- Azië
- Wat is de beste en slechtste reistijd en reisperiode in Azië?
- Landen en bestemmingen in Azië
- Engelse les geven (met TEFL) en onderwijs in Azië? Betaald of als vrijwilliger?
- Azië: landen en bestemmingen in Centraal en Noord-Oost Azië
- Azië: landen en bestemmingen in Zuid-Oost Azië
- Azië: reizen in en emigreren naar - Bestemmingsbundel
- Continenten en regio's - Bestemmingsbundels
- Het grootste en populairste continent voor (wereld)reizigers is Azië. Azië is vooral exotisch, vriendelijk, tropisch en gastvrij. Van kleine antieke dorpjes in India tot de wolkenkrabbers van Tokio. Door het hindoeïsme en boeddhisme omgeven van spiritualiteit en met azuurblauwe zeeën, hoge bergen en dicht begroeide jungle is het een extreem divers continent.
Reizen in en emigreren naar Azië
- Het grootste en populairste continent voor (wereld)reizigers is Azië. Azië is vooral exotisch, vriendelijk, tropisch en gastvrij. Van kleine antieke dorpjes in India tot de wolkenkrabbers van Tokio. Door het hindoeïsme en boeddhisme omgeven van spiritualiteit en met azuurblauwe zeeën, hoge bergen en dicht begroeide jungle is het een extreem divers continent.
- Zuidoost-Azië is het meest in trek bij reizigers. Landen als Thailand, Laos, Cambodja, Indonesië en Vietnam zijn erg gevarieerd en relatief makkelijk te bereizen. Van de uitlopers van de Himalaya tot de witte stranden: er is voor ieder wat wils.
- India in Zuid-Azië is een cultuur op zichzelf. Met 1 miljard inwoners, meer dan 100 verschillende talen en cultureel zeer divers kun je hier makkelijk een half jaar rondtrekken.
- Zo druk als India kan zijn, zo uitgestrekt en rustig is Tibet. Het dak van de wereld met jaks en de Himalaya waar je indrukwekkende tochten per 4x4 jeep kunt maken.
- China, Nepal en Tibet worden vaak samen aangedaan. Door de taalbarrière in China is het wat avontuurlijker om je weg als reiziger te vinden, maar de mythen, tradities en ongekend wilde natuur zijn adembenemend. Nepal en Tibet zijn de poorten tot de uitdagende Himalaya.
- Centraal-Azië is moeilijker te bereizen en meer weggelegd voor de ervaren reiziger. De zijderoute door landen als Kazachstan en Oezbekistan leidt je door hoogvlaktes en woestijnen.
- Op alle gebieden zal Azië je verrijken. Ook vrijwilligerswerk op bijvoorbeeld de Filipijnen of (betaald) Engelse les geven in China behoren de laatste jaren tot de mogelijkheden en kunnen een positieve bijdrage leveren aan de plaatselijke bevolking en aan je reis.
JoHighlights
- Reis met de Transmongolië Express van Moskou naar Beijing. Door de Oeral, Siberië, hoogvlaktes van Mongolië en de Gobi woestijn.
- Ervaar de Mekong Delta in Viëtnam per fiets, boot of voettocht. Langs doordrenkte rijstvelden en slaperige dorpjes, altijd omgeven door de vele aftakkingen van de Mekong.
- Een trekking van twee weken voor de gevorderde of minder gevorderde bergwandelaars door het schitterende Annapurna massief tussen de toppen van de Himalaya in Nepal.
- Trek 12 dagen door The Pamirs, ook wel het dak van de wereld genoemd, waar niets groeit en geen vogel vliegt. Ervaar de kracht van de eenvoud, eenzaam tussen de ijzige bergtoppen in Centraal Azië (Tadjikistan, Kirgizië).
- Rij met paard en wagen (of elektrische scooter) door Bagan, een groot tempelcomplex in Myanmar. Ga bovenop één van de tempels staan en verbaas je over de pracht en de hoeveelheid tempels om je heen.
- De stranden van de Filipijnen met meer dan 7.000 witte stranden zijn exotisch, relaxed en adembenemend.
- Ervaar de Japanse gewoonten en gebruiken. In kleermakerszit op Tatami matjes rauwe vis eten in een Japans restaurant. 's Avonds naakt badderen tussen de locals in een Onsen en in slaap vallen in een Ryokan. Japan zet je aan het denken.
- Maak ruige wandelingen rondom Karakol gelegen tussen de gletsjers van Kirgizië.
- Ambitie, extreme mankracht en Chinees wantrouwen zorgden 2.000 jaar geleden voor de Chinese muur, een ongelooflijk groot bouwwerk.
- Keizer Shah Jahan zei 400 jaar geleden dat hij een paleis wilde waar de maan en zon van moesten huilen. Het resultaat is de Taj Mahal in India.
JoHotspots
- In de kraters van Kelimutu in Flores, Indonesië, liggen verschillende meren die veranderen van kleur door de mineralen van de ondergrondse activiteit.
- De Tempels van Angkor Wat in Siem Reap in Cambodja zijn 's werelds grootste religieuze gebouwen en is een groots spiritueel monument.
- De antieke stad Hoi An was vroeger de kosmopoliet van Vietnam.
- Koh Tao, haal je duikbrevet in de ondiepe wateren van het duik Mecca van Thailand, Ko Tao.
- Pokhara, het dramatische Annapurna massief van de Himalaya doemt op achter het meer van Pokhara (Nepal).
- Luang Prabang, kleurrijke monniken en antieke charme in Luang Prabang, de derde stad van Laos, omringd door 33 prachtige boeddhistische tempels.
- Lhasa, hart en ziel van Tibet en de standplaats van de Dalai Lama.
- Herat is één van de oudste, islamitische steden met antieke bazaars en eeuwenoude moskeeën. Mooie stad in Afghanistan op de oude zijderoute richting Iran.
- Seoul is de derde grootste stad van Azië, futuristisch, vol architectuur en design en met een echte 'round the clock' mentaliteit (Zuid-Korea).
Routes
- Vanuit Europa via Rusland naar China & Tibet en vice versa (zijderoute, Transsiberië Express): Tegenwoordig zijn er zelfs verschillende treinreisroutes mogelijk! Het is een originele manier om vanuit Europa in het Verre Oosten te belanden of vanuit China weer naar Europa terug te keren. Eén van de relatief nieuwe routes loopt via landen als Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië naar Tibet en China. Een fascinerende tocht die voor onervaren reizigers niet is aan te raden. Zie ook de landeninformatie van China, Rusland en Mongolië.
- Vanuit Europa via Turkije naar Azië: Je bent tegenwoordig niet uniek meer, maar het blijft wel een unieke tocht om met het openbaar vervoer, de motor of de auto (we zijn zelfs een Engelse dubbeldekker tegengekomen) vanuit Europa richting Azië te trekken. Alle grensovergangen zijn tegenwoordig goed te doen. Houd wel rekening met de verschillende visa, die je soms van te voren moet regelen.
- Van Australië via Indonesië naar Thailand/Zuidoost-Azië: De klassieker onder de reisroutes. Eerlijk gezegd is er al bijna sprake van massatoerisme op deze route, maar voor degenen die nog weinig reiservaring hebben is het een uitstekende kennismaking met het fenomeen 'wereldreis'. Het is een veilige route die ook door vrouwelijke reizigers 'alleen' (onderweg trek je altijd met anderen op!) kan worden afgelegd. Vliegen: Darwin-Bali.
- Van Azië naar Amerika: bijv. via vliegtickets: Hong Kong-Vancouver, Toronto-Hong Kong, New York-Hong Kong, Bangkok/Singapore-LA/San Francisco (andersom is duurder). Routevoorkeuren binnen Azië van West (Pakistan, India of Nepal) naar Noord (Tibet & China): Een zeer populaire route is de route door de Himalaya naar of vanuit Tibet. Let wel op, want je gaat over passen van meer dan 5.000 meter en sommige mensen krijgen tijdens deze zware reis last van hoogteziekte. Neem de tijd en acclimatiseer goed. Het is één van de mooiste tochten die je ooit gaat maken.
- Van Noord (China) naar Zuid (Vietnam, Indonesië)/ Rondje Zuidoost-Azië; één van de populairste rondjes voor backpackers: Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Landen als Cambodja en Laos die niet al te groot zijn en Thailand en Vietnam die heel goed bereisbaar zijn. Populaire stranden afgewisseld met ongekende natuur en cultuur.
- Van Zuid-Oost (Thailand/Indonesië) naar West (India/Nepal).
Vervoer
- De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen op alle grote luchthavens in Azië, vanwaar je je reis kan starten. Zo kun je dagelijks vanuit en naar onder andere Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore en Tokio de hele wereld bereiken.
- Een retourvlucht blijkt nog steeds het goedkoopst. Als je een flexibele reistijd hebt, kun je het best een wijzigbaar ticket kopen voor de terugvlucht. Hier betaal je iets meer voor, maar dit geeft je wel alle ruimte om op je eigen tempo te reizen.
- Binnen en tussen de verschillende landen wordt door veel reizigers gevlogen om de soms grote afstanden te overbruggen of om landen te omzeilen met lastige of dichte landgrenzen (Tibet, Myanmar). Er zijn tegenwoordig ook steeds meer budget maatschappijen, zoals Air Asia, die vaak dagelijks tussen de grote steden in Azië vliegen.
Trein
- De trein is een veel gebruikt vervoersmiddel in Azië. Niet altijd even comfortabel, maar de authentieke spoorlijnen leiden je over houten bruggen en door jungle en rijstvelden.
- De bekendste route met de trein is de route van Moskou naar Beijing, bekend als de Trans-Mongolië Expres. De hoogste treinreis is ook mogelijk in Azië: van China naar Lhasa, een prachtige reis over 5400 meter heen. Andere mooie voorbeelden zijn de routes van Noord-Zuid Vietnam en Bandung – Yogyakarta (Indonesië).
Bus
- Zwarte roetpluimen zullen vaak je keel binnendringen als je op een bus station staat te wachten met de vraag welke bus je moet nemen. Het meest gebruikte vervoersmiddel in Azië is de bus. Bussen met ieder hun eigen geuren en kleuren en allemaal met hun eigen manier van claxonneren en rijden, meestal m aet ongekende snelheid naar de meest afgelegen plekken.
- Voor de lange trips 'overnight' zijn er steeds meer maatschappijen die comfort bieden, maar een bus volgepropt met locals en dieren heeft ook zeker zijn charme!
Slapen, eten & drinken
- De meeste backpackers verblijven tijdens hun reis in hostels. Het is een relatief goedkope manier van overnachten.
- De hostels zijn vaak een goede plek om medereizigers te ontmoeten en tips uit te wisselen.
- Dorms komen niet heel erg veel voor, er zijn vaak één- of tweepersoons kamers met of zonder badkamer.
- Aangezien het eten in restaurants of bij eetstalletjes erg goedkoop is, is er meestal geen keuken aanwezig.
- De hygiëne en kwaliteit van de slaapplekken kunnen heel erg verschillen. Een (geïmpregneerde) lakenzak en je eigen (geïmpregneerde) klamboe zijn dan ook een 'must' om mee te nemen.
Eten
- Eten is één van de meest belangrijke onderdelen in het leven van de Aziaten. Overal op straat komen de heerlijke, kruidige geuren je tegemoet.
- Van de Chinese hotpot tot de noedels in Viëtnam, van de nasi in Indonesië tot de baguettes (?) in Laos. Van de Indiase curry's tot de Nepalese Dal Bhat. Van de Thaise curry's tot de Cambodjaanse Amok.
- Rijst is hét ingrediënt in Azië. In sommige landen eten ze zelfs drie maal per dag rijst. Vaak in afwisseling met verschillende groenten en kruiden, wat ze daar in vele geuren en kleuren hebben.
Drinken
- Drink geen kraanwater. En vermijd voor zover mogelijk ook ijsblokjes.
- Probeer één van de versgeperste fruitsappen.
- Alcohol is gewoon te verkrijgen. Bekende bieren zijn Angkor, Anchor, Everest Beer, Beer Lao en Chang.
- In sommige landen drinken ze frisdrank uit plastic zakjes. Deze hangen ze dan vaak aan hun fiets.
Activiteiten
- Azië heeft een heel divers aanbod aan activiteiten. De rijke historie en de vele religies bieden veel culturele activiteiten. Denk aan het bezoeken van boeddhistische tempels, de Chinese muur, maar ook aan musea uit de verschrikkelijke periode van Pol Pot in Cambodja.
- Ook de hikers en klimmers kunnen zich vermaken in het hoogste berggebied van de wereld, de Himalaya.
- Daarnaast kun je ook activiteiten doen waar je niet direct aan zou denken bij een bezoek aan Azië. Zo is het mogelijk om een cursus Chinees te doen of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op de Filipijnen. Ook (betaald) Engelse lesgeven aan Chinese basisschoolkinderen behoort tot één van de mogelijkheden.
Communicatie
- De meeste landen in Azië hebben meerdere lokale talen.
- Soms gebruiken ze het bekende alfabet, maar in landen als China en Thailand zijn de meeste Europeanen niet in staat om te lezen welk woord er staat. Deels levert dit leuke taferelen op, maar het neemt ook problemen met zich mee. Als je het schrift niet kunt lezen en de taal niet kunt spreken, hoe kun je dan aangeven waar je naar toe wilt of waar je moet zijn. Toch is er meestal wel iemand in de buurt die een beetje Engels kan en die bereid is om je te helpen. Je moet wel rekening houden met dit soort situaties.
Gezondheidsituatie
- Tijdens je wereldreis of je werkzaamheden in het buitenland wil je je zo min mogelijk zorgen maken over je gezondheid en allerminst ziek worden. Toch zijn er in alle verre landen andere bacteriën en ziekten aanwezig die voor veel problemen kunnen zorgen.
- Vooraf kun je zorgen voor de juiste inentingen tegen bijvoorbeeld hepatitis en buiktyfus en tijdens je reis kun je voorzorgsmaatregelen treffen door onder andere een goede (geïmpregneerde) klamboe en goede hygiëne.
- Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken betreffende gezondheidsmaatregelen en vaccinaties. Kijk goed welke inentingen je nodig hebt en let er ook op dat het vaak verplicht wordt gesteld om bepaalde inentingen te hebben om een land binnen te komen.
- Daarnaast zijn er allerlei kleine ongemakken, zoals diarree of een schimmelinfectie, waar je je vooraf niet tegen kan weren. Diarree remmers, ORS (tegen uitdroging) en een goede medische kit zijn zaken die tot je medische uitrusting moeten behoren en je veel ellende kunnen besparen.
- Mocht je toch in het buitenland naar een dokter of het ziekenhuis moeten, kijk of je iemand mee kunt nemen die voor je vertaalt, zodat je weet wat er aan de hand is en hoe ze je willen gaan behandelen.
Algemeen
- Voor veel landen in Azië worden de volgende vaccinaties aangeraden ongeacht de verblijfsduur
- DTP (Difterie, Tetanus & Polio)
- Hepatitis A
- Buiktyfus
Langer verblijf
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden over het algemeen de volgende vaccinaties aangeraden:
- Hapatitis B
- Rabiës
- Tuberculose
- Japanse Encefalitis
Overig
- Voor een aantal landen is een gele koorts vaccinatie verplicht, indien je reist via een land waar gele koorts voorkomt. In Azië zelf komt Gele koorts haast niet meer voor, maar in Afrika en Zuid-Amerika nog wel.
- Er komt zowel malaria als dengue voor in Azië, dus neem goede maatregelen. Je kunt malariapillen slikken of meenemen, neem een goede (geïmpregneerde) klamboe mee en gebruik DEET.
Visum en regels
- Regels voor een visumaanvraag verschillen per land en kunnen ook ineens aangescherpt of versoepeld worden.
- Voor het ene land moet je vooraf een visum aanvragen, voor het andere heb je geen visum nodig.
- Let wel op dat de regels nog wel eens kunnen veranderen, dus raadpleeg voor de volledigheid ook webpagina's van de betreffende ambassades.
- Let erop dat er voor veel landen een 'onward' vliegticket wordt gevraagd. Dit wordt gezien als bewijs dat je het land weer verlaat.
- De regels rondom de aankomstdatum bij een aanvraag van een visum verschillen ook per land. Soms moet je binnen bijvoorbeeld 3 maanden na het aanvragen van het visum het land zijn ingekomen. Bij andere staan de ingangdatum en vertrekdatum vast.
- Zorg dat je paspoort nog lang genoeg geldig is (soms zelfs zes maanden vanaf de dag dat je het land uitgaat!) en zorg dat je je visa(-plannen) op orde hebt voordat je op reis gaat.
Veiligheidsmaatregelen
- Je kunt relatief veilig reizen door Azië. Met name Zuidoost-Azië wordt door de meeste backpackers als veilig beschouwd. Je moet natuurlijk nog wel opletten en je gezond verstand gebruiken.
- Daarentegen, laat de angst om opgelicht te worden of dat er dingen gestolen worden tijdens je reis, niet overheersen. Een open blik naar de lokale bevolking en de voldoening van een spontane ontmoeting hoef je, naar eigen inschatting natuurlijk, niet uit de weg te gaan.
- 's Nachts sluiten van ramen en deuren van je hotelkamer bij voorkeur met je eigen sloten, soms wordt er door de medewerkers van hotels ook gestolen (dus sluit in ieder geval ook hetgeen dat je afgeeft aan de balie van je hotel af met een slotje of laat ervoor tekenen!)
- Het is raadzaam om je bagage met sloten af te sluiten als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist.
- Neem de duidelijk herkenbare, normale taxi's.
- 's Nachts niet alleen met een taxi of tuk-tuk meegaan.
- Wees tenslotte voorzichtig met het aannemen van eten en drinken van vreemden.
Wat is de beste en slechtste reistijd en reisperiode in Azië?
Beste en slechtste reistijd en reisperiode in Azië
Himalaya trekkings: beste periode oktober - november (wel extreem druk), daarna maart - april.
Mongolië: beste is van mei tot oktober tenzij je voor de extreme kou wilt gaan in januari t/m maart!
China: beste maart/april en september/oktober
Tibet: in november t/m maart kan het (te) koud en besneeuwd zijn. Tussen mei- juni en september - oktober is er een aangename temperatuur en weinig regen.
Noord-Thailand: beste november/december en februari, minst goed is april t/m augustus tijdens het regenseizoen.
Zuidwest-Thailand: november - april. mei - oktober is regenseizoen
Zuidoost-Thailand: januari - september is de beste periode om te reizen.
Laos: november – februari is de beste periode, juni - oktober is het regentijd.
Myanmar (Birma): de beste periode is november – februari, dat is het droge seizoen met nog een aangename temperatuur.
Indonesië: heeft relatief weinig last van extreme klimaten, maar de maanden augustus - september zijn de beste maanden om te reizen.
Maleisië - Borneo: Eigenlijk het hele jaar door kun je goed reizen.
Westkant Schiereiland Maleisië: aan de westkant kun je vrijwel altijd goed reizen, maar van oktober t/m mei is de beste periode.
Oostkant Schiereiland Maleisië: de Oostkust is net omgedraaid, daar kun je tussen mei en september goed reizen en is het in het regenseizoen niet handig om te zijn.
India: er is altijd wel een regio in India waar de regentijd nog niet of net is geweest. Oktober tot maart bieden de meeste mogelijkheden.
Azië: landen en bestemmingen in Centraal en Noord-Oost Azië
Afghanistan
- Ooit was Kaboel naast Kathmandu en Kuta één van de grote ontmoetingsplekken op de route van de wereldreiziger. Afghanistan, met haar mooie landschappen en indrukwekkende monumenten onder andere in Kaboel en Shahr-y-Sazak, is grotendeels verwoest door oorlog.
Armenië
- Geografisch gezien behoort Armenië tot Azië, maar in culturele en historische zin beschouwt het zich als behorend tot Europa en noemt zich een Europees land. Armenië ligt al eeuwenlang in een onrustige regio. Vooral de relatie met Azerbeidzjan is, op zijn zachts gezegd, stroef. Armenië komt mede daarom zelden voor in lijstjes van potentiële reisbestemmingen. Het land heeft evenwel veel te bieden; natuur, geschiedenis en vooral hele gastvrije mensen.
Azerbeidzjan
- Mocht je een voorliefde hebben voor ja-knikkers, dan kun je je hart ophalen bij de eindeloze olievelden rondom Baku. Voel je je meer op je gemak in de bergen dan moet je zeker het Kaukasusgebergte induiken waar je kunt overnachten in de legendarische karavansaray van het prachtige stadje Sheki. Dit was een zeer geliefde rustplaats voor handelaren die langs de Zijderoute trokken.
Bangladesh
- Een zeer groen, zeer waterrijk land waar je al reizend over de rivieren het Aziatische plattelandsleven aan je voorbij ziet trekken. Bangladesh is niet het meest toegankelijke land in Zuid-Azië, maar het is wel verstoken van (massa-rugzak) toerisme en er zijn volop mogelijkheden om het authentieke leven van erg dichtbij mee te maken.
Bhutan
- Eén van de geheimzinnigste koninkrijkjes ter wereld. Gelegen tussen de hoge Himalayatoppen is dit land eeuwenlang verstoken gebleven van moderne invloeden. Het land beweert het gelukkigste land ter wereld te zijn. Kijkend naar hun manier van regeren, is dat eigenlijk niet zo gek. In plaats van het land te beoordelen op grond van het Bruto Binnenlands Product, kijkt Bhutan naar het Bruto Binnenlands Geluk. Dit gelukkige land kan je alleen maar bekijken met een georganiseerde reis. Hoewel het land steeds iets moderner wordt, zijn de meeste bezoekers nog steeds wild enthousiast.
China, Hongkong & Tibet
- China is een van de meest interessante bestemmingen. Het land heeft naast onnoemelijk veel bezienswaardigheden, een fascinerende cultuur en natuur. De natuur varieert van het tropische regenwoud in het zuiden tot het Himalayagebergte in het westen. Een land met een roerig verleden van Confucius tot Djenghis Khan. China, een land dat jaren afgesloten is geweest van de westerse wereld. Een land met een geschiedenis van langdurig, streng communisme en een land dat internationaal misschien wel één van de meest ter discussie gestelde overheden kent.
Georgië
- Georgië is een prachtig land voor reizigers die wel houden van wat avontuur op z’n tijd. De hoofdstad Tblisi doet aan als een sprookjesstad met haar vele oude kerken, kronkelende steegjes en fraaie oude gebouwen die de tand des tijds maar ternauwernood hebben weten te doorstaan. Pootje baden kun je in de stad Batumi gelegen aan de Zwarte Zee en in het noorden ligt de ruige Kaukasus waar je de eenzame hoogte op kunt zoeken. Gastvrijheid in Georgië staat zeer hoog in het vaandel en met al het geproost kan het zelfs gevaarlijk zijn voor degenen onder ons die (nog) niet zo goed met wodka overweg kunnen.
Japan
- Japan is een bijzondere mix tussen hypermodern en traditioneel. De oude gedragsregels gelden nog steeds en ook de kimono is tot op heden nog een gedragen kledingstuk, terwijl het grootste gedeelte van Tokio hypermodern is met hoge flatgebouwen en het leven 24/7 doorgaat.
Kazachstan
- Centraal-Azië wordt steeds populairder onder liefhebbers van avontuurlijke reizen. Reizen in Centraal-Azie, en dus ook in Kazachstan is relatief makkelijk omdat het mogelijk is om er met de trein doorheen te reizen. Kazachstan ligt op de oorspronkelijke Zijderoute, en hier zijn nog culturele invloeden van terug te vinden. Almaty, het voormalige Alma Ata, is een verbazingwekkend moderne stad, net als Noersoeltan (de hoofdstad, voorheen Astana) voor een land met verder vooral veel mooie natuurgebieden.
Kirgizië
- Besneeuwde bergruggen, hoge passen, wilde rivieren en kale hoogvlaktes benemen letterlijk en figuurlijk je adem (vrijwel het hele land ligt boven de 1.000 meter). In de natuurgebieden van Kirgizië leven 20.000 soorten dieren (ofwel 8% van de wereldpopulatie) waarvan een groot deel zeer zeldzaam is. Het biosfeerreservaat aan het Issy-Kulmeer, wat het op één na grootste bergmeer ter wereld is, is bijna even groot als Zwitserland.
Mongolië
- Mongolië is het fascinerende land van ongerepte steppen, woeste bergen, blauwe luchten en een mix van oosterse Boeddhistische mystiek en het pure leven van de nomadenbevolking. Ontdek het Erdene Zuu klooster in Tibetaanse stijl, de imponerende Khogno Khan bergen met panoramische vergezichten, de immens hoge Els Sand duinen en de schoonheid van de Gobi woestijn. Een veelgebruikte manier om het land te ontdekken is als onderdeel van de Transmongolië Express!
Nepal
- Eén van de wereldtoppers op reisgebied met Kathmandu, de vriendelijkste hoofdstad ter wereld, de Himalaya’s met de bijna 9.000 meter hoge Mount Everest, de trekkings die je kan maken door de adembenemende Annapurna range, het Royal Chitwan natuurpark waar je vanaf de olifanten de wilde neushoorns en tijgers kan bekijken en het raften over de wilde rivieren.
Noord-Korea
- Noord-Korea staat vooral bekend om de enorme militaire parades, dreigementen met nucleaire wapens en de Koreaanse oorlog. Heel veel meer weten wij eigenlijk ook niet over het land, want een land dat mysterieuzer en geslotener is dan Noord-Korea bestaat er niet. Er worden weinig toeristen toegelaten per jaar, en de toeristen die naar binnen mogen, moeten met een georganiseerde tour mee. Maar: dan maak je wel echt een unieke reis die maar weinig mensen je zullen nadoen.
Oezbekistan
- Oezbekistan is een land dat op weinig bucketlists voorkomt, maar zeker de moeite waard is! Zo kun je denken aan het bezoeken van beroemde zijderoute steden, struinen door oriëntaalse markten, en wandelen over woeste bergketens. Je kunt er tegenwoordig zelfs met de trein doorheen. Oezbekistan heeft aan haar rijke geschiedenis, dat verwoven is met de zijderoute, prachtige architectuur en enorme islamitische bouwwerken overgehouden. Ondanks het droogvallen van de Aral zee, de redelijk conservatieve overheid en voorvallen met moslim extremisten zijn de meeste mensen in Oezbekistan allervriendelijkst.
Tadzjikistan
- Inmiddels ligt de burgeroorlog alweer in een ver verleden en staan de deuren open voor de avonturiers onder ons. Het land ligt op de westelijke hellingen van het Pamir gebergte en bezoekers zullen zich verbazen over de schoonheid en gastvrijheid van dit relatief onbekende landje. Ondanks ongeveer zeven decennia Soviet cultuur heeft het land veel van haar oorspronkelijke cultuur en tradities weten te behouden. Zo zul je buiten de steden de meeste mensen nog zien rondlopen in traditionele klederdracht en zijn er in sommige bergdorpjes zelfs nog volgelingen van Zarathustra te vinden.
Taiwan
- In Taiwan is er een interessante mix tussen Japanse en Chinese invloeden, te vinden niet zo raar als je bedenkt dat het (tropische) eiland in het verleden bij beide landen gehoord heeft. Taipei is een internationale stad, met hoge gebouwen (Taipei 101!), scooters, mensen die Engels spreken en een enorme hoeveelheid vegetarische restaurants (als afwisseling van het vleesrijke Chinese eten). De stad is een goede introductie op een toekomstige reis naar China, of andere delen van het land die iets minder gemoderniseerd zijn. Ook voor mooie natuurparken is Taiwan een goede bestemming.
Turkmenistan
- Als je aan Turkmenistan denkt, denk je niet meteen aan een hele rits attracties die te bezoeken zijn. Niet zo heel lang geleden was het land erg afgesloten van de rest van de wereld. Tegenwoordig wordt het land iets vaker bezocht vooral omdat Centraal Azië steeds populairder wordt onder liefhebbers van avontuurlijke reizen. De oude ruïnes aan de rand van de woestijnen doen vermoeden dat het land een rijke historie gehad heeft, waar veel over te leren valt. Verder is eigenlijk alleen het moderne Ashgabat de moeite waard.
Zuid-Korea
- In Zuid-Korea kun je zowel de moderne steden ontdekken, maar ook de boeddhistische tempels zijn wijd verspreid. Naast Seoul is overigens de havenstad Busan ook een bezoek waard, neem vooral de hoge snelheidstrein. Bizar is ook de zone tussen Zuid-Korea en Noord-Korea, een plek waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan omdat er geen mensen mogen komen.
Azië
- Het grootste en populairste continent voor (wereld)reizigers is Azië. Azië is vooral exotisch, vriendelijk, tropisch en gastvrij. Van kleine antieke dorpjes in India tot de wolkenkrabbers van Tokio. Door het hindoeïsme en boeddhisme omgeven van spiritualiteit en met azuurblauwe zeeën, hoge bergen en dicht begroeide jungle is het een extreem divers continent.
Azië: landen en bestemmingen in Zuid-Oost Azië
Bhutan
- Eén van de geheimzinnigste koninkrijkjes ter wereld. Gelegen tussen de hoge Himalayatoppen is dit land eeuwenlang verstoken gebleven van moderne invloeden. Het land beweert het gelukkigste land ter wereld te zijn. Kijkend naar hun manier van regeren, is dat eigenlijk niet zo gek. In plaats van het land te beoordelen op grond van het Bruto Binnenlands Product, kijkt Bhutan naar het Bruto Binnenlands Geluk. Dit gelukkige land kan je alleen maar bekijken met een georganiseerde reis. Hoewel het land steeds iets moderner wordt, zijn de meeste bezoekers nog steeds wild enthousiast.
Cambodja
- De tempels van Angkor behoren tot de mooiste ter wereld. Daarnaast heeft Cambodja mooie, rustige stranden, afgelegen wildparken en een smaakvolle keuken. Val voor de charmes van Siem Reap of dompel je onder in het stadsleven van Phnom-Penh. De mensen zijn vriendelijk en gastvrij en zullen je met open armen ontvangen in dit mooie land in Zuidoost-Azië.
Filipijnen
- De Filipijnen bestaan uit 7.107 eilandjes, waarvan maar een deel bewoond is. Je vindt er veel Bounty-stranden en een geweldige onderwaterwereld waar je bijvoorbeeld kunt snorkelen met walvishaaien. Bezoek één van de kleine onbewoonde eilanden en waan je in het paradijs of beklim één van de vele vulkanen. De Filipijnen kent grote verschillen tussen arm en rijk en kent een groot cultureel erfgoed. Bezoek bijvoorbeeld de wonderbaarlijke met de hand aangelegde rijstterrassen in het Noorden.
India
- Een reis of verblijf in India is een levenservaring in een notedop. India is zo intens, zo immens en zo indrukwekkend dat je je leven kan terugvallen op de ervaringen die je daar hebt opgedaan. Het is een land van vol tegenstellingen, van warm tot koud, van arm tot rijk, van hoog tot laag, je komt er alles tegen. De kleurrijke festivals, het enorme aantal mensen, de overweldigende Himalaya's, de lange stranden in Kerala of Goa, de variatie van de vegetarische keuken, de mystieke tempels en de heilige koeien die op straat voorbij kuieren...India is niet voor niets voor vrijwel elke ervaren reiziger en backpacker een van de de meest favoriete landen om te bezoeken!
Indonesië
- Reizen in Indonesië is een avontuur en heeft het allemaal. De diversiteit is enorm: Indonesië heeft de op drie na grootste populatie ter wereld, zo'n 265 miljoen mensen, en bestaat uit duizenden grotere en kleinere eilanden. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Reis langs prachtige rijstvelden, beklim vulkanen, bekijk orang oetans in de jungle op Kalimantan of Sumatra en ga zonnen op de witte of zwarte stranden op Bali. Ga op een culturele tour en maak kennis met de rijke geschiedenis van het land of maak de fenomenale zonsopgang bij de Boeddhistische tempel Borobudur op Java mee. De zee die de talloze eilanden van Indonesië omringt, biedt mogelijkheden voor duiken en surfen op de beste spots ter wereld.
Japan
- Japan is een bijzondere mix tussen hypermodern en traditioneel. De oude gedragsregels gelden nog steeds en ook de kimono is tot op heden nog een gedragen kledingstuk, terwijl het grootste gedeelte van Tokio hypermodern is met hoge flatgebouwen en het leven 24/7 doorgaat.
Laos
- Laos is het toonbeeld van rust, prachtige natuur, vriendelijke mensen en veel monniken in oranje en gele pijen. Alhoewel het land steeds meer wordt ontdekt door toeristen en reiziger, heeft het vooralsnog haar authentieke karakter behouden. Je waant je in Laos terug in de tijd en je wordt snel opgenomen in de relaxte sfeer die de kleine dorpjes en tempels uitademen. Een absolute aanrader voor iedereen die het echte Azië wil ervaren!
Malediven
- Ga naar de Malediven toe voor de beroemde mini-eillandjes, die zowel onder- als bovenwater fabelachtige plaatjes opleveren. Onderwater vallen het Great Barrier Reef en de Rode Zee in het niet bij de Malediven. Zorg dat je op een eiland terecht komt met een zogenaamd 'huisrif' zodat je vanuit je bamboehut direct tussen schildpadden kan snorkelen en niet steeds met een bootje mee hoeft. Bovenwater is het wellicht wat ééntonig: je moet het doen met de hagelwitte stranden, de turqoise zee, de ruisende palmbomen en het buffet van het eilandje waarop je verblijft. Vrijwel alle eilanden zijn klein en kunnen net jouw ‘resort’ herbergen.
Maleisië
- Maleisië is verschillende landen in één, door haar gemengde bevolking van Maleisiërs, Indiërs en Chinezen. De vele eilanden aan zowel de oost- als de westkust zijn echte toeristentrekkers, maar er zijn zoveel eilanden dat de meeste toch nog heel authentiek zijn gebleven. Kuala Lumpur is niet alleen booming als zakencentrum, maar is ook een leuke en vooral gezellige stad. Kortom, Maleisië staat garant voor cultuur, zon, heerlijk eten en drinken en zeer vriendelijke mensen.
Nepal
- Eén van de wereldtoppers op reisgebied met Kathmandu, de vriendelijkste hoofdstad ter wereld, de Himalaya’s met de bijna 9.000 meter hoge Mount Everest, de trekkings die je kan maken door de adembenemende Annapurna range, het Royal Chitwan natuurpark waar je vanaf de olifanten de wilde neushoorns en tijgers kan bekijken en het raften over de wilde rivieren.
Myanmar (Birma)
- In Myanmar is veel te doen. Myanmar heeft indrukwekkende tempels, een prachtige natuur en adembenemende stranden. Binnen Myanmar is er sprake van politieke onrust en interreligieuze spanningen. Als toerist zal je daar echter weinig van merken. De bevolking is ronduit vriendelijk en ontvangt toeristen met open armen.
Oost-Timor
- Het binnenland van Oost-Timor wordt gekenmerkt door ruige bergen, rijstvelden en tropische bossen. Aan de kustlijn vind je mooie witte zandstranden en helder water waar je ideaal kunt duiken naar koraalriffen en kleurrijke vissen. Ben je op zoek naar echt avontuurlijk reizen in een land wat bijna niet gecommercialiseerd is, dan is Oost-Timor 'the place to be'. Oost-Timor is een relatief veilig land, maar de veiligheidssituatie kan erg onvoorspelbaar zijn.
Papoea Nieuw Guinea
- De grootste attractie van Papoea Nieuw-Guinea is de enorme biodiversiteit en de prachtige natuur. Daarom kun je er ook geweldige trektochten maken in gebieden waar de westerse mens nog niet of nauwelijks is doorgedrongen. Helaas is het land hier niet altijd even veilig voor. De duikgebieden behoren ook tot de mooiste in de wereld. Hopelijk wordt het land ooit een stuk veiliger, en kun je er voet aan wal zetten zonder dat je een grote kans loopt om gekidnapt of beroofd te worden.
Singapore
- Een stadstaat die o zo schoon is, barst van de shopping malls, kleine tropische eilandjes voor de kust heeft liggen en waar het Raffles Hotel wereldberoemd is geworden: dit is Singapore! Van Orchard Road tot Little India en van China Town tot Arab Street. De orchidee is de nationale bloem en deze bijzondere plant kom je overal tegen. Ook bijzonder is de traditionele architectuur in combinatie met futuristische gebouwen met verticale tuinen.
Sri Lanka
- Wij zijn er weg van! Alhoewel het eiland problemen kent met de Tamilbevolking, heeft het land zo onvoorstelbaar veel te bieden dat je er makkelijk twee of drie weken door kunt brengen. En de kans is groot dat je die weken niet meer zal vergeten. Als je maar niet in Negombo blijft hangen.
Taiwan
- In Taiwan is er een interessante mix tussen Japanse en Chinese invloeden, te vinden niet zo raar als je bedenkt dat het (tropische) eiland in het verleden bij beide landen gehoord heeft. Taipei is een internationale stad, met hoge gebouwen (Taipei 101!), scooters, mensen die Engels spreken en een enorme hoeveelheid vegetarische restaurants (als afwisseling van het vleesrijke Chinese eten). De stad is een goede introductie op een toekomstige reis naar China, of andere delen van het land die iets minder gemoderniseerd zijn. Ook voor mooie natuurparken is Taiwan een goede bestemming.
Thailand
- Thailand is een erg populaire vakantiebestemming in Azië en heeft voor de reiziger veel te bieden. Thailand is tropisch, cultureel, culinair en heeft geschiedenis. Naast de drukke steden vol boeddhistische tempels is de wildernis een thuis voor bijzondere dieren. Je kunt ervoor kiezen het hele land met alle facetten te ontdekken of voor een strandvakantie aan de kust of op de eilanden te gaan.
Vietnam
- Getekend door de Vietnam oorlog, de strijd tussen het communistische noorden van Vietnam (gesteund door Rusland) en het kapitalistische zuiden (gesteund door de V.S.), is Vietnam een fascinerend land voor geschiedenis liefhebbers. Tegenwoordig is het een populair land voor reizigers die meer uitdaging willen dan Thailand. De meeste toeristen trekken van noord naar zuid, of andersom. Deze route is prachtig en goed te bereizen. Als je van de gebaande paden gaat, kom je terecht in het echte authentieke Vietnam waar mensen nog helemaal leven zonder westerse invloeden.
Zuid-Korea
- In Zuid-Korea kun je zowel de moderne steden ontdekken, maar ook de boeddhistische tempels zijn wijd verspreid. Naast Seoul is overigens de havenstad Busan ook een bezoek waard, neem vooral de hoge snelheidstrein. Bizar is ook de zone tussen Zuid-Korea en Noord-Korea, een plek waar de natuur ongestoord haar gang kan gaan omdat er geen mensen mogen komen.
Azië
- Het grootste en populairste continent voor (wereld)reizigers is Azië. Azië is vooral exotisch, vriendelijk, tropisch en gastvrij. Van kleine antieke dorpjes in India tot de wolkenkrabbers van Tokio. Door het hindoeïsme en boeddhisme omgeven van spiritualiteit en met azuurblauwe zeeën, hoge bergen en dicht begroeide jungle is het een extreem divers continent.
Checklists bij emigratie en lang verblijf in het buitenland
Belastingen Bestemming Cultuur Werk Geldzaken Gezondheid Onderwijs Sociale Voorzieningen Verhuizing Verzekeringen Documenten Woonruimte Terugkeer
Zeeschildpadden beschermen: wat is het, waar kan je het doen en ben je verzekerd? | Afrika, Azië, Europa, Midden-Amerika |
Stages & werkervaringspaatsen in het buitenland
Zeeschildpadden beschermen: wat is het, waar kan je het doen en ben je verzekerd? | Afrika, Azië, Europa, Midden-Amerika |
- 1 of 3
- volgende ›
Vrijwilligerswerk & projectondersteuning in het buitenland
- 1 of 3
- volgende ›
Recente & uitgelichte vacatures & werkgevers
- Hieronder vind je een selectie uit de JoHo Vacatureservice.
- Wil je reageren of solliciteren, meld je dan aan als JoHo donateur en vind per land de betrokken organisatie.
- Meld je aan als JoHo abonnee als je de Vacatureservice effectief en volledig wilt gebruiken.
Aanmelden als JoHo donateur of abonnee
Betaald werk buitenland Onderwijs vacatures Competenties & talenten Carrière kiezen Vacatures plaatsen
Au pair in het buitenland - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland als au pair
Bars, Clubs, Restaurants & Horeca in het buitenland & NL - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland (& NL) bij bars, clubs, restaurants en in de horeca ,
Campings & Zomerkampen - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk
in het buitenland op campings, kampeerboerderijen en op zomerkampen
Entertainment & Eventorganisaties - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland in de entertainment of bij events
Helpdesks & Alarmcentrales - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland bij helpdesks, call centers en alarmcentrales
Hotels & Guesthouses - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland bij hotels, hostel of guesthouses
Juridische Sector & Advocatuur - JoHo Job Shop
Vacatures en organisaties voor werk, stage en vrijwilligerswerk:
Juridische sector en advocatuur in het buitenland
Maatschappelijke Instellingen & Culturele Sector - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland bij maatschappelijke instelllingen en in de culturele sector
Non-profit sector & Internationale Organisaties - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland in de non-profit sector en bij internationale organisaties
Online werk & Digital Nomads - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland op het gebied van online werken en voor digital nomads
Fysiotherapie & Paramedische sector - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland als fysiotherapeut of in de paramedischesector
Personeel & Arbeid - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland (& NL) op het gebied van personeelzaken en human resources
Reisorganisaties & Reisleiding - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland (& NL) als reisleider of in de reissector
Skischolen & Wintersport - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland bij skischolen en in de wintersport
Techniek & Transport - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland (of NL) in de bouw-, chemie-, ICT-, Techniek- of Transportsector
Toerisme & Vrije Tijd - JoHo Job Shop
Vacatures en mogelijkheden om te werken, stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland (of Nl) in het toerisme of de vrije tijdsector
![]() | Stage Global bestaat uit Stage-USA, Stage-Australia, Stage-Euro en Stage-Asia. Ook bemiddelt Stage Global voor stages op Mauritius. De programma's zijn voor studenten en young professionals. Er zijn mogelijkheden op veel verschillende studiegebieden en in diverse werkvelden. Stage Global is an internship agency, founded in 2010, with several programs in the US, Australia, Europe and Asia for students and young professionals. |
![]() | Bless the Children Foundation Bless strives for a better future for Filipino children. The better future will be offered to selected families of the poorest of the poor in Metro Manila. The method being used is to give power back to the families, mothers specifically. The mothers are becoming the tourleaders of the tour. To have your child sponsored to go to school or be part of the malnutrition program, the families are empowered and helped in an holistic way. So the results are more long term and self esteem is given back to the people. Smokey slum tours Bless the Children Foundation is also the organization that is carries out Smokey slum tours, the training of the tourleaders in the slums, and the bookings of the tours. You can contact them by mail only info@bysmpblessthechildren.com |
![]() | Smokey Tours are not just tours. They offer experience, believing that deep experience equals deep insight. The tours and Smokey projects are unique and honest; a testimony of changing times and our global interconnectedness. All tours are guided by well-trained local tour leaders, who come from underprivileged communities and are educated to run eye-opening tours around Metro Manila. |
- Azië
- Wat is de beste en slechtste reistijd en reisperiode in Azië?
- Landen en bestemmingen in Azië
- Engelse les geven (met TEFL) en onderwijs in Azië? Betaald of als vrijwilliger?
- Azië: landen en bestemmingen in Centraal en Noord-Oost Azië
- Azië: landen en bestemmingen in Zuid-Oost Azië
- Azië: reizen in en emigreren naar - Bestemmingsbundel
- Continenten en regio's - Bestemmingsbundels
Afrika
- Afrika is een machtig mooi reiscontinent ! Op het Zuiden en de Middellandse zeekust na is het echter geen makkelijk continent om te bereizen. De gevaren en uitdagingen zijn er gemiddeld genomen wat groter door veranderende politieke situaties, de infrastructuur, de armoede en de veiligheid
- Toch willen veel reizigers die eenmaal door Afrika zijn getrokken er steeds weer naar terug. Wellicht door de absolute hoogtepunten als een tocht door de Sahara in het Noorden, de markten en muziek in het Westen, de natuurparken in het Oosten en Zuiden, en de contacten met de lokale bevolking (die vaak Engels of Frans spreekt).
Australië
- Australië is een topbestemming voor backpackers tot emigranten. Met het Great Barrier Reef, een rif van 2000 km lang, tropisch regenwoud en uitgestrekte woestijnen. Met Aborigines en een smeltkroes van immigranten uit de hele wereld. De prachtige Blue Mountains, en krokodillen, kangoeroes, koalabeertjes en volop mogelijkheden om er tijdelijk te werken. Het land is ruig, en Australiërs zijn relaxte, sportieve, avontuurlijke en uiterst vriendelijke lui die maar wat trots op hun ‘land’ zijn.
Midden-Oosten
- Het Midden-Oosten heeft veel meer te bieden dan zand en op een aantal uitzonderingen na zijn de Arabische landen in de driehoek tussen Afrika, Azië en Europa zeker de moeite waard! Op slechts een paar uur vliegen bevindt je je in een compleet andere wereld vol cultuur, natuur en avontuur.
Oceanië & The Pacific
- Wie kent ze niet van de prachtige foto's en films als Blue Lagoon: de tropische bounty-eilanden in de Stille Oceaan (The Pacific): palmbomen, witte stranden en prachtige duiklocaties. Rechtstreeks vliegen is vaak wat duur, maar onderweg van of naar Australië of Nieuw-Zeeland zijn er vaak 'stop overs' mogelijk. Dure (maar o zo mooie) bestemmingen als Bora Bora en Tahiti zijn wellicht niet voor iedereen weggelegd, maar bijvoorbeeld de Fiji eilanden bieden ook voor de budgetreiziger nog best mogelijkheden.
Zuid-Amerika
- Eindeloze witte stranden, ruige gletsjers, dichtbegroeide regenwouden en actieve vulkanen. Deze natuurlijke wonderen bevinden zich allemaal in Zuid-Amerika. Samen met de eeuwenoude inheemse culturen zoals die van de Inca's, het koloniale verleden van het continent en de warme Spaans- en Portugeestalige bevolking, heeft Zuid-Amerika alles te bieden voor een indrukwekkende reis.
JoHo Missie, Visie & Concept
Missie & Visie
- JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
- Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.
Concept
- Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
- JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten
- JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
JoHo 'bestemmingen en landen' pagina
Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)
- Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
- Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
- Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen
Verkenning & Orientatie
- Verkenning & Afweging
- Valuta & Kosten
- Visum & Documenten
- Vertrektijd & Klimaat
- Vervoer & Transport
- Verblijf & Voeding
- Verbinding & Integratie
- Vermaak & Activiteiten
Voorbereiding en veiligheid
- Vertreklijsten & Meeneemtips
- Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
- Vaccinaties & Gezondheid
Vacatures en activiteiten
- Betaald werk
- Vrijwilligerswerk
- Stages
Verder reizen en ontdekken
- Aangrenzende landen en regio's