Bestemming: Duitsland

 

Naar Duitsland reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken of reizen in Duitsland?

Studeren in Duitsland?

Stagelopen in Duitsland?

Vrijwilligerswerk doen in Duitsland?

Werken in Duitsland?

Werken als digital nomad in Duitsland?

Wonen in Duitsland?

Reizen in en emigreren naar Duitsland

Reizen in en emigreren naar Duitsland

 • Het gras is altijd groener bij de buren, in ieder geval is er meer natuur in Duitsland dan in Nederland. Breng eens een bezoek aan het Zwarte Woud of één van de Duitse Waddeneilanden. Duitse steden worden ook steeds hipper: in Berlijn, Hamburg en München zijn artistieke wijken, biercafés en fijne winkels te vinden. Kortom, je hoeft niet ver weg voor een leuke vakantie.

Bestemming Duitsland 

JoHighlights in Duitsland

 • Zwarte Woud: Een dicht bebost gebied in het zuidwesten van Duitsland, waar je prima kunt klimmen (met de Feldberg die 1.493 meter hoog is) en in de winter kunt wintersporten. Het woud werd wereldwijd bekend door de sprookjes van de gebroeders Grimm. De streek is typisch Duits en de naam zegt veel over het gebied, zestig procent is bedekt met donkere en mysterieuze bossen. Je ziet er donkere sparren- en dennenbomen, heldere stroompjes, watervallen, houten boerderijen en uitbundige klederdracht.
 • De rivier de Rijn is met zijn 1.320 kilometer een van de langste rivieren in Europa, achthonderd kilometer loopt door Duitsland. Het gedeelte van de Rijn tussen Düsseldorf en Rüdesheim wordt de ‘Romantische Rijn’ genoemd door de kastelen, wijngaarden en gezellige dorpjes, hier komen dan ook de meeste toeristen op af.
 • ​De rivier de Moezel stroomt voor meer dan de helft in Frankrijk, toch is nog 245 kilometer Duits eigendom. In deze streek zie je vooral veel historische dorpjes en steden. Met langs de oevers wijnboerderijen, historische wijnpers en archeologische vondsten. Ook de stad Trier ligt hier, de oudste stad in Duitsland.
 • Warner Bros Movie World is een attractiepark in Duitsland met allerlei attracties, shows en parades rondom het thema ‘film’. De meer dan veertig shows en attracties trekken jaarlijks zo’n anderhalf miljoen bezoekers.
 • Eifel: In dit gebied zijn de meeste steden nog niet overladen met toeristen. Er is natuur, cultuur en er zijn ondanks de relatieve rust wel veel toeristische voorzieningen. Hellenthal is hier een van, een groot wildpark gelegen in de bossen waar veel roofvogels voorkomen. Ook vind je in de Eifel het dierenpark Eifel-Zoo. Vroeger waren er vulkanen in Eifel, waar je nog overblijfselen van ziet in de steden Daun en Gerolstein.

JoHotspots in Duitsland

 • Berlijn: Deze hoofdstad is zowel historisch als modern. Nog steeds zijn er resten van de Berlijnse Muur te zien die het land in tweeën verdeelde. Berlijn is nu een van de wereldsteden en heeft een hoop te bieden op cultureel gebied. Er zijn galerieën, theaters, winkels, bioscopen, restaurants en bars in overvloed. Als je echt in de stad duikt kom je veel onverwachte dingen tegen, creatievelingen lijken hier ongestoord hun gang te gaan.
 • Keulen: De vierde stad van Duitsland ligt aan de Rijn in het gebied Noord-Rijnland-Westfalen. Deze stad met meer dan een miljoen inwoners staat bekend om haar beurzen, het carnaval en het Kölsch-bier dat ze hier brouwen. Verder is het de mediahoofdstad van Duitsland en het centrum voor kunsten en wetenschappen, industrie en handel. Vrijwel het hele jaar door is er een programma vol handelsbeurzen en culturele evenementen.
 • Düsseldorf: Mode is erg belangrijk in Düsseldorf omdat er een belangrijke modeacademie zit, niet zo raar dat meer dan de helft van de toeristen hier komt om te winkelen. Voor de meer culturele reiziger zijn er genoeg musea, zoals het scheepvaartmuseum, het Stadtmuseum en het Museum Kunst Palast (zestiende tot twintigste eeuwse schilderijen).
 • Ruhrgebied: Deze Duitse regio groeide in de industriële revolutie uit tot één van de grootste industriegebieden van Europa. De afgelopen decennia onderging het gebied wel een hele metamorfose, de zware industrie heeft plaats gemaakt voor moderne en minder vervuilende bedrijven. Ook door veel groen en dergelijke te plaatsen werd het Ruhrgebied steeds leefbaarder. Nu is het er zo dichtbevolkt dat het openbaar vervoer bijna niet beter kan.

JoHorribles in Duitsland

 •  In het hoogseizoen (in de maanden juli en augustus kan het op sommige plaatsen in Duitsland ontzettend druk en toeristisch zijn. Bijvoorbeeld op sommige zeer grote campings kan het niet heel prettig zijn in deze periode.

Valuta Duitsland?

 • In Duitsland wordt er betaald met de euro.

Vertrektijd voor Duitsland?

 • Duitsland heeft een gematigd klimaat. De gemiddelde windsnelheid en de neerslag nemen landinwaarts geleidelijk af, maar het kan het hele jaar door overal regenen. Over het algemeen komen extreme weersituaties of grote temperatuurschommelingen in Duitsland nauwelijks voor. Januari is de koudste maand met gemiddelde temperaturen van -6°C tot -1°C. Juli is de warmste maand met gemiddelde temperaturen van 18-23°C.
Beste reistijd in Duitsland
 • In het voorjaar (mei, juni) is het land het mooiste wanneer de temperaturen stijgen (maar alsnog wisselvallig kunnen zijn) en de bloemen bloeien en het land groen is. In het najaar (september) is Duitsland ook een aanrader, de bossen kleuren prachtig goud en je omzeilt het massatoerisme.
Slechtste reistijd in Duitsland
 • In de maanden november tot en met februari is het in Duitsland over het algemeen nat en koud. De kerstmarkten worden natuurlijk wel in december gehouden.
Zonuren in Duitsland
 • Het aantal zonuren in Duitsland ligt tussen de 1.500 en 1.800 per jaar. Juli is de maand met de meeste zonuren.

Vervoer Duitsland?

 • Duitsland is vanuit Nederland goed per auto te bereiken. De trein is ook een goede optie, al zijn treinkaartjes in Duitsland relatief duur. 
Bus in Duitsland
 • De bussen in Duitsland zijn langzamer en minder comfortabel dan reizen per trein, maar een goede optie wanneer je naar of vanuit een gebied komt waar weinig treinen rijden.
Auto in Duitsland
 • De wegen in Duitsland zijn erg goed, en je kunt ook alle kleine plaatsjes bereiken met de auto. Het huren van een auto is gemakkelijk te regelen in de meeste steden.
Boot in Duitsland
 • Vanuit Noord-Duitse zeehavens aan de Noordzee en de Oostzee zijn talrijke cruisevaarten mogelijk over de hele wereld. Bovendien verzorgen vele ferry-diensten overvaarten naar Noord- en Oost-Europa langsheen de Oostzeekusten. Er zijn ook mooie rondvaarten op de grote rivieren als Rijn, Weser en Elbe. De boot is niet het meest praktische vervoer (behalve een paar veerponten).
Trein in Duitsland
 • Duitsland is zeer goed per trein te bereizen. De treinen rijden iets minder op tijd dan in Nederland, maar over het algemeen mag je als reiziger in Duitsland niet klagen. De treinen zijn snel en comfortabel, rijden vaak en doen ook de meeste kleine plaatsen aan. Tot zover de voordelen, want het nadeel is dat treinkaartjes relatief duur zijn. Als je veel door Duitsland wil reizen is een interrail ticket een goede optie.

Budget reizen en backpacken in Duitsland?

 • Reken op een budget van tussen de € 40,- en €60,- per dag.
 • Een kop koffie kost ongeveer € 2,- en een biertje (een halve liter pull) ongeveer € 3,- tot € 3,50.

Slapen, eten en drinken in Duitsland?

 • Duitsland heeft meer dan voldoende hotels, campings, (jeugd)hostels en bed and breakfasts (B&B’s). Van kleine romantische hotelletjes tot goedkope budgethostels en van enorme luxe hotels tot de bekende megaketens: het aanbod is enorm.
 • Er zijn goede campinggidsen van Duitsland te krijgen, dus kamperen is ook een aanrader. 
Eten in Duitsland
 • Mede door de vele buitenlandse invloeden is de hedendaagse Duitse keuken zeer uitgebreid. Ook de traditionele recepten zijn erg variërend. De Duitse koks maken gebruik van de plaatselijke ingrediënten, wat voor deze variatie zorgt. Aan de Duitse kust vindt je veel visgerechten en door het gehele land zijn veel stevige vleesmaaltijden te krijgen. Veel gebruikte ingrediënten zijn aardappel, varkensvlees en zuurkool.
Specialiteiten in Duitsland 
 • De Berliner bol is een gefrituurde deegbol, gevuld met banketbakkersroom en een soort van jam of marmelade. Dus als je zegt “Ich bin ein Berliner” dan zeg je dat je een Berliner Bol bent.
 • Pretzel/Pretzl: Broodjes in de vorm van een krakeling bestrooid met zoutkorrels. Vooral als ze net uit de oven komen zijn deze broodjes zéér goed te eten! Je kunt ze kopen bij de meeste bakkers in Duitsland waar ze vrolijk op de toonbank staan. De Bretzel komt oorspronkelijk uit Beieren waar de Pretzel ook wel “Brezl” of “Bretzel” wordt genoemd.
 • De Duitse curryworst is de Duitse kroket. Je eet hem met currypoeder en tomatensaus, en eventueel met een broodje of aardappels erbij.
 • Een knoedel (Duits: Knödel of Kloß) is een bal of balletje gemaakt van pastadeeg, aardappeldeeg, brooddeeg of een ander deeg.
 • Een Schwarzwalder kersentaart (of Schwarzwälder Kirsch in het Duits) is een taart die bestaatvan chocoladecake, slagroom, kersen en kersenlikeur en is een aanrader bij een Duitse Konditorei.
 • Typisch Duits gerecht: Sauerkraut, Schnitzel, Bratkartoffeln en worst. 
Drinken in Duitsland
 • Voor de echte bierliefhebbers is Duitsland een paradijs. Duitsland heeft 40% van het totaal aantal bierbrouwerijen in de wereld. In Beieren in het zuiden, zijn er alleen al 800 te vinden. Er zijn zelfs speciale 'bier-touren' die je langs de biergeschiedenis van het land voeren. Iedere streek heeft zijn eigen karakteristieke biersoort.
 • Glühwein is warme rode wijn met kruiden, die op kerstmarkten veel geschonken wordt, maar ook in restaurants en kroegen een populair winter drankje is.
 • Een Schorle of Gespritzter is een mix van fruitsap of wijn en mineraalwater. Apfelsaftschorle is de populairste, maar in een restaurant staat ook vaak Johannisbeerschorle op de kaart. Weinschorles zijn ook heel gebruikelijk. Je kunt ze thuis natuurlijk makkelijk zelf mixen, maar voor kant-en-klare Schorles in flessen moet je toch naar Duitsland. Daar zijn ze bij supermarkt, drankenhandel en tankstation in alle mogelijke smaken te koop.
 • Radler is een mix van bier en limonade. Radler is in Duitsland onverminderd populair. Een variant op de Radler is de Colaweizen, een mix van cola en tarwebier.
 • Schnapps of Obstler ken je waarschijnlijk van de Oostenrijkse après-ski. Het is een verraderlijk alcoholisch drankje (40%) gedestilleerd uit fruit, zonder toegevoegde suikers. Bekende soorten zijn Apfelschnapps, Wiliamsbirne, Zwetschgenwasser en Kirschwasser. Maar de Duitsers maken ook Schnapps van vlierbessen, duindoorn en andere minder bekende vruchten.

Feestdagen en festivals in Duitsland?

 • Duitsland heeft grotendeels dezelfde feestdagen als Nederland, die voornamelijk gebaseerd zijn op het katholieke geloof. Naast deze feestdagen kent Duitsland vele festivals die zowel in binnen- als buitenland geliefd zijn.
 • Elk jaar wordt in juli in Keulen het ‘Summerjam festival’ gehouden: een festival waar cultuur en verschillende stijlen samen smelten tot een groot muziekfeest.
 • Hurricane is een begrip onder de liefhebbers van harde rockmuziek. Dit heftige festival wordt elk jaar in juni gehouden in Scheessel en duurt meerdere dagen.
 • ‘Summerblast’ is een zomerfestival gehouden in Trier. Veel artiesten van verschillende genres treden op en brengen veel levendigheid naar Trier in Juni.
 • Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.
 • De Duitse kerstmarkten behoren tot de gezelligste ter wereld. Elke stad tovert begin december het centrum om in een enorme kerstmarkt waar Glühwein en bier ’s avonds rijkelijk vloeien.

Communiceren in Duitsland?

 • Vrijwel alle Duitsers spreken engels. Het kan zijn dat je nog duitsers tegenkomt die nog weinig engels spreken.

Belangrijke woorden

 • Hallo/Hoi: Hallo!
 • Goedemorgen: Guten Morgen
 • Goedenavond: Guten Abend
 • Doei: Tschüss
 • Ja: Ja
 • Nee: Nein
 • Alstublieft: Bitte
 • Dank u wel: Danke Schön
 • Graag gedaan: Gerne
 • Sorry: Entschuldigung

Voorbereidingen en Veiligheidszaken Duitsland?

 • Een goede paraplu: het kan hard waaien en regenen in Duitsland, zeker in de herfst.
 • Winterbanden als je zelf gaat rijden in de winter.
 • Goede wandelschoenen om prachtige tochten te maken door het Eiffel gebied of het Zwarte Woud.
 • Warme kleren om in de winter toch lekker over de kerstmarkt te kunnen struinen.
 • Check de recente informatie over gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.
 • Duitsland is een zeer veilig land om doorheen te reizen of een vakantie door te brengen. De mensen zijn vriendelijke en behulpzaam. Kijk wel altijd uit in drukke steden in de metro en op toeristische plaatsen voor zakkenrollers.
 • Op de Duitse snelwegen wordt hard gereden en er zijn 's avonds lang niet overal lichten.

Verzekeringen voor Duitsland?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Duitsland

Wonen in Duitsland, lang in Duitsland verblijven of emigreren?

Checklist voor vertrek naar Duitsland om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Duitsland

 1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
 2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
 3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
 4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
 5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
 6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
 7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
 8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
 9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
 10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

  Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Duitsland

  1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
  2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
  3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
  4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
  5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
  6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
  7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
  8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
  9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
  10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

  Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

  1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
  2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
  3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
  4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
  5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
  6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
  7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  8. reken tijdig af met de belastingdienst
  9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
  10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

  Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Duitsland

  1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
  2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
  4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
  5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
  6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
  7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
  8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
  9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
  10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

  Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Duitsland

  1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
  2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
  3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
  4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
  5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
  6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
  7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
  8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
  9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
  10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

  Verzekering, veiligheid en gezondheid in Duitsland

  1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
  2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
  3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
  4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
  5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
  6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
  7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
  8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
  9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
  10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

  Visa en documenten voor Duitsland

  1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
  2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
  3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
  4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
  5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
  6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
  7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
  8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
  9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
  10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

  Onderwijs en cursussen in Duitsland

  1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
  2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
  3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
  4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
  5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
  6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
  7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
  8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
  9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
  10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

  Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Duitsland

  1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
  2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
  3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
  4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
  5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
  6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
  7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
  8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
  9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
  10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

  Terugkeer naar Nederland

  1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
  2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
  3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
  4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
  5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
  6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
  7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
  8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
  9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
  10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

  Uitgebreide  of specifieke checklists

  Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

  Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

  Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

  Thema's: voor emigranten, expats en working nomads
  Duitsland: in beeld

  verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

  Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

  Verzekeringen voor Duitsland

  Vanuit Duitsland je verzekering afsluiten voor reis, werk, stage, studie of vrijwilligerswerk in het buitenland?

  Vanuit Duitsland je verzekering afsluiten voor reis, werk, stage, studie of vrijwilligerswerk in het buitenland?

  Verzekeringen voor vakantie, reis, vrijwilligerswerk, wereldreis, taalreis, studie- of stagereis

  • Wanneer je als Nederlander, of als Duitser, in Duitsland woont kun je doorgaans geen Nederlandse reisverzekeringen afsluiten, maar wel onder aanvullende voorwaarden gebruik maken van de Special ISIS verzekering. Er gelden dan wel aanvullende voorwaarden:
   • Je behoudt dekking via je zorgverzekering in Duitsland
   • Je dient wel altijd de 'All In' dekking te kiezen
   • Indien er sprake is van repatriëring dan is dat in principe naar Nederland. In overleg met de alarmcentrale kan er worden uitgeweken naar grensgebieden. De uiteindelijke beslissing daarvoor ligt bij de verzekeraar.
   • Bij terugkomst in Duitsland of Nederland eindigt de dekking op grond van de Special ISIS verzekering direct.

   

  Special ISIS verzekering aanvragen

   

  Verzekeringen voor emigranten en expats

  Hoe werkt de gezondheidszorg in Duitsland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

  Hoe werkt de gezondheidszorg in Duitsland, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

  Hoe werkt het gezondheidszorgsysteem in Duitsland?

  Welke verzekeringen heb je in Duitsland nodig als je gaat stage lopen, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen?


  Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Duitsland?

  Kwaliteit van de gezondheidszorg in Duitsland

  • De kwaliteit van de zorg in Duitsland staat bekend als een van de beste en een van de duurste ter wereld. Het afsluiten van een gezondheidszorg verzekering is verplicht.  
  • De meeste ziekenhuizen in Duitsland worden gerund door de regering.
  • Het verstrekken van gezondheidszorg in Duitsland wordt gefinancierd door een nationaal wettelijk bijdragestelsel om te verzekeren dat gezondheidszorg voor alle Duitsers beschikbaar is.
  • Ziekenhuizen kunnen worden ingedeeld in publieke ziekenhuizen (overheidsinstellingen), vrijwillige ziekenhuizen (gerund door ngo’s of kerken) en particuliere ziekenhuizen.
  • Medische training in Duitsland voor artsen bestaat uit preklinische en klinische training.
  • De medische training voor artsen is in Duitsland op een soortgelijke manier geregeld zoals in het Verenigd Koninkrijk en de VS.

  Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Duitsland?

  • Is de reis naar Duitsland en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt en welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?

  Activiteiten- en reisverzekeringen

  Annuleringsverzekeringen

  Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Duitsland als je daar een tijd gaat wonen?

  Ziektekostenverzekeringen

  • Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Engeland.
  • Ziektekostenverzekeringen voor in Duitsland 
  • Overlijdensrisicoverzekering voor in Duitsland 

  Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen

  Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen

  Inboedel- en opstalverzekeringen

  Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's) in Duitsland

  • Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Duitsland hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
  • Collectieve verzekeringen voor in Duitsland 
  Duitsland op WorldSupporter.org

  JoHo WorldSupporter: blogs en bijdragen over Duitsland
  Top-10 populairste landen om te wonen & werken: waarheen vertrekken de meeste Nederlanders? - Koert Hommel
  Welke bestemmingen waren in 2018 het populairst onder expats en emigranten? JoHo Insurances maakte een...
  JoHo WorldSupporter: events en agenda
  Locatie
  Rijn CleanUp 2024 in Nederland & Duitsland - sanderP - 14 Sep 2024
  In 2024 gaan we proberen om een nog groter deel van de oevers van de Rijn te ontdoen van zwerfafval. De Rhine CleanUp...
  Germany

  Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

  Werken, solliciteren en stagelopen in het Duits: vragen en antwoorden

  Werken, solliciteren en stagelopen in het Duits: vragen en antwoorden

  Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een Curriculum Vitae (CV)

  Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een Curriculum Vitae (CV)

  Voorbeeld van een Curriculum Vitae in het Duits

   

  Lebenslauf

   

  PERSÖNLICHE DATEN

  Name: Armand Kaiser
  Geboren: 24. Dezember 1994
  In: Breda (die Niederlande)
  Staatsangehörigkeit: Niederländisch
  Familienstand: Ledig
  Adresse: Prinsenkade 3, 5050AB Breda, die Niederlande
  E-Mail: Anne@Krojon.nl

   

  AUSBILDUNG

  2016-2019
  MA Mikrobiologie, Universität Bremen, Bremen

  2012-2016
  BA Biologie, Universität Munchen, Munchen

  2008-2014
  Gymnasium, voruniversitäre Bildung, Munchen

  SPRACHKENNTNISSE

  Latein (Latinum, grundkenisse)
  Französisch (sehr gut)
  Englisch (sehr gut)
  Deutsch (sehr gut)

   

  BERUFSERFAHRUNG

  2016-2018
  Schreibtisch Redakteur bei der Zeitschrift "das kleine Leben". Artikel über Biologie Lernen und die vollständige Kontrolle.

  2017-2018
  Aufsicht in einem Telekom-Shop .

  HOBBIES

  Russische Sprache und Reise durch Asien

  Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

  Solliciteren in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

  Voorbeeld van een sollicitatiebrief in het Duits

   

  Tanja Schipper
  Kerkstraat 3
  1020BB Amsterdam

  Frau Mattes
  Humboldt-Gymnasium
  Warschauerstrasse 3
  D 12345 Berlin

  Amsterdam, den 17. August 2009

   

  Bewerbung um eine Stelle als Englischlehrerin
  Ihre Anzeige in den “Berliner Zeitung” vom 13. August 2009

  Sehr geehrter Frau Mattes,

   

  durch lhre Anzeige im Berliner Zeitung habe ich erfahren, dass Sie eine Lehrerein suchen. Daher bewerbe ich mich um einen Ausbildungsplatz als Englischlehrerin.

  Im Juli d.J. habe ich mein Studium Englisch, Schwerpunkt englische Literatur, mit dem Magisterabschluss beendet.

  Ich suche eine feste Anstellung zum frühestmöglichen Zeitpunkt.

  lch bin sicher, dass ich alle mir anvertrauten Aufgaben als Englischlehrerin zu lhrer völlichsten Zufriedenheit ausüben würde.

  Ich würde mich freuen, wenn Sie mir Gelegenheit zu einem Vorstellungsgespräch geben würden.

   

  Mit freundlichen Grüßen,

   

  Tanja Schipper

   

  Anlage:
  Lebenslauf
  Lichtbild

  Stage regelen in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

  Stage regelen in het Duits: voorbeeld van een brief of mail

  Voorbeeld van een stagebrief of mail

   

  Vera Spass
  Kirchberg 323
  36353HS Aachen

  Frau Haagen
  Humboldt-Gymnasium
  Warschauerstrasse 3
  D 12345 Berlin

  Aachen, den 20. Dezember 2013

  Bewerbung um eine Stelle als Praktikantin im Reisebüro KONTIKI BGB
  bezüglich der Anzeige in der “Berliner Zeitung” vom 17. Dezember 2013

  Sehr geehrter Frau Haagen,

  durch lhre Anzeige in der Berliner Zeitung habe ich erfahren, dass Sie eine Praktikantin suchen.

  Im Juli d.J. habe ich mein zweites Studienjahr beendet. Als Teil meines Studiums Tourismus Management, muss ich im dritten Jahr ein Praktikum machen.
  Ich suche ein Praktikum zum frühestmöglichen Zeitpunkt um Erfahrung in der Branche zu kriegen.
  lch bin sicher, dass ich alle mir anvertrauten Aufgaben zu lhrer völlichsten Zufriedenheit ausüben werde.

  Ich würde mich freuen, wenn Sie mir Gelegenheit zu einem Vorstellungsgespräch geben würden.

  Mit freundlichen Grüßen,

  Vera Spass

   
   
  Partners en organisaties voor Duitsland: uitgelicht
  SIW

  SIW is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die Nederlandse vrijwilligers naar projecten over heel de wereld zendt, en buitenlandse vrijwilligers op diverse projecten in Nederland ontvangt.

  Heb je een tussenjaar, wil je eens iets anders of wil je misschien ervaring opdoen en wil je voor korte of langere tijd naar het het buitenland? SIW begeleidt het hele traject: vanaf de keuze voor de bestemming en het vrijwilligersproject tot aan de voorbereiding en de afrondende evaluatie.

  StudyTravel

  StudyTravel bestaat uit een vast team enthousiaste medewerkers, allen met buitenlandervaring. Je kunt er terecht om verschillende talen te leren zoals Italiaans, Duits, Chinees, Portugees, Russisch, Frans, Engels, Japans en natuurlijk Spaans! Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een tussenjaar of een stage. Heb je bij StudyTravel geboekt dan kan je via JoHo een deel van je lesgelden terugkrijgen.

  Internationale Bouworde (IBO)

  IBO-Nederland bemiddelt in vrijwilligerswerk en stages met name in Europa, maar ook daarbuiten. De stichting richtte zich in het verleden met name op bouwprojecten, maar houdt zich tegenwoordig ook bezig met sociale projecten. Vrijwilligers kunnen enkele dagen tot enkele weken meehelpen bij een project, individueel, maar ook bijvoorbeeld als school of vriendengroep.

  JoHo: samenwerken met JoHo

   

  Verder reizen

   

  Verder reizen: via aangrenzende gebieden
  Bestemming: landenlijst
  Bestemming: uitgelicht
  JoHo: begrijpen

  JoHo Missie, Visie & Concept

  Missie & Visie

  • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
  • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

  Concept

  • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
  • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
  • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
  JoHo: paginawijzer

   

   JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

   

  Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

  • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
  • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
  • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

  Verkenning & Orientatie  

  • Verkenning & Afweging
  • Valuta & Kosten
  • Visum & Documenten
  • Vertrektijd & Klimaat
  • Vervoer & Transport
  • Verblijf & Voeding
  • Verbinding & Integratie
  • Vermaak & Activiteiten

  Voorbereiding en veiligheid

  • Vertreklijsten & Meeneemtips
  • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
  • Vaccinaties & Gezondheid

  Vacatures en activiteiten

  • Betaald werk
  • Vrijwilligerswerk
  • Stages

   Verder reizen en ontdekken

  • Aangrenzende landen en regio's
  JoHo: footprint achterlaten