaar, halfjaar of paar maanden na de middelbare school of tussen twee opleidingen in.

          Wat is de studentvrijwilliger?

          • de student die in het kader van zijn opleiding enkele weken of maanden vrijwilligerswerk doet in het buitenland; veelal ook in de vorm van een stage om geleerde theorie in de praktijk te brengen. Doel van dit type vrijwilliger is het opdoen van nieuwe vaardigheden en/of internationale ervaring in het algemeen.

          Wat is de young professional?

          • de young professional is de persoon die is afgestudeerd en veelal in de eerste of tweede baan actief is. Doel van dit type vrijwilliger is het opdoen of uitbreiden van internationale competenties.

          Wat is de professional?

          • de persoon die vanuit de organisatie waar wordt gewerkt ruimte krijgt om een periode (meestal enkele weken) vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Het type werk is vaak gerelateerd aan de branche waarin ook in Nederland wordt gewerkt (bv. in het kader van het organisatiebeleid op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen), maar soms wordt juist gekozen voor een hele andere setting om juist nieuwe competenties en vaardigheden op te doen die van belang zijn voor de baan in Nederland. Daarnaast is er ook een groep professionals die specifiek worden uitgezonden door zijn of haar organisatie naar een partnerproject in het buitenland; denk aan de noodhulpverlener, de mensenrechten-onderzoeker, de arts of het team van artsen dat door de werkgever wordt uitgezonden, de Rode Kruis hulpverlener, enz.

          Wat is de gepensioneerde vrijwilliger?

          • iemand die na zijn of haar pensioen opgedane skills en werkervaring wil inzetten bij een project in een ontwikkelingsland. Vaak kiest men voor een project dat gerelateerd is aan het beroep dat men altijd in Nederland uitoefende. Vaak betreft het vrijwilligerswerk voor een wat langere periode, bijvoorbeeld 6 of 12 maanden.

          Wat is de voluntourist?

          • de persoon (alle leeftijden) die meestal slechts kort (enkele dagen, 1-2 weken) als een soort 'werkvakantie' (voluntourism) een bijdrage levert in een project in het buitenland.

          Wat is de de niet-werkgerelateerde vrijwilliger?

          • iemand die er voor kiest zich enkele weken tot maanden in te zetten in een vrijwilligersproject dat niet persé gerelateerd is aan het beroep dat in Nederland wordt uitgeoefend. Het vrijwilligerswerk wordt meestal gedaan om een periode van relatieve 'rust' in de reis in te bouwen; men is wat langer op één locatie als een soort break tijdens de wereldreis.

          Wat is de projectbezoeker?

          • de persoon die tijdens de vakantie kort 'op bezoek gaat' bij een project, bijvoorbeeld om materiaal of geld te doneren, of om een korte afgebakende klus te klaren.

           

          Hoe helpt internationaal vrijwilligerswerk bij je persoonlijke groei?

          Hoe helpt internationaal vrijwilligerswerk bij je persoonlijke groei?

          Wat kan internationaal vrijwilligerswerk je opleveren?

          • Je krijgt meer inzicht in jezelf als persoon omdat je in allerlei nieuwe situaties terecht komt.
          • Je hebt de mogelijkheid om je competenties en vaardigheden op een specifiek terrein te verbeteren.
          • Het keuzeproces en de ervaring ter plaatse geeft je meer inzicht in welke 'levensdoelen' voor jou belangrijk zijn.
          • Het samenwerken met andere vrijwilligers van over de hele wereld, het werken met de mensen bij het project en bijvoorbeeld ook het gastgezin waar je verblijft, geeft je meestal veel meer mensenkennis.
          • Je ontwikkelt een breder perspectief, bv. meer inzicht in mensen die het minder hebben getroffen, meer inzicht in mensen die leven in andere situaties dan jijzelf.
          • Je versterkt je interculturele inzicht.
          • Je verkrijgt inzicht in de manier(en) waarop stichtingen en NGO's worden gerund.
          • Je leert van de vrijwilligerservaring in het intercultureel samenwerken.
          • De meeste vrijwilligers komen terug met meer inzicht in de vervolgstappen die je op persoonlijk of carrièrevlak wilt zetten.
          • Het vrijwilligerswerk geeft een 'goed gevoel' om maatschappelijk te hebben bijgedragen, hoe klein of groot die bijdrage ook is geweest
          • Je krijgt over het algemeem beter inzicht in het belang dat wordt gewerkt vanuit projectbehoeftes, dat projecteigenaarschap ('ownership') vooral lokaal in plaats van internationaal moet zijn.
          • De meeste vrijwilligers hebben na een internationale ervaring beter inzicht in het belang van ontwikkelingssamenwerking.
          Wat kan je doen om je vrijwilligerswerk in het buitenland goed af te ronden?

          Wat kan je doen om je vrijwilligerswerk in het buitenland goed af te ronden?

          Wat kan je doen om je vrijwilligerswerk in het buitenland goed af te ronden?

          • Reflecteer op je (persoonlijke of andere) doelen die je je vooraf hebt gesteld.
          • Vraag om feedback op jouw rol als vrijwilliger in het project (aan andere vrijwilligers, aan lokale medewerkers, aan de vrijwilligerscoördinator): waar vonden ze jou sterk in, wat kun je in de toekomst verbeteren, etc.
          • Beschrijf welke vaardigheden en competenties je hebt kunnen verbeteren en welke nieuwe je hebt opgedaan.
          • Onderzoek of je duurzaam betrokken wilt blijven (bij het project, bij je vrijwilligersorganisatie) en zo ja onderzoek/vraag na wat de mogelijkheden zijn.
          • Denk na over hoe je persoonlijke of inhoudelijke leermomenten kunt inzetten tijdens je dagelijkse leven na terugkeer.
          • Neem deel aan evaluatiesessies binnen je project; stel je pro-actief en positief-kritisch (opbouwend) op.
          • Schrijf een kort reflectieverslag op je periode in het buitenland in het algemeen en op je projectdeelname in het bijzonder; onderzoek de mogelijkheden om dit verslag (online) te delen met toekomstige projectdeelnemers.
          • Denk na over een eventueel volgende vrijwilligerswerkperiode (in Nederland of wederom in het buitenland): wat zou je voor wie willen betekenen?
          • Werk je (internationale) curriculum vitae (CV) bij.
          • Zorg dat je de contactinformatie hebt verzameld van iedereen met wie je contact wilt blijven onderhouden; denk naast de gebruikelijke contactopties natuurlijk ook aan social media, business cards, etc. Maak realistische afspraken over vervolgcontact of zorg bijvoorbeeld voor een centrale contactgroep of online omgeving.
          • Stel jezelf beschikbaar als mentor of vraagbaak voor toekomstige vrijwilligers.
          • Bedenk een ludieke manier om anderen te bedanken (de projectmedewerkers, andere vrijwilligers, waar toegestaan en relevant de primaire projectdoelgroep).
          Op welke manier kan je zelf in positieve zin bijdragen aan de beeldvorming rondom jouw vrijwilligerswerk in het buitenland?

          Op welke manier kan je zelf in positieve zin bijdragen aan de beeldvorming rondom jouw vrijwilligerswerk in het buitenland?

          Niets is zo belangrijk dan hoe je zélf communiceert over je project, over de resultaten van je werkzaamheden, over de achtergronden van je project en doelgroepen in je project, over je eigen ontwikkeling. 

          • Lees en verdiep je in de gedragsregels die je vanuit je vrijwilligerswerkorganisatie krijgt aangereikt, voordat je afreist.
          • Lopen zaken anders dan je had verwacht, stel jezelf dan ook eens de vraag of je verwachtingen wel klopten.
          • Zorg voor eerlijke en realistische beeldvorming door te beschrijven welke vragen je uit je omgeving vooraf kreeg over je vertrek, benoem vooroordelen en beschrijf hoe het in werkelijkheid was. Wees eerlijk over wat je zelf hebt kunnen bijdragen en wat je hebt geleerd.
          • Beperk je verslagen niet tot dag-tot-dag beschrijvingen van wat je doet en meemaakt, maar beschrijf ook waarom je bewust hebt gekozen voor dit project en deze projectorganisatie of zoom eens in op de achterliggende thematiek die speelt rondom jouw project.
          • Beperk je verwachtingen vooraf in het aantal updates en verslagen die je kan schrijven tijdens de duur van het project.
          • Denk bewust na over wat je deelt op social media over je project en de directe doelgroepen van je project. Vermijd zelf ook onbedoeld verkeerde beeldvorming: respecteer privacy van je projectdoelgroep en collega's (denk na over de foto's die je maakt!), laat zien wat je leert én wat je bijdraagt, plaats je deelname in een groter perspectief van steeds terugkerende vrijwilligers, voorkom termen als "die schattige kinderen...", "afscheid was zwaar voor mijn projectkindjes", "...", "..."
          • Wees je bewust van de woorden die je kiest: termen als "derde wereld", "het (arme) zuiden", "ontwikkelingsland" e.d. hebben een lading in zich die niet altijd meer klopt, of júist niet meer klopt. Veel landen die we 'ontwikkelingsland' noemen zijn dat allang niet meer, niet álle landen in 'het zuiden' zijn arm, niet het héle land is arm maar een regio of een stad of een dorp of een wijk, etc. Vermijd clichés: bestempel je projectdoelgroep niet in termen als 'zielig', 'arm' en 'hulpeloos'...
          • Help mee bij het realiseren van opvolging door te ondersteunen bij de werving van nieuwe vrijwilligers en je kennis over te dragen.
          • Blijf bijdragen aan een succesvol project, ook na terugkeer in Nederland. Dat kan bijvoorbeeld door sponsoring, door bestuurswerk voor de stichting in Nederland, door promotiewerkzaamheden zodat er weer nieuwe vrijwilligers bekend raken met de projecten.
          • Zie je dingen die beter kunnen, benoem dan ook wat je ziet dat goed gaat en geef opbouwende tips en feedback.
          • Beschrijf eens de dilemma's die in je project spelen of waar je projectmedewerkers of projectleiders mee te maken hebben; laat zien dat je 'boven' de waan van alledag uit kunt stijgen.
          • Praat niet niet met name 'over' je project en de doelgroepen in je project maar praat mét hen, laat ze zelf aan het woord.
          • Blog of vlog over de resultaten die in je project worden geboekt, over wat er in de loop der tijd (jaren) allemaal is gerealiseerd: laat zien dat je je hebt verdiept in de ontwikkeling van je project.
          • Zoom eens in op wat je project in de toekomst nog (meer) wil bereiken en hoe mensen op locatie, maar ook mensen in je eigen omgeving, daar aan kunnen bijdragen: inhoudelijk, met extra middelen, etc.
          Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over selecteren van een organisatie of project

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over selecteren van een organisatie of project

          Hoe doe je verantwoord vrijwilligerswerk in het buitenland en hoe kies je een verantwoorde organisatie?

          Hoe doe je verantwoord vrijwilligerswerk in het buitenland en hoe kies je een verantwoorde organisatie?


          Hoe kies je vooraf een verantwoorde organisatie of een vrijwilligersproject in het buitenland?

          • Probeer vooraf een realistisch beeld te krijgen van wat je wel (en wat je niet) zal kunnen bereiken tijdens je periode in het project. Gebruik daarvoor verschillende bronnen: eerdere vrijwilligers, online recensies, informatiedagen, feedback vanuit bemiddelende organisaties en de projecten zelf
          • Gebruik de JoHo tips & tools rondom het leren kennen van jezelf, van je eigen kracht en zwakte, van competenties die je al hebt, wilt verbeteren of juist wilt ontwikkelen.
            • Maak vervolgens combinaties: past het project bij datgene waar jij sterk gemotiveerd door raakt, past het bij je fysieke en mentale gesteldheid, kan je er voldoende bijdragen en leren, heb je voldoende competenties die overlappen met de projectbehoefte(s)?
            • Wees eerlijk. Omstandigheden in sommige projecten kunnen soms (te) uitdagend zijn, fysiek of mentaal. Kies bijvoorbeeld liever een project in een wat 'veiliger' setting als je begint aan je internationale vrijwilligerscarrière. Maar laat je ook niet ontmoedigen: ieder persoon is anders, heeft andere ervaringen en staat anders in het leven.
          • Breng voor jezelf je motivatie(s) in kaart: waarom wil je bijdragen als vrijwilliger? Om jezelf persoonlijk te ontwikkelen, om anderen te helpen, om internationale ervaring op te doen, om mogelijkheden voor je studie of werk te verkennen, om je "cv" of eigen social media kanaal een indrukwekkende boost te geven etc. Probeer telkens combinaties te vinden tussen hoe e.e.a. bijdraagt aan je eigen ontwikkeling en de ontwikkeling van een ander.
          • Onderzoek je project:
            • Kijk naar de manier waarop projecten en werkzaamheden zijn omschreven; zijn ze gericht op behoeftes terplaatse, of op behoeftes van de vrijwilligers? Vaak zal je een combinatie van beide tegenkomen.
            • Kijk naar de samenstelling van het vaste projectteam, is het team vrijwel volledig internationaal of worden juist lokale werknemers betrokken
            • Kijk naar de manier van projectevaluatie: worden alle relevante projectdoelgroepen betrokken? Niet iedere evaluatie zal logischerwijs gedeeld worden met iedere (tijdelijke) vrijwilliger, maar vaak kan men wel inzicht geven in de manier van evalueren.
            • Werkt het project met kwetsbare doelgroepen (kinderen, babies, kwetsbare jongeren of volwassen, maar ook in de verzorging van bv. wildlife), kijk dan naar de manier waarop vrijwilligers betrokken worden: hoofdzakelijk met dagelijkse directe zorg, of ondersteunend aan het vaste team medewerkers die een directere band met de project-doelgroep hebben? Denk zelf na over de manier waarop jij het vaste team denkt te kunnen ondersteunen, in plaats van (alleen maar) directe zorg of verzorging aan de projectdoelgroep te bieden. Wees niet krampachtig in het vermijden van ieder contact, maar stel je als uitgangspunt terughoudend op.
          • Bereid je voor op je project:
            • Lees alles wat je te pakken kan krijgen over je bestemming (land, regio, stad/dorp)
            • Bekijk de ontwikkeling van je project in de tijd: hoe is men gestart, waar staat men nu, wat zijn plannen voor de toekomst: lees eerdere nieuwsbrieven, bekijk archieven
            • Lees je in in de kernthema's van je project: wat speelt er bijvoorbeeld rondom de verlening van zorg, rondom watermanagement, rondom wildlife protection: wat gaat al goed, wat zijn uitdagingen? Wat vinden verschillende (maatschappelijke) organisaties van ontwikkelingen rond die thema's
            • Verdiep je in internationale samenwerking en ontwikkelingssamenwerking; vraag je project bijvoorbeeld om leestips
            • Verdiep je in de lokale cultuur, gewoontes en taal: het herkennen van gewoontes of het spreken van enkele woordjes opent vaak zoveel extra deuren...
            • Gebruik JoHo's tips & meeneemlijsten zodat je (fysieke) gesteldheid optimaal blijft om een nuttige projectbijdrage te kunnen leveren

          Hoe kan je ter plaatse verantwoord vrijwilligerwerk in het buitenland doen?

          • Neem de tijd. Om je weg te leren kennen, om de structuren te leren kennen, om de verschillende culturen van de verschillende projectmedewerkers te leren zien, om überhaupt alle betrokkenen te leren kennen, om de routines in het project te ontdekken, om te wennen aan de omstandigheden. Als je de positie inneemt van iemand die vooral komt leren in het project, dan zal je vaak anders benaderd worden, meer positieve ervaringen krijgen én kunnen bijdragen dan wanneer je "de boel eens snel komt verbeteren" of alleen kritisch bent op wat nog niet goed of efficiënt gaat.
          • Luister naar de aanwijzingen vanuit de leiding van het vrijwilligersproject. Zij hebben meer ervaring en relevante kennis m.b.t. de cultuur van het land en kunnen je daarom goed adviseren over hoe te handelen in bepaalde situaties.
          • Probeer niet teveel je eigen normen en waarden op te dringen binnen een andere cultuur, ook al lijken ze je veel beter.

          Wat kan je doen na je terugkeer?

          • Blijf duurzaam betrokken, bij je project, een eventuele bemiddelende organisatie of bij internationale samenwerking in het algemeen
          • Check de JoHo organisatieprofielen voor mogelijkheden om ook na terugkeer bij te dragen. Er is volop vraag naar ambassadeurs, steeds vaker bieden organisaties en projecten online opdrachten aan, extra fundraising, sposoring of reclame is vaak gewenst
          • Maak een account aan op het JoHo World Supporter platform, deel je ervaringen en plaats bijvoorbeeld een request om anderen te betrekken

           

          Hoe weet je dat je geld voor vrijwilligerswerk in het buitenland op de goede plek terecht komt?

          Hoe weet je dat je geld voor vrijwilligerswerk in het buitenland op de goede plek terecht komt?

          Hoe weet je dat je geld voor vrijwilligerswerk in het buitenland op de goede plek terecht komt?

           

          Kostenplaatjes en kostenindelingen bij vrijwilligerswerk in het buitenland

          • Kostenplaatjes zijn er in alle soorten en maten. Wat bij de ene organisatie is inbegrepen, is bij een andere juist exclusief of bij de volgende is helemaal geen sprake van een bepaalde kostenpost.
          • Zoom dus in als je een bedrag vermeld ziet staan als vrijwilligersfee of programma-kosten.
          • Check altijd goed of de organisatie alle kosten kan verantwoorden.
          • Sommige organisaties hebben een duidelijk overzicht met waar het geld precies heen gaat.
          • Hebben ze geen duidelijk overzicht? Stel je vragen aan de organisatie. Een professioneel opererende organisatie zal je altijd -globaal of tot in detail- inzicht willen en kunnen geven in waar jouw vrijwilligersbijdrage aan wordt besteed.

          Voorbeeld 1 van een kostenindeling bij vrijwilligerswerk in het buitenland

          • operationele kosten in het gastland: x % (bv. accommodatie, transfer, maaltijden)
          • operationele kosten van de bemiddelende organisatie: x%
          • bijdrage aan de lokale projectorganisatie: x %
          • reserves: x %

          Voorbeeld 2 van een kostenindeling:

          Deelnamekosten: x%

          • informatiepakket
          • training en deelnamebijeenkomst
          • ticket-advies
          • verzekerings-advies
          • visumhulp
          • contactpersoon in NL
          • 24-uur noodnummer
          • accommodatiehulp en screening host families

          Projectkosten: x%

          • introductie bij aankomst
          • kennismaking met accommodatie en werkplek
          • kost en inwoning
          • begeleiding door een vrijwilligerscoördinator
          • voortdurende voorlichting rondom veiligheid en gezondheid ter plaatse
          • ondersteuning bij noodgevallen
          • evt. visumverlenging

          Overheadkosten: x%

          • staffkosten, zowel NL als lokaal
          • voorlichting en marketing, bijhouden websites
          • promotie
          • kantoorkosten & faciliteiten

          Voorbeeld 3 van een kostenindeling

          Inbegrepen in de programmakosten:

          • airport pick-up & transfer van en naar accommodatie
          • introductiemeeting
          • cultureel programma en excursies gedurende de week
          • accommodatie en maaltijden (3 per dag, ook in de weekends)
          • dagelijks transport naar de projectlocatie
          • begeleiding door vrijwilligerscoördinator en projectcontactpersonen
          • informatiehandboek
          • hulp bij afsluiten verzekering en boeken van je reis
          • vrijwilligerstraining
          • certificaat

          Niet inbegrepen in de programmakosten:

          • vlucht (intercontinentaal en eventueel lokaal)
          • weekendexcursies
          • reserveringskosten
          • reisverzekering
          • verklaring omtrent gedrag
          • vaccinaties
          • visum
          • persoonlijke uitgaven
          Gratis vrijwilligerswerk kiezen of toch beter vrijwilligerswerk met een eigen bijdrage doen?

          Gratis vrijwilligerswerk kiezen of toch beter vrijwilligerswerk met een eigen bijdrage doen?


          Betalen voor vrijwilligerswerk?

          • Niet iedereen realiseert zich altijd dat er in het algemeen een bijdrage wordt gevraagd voor vrijwilligerswerk, de lokale kost en inwoning of de begeleiding.
          • Als vrijwilliger ga je naar een bepaald land of kies je voor een bepaalde organisatie omdat je de mensen daar wilt ondersteunen.
          • Lokale organisaties of projecten hebben vaak moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ze hebben al genoeg problemen om hun eigen medewerkers of om het project te voorzien van de benodigde zaken.
          • Ze hebben vaak helemaal geen middelen om vrijwilligers op te vangen, te vervoeren en te onderhouden.
          • Ze zijn blij dat er vrijwilligers komen, maar hechten vaak meer waarde aan vaste medewerkers. Daar hebben ze vaak ook meer aan, omdat vrijwilligers komen en weer gaan.
          • Met je bijdrage ondersteun je het project, zodat ze bijvoorbeeld extra bedden voor een opvanghuis kunnen kopen, lesmaterialen kunnen aanschaffen of simpelweg de energiefactuur.
          • Bij organisaties die geen bijdrage vragen, is de kans groter dat er een oneerlijke concurrentie ontstaat. Je neemt ten slotte de plaats in van een lokale werknemer. Indien het betaald vrijwilligerswerk is, heb je vaak een lokale begeleider die betaald wordt. Hiermee wordt de oneerlijke concurrentie weer gecompenseerd.

          Betalen voor kost en inwoning?

          • Als je in een gastgezin terecht komt, hebben die veel meer kosten dan normaal, zoals extra water, gas en elektriciteit en drie maaltijden per dag. Veel gastgezinnen kunnen dit simpelweg niet aan zonder een bijdrage.
          • Als het project een slaapplaats over heeft, geven ze die liever aan een vaste lokale medewerker of aan bijvoorbeeld een extra kind dat kan worden opgevangen.
          • Als je bij een gastgezin verblijft, ondersteun je ook weer een lokaal gezin dat dan net weer wat meer inkomsten binnen krijgt.
           

          Wat moet je in gedachte houden wanneer je een keuze maakt om wel of niet dagelijkse bijdrage te betalen voor vrijwilligerswerk in het buitenland?

          • Heb je voldoende middelen? Kies dan een betrouwbaar project of organisatie die in het verleden bewezen heeft oog te hebben voor de lange termijn.
          • Ga bij je zelf na of je wat meer geld wilt uitgeven aan kwaliteit of dat je kiest voor een voordelige optie die een wat mindere kwaliteit of duurzaamheid biedt.
          • Heb je geen geld? Ga dan bij een organisatie aan de slag die weinig kosten vraagt maar die wel de instelling heeft om duurzaam te zijn.
          • Je betaalt vaak een bijdrage zodat een project kan blijven bestaan. Een project of organisatie is vaak afhankelijk van sponsors en heeft soms moeite om rond te komen. Soms is er een minimale sponsorbijdrage naast de directe kosten voor je kost en inwoning, dit bedrag kan je via crowdfunding onder familie en vrienden bij elkaar brengen om de kosten voor jezelf te beperken.
          • Je gaat vrijwilligerswerk doen om iets bij te dragen aan een project en een land, je kiest voor een bepaald project omdat het jou aantrekt of omdat je dat project graag zou willen ondersteunen. Het zou dan jammer zijn als de organisatie van dat project al zijn financiën besteedt aan jouw onderkomen. Het zou helemaal jammer zijn als het project het financieel niet meer kan opbrengen om door te gaan door bijvoorbeeld te weinig subsidies. Vandaar dat een organisatie een projectbijdrage verwacht van vrijwilligers. Hierdoor help je in het voortbestaan van het project.
          • Denk er dus goed over na of je wel of niet wilt betalen voor vrijwilligerswerk.
          • Ben je erg zelfstandig en wil je het zelf regelen, dan is een bemiddelingsorganisatie misschien niet de beste keuze.
          • Houd er rekening mee dat vrijwilligerswerk met dieren vaak duurder is. 
          Waarom wel of niet kiezen voor een (Nederlandse) bemiddelingsorganisatie voor vrijwilligerswerk in het buitenland?

          Waarom wel of niet kiezen voor een (Nederlandse) bemiddelingsorganisatie voor vrijwilligerswerk in het buitenland?

          • Een goed georganiseerde bemiddelingsorganisatie kan gemiddeld drie keer zoveel gastgezinnen voorzien van vrijwilligers, stagiairs en taalstudenten.

          • Een betrouwbare bemiddelingsorganisatie neemt je erg veel werk uit handen en zorgt voor goede begeleiding in Nederland en ter plekke.

          • Ze kunnen bijvoorbeeld een vrijwilligersplek, huisvesting, een airport pick-up, een trainingsweekend en begeleiding ter plaatse regelen.

          • In sommige gevallen zal er ook een Nederlands contactpersoon aanwezig zijn.

          • Vaak gaan er meerdere vrijwilligers tegelijkertijd, dus je gaat niet in je eentje. Maak dus voor jezelf uit of je juist andere Nederlandse vrijwilligers om je heen wilt waar je eventueel op terug kunt vallen of dat je juist meer contact wilt met de lokale bevolking en meer op jezelf wilt zijn.

          • Een bemiddelingsorganisatie moet vaak de keuze maken tussen óf veel gastgezinnen voorzien van vrijwilligers en op die manier veel gezinnen voorzien van een extra inkomen óf minder gastgezinnen voorzien van vrijwilligers en hen zo een hoger bedrag kunnen geven.

          • Daarnaast is diezelfde keuze ook te maken met betrekking tot projecten. Hoe meer projecten je ondersteunt en voorziet van vrijwilligers, hoe meer mensen je kunt helpen. Aan de andere kant heb je dan ook meer kosten om alles in goede banen te laten lopen. Je hebt bijvoorbeeld meer lokaal personeel nodig. Als je kiest voor een beperkt aantal projecten hou je alles beter in de hand en kun je een project van meer inkomsten en vrijwilligers voorzien. Je bereikt echter minder mensen.

          • Een bemiddelingsorganisatie kan lokaal voor veel werkgelegenheid zorgen. Zo heeft bijvoorbeeld een lokale organisatie 10 lokale mensen in dienst. Die 10 mensen onderhouden samen weer zo'n 100 familieleden.

          Wat zijn de voordelen en nadelen van kort vrijwilligerswerk in het buitenland?

          Wat zijn de voordelen en nadelen van kort vrijwilligerswerk in het buitenland?

          Kan je vrijwilligerswerk doen voor één of twee weken in het buitenland?

          • Er zijn zeker projecten te vinden waar je al voor één of twee weken terecht kunt.
          • Ook kun je combinaties maken tussen meerdere projecten, waarbij je in bijvoorbeeld de eerste week in een ander project werkt dan de tweede week. 
          • Vaak worden dit soort projecten in combinatie aangeboden met een (min of meer georganiseerde) reis.

          Waarom zou je kort vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

          • Vrijwilligerswerk doen voor een relatief korte periode kan een mooie manier zijn om voor jezelf te onderzoeken of dit type werk in het buitenland bij je past. Om wellicht later te kiezen voor een volgende vrijwilligersbijdrage voor een langere periode.
          • Ook is het een mooie manier om de 'eco-footprint' (de milieu-afdruk die je maakt door te reizen per milieubelastend vliegtuig) te verkleinen: ja, je reist op een milieu-onvriendelijke manier, maar anderzijds lever je als onderdeel van je reis ook een maatschappelijke bijdrage. Kies je voor een kortdurend natuurproject, dan geef je ook 'letterlijk' iets terug aan die natuur.
          • Veel vrijwilligers die een korte periode beschikbaar zijn combineren hun vrijwilligersinzet met het leren van een taal, waarbij je bijvoorbeeld in de ochtend in de schoolbanken zit en 's middags helpt in een project.

          Wat zijn de voor- en nadelen van kort vrijwilligerswerk in het buitenland?

          • Meewerken in een sociaal of natuurproject geeft je ook extra inzicht in de cultuur van het land waar je bent; het bied je meestal de mogelijkheid méér contact te leggen met lokale inwoners, te leren van hun gewoontes en gebruiken, dan wanneer je alleen door een land reist.
          • Ook de financiële bijdragen die je levert door kortdurend vrijwilligerswerk te doen heeft als het project goed is opgezet een langere termijn effect; de projectorganisatie kan hierdoor een of meerdere locals een baan geven, je geeft een financiële bijdrage aan het hostel of gastgezin waar je verblijft, je eet meestal in lokale restaurants. En ook al is dat 'maar' voor een of enkele weken: die bijdrage is er dus wel degelijk.
          • Qua inhoud van het werk als je "slechts" een korte periode beschikbaar bent moet je bijvoorbeeld denken aan bouwprojecten of jongerenkampen, waarin je in een aantal dagen een concrete "klus" aanpakt. Denk aan het schilderen van een school, het opruimen/schoonmaken van een vervuild geraakt natuurgebied of het tellen van een populatie van een bepaalde diersoort.
          • Vooral bij projecten met kinderen of natuuronderzoek kun je pas een echte bijdrage leveren als je langer blijft.
          • Natuurlijk hebben de meeste projectorganisaties het liefst dat je je voor een langere periode aan een project verbindt. Daarmee is de kans groter dat je een wezenlijke bijdrage levert.
          • Een andere manier om je impact duurzamer te maken als korte-termijn-vrijwilliger is door voorafgaand aan je project, of na terugkeer in je eigen land, betrokken te zijn en te blijven. Vertel anderen over het project, over hoe ook zij bijdragen kunnen leveren (bijvoorbeeld financieel, of door op afstand inhoudelijke bij te dragen), maak mensen donateur of zorg op een andere manier voor extra fondsenwerving. Daarmee komt de relatief korte periode dat je actief bent in het project zelf toch in een ander licht te staan.
          • Ook voor je eigen persoonlijke ontwikkeling kan het doen van vrijwilligerswerk voor een of enkele weken zinvol zijn. Door je project gericht te kiezen kun je bijvoorbeeld aftasten of een bepaald werkveld ook in de praktijk écht bij je past. Het zal niet de eerste keer zijn dat een student van studie verandert, of een professional een ander carrièrepad kiest, door de ervaring die zij in het buitenland hebben opgedaan. Hoe kortstondig ook.
          • Belangrijk is uiteraard wel om je verwachtingen te temperen -mocht je die onbewust toch hebben- over hoe je écht een verschil kunt maken in deze korte periode.
          Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke bestemming kan je het beste kiezen?

          Vrijwilligerswerk in het buitenland: welke bestemming kan je het beste kiezen?

            Welke bestemmingen zijn aan te raden bij vrijwilligerswerk van 1 tot 2 weken?

            • Malta
            • Israël
            • Turkije
            • Spanje
            • Marokko
            • Griekenland

            Welke bestemmingen zijn aan te raden bij vrijwilligerswerk van 3 tot 4 weken weg?

            • bovenstaande bestemmingen +
            • Suriname - Panama - Costa Rica - Argentinië
            • Nepal - Sri Lanka – Thailand
            • Zuid-Afrika - Ghana - Kenia - Namibië

            Welke bestemmingen zijn aan te raden bij vrijwilligerswerk van 4 weken tot 2 maanden?

            • bovenstaande bestemmingen +
            • USA - Canada
            • Bolivia - Peru - Ecuador - Guatemala
            • Filipijnen - India - Indonesië - Cambodja
            • Malawi - Kameroen - Oeganda

            Welke bestemmingen zijn aan te raden bij vrijwilligerswerk met een talencursus?

            • Vrijwilligerswerk in combinatie met een taalcursus is zeker aan te raden!
            • Verblijf tijdens je cursus bij een gastgezin zodat je én de taal beter kunt leren én je je meteen onderdompelt in de cultuur en gewoonten. Daarna kun je goed communiceren met de lokale bevolking en wordt het vrijwilligerswerk een stuk leuker en kun je beter bijdragen.
            • Latijns-Amerika is een erg populaire bestemming om deze combinatie te doen. Je kunt bijvoorbeeld eerst een aantal weken Spaans leren en daarna je Spaans meteen in de praktijk brengen via vrijwilligerswerk. Een andere mogelijkheid is om het gelijktijdig te doen, dus 's ochtends Spaans en 's middags vrijwilligerswerk.

            Bestemmingen

            • Spaans: Bolivia - Ecuador - Argentinië - Sevilla – Madrid - Peru - Costa Rica - Panama - Honduras
            • Engels: Malta - Kaapstad – Sydney - USA
            • Swahili: Kenia
            • Portugees: Brazilië
            • Frans: Parijs - Nice
            • Chinees (Mandarijn): Beijing
            • Italiaans: Calabrië - Rome - Bologna

            Welke bestemmingen zijn aan te raden bij vrijwilligerswerk met dieren?

            Waar kan je als 'vrouw alleen' met weinig reis ervaring het beste naartoe gaan?

            • Bij voorkeur ga je eerst een keer in Europa alleen (of met een vriendin) op reis voordat je verder op avontuur gaat.
            • Ben je daar te eigenzinnig voor, kijk dan eens naar een bemiddelende organisatie (één die ervaring heeft met jongere of onervaren vrijwilligers) en zoek een relatief veilige bestemming uit.
            • Relatief veilige bestemmingen voor vrijwilligerswerk zijn, naast Europese bestemmingen, landen als Curaçao, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, USA en Japan.
            • Vervolgens kom je uit bij bestemmingen als China, Thailand, Filipijnen, Ghana, Egypte, Suriname, Argentinië, Chili en Costa Rica.
            • Tot slot vind je veel 'vrijwilligerswerkstarters' in Zuid-Afrika, Malawi, Indonesië, Peru, Bolivia en India.

            Welke bestemmingen zijn dan aan te raden als je voor het eerst alleen op pad gaat?

            • Ga je voor het eerst alleen op pad, dan kan het geen kwaad om in Europa te blijven. Thuis is aardig dichtbij en je kunt er zo op een veilige manier achter komen of je het leuk vindt om alleen op pad te gaan.
            • Wil je toch ver weg, ga dan naar een Westers land als Australië of Nieuw-Zeeland.
            • Je kunt bijvoorbeeld via een Nederlandse bemiddelingsorganisatie gaan, zodat je goede begeleiding krijgt. Je wordt dan vaak van het vliegveld gehaald, er wordt huisvesting geregeld en je hebt altijd een aanspreekpunt voor als je het niet meer ziet zitten of als je tegen dingen aanloopt.
            Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over vrijwilligerswerk voor volwassenen en ouderen

            Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over vrijwilligerswerk voor volwassenen en ouderen

            Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen als je wat ouder bent en waarom zou je die beslissing maken?

            Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen als je wat ouder bent en waarom zou je die beslissing maken?

            Waarom zou vrijwilligerswerk in het buitenland doen als je wat ouder bent?

             

            Kan je als volwassene ook vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

            • Het is zeker weten mogelijk!
            • Het idee dat vrijwilligerswerk alleen geschikt is voor jongeren, klopt niet. Juist wat meer jaren op de teller kun je juist een waardevolle bijdrage leveren omdat je vaak meer werkervaring, levenservaring en mensenkennis hebt en bovendien meestal steviger in je schoenen staat.
            • Zo kan je je kennis in zetten om ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen vooruitgang te boeken, omdat deze laatste vaak de nodige kennis en ervaring hiervoor missen. Op deze manier zijn de ondernemers steeds beter in staat om zelfstandig te werk te gaan en zelf te zorgen voor een duurzame ontwikkeling van hun onderneming.
            • Bovendien draag je, als oudere vrijwilliger, jouw kennis niet alleen over aan de lokale bevolking maar vaak ook aan de jongere en minder ervaren vrijwilligers.

            Waarom zou je als 30, 40 of 50+'er als vrijwilliger aan de slag gaan?

            • Naast het feit dat de wat oudere vrijwilligers vaak een schat aan ervaring en kennis hebben waar een organisatie veel aan kan hebben, zijn deze vrijwilligers zélf ook vaak op zoek naar een buitenlandervaring met een bepaald doel, waarbij ze zich kunnen inzetten voor gemeenschappen in andere delen van de wereld.
            • Het werkt dus twee kanten op: in ontwikkelingslanden is er behoefte aan expertise en ervaring en tegelijkertijd is er bij deze vrijwilligers behoefte aan een reis met meer diepgang.
            Waar moet je als oudere op letten als je vrijwilligerswerk in het buitenland uitzoekt?

            Waar moet je als oudere op letten als je vrijwilligerswerk in het buitenland uitzoekt?

            Dingen die je jezelf af zou kunnen vragen voordat je als vrijwilliger mee gaat helpen bij een internationaal project:

            Locatie

            • Waar wil je heen?
            • Wil je naar een locatie ver weg of liever dichter bij huis (in Europa)?
            • Wil je vrijwilligerswerk doen in een ander westers land of juist in een land met een hele andere culturele achtergrond?

            Tijd

            • Hoe lang wil je weg?
            • Op welke termijn wil je weg?
            • Is er een specifieke periode dat je naar het buitenland wilt (bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden, of omdat je in een bepaalde maand vrij kan krijgen van werk)?

            Fysiek

            • Ben je fit genoeg voor het werk dat je graag wilt doen?
            • Heb je bepaalde wensen (of eisen) aan je huisvesting (denk aan een eigen kamer, stromend water, gelijkvloers)?

            Reisgenoten

            • Ga je alleen op pad?
            • Wil je graag met alleen leeftijdsgenoten samenwerken of juist ook graag met jongere vrijwilligers?

            Wat wil je bijdragen

            • Welke toevoeging kun jij met je levenservaring en werkervaring leveren, met andere woorden waar kom je het meest tot je recht?
            • Welke vaardigheden of kennis wil je overdragen?
            • Wat zou je zelf willen leren over jezelf of aan vaardigheden, etc?
            Waar kan je als volwassene sociaal vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

            Waar kan je als volwassene sociaal vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

            Waar kan je als volwassene goed sociaal vrijwilligerswerk in het buitenland doen?

            Zie hieronder een selectie uit de mogelijkheden, zoek verder per land en bestemming

            • Midden- en Zuid-Amerika: Er zijn diverse mogelijkheden om als vrijwilliger mee te helpen in arts & crafts o.a. in Guatemala, Mexico, Peru.
            • Bolivia: blindeninstituut, opvang van straatkinderen, kindermuseum in Sucre, weeshuizen, scholen, gezondheidszorg rond Cochabamba, indiaanse bevolking bij Titicacameer.
            • Bolivia: Engels op de universiteit van Cochabamba en zelf Spaanse of Quechua-les krijgen.
            • Chili: lesgeven.
            • Ghana: Meehelpen aan projecten op scholen, in de kinderopvang en in de gezondheidszorg, journalistiek-radio; werkzaamheden kunnen variëren van het geven van voorlichting tot helpen bij het onderwijs + vertaling. Projecten bij Accra, Kumasi, Cap Coast, Takoradi en Koforidua.
            • Kenia: vrijwilligerswerk in een Banda (Keniaans dorp) of public health center.
            • Namibie: lesgeven als vrijwilliger op scholen of aan de universiteit.
            • Senegal: projecten rond Dakar op gebied van mensenrechten, in de kinderopvang of de gezondheidszorg en veel in scholen, let op de voertaal is Frans, dus mocht je dat niet spreken dan kan je van tevoren een cursus volgen.
            • Sri Lanka: Engels geven in kleine dorpen verspreid over het land aan kinderen en volwassenen.
            • Zuid-Afrika: in de regio Waterberg kan je Engelse les (maar daarnaast ook sport of iets anders) geven aan kinderen van lokale landarbeiders.

             

            Welke organisatie zijn het meest geschikt voor vrijwilligerswerk in het buitenland als je wat ouder bent?

            Welke organisatie zijn het meest geschikt voor vrijwilligerswerk in het buitenland als je wat ouder bent?

            Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je terecht als je veel werkervaring hebt?

            Projecten voor professionals

            • Casa de Alegria: mogelijkheden voor professionele vrijwilligers met ervaring in creatieve en/of psychomotorische therapie
            • Ontmoet Afrika: specifieke opdrachten voor professionals, bijvoorbeeld op het gebied van microfinanciering, duurzaam toerisme, marketing, techniek, MKB
            • PUM: netwerk van senior experts die actief zijn over de hele wereld
            • Kaya responsible travel

            Projecten op maat

            • SIW: hun vrijwillige regiospecialisten gaan dan samen met jou kijken welk project het beste bij jou aansluit en welke voorbereiding je hiervoor nodig hebt
            • Ready4life

            Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je terecht als je onderwijservaring hebt?

            Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je terecht als je wat ouder bent?

            • Granny aupair: Focust op 50+ vrouwen die als au pair willen werken maar heeft ook diverse sociale vrijwilligersprojecten waar deze doelgroep actief gezocht wordt
            • Het andere reizen: biedt groepsreizen inclusief vrijwilligerwerk aan, voor 50-plussers
            • Kaya responsible travel: je kunt aangeven dat je graag met andere oudere vrijwilligers wilt werken> Je kunt een privékamer krijgen of minder fysiek werk verrichten
            • Ontmoet Afrika: al jaren een kleinschalige maar betrouwbare organisatie
            • Ready4life: je kunt bijvoorbeeld prive-accommodatie krijgen. Andere wensen ook bespreekbaar
            • Samenwerkvakanties: projecten met een christelijke grondslag
            • SIW: heeft projecten die alleen toegankelijk zijn voor oudere vrijwilligers (leeftijdsgrenzen bijvoorbeeld 40 - 75 jaar in Duitsland en minimaal 55 jaar oud in Italië)

            Bij welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je met jong en oud samen aan het werk zijn?

            • SIW: biedt bijvoorbeeld projecten waarbij bij het plaatsen van deelnemers speciaal op spreiding van de leeftijden wordt gelet (bijvoorbeeld de helft van de deelnemers jonger dan 30 en de andere helft ouder dan 30)
            • Volunteers for Peace
            • POD volunteers
            • Ready4life
            Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over gezinnen, jongeren en kinderen

            Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over gezinnen, jongeren en kinderen

            Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen met kinderen of een gezin?

            Kan je vrijwilligerswerk in het buitenland doen met kinderen of een gezin?

            vrijwilligerswerk in het buitenland doen met kinderen of een gezin

            • Sommige vrijwilligers willen er graag ‘even tussenuit’ bij hun baan, anderen zijn op zoek naar een bijzondere invulling van hun vakantie.

            • Meestal is er één maar: ze willen hun gezin liever niet achterlaten. Dit hoeft gelukkig helemaal geen reden te zijn om geen vrijwilligerswerk te gaan doen in het buitenland. Er zijn namelijk genoeg projecten waarbij families meer dan welkom zijn om te helpen, zodat ze met elkaar een unieke ervaring kunnen beleven waar ze nog lang van kunnen nagenieten.

            • Vrijwilligersprojecten die geschikt zijn voor mensen met (jonge) kinderen worden ook vaak familieprojecten genoemd.

            • Bij sommige familieprojecten kunnen alleen families zich inschrijven, bij andere projecten kunnen naast families ook andere vrijwilligers zich aanmelden.

            • Bij de werkzaamheden wordt dan vaak speciaal rekening gehouden met de kinderen.

            • Ook worden er soms speciale activiteiten georganiseerd die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen.

            Wat kan je je afvragen voordat je met je kinderen mee gaat helpen bij een vrijwilligersproject in het buitenland?

            Wat kan je je afvragen voordat je met je kinderen mee gaat helpen bij een vrijwilligersproject in het buitenland?

            • Waar wil je heen? Ver weg of dichtbij huis, in een ander westers land of juist in een ontwikkelingsland?
            • Hoe lang wil je weg?
            • Hoe zullen je kinderen omgaan met een nieuwe omgeving, met andere mensen en met het slapen in een ander bed en het eten van vreemd eten? Zijn je kinderen oud genoeg om zelf mee te helpen of hebben ze juist de hele dag een oppas nodig, of een ouder die ze verzorgt?
            •  Welke verschillende (werk-)ervaringen wil je je kinderen bieden? Houd dit in je achterhoofd bij het uitkiezen van een project.
            • Ben je je ervan bewust dat de gebieden waar je vrijwilligerswerk gaat doen onveiliger kunnen zijn dan Nederland? Je zult je kinderen extra goed in de gaten moeten houden.
            • Als je lang naar het buitenland gaat met je gezin, zul je waarschijnlijk voor een bepaalde vorm van onderwijs willen zorgen voor je kinderen. Hoe pak je dit aan, wil je dit zelf doen of wil je dit uitbesteden aan zoiets als een internationale school?
            Waarom zou je ervoor kiezen om met je gezin vrijwilligerswerk te doen in het buitenland?

            Waarom zou je ervoor kiezen om met je gezin vrijwilligerswerk te doen in het buitenland?

            Waarom met je gezin vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

            • Vrijwilligerswerk met je gezin biedt je de kans om samen een unieke ervaring te beleven.

            • Een andere reden voor mensen met een gezin om vrijwilligerswerk te willen doen in het buitenland is juist om hun kinderen mee te nemen om hen op die manier iets mee te kunnen geven van hoe mensen in ontwikkelingslanden leven en hoe je samen iets voor anderen kunt betekenen.

            • Als je samen met je gezin een tijdje in een ontwikkelingsland woont en hier vrijwilligerswerk doet, zul je elkaar steeds beter leren kennen en bovendien zul je samen ook het land en haar cultuur op een andere manier leren kennen dan tijdens een doorsnee vakantie in dat land.

            Welk soort vrijwilligerswerk kan je met je gezin in het buitenland doen?

            Welk soort vrijwilligerswerk kan je met je gezin in het buitenland doen?

            Welk soort vrijwilligerswerk kan je met je gezin in het buitenland doen?

            • Het zijn vooral de sociale projecten, lesgeefprojecten en sportprojecten die geschikt zijn voor gezinnen.

            • Binnen een sociaal project in een weeshuis voor kinderen van verschillende leeftijden kunnen de kinderen uit het gezin vaak gemakkelijk aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes en kunnen hun ouders helpen met de activiteiten die ze doen.

            • Zijn de kinderen in het gezin al iets ouder, dan is een lesgeefproject op een kleuterschool ook geschikt.

            • Als kind van 12 of 13 bent kun je je ouders al prima helpen met eenvoudige educatieve werkzaamheden voor kleuters.

            • Kies je als gezin voor een sportproject op een school, dan kunnen de kinderen makkelijk meedoen met de sportlessen.

            • Misschien heb je als ouder wel specifieke werkervaring, bijvoorbeeld op medisch gebied of op het gebied van het opzetten van een nieuwe business. Het is soms mogelijk om een combinatie van projecten te vinden, waarbij de ene ouder zijn of haar specifieke ervaring inzet en de andere ouder met de kinderen een sociaal project doet.

            Waar moet je op letten?

            • Meestal is het zo dat de kinderen gewoon mee kunnen draaien met hun ouders in een project. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van hun leeftijd.

            • In het geval van erg jonge kinderen, is het vaak ook mogelijk dat bijvoorbeeld één van de ouders bij het project werkt en de ander thuis (bij het gastgezin en de eigen kinderen) blijft. Let hier op bij het uitzoeken van een project.

             

            Vrijwilligerswerk in het buitenland & Vacatures

            Vraag- en aanbod van doorlopende mogelijkheden

            Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over bemiddelende organisaties en projecten

            Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over bemiddelende organisaties en projecten

            Waarom wel of niet kiezen voor een (Nederlandse) bemiddelingsorganisatie voor vrijwilligerswerk in het buitenland?

            Waarom wel of niet kiezen voor een (Nederlandse) bemiddelingsorganisatie voor vrijwilligerswerk in het buitenland?

            • Een goed georganiseerde bemiddelingsorganisatie kan gemiddeld drie keer zoveel gastgezinnen voorzien van vrijwilligers, stagiairs en taalstudenten.

            • Een betrouwbare bemiddelingsorganisatie neemt je erg veel werk uit handen en zorgt voor goede begeleiding in Nederland en ter plekke.

            • Ze kunnen bijvoorbeeld een vrijwilligersplek, huisvesting, een airport pick-up, een trainingsweekend en begeleiding ter plaatse regelen.

            • In sommige gevallen zal er ook een Nederlands contactpersoon aanwezig zijn.

            • Vaak gaan er meerdere vrijwilligers tegelijkertijd, dus je gaat niet in je eentje. Maak dus voor jezelf uit of je juist andere Nederlandse vrijwilligers om je heen wilt waar je eventueel op terug kunt vallen of dat je juist meer contact wilt met de lokale bevolking en meer op jezelf wilt zijn.

            • Een bemiddelingsorganisatie moet vaak de keuze maken tussen óf veel gastgezinnen voorzien van vrijwilligers en op die manier veel gezinnen voorzien van een extra inkomen óf minder gastgezinnen voorzien van vrijwilligers en hen zo een hoger bedrag kunnen geven.

            • Daarnaast is diezelfde keuze ook te maken met betrekking tot projecten. Hoe meer projecten je ondersteunt en voorziet van vrijwilligers, hoe meer mensen je kunt helpen. Aan de andere kant heb je dan ook meer kosten om alles in goede banen te laten lopen. Je hebt bijvoorbeeld meer lokaal personeel nodig. Als je kiest voor een beperkt aantal projecten hou je alles beter in de hand en kun je een project van meer inkomsten en vrijwilligers voorzien. Je bereikt echter minder mensen.

            • Een bemiddelingsorganisatie kan lokaal voor veel werkgelegenheid zorgen. Zo heeft bijvoorbeeld een lokale organisatie 10 lokale mensen in dienst. Die 10 mensen onderhouden samen weer zo'n 100 familieleden.

            Waarom zou ik wel of niet voor een kleinschalige, lokale organisatie kiezen wat betreft vrijwilligerswerk in het buitenland?

            Waarom zou ik wel of niet voor een kleinschalige, lokale organisatie kiezen wat betreft vrijwilligerswerk in het buitenland?

            • De eventuele bijdrage die je betaalt, gaat rechtstreeks naar het project of de lokale organisatie.
            • Je regelt meer zelf, dus je kunt ook meer zelf in de hand houden.
            • Het is kleinschaliger, dus je kan de enige vrijwilliger zijn, of je hebt een paar (internationale) vrijwilligers om je heen. Hierdoor heb je sneller contact met de lokale bevolking dan wanneer je met een grote groep gaat.
            • De kans om meer werkzaamheden en verantwoordelijkheid te nemen, is groter bij een kleinschaliger project.
            • Nadeel is dat je in veel gevallen niet zeker weet of de organisatie betrouwbaar is en of je in een 'goed' gastgezin terecht komt.
            • Het kost meer tijd om alle zaken te regelen.
            Bij welke organisatie kan je het beste vrijwilligerswerk doen in het buitenland als je een specifieke bestemming of bijzonder project zoekt?

            Bij welke organisatie kan je het beste vrijwilligerswerk doen in het buitenland als je een specifieke bestemming of bijzonder project zoekt?

                Welke organisatie bieden korte vrijwilligersprojecten in het buitenland aan voor 1 tot 3 weken?

                Sociale projecten

                Wildlife en natuurprojecten

                Welke organisatie bieden langere vrijwilligersprojecten aan in het buitenland?

                Welke organisaties bieden je vrijwilligerswerk in het buitenland aan als onderdeel van een groepsreis ?

                Welke organisaties bieden vrijwilligerswerk in het buitenland aan op het gebied van dierenverzorging en duurzaamheid

                Zie ook:

                Uitgelichte organisaties:

                Welke organisaties bieden vrijwilligerswerk in het buitenland aan op bijzondere bestemmingen?

                Zie ook:

                Uitgelichte voorbeelden:

                Welke organisaties voor vrijwilligerswerk in het buitenland zijn door Nederlanders opgezet of staan onder Nederlandse leiding

                 

                Log in voor meer tips en organisaties met bijzondere projecten

                 

                 

                 

                Bij welke organisatie kan je het beste vrijwilligerswerk doen in het buitenland per sector, studiegebied of werkveld?

                Bij welke organisatie kan je het beste vrijwilligerswerk doen in het buitenland per sector, studiegebied of werkveld?

                Bij welke organisaties kan je het beste vrijwilligerswerk doen in het buitenland?

                 

                Uitgelichte organisaties

                Per sector

                Meer lezen:

                 

                  Log in voor meer tips en organisaties met vrijwilligerswerk per sector

                  Bij welke organisaties kan je gratis vrijwilligerswerk doen in het buitenland of zijn er lage kosten of subsidies?

                  Bij welke organisaties kan je gratis vrijwilligerswerk doen in het buitenland of zijn er lage kosten of subsidies?


                  Welke organisaties bieden voordelig of gratis vrijwilligerswerk aan

                  Welke factoren maken gratis of voordelig vrijwilligerwerk mogelijk?

                  • Wanneer je jezelf langer aan een project verbindt daalt over het algemeen de kosten per week, of wordt het bijvoorbeeld na de tweede maand gratis
                  • Wanneer je kwalificaties meebrengt die directe meerwaarde opleveren voor een project, bijvoorbeeld omdat je een ervaren dierenarts, tandarts of meubelmaker bent, dan is dat soms een reden om de kostprijs te verlagen
                  • Wanneer je meer uren per dag bereid bent te werken, bijvoorbeeld door volledige diensten te draaien in een hostel, of door 6 dagen per week volledig mee te draaien op een boerenbedrijf, zal vaak in kost en inwoning worden voorzien.
                  • Wanneer je voor langere tijd op een vaste plek in het buitenland verblijft, voorbeeld voor je studie, kan je lokaal vrijwlligerswerk doen bijvoorbeeld bij een sportclub, studievereniging of binnen de culturele sector. Dit type lokaal vrijwilligerswerk is meestal gratis.

                  Waar kan je subsidies of fondsen regelen voor je vrijwilligerswerk in het buitenland?

                  • EVS (European Voluntary Service) moedigt mensen aan om vrijwilligerswerk te gaan doen in Europa. Ze ondersteunen veel projecten in Europa en de omringende landen. Als vrijwilliger krijg je meestal kost en inwoning, zakgeld en vaak wordt een flink deel van je vliegticket vergoed.
                  • Europees Solidariteitskorps biedt kansen aan jongeren die een betekenisvolle bijdrage willen leveren aan de samenleving. Als jongere tussen 17 en 30 jaar kan je in een project worden geplaatst als vrijwilliger of in het kader van een stage, een leerlingplaats of een baan. Breed spectrum van activiteiten, altijd tussen twee en twaalf maanden, vergoeding van reiskosten, onderdak en maaltijden plus bij stages veelal een dagvergoeding.
                  • Erasmus+: is een programma dat subsidies ter beschikking stelt aan jongeren voor vrijwilligerswerk in Europa. De hoofddoelstelling van het programma is het bevorderen van tolerantie tussen jongeren, in het bijzonder binnen Europa.
                  • NCDO biedt informatie over subsidie die kan worden toegekend aan projecten die in het buitenland plaatsvinden, waar Nederlandse mensen worden bereikt en waarbij men gebruik maakt van Nederlandse fondsen.
                  • zie ook Fondsenwerving & Crowdfunding: in buitenland en NL
                    Bij welke organisatie kan je vrijwilligerswerk doen het buitenland vanuit het geloof of christelijke overtuiging?
                    Bij welke organisaties kan je werken of vrijwilligerswerk doen in het buitenland als je nog nog geen 18 maar 14, 15, 16 of 17 jaar oud bent?

                    Bij welke organisaties kan je werken of vrijwilligerswerk doen in het buitenland als je nog nog geen 18 maar 14, 15, 16 of 17 jaar oud bent?

                    Vrijwilligerswerk doen of stagelopen in het buitenland

                    • Er zijn vrijwilligersprojecten waar ook jongeren onder de 18 jaar aan mee kunnen doen.
                    • Kies bijvoorbeeld voor een bestemming binnen Europa. Zo ben je dicht bij huis en kom je er op een veilige manier achter of je het leuk vindt om vrijwilligerswerk te doen.
                    • Veel projecten worden geregeld via een bemiddelingsorganisatie waarbij je met meerdere jongeren vrijwilligerswerk gaat doen.
                    • Taalcursus Spanje (Salamanca, Barcelona) is ook een prima optie.
                    • Wil je toch verder van huis, kies dan in ieder geval voor een goede bemiddelingsorganisatie. Zo krijg je wat meer begeleiding en zekerheid.

                    Organisaties die vrijwilligersprojecten in het buitenland aanbieden als je nog geen 18 jaar bent zijn o.a

                    Nederlandse bemiddelaars:

                    Organisaties die vrijwilligersprojecten in het buitenland aanbieden voor gezinnen met kinderen onder de 18:

                    Nederlandse aanbieders:

                    Organisaties die ook stageplekken bieden voor studenten onder de 18:

                    Betaald werk zoeken in het buitenland als je nog geen 18 bent

                    • Log in voor de mogelijkheden voor betaald werk in het buitenland als je nog geen 18 bent
                    • Bij de meeste organisaties geldt dat je kan vertrekken in het jaar dat je 18 wordt, en bij een aantal kan het al van vanaf jongere leeftijd

                     

                    Log in voor meer tips, meer organisaties + de mogelijkheden voor betaald werk in het buitenland als je nog geen 18 bent

                    Vrijwilligerswerk het buitenland: uitgelichte sectoren met vacatureservice

                    Vrijwilligerswerk het buitenland: uitgelichte sectoren met vacatureservice

                    Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

                    Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

                    Alle landen en bestemmingen

                    Alle landen en bestemmingen

                    Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland I

                    Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland I

                    Vrijwillig Wereldwijd

                    Vrijwillig Wereldwijd is een kleinschalige organisatie die de mooiste lokale projecten in meer dan 10 landen ondersteunt op de continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ze zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk en stags in het buitenland kunnen leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van een goede begeleiding en jarenlange ervaring doen ze er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat ze op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

                    .... lees meer over deze organisatie of sector

                    Wereldstage & Wereldstap

                    Al sinds 2000 regelt Wereldstage meeloopstages, projectstages en afstudeeropdrachten voor studenten op Curaçao. In de loop van de jaren zijn daar verschillende andere programma's en diensten bijgekomen zoals tussenjaarprogramma's, vrijwilligerswerkbemiddeling, werkbemiddeling en de begeleiding van professionals die tijdelijk op Curaçao werken. De dienstverlening richt zich op een goede voorbereiding voor je vertrek naar Curaçao en een ervaren begeleiding tijdens je verblijf. Wereldstage steunt lokale projecten door vrijwilligers te plaatsen en zelf actief sociale initiatieven op te zetten.

                    .... lees meer over deze organisatie of sector

                    Let's Go Africa

                    Let's Go Africa is een Nederlandse bemiddelingsorganisatie voor stages en vrijwilligerswerk in Afrika. Het doel van de organisatie is om studenten, vrijwilligers en jonge professionals wereldwijd in contact te brengen met lokale projecten en organisaties in Afrika.

                    .... lees meer over deze organisatie of sector
                    Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland II

                    Partnerselectie: Vrijwilligerswerk in het buitenland II

                     

                    Vrijwilligerswerk in het buitenland & Voorbereiding

                    Meeneemlijst & Checklists: wat regel je voordat je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

                    Meeneemlijst & Checklists: wat regel je voordat je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

                    Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                     

                    0 - Planten water gegeven of geregeld?
                    0 - Vuilniszakken geleegd?
                    0 - Laatste etensresten weggegooid?
                    0 - Verwarming op de gewenste temperatuur?
                    0 - Is je gasfornuis uit?
                    0 - Deuren en ramen dichtdoen?
                    0 - Paspoort bij je?
                    0 - E-ticket of vliegticket bij je?
                    0 - Vertrektijd gecheckt?
                    0 - Pinpassen bij je?
                    0 - Creditcard en/of traveler cheques en/of debetcard bij je?
                    0 - Voldoende cash geld bij je ?
                    0 - Deur op slot gedaan (even laten controleren door je reisgenoot anders schrik je onderweg dat je het niet zeker meer weet?

                     

                    Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    0 - Planten laten verzorgen
                    0 - Huisdieren laten verzorgen
                    0 - Gas, water, elektriciteit regelen
                    0 - Deuren en ramen afsluitbaar maken
                    0 - Kostbaarheden opbergen
                    0 - Bewaarservice post regelen / alternatief regelen
                    0 - Datakluis gegevens aanvullen / alternatief regelen
                    0 - Koelkast en vriezer ontdooien of leegmaken
                    0 - Goed de vertrektijden controleren

                    Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

                    • Het is vaak handig om je gegevens achter te laten bij vrienden of familie. Kom je in nood of raak je zelf je gegevens kwijt dan kan je hier altijd nog op terugvallen.

                    Denk aan :

                    0 - Telefoonnummers van jezelf en/of reispartners
                    0 - Telefoonnummers van je reisorganisatie
                    0 - Alarmnummers van je verzekering, creditcard en pinpassen
                    0 - Paspoortnummergegevens
                    0 - Medische gegevens indien van toepassing
                    0 - Gegevens van je vliegtickets: nummers en tijden
                    0 - Reservesleutels

                    Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over je verzekerde situatie

                    Vrijwilligerswerk in het buitenland: vragen en antwoorden over je verzekerde situatie

                    Waarom specifiek verzekeren tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland?

                    Waarom specifiek verzekeren tijdens vrijwilligerswerk in het buitenland?

                    • Deelnemen aan een vrijwilligersproject is een leerzame ervaring. Je werkt aan je eigen kennis & talenten en draagt bij aan de ontwikkeling van die van een ander, krijgt nieuwe internationale competenties, levert jouw bijdrage aan een betere wereld en het voegt ook nog eens waarde toe aan je cv.
                    • Er is echter wel een aantal punten waar je bij stil moet staan als je vrijwilligerswerk gaat doen in het buitenland.

                    Wat zijn de risico's en de aandachtspunten bij vrijwilligerswerk in het buitenland?

                    • Vrijwilligerswerk projecten, stichtingen of NGO's bieden doorgaans geen (goede) verzekering, of ze bieden een verzekering die alleen geldig is als je aan het werk bent
                    • Als een reisverzekering dekking biedt voor vrijwilligerswerk, geldt er bijna altijd een uitsluiting voor specifieke werkzaamheden die de verzekeraar als risicovol beschouwt. Dit is met name het geval als je bijvoorbeeld gaat werken met (zware) machines, wilde dieren of in de medische sector.
                    • Soms verricht je werkzaamheden waarvoor je niet bent opgeleid of waarmee je weinig ervaring hebt; een ongeluk zit dan in een klein hoekje
                    • Het is voor een doorlopende reisverzekering een vereiste is dat je ook een Nederlandse basiszorgverzekering hebt. Bij werk, stage of vrijwilligerswerk komt de dekking van een Nederlandse zorgverzekering te vervallen als je in het buitenland langer dan drie maanden een vergoeding krijgt met een waarde van meer dan  €170 per maand  (lees daar elders meer over of vraag advies aan).

                    Wat kun je doen?

                    • In de advieswijzer voor verzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland kun je zien welke verzekeringen voldoende dekking bieden voor jouw activiteiten.
                    Waarom specifiek verzekeren voor werken met (wilde) dieren in het buitenland?

                    Waarom specifiek verzekeren voor werken met (wilde) dieren in het buitenland?

                    • Overal ter wereld zijn er reservaten, opvanglocaties en dierentuinen waar je als stagiair of vrijwilliger de handen uit de mouwen kunt steken.
                    • Behalve 'schattig' of 'indrukwekkend' is 'onvoorspelbaar' ook een woord dat je aan wilde dieren mag toeschrijven.
                    • Werken met wildlife is dan ook niet vrij van gevaren. Als een schattig aapje ineens venijnig blijkt te kunnen bijten kan dit lelijke verwondingen en zelfs ziektes opleveren.
                    • Omdat veel verzekeraars werken met dieren uitsluiten van dekking is het belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan.
                    Waarom en waar specifiek verzekeren als je medische werkzaamheden gaat verrichten in het buitenland?

                    Waarom en waar specifiek verzekeren als je medische werkzaamheden gaat verrichten in het buitenland?

                    Waarom en waar specifiek verzekeren als je medische werkzaamheden gaat verrichten in het buitenland?

                    • Ga je als vrijwilliger, stagiair of werknemer in een buitenlands ziekenhuis werken, dan is dat in het algemeen een bijzondere en leerzame ervaring. Je wisselt kennis uit met de lokale artsen en draagt je steentje bij in de wereld. Het is bij medische werkzaamheden wel van belang aandacht te besteden aan het uitkiezen van een passende verzekering.
                    • Bij vrijwel alle reis- en zorgverzekeringen is sprake van uitsluitingen zodra er een bepaalde soort medische werkzaamheden in het buitenland verricht gaan worden.
                    • Lees meer in de vragen en antwoorden over het verzekerd zijn tijdens een verblijf in het buitenland waarbij ook sprake is van medische werkzaamheden en check de betrokken advieswijzer voor medische werkzaamheden als vrijwilliger, stagiair, verpleegkundige of arts
                    Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland: advieswijzer en vrijwilligersverzekeringen vergelijken

                    Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in het buitenland: advieswijzer en vrijwilligersverzekeringen vergelijken

                    Welke dekking adviseert JoHo bij vrijwilligerswerk in het buitenland? 

                    JoHo adviseert iedereen die vrijwilligerswerk in het buitenland gaat verrichten om te zorgen dat:

                    • ze een verzekering hebben die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen en vrijwilligerswerk verrichten.
                    • ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
                    • ze verzekerd zijn voor SOS hulpverlening en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen gebeurt, of met de directe familie.
                    • ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
                    • ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
                    • ze zich goed verzekeren tegen aansprakelijkheid zowel voor, na als tijdens de vrijwillige werkzaamheden.
                    • ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
                    • ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.

                    Waar moet je extra op letten als je goed verzekerd vrijwilligerswerk wilt doen in het buitenland?

                    Je medische kosten

                    • Je kunt te maken krijgen met medische kosten die niet worden gedekt door je zorgverzekering omdat je in het buitenland zit of omdat je vrijwillige werkzaamheden verricht.
                    • Ga je langer dan 3 maanden werkzaamheden verrichten (met vergoeding) dan is je Nederlandse zorgverzekering niet meer van toepassing, en is een speciale verzekering, die ook zorg in het buitenland dan nog volledig dekt, een alternatief.

                    Je aansprakelijkheid tijdens vrijwilligerswerk

                    • Je kunt aansprakelijk worden gesteld als jij schade toebrengt aan personen of aan goederen.

                    Je vrijwillige werkzaamheden

                    • Ga je vrijwillige werkzaamheden verrichten in de zorg, met wilde dieren of bijvoorbeeld met gevaarlijke machines, kijk dan in de speficieke advieswijzers.

                    Je bestemming

                    • Ga je werken in een Verdragsland, of eerste-werkdagland, dan kan de dekking van je Nederlandse zorgverzekering vervallen vanaf de eerste dag dat je gaat werken (of gaat stagelopen met een vergoeding).
                    • Check hier welke landen 'Verdragslanden' en eerste-werkdaglanden zijn.

                    Vrijwillig werken binnen Europa of in een Verdragsland*

                      Werken met vergoeding van meer dan 190 euro per maand binnen Europa of in een Verdragsland*

                      Werk met vergoeding van minder dan 190 euro per maand binnen Europa of in een Verdragsland*

                      Vrijwillig werken buiten Europa of in een niet-Verdragsland*

                      Als je korter of langer dan 3 maanden gaat werken, met of zonder vergoeding in een land buiten Europa dat geen Verdragsland is, kies dan één van de volgende verzekeringen:

                      Vrijwillig werken met een duur van langer dan één jaar in het buitenland

                      Werken onder speciale omstandigheden of in een specifiek beroep

                      Fondsenwerving en crowdfunding bij projecten en initiatieven in het buitenland - Activiteiten- en themabundel

                      Fondsenwerving en crowdfunding bij projecten en initiatieven in het buitenland - Activiteiten- en themabundel

                      Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?

                      Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?

                      • Bij fondsenwerving gaat het er vooral om de andere partij goed te kennen.
                      • Partners besteden hun beschikbare budget vanuit een bepaalde motivatie of een bepaald belang.
                      • Wanneer je fondsen werft, is het de kunst door de bril van de partner naar je eigen organisatie te kijken: wat heeft een partner als doelstelling of als motief om te geven en wat kan mijn organisatie daarin betekenen?
                      • Fondsen en sponsors dragen met name bij aan projecten in plaats van aan organisaties. Laat iedereen ervaren wat het doel is waarvoor je werkt. Je creëert daarmee bewustwording en interesse.
                      • Heb je een ANBI status, dan kunnen donateurs hun donaties aftrekken van de inkomstenbelasting.

                      Welke soorten (particuliere) fondsenwerving zijn er?

                      • het organiseren van aansprekende evenementen.
                      • het opzetten en onderhouden van een donateursbestand.
                      • het houden van collectes.
                      • crowdfunding via social media.
                      • de persoonlijke benadering.
                      • het verwerven van legaten.

                      Donaties

                      • Een donatie is een gift van een particulier waar geen directe tegenprestatie tegenover staat.
                      • Particulieren doneren vanuit verschillende motieven:
                        • emotie, identificatie met het probleem: ik geef vanuit woede, liefde, verdriet, angst, schuldgevoel, teleurstelling, vreugde.
                        • aanzien en ego: ik geef en zie mij eens geven.
                        • communitybelang en sociale druk: ik geef omdat iedereen geeft.
                        • moraal: ik geef omdat mijn religie, levensovertuiging of afkomst mij dat leerde.
                        • eigenbelang: ik geef omdat ik er iets voor terugkrijg.
                      • Er zijn, grof gezien, vier groepen donateurs.
                        • de groep die altruïstisch doneert en niet zozeer hoeft te weten wat er met een donatie wordt gedaan.
                        • de groep die altruïstisch doneert en die tegelijkertijd het wel belangrijk vindt om te weten waaraan het geld wordt besteed.
                        • de groep die doneert omdat dat in de toekomst voordeel voor henzelf kan opleveren.
                        • de groep die ook denkt aan eigenbelang, maar vooral kiest voor organisaties die transparant en professioneel zijn. Ze willen geïnformeerd worden over wat er met het geld gebeurt, al begrijpen ze dat een deel nodig is voor de organisatie.
                      • Onderzoek dus wat de belangrijkste motieven van jouw gevers zijn en pas daar je acties, uitingen, toonzetting, boodschap en middelen op aan.
                      • Donateurs werven kan op allerlei manieren; bijvoorbeeld via social media, direct mail, telemarketing, collectes etc. Voor kleine organisaties is het effectief om persoonlijke gesprekken te houden. Je kunt meer uitleggen, intonatie inzetten, emotie tonen, alle zintuigen aanspreken. Je kunt alle vragen beantwoorden en direct mogelijke belemmeringen of redenen om niet te geven wegnemen. Je kunt de gift direct regelen en bijvoorbeeld helpen de machtiging in te vullen.
                      • Bij acquisitie van nieuwe donateurs is het raadzaam het eerste vraagbedrag niet te hoog te maken, bijvoorbeeld tussen de 10 en 20 euro.
                      • Om donateurs te behouden, moet je investeren in de relatie. Ga zo persoonlijk mogelijk met donateurs om. Informeer hen bijvoorbeeld regelmatig over activiteiten. 
                      • Een effectieve wijze is je ‘trouwe’ donateurs te vragen kennissen en vrienden donateur te maken.
                      • Donateurs houden niet van overkill; toets goed hoe vaak je donateurs kunt benaderen en op welke toon. Betrek je donateurs inhoudelijk, zodat ze 'vanzelf' financieel gaan steunen.
                      • Zoek regelmatig nieuwe 'kringen' donateurs en zorg dat je database onderscheid kan maken tussen verschillende categorieën donateurs. Dan hoef je niet iedere keer een beroep te doen op dezelfde groep.

                      Crowdfunding

                      • Crowdfunding is een vorm van fondsenwerving, waarbij je mensen via social media mobiliseert, hen in actie laat komen en hen oproept giften te doen.
                      • kies een concreet en aansprekend geefobject (een concreet project of concrete activiteit) met een concreet financieel en tastbaar resultaat.
                      • denk er over na wat je vraagt: een donatie, lidmaatschap, investering of lening.
                      • schrijf een eerlijk en bescheiden verhaal of maak filmpje dat kan inspireren en mobiliseren.
                      • zet eventueel goodies in: kleine compensaties en bedankjes voor de fondsverstrekker.
                      • zoek deelnemers op via Facebook, Instagram, LinkedIn, je eigen e-mailbestanden en de bestanden van je vrijwilligers.
                      • houd gevers op de hoogte van je project en de voortgang en doe dat ook zonder dat je ze opnieuw om geld vraagt.
                      • lees ook de 10 uitgevonden wielen over crowdfunding.

                      Grote giften

                      • Grote giften kunnen gelden zijn, maar bijvoorbeeld ook kunstcollecties.
                      • Laat zien dat je als instelling in staat bent zorgvuldig met een grote schenking om te gaan.
                      • Een echte grote giftencampagne vraagt dat je zorgvuldig mensen benadert die veel geld kunnen besteden, bij voorkeur via anderen die hen kennen.
                      • De kosten van de acquisitie van grote giften ligt rond de 8 tot 12 procent van de inkomsten. Dat is weinig in vergelijking met diverse andere methoden, zoals direct marketing.
                      • Geef donateurs bij grote giften de mogelijkheid dat hun naam wordt genoemd (en geef het bedrag een symbool: diamant, goud, zilver, brons) en laat zien wat de fiscale voordelen van het doen van een gift zijn.
                      • Denk na aan wie je geld vraagt: mensen geven aan mensen. Bij grote giften moet juist het persoonlijke verhaal overtuigen.

                      Nalatenschappen

                      • Erflaters besluiten dat een deel van hun erfenis na hun overlijden naar een goed doel gaat. Uitgangspunt is dat iemand het goede doel wil laten delen in zijn of haar nalatenschap.
                      • Hoe de gehele of gedeeltelijke erfenis wordt verdeeld, kan worden vastgelegd in een uiterste wilsbeschikking.
                      • In het testament kunnen onder meer erfgenamen worden aangewezen (dit is een erfstelling) en legaten worden gemaakt.
                      • Nalatenschappen zijn bij uitstek iets voor kleinere lokale organisaties. Daar ken je vaak de bezoekers en donateurs, met wie de band sterk kan zijn. 
                      • Maak duidelijk dat nalatenschappen ook welkom zijn. Wees niet te beducht om deze geefmogelijkheid in al je uitingen te zetten!

                      Evenementen

                      • Een evenement biedt de mogelijkheid om donateurs of eenmalige giften te werven. De naamsbekendheid van je organisatie kan erdoor worden vergroot en het imago kan worden verbeterd.
                      • Een aansprekend evenement genereert publiciteit die de betrokkenheid van gevers bij je doelen kan vergroten.
                      • Het kan het onderwerp van jouw organisatie op de agenda zetten van beleidsmakers en beslissers over geld.
                      • Met een evenement kun je geld ophalen via het heffen van entreegelden, ludieke acties, een veiling, winst op consumpties of het werven van sponsors voor het event.
                      • De beheersing van een groot evenement is tegelijkertijd geen gemakkelijke klus is. Een niet-geslaagd evenement is slecht voor je imago. Als de opkomst slecht is kun je met een financiële strop blijven zitten. Het organiseren van evenementen vergt veel tijd en geld. 
                      • Je kunt er ook voor kiezen om derden, zoals scholen, verenigingen of Rotary’s, te vragen een fondsenwervende activiteit te organiseren: dat bespaart veel tijd!

                      Mailings versturen

                      • Met mailings vertel je de donateurs bij voorkeur een boeiend, persoonlijk verhaal met warmte en menselijke emotie.
                      • Toets brieven en acties eerst, voordat je breed aan de slag gaat.
                      • Met interviews, panels of (online-)enquêtes leer je van je doelgroepen hoe ze reageren als je gaat werven.

                      Campagne voeren

                      • Op basis van de inkomstenstrategie en je plan kun je bij een speciaal groot project ervoor kiezen een campagne te houden.
                      • Dat betekent een plan dat zich over langere tijd uitstrekt waarbij datgene waarvoor je geld werft centraal staat door zichtbare publieksacties op social media, kranten, tijdschriften en op de radio en (lokale) tv.
                      • Vaak wordt een publiekscampagne ingezet als een deel van het geld al binnen is van bijvoorbeeld overheden en fondsen. De campagne roept er dan toe op de laatste gelden bij te dragen.

                      Subsidies aanvragen

                      Organisaties en overheden die subsidies verstrekken hanteren verschillende criteria voor subsidieverlening. Overlappende kenmerken:

                      • Subsidie wordt niet verleend aan privépersonen, maar aan in Nederland geregistreerde rechtspersonen (zoals een stichting of vereniging).
                      • Bij het project in een ontwikkelingsland moet het particuliere initiatief een actieve relatie hebben met een lokale uitvoerende organisatie.
                      • De aanvrager moet beschikken over een projectplan en een begroting. Sommige organisaties leveren een ‘format’ aan dat de vorm bepaald van het projectplan terwijl bij andere organisaties je vrij bent om een eigen projectplan in te dienen.
                      • De meeste subsidieverstrekkers financieren een deel van de kosten, en verwachten dat je zelf in staat bent om bij andere donateurs de rest van de financiering te krijgen. Sommige subsidieverleners ondersteunen bij fondsenwerving.
                      • Over het algemeen worden projecten die al gestart zijn niet gesubsidieerd. Het is dus belangrijk om subsidie aan te vragen voordat de eerste activiteiten plaatsvinden.
                      • Veel organisaties die subsidie verlenen hanteren een lijst van landen waar zij projecten subsidiëren. Het is dus belangrijk om voor de aanvraag te achterhalen voor welke projecten en landen er subsidie verleend kan worden.
                      Wat zijn aandachtspunten als je (ontwikkelings-)projecten en social businesses wilt financieren?

                      Wat zijn aandachtspunten als je (ontwikkelings-)projecten en social businesses wilt financieren?

                      Inzicht in kosten

                      • stel je er op in: het vaststellen van kosten -zowel in je thuisland als in je projectland- is vaak een heel proces van schattingen, cijfers, nieuwe schattingen, tussentijds aangepaste inkoopprijzen, verlopen offertes, koersschommelingen enz.
                      • voor veel mensen, waar ook ter wereld, is het maken van begrotingen en financiële ramingen niet eenvoudig, worden onbedoeld fouten gemaakt of is het gewoon lastig alles in één keer helder te overzien
                      • maak in je begrotingsopzet minimaal een onderscheid tussen 1) eenmalige investeringen (investeringsbegroting) 2) jaarlijks terugkerende kosten (exploitatiebegroting) en 3) financiële middelen waarmee je de kosten gaat dekken (dekkingsplan)
                      • denk naast directe projectkosten ('exploitatie terplekke') ook aan kosten voor:
                        • fondsenwerving
                        • pr & publiciteit, websites, nieuwsbrieven, folders, beurzen
                        • reiskosten (van jezelf, van bestuursleden, maar ook door coördinatoren terplekke); zowel kosten voor regulier ingeplande (werk)bezoeken als onverwachte kosten bij meer acute ontwikkelingen
                        • salarissen (van jezelf, van andere direct actief betrokkenen)
                        • training & opleiding
                        • communicatie tussen 'hier' en 'daar'
                        • evaluatie sessies & rapportage kosten
                        • (bank)transacties
                        • kosten rondom inflatie en koersverlies
                        • kantoorkosten
                        • onkostenvergoedingen
                      • twijfel je over de hoogte van kosten, of heb je gewoon te weinig kennis en inzicht of kostenramingen reeël zijn, probeer deze dan altijd te laten checken door deskundigen, soortgelijke projectinitiatieven of andere objectieve contactpersonen: laat meerdere mensen meelezen

                      De start

                      Is er eenmaal inzicht in de grootste projectkosten, dan kent de start van de financiering daarvan meestel geen grote hobbels. Aan financiering meestal geen gebrek; iedereen gaat graag mee in je enthousiaste plannen. Denk aan onder andere:

                      • directe familie
                      • kennissen
                      • vrienden
                      • vrienden van vrienden
                      • bedrijven
                      • vermogensfondsen
                      • crowdsourcing: haal via internet (crowdsourcing platforms) en social media geld op bij veel mensen, die allen een relatief kleine bijdrage doen

                      Het duurzame(r) vervolg

                      • geld kan (nog steeds) komen van donateurs en plaatselijke bedrijven
                        • als dat de enige bron van structurele financiering blijft dan maakt dat het project niet erg duurzaam c.q. toekomstbestendig
                      • geld kan komen via subsidies: Grote Nederlandse ontwikkelingsorganisaties hebben speciale "subsidieloketten" voor kleinschalige initiatieven en er zijn ook diverse kleinere fondsen
                      • geld kan komen vanuit de (lokale) overheid
                        • vaak in combinatie met eigen bijdragen en/of andere fondsen, subsidies, kerkgenootschappen of bedrijven
                      • geld kan komen van projectactiviteiten die inkomsten opleveren
                        • hou wel rekening met een lange aanlooptijd en extra investeringen, voordat activiteiten rendabel worden
                        • de scheidslijn tussen sociale en commerciële activiteiten is niet altijd even helder meer en soms zijn eerst extra kennis of (ondernemers)vaardigheden nodig; scheiding in aansturing van beide typen activiteiten lijkt wenselijk
                        • winst maken versus fondsen en subsidies aantrekken gaat niet altijd goed samen of vertroebelt belangen
                        • winst maken die volledig terugvloeit in het sociale project kan de financiële prikkel halen uit de mensen die primair verantwoordelijk zijn voor een goed renderend bedrijf
                        • voldoende toezicht is nodig op de commerciële activiteiten en de hoogte van afdracht aan het sociale project; toezicht en controle op afstand zonder goede counterparts is vaak lastig
                        • let op dat de nieuwe commerciële activiteiten (gefinancierd vanuit het buitenland) niet volledig ten koste gaan van kansen voor lokale ondernemers
                      • een groter deel van de financiën wordt door de projectdoelgroep zelf betaald
                        • bijvoorbeeld een verplichte bijdrage aan het schoolgeld of aan een watervoorziening
                        • vooral werkbaar waar het gaat om kleinere kostenposten
                        • organisatie en transparante administratie is noodzakelijk
                      • de afbouw van financiële steun kan goed samengaan met een juist meer duurzame inzet als projectpartner, door bijvoorbeeld te focussen op kennisoverdracht, training of begeleiding, extra pr & publiciteit, inhoudelijke hulp op afstand, etc.

                      Wel of geen 'strijkstok'?

                      • overhead- en organisatie kosten, directeurssalarissen, dure panden, fourwheeldrives en kostenverslindende wervingscampagnes: veel internationale hulporganisaties moeten telkens het beeld proberen te weerleggen dat het geld van hun donateurs niet goed terecht komt
                      • "iedere euro wordt direct besteed aan de mensen waar mijn project voor is": veel particulier iniatiefnemers gebruiken juist het ontbreken van die strijkstok in hun marketing
                      • in de praktijk blijkt echter dat ook bij particuliere initiatiefnemers gemiddeld zo'n 15% van het budget niet primair kan worden besteed aan de doelgroep waarvoor het project is gestart c.q. aan kosten opgaat die gemaakt worden op een andere plaats dan de projectlocatie
                      • factoren als projectlocatie, projectthema, projectfinanciering, communicatiebeperkingen, budgetgrootte, reikwijdte van het project, grootte van de projectdoelgroep, eisen rondom verslaglegging en projectperiode en het inbouwen van begeleiding en kennisopbouw zijn allemaal van invloed op het percentage dat niet primair wordt besteed aan de projectdoelgroep
                      • redelijk gehanteerde organisatiekosten hebben vaak ook een positiever effect op projectkwaliteit en effectiviteit. Bijvoorbeeld het tegen een reeël bedrag op de loonlijst zetten van jezelf als initiatiefnemer en het tegen lokale salarissen belonen van je lokale medewerkers zorgt er waarschijnlijk voor dat zowel jij als zij niet alleen in kosten van levensonderhoud kunnen blijven voorzien, maar het ook langer leuk blijven vinden en volhouden
                      Wat zijn eerste aandachtspunten als je een beroep wilt doen op financiële steun van derden?

                      Wat zijn eerste aandachtspunten als je een beroep wilt doen op financiële steun van derden?

                      Iedereen die zich aan het voorbereiden is op een wereldreis, vrijwilligersproject, baan, stage of studie in het buitenland loopt tegen (soms flinke) investeringen op. Hoe goed en tijdig je ook zoekt, hoeveel bronnen je ook afgaat en hoe goed je de opties ook tegen elkaar afweegt.

                      Bedenk je dan wel dat:

                      • je thuis bespaart.
                      • je in veel gevallen investeert in lokale systemen & organisaties (van het lokale hostel tot het gastgezin waar je verblijft en van het natuuronderzoeksproject tot het lokale reisbureau).
                      • je een persoonlijke groei & ontwikkeling meemaakt die ook geld mag kosten (niet voor niets is een veelgehoorde reactie onder terugkomers “het was het geld dubbel en dwars waard”).

                      Wat velen vergeten in de drukke voorbereidingen voor vertrek, is dat er talloze mogelijkheden zijn om een deel of soms zelfs de gehele kosten terug te verdienen.

                      • Hoe eerder je begint (een aantal maanden voor vertrek) hoe groter je kansen op succes.
                      • Bedenk dat er naast jou vele, vele, vele anderen zijn die vaak dezelfde organisaties benaderen i.v.m. sponsoring: wees creatief in wie je benadert en met name de manier waarop je dat doet (bijv. humor en relativering zijn goede instrumenten).
                      • Hou vol. De truc is om véél organisaties en instanties te benaderen en toch een persoonlijke stijl te handhaven (niets erger dan een brief die begint met “beste potentiële sponsor”, probeer altijd een contactpersoon te achterhalen).
                      • Maak je trip niet afhankelijk van het vinden van financiële ondersteuning, zie het als een welkom extraatje waardoor de uitgebreidere versie van je plannen mogelijk wordt.

                      De belangrijkste do’s op een rij

                      • Hou een brainstormsessie waarbij je alles en iedereen in je omgeving opschrijft die je op welke manier dan ook zou kunnen ondersteunen (in de contactfase: vraag door naar andere contacten die mogelijk kunnen ondersteunen, zodat je een zo groot mogelijk netwerk opbouwt).
                      • Lees je in, in de materie en verzamel concrete info over bijv. het ontwikkelingsproject waarin je mee gaat draaien, zodat het verhaal dat je gaat houden inhoudelijk zo goed mogelijk wordt.
                      • Benadruk bij het benaderen van potentiële sponsors de impact die je met jouw reis en verblijf in het buitenland gaat maken: wat ga je ter plaatse bereiken, hoe ga je dat aanpakken en hoe betrek je de lokale bevolking erbij; kortom betrek ze inhoudelijk bij hetgeen je gaat doen.
                      • KISS: Keep It Short & Simple; ellenlange boekwerken zullen niet worden bekeken.
                      • Tast eerste enkele reacties af, vraag actief om feedback en verbeter zonodig je verhaal voordat je de grote groep gaat benaderen.
                      • Denk ook eens aan ondersteuning via (korting op) producten, verzekeringen en andere praktische zaken die je nodig zult hebben; het hierdoor bespaarde geld kun je aan andere zaken uitgeven. Vaak is men hiertoe eerder bereid dan simpelweg een paar honderd euro aan jou over te maken. Sponsoring van of korting op tickets is vaak lastig te bereiken. De marges op tickets zijn nihil, dus de ruimte voor korting ook en de meeste airlines geven hun jaarlijkse sponsorbudget (gericht op bedrijven, events en heel soms particulieren) al 3 keer uit.
                      • Presenteer je aanvraag met de nadruk op het doel dat je nastreeft en niet zozeer op de “leuke trip die je gaat maken”.
                      • Wees specifiek over het bedrag dat je nodig hebt (stem het wel af op de doelgroep die je aanschrijft).
                      • Zorg dat je financiële gegevens inzichtelijk en transparant zijn. Werk aan een goede begroting en stuur deze mee (zodat het niet lijkt alsof je nog een extra zakcentje wilt binnenhalen).
                      • Benadruk voor jou belangrijke data (wanneer ga je spullen aanschaffen, wanneer ga je de reis boeken, wanneer vertrek je), zodat je het ten eerste concreet maakt en ten tweede de sponsoring niet “te laat” komt (met name bij sponsoring in natura).
                      • Durf te vragen wanneer je het geld, de producten of de dienst met korting mag verwachten en geef concreet aan waar het geld aan zal worden besteed.
                      • Geef ALTIJD feedback: hou je sponsoren voor vertrek, tijdens je verblijf of reis en na thuiskomst op de hoogte. Stuur niet een cc-tje van de mail die je ook aan vrienden & familie stuurt, maar maak het zo specifiek/op de doelgroep afgestemd mogelijk zodat het bruikbaar is voor interne en externe publicatie door de sponsor.
                      • Informeer de partij die je sponsort zo concreet en uitgebreid mogelijk over eventuele belastingaftrekmogelijkheden van de gift; uiteraard vergroot dit je kans op succes.
                      Wat zijn voorbeelden van acties die je kunt ondernemen als je financiële middelen bij derden wilt ophalen?

                      Wat zijn voorbeelden van acties die je kunt ondernemen als je financiële middelen bij derden wilt ophalen?

                      • Benader de redacties van lokale en regionale kranten (denk ook aan internetredacties) of radiostations; achterhaal de contactpersoon die betrokken is bij jouw onderwerp en geef ze niet het zoveelste sfeerverhaaltje, maar neem een originele insteek die aansluit bij wat er in jouw lokale/regionale omgeving leeft. Het rondzenden van een persbericht (lokaal/regionaal) kan ook werken, mits kort en bondig opgesteld met de belangrijkste data in de eerste 5-6 regels plus een pakkende titel.
                      • Benader zo veel mogelijk bedrijven in je directe omgeving (welk bedrijf wil niet geassocieerd worden met concrete ontwikkelingsprojecten of met het avontuurlijke karakter van een wereldreis), denk bijv. aan jouw maandelijkse bijdrage aan het personeelsblad of extern bedrijfsmagazine.
                      • Organiseer lezingen/thema-uren op lagere of middelbare scholen of help een school een uitwisselingsproject opzetten in ruil voor een steunactie vanuit de school.
                      • Organiseer een lokaal event omtrent jouw reis en verblijf in het buitenland. Zie je jezelf niet direct taarten bakken voor jouw charity event (alhoewel dit in Amerika vaak wel succesvol is!), wees dan creatief in de opzet (denk bijv. ook aan jeugdclubs, sportclubs, gemeenteraad etc.).
                      • Een evenement kan bijv. een veiling zijn, een diner, een sportwedstrijd, etc. Zoek bedrijven of instellingen die bereid zijn het evenement te sponsoren. Op websites van grotere stichtingen zijn vaak voorbeelden te vinden van evenementen.
                      • Denk ook bijv. aan donaties i.v.m. jubilea, lustrums etc.; vaak heeft men meer behoefte aan het ondersteunen van concrete kleinschalige projecten dan aan het doorstorten van geld naar grotere goede doelen organisaties.
                      Hoe zet je crowdfunding campagnes in om financiering te regelen voor jouw periode in het buitenland?

                      Hoe zet je crowdfunding campagnes in om financiering te regelen voor jouw periode in het buitenland?

                      Niet genoeg financiële middelen en toch naar het buitenland? Start een crowdfunding campagne!

                      Een tekort aan financiële middelen kan een buitenlandervaring in de weg zitten. Uiteraard zijn er diverse beurzen te bemachtigen, maar dat zal niet altijd lukken of er is net geen beurs voor jouw studie/werk/onderzoeksdoel beschikbaar. Denk dan eens aan de mogelijkheid van crowdfunding.

                      • een crowdfunding campagne kost veel tijd en energie.
                      • tegelijkertijd zijn er vele success stories, waar mensen zowel extra middelen ophaalden als hun netwerk met nieuwe kennis en inzichten versterkten.
                      • het verstevigt een aantal persoonlijke competenties en vaardigheden; je moet immers jezelf in de markt gaan zetten, nadenken over je profilering, je doet ervaring op op het gebied van (online) campagne voeren.
                      • je runt als het ware een persoonlijk project; als je het serieus aanpakt doe je ervaring op met alle fasen van projectmanagement.
                      • een succesvol gerunde crowdfunding campagne voeg je uiteraard toe aan je CV!

                      Do's

                      • betrek iedereen die je kent bij je campagne: familie, vrienden, kennissen, buren, studiegenoten...een zo breed mogelijke relevante selectie uit je netwerk
                      • selecteer een aantal mensen die ambassadeur van je campagne kunnen en willen zijn, om daarmee jouw campagne en bereik naar een hoger level te tillen. Maak ze onderdeel van jouw "campagneteam".
                      • laat in alle campagnefasen vooral het doel van jouw buitenlandse reis zien (inhoudelijk!, anders dan "het lijkt me leuk" of "het is een avontuur"); dat kan ook zijn welke competenties je denkt te verkrijgen of verstevigen
                      • benadruk op welke manier je crowd (de omgeving) kan profiteren van jouw periode in het buitenland
                      • schroom niet om onbekenden te benaderen, bijvoorbeeld organisaties die een inhoudelijke relevantie hebben met jouw doel in het buitenland
                      • de kracht van succesvolle crowdfunding campagnes ligt in het bereiken van een hoge gunfactor: vertel met passie, vertel beeldend en laat je verhaal aansluiten op de belevingswereld van degene die je aanspreekt
                      • vraag om hulp (een duidelijke "call2action"): wat wil je dat de ontvanger gaat doen; dat kan geld doneren zijn, maar dat kan soms ook het delen van je verhaal zijn (bereik vergroten!), of inhoudelijk betrokken raken bij wat je gaat doen
                      • geef regelmatige updates, óók na het beëindigen van je campagne; gebruik daar een relevant platform voor
                      • denk ook aan offline promotie van je campagne, daarmee maak je je campagne authentieker (men gaat zien dat je bereid bent méér te doen dan alleen online aandacht te vragen)
                      • start op tijd met het maken van een campagneplan en zorg voor een handige timing; beperk tegelijkertijd de tijd dat je concrete financieringsvraag ("doorlooptijd") loopt. Onderzoek leert dat projecten die maximaal 30 dagen lopen een slagingskans hebben van 45-60%; bij projecten die 120 dagen lopen daalt de slagingskans naar 25%
                      • vlak na de opstart van je campagne en vlak voor de sluiting van je campagne wordt het meeste geld gestort; stel je daar op in
                      • filmpjes kunnen ondersteunen, maar maak het authentiek (niet te gelikt), benadruk ook hier weer je passie en inhoudelijke doelen
                      • gebruik humor in je campagne, hou het inhoudelijk maar maak het ook weer niet té serieus, combineer je passie met plezier zodat dat afstraalt op je crowd

                      Ontdek meer

                      • start een campagnebundel bij World Supporter, waar je middels blogs, foto's, video's, requests en andere tools in alle fasen van je campagne en van je periode in het buitenland eenvoudig updates kan maken en delen
                      Waar let je op als je een aanvraag voor fondsen, beurzen of subsidie gaat indienen?

                      Waar let je op als je een aanvraag voor fondsen, beurzen of subsidie gaat indienen?

                      • lezen is de basis van veel succes: lees eerst goed de voorwaarden van het fonds dat je aanschrijft
                      • twijfel je of je in aanmerking komt, bel of mail dan even naar het fonds om te vragen of het zin heeft een aanvraag in te dienen
                      • let op een eventuele specifieke doelgroep ("alleen afgestudeerden", "alleen vrouwen")
                      • let op de maximale periode dat je in het buitenland mag zijn
                      • kijk of er een maximum hoogte van de (financiële) bijdrage is
                      • check of er specifieke eisen worden gesteld (alleen voor minder draagkrachtigen, alleen voor jongeren uit provincie x, alleen voor mensen met Nederlandse nationaliteit, enz.)
                      • sommige fondsen zijn (bijvoorbeeld in een jaarraportage) open in het aantal beschikbare beurzen of het aantal kandidaten dat normaliter aanvraagt; benut die informatie. Oftewel: overweeg de benodigde inspanningen versus je slagingskans.
                      • wees tijdig op de hoogte van de verschillende financieringsmogelijkheden; als je de ambitie hebt om in het buitenland te studeren, is het aan te raden om ongeveer anderhalf jaar voordat de studie aanvangt op de hoogte te zijn van de financieringsmogelijkheden
                      • check eventuele sluitingsdata voor aanvragen bij het fonds of subsidieprogramma (bij sommige fondsen kan je maar 1x per jaar aanvragen)
                        • een aantal studie gerelateerde fondsen werkt met de deadline in maart/april
                        • er zijn ook fondsen die de aanvraagprocedure sluiten in het (na-)jaar voorafgaand aan het jaar dat de buitenlandse studie begint

                      Ingelogd? Er zijn extra tips beschikbaar!

                      Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?

                      Wat zijn aandachtspunten als je fondsen gaat werven of subsidies wilt aanvragen?

                      • Bij fondsenwerving gaat het er vooral om de andere partij goed te kennen.
                      • Partners besteden hun beschikbare budget vanuit een bepaalde motivatie of een bepaald belang.
                      • Wanneer je fondsen werft, is het de kunst door de bril van de partner naar je eigen organisatie te kijken: wat heeft een partner als doelstelling of als motief om te geven en wat kan mijn organisatie daarin betekenen?
                      • Fondsen en sponsors dragen met name bij aan projecten in plaats van aan organisaties. Laat iedereen ervaren wat het doel is waarvoor je werkt. Je creëert daarmee bewustwording en interesse.
                      • Heb je een ANBI status, dan kunnen donateurs hun donaties aftrekken van de inkomstenbelasting.

                      Welke soorten (particuliere) fondsenwerving zijn er?

                      • het organiseren van aansprekende evenementen.
                      • het opzetten en onderhouden van een donateursbestand.
                      • het houden van collectes.
                      • crowdfunding via social media.
                      • de persoonlijke benadering.
                      • het verwerven van legaten.

                      Donaties

                      • Een donatie is een gift van een particulier waar geen directe tegenprestatie tegenover staat.
                      • Particulieren doneren vanuit verschillende motieven:
                        • emotie, identificatie met het probleem: ik geef vanuit woede, liefde, verdriet, angst, schuldgevoel, teleurstelling, vreugde.
                        • aanzien en ego: ik geef en zie mij eens geven.
                        • communitybelang en sociale druk: ik geef omdat iedereen geeft.
                        • moraal: ik geef omdat mijn religie, levensovertuiging of afkomst mij dat leerde.
                        • eigenbelang: ik geef omdat ik er iets voor terugkrijg.
                      • Er zijn, grof gezien, vier groepen donateurs.
                        • de groep die altruïstisch doneert en niet zozeer hoeft te weten wat er met een donatie wordt gedaan.
                        • de groep die altruïstisch doneert en die tegelijkertijd het wel belangrijk vindt om te weten waaraan het geld wordt besteed.
                        • de groep die doneert omdat dat in de toekomst voordeel voor henzelf kan opleveren.
                        • de groep die ook denkt aan eigenbelang, maar vooral kiest voor organisaties die transparant en professioneel zijn. Ze willen geïnformeerd worden over wat er met het geld gebeurt, al begrijpen ze dat een deel nodig is voor de organisatie.
                      • Onderzoek dus wat de belangrijkste motieven van jouw gevers zijn en pas daar je acties, uitingen, toonzetting, boodschap en middelen op aan.
                      • Donateurs werven kan op allerlei manieren; bijvoorbeeld via social media, direct mail, telemarketing, collectes etc. Voor kleine organisaties is het effectief om persoonlijke gesprekken te houden. Je kunt meer uitleggen, intonatie inzetten, emotie tonen, alle zintuigen aanspreken. Je kunt alle vragen beantwoorden en direct mogelijke belemmeringen of redenen om niet te geven wegnemen. Je kunt de gift direct regelen en bijvoorbeeld helpen de machtiging in te vullen.
                      • Bij acquisitie van nieuwe donateurs is het raadzaam het eerste vraagbedrag niet te hoog te maken, bijvoorbeeld tussen de 10 en 20 euro.
                      • Om donateurs te behouden, moet je investeren in de relatie. Ga zo persoonlijk mogelijk met donateurs om. Informeer hen bijvoorbeeld regelmatig over activiteiten. 
                      • Een effectieve wijze is je ‘trouwe’ donateurs te vragen kennissen en vrienden donateur te maken.
                      • Donateurs houden niet van overkill; toets goed hoe vaak je donateurs kunt benaderen en op welke toon. Betrek je donateurs inhoudelijk, zodat ze 'vanzelf' financieel gaan steunen.
                      • Zoek regelmatig nieuwe 'kringen' donateurs en zorg dat je database onderscheid kan maken tussen verschillende categorieën donateurs. Dan hoef je niet iedere keer een beroep te doen op dezelfde groep.

                      Crowdfunding

                      • Crowdfunding is een vorm van fondsenwerving, waarbij je mensen via social media mobiliseert, hen in actie laat komen en hen oproept giften te doen.
                      • kies een concreet en aansprekend geefobject (een concreet project of concrete activiteit) met een concreet financieel en tastbaar resultaat.
                      • denk er over na wat je vraagt: een donatie, lidmaatschap, investering of lening.
                      • schrijf een eerlijk en bescheiden verhaal of maak filmpje dat kan inspireren en mobiliseren.
                      • zet eventueel goodies in: kleine compensaties en bedankjes voor de fondsverstrekker.
                      • zoek deelnemers op via Facebook, Instagram, LinkedIn, je eigen e-mailbestanden en de bestanden van je vrijwilligers.
                      • houd gevers op de hoogte van je project en de voortgang en doe dat ook zonder dat je ze opnieuw om geld vraagt.
                      • lees ook de 10 uitgevonden wielen over crowdfunding.

                      Grote giften

                      • Grote giften kunnen gelden zijn, maar bijvoorbeeld ook kunstcollecties.
                      • Laat zien dat je als instelling in staat bent zorgvuldig met een grote schenking om te gaan.
                      • Een echte grote giftencampagne vraagt dat je zorgvuldig mensen benadert die veel geld kunnen besteden, bij voorkeur via anderen die hen kennen.
                      • De kosten van de acquisitie van grote giften ligt rond de 8 tot 12 procent van de inkomsten. Dat is weinig in vergelijking met diverse andere methoden, zoals direct marketing.
                      • Geef donateurs bij grote giften de mogelijkheid dat hun naam wordt genoemd (en geef het bedrag een symbool: diamant, goud, zilver, brons) en laat zien wat de fiscale voordelen van het doen van een gift zijn.
                      • Denk na aan wie je geld vraagt: mensen geven aan mensen. Bij grote giften moet juist het persoonlijke verhaal overtuigen.

                      Nalatenschappen

                      • Erflaters besluiten dat een deel van hun erfenis na hun overlijden naar een goed doel gaat. Uitgangspunt is dat iemand het goede doel wil laten delen in zijn of haar nalatenschap.
                      • Hoe de gehele of gedeeltelijke erfenis wordt verdeeld, kan worden vastgelegd in een uiterste wilsbeschikking.
                      • In het testament kunnen onder meer erfgenamen worden aangewezen (dit is een erfstelling) en legaten worden gemaakt.
                      • Nalatenschappen zijn bij uitstek iets voor kleinere lokale organisaties. Daar ken je vaak de bezoekers en donateurs, met wie de band sterk kan zijn. 
                      • Maak duidelijk dat nalatenschappen ook welkom zijn. Wees niet te beducht om deze geefmogelijkheid in al je uitingen te zetten!

                      Evenementen

                      • Een evenement biedt de mogelijkheid om donateurs of eenmalige giften te werven. De naamsbekendheid van je organisatie kan erdoor worden vergroot en het imago kan worden verbeterd.
                      • Een aansprekend evenement genereert publiciteit die de betrokkenheid van gevers bij je doelen kan vergroten.
                      • Het kan het onderwerp van jouw organisatie op de agenda zetten van beleidsmakers en beslissers over geld.
                      • Met een evenement kun je geld ophalen via het heffen van entreegelden, ludieke acties, een veiling, winst op consumpties of het werven van sponsors voor het event.
                      • De beheersing van een groot evenement is tegelijkertijd geen gemakkelijke klus is. Een niet-geslaagd evenement is slecht voor je imago. Als de opkomst slecht is kun je met een financiële strop blijven zitten. Het organiseren van evenementen vergt veel tijd en geld. 
                      • Je kunt er ook voor kiezen om derden, zoals scholen, verenigingen of Rotary’s, te vragen een fondsenwervende activiteit te organiseren: dat bespaart veel tijd!

                      Mailings versturen

                      • Met mailings vertel je de donateurs bij voorkeur een boeiend, persoonlijk verhaal met warmte en menselijke emotie.
                      • Toets brieven en acties eerst, voordat je breed aan de slag gaat.
                      • Met interviews, panels of (online-)enquêtes leer je van je doelgroepen hoe ze reageren als je gaat werven.

                      Campagne voeren

                      • Op basis van de inkomstenstrategie en je plan kun je bij een speciaal groot project ervoor kiezen een campagne te houden.
                      • Dat betekent een plan dat zich over langere tijd uitstrekt waarbij datgene waarvoor je geld werft centraal staat door zichtbare publieksacties op social media, kranten, tijdschriften en op de radio en (lokale) tv.
                      • Vaak wordt een publiekscampagne ingezet als een deel van het geld al binnen is van bijvoorbeeld overheden en fondsen. De campagne roept er dan toe op de laatste gelden bij te dragen.

                      Subsidies aanvragen

                      Organisaties en overheden die subsidies verstrekken hanteren verschillende criteria voor subsidieverlening. Overlappende kenmerken:

                      • Subsidie wordt niet verleend aan privépersonen, maar aan in Nederland geregistreerde rechtspersonen (zoals een stichting of vereniging).
                      • Bij het project in een ontwikkelingsland moet het particuliere initiatief een actieve relatie hebben met een lokale uitvoerende organisatie.
                      • De aanvrager moet beschikken over een projectplan en een begroting. Sommige organisaties leveren een ‘format’ aan dat de vorm bepaald van het projectplan terwijl bij andere organisaties je vrij bent om een eigen projectplan in te dienen.
                      • De meeste subsidieverstrekkers financieren een deel van de kosten, en verwachten dat je zelf in staat bent om bij andere donateurs de rest van de financiering te krijgen. Sommige subsidieverleners ondersteunen bij fondsenwerving.
                      • Over het algemeen worden projecten die al gestart zijn niet gesubsidieerd. Het is dus belangrijk om subsidie aan te vragen voordat de eerste activiteiten plaatsvinden.
                      • Veel organisaties die subsidie verlenen hanteren een lijst van landen waar zij projecten subsidiëren. Het is dus belangrijk om voor de aanvraag te achterhalen voor welke projecten en landen er subsidie verleend kan worden.
                      Welke opties voor financiële steun zijn er als je internationaal wilt ondernemen?

                      Welke opties voor financiële steun zijn er als je internationaal wilt ondernemen?

                      • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt o.a. via website en nieuwsbrieven informatie over economische missies, duurzaam ondernemen, ondernemen in opkomende markten. Je vindt er tevens landendossiers.
                      • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert ook diverse subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse ministeries en de Europese Unie. Je kan in de subsidiewijzer onder andere zoeken op land, sector, soort subsidie, subsidiedoel.
                      • Met Starters International Business helpt het ministerie van Buitenlandse Zaken bedrijven die de stap willen maken naar markten in het buitenland. "Go Abroad, Well Prepared" biedt een coachingstraject dat in 3 stappen naar een internationale aanpak leidt.
                      • Ondernemen in ontwikkelingslanden biedt Nederlandse ondernemers praktische informatie over zakendoen in ontwikkelingslanden. Experts uit het bedrijfsleven, de overheid en ontwikkelingsorganisaties met specifieke kennis over verschillende ontwikkelingslanden en sectoren geven tips, tricks en persoonlijk antwoord op vragen van ondernemers. Het platform Ondernemen in ontwikkelingslanden is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Partos, VNO-NCW, MKB-Nederland, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, en NCDO.
                      • Kennisvoucher internationaal juridisch of fiscaal advies: biedt tegemoetkoming bij de inhuur van een internationale jurist, fiscalist of belastingadviseur. RVO, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken, biedt regelmatig kennisvouchers aan waarmee je 50% tegemoetkoming krijgt in de kosten. Handig als je je bedrijf (verder) wilt positioneren op een buitenlandse markt en daarbij fiscale of juridische ondersteuning kunt gebruiken.
                      • SEED: Met de SEED Capital-regeling ondersteunt de overheid innovatieve ondernemingen (technostarters, creatieve starters, e-health) op technologisch en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal
                      • Dutch Trade Board (DTB): zet zich in voor de positie van Nederlandse bedrijven in het buitenland. Ook wijzen zij bedrijven financieringsmogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld informatie krijgen over manieren om internationale plannen te financieren. De DTB is een samenwerkingsverband van partijen uit het bedrijfsleven en de overheid.
                      • Dutch Good Growth Fund (DGGF): dit fonds ondersteunt als je zaken doet in een opkomende markt of een ontwikkelingsland, of wanneer je er met een investeringsfonds investeert in ondernemers. Door het verstrekken van financiering en verzekeringen maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken met het DGGF ontwikkelingsrelevante handel en investeringen mogelijk. Met o.a. leningen, garanties, participaties, exportkredietverzekering, exportfinancieringsmogelijkheden.
                      • Fonds voor Verantwoord Ondernemen (FVO): de Rijksdienst voor Verantwoord Ondernemen voert dit fonds uit om Nederlandse ondernemingen financieel te ondersteunen bij het aanpakken van risico’s of misstanden in hun internationale waarde- of productieketen(s). Dit in het teken van bedrijfsbeleid rondom internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO).
                      • LIFE: subsidieprogramma van de EU voor kleine en grote bedrijven en ngo's die producten en projecten ontwikkelen die bijdragen aan de doelen van het Europese natuur-, milieu en klimaatbeleid. Hou wel rekening met jaarlijkse deadlines en uitgebreide selectie; alleen projecten met een bovengemiddelde score op een aantal criteria komen er doorheen.
                      • Global Stars: subsidieprogramma voor organisaties die met partners buiten Europa marktgericht onderzoek (Research & Development) doen naar het ontwikkelen van technologie voor nieuwe producten, processen of diensten. Voor dergelijke projecten ontvangen organisaties financiële ondersteuning via de overheid van ieder deelnemend land. Doel is het stimuleren van economische groei en oplossingen voor economische, strategische en maatschappelijke vraagstukken.
                      • VertrekNL: VertrekNL, platform voor wonen, werken en leven in het buitenland, organiseert regelmatig de VertrekNL Prijs. Geldbedrag en media-aandacht voor wie plannen maakt om te gaan ondernemen in het buitenland.
                      • Horizon programma: De Europese Commissie staat open voor (financiering van) projectvoorstellen die Europees onderzoek en innovatie stimuleren. RVO biedt ondersteunende workshops en trainingen.
                      • OHMF: Het Oranje Handelsmissiefonds helpt ieder jaar een aantal mkb-bedrijven bij het realiseren van internationale ambities
                      • Het DTIF-onderdeel Investeren is bedoeld voor ondernemers die de financiering niet rondkrijgen met hun bank. DTIF kan dan steun bieden in de vorm van leningen, garanties en (indirecte) participaties. Fondsmanager van dit onderdeel is RVO.nl.
                      • MKB Nederland organiseert met partners jaarlijks een Export Award, waarmee je als MKB ondernemer extra gestimuleerd maar ook financieel én inhoudelijk gesteund wordt wanneer je over de grens wilt gaan ondernemen
                      • Het ministerie van Economische Zaken, StartupDelta, de Kamer van Koophandel en RVO.nl hebben de Startupbox ontwikkeld. Een online tool die inzichtelijk maakt wat de mogelijkheden zijn voor startende ondernemers bij de financiering van hun product. In de Startupbox vind je verschillende overheidsregelingen om je innovatie te financieren.
                      • Denk ook aan het bezoeken van de vele netwerkbijeenkomsten, business dialogues, Fora, startup-meetings, handelsdagen en seminars: je vindt er vaak mensen die graag hun kennis en soms hun netwerk met je delen. Bouwen aan je netwerk is haast per definitie goed, maar het levert regelmatig weer nieuwe tips voor extra fondsen en financiering op. Bijeenkomsten kunnen ofwel vak- of productinhoudelijk ("watermanagement", "agrarisch ondernemen", "energie innovatie") ofwel regio ("Latin America", "Zuid-Oost-Azië") georiënteerd zijn.
                      • Deelnemen aan één of meerdere economische missies, georganiseerd door bijvoorbeeld brancheverenigingen of rijksdiensten kan zinvol zijn als je je inhoudelijke kennis over een bepaald thema of een bepaalde regio wilt vergroten. Natuurlijk is het daarnaast een prima mogelijkheid om te netwerken. Er zijn ook specifieke missies voor bv. start-ups of rondom marktinnovaties.
                      Welke opties voor financiële steun zijn er als je wilt bijdragen aan internationale samenwerking of ontwikkelingssamenwerking?

                      Welke opties voor financiële steun zijn er als je wilt bijdragen aan internationale samenwerking of ontwikkelingssamenwerking?

                      Voor particulieren die financiële steun zoeken voor kleine ontwikkelingsprojecten, zijn er verschillende platforms en subsidiemogelijkheden. Daarnaast stellen maatschappelijk betrokken bedrijven, particuliere organisaties en allerlei stichtingen & fondsen extra financiële middelen beschikbaar.

                      Kijk eens bij Samenwerken met JoHo hoe je als JoHo donateur gebruik kunt maken van diverse JoHo kanalen, bijvoorbeeld door vacatures, advertenties en oproepjes te plaatsen.

                      Voorbeelden om te starten zijn ook:

                      • MyWorld: digitaal platform voor kleinschalige particuliere projecten in ontwikkelingslanden met advies en informatie.
                      • Impulsis: biedt financiële steun aan projecten op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.
                      • 1% Club: internationale marktplaats die ontwikkelingsprojecten koppelt aan mensen, geld en kennis;
                      • Partin: brancheorganisatie voor kleinschalige particuliere initiatieven.
                      • Ncdo.nl: NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO voert onderzoek uit, geeft trainingen en stimuleert de meningsvorming over mondiale thema’s door publicaties te verzorgen en de discussie op gang te brengen.
                      • Partos (branchevereniging voor internationale samenwerking) en Nieuw IS bieden gratis of betaalbare informatie- en leerbijeenkomsten op het terrein van organisatieontwikkeling. Tijdens leerdagen en kennis(makings)markten komen verschillende aspecten aan bod zoals: programmaontwikkeling, visie- en strategieontwikkeling, netwerken, financiering (subsidies en fondsen),  capaciteitsontwikkeling partnerorganisaties,  kwaliteitszorg, toezicht en transparantie, en wortelen in de maatschappij.
                      • BiDx: biedt ondernemers via portals de kans om in contact te komen met investeerders of om een eigen business competition te starten. Tevens is er een mogelijkheid om mee te doen aan business competitions.
                      Fondsenwerving & Crowdfunding: in buitenland en NL

                      Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

                      Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

                      Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

                      Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

                      Je kunt je bij JoHo aanmelden en daarna gebruikmaken van de volgende tools en services:

                      Oriënteren en reageren op activiteiten in meer dan 150 landen

                      Zoeken naar passende banen en mogelijkheden per sector of land

                      Uitgebreide informatie over activiteitenaanbieders en werkgevers in het buitenland

                      Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

                      Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

                      Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

                      Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

                       

                      Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld, en wanneer kan je er gebruik van maken?

                      Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld, en wanneer kan je er gebruik van maken?

                      Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld?

                      • De activiteitentools en vacatureservices zijn extra services voor JoHo partners en voor JoHo donateurs die gebruik maken van de extra (online) services
                      • Bij JoHo aangesloten organisaties kunnen hiermee in contact komen met een betrokken en actieve groep potentiële werknemers, stagiairs en vrijwilligers die bij de activiteiten en het karakter van de organisaties passen.
                      • Bij JoHo aangesloten donateurs (met online toegang) kunnen hiermee in contact komen met een betrokken, actieve groep organisaties die gericht zijn op talentontwikkeling en internationale samenwerking.

                      Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

                      • Wil je reageren of solliciteren op één van de vacatures, vrijwilligerswerk- of stagemogelijkheden waarbij je geen organisatie ziet staan, meld je dan aan als JoHo donateur met online toegang
                      • Ben je ingelogd en heb je online toegang dan vind per land en per sector niet alleen de vacatures met de betrokken organisaties, maar kan je ook gebruik maken van alle online tools op het gebied van competenties, solliciteren, betaald werk in het buitenland, vrijwilligerswerk in het buitenland, stage in het buitenland en lang verblijf in het buitenland
                      • Heb je een doorlopende reisverzekering via JoHo dan kun je ook gebruik maken van de vacatureservices, heb je echter nog geen online toegang laat het JoHo dan weten via het contactformulier 
                      Kan je reageren op een activiteit of vacature zonder bij JoHo aangemeld te zijn?
                      Kan je gebruikmaken van de vacaturetools en services als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

                      Kan je gebruikmaken van de vacaturetools en services als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

                      Is het zinvol om je bij JoHo aan te melden als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

                      • Of je nu heel breed of heel specifiek aan het zoeken bent; voor iedereen die plannen heeft om naar het buitenland te vertrekken, heeft JoHo de tools en services ontwikkeld die je helpen met het maken van keuzes en de kans op een succesvol verblijf in het buitenland aanzienlijk vergroten.
                      • De keuzehulp en advieswijzers worden door de meeste JoHo donateurs met name gebruikt om zich te oriënteren en zich te laten adviseren. Vaak kom je suggesties tegen die je blikveld verruimen of die je inspireren om ook andere mogelijkheden te onderzoeken.
                      • Wanneer je op zoek bent naar mogelijkheden in een specifieke stad of binnen een specialistische sector, kan het zijn dat hiervoor geen of slechts beperkt concrete mogelijkheden in beeld zijn. Vaak krijg je dan wel een handvat of een richting aangedragen waarmee je vervolgens verder kunt.

                      Waar kan je nog meer gebruik van maken als donateur met extra services

                      • Je kunt gebruik maken van de JoHo BuitenlandZaken Service, die helpt je bij je administratieve regelzaken bij je vertrek naar het buitenland.
                      • Je kunt gebruik maken van de JoHo checklists en meeneemlijsten voor lang verbljf in het buitenland
                      • Je kunt gebruik maken van de JoHo competentie- en kwaliteitentools voor je activiteiten in het buitenland
                      • Daarnaast steun je als JoHo donateur natuurlijk de projecten van JoHo op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, kennisdeling en talentontwikkeling.
                      Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices nadat je bent aangemeld?

                      Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices nadat je bent aangemeld?

                      Hoe kan je je gebruik maken van de activiteitentools en vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland?

                      Hoe kan je je gebruik maken van de activiteitentools en vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland?

                      Waar en hoe kan je je oriënteren op werken, stagelopen of vrijwilligerswerk in het buitenland?

                      Waar vind je meer gegevens om eventueel contact op te nemen?

                      • ben je ingelogd met online toegang en zie ie je een relevante activiteit of vacature, dan vind je daarbij in vrijwel alle gevallen direct de bijbehorende organisatie
                      • Je kunt, door te klikken op de naam of het logo, naar het profiel van deze organisatie gaan voor meer details en contactgegevens.
                      • In sommige gevallen word je eerst doorverwezen naar het relevante land, waar je deze en andere vacatures ziet. Vanuit daar kan je het profiel van de betrokken organisatie inzien.
                      • Deze profielen ('organisatie-cv's') betreffen organisaties en bedrijven met doorlopend (minimaal één keer per jaar) aanbod van vacatures en mogelijkheden voor betaald werk, vrijwilligerswerk, stageplaatsen en werkervaringsplaatsen.
                      Waar vind je bij de activiteiten en vacatures meer informatie over de voorwaarden (zoals contractvorm, kosten, salaris en vergoedingen)?
                      Staan alle activiteiten en vacatures die je tegenkomt open voor directe reacties en sollicitaties?

                      Staan alle activiteiten en vacatures die je tegenkomt open voor directe reacties en sollicitaties?

                      Reageren en solliciteren

                      • De bij opgenomen activiteiten en vacatures zijn in het algemeen periodiek terugkerend; hoe vaak ze terugkeren varieert per activiteit: doorlopende werving, eens per paar maanden, eens per halfjaar of eens per jaar

                      Activiteiten en vacatures die je kunt 'boeken'

                      • Deze activiteiten en vacatures staan het algemeen altijd open voor directe reacties
                      • in het algemeen betaal je een bemiddelingsfee, en zorgt de bemiddelingsorganisatie dat je in het buitenland aan de slag kan

                      Activiteiten en vacatures waarnaar je moet 'solliciteren'

                      • Bij de meeste activiteiten waar sprake is van betaald werk, of zeer specifiek werk, zal je moeten solliciteren. Een aantal betaalde activiteiten is ook boekbaar (bijvoorbeeld au pair werkzaamheden en zomerkampwerk), maar ook daar zal wel gekeken worden naar jouw geschiktheid.
                      • De meeste organisaties laten je eerst een cv sturen en zullen op grond daarvan contact met je opnemen.
                      • Sommige organisaties bouwen in een bepaalde periode graag een pool van geschikte kandidaten op; zodra er dan functie beschikbaar komt, nemen ze eerst contact op met degenen die al eerder hebben gereageerd
                      • Sommige organisaties geven de voorkeur aan open sollicitaties en reacties; zodat ze ook iemand kunnen uitnodigen als er geen directe vacature open staat. Op het moment dat iemand dan heel goed past wordt er gekeken of er niet een specifieke rol, functie of werkzaamheid gecreëerd kan worden
                      • Veel organisaties in het buitenland beschikken niet over een uitgebreide staf, en hebben geen tijd of mogelijkheid om op alle reacties en sollicitaties te reageren.
                      • Laat je dus niet afschrikken als je weinig antwoorden krijgt maar blijf vooral volhouden of zoek naar alternatieve wegen, zoals bijvoorbeeld het aanvaarden van vrijwilligerswerk als er niet direct betaald werk beschikbaar is.

                      Activiteiten en vacatures waar je te horen krijgt dat er geen plaats beschikbaar meer is

                      • In reacties op sollicitaties kan je te horen krijgen "er is momenteel geen plaats beschikbaar"; informeer dan eens naar de verwachting wanneer de functie weer beschikbaar komt. In het algemeen zijn werkzoekenden vaak vrij ver vantevoren bezig met de voorbereiding om naar het buitenland te vertrekken, en betreffen de reacties van organisaties vaak de korte termijn.
                      • Realiseer je ook dat het voor een organisatie vaak moeilijk is om te voorzien hoe lang iemand die al bij die organisatie in het buitenland actief is, daar ook zal blijven voor de hele afgesproken tijd. Regelmatig komt het voor dat iemand toch veel eerder vertrekt dan oorspronkelijk de bedoeling was, of dat iemand juist langer blijft .
                      • In het incidentele geval dat een functie verlopen is en in de toekomst ook niet meer beschikbaar komt, dan help je andere JoHo donateurs door even contact op te nemen met JoHo.
                      Hoe kom je erachter of een baan of organisatie echt bij je past?

                      Hoe kom je erachter of een baan of organisatie echt bij je past?

                      Waar kan je activiteiten en vacatures vinden waar je kost en inwoning vergoed krijgt?
                      Maak je met jouw studieachtergrond kans op een betaalde baan in het buitenland?

                      Maak je met jouw studieachtergrond kans op een betaalde baan in het buitenland?

                      Hoe kan je een activiteit of vacature die je tegenkomt taggen en bewaren?
                      JoHo: crossroad kiezen uit de bundel
                      JoHo: paginawijzer

                       Hoe werkt het op een JoHo Tool- en Informatiepagina?

                       Tools & Info

                      1. Toolpagina's die je kunt inzetten voor beter, zinvoller en leuker helpen, leren, werken, reizen of emigreren.
                      2. Informatiepagina's die je keuzehulp en advies geven rond producten en services binnen de World of JoHo

                       

                       

                      JoHo: concept

                      JoHo Missie, Visie & Concept

                      Missie & Visie

                      • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
                      • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

                      Concept

                      • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
                      • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
                      • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
                      JoHo: footprint achterlaten

                      To my lists & bundles

                      (service voor abonnes, donateurs en verzekerden)

                      JoHo: pagina topic
                      Vrijwilligerswerk in het buitenland doen in de sectoren: coaching, communicatie, cultuur, dierenbescherming, gezondheidszorg, horeca, internationale samenwerking, jeugdwerk,  landbouw, management, marketing, mensenrechten, natuurbeheer, pr, personeelszaken, recht, sociaal werk, techniek of bijvoorbeeld toerisme?