Bestemming: Nicaragua

 

Naar Nicaragua reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken in Nicaragua?

 • Nicaragua is nog niet overspoeld door massatoerisme. Daarmee is het een goede bestemming voor avontuurlijke backpackers op zoek naar een authentieke en budgetvriendelijke reiservaring. Er valt genoeg te beleven: van vulkanen beklimmen en surfen in de Stille Oceaan tot ziplinen door het regenwoud en kajakken op vulkaankratermeren. Bonus: Nicaragua staat bekend om zijn uitstekende surfmogelijkheden.
 • Kenmerken: laidback sfeer, over het algemeen veilige bestemming, budgetvriendelijk, prachtige natuur

Reizen in Nicaragua?

 • Steden spotten: León (koloniale stad met levendige kunstscene), Granada (aan de oevers van het Lago de Nicaragua: vulkanen, boottochten, San Juan del Sur (paradijs voor surfers en strandliefhebbers), Managua (hoofdstad, metropool met een rijke cultuur en geschiedenis).
 • Activiteiten spotten: populaire surfbestemmingen León en Popoyo (met golven voor alle niveaus), Isla de Ometepe (groot vulkaaneiland: vulkanen beklimmen, zwemmen in watervallen, wandelen door het regenwoud en kajakken), Somoto Canyon (lange kloof met steile wanden: raften, klimmen, kajakken, ziplinen)
 • Natuur spotten: Bosawás Biologisch Reservaat (grootste en meest biodiverse gebied van Midden-Amerika), Volcán Telica (actieve vulkaan; wandelen, paardrijden en mountainbiken), Indio Maíz Reservaat (boottochten door mangrovebossen, wandelen door het regenwoud), Isla de Ometepe (paradijs voor natuurliefhebbers), Reserva Natural Península de Cosiguina (natuurreservaat op een schiereiland in het noordwesten van Nicaragua, met actieve vulkaan Cosiguina)
 • Dieren spotten: jaguars, apen, luiaards en talloze vogelsoorten in Bosawás, Indio Maíz Reservaat (o.a. apen, luiaards, jaguars, pumas, tapirs, slangen en kikkers), Volcán Masaya Natuurreservaat (apen, luiaards, coyotes, vossen en herten), Refugio de Vida Silvestre Río San Juan (een van de belangrijkste broedplaatsen voor zeeschildpadden in Midden-Amerika; ook apen, luiaards, krokodillen en kaaimannen).

Studeren in Nicaragua?

 • Taal:  De officiële taal van Nicaragua is Spaans, dus dit is de taal die het meest wordt gesproken in het hoger onderwijs. Sommige universiteiten bieden programma's aan die deels in het Engels worden gegeven, of tweetalig worden aangeboden. Ook hier is een basiskennis van Spaans vaak nuttig.
 • Studies: brede studiemogelijkheden, maar extra kansen op het gebied van bedrijfskunde (groeiende economie), toerisme (belangrijke sector in de Nicaraguaanse economie), landbouw (agrarisch land), internationale betrekkingen en duurzame ontwikkeling (milieubescherming, milieumanagement).
 • Studiesteden: Managua (grootste stad en het belangrijkste centrum voor hoger onderwijs, groot aantal universiteiten), León (koloniale stad, levendig, kunstscene, uitgaansleven; aantal gerenomeerde universiteiten), Granada (door ligging aan het meer een populaire stad voor zowel nationale als internationale studenten), Estelí (koffieplantages, rijke cultuur, aantal universiteiten)
 • Spaans leren: Granada (koloniale stad met véél taalscholen), Léon (progressief, muziek & kunst komen vaak aan bod), San Juan del Sur (strandplaats)

Stagelopen in Nicaragua?

 • Stages: veel richtingen mogelijk; bovenal op het gebied van o.a. toerisme (belangrijke sector in de Nicaraguaanse economie), landbouw (agrarisch land: landbouwtechniek, duurzame landbouw en plattelandsontwikkeling), onderwijs (tekort aan gekwalificeerde leraren in Nicaragua), milieubescherming (rijke biodiversiteit, milieu staat onder druk), ontwikkelingshulp (veel internationale NGO's actief)
 • Stagesteden: Managua (hoofdstad, grootste centrum voor hoger onderwijs en bedrijven), León (onderwijs, duurzame ontwikkeling en milieubescherming), Granada (populaire stad met een aantal NGO's en internationale organisaties), Estelí (landbouwsector, toerisme en duurzame ontwikkeling), San Juan del Sur (hotels, restaurants, touroperators)
 • Kenmerken: altijd respectvol en beleefd zijn naar managers (hiërarchie!), blijf formeel in omgang met collega's (minimaal totdat je andere signalen krijgt), regelmatig aanpassen aan veranderingen in schema's en prioriteiten (ook: extra uren werken of taken last-minute oppakken), trage besluitvorming door meer focus op consensus en consultatie.

Vrijwilligerswerk doen in Nicaragua?

 • Vrijwilligersprojecten: volop mogelijkheden in vrijwel alle sectoren; o.a. ook onderwijs (gekwalificeerde leraren), milieubescherming (nationaal park, behoud van zeeschildpadden, bomen planten), gezondheidszorg (ziekenhuis, kliniek, weeshuis, voorlichting geven), ontwikkelingshulp, bouwen (huizen, scholen of klinieken in arme gemeenschappen), landbouw (meehelpen op een boerderij of coöperatie, landbouwonderwijs geven)
 • Dieren/natuurprojecten: dierenwelzijn (asiels, hondenopvangcentra) en wildlife rehabilitation, milieu- en natuurbehoud, duurzame landbouw, ecotoerisme, zeehondensanctuaria, redden van paarden (mishandeling of verwaarlozing), behoud van zeeschildpadden,
 • Kenmerken: vrijwilligerswerk mogelijk van 1 of 2 weken tot meerdere maanden. Er is veel mogelijk in Nicaragua, ook om je bijdrage duurzaam te maken samen met communities en duurzame projecten. Informele werksfeer, wees wel flexibel want taken en roosters kunnen zomaar veranderen.

Werken in Nicaragua?

 • Banen: tijdelijk en vast werk met name op de gebieden toerisme (hotellerie, restaurants, touroperators, duik- en snorkelcentra), onderwijs (tekort aan gekwalificeerde leraren, zeker qua Engels, wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde), ontwikkelingshulp (landbouw, gezondheidszorg, onderwijs), IT (softwareontwikkeling, webdesign, netwerkbeheer), journalistiek, recht (advocatenkantoren en mensenrechtenorganisaties), zorg (gekwalificeerde verpleegkundigen en andere zorgverleners)
 • Kenmerken: sterke nadruk op persoonlijke relaties, respect, gemeenschap en samenwerking. Spaans is uiteraard de voertaal. Vermijd directe confrontatie; communicatie in Nicaragua is vaak indirect (non-verbale signalen!). Ondanks een informele werksfeer, is het belangrijk om op tijd te komen voor afspraken en vergaderingen. Wees bereid om extra uren te werken of taken op het laatste moment op je te nemen. Het is in Nicaragua belangrijk om een teamspeler te zijn en bereid te zijn om je collega's te helpen.
  Lange werktijden (>48 u/wk) en vaak relatief weinig betaalde vakantiedagen.

Werken als digital nomad in Nicaragua?

 • Favoriete locaties: San Juan del Sur (kustplaats, veel coworkingruimtes), Granada (ontspannen sfeer, rijk historisch centrum), León (centrum voor cultuur en kunst), Ometepe Island (voor de natuurliefhebbers onder de digital nomads), Isla de la Maiz (archipel van kleine eilanden voor de kust van Nicaragua, tempo ligt veel lager dan op het vasteland).
 • Kenmerken: veel flexibiliteit (afstemmen op je eigen bioritme en productiviteit), ontspannen informele sfeer, krachtige betrouwbare internetverbindingen, overvloed aan coworking spaces, relatief lage kosten van levensonderhoud, actieve en diverse digital nomad community.

Wonen in Nicaragua?

 • Taal: Spaans is de officiële taal, in het hele land. Kennis van Spaans is essentieel voor een optimale integratie in de Nicaraguaanse samenleving.
 • Levenskwaliteit: leven in een toeristische stad als San Juan del Sur is aanzienlijk duurder dan in een kleine stad of dorp. Kosten voor levensonderhoud liggen relatief laag, maar zijn wel stijgend (afhankelijk van je locatie). Voedsel, huur, transport en entertainment zijn nog goed betaalbaar. Nicaragua is steeds populairder onder gepensioneerden uit Noord-Amerika en Europa.
 • Kenmerken: aangenaam tropisch leefklimaat. Nicaraguanen staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. Ontspannen levensstijl: minder gehaast tempo. Wegen kunnen er slecht onderhouden bij liggen, stroomuitval kan voorkomen. Bureaucratie kan soms frustrerend (rondom visa, verblijfsvergunningen of administratieve taken). Nicaragua heeft een turbulente politieke geschiedenis en kent politieke onrust, van invloed op de stabiliteit en veiligheid in het land.
 • Gezondheidszorg:  De kwaliteit van de gezondheidszorg in Nicaragua is wisselend. Kwalitatieve zorg is vaak alleen beschikbaar in privé-klinieken, die voor velen (te) duur zijn. In minder stedelijke gebieden is de toegang tot zorg beperkter. Preventieve zorg is belangrijk: het aantal chronisch zieken (diabetes en hart- en vaatziekten) stijgt ook in Nicaragua. Vraag advies aan over verzekeringen die voldoende dekking bieden voor de juiste zorg en ook repatrieren in geval van nood.

Reizen in en emigreren naar Nicaragua

Reizen in en emigreren naar Nicaragua

 • In Nicaragua kun je koloniale steden als Leon en Granada combineren met wandelingen over de vele vulkanen die het land rijk is. Maak een duik in een kratermeer of ga al vulkaanboardend weer naar beneden. Kortom een plek om het onontdekte Midden-Amerika volop te ervaren!

Bestemming Nicaragua 

JoHighlights in Nicaragua

 • Relax op de Corn eilanden, met prachtige stranden en koraalriffen. Ook de stranden El Coco, Marsella en Ocotal zijn prachtig. De meeste surfers kiezen overigens voor San Juan Del Sur.
 • Ga hiken in het Mombacho Vulkaan Natuurreservaat vlakbij Granada, vanaf boven heb je een prachtig uitzicht.
 • Vaar over het Managua meer om de dorpjes langs de oevers te bezoeken of in de buurt te komen van de actieve Momotombo vulkaan.
 • Heb het gevoel dat je op expeditie bent tijdens een boottour over de kronkelige Río San Juan dwars door de jungle.
 • Spot bijzondere beesten in het Indio Maíz Biological Reserve waar bijvoorbeeld jaguars, papegaaien en zeekoeien voorkomen. Tussen juli en januari kun je ook Paslama schildpadden aan land zien komen in het Rio Escalante-Chacocente Wildlife Refuge.

JoHotspots in Nicaragua

 • De hoofdstad Managua is meerdere malen getroffen door natuurrampen en de gevolgen zijn duidelijk zichtbaar, toch blijft het een intrigerende stad. De backpackers komen samen in de wijk Barrio Martha Quezada en op de Plaza 19 de Juliois gaan in het weekend de heupen los.
 • Granada is Nicaragua’s oudste koloniale 'Spaanse’ stad en heeft een indrukwekkende ligging aan de voet van de Mombacho vulkaan.
 • León beschikt over de grootste kathedraal van Midden-Amerika en is waarschijnlijk de meest levendige stad van Nicaragua alle studenten en kunstenaars die zijn neergestreken in de buurt van de universiteitsgebouwen.
 • Van de nooit gekoloniseerde Caribische kust is met name Bluefields de moeite waard.
 • Jinotega wordt ook wel de Stad van de Mist genoemd omdat het zo hoog in de bergen ligt, alleen om het uitzicht al de moeite waard.

Geldzaken in Nicaragua?

 • De nationale munteentheid van Nicaragua is de Nicaraguaans gouden Córdoba (NIA).

Vertrektijd voor Nicaragua?

 • Nicaragua heeft een tropisch klimaat (behalve in de bergen) met het regenseizoen vanaf de maand juni (of mei aan de Pacifische kust) tot november en het droge seizoen van december tot mei.
 • Het weer aan de Atlantische kust is vrij wisselvallig. In maart en april kan de temperatuur in verschillende gebieden oplopen tot 35 graden.
 • Het orkaanseizoen loopt van juni tot december.
Beste reistijd in Nicaragua
 • Je kunt het beste reizen in de maanden januari tot maart.
Slechtste reistijd in Nicaragua
 • In het regenseizoen vanaf de maand juni tot november.
Zonuren in Nicaragua
 • In februari, maart en april schijnt de zon 9 uur per dag en in juni en oktober schijnt de zon 6 uur per dag.
Zeetemperatuur in Nicaragua
 • De zeetemperatuur is het hele jaar warm genoeg om in te zwemmen, met temperaturen die bijna altijd boven de 25 graden liggen.

Vervoer in Nicaragua?

 • De afstand tussen Amsterdam en Managua is ongeveer 9.005 kilometer en duurt ongeveer 11,5 uur per vliegtuig.
Auto in Nicaragua
 • Reizen per auto is niet erg veilig. Elke weg die geen hoofdweg heeft bestaat vooral uit gaten. In het regenseizoen is het helemaal niet handig om met de auto te rijden. In Managua en op het vliegveld kunnen auto's gehuurd worden met een Nederlands rijbewijs (voor maximaal 30 dagen).
Bus in Nicaragua
 • Er rijden vrij veel bussen in Nicaragua (het zijn vaak oude Amerikaanse schoolbussen), het is niet handig om na zonsondergang de bus te nemen.
Taxi in Nicaragua
 • In Managua en op het vliegveld zijn taxi's te vinden, het is handig om van te voren een prijs af te spreken. Zorg ook dat je uitzoekt wat de betrouwbare taxi bedrijven zijn, want hiermee kan je ook met oplichters in aanraking komen die je voor een korte periode ontvoeren.
Boot in Nicaragua
 • Je kunt met de boot van Bluefields naar de Corn eilanden.

Budget reizen en backpacken in Nicaragua?

 • Reken op een budget van €20,- tot €40,- per dag.
 • Een biertje kost ongeveer €1,25, een glas cola €0,75.

Slapen eten en drinken in Nicaragua?

 • Goed nieuws: ecotoerisme komt steeds meer voor in Nicaragua, vooral een jungle lodge is een enorme beleving.
 • In Managua en Granada zijn veel goede hotels te vinden, daarbuiten is het moeilijker.
Eten in Nicaragua
 • In de meeste maaltijden in Nicaragua wordt mais en lokale groente gebruikt. Er wordt verder vrij veel vlees en bonen gegeten.
Specialiteiten in Nicaragua
 • Gallo Pinto is gefrituurde rijst, ui, paprika, knoflook en rode bonen.
 • Nacatamal is gekookt deeg op basis van maismeel gevuld met vlees, rijst, aardappel, tomaat, ui en paprika. Meestal wordt het geserveerd in bananenbladeren (die niet voor consumptie zijn).
 • Tres Leches is een cake gemaakt van gecondenseerd melk, normale melk, room (de drie soorten melk), bloem en ei.
Drinken in Nicaragua
 • Er worden veel verse sappen gedronken.
 • Tiste is en mais en cacao drankje.
 • Chicha de jengibre is een gefermenteerd gember drankje.

Feestdagen en festivals in Nicaragua?

 • De Onafhankelijkheidsdag van Nicaragua (van Spanje) valt op 15 september, tijdens de eerste helft van september zijn er daarom verschillende festiviteiten. Kijk dus niet verbaasd op als je schoolfanfares tegenkomt (meestal 1 of 2 september), mensen ziet rennen met een brandende fakkel (die op 13 september aankomt in Managua) of verstrikt raakt in een parade met ongeveer 15.000 studenten (14 september).

Communiceren in Nicaragua?

 • In Nicaragua wordt Spaans gesproken. Er worden ook verschillende inheemse talen gesproken. Aan de Caribische kust spreken redelijk wat mensen Engels in de rest van het land is dit een stuk minder.

Handige woorden

 • Hallo/Hoi: Hola
 • Goedemorgen: Buenos días
 • Goedenavond: Buenas noches
 • Doei: Adios
 • Ja: Sí
 • Nee: No
 • Alstublieft: Por favor
 • Dank u wel: Gracias
 • Graag gedaan: De nada
 • Sorry: Siento

Voorbereidingen voor Nicaragua

 • Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken betreffende de gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.

Veiligheidszaken in Nicaragua

 • In het verleden is het onrustig geweest in Nicaragua. Check het recente reisadvies.
Criminaliteit in Nicaragua
 • Let goed op in grote steden en toeristische plekken, er wordt vrij veel gestolen en soms komen er gewelddadige overvallen voor. Het is hier ook slim om 's avonds niet alleen over straat te gaan.
 • Pas op voor bendes en criminaliteit in de volgende gebieden: De noordelijke Triangulo Minero (mijnendriehoek), in en rond de steden Siuna, Rosita en Bonanza, Autonome Regionen aan de Atlantische kust (R.A.A.N en R.A.A.S), (Little) Corn Island, de berggebieden in Jinotega en Matagalpa, de grote steden Managua, Granada en Leon, de toeristische plaatsen aan het strand (San Juan del Sur) en de grensovergang van en naar Costa Rica.
Natuurgeweld in Nicaragua
 • Van juni tot november komen orkanen voor in Nicaragua, let dus goed op de lokale berichtgeving.
Verkeer in Nicaragua
 • Wegen zijn vaak slecht verlicht, het is dus niet aan te raden om 's nachts te gaan rijden. Pas ook op voor overvallen, neem geen vreemde mensen mee. In de auto of taxi: houd je ramen dicht en deuren op slot.

Verzekeringen voor Nicaragua?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Nicaragua

Wonen in Nicaragua, lang in Nicaragua verblijven of emigreren?

Checklist voor vertrek naar Nicaragua om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Nicaragua

 1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
 2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
 3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
 4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
 5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
 6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
 7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
 8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
 9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
 10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

  Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Nicaragua

  1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
  2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
  3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
  4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
  5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
  6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
  7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
  8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
  9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
  10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

  Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

  1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
  2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
  3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
  4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
  5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
  6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
  7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  8. reken tijdig af met de belastingdienst
  9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
  10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

  Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Nicaragua

  1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
  2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
  4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
  5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
  6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
  7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
  8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
  9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
  10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

  Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Nicaragua

  1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
  2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
  3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
  4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
  5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
  6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
  7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
  8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
  9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
  10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

  Verzekering, veiligheid en gezondheid in Nicaragua

  1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
  2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
  3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
  4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
  5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
  6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
  7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
  8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
  9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
  10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

  Visa en documenten voor Nicaragua

  1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
  2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
  3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
  4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
  5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
  6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
  7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
  8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
  9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
  10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

  Onderwijs en cursussen in Nicaragua

  1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
  2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
  3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
  4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
  5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
  6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
  7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
  8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
  9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
  10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

  Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Nicaragua

  1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
  2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
  3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
  4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
  5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
  6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
  7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
  8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
  9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
  10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

  Terugkeer naar Nederland

  1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
  2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
  3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
  4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
  5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
  6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
  7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
  8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
  9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
  10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

  Uitgebreide  of specifieke checklists

  Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

  Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

  Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

  Thema's: voor emigranten, expats en working nomads
  Nicaragua: in beeld

  verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

  Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

  Verzekeringen voor Nicaragua

  Nicaragua op WorldSupporter.org

  JoHo WorldSupporter: recepten uit de regio
  Buñuelos de Nicaragua - KerimevO
  This recipe is traditionaly made around the holiday season, it compares to the Dutch "Oliebollen". It is a sweet,...

  Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

   

   
   
  Partners en organisaties
  WereldOuders

  WereldOuders biedt structurele hulp aan kwetsbare kinderen en gezinnen in negen landen in Latijns-Amerika. Door medische zorg, een veilig thuis en goed onderwijs komen kinderen uit de armoedespiraal en maken daarmee kans op een betere toekomst voor zichzelf en hun omgeving.

  WereldOuders biedt ook vrijwilligerswerk aan voor young professionals die in hun eigen vak in een van de projecten in Latijns-Amerika willen werken. Alle projecten worden geleid door een lokale staf, die wordt ondersteund door vrijwilligers uit de fondsenwervende landen. Er zijn altijd mogelijkheden voor leerkrachten, verpleegkundigen, muziek-, drama- of beeldend therapeuten, fysiotherapeuten en vele andere beroepsgroepen. Ook administratieve functies zijn mogelijk. WereldOuders biedt kost en inwoning, vergoeding van verzekeringen via JoHo en een onkostenvergoeding van 100 USD per maand.

  JoHo: samenwerken met JoHo

   

  Verder reizen

   

  Bestemming: landenlijst
  JoHo: begrijpen

  JoHo Missie, Visie & Concept

  Missie & Visie

  • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
  • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

  Concept

  • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
  • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
  • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
  JoHo: paginawijzer

   

   JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

   

  Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

  • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
  • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
  • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

  Verkenning & Orientatie  

  • Verkenning & Afweging
  • Valuta & Kosten
  • Visum & Documenten
  • Vertrektijd & Klimaat
  • Vervoer & Transport
  • Verblijf & Voeding
  • Verbinding & Integratie
  • Vermaak & Activiteiten

  Voorbereiding en veiligheid

  • Vertreklijsten & Meeneemtips
  • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
  • Vaccinaties & Gezondheid

  Vacatures en activiteiten

  • Betaald werk
  • Vrijwilligerswerk
  • Stages

   Verder reizen en ontdekken

  • Aangrenzende landen en regio's
  JoHo: footprint achterlaten

  The world of JoHo footer met landenkaart

  JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken