Backpacken in Australië en werken in Australië

 

Backpacken, reizen en werken in Australië

 

van working holiday tot werkvisum, en werken op een boerderij tot reizen in de outback

 

Backpacken en werken in Australië

 • Waar moet je aan denken als je gaat werken en backpacken in Australië?
 • Wat voor werk kan je doen in Australië?
 • Werken in Australië en hoe kom je aan een baan?
 • Kun je werken in het binnenland of the outback van Australië?
 • Hoe vind je werk in de gezondheidszorg in Australië?

Regelgeving en working holiday

 • Is je Nederlandse zorgverzekering nog wel geldig als je gaat werken in het buitenland?
 • Kan je gebruik maken van Medicare voor je ziektekosten als je gaat backpacken, reizen, of werken in Australië?
 • Wanneer kan je een werkvisum of Working Holiday visum voor Australië aanvragen en wat zijn de eisen?
 • Hoe kan je rsicovol werk in het buitenland verzekeren
 • Hoe kan je werken op een  farm of boerderij in Australië of Nieuw-Zeeland verzekeren

Lees verder voor antwoorden, inspiratie, inzichten en oplossingen

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

Wat voor werk kan je doen in Australië?

Wat voor werk kan je doen in Australië?

Wat voor werk kan je doen in Australië?

 • Het soort werk dat je kunt doen op het platteland verschilt heel erg van het werk in de steden.
 • Om de exotische kant van Australië te leren kennen, moet je toch echt het platteland in.
 • Terwijl sommige ervaren reizigers zeggen dat de grote steden de enige plaatsen zijn waar je vast werk kunt vinden, adviseren anderen juist om Sydney weer achter je te laten zodra je de haven hebt gezien.
 • Bij werk op het platteland of in het binnenland zit vaak accommodatie inbegrepen terwijl de huur die je in de stad moet betalen (en het sociale leven dat je daar leidt) een behoorlijke aanslag op je inkomsten kan zijn.

Waar kun je fruitplukken in Australië?

 • Er groeien allerlei soorten gewassen in Australië.
 • Hoewel de fruitboerderijen op vruchtbaardere grond staan dan de boerderijen in the outback, schuilen ook hier dezelfde gevaren/risico’s: de hitte, de geïsoleerdheid die je als negatief kunt ervaren en de gevaarlijke dieren. De standaard uren voor fruitplukken zijn vaak van zes tot zes met twee of drie uur vrij midden op de dag. Tijdens bepaalde oogsten zijn boeren wanhopig op zoek naar medewerkers en plaatsen ze oproepen in kranten, op mededelingenborden, over de radio, bij arbeidsbureaus en online.
 • Vooral een korte blik op het internet zal je veel informatie verschaffen omdat de nood zo hoog is
 • Je kunt op allerlei websites kijken en contact opnemen met de officiële Harvest Trail Information Service, een landelijke informatiedienst over werken tijdens de oogsten. De oogstseizoenen verschillen per regio en per gewas vandaar de term 'Harvest trail'
 • Vaak zullen boeren je een hut of een caravan aanbieden, gratis of tegen een kleine vergoeding.
 • Niet alle boeren kunnen onderdak bieden, dus als je serieus op zoek bent naar plukwerk, neem dan een tent mee.
 • Aan de andere kant zijn hostels vaak niet al te ver weg en wordt er soms zelfs vervoer geregeld tussen hostel en boerderij.
 • Vrouwen ondervinden vaak weerstand van boeren en seksistische ideeën komen voor.
 • Bepaald werk zoals het werken in de schuur of het knippen van abrikozen wordt in het algemeen als vrouwenwerk gezien.    

De druivenoogst

 • Australische wijnen beginnen een verrassende impact op de rest van de wereld te krijgen, aangezien het volume, de kwaliteit en de consumptie elk jaar toenemen. Naast de kwaliteit die de druiven hebben, is het voor werknemers vooral interessant dat er een grote kwantiteit aan druiven geplukt moet worden. De belangrijkste centra voor het plukken van druiven zijn het Milduragebied in Victoria, het riviergebied van Zuid Australië en de Hunter Valley van New South Wales. Meestal gaan de oogsten rond februari van start en duren ze tot maart/april.
 • Er groeien veel verschillende soorten druiven in Australië die elk een andere manier van plukken vereisen. Het kost, voordat je groot geld kunt gaan verdienen, eerst aardig wat tijd om aan te leren. Plukken voor een wijnhandel is het makkelijkst: de druiven mogen enigszins geplet aankomen. Als druiven geplukt worden om erna gedroogd te worden moet je ze met veel zorg behandelen. Je wordt betaald per blik/emmer of voor het gewicht.
 • De vraag naar druivenplukkers is groot in veel regio’s. Druiven plukken is niet voor iedereen weggelegd, maar er ontstaat vaak een groepsgevoel onder de werknemers en meestal wordt van het druivenplukken een soort spel gemaakt. Werk wat erop lijkt is snoeiwerk en het inpakken van de druiven.

De appeloogst

 • Voor een beginner is het langzaam werk, maar als je eenmaal gewend bent aan het plukken van appels begint het werk te lonen. In West-Australië zijn voor bepaalde seizoenen en vooral tussen november en mei (met de piek van de oogst in de zomer) plukkers nodig. De uurlonen zijn daar redelijk. Het kan tussen een paar uur en 10 dagen duren om ter plaatse werk te vinden. Vaak kun je bij hostels en campings hulp krijgen bij het vinden van seizoenswerk in het plukken van fruit.
 • Afhankelijk van de klimaatomstandigheden is het handig om bepaalde spullen mee te nemen: water, zonnebrand en een pet/hoed met een klep in de zomer. In de frisse herfst zijn vooral warme kleren fijn. Per hoeveelheid appels betaald worden is vaak een goede motivatie om lang en hard te werken. Verder moeten appelgaarden uitgedund en gesnoeid worden tussen half december en het begin van het plukken in maart, daar is soms ook werk in te vinden. Tasmanië is eveneens een goede plaats om appels (en ander fruit) te plukken.

Andere oogsten

 • Van asperges tot courgettes en van gember tot mango's: er is in Australië grote veelzijdigheid aan gewassen die geplukt moeten worden, dus elke rondreizende plukker met een beetje enthousiasme komt wel aan zijn trekken. Australië heeft zo'n grote landbouweconomie dat er altijd wel banen zullen zijn.

Queensland

 • Naarmate je verder naar het noorden gaat, wordt de productie, net als de weersomstandigheden, steeds exotischer. In de tropische gebieden zijn niet altijd duidelijke oogstseizoenen, eigenlijk groeien de gewassen het hele jaar door. Hostels hebben een sterke monopolie op het werk in de oogsten van Queensland. De werving van personeel en het vervoer gaat vooral via de hostels. Zorg dat je redelijk betaald krijgt en niet te veel betaalt voor accommodatie en vervoer. Het plukwerk en het pakwerk wordt meestal per uur betaald, maar als je meer ervaring hebt, verdien je vaak meer als je afspreekt dat je per hoeveelheid krijgt betaald. Voor als de hostels vol zijn, is het handig om een tent te hebben.
 • Het werken in Queensland lijkt nogal een gevaarlijke bedoening: als je ananassen gaat plukken, draag dan lange mouwen en lange pijpen als bescherming tegen de punten en stekels. Als je meloenen inpakt, draag dan handschoenen, want anders schaaft het ruwe oppervlak je handen open. Bij mango’s is het probleem dat een derde van de mensen allergisch is voor het sap. Wat verder een goede plek is om fruit te plukken, is het zuiden van Queensland.

New South Wales

 • Het zuidelijke deel van de staat rond Wagga Wagga is bekend als de Riverina. Mogelijkheden voor seizoenswerk zijn te vinden in Batlow, Jugiong, Leeton and Young, Darlington Point, Gundagai, Hay enzovoorts. In verschillende gebieden zijn mogelijkheden voor het plukken van kersen, asperges of in de katoenoogst.

Victoria

 • De fruitoogsten in de zomer in het noorden van Victoria trekken veel mensen die op werkvakantie zijn. De beste tijd om aan te komen, is halverwege/eind januari en het werk zal tot het einde van maart duren. Er zijn verschillende arbeidsbureaus actief in Victoria.
 • De boeren in Victoria staan er om bekend dat ze beter dan de boeren op andere plaatsen voor accommodatie zorgen, hoewel iedereen met campingspullen makkelijker geplaatst worden. Ook hier verdienen sommige mensen veel terwijl anderen klagen over de lage inkomsten.
 • Goede plaatsen om naar werk te zoeken zijn Mooroopna, Mildura en Cardross. Werk is vanwege het zonnige klimaat en vanwege irrigatiemogelijkheden het hele jaar door beschikbaar.
 • Dichterbij Melbourne is ook werk beschikbaar op de kwekerijen in de Danderong Ranges (het hele jaar door) en als fruitplukker in november/december. Hoewel werk tijdens de oogsten niet moeilijk is om te vinden, vinden sommigen het erg moeilijk ermee te verdienen. Veel gretige beginnelingen realiseren zich niet hoe zwaar het werk fysiek is en geven het al op voordat hun lichamen er aan gaan wennen. Je moet echter vertrouwen hebben dat de snelheid waarmee je plukt snel zal toenemen.

Zuid-Australië

 • De Rivierland regio van Zuid Australië (niet te verwarren met de Riverina in NSW) bestaat uit Renmark, Loxton en Waikerie, maar het voornaamste gebied is Berri. Daar is de meeste accommodatie voor backpackers en zijn ook de meeste uitzendbureaus te vinden. In de laatste jaren is gedurende het hele jaar werk beschikbaar geweest vanwege de uitbreiding van de wijnindustrie en de citrusvruchtenindustrie. De belangrijkste werkgevers van Berri zijn: Angas Park, Simarloo, Solora en Yandilla Park. Daarnaast zijn er nog honderden kleinere oogstgebieden van families die plukkers kunnen gebruiken.

West-Australië

 • Het gebied rond Donnybrook is goed voor het plukken van appels, maar niet alleen dat. Er worden ook veel groenten geteeld in dit gebied wat veel banen op het veld en in pakschuren oplevert. Er zijn ongeveer 100 groenten en bananenplantages rond de steden Geraldton en Carnarvon. De ontwikkeling van de landbouw rond Kununurra, in de bananen, meloenen, citrusvruchten, of groentenoogst is groot.
 • Reizigers worden meestal ingehuurd tijdens het eerste deel van het droge seizoen (wat van mei tot juli duurt). Je kunt onder andere werk vinden via hostels. Er is veel meer werk voor mannen dan voor vrouwen in Kununurra, vooral in het plukken van meloenen en bananen. Inpakwerk is meestal minder ruimschoots beschikbaar, dus sneller vergeven. Je kunt ook proberen werk te vinden in het ‘toppen’ of ontbloesemen van maïs.

Kun je werken in de mijnen in Australië?

 • De mijnindustrie van Australië biedt wat mogelijkheden voor reizigers, vooral voor mensen met een achtergrond in de catering. West Australië heeft een aantal mijndorpen (Dampier, Karattha, Port Hedland, Kalgoorlie). Sommigen mensen gaan daarheen en vragen direct om werk, anderen proberen het via de hoofdkantoren in Perth. De lonen bij de mijnen zijn vaak hoog, ter compensatie van de verafgelegen ligging.
 • Er zijn nog steeds goudmijnen in West Australië en je hoeft bijna nooit lid te zijn van de bond om daar te mogen werken. Kalgoorlie is een plaats die wordt aangeraden.
 • Werk in het zoeken en drillen is beschikbaar, als je zekere voorbereidingen treft. Je moet een drugstest ondergaan, laten nagaan bij de politie of je een strafblad hebt, en een cursus over veiligheid doen waarvoor je moet betalen. Dan kun je bijvoorbeeld relevante bedrijven opzoeken in de Gouden Gids en rond gaan bellen. Het is mogelijk om opalen te vinden door bergen slakken te zeven. Je kunt ook werk vinden in gebieden gerelateerd aan mijnwerk, bijvoorbeeld werk op een laboratorium.

Kan je werken in de bouw en industrie in Australië?

De industrie

 • Er worden soms in kranten advertenties voor fabriekswerk geplaatst of je kunt via andere reizigers horen over ingangen. Uitzendbureaus/arbeidsbureaus in de steden zijn meestal een goede manier.

De mijnen

 • Darwin is altijd het walhalla geweest voor iedereen die als arbeider aan de slag wil, hoewel er minder advertenties in de lokale kranten lijken te staan dan eerst.
 • Rond mei, als de regen wegtrekt, komt de grootste stroom werkzoekenden binnen en wordt de concurrentie groot, dus het is beter om rond april in de buurt te zijn en alvast iets te regelen.
 • Als je in de bouw komt te werken, zou het kunnen dat je wat meepikt van de gunstige regelingen die er zijn sinds onderhandelingen met de bonden.
 • Klusjesmannen en handwerkers van allerlei soorten vinden het meestal niet moeilijk om werk te vinden in Australië, zeker als ze papier en gereedschap meenemen. Loodgieters, elektriciens en timmermannen treffen het, vooral in Sydney. Laarzen met stalen neuzen kunnen een bruikbare accessoire zijn.
 • Er is ook grote vraag naar mecaniciens.  

Kun je werken in het toerisme en in de horeca in Australië?

Queensland

 • Queenslandis een ontzettend populaire bestemming voor allerlei soorten mensen die Australië bezoeken. De anderen met wie je concurreert voor werk, zijn dus voornamelijk reizigers die zich vooral graag willen vermaken en niet zozeer gekomen zijn om rijk te worden. De lonen in Queensland zijn dan ook erg laag. En als werknemers iemand nodig hebben, dan huren ze iemand in die toevallig die dag voorbijkomt, in plaats van uitgebreid allerlei sollicitaties te bekijken. Als je hierheen belt om naar de mogelijkheden te informeren, zul je te horen krijgen dat je maar langs moet komen.
 • Als je werk wilt waarbij je bij een familie inwoont, moet je het bij de kustgebieden als Surfers Paradise en Noosa proberen. Daarnaast zijn er nog veel meer gebieden vol toeristencomplexen waar je eventueel zou kunnen werken. Je zou je zoektocht kunnen beginnen bij arbeidsbureaus op het vasteland, maar vaak zal je toch ook persoonlijk het eiland moeten bezoeken. Zelfs al vind je geen fulltime baan, dan moet het vast lukken om ergens een paar uur werk in ruil voor accommodatie te regelen.
 • Voyages Hotels & Resorts domineren de markt voor vakantieverblijven van hogere prijsklasse en hebben parken/verblijven op allerlei plaatsen in Australië. Op hun website kun je informatie over het leven en werken in deze vakantiegebieden en contactdetails over alle vestigingen.
 • Wees gewaarschuwd dat werkgevers in Queensland er om berucht zijn dat ze hun personeel zonder compensatie of vakantiegeld plotseling kunnen ontslaan. 

Gold Coast

 • Aan de Gold Coast liggen meerdere themaparken waar je eventueel ook zou kunnen werken, in de voedsel/dranktentjes of winkels op het park. Het wordt wel moeilijk sparen omdat je niet veel verdient en zelf het vervoer naar je hostel moet betalen. Avertenties hiervoor kun je onder andere zoeken in de Gold Coast Bulletin van de zaterdagen. Er is daar verder een casino dat wellicht mogelijkheden biedt.

Kun je werken bij een duikschool of in de watersport in Australië?

 • De duikindustrie biedt heel veel mensen werk. Er zijn zelfs mogelijkheden voor mensen zonder duikdiploma’s om andere klusjes te doen.
 • De duikgebieden in Australië en de South Pacific zijn plaatsen waar veel mensen die al duiktraining hebben gehad, komen om meer ervaring op te doen.
 • Verder kunnen reizigers met kwalificaties op het gebied van zeilen in aanmerking komen voor werk als instructeur.
 • Het seizoen duurt van oktober tot april met het hoogtepunt in december.
 • Het heeft geen zin om in de winter naar werk te zoeken.
 • Er zijn mogelijkheden om korte cursussen te doen zodat mensen met zeilervaring daarnaast ook leren om les te geven aan kinderen.  

Kun je werken in skigebieden in Australië?

 • Een ander vakantiegebied om te overwegen zijn de Australische Alpen. De skigebieden daar breiden steeds meer uit en worden alsmaar populairder. Gezien de winter in Australië tegelijk met onze zomer valt, loopt het skiseizoen in Australië van juni tot oktober.
 • Perisher en Thredbo zijn de twee grootste skiresorts in New South Wales, maar het zijn zeker niet de enige plaatsen waar mogelijkheden liggen. Solliciteren kan vanaf februari.
 • Iedereen die gekwalificeerd ski-instructeur is, zou naar de clinics moeten gaan die worden gehouden om personeel in te huren, niet al te lang voor het seizoen begint. Op de websites van skibedrijven vind je ook informatie over wervingsprocedures.

Kun je werken in Melbourne?

 • Melbourne is geschikter voor het zoeken/vinden van werk dan Sydney, deels omdat Melbourne minder wordt overladen met werkende reizigers en ook omdat de kosten voor levensonderhoud daar iets lager zijn. Uitzendbureaus zijn een prima plek om langs te gaan als je werk zoekt, hoewel steeds meer tegenwoordig online gebeurt. Mogelijkheden voor tijdelijk werk komen voor bij restaurants, cafés, pubs, clubs, op cricketvelden, in theaters, bij jachtclubs en in Sydney op cruises. Als je echt specifiek beroepswerk zoekt, dan kun je dat het beste doen via meer specialistische bureaus, als je tenminste de nodige ervaring hebt.

Kun je werken in Perth?

 • In Perth is het vinden van werk niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je geen werkvisum hebt. Waarschijnlijk heb je meer kans van slagen in een buitenwijk/voorstad (behalve als ze al overspoeld worden door backpackers) van Sydney. De beste mogelijkheden voor bar/bedieningspersoneel in Perth liggen in het centrum, Fremantle en Northbridge, het gebied rond. In Darwin, waar niet zo heel veel mensen wonen, zijn toeristenbars en restaurants erg afhankelijk van tijdelijke werknemers. Het is niet alleen makkelijker dan in Sydney en Melbourne om daar werk te vinden, accommodatie is ook een stuk goedkoper.

Kun je werken in de kinderopvang in Australië?

 • De vraag naar kinderopvang in Australië is enorm, zowel voor inwonend personeel als voor meer sporadische opvang. Je kunt vanuit huis via een bureau werk proberen te regelen, maar het ter plaatse gaat dat erg makkelijk. Sollicitanten worden vaak één of twee dagen nadat ze zich inschrijven geïnterviewd en beginnen dan direct met werken.
 • Er zijn een hoop bureaus die Europese en Aziatische vrouwen met werkvisa op een inwonende positie plaatsen, meestal voor minimaal drie maanden. Er is niet eens altijd ervaring in de kinderopvang voor nodig. De meeste bureaus zullen eerst een interview willen en referenties willen checken voordat ze iemand ergens plaatsen. Een rijbewijs is ontzettend handig.
 • Er zijn plaatsen voor een langere periode, maar er zijn ook mogelijkheden voor tijdens de vakanties (in de zomer van december tot februari en tussen juni en oktober tijdens het skiseizoen)

Kun je werken in de visserij of op het water in Australië?

 • Soms  is het mogelijk om werk te vinden op garnalenboten uit Broome, Darwin, Cairns, Townsville, Bowen of zelfs Karumba. In de Cairns Post (vooral op woensdag en zaterdag) staan advertenties voor werk op jachten en trawlers, en daarnaast vind je advertenties op mededelingenborden in dorpen. Elke reiziger die aan het begin van het seizoen naar de haven gaat, maakt zelfs zonder ervaring goede kans om meegenomen te worden op een korte trip, hoewel je dan wel een stuk minder verdient dan als je wel veel gevaren hebt.
 • Op garnalenboten zijn de voornaamste taken het repareren van de netten en het sorteren van de garnalen. Vrouwen worden meestal aangenomen als koks. Het kan nog wel eens voorkomen dat ze door de rest van de crew nogal vrouwonvriendelijk worden behandeld.
 • Als het je niet lukt om je bij een crew aan te sluiten, probeer dan werk te krijgen in de fabrieken waar de vis wordt verwerkt. Daarnaast zijn er binnen de visindustrie nog meer opties, bijvoorbeeld het werk als oesteropener.
 • Vanuit de backpackerspers gaat wel een waarschuwing uit: ‘als je op zee bent, hoort niemand je schreeuwen’. De advertentie bestaat om backpackers te beschermen tegen booteigenaren die mensen ompraten in pubs en clubs en ze vervolgens in boten de zee op sturen die helemaal niet zeewaardig zijn. Let, om deze problemen te voorkomen, op het WCBIA certificatiemerkteken.
 • Parelvissen is een industrie in verafgelegen plaatsen en waar veel gebruik gemaakt wordt van reizigers als medewerkers omdat ze gewillig en sterk zijn. Op internet vind je op sites voor reizen en werken aparte kopjes voor parelvissen. De belangrijkste stad is Broome, waar je simpelweg rond kunt vragen naar bedrijven die oesters kweken. Het kan zijn dat je echt op de boten moet leven, dat is niet altijd zo. Hoe dan ook is het werk fysiek zwaar en moet je erg vroeg op.  

Kun je Engelse les geven in Australië?

 • Reizigers met een TEFL-certificaat kunnen tijdens profiteren van de grote vraag naar Engelse les die tijdens bepaalde seizoenen gecreëerd wordt door studiereizen, populair onder Japanse, Indonesische en andere Aziatische studenten tijdens hun herfst en wintervakanties.
 • De vraag naar dit soort cursussen Engels tijdens de vakanties wordt steeds groter. Via Australische zoekmachines zijn op het internet al veel potentiële werkgevers op dit gebied te vinden.

Zijn er nog speciale werkmogelijkheden Australië?

 • Speciale gelegenheden als oefenwedstrijden, auto-/motorraces, tentoonstellingen, paardenraces die in Australië in alle grote steden worden gehouden, en reisbeurzen, kun je ook zien als mogelijke bronnen voor werk.   

Verder reizen naar of via Australië?

Waar moet je aan denken als je gaat werken en backpacken in Australië?

Waar moet je aan denken als je gaat werken en backpacken in Australië?

  Wat doen de backpackerbureau's?

  • De meeste reisorganisaties die zich specialiseren in de markt van het backpacken, kunnen cliënten ook assistentie verlenen met betrekking tot het werken tijdens de reis. Er wordt veel samengewerkt tussen reisbureaus en wervingsbureaus, hostelgroepen en aanbieders van werkvakanties, hoewel de meeste vergelijkbare diensten zullen leveren.

  Wel of niet onofficieel aan het werk?

  • De nieuwe regels vanuit de Australische regering hebben het steeds moeilijker gemaakt om zonder visum te werken.
  • Er zijn strenge controles, zelfs op de meest afgelegen boerderijen. 

  Wel of niet een belastingnummer aanvragen?

  • Het werkt enorm in je voordeel als je een belastingnummer (Tax File Number; TFN) aanvraagt, onder andere omdat je anders erg veel belasting betaalt. Je vraagt de TFN gratis, digitaal aan na aankomst in Australië. Het proces duurt meestal vier weken. Je moet onder andere een geldig paspoort hebben en het juiste visum.
  • Soms kun je op basis van je opleiding en ervaring de status van inwoner krijgen, wat belastingtechnisch veel voordeliger is. In tegenstelling tot vroeger krijgen de meeste werknemers die status echter niet

   Kan ik belasting en pensioenpremie terugvragen?

  • Zodra je betaald werkt in Australië betaal je belasting en pensioenpremie (Superannuation). Beide worden door je werkgever ingehouden op je salaris.
  • Belastingteruggave komt in beeld als je hebt gewerkt voor bedrijven die bij de Australische belastingdienst (ATO) niet geregistreerd zijn als 'employer of Working Holiday Makers'. In dat geval heb je namelijk te veel belasting betaald over je ontvangen salaris.
  • Zodra je Australië hebt verlaten en je visum is verlopen, kan je een verzoek indienen om je opgebouwde pensioen terug te vragen. Indien je een belastingnummer hebt, is dit terugvragen eenvoudiger zeker als je pensioen over meerdere fondsen verdeeld is.
  Werken in Australië en hoe kom je aan een baan?

  Werken in Australië en hoe kom je aan een baan?

    Hoe kom je aan een baan in Australië?

    • Hoewel iedereen uiteindelijk wel ergens werk vindt, is het niet altijd makkelijk.
    • Er is veel competitie van anderen die ook een werkvakantie willen. Naast het direct aanspreken van werkgevers, is internet een belangrijke manier om aan werk te komen. En dan zijn er natuurlijk nog de mededelingenborden en uitzendbureaus.
    • Iedereen die in Australië aan het werk wil, moet een recent en zorgvuldig opgesteld cv bij zich hebben. Meestal willen werkgevers eerst je cv zien voordat ze überhaupt met je in gesprek gaan. Daarnaast wordt er veel om referenties gevraagd (bij fruitplukken is dit echter niet het geval).
    • Een andere frustratie is de bureaucratische rompslomp rondom specifieke kwalificaties op papier die nodig zijn om in bepaalde werktakken aan de slag te mogen. Certificaten die geldig zijn in andere landen worden niet altijd vanzelfsprekend geaccepteerd. Als je van deur tot deur gaat om een baan te zoeken, moet je een dus wel wat uithoudingsvermogen en geduld hebben.

    Het internet in Australië

    • Voor Australië is het heel productief om alvast op internet naar werk te gaan zoeken.
    • Er bestaan tientallen routes om op vacatures uit te komen.
    • Veel websites van individuele hostels zijn bijvoorbeeld een goed beginpunt.

    Uitzendbureaus in Australië

    • Deze zijn overal te vinden en kunnen goede kansen bieden, met name voor mensen met ervaring in hospitality of op een kantoor, met computers, in data processing of op financieel gebied. De onderlinge competitie zal het grootst zijn bij bureaus die zich richten op de backpackersmarkt, dus sommige mensen mijden deze bewust. 
    • Grote uitzendbureaus zijn bv. Drake en Adecco. Je zult een afspraak moeten maken om je in te schrijven en bij elk bureau geduldig allerlei assessments moeten ondergaan. Ook hier kunnen goede referenties enorm helpen bij het vinden van werk. Zelfs als je een opdracht krijgt, dan hoeft dat niet voor een lange periode te zijn. Je zult erop voorbereid moeten zijn dat je tussen opdrachten door soms periodes niets te doen hebt.
    • In George Street in Sydney zijn veel van dit soort bureaus te vinden. Sommige bureaus specialiseren zich in bepaalde werkgebieden, zoals de landbouw, het toerisme of de kinderopvang.

    Hostels in Australië en mededelingenborden

    • Hostels en backpackersverblijven zijn een rijke informatiebron voor mensen die al werkend de wereld over willen. Je kunt natuurlijk ook in de hostels zelf gaan werken. Een lijst van welke hostels er allemaal zijn in Australië is makkelijk online te vinden. Het nadeel van werken in een hostel is dat je eigenlijk met niemand anders dan andere werkende reizigers in contact komt.

    Is je Nederlandse zorgverzekering nog wel geldig als je gaat werken in het buitenland?

    Is je Nederlandse zorgverzekering nog wel geldig als je gaat werken in het buitenland?

    Is de basiszorgverzekering geldig als je gaat werken in het buitenland?

    • Per instantie kan de informatie over de gevolgen van betaald of onbetaald werken in het buitenland aanzienlijk verschillen.
    • Toch is er wel een aantal algemene richtlijnen te geven over het aanhouden, beëindigen, of geldig zijn van je Nederlandse zorgverzekering. In het algemeen kun je zeggen dat
     • de dekking van je Nederlandse basiszorgverzekering vervalt als je langer dan drie maanden naar het buitenland gaat om betaald werk te gaan doen;
     • dat de dekking al vanaf je eerste werkdag vervalt
      • als je gaat werken in een EU land, Noorwegen, IJsland, of Zwitserland
      • als je gaat werken of in een 'eerste-werkdagland zoals Canada, Japan, Marokko, Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Korea;
     • dat als de dekking is komen te vervallen, je de zorgverzekering ook kan laten beëindigen;
     • dat er wel andere, vaak voordeliger, verzekeringen zijn waarmee je de ziektekosten kunt verzekeren in het buitenland terwijl je betaald werk gaat doen 
    Kan je gebruik maken van Medicare voor je ziektekosten als je gaat backpacken, reizen, of werken in Australië?

    Kan je gebruik maken van Medicare voor je ziektekosten als je gaat backpacken, reizen, of werken in Australië?


    Wat is Medicare in Australië?

    • De basiszorgverzekering in Australië heet Medicare. Medicare biedt gratis zorg in openbare ziekenhuizen voor elke inwoner van Australië. Van Medicare kan gebruik worden gemaakt door een Medicare kaart aan te vragen
    • Omdat de Medicare niet alle kosten dekt, hebben de meeste Australiërs ook een particuliere zorgverzekering, die als aanvulling dient op de Medicare
    • Medicare werkt iets anders dan de Nederlandse zorgverzekering, je krijgt gratis behandeling en verblijf in een publiek ziekenhuis, een deel van je kosten voor medicijnen en een deel van je kosten voor de huisarts vergoed. Kosten voor bijvoorbeeld ambulancevervoer of tandarts vallen niet onder Medicare

    Kan je gebruik maken van Medicare als je naar Australië op reis gaat?

    • Nederlanders kunnen met een geldige Europese zorgpas (EHIC) toegang krijgen tot Medicare, door ter plaatse een Medicare pas aan te vragen
    • Let wel op, niet iedere arts is aangesloten op het Medicare betaalsysteem, dus kan het zijn dat je zelf je kosten moet voorschieten
    • Medicare vervangt niet je Nederlandse zorg- of reisverzekering, maar kan wel handig zijn als je langer door Australië reist en niet gaat werken

    Kan je gebruik maken van Medicare als je gaat werken en reizen in Australië?

    • Tijdens een Working Holiday in Australië komt normaal gesproken de dekking van je zorgverzekering in Nederland te vervallen, als je gedurende een periode van 3 maanden of langer loon, of een vergoeding in andere vorm, krijgt.
    • Het is dan officieel niet mogelijk om een Medicare pas in Australië aan te vragen als je Nederlandse zorgverzekering geen dekking meer biedt.
    • In de praktijk kan het voorkomen dat op het moment van aanvragen van de Medicare pas je Nederlandse zorgverzekering nog dekking biedt. Nadat je echter aan het werk gaat, vervalt deze dekking, en kan je in de problemen komen in het geval van ongelukken of dure medische zorg
    • Als je gaat werken en reizen in Australië heb je dus een alternatieve verzekering nodig om je medische kosten in Australië voldoende te dekken.

    Kan je gebruik maken van Medicare als je je vestigt als 'permanent resident'?

    • Als je je in Australië als 'permanent resident' vestigt, zijn er mogelijkheden voor toegang tot Medicare. Je zult daarnaast dan vaak een lokale, particuliere zorgverzekering moeten afsluiten om goed verzekerd te zijn tegen hoge zorgkosten.

    Wanneer kan je een werkvisum of Working Holiday visum voor Australië aanvragen en wat zijn de eisen?

    Wanneer kan je een werkvisum of Working Holiday visum voor Australië aanvragen en wat zijn de eisen?

    Wat is een 'Working Holiday' in Australië?

    • Een 'Working Holiday' is een tijdelijk verblijf in Australië met als doel reizen en werken.
    • Als je minstens 18 maar nog geen 31 jaar oud bent en je naar Australië wilt om te reizen en werken, kan je in aanmerking komen voor een Working Holiday Visum.

    Wat is een Working Holiday visum?

    • Dit visum is bedoeld voor jongeren die graag in Australië willen rondreizen met daarnaast af en toe een baan om geld bij te verdienen.
    • Je moet dit visum aanvragen voordat je naar Australië gaat (dit kan online en duurt normaal gesproken 6 dagen), maar je hoeft niet per se in Nederland te zijn op het moment dat je het aanvraagt (zolang je maar niet in Australië bent).
    • Nadat het visum is afgegeven, heb je 12 maanden de tijd om Australië in te gaan.
    • Dus als je 30 bent ten tijde van de visumaanvraag, dan mag je wel nog steeds Australië in als je al 31 bent.
    • Met het visum mag je een jaar in Australië blijven.

    Hoe vaak kan je het Working Holiday visum voor Australië aanvragen?

    • Je mag een Working Holiday Visum in principe maar één keer in je leven aanvragen.
    • Je kunt echter het recht op een tweede Working Holiday Visum 'verdienen', door tijdens je eerste jaar in Australië minimaal 88 dagen (niet per se aaneengesloten) te werken in bepaalde, meer afgelegen regio's in bepaalde werksectoren. (bv: in plant and animal cultivation, mining and construction, fishing and pearling & tree farming and felling).
    • Zorg er wel voor dat je loonstrookjes ontvangt, deze heb je namelijk nodig voor de aanvraag van het tweede visum.
    • Per 2020 is er de mogelijkheid voor een derde jaar working holiday voor mensen die minimaal zes maanden bepaald werk ("specified work") hebben verricht.
    • Voor een 2e en 3e visum mag je ook als vrijwilliger hebben gewerkt in grofweg natuurrampbestrijding of wederopbouw (bv bosbranden en overstromingen)
    • Je kunt er meer over lezen op de website van de Australian Government, Department of Home Affairs.

    Wat mag je met Working Holiday visum voor Australië doen?

    • tot een jaar in Australië blijven en het land zo vaak in- en uitgaan als je wilt, zolang het visum geldig is
    • tot een half jaar bij één werkgever werken*
    • tot vier maanden studeren

    *Vanaf eind 2015 mag je in de Northern Territory (en in de noordelijk gelegen gebieden van Queensland and Western Australia) tot 12 maanden bij dezelfde werkgever werken, mits je werkzaam bent in de sectoren agriculture, forestry and fishing, tourism and hospitality, mining and construction, and aged and disability care. Ook kan een uitzondering gemaakt worden als je gaat werken als au pair.

    *De periode voor het werken bij 1 werkgever is sinds november 2018 voor de agrarische sector (plant & animal cultivation) verlengd naar 12 maanden.

    Aan welke eisen moet je voldoen om een Working Holiday visum voor Australië aan te vragen?

    Je moet aan de volgende eisen voldoen om dit visum te krijgen:

    • ten tijde van de aanvraag 18 jaar of ouder zijn maar jonger dan 31 (maar je mag dus wel 31 zijn als je het land in reist)*
    • genoeg financiële middelen hebben voor je verblijf, rond de AUD 5000,-
    • in het bezit zijn van een return of onward ticket, of genoeg financiële middelen hebben om een dergelijk ticket te kopen
    • in goede gezondheid verkeren. Na je aanvraag bepaalt de overheid of je een medische test moet laten doen. Je krijgt dan een ID waarmee je wereldwijd bij een officieel aangewezen instantie het onderzoek kunt laten uitvoeren. 
    • geen strafblad hebben
    • geen kind bij je hebben waar voor gezorgd moet worden
    • een paspoort hebben dat geldig is voor de duur van je reis

    *De verhoging van de leeftijd naar 35 is eind 2018 enkel voor paspoorthouders van Canada, Frankrijk, Denemarken en Ierland doorgevoerd.

    Wat is Temporary Skill Shortage visum en wat zijn de eisen?

    Dit visum is tot vier jaar geldig en speciaal gericht op werkfuncties die niet door de Australiërs zelf vervuld kunnen worden. 

    Als je in Australië wilt werken, zijn er enkele stappen die genomen moeten worden, zodat de werknemer sponsor mag zijn en de aanvrager daar mag werken met het geldige visum:

    1. De werkgever vraagt sponsorschap aan
    2. Werkgever geeft een positie vrij
    3. De werknemer doet de visumaanvraag.
    • Dit visum kan bijna altijd aangevraagd worden in Australië.
    • Je mag tijdens de duur van het visum van werkgever veranderen en er is geen limiet hoe vaak je het land in en uit mag reizen tijdens de 4 jaar.
    • Het enige wat er dan moet gebeuren is dat je nieuwe werkgever sponsorschap aanvraagt.
    • Je kan dit visum verlengen.
    • Daarnaast kan je hierna ook een permanente verblijfsvergunning aanvragen (hierbij is de gezondheidstest sowieso verplicht).

    Naast verschillende verplichtingen waar het bedrijf aan moet voldoen zul je:

    • Een zorgverzekering moeten hebben die ziektekosten in Australië dekt
    • Verklaring van goed gedrag moeten hebben
    • (meestal) Een skills assessment moeten doorlopen die bewijst dat je de juiste kwalificaties hebt voor de baan
    • Referenties voorleggen van voorgaande werkgevers
    • CV en diploma's of certificaten die bewijzen dat je gekwalificeerd bent tonen - afhankelijk van je functie verschillen de vereisten voor wat 'gekwalificeert' precies betekent - grofweg 2 jaar relevante werkervaring in de afgelopen 5 jaar.
    • Documenten hebben die bewijzen dat je vloeiend genoeg bent in Engels (bijvoorbeeld IELTS)
    • Je paspoort presenteren
    • Indien dit verlangd wordt een gezondheidstest doen

    Wat is Employer Nomination Scheme visum en wat zijn de eisen?

    Uitgenodigd door een organisatie - Employer Nomination Scheme 

    • Bedrijven die onder de Employer Nomination Scheme vallen, mogen een bepaald aantal buitenlandse werknemers aannemen, die niet onder de bovenstaande categorie zouden vallen.
    • Het visum via het Employer Nomimation Scheme is een permanent residence visum.
    • Je kan de aanvraag online doen bij het Department of Home Affairs 
    • Je kunt onder andere in aanmerking komen voor dit visum als je al een temporary work visum hebt en het bedrijf waar je werkt binnen het Employer Nomination Scheme valt. 
    • Om aan de vereisten te voldoen, moet je de benodigde vaardigheden hebben en onder de 45 jaar zijn.
    • Daarnaast moet je de volgende documenten presenteren:
    1. Ingevuld aanvraagformulier
    2. Gecertificeerde kopie van het paspoort
    3. Gecertificeerde kopie van burgerlijke documenten
    4. Referenties van voorgaande werknemers, cv, academische kwalificaties, en een kwalificatie voor je level in de Engelse taal.
    5. Mogelijk een medische test

    Wat is het Skilled Independent visum en wat zijn de eisen?

    Zelf naar Australië via het 'Skilled Migration Program'

    • Dit visum is van toepassing op mensen met vaardigheden die te vinden zijn op de relevant skilled occupation list
    • Dit visum is geldig voor maximaal vier jaar.
    • Je komt slechts voor dit visum in aanmerking als je wordt uitgenodigd.
    • Deze uitnodiging moet je krijgen voor je 45 bent geworden
    • Deze uitnodiging wordt gebaseerd op je Expression of Interest (aanvraag waarin je duidelijk maakt waarom jij in aanmerking zou moeten worden genomen voor dit soort visum). Als je eenmaal bent uitgenodigd, moet je de volgende documenten presenteren:
    1. Bewijs dat jouw beroep op de lijst staat
    2. Voldoende hoge uitkomst van de SkillTest
    3. Uitkomst medisch onderzoek
    4. Gecertificeerde kopie van je paspoort
    5. Geboortebewijs
    6. Bewijs dat je Engels van voldoende niveau is

    Mag je vrijwilligerswerk doen met een toeristenvisum?

    Je mag in Australië op een toeristenvisum vrijwilligerswerk doen, als:

    • je hier geen financiële vergoeding voor ontvangt (kost en inwoning zijn wel toegestaan)
    • je geen werk vervult waarvoor een Australiër anders betaald zou worden
    • je voornaamste doel is om te reizen en je alleen voor een korte periode als vrijwilliger aan de slag gaat

    Updates

     
    Kun je werken in het binnenland of the outback van Australië?

    Kun je werken in het binnenland of the outback van Australië?

    Kun je werken in het binnenland en op het platteland van Australië?

    • Het grootste deel van Australië is nauwelijks bewoond, woest land dat we ook wel het binnenland of 'the outback'noemen. Naast het rijke boerenleven dat er om de grote steden heen is, zijn er grote landerijen waar duizenden dieren en gewassen worden onderhouden. Veel van deze boerderijen zijn zo afgelegen dat vliegen eigenlijk de enige manier is om er te komen, hoewel de beschikking over een vervoersmiddel enorm handig is bij het zoeken naar werk in the outback.
    • Er zijn bepaalde nadelen aan werken in the outback. Zelfs al heb je in bijvoorbeeld Europa op het platteland geleefd, het kan moeilijk zijn om je aan te passen aan het leven in de Australische outback. De meeste dorpjes zijn echt kleine gehuchten met weinig voorzieningen en het kan heel erg warm zijn.
    • Droogtes komen steeds meer voor, waardoor er strenge regels omtrent waterverbruik zijn ingesteld. Het kan dus zijn dat je juist in de ergste hitte maar één keer per week mag douchen.
    • Tenslotte is er nog het alom aanwezige gevaar van spinnen en slangen. Als je eenmaal de gewoonte hebt aangeleerd om in je schoenen en achter houtblokken te kijken voor slangen en onder de wc-bril voor spinnen, is het gevaar al aanzienlijk verminderd. The outback is vaak een ruige wereld, gedomineerd door mannen, en niet geschikt voor kwetsbare types.

    Kun je werken als assistent op een veeboerderij  in Australië?

    • De kans dat je aangenomen wordt als assistent op een veeboerderij is groter als je ervaring hebt met schapen, paardrijden, of ervaring hebt met machines. Er zijn ook boerderijen die je (tegen betaling) die ervaring bieden en je daarna helpen met het vinden van een baan. Het scheren van dieren is niet aan de orde voor mensen die hierin niet ingewijd zijn. Als je ervaring hebt met paarden kun je ook op zoek gaan naar bureaus/werk in dit vlak.

    Kun je werken in The outback van Australië?

    • Uluru of Ayers Rock is een pelgrimsplaats die een paar honderdduizend bezoekers per jaar trekt. Het gebied dat daar omheen ligt, is een goede plaats om naar werk te zoeken. Hoewel er een wachtlijst is om daar te kunnen werken (bijvoorbeeld in de catering of in de schoonmaak), zijn veel mensen die bovenaan de lijst komen te staan op dat moment alweer weg. Er is accommodatie voor medewerkers, maar daar moet je wel voor betalen. Ook hier zijn backpackverblijven waar je misschien kunt werken.
    • Coober Pedy, Alice Springs, Kununurra en Broome zijn andere plaatsen waar het de moeite waard is om naar werk binnen het toerisme - tijdens het droogteseizoen (mei-oktober)-  te zoeken.
    • Een vuistregel is dat hoe lager de lonen ergens zijn, des te groter de doorstroom van personeel is. Naast lage lonen zijn er natuurlijk ook andere redenen waarom mensen ergens snel weer weggaan, bijvoorbeeld als het werk eenzaam/afgezonderd is, zoals op een tankstation.
    Hoe vind je werk in de gezondheidszorg in Australië?

    Hoe vind je werk in de gezondheidszorg in Australië?

    Welke mogelijkheden voor artsen zijn er in de gezondheidszorg in Australië?

    • Er is momenteel een tekort aan dokters in Australië en Australië is dan ook een zeer populaire bestemming voor mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Werken in Australië als dokter, verpleegkundige of medische student biedt de mogelijkheid om de geneeskunde te beoefenen binnen een gevarieerde keuze aan opties, van geavanceerde geneeskunde in de steden tot de primitieve geneeskunde in de gemeenschappen van de Aboriginals.
    • Als arts kun je kiezen uit tijdelijk werk (tot een jaar) of permanent werk.
    • Het aangaan van een tijdelijke aanstelling, zes maanden tot een jaar, binnen een specialisme in Australië wordt door veel basisartsen aantrekkelijk gevonden en wordt om die reden ook veel gedaan.
    • Het is relatief makkelijk om een baan te vinden voor gezondheidsmedewerkers in Australië. Dit geldt des te meer voor de meer afgelegen en landelijke omgevingen in de outback.
    • Omdat er vraag is naar overzeese getrainde dokters, is ook het vinden van een meer permanente aanstelling niet al te ingewikkeld. In kleine, meer landelijke gelegen huisartsenpraktijken ben je vaak al snel welkom als Nederlandse arts.
    • Medische uitzendbureaus springen er handig op in dat er meer vraag is in de afgelegen en landelijke gebiedenen, en werven artsen en verpleegkundigen voor specifiek deze plekken of voor kortere periodes.
    • Mediventure is een organisatie die is opgezet door de regering. Deze organisatie, die uiterst goed georganiseerd is, plaatst huisartsen of artsen met interesse in een baan in het ziekenhuis, op plekken waar tekorten heersen.
    • In veel gevallen kan het de moeite waard zijn om direct naar ziekenhuizen te schrijven in de staat of het gebied waar je wilt werken.
    • Artsen kunnen het Medical Journal of Australia, BMJ, Medics Travel raadplegen en de websites van ziekenhuizen.

    Welke mogelijkheden voor verpleegkundigen zijn er in de gezondheidszorg in Australië?

    • In Australië is er een tekort aan verpleegkundigen, zowel in steden als in de meer afgelegen gebieden.
    • Voor verpleegkundigen is er Worlwide Healthcare Exchange (WHE) beschikbaar. Dit is een netwerk van zorgverlenende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van Engelssprekende verpleegkundigen op posten in Australië.
    • Jerick Medical heeft informatie over vacatures voor verpleegkundigen in Australië.
    • STA Health Services van Perth werven algemene en gespecialiseerde verpleegkundigen voor West-Australië.
    • Coole Blue Specialist Nurses Agency werft verpleegkundigen via sollicitatiegesprekken die plaatsvinden in grote steden in het Verenigd Koninkrijk.
    • De Australische kranten zijn een goede bron voor het vinden van vacatures, hierin wordt veelvuldig geadverteerd.

    Welke mogelijkheden voor co-schappen en stages zijn er in de gezondheidszorg in Australië?

    • Co-schappers en stagiaires kunnen dezelfde bronnen gebruiken om vacatures te zoeken als artsen en verpleegkundigen, maar het tekort aan dokters geldt meer voor artsen dan voor co-assistenten.
    • Let erop dat de plekken voor co-assistenten al een jaar vooruit worden verdeeld. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt.

    Wat zijn de beste plekken om werk te zoeken in de gezondheidszorg in Australië?

    • Een nuttige website voor het gebied specifiek rondom het noorden van Sydney is de Hunter Health site.
    • Voor New South Wales kun je de website van NSW Government bekijken voor informatie en details over ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en medische faculteiten in New South Wales, waaronder Sydney. De site geeft een overzicht van informatie over banen voor huisartsen, specialisten, verpleegkundigen, met name in de gebieden waar medische hulp hard nodig is en het aantal medisch geschoolde medewerkers schaars.
    • Naast New South Wales kun je ook denken aan Victoria (Melbourne), South Australia (Adelaide), Queensland (Brisbane), Western Australia (Perth), Northern territory en Australian Capital Territory (ACT) (Canberra, Tasmania, Torres Straits).
    • Het grote eiland Tasmanië, gelegen ten zuiden van Australië, biedt naast een prachtige omgeving en duikmogelijkheden ook opties om in de gezondheidszorg aan de slag te gaan. Informatie over de gezondheidszorg, baanmogelijkheden en ziekenhuizen in Tasmanië vind je op de website van het Department of Health and Human Services.
    • Torres Straits is een groep van 70 eilanden net ten noorden van Cape Horn, Queensland in Australië. Het is geen gebruikelijke locatie voor een co-schap, stage of baan, grotendeels omdat het moeilijk is om informatie te vinden over de mogelijkheden en vanwege de afgelegen locatie. Torres Straits heeft twee ziekenhuizen, te vinden via de site van Queensland Government.
    • Er is de mogelijkheid om contact te leggen met Royal Flying Doctors om mensen in de outback en afgelegen gebieden via vliegtuigen van medische hulp te voorzien.

     

    Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

    Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

         

    Partner: Spotlight
    Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te ontwikkelen! Door hun passie & liefde voor reizen te delen met de Nederlandse community creëren ze unieke en volledig op maat gemaakte droomreizen.
    Ze geven gratis advies over reizen in Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Canada en hun andere bestemmingen. Ze helpen je bij het maken van je reisplannen, en bij het kiezen en regelen van tours en activiteiten die het beste bij jou passen.

    Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

    JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

    Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

    JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

    Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

    Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

    Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

    Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
     

    Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

    The world of JoHo footer met landenkaart

    JoHo: crossroads uit selectie
    Backpacken & Reizen: thema's en startpagina's

    Backpacken & Reizen: thema's en startpagina's

    JoHo: paginawijzer

    Thema's

    Wat vind je op een JoHo Themapagina?

    • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
    • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

    Crossroad: volgen

    • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

    Crossroad: kiezen

    • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

    Footprints: bewaren

    • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
    • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

    Abonnement: nemen

    • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

    Hoe is de pagina op gebouwd

    • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
    • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
    • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
    • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
    • De statussen:
    1. Start
    2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
    3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
    4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
    5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
    6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
    7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
    8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
    9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
    10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
     JoHo: footprints achterlaten
     JoHo: pagina delen

     The world of JoHo footer met landenkaart

     JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken