Reviews en ervaringen via JoHo: werken in het buitenland

     No Worries Down Under: Frank ging reizen en werken in Australië & Nieuw Zeeland

   • Ik heb een onwijs leuke tijd gehad in Australië en Nieuw Zeeland. Je voelt je meteen thuis als je de gastvrijheid van de Aussies hebt ervaren en merkt hoe gemakkelijk je contact legt met andere reizigers. Ik ben begonnen in Sydney, waar de reisorganisatie een goede steun was bij het vinden van een baan. Zij hebben me niet alleen geholpen om op te starten, maar ook later in mijn reis kreeg ik nog steeds mails met vacatures en tips van ze toegestuurd. Zo heb ik onder andere gewerkt als vloerlegger, fruitplukker en verhuizer. Een erg leuke ervaring naast het reizen, zeker omdat ze hier zo relaxt zijn.
   • Als je veel wilt zien, begin dan eerst met zoveel mogelijk werken, want zodra je gereisd hebt, weet je hoe gaaf dat is! Tijdens mijn reizen in Australië ben ik op Tasmanië en ruige eiland ten zuiden van Melbourne, geweest. Via de westkust, Darwin, de Outback en Cairns ben ik weer terug naar Sydney gegaan. Enorme afstanden, dus hier was een hoop vliegwerk voor nodig. Daarnaast ben ik in de tussentijd 4 weken naar Nieuw Zeeland geweest. Dat was eigenlijk net iets te kort, maar ik heb zeker heel veel moois gezien!

    Kaas in Cambodja: Stefan werkt voor een energiebedrijf in Cambodja

   • Cambodjanen eten niet genoeg broodjes kaas en worden daarom niet langer dan pakweg 1.70m. Als ik ergens langs kom banjeren met mijn 1.97m hangt menig mond op half 7. Mensen gaan serieus langs de kant van de weg staan kijken, stoppen met hun werk en zeggen niks. Als je voorbij bent hoor je vaak onderling gelach of zachtjes "pi metre", dat twee meter betekent.
   • In Cambodja ga ik aan het werk voor een energie bedrijf met de slogan 'Affordable energy for sustainable development'. Slechts 1 op de tien mensen heeft hier een stopcontact in huis en die wonen ook nog bijna allemaal in de hoofdstad Phnom Penh.
   • Zeker voor het platteland is zonne-energie dus erg belangrijk. Een Delftse student heeft een lamp ontwikkeld die zich overdag oplaadt op zonne-energie en daar 's avonds een uur of drie licht van kan geven. Dit prototype ga ik testen onder de boerenbevolking van Cambodja.
   • De werkomgeving is hier heel anders dan in Nederland. Naast het ongedierte dat overal zit, kijk ik niet meer op als er ineens een kudde koeien voor de deur staat, twee geitjes naar binnen lopen of als er een grote gekko op de muur zit.
   • Natuurlijk wordt er niet alleen gewerkt, maar heb ik ook een aantal mooie plaatsen in Cambodja bezocht zoals: Angkor Wat (1 van werelds meest bekende tempelcomplexen), bamboo island; paradijselijk eiland voor de kust van Sihanoukville in het zuiden van Cambodja en natuurlijk Phnom Penh.

    What did you do last summer: Marissa werkte bij een Summer camp in de USA

   • Naast alle pret is het hard werken als paardrijdinstructrice op een summer camp. Om 7 uur 's ochtends zadelde ik dagelijks de paarden op, waarna ik ging ontbijten en om 9 uur begon ik met de eerste les. Na dit ochtendritueel moesten de paarden natuurlijk iedere dag gevoerd worden, de stallen uitgemest, andere zaken opgeruimd en schoonmaakt en ook 's middag waren er weer lessen ingepland. Allemaal heel fun & leerzaam, maar soms ook zwaar.
   • Op vrije dagen ben ik onder andere in New York geweest en bij een baseball game in Philadelphia. Hierdoor heb meer van de cultuur leren kennen en mijn Engels enorm verbeterd. Met de vrienden die ik tijdens mijn verblijf heb gemaakt, ben ik nog steeds in contact. Zo ga ik bijvoorbeeld dit jaar naar de Oekraïne en Zuid-Afrika om hen op te zoeken.
   • Een dikke aanrader dus en een ervaring om nooit meer te vergeten.
   • Next summer ben ik er weer!

    Schaapjes tellen in IJsland: Annemiek deed boerderijwerk in IJsland

   • Bijna is mijn avontuur in IJsland ten einde . Als ik hierop terugkijk dan heb ik zoveel gezien en geleerd; ik ben een schat aan ervaringen en herinneringen rijker.
   • IJsland is een schitterend land en de boerderij in Kaffï waar ik werk, ga ik echt missen. De koeien die ik dagelijks heb gemolken, de kalfjes door wiens gesabbel mijn vingers een stuk korter zijn, de schapen, de lammetjes en natuurlijk Kritjan en Alheiur de liefste mensen van de wereld!
   • Ook met de jongeren in het dorp heb ik ontzettend veel plezier gehad. Stiekem had ik er wel naar uitgekeken om naar huis te gaan, maar nu het zo dichtbij komt is het echt moeilijk om afscheid te nemen.

    Werken in Noorwegen: Jeroen solliciteert lokaal

   • "Toen we nog in Nederland woonden, regelden we al een Noors telefoonnummer. Als we solliciteerden hoefden de Noorse werkgevers niet naar Nederland te bellen. Indirect lieten we daarmee zien dat onze plannen om naar Noorwegen te komen écht serieus waren. Tijdens een vakantie in de regio waar we terecht wilden komen regelden we iemand die hielp met de lokale vacaturesite. Dat hielp in de zoektocht naar werk."

    Werken in Bolivia: Jeanette heeft het niet makkelijk

   • "Van alles heb ik al gedaan. Van Engelse les geven tot in een hostel werken, van ondersteunen in het basisonderwijs tot het verkopen van medicijnen. Met als uitschieter natuurlijk vier jaar ons eigen koffiecafeetje in Sucre. Een geweldige, soms lastige, erg drukke maar ook heel leerzame en leuke tijd. Wonen in het buitenland is inderdaad een avontuur met ups en downs. De meeste downs heb ik vooral op carrière gebied, na bijna zeven jaar in Bolivia kan ik nog steeds mijn (werk)draai niet vinden."

    Werken in Duitsland en Tsjechië: Jip in een callcenter

   • Ik kwam niet in een "gespreid expat bedje" terecht. Maar zocht wel zélf de plek uit waar ik wilde gaan wonen en leven. Werken is voor mij geen doel op zich, meer een manier om brood op de plank te krijgen. Toch heb ik nooit moeite gehad om een inspirerende baan te vinden; mijn brede talenkennis, bachelor in politicologie en master in computerwetenschappen hielpen daar aan mee. Toch ging het uiteindelijk vooral om capaciteiten als durf hebben en flexibel zijn, alles aan willen pakken. In Tsjechië startte ik een expat service bureau; ik ontmoette er veel mensen die wel vertrokken waren uit Nederland, maar nooit aankwamen in Tsjechië: ze bleven op en top Nederlands. Ik werk nu bij internetverkooponderneming Amazon.

    Werken in Duitsland: Marieke

   • Een week nadat ik aankwam, vond ik een plek bij het callcenter van een groot internetverkoopbedrijf. Telefoon aannemen en contact met klanten onderhouden. Daar voelde ik me, ondanks opleiding en werkervaring, niets te goed voor. Ideaal om mijn talenkennis verder te verbeteren, en mijn manager zag al snel dat ik meer in mijn mars had. Inmiddels ben ik als manager verantwoordelijk voor de volledige Nederlandstalige klantenservice en een aantal andere projecten.
   • "Een werkvergunning is hier niet nodig. Bovendien zijn er op mijn vakgebied regelmatig vacatures voor koks of keukenhulpen te vinden. Ik had binnen no time keuze uit meerdere banen. Ik moest wel even wennen aan de omgangs- en beleefdheidsvormen, óók in de keuken. Maar dat zijn ze hier nu eenmaal gewend."

    Werken in Johannesburg: Guinevere werkt in Zuid Afrika

   • In Johannesburg, de grootste stad van Zuid Afrika zit een Nederlands callcenter. Er zijn hier veel Nederlanders, Belgen en Surinamers aan het werk om dagelijks de computerproblemen van verschillende Nederlandse bedrijven op te lossen. Ikzelf werk niet in het callcenter maar train Zuid Afrikanen in de Nederlandse taal zodat ook zij op de callcenters kunnen werken. Het is ontzettend leuk werk waarbij je een groep jongeren (18-30 jaar) vanaf de basisbeginselen de Nederlandse taal leert en vervolgens klaarstoomt voor het werk tussen de Nederlanders en met Nederlandse klanten.
   • In de pauze zit je voornamelijk lekker buiten in het zonnetje terwijl je iets eet uit de kantine of geniet van een oer-Hollandse boterham uit je lunchbox.
   • Maar hier wonen is natuurlijk veel meer dan alleen werken. Johannesburg is een mooie stad waarbij je met een paar anderen in een prachtig huis met tuin en zwembad kan wonen voor niet al te veel geld. Regelmatig een weekendje weggaan is hier eerder regel dan uitzondering. Met een uur rijden zit je al in een bergachtig gebied waar je kan hiken of naar een wildpark kan gaan. Joburg biedt leuke uitgaansgelegenheden en vele restaurantjes. Over het weer kan je ook dagelijks naar huis schrijven. Buiten 2/3 maanden wintertijd waarin het ook echt wel koud is, is het de overige maanden van het jaar prachtig. Je bent eigenlijk elke dag wel enthousiast over het weer, zelfs als het een dagje regent want dat vind je dan ook weer even lekker!
   • Wel is het leven in Joburg heel anders dan in Nederland. Zo moet je rekening houden met de criminaliteit. Je kunt niet zomaar 's avonds de straat opgaan, de deuren van je auto doe je tijdens het rijden op slot en ook laat je geen tasje op de passagiersstoel staan. Het is niet zo dat je echt iets zal overkomen, maar voorzichtig moet je wel zijn. Over de auto gesproken... dat is hier zo ongeveer de enige manier van vervoer. Openbaar vervoer is iets wat ze hier nauwelijks kennen en je fiets kun je ook echt in Nederland laten staan. Alles, maar dan ook echt alles doe je met de auto. Een rijbewijs hebben is dus echt wel een must!
   • In een' derde wereld land' leven is een geweldige afwisseling op het dagelijkse Nederlandse bestaan. Je proeft echt van Zuid Afrika en de bijbehorende cultuur, en ik geniet er nog dagelijks van!

    De Kiwi Experience: Jasper ging naar Nieuw Zeeland voor een Working Holiday

   • Bijna 8 maanden heb ik rondgereisd in Nieuw Zeeland en hier bijna alles gezien en gedaan wat je je maar kunt bedenken. Verschillende treks gelopen, ge-skydived in Taupo, gedoken bij Poor Knights, jet boat safaries & een overnight cruise bij Doubtful Sound gemaakt, gekayaked, walvissen gespot en ga zo maar door
   • Naast het reizen heb ik gewerkt in een groot hotel in Queenstown. Ik werkte daar in de houskeeping en woonde in een huis met echte Kiwis. Eperervaring dus!
   • Tijdens mijn reis heb ik veel backpackers ontmoet die het echt jammer vonden dat ze maar een paar weken in Nieuw Zeeland konden doorbrengen. Het is dan ook de mooiste plek op de wereld!

   JoHo: crossroads via de bundel

     Chapters 

   Teksten & Informatie

   JoHo: paginawijzer

   JoHo 'chapter 'pagina

    

   Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

   •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

   Crossroad: volgen

   • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

   Crossroad: kiezen

   • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

   Footprints: bewaren

   • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
   • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

   Abonnement: nemen

   • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

   Abonnement: checken

   • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

   Prints: maken

   • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
   JoHo: footprint achterlaten