Bestemming: Mauritanië

 

 om te backpacken, studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken,

te leven als digital nomad, working nomad, of je te vestigen als expat of emigrant

Naar Mauritanië reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken of reizen in Mauritanië?

  • Mauritanië, een prachtig land in het noordwesten van Afrika. Een land van woestijnen, zand, nog eens zand, oude handelssteden en verlaten stranden. Er is weinig toerisme, maar daarom juist des te meer te ontdekken. Wees voorbereid op een unieke reiservaring met eenvoudige voorzieningen. 
  • Activiteiten spotten: beklim de zandduinen in Adrar en slaap onder de sterren; maak een treinreis in de langste en zwaarste trein ter wereld van Nouadhibou naar Zouérat; bezoek Chinguetti en bekijk oude manuscripten en bibliotheken; spot vogels in Banc d’Arguin National Park; speur naar walvissen voor de kust van Nouadhibou; zwem in de zoutmeren van Sebkha Ndrhamcha; bezoek het oude handelsstad Oualata. 
  • Dieren spotten: woestijnvossen, addax-antilope, dromedarissen, fennek, pelikanen en flamingo's, woestijnadelaar, zwarte ibissen, gerenoeks, witkeelzwaluw. 
  • Eten spotten: thieboudienne, mechoui, bissap, cherchem, muntthee, yassa, labal, couscous, dadels, zlabia. 

Studeren in Mauritanië?

  • Als je in Mauritanië wilt studeren kan je bijvoorbeeld denken aan Islamitische studies, Arabische taal en cultuur of misschien zelfs woestijn-ecologie. Ook zijn er andere studies te vinden. 
  • Studiesteden: Nouakchott, Nouadhibou. 
  • Taal: Arabisch, soms opties in het Frans. 

Stagelopen in Mauritanië?

  • Stagelopen in Mauritanië is vooral interessant voor studenten en professionals op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, onderwijs, en natuurbescherming, of als je meer wilt leren over de Islam en Arabische taal en cultuur. Aangezien de lokale economie en infrastructuur nog in ontwikkeling zijn, biedt een stage hier de mogelijkheid om te leren in uitdagende omstandigheden en waardevolle ervaring op te doen. Het is alleen niet heel makkelijk om een stageplek te vinden. 
  • Competenties: interculturele communicatie, Arabische taalvaardigheden, creatief denken, aanpassingsvermogen. 

Vrijwilligerswerk doen in Mauritanië?

  • Denk aan werken met vluchtelingen of Engelse les geven. Projecten vinden vaak plaats in dorpen en afgelegen gebieden en het werk is vaak hands-on en heeft een directe impact op de lokale gemeenschap. 
  • Er zijn niet veel mogelijkheden te vinden. 

Werken in Mauritanië?

  • De grootste industrie is de mijnbouw, wat mogelijkheden biedt voor professionals in dit vakgebied. Ook kan je mogelijk aan de slag bij NGO's of internationale hulporganisaties, als Engels docent op een internationale school of als professional in de gezondheidszorg. 

Werken als digital nomad in Mauritanië?

  • Mauritanië is nog geen bekende bestemming voor digital nomads, vooral vanwege de beperkte infrastructuur en het relatief langzame internet. Maar voor wie houdt van een afgezonderde, avontuurlijke levensstijl, is het een unieke plek om te werken en te leven. 
  • Favoriete locaties: waarschijnlijk Nouakchott vanwege de voorzieningen. Mogelijk ook Nouadhibou. 

Wonen in Mauritanië?

  • Wonen in Mauritanië betekent leven in een land van extreme contrasten: je ervaart zowel woestijn als kustleven, en een unieke mix van Arabische en West-Afrikaanse culturen. Nouakchott is de hoofdstad en biedt de meeste moderne voorzieningen, maar verwacht geen luxueuze voorzieningen zoals in andere hoofdsteden. Het leven is eenvoudig, en voor veel buitenlanders voelt het leven hier als een stap terug in de tijd, maar het heeft zijn eigen charme.
  • Waarom wel, waarom niet? Het is cultureel uniek en prachtig land, met ontzettend vriendelijke mensen en interessante muziek, festivals en natuur, maar het is ook een heftig land met een extreem klimaat en beperkte watervoorzieningen en infrastructuur. 
  • Onderwijs: er zijn enkele internationale scholen in Nouakchott die onderwijs bieden in het Engels en Frans. 
  • Expatgemeenschap: klein, maar er zijn ontzettend veel dingen om samen te ondernemen. 
  • Veiligheid: hoewel Mauritanië relatief veilig is, zijn er beperkingen voor reizen naar bepaalde gebieden in het noorden en oosten vanwege veiligheidsrisico’s. In stedelijke gebieden zoals Nouakchott en Nouadhibou, kan het nuttig zijn om alert te blijven, vooral 's avonds.
  • Cultuur: de cultuur is diepgeworteld in de islam en de nomadische tradities. Gasten worden hartelijk ontvangen, en thee drinken is een vast ritueel dat symbool staat voor gastvrijheid. Houd rekening met culturele gebruiken en kleed je gepast, vooral buiten de hoofdsteden.
  • Klimaat: Mauritanië heeft een woestijnklimaat: de zomers zijn extreem heet, vooral in de Sahara-regio, terwijl de winteravonden fris kunnen zijn. Aan de kust in Nouakchott is het iets milder, maar ook hier blijft het overwegend warm en droog.
  • Let op: houd rekening met een andere interpretatie van tijd, wat inhoudt dat afspraken vaak wat flexibeler worden nageleefd. Leer enkele basisbegrippen in het Arabisch of Frans, want Engels wordt niet overal gesproken.
  • Zorgverzekering: de gezondheidszorg is beperkt, zorg dus wel voor een eigen goed dekkende ziektekostenverzekering.

 

Reizen in en emigreren naar Mauritanië 

Reizen in en emigreren naar Mauritanië 

  • Dit Afrikaanse land bestaat grotendeels uit woestijn, wat zich tot heel dicht aan de kust laat zien. Hoewel het wordt afgeraden om in grote delen van het dunbevolkte land te reizen in verband met veiligheidsredenen, kent Mauritanië bijzondere geologische plekken. Een voorbeeld hiervan is de Richatstructuur. Dit natuurfenomeen, waarvan de precieze oorsprong tot op de dag van vandaag onbekend is, ziet eruit als een kringvormige rotsstructuur en heeft een diameter van ongeveer vijftig kilometer.

Bestemming Mauritanië 

JoHighlights in Mauritanië

  • De Sahara is bijzonder divers en er zijn bijzondere natuurfenomenen te vinden, bezoek bijvoorbeeld de mysterieuze Richatstructuur.

JoHotspots in Mauritanië

  • Parc National du Banc d'Arguin is een UNESCO werelderfgoed natuurgebied, dat bekend staat om de vele vogels die je er kunt zien.
  • Nouakchott is de hoofdstad van het land en is een oase van urbanisatie midden in de woestijn. Ga naar de vele vismarkten of bezoek één van de moskeeën. 
  • Réserve Satellite du Cap Blanc is een klein natuurreservaat gelegen in de Atlantische Oceaan. Je kunt hier indrukwekkende scheepswrakken vinden en de zelfdzame mediterrane monniksrob spotten, die met uitsterven bedreigd wordt.

JoHorribles in Mauritanië

  • Het merendeel van Mauritanië bestaat uit woestijn. In het noordelijke deel van het land kan het dan ook heet zijn, met temperaturen boven de 40 graden.
  • Mauritanië staat bekend als een politiek instabiel land en reizen in het land is over het algemeen niet veilig. 

Vertrektijd voor Mauritanië

  • Het klimaat in Mauritanië varieert per regio. Hoewel het hele land een warm woestijnklimaat kent met weinig regenval en hoge temperaturen, is het in het kustgebied aanzienlijk koeler. Het zuiden van Mauritanië valt binnen de Sahel en dit gebied heeft van juli tot en met oktober regenseizoen.

Beste reistijd

  • De beste tijd om Mauritanië te bezoeken is tussen de maanden november en februai. De temperaturen zijn overdag warm, maar 's nachts koelt het af. 

Slechtste reistijd

  • In de zomermaanden is het erg warm in Mauritanië. Zo kunnen de temperaturen in het binnenland oplopen tot boven de 40 graden. 

Zonuren

  • Het aantal zonuren is verschillend per regio, het schijnt gemiddeld 7 tot 10 uur per dag.

Zeetemperatuur

  • De zeetemperatuur ligt gedurende het jaar tussen de 19-25 graden.

Communiceren in Mauritanië

  • In Mauritanië worden verschillende talen gesproken. De officiële taal is Arabisch, daarnaast spreekt een groot deel van de bevolking Hassaniya, wat een dialect van het Arabisch is.

Voorbereidingen voor Mauritanië

  • Laat je informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties en medische voorzorgsmaatregelen. 

Verzekeringen voor Mauritanië?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Mauritanië

Wonen in Mauritanië, lang in Mauritanië verblijven of emigreren?

Checklist voor vertrek naar Mauritanië om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Mauritanië

  1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
  2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
  3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
  4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
  5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
  6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
  7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
  8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
  9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
  10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

    Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Mauritanië

    1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
    2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
    3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
    4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
    5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
    6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
    7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
    8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
    9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
    10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

    Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

    1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
    2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
    3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
    4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
    5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
    6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
    7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
    8. reken tijdig af met de belastingdienst
    9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
    10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

    Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Mauritanië

    1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
    2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
    3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
    4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
    5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
    6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
    7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
    8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
    9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
    10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

    Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Mauritanië

    1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
    2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
    3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
    4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
    5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
    6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
    7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
    8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
    9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
    10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

    Verzekering, veiligheid en gezondheid in Mauritanië

    1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
    2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
    3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
    4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
    5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
    6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
    7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
    8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
    9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
    10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

    Visa en documenten voor Mauritanië

    1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
    2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
    3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
    4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
    5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
    6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
    7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
    8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
    9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
    10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

    Onderwijs en cursussen in Mauritanië

    1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
    2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
    3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
    4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
    5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
    6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
    7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
    8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
    9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
    10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

    Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Mauritanië

    1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
    2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
    3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
    4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
    5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
    6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
    7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
    8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
    9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
    10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

    Terugkeer naar Nederland

    1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
    2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
    3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
    4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
    5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
    6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
    7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
    8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
    9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
    10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

    Uitgebreide  of specifieke checklists

    Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

    Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

    Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

    Hoe werkt de gezondheidszorg in Mauritanië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

    Hoe werkt de gezondheidszorg in Mauritanië, en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?

    Hoe werkt het gezondheidszorgsysteem in Mauritanië?

    Welke verzekeringen heb je in Mauritanië nodig als je gaat stage lopen, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen?

    Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Mauritanië?

    • De kwaliteit van de gezondheidszorg in Mauritanië varieert behoorlijk tussen stedelijke en landelijke gebieden. In steden zoals Nouakchott en Nouadhibou zijn klinieken beschikbaar, en in Nouakchott zelfs het enige ziekenhuis, maar de kwaliteit is vaak ondermaats vergeleken met westerse standaarden. In landelijke gebieden is de toegang tot medische zorg nog beperkter. Ziekenhuizen hebben weinig faciliteiten, verouderde apparatuur, en een gebrek aan opgeleid medisch personeel.
    • Voor simpele medische zorg kunnen de faciliteiten voldoende zijn, maar voor serieuze of complexere zorg is evacuatie/repatriëring waarschijnlijk nodig. 
    • Een zorgverzekering is niet verplicht in Mauritanië, maar wordt sterk aangeraden, vooral een internationale verzekering die medische evacuatie naar buurlanden of Europa dekt. Veel expats vertrouwen op privéverzekeringen omdat de publieke zorg meestal ontoereikend is.
    • Noodhulp kan erg inefficiënt zijn en lang duren. Dit is een belangrijke overweging voor expats met gezondheidsproblemen. 
    • Veel medicijnen zijn moeilijk te krijgen, zorg dus dat je meeneemt wat je nodig hebt. 

    Hoe is de openbare zorg in Mauritanië geregeld?

    • De openbare gezondheidszorg in Mauritanië wordt grotendeels gefinancierd door de overheid, maar de middelen zijn beperkt. Patiënten moeten vaak zelf betalen voor medicijnen en medische benodigdheden, zelfs in publieke ziekenhuizen. De wachttijden kunnen lang zijn, en de zorg is meestal alleen toegankelijk in grotere steden.
    • Voor lokale inwoners is de zorg relatief goedkoop, maar expats vinden de kwaliteit vaak onvoldoende. Bij ernstige aandoeningen wordt doorgaans aangeraden om naar Senegal of Marokko te reizen.

    Hoe is de private zorg in Mauritanië geregeld?

    • Privéklinieken in Mauritanië, voornamelijk in Nouakchott, bieden een betere kwaliteit van zorg dan de publieke instellingen. Deze klinieken richten zich meestal op expats en welvarende Mauritaniërs. Engels- of Franssprekende artsen zijn in sommige privéklinieken beschikbaar.
    • Ook in de private zorg geldt dat voor complexe behandelingen of ernstige medische noodsituaties patiënten vaak worden geëvacueerd naar Dakar (Senegal) of Casablanca (Marokko). Dit benadrukt het belang van een verzekering die evacuatiekosten dekt.

    Hoe werkt de huisarts in Mauritanië?

    • Het concept van huisartsen zoals we dat in Nederland kennen, bestaat niet echt in Mauritanië. Patiënten gaan direct naar ziekenhuizen of privéklinieken, afhankelijk van hun klachten. Voor kleine problemen kun je terecht bij privéklinieken in de stad.
    • Expats vertrouwen vaak op medische check-ups en consultaties in Senegal of tijdens reizen naar Europa.

    Hoe werkt de tandarts in Mauritanië?

    • De tandheelkundige zorg in Mauritanië is beperkt, zowel qua kwaliteit als qua beschikbaarheid. Moderne tandartspraktijken vind je voornamelijk in Nouakchott. Voor uitgebreide behandelingen reizen veel expats naar Dakar (Senegal).
    • Tandartsbezoeken zijn daarentegen wel goedkoop, maar het is de vraag of je dat risico wilt nemen. 

    Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Mauritanië geregeld?

    • Zwangerschapszorg in publieke ziekenhuizen is goedkoop, maar de kwaliteit is meestal onvoldoende. Hygiënische omstandigheden en medische apparatuur laten vaak te wensen over, wat een risico vormt voor zowel mama als kind. De kinder- en moedersterfte in Mauritanië behoort dan ook tot de hoogste ter wereld, vooral in landelijke gebieden.
    • Emigranten kiezen soms privéklinieken, maar besluiten ze om te bevallen in Senegal of Europa, waar de zorgstandaard veel hoger is.
    • Borstvoeding wordt sterk aangemoedigd, mede omdat flesvoeding vaak moeilijk verkrijgbaar of duur is.
    • Het is handig om met andere buitenlanders in Mauritanië te bespreken hoe zij hun zwangerschapszorg en bevalling hebben aangepakt. 

    Hoe veilig en onveilig is een reis of verblijf in Mauritanië?

    Waar moet je in Mauritanië op letten op het gebied van veiligheid?
    • Mauritanië is over het algemeen niet erg veilig. De meeste misdaad vindt plaats in stedelijke gebieden, denk hierbij aan zakkenrollen en tasberovingen. Erg gewelddadige misdaad komt weinig voor, maar de misdaadcijfers nemen wel toe. 
    • Er bestaat een risico op terrorisme in Mauritanië, met namelijk in de oostelijke regio's. 
    • Met name in de Sahel bestaat er een risico gekidnapt te worden. Wees hier dus extra voorzichtig. 
    • Stranden en het Le Cinquieme district zijn in de avond niet veilig. Het wordt aangeraden om deze gebieden te vermijden.  
    • Zorg dat je de regels van het land goed kent. Het is een Islamitisch land en deelnemen aan niet-islamitische bijeenkomsten en activiteiten is bijvoorbeeld niet toegestaan zonder toestemming.  
    • Het noodnummer voor misdaad is 117. 
    Waar moet je in Mauritanië op letten op het gebied van ziektes?
    • Malaria is een groot risico het gehele jaar door. Daarnaast zijn er ook nog andere door muggen overdraagbare ziektes. 
    • Naast andere ziektes is HIV/AIDS ook een flink risico. 
    • Daarnaast komen infectieziektes door eten en drinken vaak voor. Het is verstandig om rauw en niet goed gekookt voedsel te vermijden. 
    • Kraanwater is niet veilig om te drinken. 
    Waar moet je in Mauritanië op letten op het gebied van verkeer?
    • Rijden in Mauritanië kan behoorlijk chaotisch zijn. Verkeersregels worden maar weinig geaccepteerd en wegen zijn vaak in slechte conditie. 
    • Buiten de steden zijn de wegen vaak moeilijk te berijden. Het is eigenlijk vrijwel alleen te doen om met een vierwielaandrijving te rijden en beter ook in konvooi. Er gebeuren vaak ongelukken en pechhulp hoef je niet te verwachten. 
    • Het kan handig zijn vervoer met chauffeur te regelen. 

    Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Mauritanië?

    • Is de reis naar Mauritanië en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?

    Activiteiten- en reisverzekeringen

    Annuleringsverzekeringen

    Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Mauritanië als je daar een tijd gaat wonen?

    Ziektekostenverzekeringen

    • Een eigen, goed dekkende zorgverzekering is niet verplicht, maar je kan eigenlijk niet zonder in Mauritanië.
    • Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen tov de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Mauritanië.
    • Ziektekostenverzekeringen voor in Mauritanië
    • Overlijdensrisicoverzekering voor in Mauritanië

    Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen

    Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen

    Inboedel- en opstalverzekeringen

    • Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Mauritanië, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
    • Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past.
    • Mauritanië heeft ook lokale verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen kunnen regelen als je deze niet al hebt meeverzekerd bij je internationale verzekering.
    • Inboedelverzekering voor Mauritanië 
    • Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland

    Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's)

    • Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Mauritanië hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
    • Collectieve verzekeringen voor Mauritanië

    Inpaklijst en wel of niet meenemen naar Mauritanië?

    Paklijst, checklist en meeneemlijst voor Mauritanië

    Verzekeringen voor Mauritanië?

    Voorbereiden van je reis en problemen oplossen in Mauritanië

    Dieren en natuur tegenkomen in Mauritanië?

    Mauritanië op JoHo WorldSupporter.org

    JoHo WorldSupporter: blogs en bijdragen over Mauritanië
    How does healthcare work in Mauritania, and what travel insurance, health insurance or expat insurance do you need? - Insurances Abroad Supporter
    How does the healthcare system work in Mauritania? The quality of healthcare in Mauritania varies quite a bit between urban and rural areas. Clinics are...
    Mauritania: Updates & Travel - Country Supporter
    Travel in Mauritania? This African country consists largely of desert, which can be seen very close to the coast. Although it is not recommended to travel in...
    JoHo WorldSupporter: events en agenda
    JoHo WorldSupporter: recepten uit de regio
    JoHo WorldSupporter: meer posts over Mauritanië
    Mauritanië: in beeld

    Activiteiten en avontuur in het buitenland: uitgelichte themapagina's

    Backpacken in Australië en werken in Australië

    Backpacken in Australië en werken in Australië

    Backpacken, reizen en werken in Australië van working holiday tot werkvisum, en werken op een boerderij tot reizen in de outback Backpacken en werken in Australië Waar moet je aan denken als je gaat werken en backpacken in Australië? Wat voor werk kan je doen in Australië? Werken in Australië en hoe kom je aan een baan? Kun je werken...... lees verder op de pagina
    Reizen en backpacken in het buitenland

    Reizen en backpacken in het buitenland

    Wat zijn de kwesties en vragen die spelen wanneer je gaat backpacken of reizen? Wat zijn de antwoorden en oplossingen ? Wat is reizen en backpacken ? ⇧ Wat zijn de kwesties en vragen die spelen wanneer je gaat backpacken of reizen? Basisvragen rond activiteiten, bestemmingen, documenten en vervoer: Waarheen kan je het beste op reis, voor een vakantie of...... lees verder op de pagina
    Emigreren en wonen in het buitenland

    Emigreren en wonen in het buitenland

    Emigreren en wonen in het buitenland Wat zijn de kwesties en vragen die spelen wanneer je als emigrant, expat, digital of working nomad naar het buitenland gaat? Wat is emigratie , emigreren en een emigrant? Wat is een expat ? Wat is een digital nomad ? Wat is een working nomad ? ⇧ Wat zijn de kwesties en vragen die...... lees verder op de pagina
    Naar school gaan in het buitenland en studeren aan een High School of College
    Muziek en festivals in het buitenland en op reis

    Muziek en festivals in het buitenland en op reis

    Samen muziek maken of festivals bezoeken in het buitenland Muziekinstrument meenemen op reis - Verzekeren van muziekinstrumenten Inhoud: o.a. Waarom vinden mensen muziek leuk en wat doet muziek met mensen?] Waarom vinden mensen muziek leuk? Welke effecten heeft het luisteren naar muziek? Wat zijn de biologische effecten van muziek Wat zijn de psychologische effecten van muziek Wat zij de sociale...... lees verder op de pagina
    Dieren in het wild zien op reis en natuurparken bezoeken in het buitenland

    Dieren in het wild zien op reis en natuurparken bezoeken in het buitenland

    Natuurgebieden en wildreservaten bezoeken in het buitenland tijdens het reizen en backpacken Van dieren in het wild zien, vogels spotten tot natuur fenomenen opzoeken Inhoud Vragen: o.a. Wat zijn favoriete gebieden in het buitenland om bijzondere vogels te spotten, zeedieren te ontmoeten of exceptionele natuurverschijnselen te zien? Wat zijn favoriete lokaties voor vogels spotten in het buitenland Wat zijn favoriete...... lees verder op de pagina
    Outdoorspullen en buitensportartikelen kiezen, inpakken en meenemen op reis naar het buitenland

    Outdoorspullen en buitensportartikelen kiezen, inpakken en meenemen op reis naar het buitenland

    Reisoutdoor, buitensport en buitensportartikelen voor je reis of backpacktrip Inhoud Vragen: o.a. Hoeveel water heb je nodig tijdens een wandel- of fietstocht op reis? Wat zijn waterfilters en hoe krijg je veilig drinkwater op reis? Wel of niet op reis een waterzuiveraar of filter gebruiken? Wat zijn waterfilters en hoe krijg je veilig drinkwater op reis? Voorbereiden en verzekeren van...... lees verder op de pagina
    Een sabbatical nemen, een time-out hebben of met lang verlof naar in het buitenland gaan
    Stage in het buitenland en vacatures voor stagelopen in het buitenland
    Studeren in het buitenland en onderzoek in het buitenland

    Studeren in het buitenland en onderzoek in het buitenland

    Studeren of onderzoek doen aan een hogeschool of universiteit in het buitenland College - Minor - Master - PHD - Promotie - Studiepunten - University Inhoud Vragen: o.a Welk land kies je als op zoek ben naar een universiteit of hogeschool in het buitenland? Welke voorbereidende examens kan of moet je afleggen als je in het buitenland gaat leren of...... lees verder op de pagina
    Taalcursus in het buitenland doen en talen leren van Chinees tot Spaans
    Tussenjaar in het buitenland doen en reizen tijdens een Gap Year

    Tussenjaar in het buitenland doen en reizen tijdens een Gap Year

    Tussenjaar of Gap Year in het buitenland Trips maken - Vrijwilligerswerk doen - Werkervaring opdoen - Zelfinzicht versterken Toekomstbeeld toetsen - Tijdelijk werken - Trainingen doen Backpacken - Rond de wereld reizen - Talen leren in het buitenland Inhoud: o.a. Wat is een tussenjaar of Gap Year in het buitenland? Wat is een werkvakantie in het buitenland of een Working...... lees verder op de pagina
    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen en vacatures voor vrijwilligerswerk

    Vrijwilligerswerk in het buitenland doen, projecten in het buitenland steunen en vacatures voor vrijwilligerswerk in het buitenland zoeken Inhoud: o.a Wat zijn de vragen die je jezelf moet stellen als je vrijwilligerswerk in het buitenland wilt gaan doen? Waarom vrijwilligerswerk doen in het buitenland en waarom een ander helpen? Wat kunnen redenen zijn om géén vrijwilligerswerk in het buitenland te...... lees verder op de pagina
    Wereldreis maken en lang op reis als backpacker, globetrotter of nomad
    Werken in het buitenland

    Werken in het buitenland

    Werken in het buitenland en jezelf ontwikkelen in een internationale omgeving Vragen en antwoorden over advies, betaald werken in het buitenland, coaching, keuzehulp en inspiratie rond banen, bemiddelende organisaties, bestemmingen, branches, competenties, functies, sectoren, vacatures, verzekeringen en werkgevers Inhoud: o.a. Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland? Hoe ziet de...... lees verder op de pagina
    Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

    Activiteiten in het buitenland zoeken en doen

    Activiteiten in het buitenland, actief op reis en avontuur tijdens het backpacken Avontuurlijke expedities - Culturele cursussen - Ecotours - Educatieve trainingen - Outdooractiviteiten - Sportieve activiteiten - Stages - Vrijwilligerswerk - Werkzaamheden - Wildlifetrips Inhoud Vragen: o.a. Wat zijn inspirerende activiteiten in het buitenland? Wat is het en waar kan je beste heen?: onder andere bergsport, beschermen en verzorgen...... lees verder op de pagina
     
     
    Partners en organisaties voor Mauritanië: uitgelicht
    Go for Africa

    Go for Africa biedt een fantastische reis van drie weken (transsahara) en daarna een zeven weekse stage op een project in Gambia, Mauritanië of Senegal. Koop een tweedehandsje en stap in een onvergetelijk en leerzaam avontuur. Geen student? Geen zorgen: wil je als particulier/coach de reis van je leven meemaken en vervolgens je auto aan een bush hospitaal of school schenken? Dat kan!

      JoHo: samenwerken met JoHo
      JoHo: begrijpen

      JoHo Missie, Visie & Concept

      Missie & Visie
      • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
      • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.
      Concept
      • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
      • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
      • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
      JoHo: paginawijzer

       

       JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

       

      Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

      • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
      • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
      • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

      Verkenning & Orientatie  

      • Verkenning & Afweging
      • Valuta & Kosten
      • Visum & Documenten
      • Vertrektijd & Klimaat
      • Vervoer & Transport
      • Verblijf & Voeding
      • Verbinding & Integratie
      • Vermaak & Activiteiten

      Voorbereiding en veiligheid

      • Vertreklijsten & Meeneemtips
      • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
      • Vaccinaties & Gezondheid

      Vacatures en activiteiten

      • Betaald werk
      • Vrijwilligerswerk
      • Stages

       Verder reizen en ontdekken

      • Aangrenzende landen en regio's
      JoHo: footprint achterlaten

      The world of JoHo footer met landenkaart

      Account - Bereikbaarheid - Contact - Dienstenwijzer - Gegevens - Vacatures - Zoeken