Bestemming: Mongolië

 

Naar Mongolië reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken of reizen in Mongolië?

Studeren in Mongolië?

Stagelopen in Mongolië?

Vrijwilligerswerk doen in Mongolië?

Werken in Mongolië?

Werken als digital nomad in Mongolië?

Wonen in Mongolië?

Reizen in en emigreren naar Mongolië

Reizen in en emigreren naar Mongolië

 • Mongolië is het fascinerende land van ongerepte steppen, woeste bergen, blauwe luchten en een mix van oosterse Boeddhistische mystiek en het pure leven van de nomadenbevolking. Ontdek het Erdene Zuu klooster in Tibetaanse stijl, de imponerende Khogno Khan bergen met panoramische vergezichten, de immens hoge Els Sand duinen en de schoonheid van de Gobi woestijn. Een veelgebruikte manier om het land te ontdekken is als onderdeel van de Transmongolië Express!

Bestemming Mongolië 

JoHighlights in Mongolië

 • Bezoek de hoofdstad Ulaanbaatar met het het Gandan klooster, het Winterpaleis van Bogd Khan en diverse musea. Op ongeveer zestig kilometer van de hoofdstad vind je ook de heilige moederrots.
 • Het Gandan klooster in Ulaanbaatar is één van de weinige Boeddhistische kloosters die de communistische tijd hebben overleefd. Vroeger woonden er ongeveer 100.000 monnikken in het klooster. In het hoofdgebouw bevindt zich een 26 meter hoog Boeddha-beeld en een flink aantal kleinere versies. Het beeld is een replica, het origineel is door de communisten meegenomen en waarschijnlijk vernietigd. Er worden nog steeds diensten gegeven in het klooster op zondag. Als toerist kun je ook de oude kunstschatten bekijken, waaronder oude Chinese en Mongoolse beelden en schilderijen.
 • Shop op de zwarte markt van Mongolië ‘Narantuul Markt’. Allerlei artikelen zijn hier verkrijgbaar, zoals goedkope souvenirs, Mongoolse gebruiksvoorwerpen, eten, kleding, gereedschap, zilver, elektronica, en nog heel veel meer.
 • Maak een wandeling door het besneeuwde landschap van Mongolië en word betoverd door de stilte en de glinsterende sneeuw om je heen.

JoHotspots in Mongolië

 • Ten noorden van de Orkhon rivier ligt het Amarbayasgalant Khiid klooster. Dit klooster behoort tot de top 3 van Mongolië (samen met het Gandan klooster en het Erdene Zuu klooster in Kharkhorin). Dit klooster is ook de laatste rustplaats van Zanabazar, een grote Mongoolse boeddhist en beeldhouwer. Hij wordt ook wel gezien als de 'Da Vinci van het noorden'.
 • Het beroemde Khovsgol Nuur meer in de noordelijke provincie Khovsgol is gevuld met zoet water dat zo zuiver is dat je het zo kunt drinken. De rest van de provincie bestaat uit idyllische meertjes en bossen, afgewisseld door steppegras. De grote hoeveelheid neerslag in deze streek draagt bij aan de sfeer maar kan, als je zonder regenkleding op pad gaat, je wandeling wel erg verpesten.
 • Ten zuidwesten van Tov ligt de provincie Ovorkhangai. In deze provincie ligt de vroegere hoofdstad van Mongolië, Kharkhorin. Ten tijde van Djenghis Khan was deze stad het centrum en de hoofdstad van het Mongoolse Rijk. De restanten van de eens zo mooie gebouwen werden gebruikt om het befaamde Erdene Zuu klooster te bouwen.
 • Het landschap in de provincie Arkhangai is verbluffend: woeste rivieren vol vis wisselen vulkanen en meren af. De hoofdstad van deze streek is de stad Tsetserleg; één van de weinige mooie steden in het land. Bezoek ook zeker de Buyandelgeruulekh Khidd; een tempel, klooster en museum in één, gebouwd in 1586.

JoHorribles Mongolië

 • Let goed op dat al het voedsel, met name vlees en vis, goed gekookt of goed doorbakken is. De medische voorzieningen in Mongolië zijn anders dan in Nederland, dus het is daarom extra belangrijk om goed op jezelf te letten.
 • Mongolië is niet een heel geschikt land voor vegetariërs. In Mongolië serveert men over het algemeen uitgebreide maaltijden waar meestal schapenvlees in zit.
 • Als je onderweg gebruik maakt van je creditcard is het heel belangrijk dat je je kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van de kaart gekopieerd worden.

Geldzaken in Mongolië?

 • De nationale munteenheid van Mongolië is de Tugrik. De volgende munten worden gebruikt: 20, 50, 100 en 200 Tugrik. Het papiergeld is beschikbaar in 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500, 1.000, 5.000 en 10.000 Tugrik. Op de meeste biljetten staan afbeeldingen van Genghis Khan, de vader des vaderlands. Lagere biljetten hebben afbeeldingen van andere personen uit de meer recente Mongoolse geschiedenis, zoals Sukhbataar.
 • Cashgeld op zak hebben is in Mongolië heel belangrijk. 

Vertrektijd voor Mongolië?

 • Mongolië staat bekend als ‘the land of blue sky’, maar heeft wel degelijk een extreem klimaat.
 • Het westen heeft te maken met een bergklimaat, het zuiden met een woestijnklimaat en het oosten met een steppeklimaat. Stofstormen, droogte, extreme hitte en extreme kou, in combinatie met hevige wind, zorgen voor harde omstandigheden. Kenmerkend voor het koude klimaat is dat de permafrostlijn door het land heenloopt. Over het algemeen heeft Mongolië een lange koude winter en een korte warme zomer. Er valt weinig neerslag en als het waait heb je vaak last van het stof dat meegevoerd wordt.
Beste reistijd voor Mongolië
 • Het regenseizoen van juli tot en met september is de beste reistijd, omdat je dan minder kans hebt om last te hebben van kou en zandstormen.
Slechtste reistijd voor Mongolië
 • In de winter maanden december en januari is het in Mongolië ontzettend koud met temperaturen tussen de –14 en –16 graden Celcius.
Zonuren in Mongolië
 • Met 2.600 tot 3.200 uren zon per jaar is Mongolië een zeer zonnig land. Vooral de standaard aanwezigheid van het hogedrukgebied in de winter gaat de wolkenvorming tegen. Op ongeveer 257 dagen per jaar is er sprake van een heldere zonnige dag.

Vervoer Mongolië?

 • Vliegtickets naar Mongolië hebben meestal een overstap in Moskou.
Bus in Mongolië
 • Er zijn regelmatig busdiensten vanuit het busstation in Ulaanbataar naar alle provinciehoofdsteden en sommige andere populaire bestemmingen. Het is raadzaam lang van tevoren naar het busstation te gaan en voor alle zekerheid toch nog even na te vragen of de bus echt gaat en wanneer. Weinig mensen spreken iets anders dan Mongools, dus je hebt hulp nodig van een Mongool met enige talenkennis. De bus gaat wanneer hij helemaal vol zit; dat kan dus eerder zijn dan volgens schema, maar ook uren later en zelfs pas de volgende dag. Kijk nog even goed naar de eindbestemming op de voorzijde van de bus (uiteraard in het Cyrillische schrift) en vraag het nog maar eens even aan de chauffeur. Meestal moet je ook bij hem betalen. Onderweg uitstappen kan, maar het is de vraag wanneer er een bus teruggaat. Over het algemeen zijn de minibussen het meest comfortabel en iets duurder dan de standaardbus of groepstaxi. Een paar kilometer buiten de hoofdstad begint al het echte Mongoolse wegennet, dat vaak niet meer is dan een onverhard weggetje en soms een pad, dat nogal eens wordt onderbroken door een rivier die moet worden overgestoken. Bulten en blauwe plekken behoren tot de meest voorkomende ongemakken, maar meestal zijn de vervoermiddelen veilig.
Auto in Mongolië
 • Het grootste deel van het 5.500 km lange wegennet is nog niet verhard. Van snelwegen of zelfs maar vierbaanswegen is in het geheel geen sprake. Het huren van een eigen auto is dan ook in principe niet aan te raden, tenzij je een 4 wheel drive op de kop kunt tikken. Verder is het altijd aan te raden om met twee auto's op pad te gaan in de afgelegen gebieden.
Trein in Mongolië
 • Dwars door Mongolië, van noord naar zuid, loopt één hoofdspoorlijn, de Trans-Mongolia Express. De trein stopt alleen in Ulaanbaatar dus voor binnenlandse reizen heb je hier niet zo veel aan. Er rijden gelukkig ook lokale treinen. Voor de nachttrein is het handig om een kaartje voor de hard sleeper (platzkartnuu) te boeken, dan heb je nog kans dat je wat slaapt, iets wat in een overvolle hard seat wagon waarschijnlijk niet lukt. Er is overigens ook een soft seat wagon die, omdat de prijs iets hoger ligt, een stuk rustiger is. Je kunt een deken en/of lakens huren in de trein.

Budget reizen en backpacken in Mongolië?

 • Reken op €15,- tot €25,- per dag.
 • Een biertje is ongeveer €1,- en een glas melk kost €1,20.

Slapen, eten en drinken in Mongolië?

 • Alleen grote en middelgrote plaatsen hebben hotels.
 • Het is bijna overal mogelijk om bij een lokaal te overnachten, bij een familie thuis.
 • Ger of Yurt is de naam voor de tent waarin de nomadische bevolking van Mongolië leeft. De traditionele bevolking van Mongolië is zeer gastvrij en als je wilt kun je in een Ger overnachten. Voor toeristen zijn er speciale Ger kampen. Als je bij een Ger bent en je mag naar binnen, blijf dan nooit op de drempel staan, dit is onbeleefd!
 • Er zijn weinig (jeugd) hostels in Mongolië.
Eten in Mongolië
 • Er zijn nog veel Mongolen die nomadisch leven en dit is terug te zien in de Mongoolse keuken. De meeste gerechten zijn gebaseerd op vlees en vet van kamelen, schapen, runderen en yak. Ook worden er veel zuivelproducten gebruikt.

Specialiteiten

 • Qurut: Een kaassoort die zeer populair is in heel Centraal-Azië. In Mongolië wordt het vooral als tussendoortje gegeten.
 • Khuushuur is een soort vleesgebak. Het rund- of schapenvlees wordt gemalen en gemengd met ui, knoflook, zout en andere specerijen.
 • Boortsog is gebakken deeg dat veel weg heeft van koekjes.
 • Buuz zijn gestoomde knoedels die gevuld worden met schapen- of rundvlees. Het vlees wordt op smaak gebracht met zout en ui en soms gekiemde zaden.
 • Khorkhog is een traditionele Mongoolse barbecue schotel.
Drinken in Mongolië
 • Het kraanwater is zeker niet drinkbaar en het is verstandiger om (goed afgesloten) flessen mineraalwater te kopen.
 • Tot de traditionele cultuur van Mongolië behoort het bereiden van een licht alcoholische drank gemaakt van paardenmelk. Deze mousserende drank met 1,5 tot 2% alcohol wordt airag of kumys genoemd en wordt 's zomers tijdens de Naadam door de mannen in grote hoeveelheden gedronken.
 • Al eeuwenlang wordt wodka door de Mongolen zelf gemaakt. Het recept wordt doorgegeven in de familie, al generaties lang. De wodka wordt gemaakt van koeienmelk.

Feestdagen en festivals in Mongolië?

 • Religie is belangrijk in Mongolië, het grootste gedeelte van de Mongoliërs is animist. Geestenverering is dus heel normaal. Ook is 90% van de bevolking lamaïstisch boeddhist, waardoor je veel portretten van de Dalai Lama tegen komt in Mongolië. Veel feestdagen hebben iets te maken met deze religies.
 • Tijdens het Golden Eagle Festival strijden jagers uit verschillende provincies tegen elkaar met hun adelaars. De jager wiens adelaar het snelst of het nauwkeurigst zijn prooi kan vangen, wint. Hiernaast vinden er ook optredens en paardenspelen plaats en is er een markt waar je regionale producten kunt kopen.
 • Elk jaar in februari vieren de bewoners van het gebied rondom het Huysgul-meer het IJs Festival, met ijs-Sumo, schaats- en sleewedstrijden. Dit tweedaagse evenement geeft je een leuke inkijk in het leven van de Tsaatanbevolking.
 • Het grote evenement is het Naadam Festival, dat elk jaar plaatsvindt van 11-13 juli ter gelegenheid van de nationale feestdag. Overal in het land is er een Naadam feest, maar het belangrijkste is degene in Ulaanbaatar, in en om het grote stadion. Het wordt zo druk bezocht dat het absoluut nodig is een plaats op de tribune te reserveren. Het begint met een optocht waarbij het lijkt alsof elke Mongool meeloopt. Op deze manier zie je vanalles uit het hele land aan je voorbijtrekken; sportverenigingen, dans- en theatergroepen, legereenheden en motorclubs. Er wordt muziek gemaakt en gedanst, hoge gasten worden met vriendelijke toespraken begroet.
 • Op 3, 4 en 5 maart wordt het Kamelenfestival gehouden in de Gobiwoestijn ter bescherming van de Bactrain kamelenpopulatie. De highlights van het festival zijn de kamelenraces en de optredens van Mongoolse muzikanten en dansers.
 • Het Yak Festival in juni is een festival is ter ere van de yak. Dit sterke en productieve dier leeft in de hooglanden van Mongolië. Met onder andere een yak show, worstelen, yak races en paardrijdwedstrijden.

Communiceren in Mongolië?

 • In Mongolië worden diverse talen gesproken, die met elkaar gemeen hebben dat ze bijna allemaal tot de Altaïsche taalgroep behoren. De Mongoolse talen maken deel uit van de Mongoolse subgroep. De belangrijkste is het Khalkha-Mongools met ca. 2.330.000 sprekers, die voornamelijk in Centraal-Mongolië wonen. Dit is de standaardtaal in de Republiek Mongolië. Andere Mongoolse talen zijn het Kalmyks (205.000 sprekers) in het westen, het Buriat-Mongools (65.000) in het noordoosten en het Darkhats (20.000) in het oosten. Alle Mongoolse talen worden sinds 1946 onder Russische invloed geschreven in het Cyrillische schrift (met enkele aanpassingen).

Handige woorden in het Khakla-Mongools (uitspraak)

 • Hallo/Hoi: Sain bainuu
 • Doei: Bayartai
 • Ja: Tiim
 • Nee: Ügüi
 • Alstublieft: Guij baina
 • Dank u wel: Bayarlaa
 • Graag gedaan: Züheer
 • Sorry: Uuchlaarai

Voorbereidingen voor Mongolië

 • Het komt met regelmaat voor dat de elektriciteit uitvalt; een zaklantaarn of een Petzl-hoofdlamp is dus handig om mee te nemen.
 • Een wereldstekker. De stopcontacten in Mongolië zijn anders dan in Nederland.
 • Laat je informeren over de laatste stand van zaken rondom vaccinaties en medische voorzorgsmaatregelen.

Veiligheidszaken in Mongolië

 • Reizen in Mongolië is veilig, maar let in Ulaanbaatar op voor zakkenrollers, vooral 's avonds. In de hoofdstad Ulaanbaatar is het handig om goed op te passen, er worden redelijk veel buitenlanders bestolen. Let ook op voor criminelen die vermomd zijn als politieagent. Let goed op je spullen en ga zo min mogelijk na zonsondergang de straat op.
 • In het westen van Mongolië komen wel eens zware aardbevingen voor. Houd het nieuws goed in de gaten.
Wetgeving in Mongolië
 • Het maken van foto's van militaire gebouwen en veiligheidsinstallaties is verboden.
 • Bezit en gebruik van (soft)drugs is verboden.

Verzekeringen voor Mongolië?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Mongolië

Wonen in Mongolië, lang in Mongolië verblijven of emigreren?

Checklist voor vertrek naar Mongolië om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Mongolië

 1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
 2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
 3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
 4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
 5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
 6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
 7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
 8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
 9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
 10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

  Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Mongolië

  1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
  2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
  3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
  4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
  5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
  6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
  7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
  8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
  9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
  10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

  Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

  1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
  2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
  3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
  4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
  5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
  6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
  7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  8. reken tijdig af met de belastingdienst
  9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
  10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

  Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Mongolië

  1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
  2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
  4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
  5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
  6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
  7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
  8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
  9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
  10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

  Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Mongolië

  1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
  2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
  3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
  4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
  5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
  6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
  7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
  8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
  9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
  10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

  Verzekering, veiligheid en gezondheid in Mongolië

  1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
  2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
  3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
  4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
  5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
  6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
  7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
  8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
  9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
  10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

  Visa en documenten voor Mongolië

  1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
  2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
  3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
  4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
  5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
  6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
  7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
  8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
  9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
  10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

  Onderwijs en cursussen in Mongolië

  1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
  2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
  3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
  4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
  5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
  6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
  7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
  8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
  9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
  10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

  Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Mongolië

  1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
  2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
  3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
  4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
  5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
  6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
  7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
  8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
  9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
  10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

  Terugkeer naar Nederland

  1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
  2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
  3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
  4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
  5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
  6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
  7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
  8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
  9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
  10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

  Uitgebreide  of specifieke checklists

  Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

  Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

  Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

  Thema's: voor emigranten, expats en working nomads
  Mongolië: in beeld

  verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

  Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

  Verzekeringen voor Mongolië

  Mongolië op WorldSupporter.org

  JoHo WorldSupporter: blogs en bijdragen over Mongolië
  De Trans Mongolië Express - Lex Niekel
  Wedden.. Dat je stiekem droomt van treinreis met de Trans Mongolië Express? Een reis dwars door Rusland, Mongolië...

  Activiteiten, hotels en tours in Mongolië
  Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

   

  Verder reizen

   

  Bestemming: landenlijst
  Bestemming: uitgelicht
  JoHo: begrijpen

  JoHo Missie, Visie & Concept

  Missie & Visie

  • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
  • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

  Concept

  • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
  • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
  • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
  JoHo: paginawijzer

   

   JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

   

  Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

  • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
  • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
  • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

  Verkenning & Orientatie  

  • Verkenning & Afweging
  • Valuta & Kosten
  • Visum & Documenten
  • Vertrektijd & Klimaat
  • Vervoer & Transport
  • Verblijf & Voeding
  • Verbinding & Integratie
  • Vermaak & Activiteiten

  Voorbereiding en veiligheid

  • Vertreklijsten & Meeneemtips
  • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
  • Vaccinaties & Gezondheid

  Vacatures en activiteiten

  • Betaald werk
  • Vrijwilligerswerk
  • Stages

   Verder reizen en ontdekken

  • Aangrenzende landen en regio's
  JoHo: footprint achterlaten

  The world of JoHo footer met landenkaart

  JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken