Reizen door, wonen in of emigreren naar Azië
- De beste routes in Azië?
- Vervoer in Azië?
- Slapen, eten en drinken in Azië?
- Activiteiten in Azië?
- Communicatie in Azië?
- Gezondheidsituatie in Azië?
- Visum en regels in Azië?
- Veiligheidsmaatregelen in Azië?
- Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Azië?
- Wonen in Azië, lang in Azië verblijven of emigreren?
- Het grootste en populairste continent voor (wereld)reizigers is Azië. Azië is vooral exotisch, vriendelijk, tropisch en gastvrij. Van kleine antieke dorpjes in India tot de wolkenkrabbers van Tokio. Door het hindoeïsme en boeddhisme omgeven van spiritualiteit en met azuurblauwe zeeën, hoge bergen en dicht begroeide jungle is het een extreem divers continent.
- Zuidoost-Azië is het meest in trek bij reizigers. Landen als Thailand, Laos, Cambodja, Indonesië en Vietnam zijn erg gevarieerd en relatief makkelijk te bereizen. Van de uitlopers van de Himalaya tot de witte stranden: er is voor ieder wat wils.
- India in Zuid-Azië is een cultuur op zichzelf. Met 1 miljard inwoners, meer dan 100 verschillende talen en cultureel zeer divers kun je hier makkelijk een half jaar rondtrekken.
- Zo druk als India kan zijn, zo uitgestrekt en rustig is Tibet. Het dak van de wereld met jaks en de Himalaya waar je indrukwekkende tochten per 4x4 jeep kunt maken.
- China, Nepal en Tibet worden vaak samen aangedaan. Door de taalbarrière in China is het wat avontuurlijker om je weg als reiziger te vinden, maar de mythen, tradities en ongekend wilde natuur zijn adembenemend. Nepal en Tibet zijn de poorten tot de uitdagende Himalaya.
- Centraal-Azië is moeilijker te bereizen en meer weggelegd voor de ervaren reiziger. De zijderoute door landen als Kazachstan en Oezbekistan leidt je door hoogvlaktes en woestijnen.
- Op alle gebieden zal Azië je verrijken. Ook vrijwilligerswerk op bijvoorbeeld de Filipijnen of (betaald) Engelse les geven in China behoren de laatste jaren tot de mogelijkheden en kunnen een positieve bijdrage leveren aan de plaatselijke bevolking en aan je reis.
Bestemming: Azië?
JoHighlights in Azië
- Reis met de Transmongolië Express van Moskou naar Beijing. Door de Oeral, Siberië, hoogvlaktes van Mongolië en de Gobi woestijn.
- Ervaar de Mekong Delta in Vietnam per fiets, boot of voettocht. Langs doordrenkte rijstvelden en slaperige dorpjes, altijd omgeven door de vele aftakkingen van de Mekong.
- Een trekking van twee weken voor de gevorderde of minder gevorderde bergwandelaars door het schitterende Annapurna massief tussen de toppen van de Himalaya in Nepal.
- Trek 12 dagen door The Pamirs, ook wel het dak van de wereld genoemd, waar niets groeit en geen vogel vliegt. Ervaar de kracht van de eenvoud, eenzaam tussen de ijzige bergtoppen in Centraal Azië (Tadjikistan, Kirgizië).
- Rij met paard en wagen (of elektrische scooter) door Bagan, een groot tempelcomplex in Myanmar. Ga bovenop één van de tempels staan en verbaas je over de pracht en de hoeveelheid tempels om je heen.
- De stranden van de Filipijnen met meer dan 7.000 witte stranden zijn exotisch, relaxed en adembenemend.
- Ervaar de Japanse gewoonten en gebruiken. In kleermakerszit op Tatami matjes rauwe vis eten in een Japans restaurant. 's Avonds naakt badderen tussen de locals in een Onsen en in slaap vallen in een Ryokan. Japan zet je aan het denken.
- Maak ruige wandelingen rondom Karakol gelegen tussen de gletsjers van Kirgizië.
- Ambitie, extreme mankracht en Chinees wantrouwen zorgden 2.000 jaar geleden voor de Chinese muur, een ongelooflijk groot bouwwerk.
- Keizer Shah Jahan zei 400 jaar geleden dat hij een paleis wilde waar de maan en zon van moesten huilen. Het resultaat is de Taj Mahal in India.
JoHotspots in Azië
- In de kraters van Kelimutu in Flores, Indonesië, liggen verschillende meren die veranderen van kleur door de mineralen van de ondergrondse activiteit.
- De Tempels van Angkor Wat in Siem Reap in Cambodja zijn 's werelds grootste religieuze gebouwen en is een groots spiritueel monument.
- De antieke stad Hoi An was vroeger de kosmopoliet van Vietnam.
- Koh Tao, haal je duikbrevet in de ondiepe wateren van het duik Mecca van Thailand, Ko Tao.
- Pokhara, het dramatische Annapurna massief van de Himalaya doemt op achter het meer van Pokhara (Nepal).
- Luang Prabang, kleurrijke monniken en antieke charme in Luang Prabang, de derde stad van Laos, omringd door 33 prachtige boeddhistische tempels.
- Lhasa, hart en ziel van Tibet en de standplaats van de Dalai Lama.
- Herat is één van de oudste, islamitische steden met antieke bazaars en eeuwenoude moskeeën. Mooie stad in Afghanistan op de oude zijderoute richting Iran.
- Seoul is de derde grootste stad van Azië, futuristisch, vol architectuur en design en met een echte 'round the clock' mentaliteit (Zuid-Korea).
De beste routes in Azië?
- Vanuit Europa via Rusland naar China & Tibet en vice versa (zijderoute, Transsiberië Express): Tegenwoordig zijn er zelfs verschillende treinreisroutes mogelijk! Het is een originele manier om vanuit Europa in het Verre Oosten te belanden of vanuit China weer naar Europa terug te keren. Eén van de relatief nieuwe routes loopt via landen als Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië naar Tibet en China. Een fascinerende tocht die voor onervaren reizigers niet is aan te raden. Zie ook de landeninformatie van China, Rusland en Mongolië.
- Vanuit Europa via Turkije naar Azië: Je bent tegenwoordig niet uniek meer, maar het blijft wel een unieke tocht om met het openbaar vervoer, de motor of de auto (we zijn zelfs een Engelse dubbeldekker tegengekomen) vanuit Europa richting Azië te trekken. Alle grensovergangen zijn tegenwoordig goed te doen. Houd wel rekening met de verschillende visa, die je soms van te voren moet regelen.
- Van Australië via Indonesië naar Thailand/Zuidoost-Azië: De klassieker onder de reisroutes. Eerlijk gezegd is er al bijna sprake van massatoerisme op deze route, maar voor degenen die nog weinig reiservaring hebben is het een uitstekende kennismaking met het fenomeen 'wereldreis'. Het is een veilige route die ook door vrouwelijke reizigers 'alleen' (onderweg trek je altijd met anderen op!) kan worden afgelegd. Vliegen: Darwin-Bali.
- Van Azië naar Amerika: bijv. via vliegtickets: Hong Kong-Vancouver, Toronto-Hong Kong, New York-Hong Kong, Bangkok/Singapore-LA/San Francisco (andersom is duurder). Routevoorkeuren binnen Azië van West (Pakistan, India of Nepal) naar Noord (Tibet & China): Een zeer populaire route is de route door de Himalaya naar of vanuit Tibet. Let wel op, want je gaat over passen van meer dan 5.000 meter en sommige mensen krijgen tijdens deze zware reis last van hoogteziekte. Neem de tijd en acclimatiseer goed. Het is één van de mooiste tochten die je ooit gaat maken.
- Van Noord (China) naar Zuid (Vietnam, Indonesië)/ Rondje Zuidoost-Azië; één van de populairste rondjes voor backpackers: Thailand, Cambodja, Laos en Vietnam. Landen als Cambodja en Laos die niet al te groot zijn en Thailand en Vietnam die heel goed bereisbaar zijn. Populaire stranden afgewisseld met ongekende natuur en cultuur.
- Van Zuid-Oost (Thailand/Indonesië) naar West (India/Nepal).
Vervoer in Azië?
- De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen op alle grote luchthavens in Azië, vanwaar je je reis kan starten. Zo kun je dagelijks vanuit en naar onder andere Bangkok, Kuala Lumpur, Singapore en Tokio de hele wereld bereiken.
- Een retourvlucht blijkt nog steeds het goedkoopst. Als je een flexibele reistijd hebt, kun je het best een wijzigbaar ticket kopen voor de terugvlucht. Hier betaal je iets meer voor, maar dit geeft je wel alle ruimte om op je eigen tempo te reizen.
- Binnen en tussen de verschillende landen wordt door veel reizigers gevlogen om de soms grote afstanden te overbruggen of om landen te omzeilen met lastige of dichte landgrenzen (Tibet, Myanmar). Er zijn tegenwoordig ook steeds meer budget maatschappijen, zoals Air Asia, die vaak dagelijks tussen de grote steden in Azië vliegen.
Trein
- De trein is een veel gebruikt vervoersmiddel in Azië. Niet altijd even comfortabel, maar de authentieke spoorlijnen leiden je over houten bruggen en door jungle en rijstvelden.
- De bekendste route met de trein is de route van Moskou naar Beijing, bekend als de Trans-Mongolië Expres. De hoogste treinreis is ook mogelijk in Azië: van China naar Lhasa, een prachtige reis over 5400 meter heen. Andere mooie voorbeelden zijn de routes van Noord-Zuid Vietnam en Bandung – Yogyakarta (Indonesië).
Bus
- Zwarte roetpluimen zullen vaak je keel binnendringen als je op een bus station staat te wachten met de vraag welke bus je moet nemen. Het meest gebruikte vervoersmiddel in Azië is de bus. Bussen met ieder hun eigen geuren en kleuren en allemaal met hun eigen manier van claxonneren en rijden, meestal m aet ongekende snelheid naar de meest afgelegen plekken.
- Voor de lange trips 'overnight' zijn er steeds meer maatschappijen die comfort bieden, maar een bus volgepropt met locals en dieren heeft ook zeker zijn charme!
Slapen, eten en drinken in Azië?
- De meeste backpackers verblijven tijdens hun reis in hostels. Het is een relatief goedkope manier van overnachten.
- De hostels zijn vaak een goede plek om medereizigers te ontmoeten en tips uit te wisselen.
- Dorms komen niet heel erg veel voor, er zijn vaak één- of tweepersoons kamers met of zonder badkamer.
- Aangezien het eten in restaurants of bij eetstalletjes erg goedkoop is, is er meestal geen keuken aanwezig.
- De hygiëne en kwaliteit van de slaapplekken kunnen heel erg verschillen. Een (geïmpregneerde) lakenzak en je eigen (geïmpregneerde) klamboe zijn dan ook een 'must' om mee te nemen.
Eten
- Eten is één van de meest belangrijke onderdelen in het leven van de Aziaten. Overal op straat komen de heerlijke, kruidige geuren je tegemoet.
- Van de Chinese hotpot tot de noedels in Vietnam, van de nasi in Indonesië tot de baguettes (?) in Laos. Van de Indiase curry's tot de Nepalese Dal Bhat. Van de Thaise curry's tot de Cambodjaanse Amok.
- Rijst is hét ingrediënt in Azië. In sommige landen eten ze zelfs drie maal per dag rijst. Vaak in afwisseling met verschillende groenten en kruiden, wat ze daar in vele geuren en kleuren hebben.
Drinken
- Drink geen kraanwater. En vermijd voor zover mogelijk ook ijsblokjes.
- Probeer één van de versgeperste fruitsappen.
- Alcohol is gewoon te verkrijgen. Bekende bieren zijn Angkor, Anchor, Everest Beer, Beer Lao en Chang.
- In sommige landen drinken ze frisdrank uit plastic zakjes. Deze worden vaak aan de fiets gehangen.
Activiteiten in Azië?
- Azië heeft een heel divers aanbod aan activiteiten. De rijke historie en de vele religies bieden veel culturele activiteiten. Denk aan het bezoeken van boeddhistische tempels, de Chinese muur, maar ook aan musea uit de verschrikkelijke periode van Pol Pot in Cambodja.
- Ook de hikers en klimmers kunnen zich vermaken in het hoogste berggebied van de wereld, de Himalaya.
- Daarnaast kun je ook activiteiten doen waar je niet direct aan zou denken bij een bezoek aan Azië. Zo is het mogelijk om een cursus Chinees te doen of bijvoorbeeld vrijwilligerswerk op de Filipijnen. Ook (betaald) Engelse lesgeven aan Chinese basisschoolkinderen behoort tot één van de mogelijkheden.
Communicatie in Azië?
- De meeste landen in Azië hebben meerdere lokale talen.
- Soms gebruiken ze het bekende alfabet, maar in landen als China en Thailand zijn de meeste Europeanen niet in staat om te lezen welk woord er staat. Deels levert dit leuke taferelen op, maar het neemt ook problemen met zich mee. Als je het schrift niet kunt lezen en de taal niet kunt spreken, hoe kun je dan aangeven waar je naar toe wilt of waar je moet zijn. Toch is er meestal wel iemand in de buurt die een beetje Engels kan en die bereid is om je te helpen. Je moet wel rekening houden met dit soort situaties.
Gezondheidsituatie in Azië?
- Tijdens je wereldreis of je werkzaamheden in het buitenland wil je je zo min mogelijk zorgen maken over je gezondheid en allerminst ziek worden. Toch zijn er in alle verre landen andere bacteriën en ziekten aanwezig die voor veel problemen kunnen zorgen.
- Vooraf kun je zorgen voor de juiste inentingen tegen bijvoorbeeld hepatitis en buiktyfus en tijdens je reis kun je voorzorgsmaatregelen treffen door onder andere een goede (geïmpregneerde) klamboe en goede hygiëne.
- Laat je goed informeren over de laatste stand van zaken betreffende gezondheidsmaatregelen en vaccinaties. Kijk goed welke inentingen je nodig hebt en let er ook op dat het vaak verplicht wordt gesteld om bepaalde inentingen te hebben om een land binnen te komen.
- Daarnaast zijn er allerlei kleine ongemakken, zoals diarree of een schimmelinfectie, waar je je vooraf niet tegen kan weren. Diarree remmers, ORS (tegen uitdroging) en een goede medische kit zijn zaken die tot je medische uitrusting moeten behoren en je veel ellende kunnen besparen.
- Mocht je toch in het buitenland naar een dokter of het ziekenhuis moeten, kijk of je iemand mee kunt nemen die voor je vertaalt, zodat je weet wat er aan de hand is en hoe ze je willen gaan behandelen.
Algemeen
- Voor veel landen in Azië worden de volgende vaccinaties aangeraden ongeacht de verblijfsduur
- DTP (Difterie, Tetanus & Polio)
- Hepatitis A
- Buiktyfus
Langer verblijf
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden over het algemeen de volgende vaccinaties aangeraden:
- Hapatitis B
- Rabiës
- Tuberculose
- Japanse Encefalitis
Overig
- Voor een aantal landen is een gele koorts vaccinatie verplicht, indien je reist via een land waar gele koorts voorkomt. In Azië zelf komt gele koorts haast niet meer voor, maar in Afrika en Zuid-Amerika nog wel.
- Er komt zowel malaria als dengue voor in Azië, dus neem goede maatregelen. Je kunt malariapillen slikken of meenemen, neem een goede (geïmpregneerde) klamboe mee en gebruik DEET.
Visum en regels in Azië?
- Regels voor een visumaanvraag verschillen per land en kunnen ook ineens aangescherpt of versoepeld worden.
- Voor het ene land moet je vooraf een visum aanvragen, voor het andere heb je geen visum nodig.
- Let wel op dat de regels nog wel eens kunnen veranderen, dus raadpleeg voor de volledigheid ook webpagina's van de betreffende ambassades.
- Let erop dat er voor veel landen een 'onward' vliegticket wordt gevraagd. Dit wordt gezien als bewijs dat je het land weer verlaat.
- De regels rondom de aankomstdatum bij een aanvraag van een visum verschillen ook per land. Soms moet je binnen bijvoorbeeld 3 maanden na het aanvragen van het visum het land zijn ingekomen. Bij andere staan de ingangdatum en vertrekdatum vast.
- Zorg dat je paspoort nog lang genoeg geldig is (soms zelfs zes maanden vanaf de dag dat je het land uitgaat!) en zorg dat je je visa(-plannen) op orde hebt voordat je op reis gaat.
Veiligheidsmaatregelen in Azië?
- Je kunt relatief veilig reizen door Azië. Met name Zuidoost-Azië wordt door de meeste backpackers als veilig beschouwd. Je moet natuurlijk nog wel opletten en je gezond verstand gebruiken.
- Daarentegen, laat de angst om opgelicht te worden of dat er dingen gestolen worden tijdens je reis, niet overheersen. Een open blik naar de lokale bevolking en de voldoening van een spontane ontmoeting hoef je, naar eigen inschatting natuurlijk, niet uit de weg te gaan.
- 's Nachts sluiten van ramen en deuren van je hotelkamer bij voorkeur met je eigen sloten, soms wordt er door de medewerkers van hotels ook gestolen (dus sluit in ieder geval ook hetgeen dat je afgeeft aan de balie van je hotel af met een slotje of laat ervoor tekenen!)
- Het is raadzaam om je bagage met sloten af te sluiten als je bijvoorbeeld met het openbaar vervoer reist.
- Neem de duidelijk herkenbare, normale taxi's.
- 's Nachts niet alleen met een taxi of tuk-tuk meegaan.
- Wees tenslotte voorzichtig met het aannemen van eten en drinken van vreemden.
Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Azië?
- Lees verder over werken in Azië
- Lees verder over studeren, stagelopen en vrijwilligerswerk doen in Azië