Bestemming: Laos

 

Naar Laos reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken of reizen in Laos?

Studeren in Laos?

Stagelopen in Laos?

Vrijwilligerswerk doen in Laos?

Werken in Laos?

Werken als digital nomad in Laos?

Wonen in Laos?

Reizen door, wonen in en emigreren naar Laos

Reizen door, wonen in en emigreren naar Laos

 • Laos is het toonbeeld van rust, prachtige natuur, vriendelijke mensen en veel monniken in oranje en gele pijen. Alhoewel het land steeds meer wordt ontdekt door toeristen en reiziger, heeft het vooralsnog haar authentieke karakter behouden. Je waant je in Laos terug in de tijd en je wordt snel opgenomen in de relaxte sfeer die de kleine dorpjes en tempels uitademen. Een absolute aanrader voor iedereen die het echte Azië wil ervaren!

Bestemming Laos 

JoHighlights in Laos

 • Vang Vieng, 6 uur met de bus vanuit Vientiane. Drugs is de voornaamste reden dat veel reizigers naar Vang Vieng komen. Behalve drugs gebruiken kun je er ook vooral veel drinken, pannenkoeken eten, de tv-serie Friends kijken en in een rubberen band de rivier af dobberen. Als dit niet is wat je zoekt, kun je Vang Vieng beter overslaan.
 • Huur een brommertje en maak ‘De loupe bij Thae Khaek’. Een tocht van drie dagen door het Laotiaanse platteland, waarbij je in guesthouses of, met wat geluk, bij mensen thuis overnacht.
 • Maak een trekking in het bergachtige noorden van Laos en overnacht bij een één van de vele bergvolken.
 • Vaar 2 dagen over de schitterende Mekong per Slowboot van Chong Kong in Thailand naar Luang Prabang en vier feest met de grote getalen backpackers.
 • Bezoek de indrukwekkende avondmarkt in Luang Prabang en shop souvenirs voor thuis.

JoHotspots in Laos

 • 35 kilometer buiten Lang Prabang zijn de sprookjesachtige watervallen Kuang Si. Dit is de ideale plek om lekker van de zon te genieten of een duik te nemen in het helderblauwe water.
 • Luang Prabang is de vroegere hoofdstad van Laos en tegenwoordig een grote verzameling van historische gebouwen, veelal in de vorm van eeuwenoude tempels. Gezien als de leukste, gezelligste en sfeervolste stad van Laos.
 • Vanuit Luang Prabang is een dagexcursie naar de grotten van Pak Ou zeker de moeite waard. In een kleine kano word je naar deze grotten gebracht waar duizenden Boeddhabeeldjes zijn neergezet (niemand weet door wie).
 • De 4.000 eilanden in de Mekong vlakbij de grens met Cambodja; het zijn er dan wel geen 4.000, maar op deze vele eilandjes kun je ultiem chillen en relaxen met andere backpackers, op een deel van de eilandjes nog zonder electriciteit of auto's! Kies tussen een hut met "sunset view" en "sunrise view", probeer de roze rivierdolfijnen te spotten en verken de eilandjes per fiets. Wees er snel bij, want voor je het weet is er overal electriciteit en een minder hoog relaxgehalte.
 • ‘Vlakte der kruiken’: een enorme vlakte bezaaid met kruiken die vermoedelijk al meer dan 2.000 jaar oud zijn. Er hangt een mysterieuze sfeer omdat archeologen nog steeds niet weten waar deze kruiken voor gebruikt werden. Werden ze gebruikt als urnen voor de overledenen of om rijstwijn te bewaren? Er zijn meer dan honderd van deze mysterieuze velden met vazen van zandsteen.

JoHorribles in Laos

 • De hygiënische omstandigheden zijn in Laos niet zo goed als in Nederland. Let daarom goed op en eet alleen gerechten die goed gekookt of gebakken zijn. Vermijd rauwe producten en drink alleen water uit een afgesloten fles (zorg dat je altijd zelf water meeneemt).
 • Kijk heel goed uit met alcohol tijdens het tubing in Vang Vieng.
 • Zorg dat je in geval van nood voldoende cashgeld bij je hebt.

Geldzaken in Laos?

 • De lokale valuta in Laos is de Kip. 

Vertrektijd voor Laos?

 • ​​​​Laos heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. Ga je de bergen in dan ligt de temperaturen zo’n vijf graden lager. Van november tot februari is Laos het best te bereizen. Het is dan het droge seizoen en elke dag zo’n 25 graden. Ga je in de maanden maart tot mei dan moet je tegen de warmte kunnen. Het is dan elke dag gemiddeld 40 graden. Het regenseizoen duurt van mei tot oktober. De regenval beperkt zich meestal tot een paar uurtjes in de namiddag. Houd er wel rekening mee dat het extreem vochtig is in het regenseizoen en dat achteraf weggetjes in modderpoelen veranderen.
Beste reistijd voor Laos
 • Laos kan het hele jaar door bezocht worden, maar de beste reistijd is van november tot en met eind februari. Dat is de droge periode, met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. De drukste maand wat betreft toeristen is januari, maar zelfs dan is Laos relatief rustig. Het kan soms wel even zoeken naar een hostel zijn als je niets gereserveerd hebt.
Slechtste reistijd voor Laos
 • Het regenseizoen is in Laos van juli tot en met oktober. Maart, april en mei zijn de heetste maanden, met een gemiddeld temperatuur van 35ºC. Het zijn relatief de slechtste maanden, maar nog steeds goed te doen en zeker niet af te raden.

Vervoer Laos?

 • Vanuit Nederland kun je vliegen op de belangrijkste steden van Laos: Vientiane of Luang Prabang. Vliegen op Bangkok in Thailand is goedkoper en kan bovendien rechtstreeks. Vanuit Bangkok kan je op verschillende manier weer in Laos komen. 
Bus in Laos
 • Reizen met het openbaar vervoer per bus kan een waar avontuur zijn in Laos. De bussen zijn vaak in niet al te beste staat en meestal wordt de ruimte in en op de bus optimaal gebruikt om mensen, bagage en vaak ook dieren te vervoeren. Bussen zijn er in diverse formaten en kunnen variëren van grote touringcars tot kleine bussen of minibusjes met 9 zitplaatsen. Op de busstations kun je vaak achterhalen wanneer een bus officieel vertrekt, maar houdt er rekening mee dat de tijden in Laos niet altijd strikt worden gevolgd. Soms vertrekken bussen pas als ze vol zijn, dat kan dus wel even duren. Kom wel op tijd, want ze doen niet aan stoelnummers. Als je laat bent kan het betekenen dat je ergens op een vervelende plaats komt te zitten of plaats moet nemen op een plastic stoeltje in het gangpad. Onderweg wordt vaak gestopt voor het laden en lossen van spullen en voor het inlaten en uitlaten van mensen. De uitzichten tijden de meeste busreizen zijn adembenemend en maken veel goed. Sommige steden hebben meerdere busstations en vaak zijn deze stations een eind weg van het centrum. Een ritje per tuk-tuk van het station naar het centrum of de plaats van bestemming zal vaak dus nodig zijn. In sommige plaatsen is er ook de mogelijkheid om te reizen per VIP bus. Dat is soms een stuk comfortabeler dan de gewone bus maar ook iets duurder.
Auto in Laos
 • Het is mogelijk om in Laos een auto te huren en het land op die manier zelf te bekijken. Het kost enige moeite omdat er niet veel verhuur bedrijven zijn en er veel voorwaarden aan verbonden worden. Vaak is het goedkoper en veiliger om een auto te huren met chauffeur. Voor ongeveer €60 tot €80 per dag kan je een auto of minivan huren met chauffeur. Check het voertuig altijd goed van tevoren om te voorkomen dat je daar problemen mee krijgt als je de auto weer terugbrengt.
Boot in Laos
 • Laos is een uitermate geschikt land om per boot te bekijken. Het gaat langzaam, maar een tocht over de Mekong River is volop genieten van het prachtige landschap. Een bekend traject om per boot af te leggen is vanaf de grens met Thailand in het noorden (Chong Kong) naar Luang Prabang per slowboot. Deze tocht duurt 2 dagen en wordt vooral door backpackers gedaan. Per boot kunnen ongeveer 100 mensen vervoerd worden en veel mensen zitten gewoon op de grond bij elkaar. Het is ook mogelijk dit traject per speedboot af te leggen. Dit is verleidelijk omdat het veel sneller gaat, maar het is gevaarlijk en daarom zeker niet aan te raden.
Trein in Laos
 • Laos heeft geen treinnetwerk. Reizen vanuit Thailand naar Laos per trein kan wel.
Tuk-Tuk in Laos
 • In steden zelf is de tuk-tuk het vervoersmiddel om van het busstation naar je hostel te gaan of naar een bezienswaardigheid buiten het centrum. Vraag vooraf goed naar de prijs.

Budget reizen en backpacken in Laos?

 • Reken erop dat je €15 tot €25 euro per dag uitgeeft.
 • Een colaatje kost ongeveer € 0,40 eurocent en je betaalt € 0,60 cent voor een grote fles van het lokaal gebrouwen Lao Lao bier.
 • Een koffie kost omgerekend ongeveer €0,60 eurocent.

Slapen, eten en drinken in Laos?

 • Overal in Laos zijn (goedkope) hotels, guesthouses en (jeugds) hostels te vinden. In de grotere plaatsen zijn de betere hotels te vinden, in kleine plaatsen vind je vooral eenvoudige accommodatie. Soms is het mogelijk om een eigen houten hutje te huren en soms kan je zelfs bij mensen thuis slapen (een homestay).
Eten in Laos
 • In Laos wordt veel rijst gegeten, wat vaak ook de basis is voor andere gerechten. Noodles (met groente en vlees/vis) is ook een populair gerecht. Laotiaanse gerechten zijn een mengeling van de Thaise, Vietnamese, Indische en Franse keuken. Vandaar dat je in de meeste steden vaak een heerlijke baguette kunt bestellen of een goede maaltijdsalade. Eten in Laos is niet duur. Voor een paar euro kun je heerlijk en uitgebreid eten. In de grote steden vindt u ook internationale restaurants met Europese gerechten. Hier liggen de prijzen (iets) hoger.

Specialiteiten

 • Jaew Mak Khua: Dips die gemaakt worden van geroosterde aubergine.
 • Jaew Mak Len: Dips die gemaakt worden van geroosterde zoete tomaatjes.
 • Jaew Bong: Dit is zoete en kruidige pasta die gemaakt wordt met geroosterde chilipepers, varkensvlees en andere ingrediënten.
 • Kaipen: Deze gefrituurde snack wordt gemaakt van zoete wateralgen. Het gerecht wordt geserveerd met een jaew waterpijp.
 • Eén van de bekendste Laotiaanse gerechten is papaja salade: Een pittige salade van nog niet rijpe papaja’s. Het lekkerste is de papaja salade bij mensen thuis.
Drinken in Laos
 • Een bekend alcoholisch drankje is de 'Lao Lao'; een soort rijst-whisky.
 • In Laos wordt er ook koffie gedronken met gecondenseerde melk. Naast de koffie drinken de Laotianen graag groene thee.

Feestdagen en festivals in Laos?

 • Boun Pha Wet is een feest in januari ter ere van de reïncarnatie van prins Vessantara als Boeddha.
 • Visakha Busaa is een feest in mei ter herdenking van geboorte, verlichting en overlijden van de Boeddha.
 • Hor Khao Padap Din is de betuiging van respect aan de doden in augustus of september. Tegelijkertijd wordt in Luang Prabang Boun Suang Heua (met bootraces) gehouden.
 • Boun Khoun Khao zijn de oogstfeesten half december.
 • Het meest opvallende feest is het boeddhistisch nieuwjaar (Phimai), half april. Het feest begint wanneer het droge seizoen ten einde loopt en duurt 3 dagen, ter voorbereiding op de natte moesson. In praktijk beginnen de ´festiviteiten' al twee weken eerder. Wat vroeger boeddhistische reinigingsrituelen waren zijn nu massale watergevechten op straat, die Laos veranderen in totale chaos. Veel mensen gaan de straat op en vervangen water voor benzine en verf. Vaak zijn toeristen hiervan het doelwit. Menig huis wordt in as gelegd. Je kunt de eerste helft van april dus beter niet in Laos (Cambodja of Thailand) zijn!
 • Ook in mei gaat het er soms ruig aan toe, tijdens het Boun Bang Fai (Rocket Festival). De Laotianen maken hun eigen, vaak onveilige, vuurpijlen in allerlei vormen en nodigen hiermee de regen uit. Eigenaren van vuurpijlen die niet opstijgen worden hardhandig in de modder geduwd. Mocht je tijdens dit festival in Laos reizen let dan goed op.

Communiceren in Laos?

 • De officiële taal in Laos is het Lao, zoals dat gesproken en geschreven wordt in Vientiane.
 • Hoewel veel etnische groepen in Laos hun eigen taal hebben, kunnen zij vaak ook Lao spreken. De taal lijkt veel op het Thai, wat in Laos over het algemeen ook goed begrepen wordt.
 • Met Engels en Frans kun je eigenlijk alleen in de toeristische gebieden terecht. Het is vooral de oudere generatie die soms nog Frans spreekt, terwijl het Engels vooral onder jongeren steeds populairder wordt. Een Lao woordenboek is handig. 

Handige woorden

 • Hallo/Hoi: Sábaaidii
 • Doei: Sábaaidii
 • Ja: Maen/Laeow/Doi/Eur/Jao
 • Nee: Baw
 • Alstublieft: Kalunaa
 • Dank u wel: Khawp jai
 • Graag gedaan: Baw pen nyang
 • Sorry: Khaw thoht

Voorbereidingen voor Laos

 • Laat je informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties en medische voorzorgsmaatregelen.

Veiligheidszaken in Laos

 • Laos is een redelijk veilig land om te reizen en de veiligheid heb je met name zelf in de hand. De meeste ongelukken gebeuren in het verkeer of met sporten als tubing of raften. De grens met Myanmar is onveilig in verband met landmijnen. 
 • Tubing is zeer populair in Vang Vien in het noorden van Laos. Elke dag drijven honderden mensen in autobanden (tubes) de rivier af, waar aan beide kanten veel kroegjes op palen zijn gebouwd. Het bier vloeit in overvloed en rope jumping’ wordt dan steeds populairder. Hierbij slingeren mensen aan touwen tientallen meters boven de rivier. De rivier is echter op sommige plaatsen maar 10 cm diep. Elk jaar overlijden hierbij een aantal mensen.
 • In Laos vallen relatief veel dodelijke verkeersslachtoffers. Na zonsondergang over de weg reizen is niet heel handig. Ook wordt het ontraden om per speedboot over de Mekong te reizen. Deze boten varen vaak zo snel dat je rotsen in de rivier niet op tijd ziet. Het alternatief is meestal een slowboot: een stuk langzamer en veel veiliger.
 • Zware criminaliteit komt bijna niet voor in Laos. Natuurlijk moet je in steden en op toeristische plekken goed op je spullen letten.
 • In de provincie Xaysomboune is er veel geweldadigheid tussen het leger en rebellen, vermijd deze plek. Ook zijn er in het verleden schietincidenten geweest op de snelwegen 4 (Kasi naar Luang Prabang) en 13 (Vang Vieng naar Luang Prabang).

Verzekeringen voor Laos?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Laos

Waarom in Laos studeren, stagelopen, vrijwilligerswerk doen of tijdelijk werken?
 • omdat de focus in Laos ligt op het maken van een prettige werkomgeving en dat een relaxde werkomgeving gewaardeerd wordt.
 • omdat je met een bescheiden salaris naar verwachting goed kan rondkomen.
Waar moet je opletten?
 • dat de economie nog in ontwikkeling is, en dat je zelf naar kansen op zoek dient te gaan.
 • leer omgaan met bureaucratie, want bureaucratie is aan de orde van de dag.
 • niet veel mensen spreken naar verhouding Engels.
Verder lezen?

Wonen in Laos, lang in Laos verblijven of emigreren?

Waarom zou je in Laos gaan wonen als expat, emigrant of working nomad?
 • vanwege de vriendelijke en vaak gastvrije inwoners.
 • vanwege de prachtige natuur.
 • vanwege de groeiende economie en kansen als ondernemer.
 • vanwege de lage kosten van levensonderhoud.
 • vanwege het klimaat en de tropische omgeving.
Waar moet je op letten?
 • dat het land in ontwikkeling is, en dat er onder andere qua infrastructuur minder voorzieningen en diensten beschikbaar zijn.
 • dat de armoede op veel plekken nog aanzienlijk is.
 • Laotiaans is de officiële taal, veel mensen spreken geen Engels.
Verder lezen?
Laos: Vestigen en ondernemen
Checklist voor vertrek naar Laos om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Laos

 1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
 2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
 3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
 4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
 5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
 6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
 7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
 8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
 9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
 10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

  Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Laos

  1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
  2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
  3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
  4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
  5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
  6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
  7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
  8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
  9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
  10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

  Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

  1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
  2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
  3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
  4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
  5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
  6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
  7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  8. reken tijdig af met de belastingdienst
  9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
  10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

  Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Laos

  1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
  2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
  4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
  5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
  6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
  7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
  8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
  9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
  10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

  Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Laos

  1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
  2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
  3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
  4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
  5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
  6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
  7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
  8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
  9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
  10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

  Verzekering, veiligheid en gezondheid in Laos

  1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
  2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
  3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
  4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
  5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
  6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
  7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
  8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
  9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
  10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

  Visa en documenten voor Laos

  1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
  2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
  3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
  4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
  5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
  6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
  7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
  8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
  9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
  10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

  Onderwijs en cursussen in Laos

  1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
  2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
  3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
  4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
  5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
  6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
  7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
  8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
  9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
  10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

  Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Laos

  1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
  2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
  3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
  4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
  5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
  6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
  7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
  8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
  9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
  10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

  Terugkeer naar Nederland

  1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
  2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
  3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
  4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
  5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
  6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
  7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
  8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
  9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
  10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

  Uitgebreide  of specifieke checklists

  Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

  Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

  Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

  Thema's: voor emigranten, expats en working nomads
  Laos: in beeld

  verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

  Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

  Verzekeringen voor Laos

  Laos op WorldSupporter.org

  JoHo WorldSupporter: blogs en bijdragen over Laos
  Lesgeven in Laos - Nynke
  Als je in Azie op een school gaat werken vormen de taalbarriere en het cultuurverschil een interessante uitdaging....
  Voeding Laos - Nynke
  Wonend in Laos ervaar ik dat weinig baby's borstvoeding krijgen, ook oudere kinderen krijgen niet het eten dat goed...

  Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

   

   

  Verder reizen

   

  Bestemming: landenlijst
  Bestemming: uitgelicht
  JoHo: begrijpen

  JoHo Missie, Visie & Concept

  Missie & Visie

  • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
  • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

  Concept

  • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
  • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
  • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
  JoHo: paginawijzer

   

   JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

   

  Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

  • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
  • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
  • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

  Verkenning & Orientatie  

  • Verkenning & Afweging
  • Valuta & Kosten
  • Visum & Documenten
  • Vertrektijd & Klimaat
  • Vervoer & Transport
  • Verblijf & Voeding
  • Verbinding & Integratie
  • Vermaak & Activiteiten

  Voorbereiding en veiligheid

  • Vertreklijsten & Meeneemtips
  • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
  • Vaccinaties & Gezondheid

  Vacatures en activiteiten

  • Betaald werk
  • Vrijwilligerswerk
  • Stages

   Verder reizen en ontdekken

  • Aangrenzende landen en regio's
  JoHo: footprint achterlaten