Werken in het buitenland in een bar, cafe, club, discotheek of restaurant via betaald werk, stage of vrijwilligerswerk

 

Werken in het buitenland in een bar, cafe, club, discotheek of restaurant

Betaald werk, stage, vrijwilligerswerk of werkervaringsplek als assistent bedrijfsleider, barpersoneel, bezorger, host, horecamanager, kok of ober

Inhoud: o.a.

 • Hoe regel je een baan bij een hotel, hostel, guesthouse of restaurant in het buitenland?
 • Werken in de horeca of entertainment in het buitenland: wat is het, waarom zou je doen en waar kan je beste heen?

Horecawerk & Vacatures

 • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de hotel-, horeca-, hospitality- en entertainmentsector?
 • In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in bars, clubs & horeca in het buitenland?
 • Waar kan je werk zoeken in  de horeca in Australie?

Horecawerk & Vaardigheden

 • Hoe kan je servicegerichtheid leren of versterken?
 • Hoe kan je omgevingsbewustzijn leren of versterken?

Horecawerk & Voorbereidingen op vertrek

 • Hoe kan je tijdens het werken in het buitenland toch verzekerd blijven?
 • Hoe kan je tijdens je stage in het buitenland verzekerd blijven voor o.a. aansprakelijkheid?
 • Wat is handig om mee te nemen naar het buitenland voor werk stage en vrijwilligerswerk?

 

Lees verder voor antwoorden, inspiratie, inzichten en oplossingen

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

  Werken in een hotel, hostel of guesthouse in het buitenland: vragen en antwoorden

  Werken in een hotel, hostel of guesthouse in het buitenland: vragen en antwoorden

  Hoe regel je een baan bij een hotel, hostel, guesthouse of restaurant in het buitenland?

  Hoe regel je een baan bij een hotel, hostel, guesthouse of restaurant in het buitenland?

  • Hoe vroeger je besluit om seizoenswerk in een hotel te gaan doen, des te meer kans heb je dat het lukt.
  • Hotels beginnen meestal maanden van tevoren met werven van personeel.
  • Het is raadzaam voor maart zo veel mogelijk hotels te hebben benaderd, het liefst in hun eigen taal. Massaal je cv doormailen werkt minder effectief dan een schriftelijke of persoonlijke benadering.
  • Het zal niet altijd mogelijk zijn om vroeg van te voren alles te regelen en het kan daarnaast zo zijn dat het solliciteren in eerste instantie mislukt: dan moet je dus gaan zoeken op het moment dat je al in een bepaald land bent.
  • Doorzettingsvermogen is belangrijk, vroeg op de dag verschijnen kan een pré zijn. Als je van deur tot deur gaat, begin dan met de grootste hotels en restaurants.
  • Probeer voorbij de receptionist te komen en de manager persoonlijk te spreken.
  • Wanneer je aangenomen wordt, regel dan een ondertekend contract waarin afspraken omtrent uren, betaling en arbeidsvoorwaarden staan. Als dat niet kan, zorg dan in elk geval dat je dit alles met je baas bespreekt.
  • Een manier om aan werk te komen, is soms ook via vertegenwoordigers van grote reisbureaus. Deze worden vaak algemeen gerespecteerd en kunnen je mogelijk voorstellen aan hoteleigenaars. Wel is het zo dat ze vaker om gunsten zullen worden gevraagd, dus ga hier zorgvuldig mee om.
  Welk soort werk kun je doen in een hotel of hostel in het buitenland?

  Welk soort werk kun je doen in een hotel of hostel in het buitenland?

  • Als je een hotelbaan vindt zonder dat je de taal van het land spreekt en zonder dat je ervaring hebt, begin je ongetwijfeld onderaan de pikorde. Toch hebben de 'lagere' baantjes ook hun voordelen. Bijvoorbeeld dat je door de werktijden (’s ochtends en begin van de middag) veel vrije tijd over houdt en meer op je eigen tempo kunt werken.
  • Werk achter de receptie en de bar is vaak het meest gewenst en best betaald.
  • Het vaak rustige werk als nachtportier kan een uitkomst zijn als je een fervent lezer bent.
  • Zelfs een afwasbaantje moet je niet te snel afwijzen: soms verdien je best goed en de sfeer in de keuken kan heel leuk zijn.

   

   

  Wat is werken in de huishouding van een hotel of hostel in het buitenland?

  Wat is werken in de huishouding van een hotel of hostel in het buitenland?

  Wat is de taakomschrijving van het werken in de huishouding van een hotel of hostel?

  • Het schoonmaken en schoonhouden van de kamers is jouw eerste prioriteit. Je controleert dan gelijk of groter onderhoud nodig is. Ook is het vaak je verantwoordelijkheid om een gedeelte van de gemeenschappelijke ruimtes schoon te houden.
  • Een medewerker van de huishoudelijke dienst heeft als eerste verantwoordelijkheid het schoonmaken en checken van de hotelkamers.
  • Aan het begin van de dag krijg je een lijst waarop staat welke kamers die dag moeten worden schoongemaakt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen kamers die nieuwe gasten krijgen of kamers van gasten die meerdere dagen blijven. Als gasten langer blijven, is het schoonmaakproces korter; je doet een snelle schoonmaak van de kamer waarbij je stofzuigt en zorgt dat de badkamer weer schoon is. Daarnaast maak je de bedden op en laat je schone handdoeken achter. Als de kamer nieuwe gasten krijgt, doe je een grote schoonmaak van de kamer; naast het stofzuigen zorg je ervoor dat alles weer op de juiste plek ligt en haal je zo nodig meubilair van zijn plaats om goed te kunnen schoonmaken. De bedden worden verschoond en netjes opgemaakt en in de badkamer worden alle handdoeken en zeepjes vervangen door nieuwe. Het is jouw taak om alle sporen van de vorige gasten te laten verdwijnen. De meeste hotels hanteren een bepaalde standaard waar de kamer aan moet voldoen, die wordt beschreven in een handleiding. Hier staat ook in hoe de bedden moeten worden opgemaakt en hoe de handdoeken in de badkamer moeten liggen.
  • Tegelijkertijd is het belangrijk dat de medewerker de algehele staat van de kamer in de gaten houdt en kleine mankementen ter plekke oplost. Als er groot onderhoud nodig is, geef jij dit zo snel mogelijk door zodat er iets aan gedaan kan worden.
  • Naast het schoonmaken van de kamers word je ingedeeld om de gemeenschappelijke ruimtes van het hotel schoon te houden. Dit is net zo belangrijk als het schoonmaken van de kamers omdat deze een goede eerste indruk moeten geven van het hotel. Je stofzuigt de gangen, lapt de ramen en maakt de publieke toiletten schoon. Ook haal je op de verschillende afdelingen het vuile linnengoed op en breng je het schone weer terug.

  Wat zijn de arbeidsvoorwaarden bij het werken in de huishouding van een hotel of hostel?

  • Je krijgt meestal een contract voor zes maanden en er wordt van je verwacht dat je ook in de weekenden werkt. Je werkt meestal in de ochtenden en begint dan rond 7 uur tot een uur of 3 's middags.
  • Salarisindicatie: Voor dit werk krijg je gemiddeld tussen de 900 en 1300 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd en ervaring. In een leidinggevende functie verdien je gemiddeld rond de 1800 euro bruto per maand.

  Wat is opleidingsniveau en wat zijn de functie-eisen ?

  • Je bent minimaal 16 jaar en in het bezit van een middelbare schooldiploma. Je spreekt goed Engels en hebt enige kennis van schoonmaken.
  • Om bij de huishoudelijke dienst te mogen werken, moet je minimaal 16 jaar zijn en in het bezit zijn van een middelbare schooldiploma. Als je aan de slag wilt als supervisor of een soortgelijke functie, dan wordt vaak een afgeronde hogere hotelopleiding of MTRO niveau 4 gevraagd. Je spreekt in ieder geval goed Engels zodat je vragen van gasten kunt beantwoorden. Daarnaast heb je enige kennis over het gebruik van schoonmaakproducten en schoonmaken in het algemeen.

  Wat zijn de competenties en vaardigheden voor werken in de huishouding van een hotel of hostel?

  • Je kunt goed zelfstandig en nauwkeurig werken en je hebt oog voor detail.
  • Klantgerichtheid: je bent altijd goedgemanierd ten opzichte van de gasten en zorgt dat alles zoveel mogelijk naar hun wens wordt geregeld.
  • Resultaatgericht: er is maar beperkt tijd om alle kamers schoon te maken voordat de nieuwe gasten komen dus het is belangrijk dat je zo snel mogelijk de kamer perfect schoon kunt maken.
  • Zelfstandig: meestal ben je alleen aan het werk. Hiervoor wordt dus een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid gevraagd. De supervisor moet ervan op aan kunnen dat jij jezelf aan kunt sturen en zonder al te veel hulp de kamers naar behoren aflevert.
  • Oog voor detail: het is belangrijk dat elke kamer er tot in de puntjes verzorgd uitziet en het is aan jou om hier voor te zorgen. Je let er dus goed op dat je niks mist en altijd nauwkeurig werkt.
  • Eigenschappen: je bent een gastvrij persoon die dienstverlening hoog in het vaandel heeft staan. Je bent een harde werker die goed kan presteren onder lichte druk.
  Wat is werken als balie- en receptiemedewerker in het buitenland?

  Wat is werken als balie- en receptiemedewerker in het buitenland?

  • Je bent het eerste aanspreekpunt van de gasten als ze bij het hotel aankomen en helpt hen met inchecken en het wijzen van hun kamers. Daarnaast heb je een aantal administratieve taken en neem je de telefoon aan.
  • Als receptiemedewerker in een hotel heb je veel klantcontact. Jij bent het eerste aanspreekpunt van de gasten die aankomen en helpt ze met inchecken. Jij zorgt ervoor dat ze de juiste kamer en sleutel krijgen. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat er een chasseur (iemand die de bagage draagt) is die ze naar de kamer brengt en de bagage mee kan nemen. Ook geef je informatie over het hotel en de omgeving. Je helpt gasten door reserveringen te maken in een restaurant of een taxi te bestellen om ze op te halen. Als er wensen of klachten zijn die betrekking hebben op het hotel, zorg jij dat deze bij de juiste persoon terecht komen. Je houdt ook in de gaten hoeveel reserveringen er zijn en hoeveel kamers er vrij zijn, zodat je precies weet waar je aan toe bent als er nieuwe reserveringen binnenkomen.
  • Naast het klantcontact regel jij ook alles omtrent de kassa en telefooncentrale. Je verwerkt de betalingen van de gasten in het kassasysteem en boekt rekeningen die je krijgt, van bijvoorbeeld het restaurant, door naar de gastenrekeningen. Aan de telefoon verbind je gasten door naar de kamers van andere gasten maar je staat ook bedrijven te woord die kamers of een ruimte willen reserveren.
  • Op de meeste dagen verricht je ook wat administratieve taken. Je typt facturen en bevestigingen en zorgt dat ze juist opgestuurd worden. Je e-mailt gevraagde informatie naar de juiste personen en bedrijven en handelt zaken af omtrent reserveringen.
  Welk opleidingsniveau heb je nodig en wat zijn de functie-eisen voor balie- en receptiemedewerkers in het buitenland?
  Wat zijn de arbeidsvoorwaarden en salarisindicaties voor balie- en receptiemedewerkers in het buitenland?

  Wat zijn de arbeidsvoorwaarden en salarisindicaties voor balie- en receptiemedewerkers in het buitenland?

  Werkperiode:

  • Je krijgt vaak een contract voor zes maanden of een jaar en de meeste functies zijn parttime met onregelmatige diensten.
  • Je gaat meestal aan de slag op basis van een halfjaarcontract of jaarcontract.
  • In veel hotels is de receptie 24 uur per dag open en je moet het dan ook niet erg vinden om avonden, nachten en weekenden te werken.
  • In sommige hotels hebben ze voor de nachten ander personeel in dienst dan voor de dagdiensten.
  • De meeste functies zijn parttime en gemiddeld zul je waarschijnlijk zo'n 20 uur per week werken.

  Salarisindicatie

  • Het salaris op fulltime basis ligt tussen de 1100 euro en 2250 euro bruto per maand
  • Een reiskostenvergoeding krijg je meestal niet.
  • In niet westerse landen en kleinere hotels en hostels kan de vergoeding ook bestaan uit kost en inwoning zonder salaris
  Welke skills, competenties en vaardigheden heb je nodig, of kan je leren, als je gaat werken als balie- en receptiemedewerker in het buitenland?
  Campings en kampeerboerderijen in het buitenland: vragen en antwoorden over werk, stage en vrijwilligerswerk

  Campings en kampeerboerderijen in het buitenland: vragen en antwoorden over werk, stage en vrijwilligerswerk

  Wat is werken op een camping in het buitenland?

  Wat is werken op een camping in het buitenland?

   • Werken op een camping in het buitenland wil zeggen dat je een aantal weken of maanden op een camping werkt om klussen te doen als het schoonmaken van tenten, het ontvangen van gasten, het oplossen van problemen, of het vermaken van de kinderen.
   • Zowel vakantie- en kampeerbedrijven als onafhankelijke campings huren elk jaar veel mensen in om in de zomer of vakantieperiode tijdelijk aan de slag te gaan in het buitenland
   • Bij de grote organisatie krijg je dan een contract voor meerder maande aangeboden met een bescheiden salaris en gratis accommodatie.
   • Vaak zijn er aparte teams van mensen die buiten het seizoen om alles demonteren/opruimen en klaarmaken voor het volgende seizoen. Het werk op een camping is meestal zwaar en vereist een hoop geduld, maar uiteindelijk vinden de meeste mensen het werk wel leuk.
   • Deze manier van werken kan een goed begin zijn als je nog nooit eerder werkend op reis bent geweest, omdat je verzekerd bent van accommodatie en een vast inkomen.
   • Sommige bedrijven bieden de garantie van één vrije dag per week: de ervaring is over het algemeen dat die vrije dag ook echt nodig is om een beetje helder van geest te blijven.
   • Meestal beginnen organisatie ruim voor het vakantieseizoen met werven en zijn veel plaatsen tussen januari en maart  al vergeven.
   • Wel zijn er regelmatig uitvallers: mocht je toch te laat zijn, dan kan het zeker zin hebben om later in het jaar nog rond te bellen of er nog afmeldingen zijn.
   Welke werkzaamheden voer je uit tijdens je werk voor een camping in het buitenland?

   Welke werkzaamheden voer je uit tijdens je werk voor een camping in het buitenland?

   • Als campingmedewerker help je mee het bedrijf draaiende te houden. Je werkt in de receptie en maakt daarnaast accommodaties schoon waar nieuwe gasten in moeten. Ook ben je een aanspreekpunt voor de gasten en weet je dus veel over de camping en de omgeving.
   • Als campingmedewerker heb je verschillende taken op een camping. Aan het begin van het seizoen ben jij een van de eersten die op de camping aanwezig zijn om te helpen met het schoonmaken van de tenten/ stacaravans en het terrein. Ook help je mee de inventaris te controleren en dus de eerste stappen voor het nieuwe seizoen te maken. Als het campingseizoen eenmaal begint, heb je afwisselende dagen met veel klantcontact.
   • Je dag begint vaak met een aantal uur receptiewerk waarbij je mensen helpt met uitchecken. Jij zorgt dat de receptieruimte schoon is, dat de ramen gezeemd worden en de plantjes water krijgen. Na het receptiewerk ga je tenten en stacaravans schoonmaken en zorg je dat ze klaar zijn voor de gasten die er 's middags in moeten. Vanaf een uur of 14:30 uur ga je dan weer terug naar de receptie om de nieuwe mensen in te checken en wegwijs te maken op de camping. Soms loop je aan het einde van de middag een rondje over de camping om te kijken of iedereen tevreden is of dat je iets hebt gemist. Je voert kleine reparaties uit maar helpt mensen ook als zij bijvoorbeeld hulp nodig hebben als ze onverwachts naar een dokter of tandarts moeten.
   • Omdat je een van de aanspreekpunten bent voor de gasten, weet jij alles over openingstijden van het zwembad en het restaurant. Verder weet jij ook precies welke bezienswaardigheden er zijn in de omgeving.
   • Aan het einde van het seizoen ben jij een van de laatsten die de camping verlaten. Je helpt met het demonteren van de tenten en zorgt dat alles klaar is voor de winter.
   Wat zijn de arbeidsvoorwaarden bij werken op een camping in het buitenland?

   Wat zijn de arbeidsvoorwaarden bij werken op een camping in het buitenland?

   Contracten & wat is inbegrepen?

   • De meeste contracten lopen van begin april tot begin november, maar je kunt ook een contract krijgen voor alleen het hoogseizoen.
   • Er zijn verschillende contractperiodes mogelijk. In veel gevallen ga je het hele zomerseizoen van begin april tot begin november aan de slag maar op veel campings is er ook een mogelijkheid om alleen het hoogseizoen te werken. Je werkt zes dagen in de week en het aantal uur is afhankelijk van de drukte op de camping, maar je kunt uitgaan van 7 uur tot 9 uur per dag.
   • Je verblijft in accommodatie aangeboden door de camping. In sommige gevallen is dit een tent of een stacaravan en anders een bungalow of iets vergelijkbaars.
   • Je deelt je accommodatie altijd met één of meerdere collega's en je maakt gebruik van dezelfde facilitaire voorzieningen als de campinggasten.
   • Je eten is niet altijd inbegrepen in het contract. Je kunt wel vaak mee eten tegen inkoopsprijs of besluiten zelf te koken.

   Salarisindicatie

   • Je verdient gemiddeld tussen de 600 euro en 1100 euro bruto per maand.
   • Dit is afhankelijk van je leeftijd en je werkervaring.
   Wat zijn de eisen en wat is het gewenste opleidingsnivo voor werk op een camping in het buitenland?
   Wat komt er kijken bij werken op een safarikamp of ecolodge in het buitenland?

   Wat komt er kijken bij werken op een safarikamp of ecolodge in het buitenland?

   Wat komt er kijken bij werken op een safarikamp of ecolodge in het buitenland?

    

   Welk soort werkzaamheden doe je op een safarikamp of ecolodge?

   • Leidinggeven aan een lodge
   • Werknemers aansturen
   • Horeca werkzaamheden
   • Technische/onderhoudswerkzaamheden
   • Helpende hand

   Wat zijn de verdiensten op een safarikamp of ecolodge?

   • Afhankelijk van de lodge zul je er kunnen werken tegen minimaal kost & inwoning.
   • Bij sommige lodges krijg je, bovenop kost en inwoning, een salaris of aanvullende vergoeding. 

   Waar verblijf je zelf als je gaat werken in een lodge?

   • In de meeste gevallen zul je verblijven in de lodge zelf of een eigen ruimte hebben op het terrein van de lodge.
   • Soms slaap je tent of kan je je eigen tent meenemen

   Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de hotel-, horeca-, hospitality- en entertainmentsector?

   Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de hotel-, horeca-, hospitality- en entertainmentsector?

   Waar maak je de meeste kans op hotel-, horeca-, hospitality- of entertainmentwerk in het buitenland?

    

   Per sector

   Per land

   Uitgelichte organisaties

   Log in of lees verder voor meer organisaties en meer tips

   In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in bars, clubs & horeca in het buitenland & NL?

   In welke landen en met welke werkzaamheden kan je via JoHo werken, stagelopen of vrijwilligerswerk doen in bars, clubs & horeca in het buitenland & NL?

   Hier vind je een selectie uit de JoHo Vacatureservice voor werk in bars, clubs & horeca in het buitenland. Klik op het land en ga naar het vacaturegedeelte op de landenpagina om de vacature en de bijbehorende organisatie te bekijken als je bent ingelogd

   Australië

   • Een avontuurlijke reis maken, een tijdje in het buitenland wonen en ook nog een leuk zakcentje verdienen? Diverse "Working Holiday" opties mogelijk in het toerisme, de horeca en hotellerie. (b)

   Bolivia

   • Ga aan de slag bij een kleine bar/restaurant in Samaitapa. (b)

   Brazilië

   • Heb je zin in een unieke werkervaring in een resort? Een wereldwijde aanbieder van all-inclusive vakanties biedt elk winter- en zomerseizoen banen aan in verschillende functies, van kinderanimatie en sport tot bar- en receptiewerkzaamheden. (b)
   • Werk als barman of barvrouw bij een resort en bezorg de gasten een onvergetelijke tijd. (b)

   Caribisch gebied

   • Ga aan de slag als horecamedewerker bij een beginnend hotel in Sint Eustatius. (b)
   • Op een bijzondere plek werken in de horeca? Ga dan aan het werk bij een ecolodge in Saba. (b)

   Colombia

   • Werk achter de bar of in de keuken van een vrolijk hostel in Bogota in ruil voor gratis verblijf en maaltijden. (b)

   Curaçao

   • Ga werken in de horeca op dit zonnige eiland. (b)
   • Werk in de catering bij evenementen, bruiloften, concerten of in luxe hotels en geniet van de zon en je verblijf op een tropisch eiland. (b)
   • Deze organisatie is op zoek naar twee studenten die een belangrijke rol kunnen spelen bij het opstarten en openen van een nieuw restaurant binnen een hotel. (b)

   Denemarken

   • In het hoogseizoen meewerken op een camping? Er zijn elk jaar verschillende functies te vervullen onder andere achter de bar en in het restaurant. (b)

   Engeland

   • Ga werken als barkeeper of serveerster in een typisch Engelse pub. (b)​

   Frankrijk

   • Op zoek naar een leuke vakantiebaan in Frankrijk? Help mee op een huskyfarm of werk als 'manusje-van-alles' in de horeca. (b)

   Hongarije

   • Ga in het hoogseizoen aan de slag op een camping in de horeca. (b)

   Ierland

   • Een gastvrij hotel aan de Ierse westkust biedt werk aan voor horeca- en keukenpersoneel. (b)

   Italië

   • Ga op een mooie locatie in Rome aan de slag bij een populair hostel, een hotel of een Italiaans restaurant. Er zijn verschillende banen beschikbaar als barman, DJ, receptionist of ober. (b)
   • Ga aan de slag in een resort als barman of barvrouw en bezorg de gasten een heerlijke vakantie. (b)

   Kroatië

   • Geniet van het mooie Kroatië tijdens je werk als bar- of restaurantmedewerker op een camping. (s)

   Nieuw-Zeeland

   • Ga met je horeca of hotel opleiding aan de slag in de hospitality sector om werkervaring op te doen en maak tegelijkertijd kennis met Nieuw-Zeeland. (s)
   • Heb jij ervaring als bartender en wil je wat van de wereld zien? Ga aan de slag op een cruiseschip. (b)

   Roemenië

   • Kom werken als bartender in een hostel in Boekarest. (b)

   Spanje

   • Verschillende functies in de horeca of op evenementen met veel internationale doorgroeimogelijkheden. (b)
   • Is werken in de entertainment/horeca branche helemaal jouw ding? Ga dan nu aan de slag aan de Costa Brava. (b)

   Suriname

   • Ga aan het werk als medewerker in de horeca bij een gezellig, hip en centraal gelegen eetcafé/guesthouse in Paramaribo. (b)

   Tanzania

   • Dit eigenzinnige beachhotel op Zanzibar zoekt regelmatig restaurant-, bar- en hotelmedewerkers. (b)

   Zuid-Afrika

   • Help mee in deze backpacker's lodge ten zuiden van Durban achter de bar of in de keuken. De lodge biedt naast accommodatie ook leuke faciliteiten en activiteiten aan, zoals fiets- en kayakverheer en surflessen. (b)

   Zwitserland

   • Houd jij van riviercruises? Geniet van de tochten langs diverse Europese landen terwijl je meehelpt aan boord als restaurant-of barmedewerker. (b)

    

   Legenda

   b = betaald werk

   v = vrijwilligerswerk

   s = stage

    

   Meer landen & regio's 

    

   Wat voor werk kan je doen in Australië?

   Wat voor werk kan je doen in Australië?

   Wat voor werk kan je doen in Australië?

   • Het soort werk dat je kunt doen op het platteland verschilt heel erg van het werk in de steden.
   • Om de exotische kant van Australië te leren kennen, moet je toch echt het platteland in.
   • Terwijl sommige ervaren reizigers zeggen dat de grote steden de enige plaatsen zijn waar je vast werk kunt vinden, adviseren anderen juist om Sydney weer achter je te laten zodra je de haven hebt gezien.
   • Bij werk op het platteland of in het binnenland zit vaak accommodatie inbegrepen terwijl de huur die je in de stad moet betalen (en het sociale leven dat je daar leidt) een behoorlijke aanslag op je inkomsten kan zijn.

   Waar kun je fruitplukken in Australië?

   • Er groeien allerlei soorten gewassen in Australië.
   • Hoewel de fruitboerderijen op vruchtbaardere grond staan dan de boerderijen in the outback, schuilen ook hier dezelfde gevaren/risico’s: de hitte, de geïsoleerdheid die je als negatief kunt ervaren en de gevaarlijke dieren. De standaard uren voor fruitplukken zijn vaak van zes tot zes met twee of drie uur vrij midden op de dag. Tijdens bepaalde oogsten zijn boeren wanhopig op zoek naar medewerkers en plaatsen ze oproepen in kranten, op mededelingenborden, over de radio, bij arbeidsbureaus en online.
   • Vooral een korte blik op het internet zal je veel informatie verschaffen omdat de nood zo hoog is
   • Je kunt op allerlei websites kijken en contact opnemen met de officiële Harvest Trail Information Service, een landelijke informatiedienst over werken tijdens de oogsten. De oogstseizoenen verschillen per regio en per gewas vandaar de term 'Harvest trail'
   • Vaak zullen boeren je een hut of een caravan aanbieden, gratis of tegen een kleine vergoeding.
   • Niet alle boeren kunnen onderdak bieden, dus als je serieus op zoek bent naar plukwerk, neem dan een tent mee.
   • Aan de andere kant zijn hostels vaak niet al te ver weg en wordt er soms zelfs vervoer geregeld tussen hostel en boerderij.
   • Vrouwen ondervinden vaak weerstand van boeren en seksistische ideeën komen voor.
   • Bepaald werk zoals het werken in de schuur of het knippen van abrikozen wordt in het algemeen als vrouwenwerk gezien.    

   De druivenoogst

   • Australische wijnen beginnen een verrassende impact op de rest van de wereld te krijgen, aangezien het volume, de kwaliteit en de consumptie elk jaar toenemen. Naast de kwaliteit die de druiven hebben, is het voor werknemers vooral interessant dat er een grote kwantiteit aan druiven geplukt moet worden. De belangrijkste centra voor het plukken van druiven zijn het Milduragebied in Victoria, het riviergebied van Zuid Australië en de Hunter Valley van New South Wales. Meestal gaan de oogsten rond februari van start en duren ze tot maart/april.
   • Er groeien veel verschillende soorten druiven in Australië die elk een andere manier van plukken vereisen. Het kost, voordat je groot geld kunt gaan verdienen, eerst aardig wat tijd om aan te leren. Plukken voor een wijnhandel is het makkelijkst: de druiven mogen enigszins geplet aankomen. Als druiven geplukt worden om erna gedroogd te worden moet je ze met veel zorg behandelen. Je wordt betaald per blik/emmer of voor het gewicht.
   • De vraag naar druivenplukkers is groot in veel regio’s. Druiven plukken is niet voor iedereen weggelegd, maar er ontstaat vaak een groepsgevoel onder de werknemers en meestal wordt van het druivenplukken een soort spel gemaakt. Werk wat erop lijkt is snoeiwerk en het inpakken van de druiven.

   De appeloogst

   • Voor een beginner is het langzaam werk, maar als je eenmaal gewend bent aan het plukken van appels begint het werk te lonen. In West-Australië zijn voor bepaalde seizoenen en vooral tussen november en mei (met de piek van de oogst in de zomer) plukkers nodig. De uurlonen zijn daar redelijk. Het kan tussen een paar uur en 10 dagen duren om ter plaatse werk te vinden. Vaak kun je bij hostels en campings hulp krijgen bij het vinden van seizoenswerk in het plukken van fruit.
   • Afhankelijk van de klimaatomstandigheden is het handig om bepaalde spullen mee te nemen: water, zonnebrand en een pet/hoed met een klep in de zomer. In de frisse herfst zijn vooral warme kleren fijn. Per hoeveelheid appels betaald worden is vaak een goede motivatie om lang en hard te werken. Verder moeten appelgaarden uitgedund en gesnoeid worden tussen half december en het begin van het plukken in maart, daar is soms ook werk in te vinden. Tasmanië is eveneens een goede plaats om appels (en ander fruit) te plukken.

   Andere oogsten

   • Van asperges tot courgettes en van gember tot mango's: er is in Australië grote veelzijdigheid aan gewassen die geplukt moeten worden, dus elke rondreizende plukker met een beetje enthousiasme komt wel aan zijn trekken. Australië heeft zo'n grote landbouweconomie dat er altijd wel banen zullen zijn.

   Queensland

   • Naarmate je verder naar het noorden gaat, wordt de productie, net als de weersomstandigheden, steeds exotischer. In de tropische gebieden zijn niet altijd duidelijke oogstseizoenen, eigenlijk groeien de gewassen het hele jaar door. Hostels hebben een sterke monopolie op het werk in de oogsten van Queensland. De werving van personeel en het vervoer gaat vooral via de hostels. Zorg dat je redelijk betaald krijgt en niet te veel betaalt voor accommodatie en vervoer. Het plukwerk en het pakwerk wordt meestal per uur betaald, maar als je meer ervaring hebt, verdien je vaak meer als je afspreekt dat je per hoeveelheid krijgt betaald. Voor als de hostels vol zijn, is het handig om een tent te hebben.
   • Het werken in Queensland lijkt nogal een gevaarlijke bedoening: als je ananassen gaat plukken, draag dan lange mouwen en lange pijpen als bescherming tegen de punten en stekels. Als je meloenen inpakt, draag dan handschoenen, want anders schaaft het ruwe oppervlak je handen open. Bij mango’s is het probleem dat een derde van de mensen allergisch is voor het sap. Wat verder een goede plek is om fruit te plukken, is het zuiden van Queensland.

   New South Wales

   • Het zuidelijke deel van de staat rond Wagga Wagga is bekend als de Riverina. Mogelijkheden voor seizoenswerk zijn te vinden in Batlow, Jugiong, Leeton and Young, Darlington Point, Gundagai, Hay enzovoorts. In verschillende gebieden zijn mogelijkheden voor het plukken van kersen, asperges of in de katoenoogst.

   Victoria

   • De fruitoogsten in de zomer in het noorden van Victoria trekken veel mensen die op werkvakantie zijn. De beste tijd om aan te komen, is halverwege/eind januari en het werk zal tot het einde van maart duren. Er zijn verschillende arbeidsbureaus actief in Victoria.
   • De boeren in Victoria staan er om bekend dat ze beter dan de boeren op andere plaatsen voor accommodatie zorgen, hoewel iedereen met campingspullen makkelijker geplaatst worden. Ook hier verdienen sommige mensen veel terwijl anderen klagen over de lage inkomsten.
   • Goede plaatsen om naar werk te zoeken zijn Mooroopna, Mildura en Cardross. Werk is vanwege het zonnige klimaat en vanwege irrigatiemogelijkheden het hele jaar door beschikbaar.
   • Dichterbij Melbourne is ook werk beschikbaar op de kwekerijen in de Danderong Ranges (het hele jaar door) en als fruitplukker in november/december. Hoewel werk tijdens de oogsten niet moeilijk is om te vinden, vinden sommigen het erg moeilijk ermee te verdienen. Veel gretige beginnelingen realiseren zich niet hoe zwaar het werk fysiek is en geven het al op voordat hun lichamen er aan gaan wennen. Je moet echter vertrouwen hebben dat de snelheid waarmee je plukt snel zal toenemen.

   Zuid-Australië

   • De Rivierland regio van Zuid Australië (niet te verwarren met de Riverina in NSW) bestaat uit Renmark, Loxton en Waikerie, maar het voornaamste gebied is Berri. Daar is de meeste accommodatie voor backpackers en zijn ook de meeste uitzendbureaus te vinden. In de laatste jaren is gedurende het hele jaar werk beschikbaar geweest vanwege de uitbreiding van de wijnindustrie en de citrusvruchtenindustrie. De belangrijkste werkgevers van Berri zijn: Angas Park, Simarloo, Solora en Yandilla Park. Daarnaast zijn er nog honderden kleinere oogstgebieden van families die plukkers kunnen gebruiken.

   West-Australië

   • Het gebied rond Donnybrook is goed voor het plukken van appels, maar niet alleen dat. Er worden ook veel groenten geteeld in dit gebied wat veel banen op het veld en in pakschuren oplevert. Er zijn ongeveer 100 groenten en bananenplantages rond de steden Geraldton en Carnarvon. De ontwikkeling van de landbouw rond Kununurra, in de bananen, meloenen, citrusvruchten, of groentenoogst is groot.
   • Reizigers worden meestal ingehuurd tijdens het eerste deel van het droge seizoen (wat van mei tot juli duurt). Je kunt onder andere werk vinden via hostels. Er is veel meer werk voor mannen dan voor vrouwen in Kununurra, vooral in het plukken van meloenen en bananen. Inpakwerk is meestal minder ruimschoots beschikbaar, dus sneller vergeven. Je kunt ook proberen werk te vinden in het ‘toppen’ of ontbloesemen van maïs.

   Kun je werken in de mijnen in Australië?

   • De mijnindustrie van Australië biedt wat mogelijkheden voor reizigers, vooral voor mensen met een achtergrond in de catering. West Australië heeft een aantal mijndorpen (Dampier, Karattha, Port Hedland, Kalgoorlie). Sommigen mensen gaan daarheen en vragen direct om werk, anderen proberen het via de hoofdkantoren in Perth. De lonen bij de mijnen zijn vaak hoog, ter compensatie van de verafgelegen ligging.
   • Er zijn nog steeds goudmijnen in West Australië en je hoeft bijna nooit lid te zijn van de bond om daar te mogen werken. Kalgoorlie is een plaats die wordt aangeraden.
   • Werk in het zoeken en drillen is beschikbaar, als je zekere voorbereidingen treft. Je moet een drugstest ondergaan, laten nagaan bij de politie of je een strafblad hebt, en een cursus over veiligheid doen waarvoor je moet betalen. Dan kun je bijvoorbeeld relevante bedrijven opzoeken in de Gouden Gids en rond gaan bellen. Het is mogelijk om opalen te vinden door bergen slakken te zeven. Je kunt ook werk vinden in gebieden gerelateerd aan mijnwerk, bijvoorbeeld werk op een laboratorium.

   Kan je werken in de bouw en industrie in Australië?

   De industrie

   • Er worden soms in kranten advertenties voor fabriekswerk geplaatst of je kunt via andere reizigers horen over ingangen. Uitzendbureaus/arbeidsbureaus in de steden zijn meestal een goede manier.

   De mijnen

   • Darwin is altijd het walhalla geweest voor iedereen die als arbeider aan de slag wil, hoewel er minder advertenties in de lokale kranten lijken te staan dan eerst.
   • Rond mei, als de regen wegtrekt, komt de grootste stroom werkzoekenden binnen en wordt de concurrentie groot, dus het is beter om rond april in de buurt te zijn en alvast iets te regelen.
   • Als je in de bouw komt te werken, zou het kunnen dat je wat meepikt van de gunstige regelingen die er zijn sinds onderhandelingen met de bonden.
   • Klusjesmannen en handwerkers van allerlei soorten vinden het meestal niet moeilijk om werk te vinden in Australië, zeker als ze papier en gereedschap meenemen. Loodgieters, elektriciens en timmermannen treffen het, vooral in Sydney. Laarzen met stalen neuzen kunnen een bruikbare accessoire zijn.
   • Er is ook grote vraag naar mecaniciens.  

   Kun je werken in het toerisme en in de horeca in Australië?

   Queensland

   • Queenslandis een ontzettend populaire bestemming voor allerlei soorten mensen die Australië bezoeken. De anderen met wie je concurreert voor werk, zijn dus voornamelijk reizigers die zich vooral graag willen vermaken en niet zozeer gekomen zijn om rijk te worden. De lonen in Queensland zijn dan ook erg laag. En als werknemers iemand nodig hebben, dan huren ze iemand in die toevallig die dag voorbijkomt, in plaats van uitgebreid allerlei sollicitaties te bekijken. Als je hierheen belt om naar de mogelijkheden te informeren, zul je te horen krijgen dat je maar langs moet komen.
   • Als je werk wilt waarbij je bij een familie inwoont, moet je het bij de kustgebieden als Surfers Paradise en Noosa proberen. Daarnaast zijn er nog veel meer gebieden vol toeristencomplexen waar je eventueel zou kunnen werken. Je zou je zoektocht kunnen beginnen bij arbeidsbureaus op het vasteland, maar vaak zal je toch ook persoonlijk het eiland moeten bezoeken. Zelfs al vind je geen fulltime baan, dan moet het vast lukken om ergens een paar uur werk in ruil voor accommodatie te regelen.
   • Voyages Hotels & Resorts domineren de markt voor vakantieverblijven van hogere prijsklasse en hebben parken/verblijven op allerlei plaatsen in Australië. Op hun website kun je informatie over het leven en werken in deze vakantiegebieden en contactdetails over alle vestigingen.
   • Wees gewaarschuwd dat werkgevers in Queensland er om berucht zijn dat ze hun personeel zonder compensatie of vakantiegeld plotseling kunnen ontslaan. 

   Gold Coast

   • Aan de Gold Coast liggen meerdere themaparken waar je eventueel ook zou kunnen werken, in de voedsel/dranktentjes of winkels op het park. Het wordt wel moeilijk sparen omdat je niet veel verdient en zelf het vervoer naar je hostel moet betalen. Avertenties hiervoor kun je onder andere zoeken in de Gold Coast Bulletin van de zaterdagen. Er is daar verder een casino dat wellicht mogelijkheden biedt.

   Kun je werken bij een duikschool of in de watersport in Australië?

   • De duikindustrie biedt heel veel mensen werk. Er zijn zelfs mogelijkheden voor mensen zonder duikdiploma’s om andere klusjes te doen.
   • De duikgebieden in Australië en de South Pacific zijn plaatsen waar veel mensen die al duiktraining hebben gehad, komen om meer ervaring op te doen.
   • Verder kunnen reizigers met kwalificaties op het gebied van zeilen in aanmerking komen voor werk als instructeur.
   • Het seizoen duurt van oktober tot april met het hoogtepunt in december.
   • Het heeft geen zin om in de winter naar werk te zoeken.
   • Er zijn mogelijkheden om korte cursussen te doen zodat mensen met zeilervaring daarnaast ook leren om les te geven aan kinderen.  

   Kun je werken in skigebieden in Australië?

   • Een ander vakantiegebied om te overwegen zijn de Australische Alpen. De skigebieden daar breiden steeds meer uit en worden alsmaar populairder. Gezien de winter in Australië tegelijk met onze zomer valt, loopt het skiseizoen in Australië van juni tot oktober.
   • Perisher en Thredbo zijn de twee grootste skiresorts in New South Wales, maar het zijn zeker niet de enige plaatsen waar mogelijkheden liggen. Solliciteren kan vanaf februari.
   • Iedereen die gekwalificeerd ski-instructeur is, zou naar de clinics moeten gaan die worden gehouden om personeel in te huren, niet al te lang voor het seizoen begint. Op de websites van skibedrijven vind je ook informatie over wervingsprocedures.

   Kun je werken in Melbourne?

   • Melbourne is geschikter voor het zoeken/vinden van werk dan Sydney, deels omdat Melbourne minder wordt overladen met werkende reizigers en ook omdat de kosten voor levensonderhoud daar iets lager zijn. Uitzendbureaus zijn een prima plek om langs te gaan als je werk zoekt, hoewel steeds meer tegenwoordig online gebeurt. Mogelijkheden voor tijdelijk werk komen voor bij restaurants, cafés, pubs, clubs, op cricketvelden, in theaters, bij jachtclubs en in Sydney op cruises. Als je echt specifiek beroepswerk zoekt, dan kun je dat het beste doen via meer specialistische bureaus, als je tenminste de nodige ervaring hebt.

   Kun je werken in Perth?

   • In Perth is het vinden van werk niet altijd gemakkelijk, zeker niet als je geen werkvisum hebt. Waarschijnlijk heb je meer kans van slagen in een buitenwijk/voorstad (behalve als ze al overspoeld worden door backpackers) van Sydney. De beste mogelijkheden voor bar/bedieningspersoneel in Perth liggen in het centrum, Fremantle en Northbridge, het gebied rond. In Darwin, waar niet zo heel veel mensen wonen, zijn toeristenbars en restaurants erg afhankelijk van tijdelijke werknemers. Het is niet alleen makkelijker dan in Sydney en Melbourne om daar werk te vinden, accommodatie is ook een stuk goedkoper.

   Kun je werken in de kinderopvang in Australië?

   • De vraag naar kinderopvang in Australië is enorm, zowel voor inwonend personeel als voor meer sporadische opvang. Je kunt vanuit huis via een bureau werk proberen te regelen, maar het ter plaatse gaat dat erg makkelijk. Sollicitanten worden vaak één of twee dagen nadat ze zich inschrijven geïnterviewd en beginnen dan direct met werken.
   • Er zijn een hoop bureaus die Europese en Aziatische vrouwen met werkvisa op een inwonende positie plaatsen, meestal voor minimaal drie maanden. Er is niet eens altijd ervaring in de kinderopvang voor nodig. De meeste bureaus zullen eerst een interview willen en referenties willen checken voordat ze iemand ergens plaatsen. Een rijbewijs is ontzettend handig.
   • Er zijn plaatsen voor een langere periode, maar er zijn ook mogelijkheden voor tijdens de vakanties (in de zomer van december tot februari en tussen juni en oktober tijdens het skiseizoen)

   Kun je werken in de visserij of op het water in Australië?

   • Soms  is het mogelijk om werk te vinden op garnalenboten uit Broome, Darwin, Cairns, Townsville, Bowen of zelfs Karumba. In de Cairns Post (vooral op woensdag en zaterdag) staan advertenties voor werk op jachten en trawlers, en daarnaast vind je advertenties op mededelingenborden in dorpen. Elke reiziger die aan het begin van het seizoen naar de haven gaat, maakt zelfs zonder ervaring goede kans om meegenomen te worden op een korte trip, hoewel je dan wel een stuk minder verdient dan als je wel veel gevaren hebt.
   • Op garnalenboten zijn de voornaamste taken het repareren van de netten en het sorteren van de garnalen. Vrouwen worden meestal aangenomen als koks. Het kan nog wel eens voorkomen dat ze door de rest van de crew nogal vrouwonvriendelijk worden behandeld.
   • Als het je niet lukt om je bij een crew aan te sluiten, probeer dan werk te krijgen in de fabrieken waar de vis wordt verwerkt. Daarnaast zijn er binnen de visindustrie nog meer opties, bijvoorbeeld het werk als oesteropener.
   • Vanuit de backpackerspers gaat wel een waarschuwing uit: ‘als je op zee bent, hoort niemand je schreeuwen’. De advertentie bestaat om backpackers te beschermen tegen booteigenaren die mensen ompraten in pubs en clubs en ze vervolgens in boten de zee op sturen die helemaal niet zeewaardig zijn. Let, om deze problemen te voorkomen, op het WCBIA certificatiemerkteken.
   • Parelvissen is een industrie in verafgelegen plaatsen en waar veel gebruik gemaakt wordt van reizigers als medewerkers omdat ze gewillig en sterk zijn. Op internet vind je op sites voor reizen en werken aparte kopjes voor parelvissen. De belangrijkste stad is Broome, waar je simpelweg rond kunt vragen naar bedrijven die oesters kweken. Het kan zijn dat je echt op de boten moet leven, dat is niet altijd zo. Hoe dan ook is het werk fysiek zwaar en moet je erg vroeg op.  

   Kun je Engelse les geven in Australië?

   • Reizigers met een TEFL-certificaat kunnen tijdens profiteren van de grote vraag naar Engelse les die tijdens bepaalde seizoenen gecreëerd wordt door studiereizen, populair onder Japanse, Indonesische en andere Aziatische studenten tijdens hun herfst en wintervakanties.
   • De vraag naar dit soort cursussen Engels tijdens de vakanties wordt steeds groter. Via Australische zoekmachines zijn op het internet al veel potentiële werkgevers op dit gebied te vinden.

   Zijn er nog speciale werkmogelijkheden Australië?

   • Speciale gelegenheden als oefenwedstrijden, auto-/motorraces, tentoonstellingen, paardenraces die in Australië in alle grote steden worden gehouden, en reisbeurzen, kun je ook zien als mogelijke bronnen voor werk.   

   Verder reizen naar of via Australië?

   Wat zijn je taken als medewerker in de bediening op een cruiseschip?

   Wat zijn je taken als medewerker in de bediening op een cruiseschip?

   • Als medewerker in de bediening zorg je ervoor dat het de mensen in jouw sectie van het restaurant aan niks ontbreekt. Je bedient dezelfde groep mensen voor de duur van hun trip en roteert met hun mee naar de verschillende restaurants aan boord.
   • Als medewerker in de bediening maak je lange uren die doorgaans beginnen bij de twee ontbijtrondes. Je neemt bestellingen op en brengt eten en drinken naar de tafels. Je houdt altijd in de gaten of jouw gasten tevreden zijn en of ze nog een bestelling willen plaatsen. Aan het begin van een cruise krijg je een deel van het restaurant aangewezen waarvoor jij verantwoordelijkheid draagt. In deze ruimte zitten ongeveer 30 mensen en die bedien jij voor de duur van hun trip. Het betekent dat zij bij elke maaltijd onder jouw verantwoordelijkheid vallen. Zijn er op het schip meerdere restaurants, dan roteer jij met je gasten mee en sta je dus elke avond ergens anders.
   • Ook al zijn de schepen groot, er is niet genoeg plek om iedereen tegelijk te laten eten. Daarom is elke maaltijd verdeeld in een eerste en tweede ronde. Voor het diner houdt dat bijvoorbeeld in dat de eerste ronde tussen 18:00 uur en 18:30 uur gaat eten en de tweede groep tussen 20:00 uur en 20:30 uur. De passagiers kiezen dit zelf op het moment van boeken, ook bepalen ze dan welke tafelgrootte ze willen hebben. Sommigen willen altijd met z'n tweeën eten, maar de meesten kiezen voor een zes of acht persoons tafel. Deze indeling geldt voor de gehele periode dat de passagiers aan boord zijn. Veel schepen hebben daarnaast nog een restaurant dat een doorlopend buffet serveert waar passagiers altijd terecht kunnen.
   • Escorteer de passagiers naar hun tafel en geef advies over het menu en de wijnkaart. Natuurlijk kun je alle andere vragen over het menu beantwoorden en zorg je dat het ze aan niks ontbreekt. Het is verstandig om deze mensen en hun namen snel te leren kennen om zo een persoonlijkere service te kunnen verlenen. Daarbij helpt het dat hoe beter je je werk doet, hoe hoger de fooi vaak uitvalt. Vaak wordt er verwacht dat je mee doet aan thema avonden en spelletjes die in het restaurant plaatsvinden en help je met het voorbereiden van andere evenementen.
   Wat kan je doen om je servicegerichtheid, behulpzaamheid en dankbaarheid een boost te geven: vragen en antwoorden

   Wat kan je doen om je servicegerichtheid, behulpzaamheid en dankbaarheid een boost te geven: vragen en antwoorden

   Wat kan je doen om je behulpzaamheid en dankbaarheid te versterken?
   Hoe kun je de competentie ‘servicegerichtheid’ en 'klantgerichtheid' herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

   Hoe kun je de competentie ‘servicegerichtheid’ en 'klantgerichtheid' herkennen en ontwikkelen tijdens je studie, stage, reis en op je werk in het buitenland?

   Servicegerichtheid en klantgerichtheid tijdens je reis

   • Hoewel je tijdens een reis niet snel met 'klanten' te maken zult hebben, is het wel van belang dat wanneer je in een groepsverband reist je rekening houdt met je medereizigers.
   • Dit kun je doen door onderling duidelijk te communiceren over jullie eigen wensen en behoeftes. Als je hierover duidelijk bent naar elkaar, kun je je beter op elkaar afstemmen.
   • Stel je flexibel op en zoek naar mogelijkheden en oplossingen die voor alle partijen werken. Wees soms ook bereid om te schikken, dan zullen anderen ook eerder jouw wensen in acht nemen.

   Servicegerichtheid en klantgerichtheid tijdens je studie

   • Wanneer je studeert, gebeurt dit vaak in een groepsverband. Je hebt met medestudenten colleges, je moet soms samen aan een opdracht werken en je hebt te maken met je docenten.
   • Als het duidelijk is wat er van jou verwacht wordt, kun je je taken beter uitvoeren. Dit geldt voor interactieve colleges, samenwerken met medestudenten en het contact met docenten. Zorg dat je onderling afspraken maakt over taken en manieren van doen, zodat je je het beste kunt aanpassen.
   • Weet in zulke processen ook goed wat jouw wensen en doelen zijn, zodat die niet verloren gaan in een groepsproces.

   Servicegerichtheid en klantgerichtheid tijdens je werk

   • Tijdens je werk zijn er grofweg twee situaties waarbij je servicegericht aan de slag moet; wanneer je daadwerkelijk met klanten werkt, en in verband met je leidinggevenden en collega's.
   • Als je te maken hebt met klanten, is het van belang dat je laat merken dat je in hun dienst staat en dat je hen een goede service wilt bieden. Naast je basale werkzaamheden is het van belang dat je luistert naar klachten of problemen, en samen naar een oplossing zoekt. Stel je hierbij open op, dan zullen klanten je ook positiever benaderen. Hou hierbij echter wel je grenzen in de gaten, aangezien sommigen hierover heen proberen te gaan. Zorg dat je in zo'n geval ook professioneel te werk blijft gaan en vraag zonodig hulp.
   • Verder zul je ook servicegericht moeten zijn in de context met je leidinggevenden en collega's; wat wordt er van jou verwacht, waar kun je van dienst zijn? Als je dit weet kun je positiever en effectiever aan de slag.

   Servicegerichtheid en klantgerichtheid tijdens je vrijwilligerswerk of stage

   • Als je vrijwilligerswerk doet, sta je eigenlijk altijd in dienst van een groter doel. Zorg dat het helder is wat dat doel is, en wat jouw taken zijn. Wanneer dit duidelijk is, kun je gemotiveerder aan de slag, omdat je weet dat je een concrete bijdrage kunt leveren.
   • Tijdens vrijwilligerswerk heb je vaak ook te maken met hulpbehoevende mensen. Laat hen goed merken dat je er bent om te helpen en in hun dienst staat. Hou daarbij natuurlijk wel je eigen grenzen goed in de gaten.
   • Wanneer je stage loopt, kom je vaak in een nieuwe werkomgeving terecht. Let meteen goed op hoe de werksfeer is, wat de manier van werken is en wat de korte - en lange termijn doelen zijn. Op die manier kun je eerder je plek vinden en jouw bijdrages gaan leveren.

   Tips

   • Hoe meer je geïnteresseerd raakt in de behoeftes van klanten des te makkelijker leg je contact.
   • Hoe meer je de vraag en behoefte van de klant serieus neemt des te groter is de kans op een tevreden klant.
   • Een tevreden klant draagt bij aan je zelfvertrouwen, en zelfvertrouwen geeft de klant het gevoel dat jij verstand van zaken hebt. 
   • Gesprekstechnieken kunnen je op allerlei manieren helpen bij het versterken van je servicegerichtheid.
   De 24 vaardigheden voor een zinvolle en succesvolle werk- en leefomgeving

   De 24 vaardigheden voor een zinvolle en succesvolle werk- en leefomgeving

   Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

   Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

        

   Partner: Spotlight

   Al sinds 2000 regelt Wereldstage meeloopstages, projectstages en afstudeeropdrachten voor studenten op Curaçao. In de loop van de jaren zijn daar verschillende andere programma's en diensten bijgekomen zoals tussenjaarprogramma's, vrijwilligerswerkbemiddeling, werkbemiddeling en de begeleiding van professionals die tijdelijk op Curaçao werken. De dienstverlening richt zich op een goede voorbereiding voor je vertrek naar Curaçao en een ervaren begeleiding tijdens je verblijf. Wereldstage steunt lokale projecten door vrijwilligers te plaatsen en zelf actief sociale initiatieven op te zetten.

   Partnerselectie: Stage in het buitenland I

   Partnerselectie: Stage in het buitenland I

   Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

   JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

   Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

   JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

   Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

   Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

   Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

   Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
    

   Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

   The world of JoHo footer met landenkaart

   JoHo: crossroads uit selectie
   Werk, vrijwilligerswerk en stage binnen het toerisme in binnen- en buitenland: startpagina's

   Werk, vrijwilligerswerk en stage binnen het toerisme in binnen- en buitenland: startpagina's

   Activiteiten in het buitenland: thema's en startpagina's

   Activiteiten in het buitenland: thema's en startpagina's

   Werk & Ontwikkeling: thema's en startpagina's

   Werk & Ontwikkeling: thema's en startpagina's

   JoHo: paginawijzer

   Thema's

   Wat vind je op een JoHo Themapagina?

   • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
   • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

   Crossroad: volgen

   • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

   Crossroad: kiezen

   • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

   Footprints: bewaren

   • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
   • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

   Abonnement: nemen

   • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

   Hoe is de pagina op gebouwd

   • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
   • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
   • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
   • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
   • De statussen:
   1. Start
   2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
   3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
   4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
   5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
   6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
   7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
   8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
   9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
   10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
    JoHo: footprints achterlaten
    JoHo: pagina delen

    The world of JoHo footer met landenkaart

    JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken