Milieu en duurzaamheid in het buitenland: vragen en antwoorden
Wat zijn de beste tips om duurzaam en milieuvriendelijk te reizen en te backpacken?
Wat zijn de beste tips om duurzaam en milieuvriendelijk te reizen en te backpacken?
Tips voor duurzaam en milieuvriendelijk reizen: bagage
- Kijk wat er lokaal aanwezig is, en koop lokale producten. Probeer producten die van ver komen zo veel mogelijk te vermijden.
- Producten die afkomstig zijn van zeldzame of uitstervende diersoorten vermijden (dus bijvoorbeeld geen ivoren beeldjes en berenvellen).
- Bij voorkeur herbruikbare producten gebruiken, dus geen plastic fles, maar een bidon of een duurzame waterdrager.
- Een boodschappentas of lichte opvouwbare rugzak meenemen als je inkopen gaat doen.
- Waar mogelijk de handwas zelf doen en zelf ook wasmiddel van een biologisch afbreekbare variant meeneemen (de waterzuivering is niet overal zo strikt als in Nederland).
- Zoveel mogelijk biologisch afbreekbare producten gebruiken in de buurt van natuurlijk stromend water.
- Tweedehands kan je vaak goed backpacks, tassen, koffers en reis accessoires aanschaffen.
- Niet te weinig en niet te veel spullen meenemen. Hoe minder spullen je bij je hebt, hoe minder je weg zult hoeven gooien. Echter hoe groter ook de kans dat je lokaal toch weer spullen gaat kopen die vaak een stuk minder duurzaam zijn.
- Niet te weinig en niet te veel kleren meenemen. Hoe minder kleren je bij je hebt, des te vaker zal je moeten wassen en ook dat zal vaak minder duurzaam gaan dan je lief is.
Tips voor duurzaam en milieuvriendelijk reizen: verblijf
- Zoek van te voren op wat de grootste problemen zijn in een land, waar het toerisme invloed op heeft. Denk bijvoorbeeld aan vernietiging van natuurgebieden, (kind-)prostitutie en watertekort. Probeer te voorkomen dat je deze problemen erger maakt.
- Overnacht eens kleinschalig en probeer een lokaal hostel of een homestay.
- Vaak is er op eilanden, als het langere tijd weinig geregend heeft, een tekort aan water. Alles moet ingescheept worden en kan dus verminderd of voorkomen worden, als je op je eigen water gebruik let.
- Raak onder water zo min mogelijk aan. Gebruik bij voorkeur koraal- en rifvriendelijke zonnebrand.
- Reis, als je buiten het hoogseizoen de tijd hebt, eens in het laagseizoen. Dan help je mee om de lokale bevolking een stabieler (verspreid over de tijd) inkomen te verwerven.
- Gebruik de beschikbare airconditioning zo min mogelijk. Als het in algemene ruimten extreem gekoeld is, durf dit dan vriendelijk aan te geven bij het personeel. Er heerst soms de gedachte dat toeristen niets liever hebben, dan sterk gekoelde lucht.
- Geef aan wanneer je je handdoeken en beddengoed wilt vervangen in plaats van ze elke dag te laten wassen.
- Zet alle apparaten uit, als je je kamer verlaat om energie te besparen.
- Ook al ben je dan niet thuis, ruim toch je troep op een verantwoordelijke manier op. Sommige reizigers verbranden of begraven hun afval. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de bodem en voor dieren die het afval later weer opgraven. Doe dit daarom liever niet en neem je afval mee totdat je op een plek komt waar je je afval goed kunt weggooien!
- Is er geen toilet in de buurt, graaf dan een kuil en doe daar je behoefte in. Menselijke behoeften kunnen anders zorgen voor vervuiling van drinkwater en ziekteverspreiding.
- Let goed op bij het stoken en doven van een vuurtje. Vooral in droge periodes kan één vonkje al leiden tot brand.
- Zet geen dichte afvalzakken naast een container, wilde dieren (maar ook gewoon meeuwen) zijn in staat deze open te knagen.
Tips voor duurzaam en milieuvriendelijk reizen: transport
- Neem als het kan de trein of de bus in plaats van het vliegtuig of de auto. In bijvoorbeeld Zuid-Amerika (en ook steeds meer in Azië) zijn lange afstandsbussen met hoog comfort ruim beschikbaar.
- Neem een rechtstreekse vlucht in plaats van een vlucht met tussenstop. Hoe vaker je landt, hoe meer CO2 je uitstoot.
- Vlieg zo rechtstreeks mogelijk. Hoe minder kilometers je vliegt, hoe beter.
- Als je een auto huurt, kan je enigszins op duurzaamheid letten. Benzine is in de regel minder schadelijk dan diesel. Een wat kleinere auto is zuiniger dan een groot model. Een auto met automaat is zuiniger dan een handgeschakelde auto. In steeds meer landen is het huren van een electrische auto mogelijk
- Reis je met de auto, reis dan met zo veel mogelijk mensen in de auto.
- Een zuinige auto spaart, naast uitstoot aan fijnstof en CO2, ook veel geld.
- Probeer het met de auto zo te plannen dat je niet in de spits rijdt. Hoe langzamer je rijdt met de auto, hoe meer CO2 je uitstoot. Rijdt niet boven de maximumsnelheid op snelwegen, want ook hoge snelheden zijn weer alles behalve duurzaam.
- Wanneer je een scooter of brommer besluit te huren, geef je een goed signaal door een model te huren dat minder geluid, roet en fijnstof uitstoot.
Tips voor duurzaam en milieuvriendelijk reizen: manier van leven op locatie
- Steun de lokale bevolking, door lokaal te kopen (voedsel), te boeken (lokale gids) en te bezoeken (kleinschalige lokale restaurantjes, bezienswaardigheden etc etc).
- Eet zoveel mogelijk wat de lokale bevolking voorradig heeft, en eet wat uit de omgeving komt, en met een extra pre: vegetarisch of veganistisch.
- Doe mee met de Slow Travel trend, of te wel de "langzaam reizen" trend. Hoe doe je dat? Neem de tijd, sta langer en dieper stil onderweg, bij je reis en focus je minder op je (eind)bestemming. Leer en waardeer de andere manier van leven. Kijk goed om je heen, observeer. Dat is een duurzame manier om je onder te dompelen in de andere culturen. Neem de tijd, glimlach, leer de ander(e manier) met aandacht echt kennen.
- Volg zoveel mogelijk de bestaande paden en routes, als dat kan, zo verstoor je minder dieren.
Wat betekent duurzaamheid en waar gaat duurzaamheid over?
Wat is duurzaamheid?
- Het koepelbegrip 'duurzaamheid' wordt vooral gebruikt om aan te geven wat de gevolgen voor toekomstige generaties zijn van bepaalde handeling of bepaald gedrag.
- Duurzame keuzes hebben geen negatief effect in de toekomst.
- Doordat het effect van bepaalde keuzes lastig te overzien is, met name door de complexe samenhang tussen milieufactoren en het leven op aarde, is het vrij eenvoudig effecten te bagatelliseren, te overdrijven of in je voordeel uit te leggen.
Wat betekent duurzaamheid voor mens en milieu, en waar gaat duurzaamheid over?
- Duurzaamheid draait om een toekomstbestendige balans tussen mens (people), milieu (planet) en economie (profit)
- De huidige disbalans tussen economie enerzijds en mens en milieu anderzijds zorgt er voor dat veel projecten rond het thema duurzaamheid focussen op de 'ondergeschoven kindjes' mens en milieu. Met name in landen met een economie die wat achterblijft bij de rest van de wereld, hebben duurzaamheidsprojecten wat meer betrekking op zowel mens, milieu als economie
Wat is natuur, en wat betekent 'de natuur'?
Wat is een definitie van natuur?
- In de meest strikte betekenis is 'natuur' een omgeving op aarde waar geen aantasting of aanpassing door de mens heeft plaatsgevonden. Dit type 'natuur' wordt ook vaak 'wildernis' genoemd. Deze definitie maakt het oppervlak natuur op aarde wel erg klein. Het zou ook onmogelijk zijn om (vrijwilligers)werk in de natuur de doen, omdat je actieve aanwezigheid de eventuele 'natuur' door jouw handelen direct veranderd in 'gecultiveerd'. Een term als 'natuurbeheer' zou met deze beperkte benadering bijvoorbeeld niet kunnen bestaan.
Wat betekent 'de natuur'?
- Een beter bruikbare omschrijving van het begrip 'natuur' is: 'al het leven op aarde' waarbij de mens al dan niet onderdeel is van dat leven. In de volksmond wordt de term natuur meestal gebruikt om een gebied of gedrag te omschrijven waar de mens ogenschijnlijk weinig tot geen effect op heeft gehad. In het klein is dat bijvoorbeeld een plantje dat tussen de straatstenen opkomt, of een spin in een web die een vlieg heeft gevangen. Op grotere schaal gaat het bijvoorbeeld om bossen, oceanen en woestijnen maar afhankelijk van de situatie of persoon kan men een weiland of een park ook natuur noemen.
Wat is het milieu en wat is milieubescherming?
Wat betekent het milieu?
- Het milieu is het geheel van de atmosfeer, bodem, water en andere levende wezens die invloed hebben op een organisme of een groep organismen.
- Het milieu bestaat dus uit meer dan levende wezens alleen en heeft eigenlijk altijd te maken met onderlinge samenhang en interactie.
- Het milieu is per definitie variabel in tijd en ruimte. Het ideale milieu voor de ene soort kan een onmogelijk leefmilieu voor een andere soort zijn.
- Een verandering van de omstandigheden in een lokaal milieu heeft winnaars en verliezers.
Wat is milieubescherming en wat doet een milieubeschermer?
- Een milieubeschermer kan grofweg twee doelen nastreven.
- Het bestaande milieu proberen te behouden
- Het milieu proberen aan te passen naar een leefmilieu dat om een of andere reden gewenst is
- Bij behoud van een bepaald leefmilieu kan je denken aan het voorkomen van vervuiling, overbelasting, bebouwing of klimaatverandering maar ook bijvoorbeeld het behoud van bepaalde dier- en plantensoorten.
- Bij aanpassen van het milieu zal een milieubeschermer meestal proberen een leefmilieu uit het verleden te herstellen door bijvoorbeeld afval op te ruimen, te saneren, toegang te beperken of bepaalde planten en dieren te bestrijden of te herintroduceren
Wat neem je mee op reis om je kleding te wassen?
Meeneemtips voor wassen onderweg
- Op reis neem je natuurlijk altijd iets mee om jezelf en je kleding mee op te frissen. Om niet teveel zooi mee te slepen zijn er producten waarmee je zowel je haar, lichaam, potten en pannen en kleding mee kunt wassen.
- Deze producten hebben een neutrale geur dus je hebt niet het gevoel dat je de hele dag naar afwasmiddel ruikt.
- Wat praktisch kan zijn is een klein waslijntje waar je je kleding tussen kunt hangen. Het lijntje klemt je kleding tussen de touwen dus je hebt geen wasknijpers nodig.
- Een gootsteenstop is lang niet altijd aanwezig. Neem een universele stop mee, dit weegt weinig en maakt handwas en afwas overal mogelijk.
Wat te doen bij gebrek aan wasvoorzieningen?
- Is er geen teiltje of wasbak aanwezig? Gebruik dan een stevige plasticzak (bij voorkeur een zwarte vuilniszak) met wat water en wasmiddel.
- Schudt het geheel door elkaar en leg de zak in de zon om het water op te warmen en het vuil uit je kleding te laten weken.
- Na een uurtje is het water warm en kan je de kleren nog een keer flink schudden.
- Je kunt je kleren nu uitwringen en uitspoelen met schoon water.
Wat kun je doen om het wassen op reis te minimaliseren?
Hoe kan ik minder wassen onderweg?
- Weinig kleren meenemen! Als je minder kleding meeneemt, houd dan wel rekening met de tijd die je nodig zal hebben om te wassen en te drogen.
- Vervang je badhanddoek door een reishanddoek. Deze zijn compacter en lichter en vooral ook sneller te wassen en te drogen.
- Een kleinere handdoek droogt ook sneller.
- Een modieuze wikkelrok/sarong is naast rok ook goed te gebruiken als badhanddoek.
- Als je langere tijd onderweg bent of op reis bent naar koude gebieden, kies je voor het 'lagensysteem'.
- Neem liever een lichte broek, thermische onderkleding en verschillende truien mee in plaats van dikke zware wollen kleding.
- Deze kleding was je sneller en ze drogen ook sneller. Vaak is het wassen van de onderste laag al voldoende om je weer een stuk frisser te voelen.
- In koude of hele vochtige gebieden kan je je kleding moeilijker droog krijgen. Wring na het wassen je kleding extra goed uit en kies voor synthetische materialen.
- Thermo-ondergoed is vaak meteen na het was al droog, reisbroeken zijn ook vaak zo droog.
Wat te doen bij gebrek aan tijd en zin om te wassen?
- Laat je kleding wassen. Zelfs in de goedkoopste hotelletjes en pensions is er vaak een wasservice, je vuile wasgoed wordt daar snel en redelijk voordelig gewassen en gestreken. Op campings kan je vaak zelf een wasmachine gebruiken.
- Zelf een wasserette zoeken kost wat meer tijd, maar is wel vaak voordeliger. Je stimuleert hiermee ook de lokale economie. Soms betaal je per kledingstuk, soms per kilo en soms per wasbeurt.
Hoe kom je aan een baan op een duurzame of biologische boerderij in het buitenland?
Hoe kom je aan werk op een biologische boerderij in het buitenland?
- Biologische boerderijen (organic farms) op allerlei plaatsen nemen vrijwilligers aan om voor hulp bij het verminderen of zelfs stopzetten van het gebruik van allerlei chemicaliën en zware machinerie. Veel communes zijn zeer ontvankelijk naar bezoekers uit het buitenland en zijn vaak gewillig om hun gastvrijheid te bieden in ruil voor werk. Niet altijd, maar meestal is het landbouwwerk.
- Sommige communes houden er nogal radicale en extreme praktijken op na, dus het is verstandig om zo veel mogelijk over een gemeenschap te weten te komen voor je er een bezoek brengt.
- Er bestaan veel uitwisselingsprogramma’s voor werk en stages op het platteland, op allerlei plaatsen op de wereld voor periodes van een aantal maanden, en veel organisaties die zulke programma’s aanbieden. Veel informatie is te vinden op internet, op eigen websites van deze organisaties.
Hoe regel je tijdelijk werk op een biologische boerderij via WOOFF?
- Er zijn meerdere samenwerkende organen, die vallen onder de naam WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). Elke nationale (WWOOF-)groep is autonoom, met eigen doelen, systemen, honoreringen en regels. De meeste organisaties hebben de voorkeur voor sollicitanten met ervaring op een biologische of biologisch-dynamische boerderij, maar het is niet essentieel.
- WWOOF is een uitwisseling: in ruil voor je werk op biologische boerderijen, tuinen en landerijen ontvang je maaltijden, een slaapplaats en inzicht in biologische of biologisch-dynamische landbouw. Als je wilt deelnemen aan een uitwisseling van WWOOF in een land met een nationale WWOOF-organisatie moet je, voordat je adressen kunt krijgen, je eerst bij deze organisatie aansluiten.
- Vraag jezelf, voordat je een lang verblijf op een biologische boerderij gaat regelen, wel goed af of het echt een omgeving is die je aanspreekt. Veel, met name biologisch-dynamische, boeren zijn niet-rokende vegetariërs en de leefomstandigheden waar je mee te maken krijgt zijn primitiever dan sommige mensen gewend zijn.