Bestemming: Oostenrijk

 

Naar Oostenrijk reizen om te backpacken, te studeren, stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen, te werken, te leven als digital nomad of je te vestigen als emigrant

Backpacken of reizen in Oostenrijk?

Studeren in Oostenrijk?

Stagelopen in Oostenrijk?

Vrijwilligerswerk doen in Oostenrijk?

Werken in Oostenrijk?

Werken als digital nomad in Oostenrijk?

Wonen in Oostenrijk?

Reizen in en emigreren naar Oostenrijk

Reizen in en emigreren naar Oostenrijk

 • Oostenrijk staat natuurlijk bekend als hét wintersport land, maar ook in de zomer is Oostenrijk een prachtig land om door te reizen of vakantie te vieren. De bergen staan garant voor prachtige wandelingen, trektochten en ook de echte klimliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Daarnaast heeft Oostenrijk natuurlijk met Wenen een sfeervolle en geweldige wereldstad en ook Salzburg is een bezoek waard.

Bestemming Oostenrijk

JoHighlights in Oostenrijk

 • Oostenrijks grootste rivier, de Donau, is een geweldige plaats voor watersport. Erg populair zijn wakeboarden en kabelwakeboarden. Er zijn een aantal bekende wakeboardingkampen langs de rivier waar je je kunt inschrijven voor een intensieve, korte cursus.
 • Bezoek een halve dag het Kasteel Hohensalzburg - de kroon en het juweel van Mozarts geboortestad Salzburg. Dit kasteel dat nog in heel goede staat verkeert, is gebouwd in 1077 en heeft een middeleeuwse koninklijke kamer, een paleis, een kerk en torens die uitzicht bieden over de hele omgeving.
 • Bezoek het Oostenrijkse zoutmijnengebied van Salzkammergut en bewonder betoverende blauwe meren en beboste bergen. Wandel, fiets of ontspan rond het Grundlsee- of Toplitzsee-meer en neem een duik in het kristalheldere water.
 • Bezoek ook de Krimml-watervallen in het nationale park Hohe Tauern. Met een gecombineerde hoogte van 380 meter is deze drie niveaus tellende waterval de grootste in Europa en ideaal voor een perfecte foto.
 • Ga après-skiën in St-Anton: Legendarische avonden verzekerd!

JoHotspots in Oostenrijk

 • De prachtige hoofdstad van Oostenrijk: Wenen, die gekozen werd tot één van de leefbaarste steden ter wereld. Als je er een paar dagen bent, begrijp je waarom. De stad is overladen met parken, prachtige architectuur uit Oostenrijks rijke verleden en een flinke injectie hedendaags 'cool'. Bezoek het MUMOK (MUseum voor MOderne Kunst) van de stad en bekijk grote werken van onder andere Pablo Picasso en Andy Warhol. Of ga gewoon wandelen in één van de prachtige parken en dwaal door het Sissy paleis.
 • Salzburg is de geboorteplaats van Mozart, maar ook een Europese top skibestemming voor beginners en gevorderden. De après-ski is een van de wildste van het Europese skicircuit.
 • Eisriesenwelt Grotten: Op 1640 meter hoogte zijn de Eisriesenwelt Grotten in de loop der jaren steeds meer ontwikkeld door warmere of koudere luchtstromen die de ijsgrotten van binnenuit verder uithollen. Ze zijn uitgegroeid tot de grootste ijsgrotten ter wereld. De meer dan veertig kilometer lange ijsgangen herbergen abstracte ijssculpturen en bevroren watervallen.
 • Kasteel Künringerburg: Hoog op een heuvel, uitkijkend over de Donau, staan de ruïnes van Kasteel Künringerburg. In 1192 werd de koning van Engeland Richard I (het Leeuwenhart) hier op doortocht gevangen genomen voor het beledigen van Leopold V, een Oostenrijkse hertog. Na het betalen van een groot bedrag aan losgeld werd de koning weer vrijgelaten. De ruïnes zijn goed bewaard gebleven en ook als je niet van geschiedenis houdt is het uitzicht een bezoekje waard.
 • Lech is de traditionele wintersportbestemming van de Oranjes. Ook andere adellijke en koninklijke families uit Europa komen hier graag net als talloze wereldsterren en andere rijkelui.

JoHorribles in Oostenrijk

 • Als je de bergen intrekt, is het altijd verstandig om vooraf het weerbericht te checken om niet door noodweer overvallen te worden.
 • Al je je niet zeker voelt over je rijkunsten in de bergen, is het beter om iemand anders te laten rijden of de trein te pakken.

Valuta in Oostenrijk?

 • De nationale munteenheid van Oostenrijk is de euro.

Vertrektijd voor Oostenrijk?

 • Oostenrijk is het hele jaar door te bezoeken: wintersportliefhebbers kunnen het beste tussen december en maart gaan, terwijl je als je wilt wandelen in de bergen kun je het beste van april tot augustus gaan.
 • Oostenrijk heeft drie verschillende klimaten. De hoogste gebieden in onder andere Tirol en Vorarlberg hebben een hooggebergte klimaat en de lager gelegen delen een gematigd landklimaat. Alles ertussen in heeft een koud landklimaat met koude winters en vrij koele zomers.
 • Het weer kan binnen één of enkele dagen totaal omslaan en ook binnen het land zelf kunnen er op hetzelfde moment vrij grote verschillen in weertype en temperatuur voorkomen. Vooral het weer in de Alpen kan verraderlijk zijn.
Beste reistijd in Oostenrijk
 • Oostenrijk is het hele jaar door te bezoeken: wintersportliefhebbers kunnen het beste tussen december en maart gaan, terwijl je als je wilt wandelen in de bergen kun je het beste in de maanden april tot augustus gaan.
Slechtste reistijd in Oostenrijk
 • Een ‘echte’ slechte reistijd voor Oostenrijk bestaat niet, omdat dit erg afhangt van het doel van je reis. In maart of april kan het te laat zijn om te skiën omdat er te weinig sneeuw ligt of de sneeuw te ‘papperig’ wordt. Om te wandelen willen de meeste bezoekers juist niet tijdens de wintermaanden in Oostenrijk zijn.
Zonuren in Oostenrijk
 • De Oostenrijkse Alpen hebben ongeveer 1.750 zonuren per dag, waar Tirol er 1.900 heeft.

Vervoer Oostenrijk?

 • Reizen naar Oostenrijk kan gemakkelijk vanuit Nederland per auto of trein. Afhankelijk waar je vandaan komt en waar je in Oostenrijk naar toe gaat duurt de rit 8 tot 13 uur. Vliegen van Amsterdam naar Wenen is een ongeveer 960 kilometer en duurt een kleine twee uur. Lokaal kun je het best de trein nemen.
Auto in Oostenrijk
 • De auto is een goed vervoersmiddel in Oostenrijk. De wegen zijn goed onderhouden en Oostenrijkers rijden redelijk ‘veilig’. Maar rijden door de bergen is wel een kunst op zich.
Trein in Oostenrijk
 • Het treinnetwerk in Oostenrijk is erg goed: treinen rijden vaak, tussen de meeste plaatsen en meestal op tijd. Het uitzicht uit de trein is vaak schitterend. Treinen zijn ook niet duur, zeker niet als je een kortingskaart hebt. Het is misschien handig om er eentje te kopen als je van plan bent veel met de trein te reizen.
Bus in Oostenrijk
 • Bussen rijden meestal in een bepaalde regio, maar niet echt tussen steden of gebieden. De bus is wel ideaal om van je hotel naar de skipiste te gaan, maar voor langere afstanden is de trein handiger, beter en goedkoper.

Budget reizen en backpacken in Oostenrijk?

 • Reken op een budget tussen de €50,- en €75,- per dag.
 • Voor een kop koffie betaal je ongeveer €2,30 en voor een biertje ongeveer €2,50 tot €3,50.

Slapen, eten en drinken in Oostenrijk?

 • Oostenrijk heeft veel hotels, campings, hostels, pensions en Bed and Breakfasts (B&B’s) en appartementen. De kwaliteit is bijna altijd voldoende, maar de sfeer, de ruimte, de inrichting en de locatie maken dat er toch grote verschillen zijn. In het winterseizoen is vooraf reserveren heel hard nodig, al zijn er op de wintercamping altijd nog wel een paar plaatsen vrij.
Eten in Oostenrijk
 • De Oostenrijkse keuken is een boerenkeuken en is vooral bekend om haar toetjes: Mehlspeisen. Vaak wordt de Oostenrijkse keuken ten onrechte gezien als de Weense keuken, terwijl er grote verschillen zijn. De Oostenrijkse keuken kent vanwege de geschiedenis en diverse culturen van de Donaumonarchie vele Italiaanse, Hongaarse en Boheemse invloeden. Vaak werden gerechten overgenomen, aangepast aan de eigen smaak en verder ontwikkeld tot wat ze nu zijn. Het bekendste voorbeeld hiervan is goulash, dat als Fiaker Gulasch in Wenen één van de populairdere gerechten is geworden.

Specialiteiten

 • Een schnitzel is een gerecht dat bestaat uit een dun gesneden stuk gebraden kalfsvlees, kippenvlees of varkensvlees. Het gerecht komt oorspronkelijk uit de Oostenrijkse keuken en de lekkerste (en grootste, groter dan een pizzabord soms) schnitzel eet je nog steeds in Oostenrijk;
 • Knödel: Vandaag de dag is de Boheemse ‘serviettenknödel’ net zo geliefd als de zoete variant ervan, de zogenaamde ‘germknödel’. Dit populaire dessert of soms zelfs hoofdgerecht wordt meestal in combinatie met ‘powidl’ (pruimen- moes bestrooid met een mengeling van maanzaad en suiker) geserveerd. Het enige verschil met de Tsjechische germknödel is dat de knödel in Oostenrijk groter zijn.
 • De Oostenrijkse keuken werd ook sterk beïnvloed door het Jodendom. Uit Oost-Galicië werd bijvoorbeeld de ‘gefilte Fisch’ gebracht, een zoute karpervis.
 • Zelfs de traditionele Weense ‘apfel- of topfenstrudel’, is een ingevoerd gerecht. Via Hongarije kwam dit oorspronkelijk Turkse zoete gerecht naar Wenen.
 • Kaiserschmarrn, ook Kaiserschmarren, is een zoet Oostenrijks gerecht. Het gerecht is een variant op de pannenkoek, waarbij het luchtige karakter voortkomt uit stijf geklopte eiwitten die op het laatste door de rest van het beslag worden geroerd. Kaiserschmarren wordt traditioneel geserveerd met pruimencompote (Zwetschenröster) en poedersuiker.
Drinken in Oostenrijk
 • Oostenrijk staat bekend om de hartversterkende borrels, geschonken als einfach (2 cl) en als doppelt ( 4cl). De bekendste zijn: Enzian (uit de wortels van de enziaan), Obstler (uit appels of peren), de koppige Vogelbeere (uit rode bessen), de Kirschschnaps (uit kersen), de Zwetschgener (uit pruimen) en de Marillenbrand (uit abrikozen). In diverse Gasthäuser wordt nog ouderwets een Hausgebrannter aangeboden, een borrel uit eigen stokerij.
 • Een populaire Oostenrijkse niet-alcoholische drank is de Almdudler, een kruidige frisdrank die vooral door veel kinderen gedronken wordt.
 • Een populaire Oostenrijkse drank is de G’spritzte: Dit is een glas rode of witte tafelwijn met spuit - of bronwater. Het is even wennen, water bij de wijn, het is wel een goede dorstlesser. De G’spritzte wordt alleen niet bij de maaltijd, maar ook gewoon tussendoor gedronken.
 • Oostenrijk heeft goede wijnen, maar ook veel goedkope en slechte wijnen die nauwelijks te drinken zijn. De wijnstreek van Oostenrijk is rond de Neusiedlersee.
 • Naast wijnland is Oostenrijk ook een bierland. Gewone pils en bier met gist zijn het meest gangbaar en worden geschonken in glazen van uiteenlopende grootte: van een Pfiff (fluitje) tot een Krügerl (halve liter). Oostenrijkse bieren worden nog gebrouwen in Tirol, Karinthië en Steiermark (Schladminger, Puntigamer, Gösser en Reininghaus Bier).

Feestdagen en festivals in Oostenrijk?

 • Salzburg ligt in het hart van Europa, en zes weken per jaar (van eind augustus tot begin september) vormt Salzburg het centrum van de wereld, als het grootste en belangrijkste festival zijn poorten opent met een feest op de pleinen en in de straten van de stad.
 • ImpulsTanz Festival: Duizenden professionele dansers, choreografen, docenten en studenten uit de hele wereld veranderen Wenen vijf weken lang in de danshoofdstad van de wereld van half juli tot begin augustus.
 • Ars Electronica Festival: Wat ooit begon als pilotproject, heeft zich in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot een van de belangrijkste mediakunstfestivals ter wereld, dat in september plaatsvindt in Linz.

Communiceren in Oostenrijk?

 • 97% van alle Oostenrijkers spreekt Duits. Verder zijn er nog een aantal mensen die Hongaars, Sloveens, Kroatisch en Tsjechisch spreken.

Handige woorden in het Duits

 • Hallo/Hoi: Hallo
 • Goedemorgen: Guten Morgen
 • Goedenavond: Guten Abend
 • Doei: Tschüss
 • Ja: Ja
 • Nee: Nein
 • Alstublieft: Bitte
 • Dank u wel: Danke Schön
 • Graag gedaan: Gerne
 • Sorry: Entschuldigung

Voorbereidingen voor Oostenrijk?

 • Winterbanden en sneeuwkettingen als je met de auto op wintersport gaat.
 • Check de recente informatie over gezondheidsmaatregelen en vaccinaties.

Veiligheidszaken in Oostenrijk?

 • Oostenrijk is een heel veilig land om te bezoeken. Wel is het handig om in de bergen op te passen voor slecht weer en voor smalle bergweggetjes met de auto.
 • Als het glad is kan rijden in de bergen erg gevaarlijk zijn. Houd het nieuws goed in de gaten en zorg dat je altijd sneeuwkettingen bij je hebt in de winter.
 • Pas op voor zakkenrollers, met name in de grote steden en op plekken waar veel toeristen komen.
 • Elk jaar overlijden er wel een aantal mensen in de bergen als gevolg van ski-ongelukken, lawines, door uitglijden of omdat zij overvallen worden door slecht weer. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en ga bij het skiën niet van de piste af.

Verzekeringen voor Oostenrijk?

Studie, stage, vrijwilligerswerk en betaald werk in Oostenrijk

Wonen in Oostenrijk, lang in Oostenrijk verblijven of emigreren?

Checklist voor vertrek naar Oostenrijk om te wonen, werken of emigreren

Oriëntatie op vertrek naar Oostenrijk

 1. aandacht besteden aan motieven en verwachtingen van iedereen die gaat meeverhuizen
 2. verdiepen in onder andere taal & cultuur, gezondheidszorg, veiligheid en criminaliteit voor een gedegen afweging "wel/niet/nog niet vertrekken"; kijk naar push- en pullfactoren
 3. bij vertrek met kinderen: verdiepen in voor- en nadelen; betrek ze tijdig bij de plannen en geef ze subtaken die te overzien zijn
 4. taakplanning maken; alle mee-emigrerende gezinsleden daarbij betrekken
 5. contact leggen met expats via (online) communities en/of met emigranten die al op je woonlocatie wonen en werken; checken of ze openstaan voor het beantwoorden van vragen
 6. gebruiken van verschillende media, guidebooks, beurzen, communities voor je basisorëntatie op mogelijke bestemmingen
 7. oriëntatietrip overwegen (geen vakantie!) en bereid je daar goed op voor
 8. regelen van een sparringpartner die je betrekt bij de voorbereidingen en die het proces bewaakt: op voldoende afstand, opbouwend kritisch genoeg
 9. plan-van-aanpak maken voor plotselinge of verwachte terugkeer
 10. bijhouden van een emigratiedagboek / persoonlijk magazine bij voor het vastleggen van hetgeen je meemaakt in alle fasen van emigratie

  Woonlocatie, woonruimte en verhuizen naar Oostenrijk

  1. maak een shortlist van eisen en wensen omtrent je nieuwe woonomgeving
  2. laat je via een gespecialiseerd bureau of juridisch adviseur voorlichten over alle wettelijke regelingen rondom het aankopen van een woning als (buitenlands) particulier
  3. laat de staat van je koopwoning grondig onderzoeken voordat je tot koop overgaat
  4. overweeg gebruik te maken van een intermediair als je je woning in Nederland gaat (onder)verhuren en check eventuele gevolgen voor je huisverzekeringen
  5. bij het stopzetten van je huurwoning in Nederland: zoek tijdig uit in welke (originele) staat je de woning moet opleveren
  6. start tijdig met het opvragen van offertes bij verhuizers (het combineren van ladingen kan soms een kostenvoordeel opleveren)
  7. bij het opvragen van verhuisoffertes: maak één basislijst die je aan verschillende verhuizers voor kan leggen (bevordert vergelijkbaarheid)
  8. controleer het tijdig beëindigen van de nutsvoorzieningen in je oude woning en het opstarten van nutsvoorzieningen in je nieuwe woning
  9. benut eventuele relocation services als je door je werkgever wordt uitgezonden; die ondersteunen jou en je gezin bij het settelen
  10. regel tijdig verzekeringen en veiligheidsmaatregelen voor je nieuwe woonlocatie; huizen van expats of buitenlanders zijn soms gewild

  Geldzaken, fiscale zaken en belastingdienst

  1. start op tijd met het maken van een verhuisbegroting: een overzicht van te verwachten uitgaven (en evt. besparingen) rondom de verhuizing zelf
  2. start op tijd met het maken van een woon- en leefbegroting: een overzicht van te verwachten inkomsten en (dagelijkse) uitgaven na verhuizing
  3. maak een lijst van alle lopende verplichtingen, abonnementen, contracten en let op opzegtermijnen of calculeer boetes in bij voortijdig opzeggen
  4. vraag bij je huidige bank(en) naar de gevolgen van emigratie voor lopende rekeningen, creditcards, spaartegoeden
  5. regel je doorlopende bankzaken in je oude woonland en verdiep je in valuta en het banksysteem van je nieuwe woonland
  6. verdiep je in de diverse beschikbare (internationale) betaalmiddelen & procedures rond het overmaken van geld van en naar je nieuwe woonland
  7. check of je nieuwe woonland een belastingverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  8. reken tijdig af met de belastingdienst
  9. overweeg gebruik te maken van een financieel adviseur voor het vaststellen van een emigratiebegroting, het doorspreken van je huidige financiën en advies bij belastingzaken
  10. wees extra alert op het instellen van wachtwoorden bij alle apparaten die je gebruikt voor internationaal bankieren; als lang-in-het-buitenland-verblijver ben je soms een extra interessant target

  Regelgeving, sociale voorzieningen, toeslagen en uitkeringen bij vertrek naar Oostenrijk

  1. verdiep je tijdig in de regels rondom het uitschrijven uit de Basisregistratie Personen
  2. check of je nieuwe woonland een socialezekerheidsverdrag heeft met Nederland en wat de gevolgen van de uitkomst zijn
  3. bouw voldoende basiskennis op over de in je nieuwe woonland geldende wetten & regels
  4. denk aan juridische geldigheid van contracten en akten die je in Nederland had
  5. maak op tijd een start met het opstellen van een lijst met te informeren instanties
  6. regel DigiD (als je dat nog niet hebt), zodat je vanuit het buitenland administratieve zaken kan blijven regelen
  7. verdiep je in de sociale voorzieningen ("social security") in je nieuwe woonland
  8. zoek tijdig uit hoe het werkt met het stopzetten of meenemen van uitkeringen naar het buitenland
  9. verdiep je in regelgeving rondom het wel of niet stopzetten van kinderopvangtoeslag, huurtoeslag, zorgtoeslag
  10. check welke gevolgen je buitenland verblijf hebben op AOW en pensioen; regel particuliere (bij)verzekering

  Werk, onderneming en vrijwilligerswerk in Oostenrijk

  1. verdiep je tijdig in mogelijke werkzaamheden voor jezelf en eventuele partner in je nieuwe woonland: werk, vrijwilligerswerk
  2. verdiep je in visumkansen bij het werk dat je voor ogen hebt & check beroepenlijsten die je visumkansen kunnen verhogen
  3. zoek uit wat de waarde is van je Nederlandse diploma's & opleidingscertificaten in je nieuwe woonland; laat documenten tijdig legaliseren
  4. word je uitgezonden, informeer dan bij je werkgever naar het huidige expatbeleid en de manier waarop je bedrijf jou en je gezin kan ondersteunen
  5. wil je een eigen onderneming starten in het buitenland, start dan tijdig met een onderzoek naar marktkansen en maak een of meerdere markt- en concurrentie verkenningstrips + check adviezen van (lokale) chambers of commerce
  6. ga je zelf ondernemen in het buitenland, overweeg dan gebruik te maken van een ervaren tussenpersoon die je een deel van de juridische en administratieve opstartwerkzaamheden uit handen kan nemen
  7. ga je ontslag nemen, communiceer de beslissing om naar het buitenland te gaan dan tijdig met je huidige werkgever & respecteer opzeg- en overdrachtstermijnen
  8. verdiep je tijdig in lokale werkculturen en manieren van communicatie & samenwerking
  9. oriënteer je op zakelijke (expat) netwerkclubs, zoek uit waar ze zitten en wat ze voor jou plus je eventuele partner en kinderen kunnen betekenen
  10. maak heldere werkafspraken met businesspartners of zaakwaarnemers als je een eigen onderneming in Nederland aanhoudt

  Verzekering, veiligheid en gezondheid in Oostenrijk

  1. verdiep je in de regels rondom het stopzetten van je Nederlandse zorgverzekering
  2. besteed tijdig aandacht aan bij jouw situatie passende internationale ziektekostenverzekeringen; hou rekening met een (soms lang) traject voor medische acceptatie
  3. laat je informeren over voor- en nadelen van lokale verzekeringen / verzekeringen via eventuele werkgever
  4. denk onder andere ook aan je (internationale) reisverzekering, verzekering voor als je tijdelijk op bezoek/terug in Nederland bent, een transportverzekering (verhuizing) en regelingen voor nabestaanden, arbeidsongeschiktheid, huis & inboedel, pensioen, aansprakelijkheid, auto
  5. check tijdig benodigde inentingen en medische verklaringen (het regelen daarvan kost soms weken tot enkele maanden)
  6. verdiep je in lokale gezondheidszorg: ziekenhuizen, (huis)artsen, tandartsen, kraamzorg
  7. regel een laatste medische checkup door je vertrouwde arts in Nederland; laat een internationaal bruikbaar medisch dossier opstellen
  8. hou jezelf regelmatig op de hoogte van formele en informele veiligheidsadviezen en stel je in op een gewenningsperiode na aankomst
  9. werk regelmatig je contact checklist & lijst met noodnummers bij
  10. maak voor vertrek heldere afspraken met achterblijvers hoe te handelen bij ziekte, overlijden

  Visa en documenten voor Oostenrijk

  1. onderzoek welke visumregelingen en/of migrantenprogramma's er zijn op je nieuwe woonlocatie voor jouw nationaliteit
  2. begin op tijd; visa zijn soms eenvoudig en snel geregeld, maar visumprocedures nemen meestal behoorlijk wat tijd in beslag, van maanden tot enkele jaren.
  3. verhuis je met meerdere gezinsleden, maak dan per persoon een visum & (werk)vergunning inventarisatie
  4. overweeg gebruik te maken van een visumbemiddelingsbureau en verdiep je in wat zij wel, en wat niet, voor je kunnen regelen
  5. check ook aanvullende visumvereisten zoals Verklaring Omtrent Gedrag, gezondheidsverklaringen, medische keuringen
  6. zoek tijdig uit welke documenten je moet vertalen en legaliseren
  7. overweeg gebruik te maken van een juridisch adviseur voor het checken van je juridische status en de mogelijke risico's
  8. verdiep je in regelgeving omtrent verlenging van paspoort of identiteitskaart, verdiep je in regels rondom dubbele nationaliteit
  9. breng de contacten en contactpersonenen bij ambassades en consulaten in kaart en zoek uit wat de dichtstbijzijnde post wel en niet voor je kan betekenen
  10. verdiep je in de geldigheid van Nederlandse documenten in je nieuwe woonland, zoals rijbewijs, codicils, testament

  Onderwijs en cursussen in Oostenrijk

  1. verdiep je in taal & cultuur; in welke mate is een redelijke tot vloeiende beheersing van bijvoorbeeld de taal op bestemming noodzakelijk (en haalbaar?) om er te leven en werken. Regel aanvullende taalcursussen ruim voor vertrek.
  2. zoek manieren op je nieuwe woonbestemming om 'spelenderwijs' te werken aan je taalvaardigheden; via vrienden, verenigingen, bijeenkomsten, radio, tv etc.
  3. besteed op tijd aandacht aan onderwijs voor je kinderen in het buitenland, aangevuld met (of vervangen door) onderwijs-op-afstand
  4. verdiep je in de regels omtrent de Nederlandse leerplichtwet
  5. start tijdig met het opvragen van (internationaal bruikbare) onderwijsdossiers bij de school waar je kinderen in Nederland les volg(d)en; denk ook aan een wat meer sociaal ingestoken overdrachtsdossier
  6. verdiep je in afwegingen om Nederlandse les bij je kinderen te blijven stimuleren en welke mogelijkheden er op jouw bestemming of online zijn
  7. wees zorgvuldig bij het kiezen van een nieuwe school voor je kinderen; inventariseer de verschillende opties en vraag om ervaringen
  8. onderzoek de aansluiting van onderwijsmethodieken op je nieuwe woonbestemming met onderwijs in Nederland; voorkom tijdig dat je kind achterstanden op gaat lopen of zorg voor extra lessen op specifieke vakken
  9. geef, zeker in de begintijd, op tijd en regelmatig aandacht aan huiswerkbegeleiding; inventariseer verwachtingen vanuit school
  10. besteed aandacht aan mogelijkheden op je nieuwe woonbestemming voor het volgen van cursussen, zakelijk en/of ter ontspanning (& ook goed voor je taalbegrip)

  Praktische voorbereiding, cultuur, culture shock, relaties in Oostenrijk

  1. wacht niet te lang met het delen van je vertrekbeslissing met dierbaren, als de knoop eenmaal is doorgehakt
  2. kies een goed doordacht vertrekmoment: seizoen/klimaat, werk, onderwijs, huisvesting, reiskosten, visa
  3. overweeg een centraal afscheidsmoment voor globale vrienden, collega's en kennissen
  4. verdiep je vooraf in de fasen van culture shock en neem de tijd om te wennen na aankomst
  5. stop energie in het opbouwen van vriendschappelijke relaties met locals, naast je aanmelden bij Nederlandse verenigingen en/of internationale expat clubs
  6. reflecteer en relativeer periodiek én op tijd; houd zeker in de beginfase na vertrek je (niet-werkende) partner en kinderen extra in de gaten (geef ook hen de tijd)
  7. ben je met kinderen verhuisd? verdiep je eens in de aspecten rondom Third Culture Kids
  8. organiseer verwachtingen omtrent bezoek op je nieuwe woonlocatie of tijdens jouw tijdelijke bezoek aan Nederland
  9. maak afspraken over het invullen van feestdagen en belangrijke gebeurtenissen bij jezelf of aan het thuisfront in Nederland
  10. verdiep je in aspecten rondom heimwee, zowel bij jezelf, je partner als bij je kinderen; herken signalen en handel tijdig

  Terugkeer naar Nederland

  1. terugkeren naar Nederland is minstens zo'n grote stap als vertrekken uit Nederland en verdient dus tijdige planning en voorbereiding: maak een remigratieplan incl. verwachtingen, persoonlijke doelen en taakverdelingen
  2. heb je stevig last van bijvoorbeeld heimwee of eenzaamheid, dan is remigreren niet direct de beste oplossing op langere termijn; maak dan tijdig gebruik van bijvoorbeeld persoonlijke coaching
  3. keer je "definitief" terug naar Nederland, besteed dan (net als bij vertrek uit Nederland) zorgvuldig aandacht aan afscheid nemen; let hier extra op als je met kinderen terugkeert
  4. start al geruime tijd voor vertrek met heroriëntatie op je nieuwe woonomgeving in Nederland; overweeg een tijdelijke woonplek bv. in een meer internationale omgeving om de overgang te vergemakkelijken
  5. leg vanuit het buitenland contact met verhuur- of verkoopmakelaars; voorkom waar mogelijk dat je voor langere tijd onderdak moet vinden bij familie of bekenden
  6. keer je terug met kinderen, start dan tijdig met de overgang naar regulier onderwijs in Nederland, extra taallessen en/of bijles in specifieke vakken
  7. keer je terug met een niet-Nederlandse partner en/of kinderen, stel je dan in op extra en regelmatig veranderende wet- en regelgeving
  8. leg op tijd contact met potentiële nieuwe werkgevers of heroriënteer je op mogelijkheden bij je voormalige of huidige werkgever in Nederland; hou rekening met veranderingen in sollicitatieprocessen of bij je (voormalige) werkgever
  9. de terugkeer in de (veranderde) Nederlandse maatschappij kan soms behoorlijke problemen, frustraties of zelfs tegenwerking opleveren; stel je in op deze reverse culture-shock. Ook kinderen hebben een periode nodig om hun nieuwe leven in Nederland te accepteren; gevoelens als boosheid of frustratie zijn niet ongewoon.
  10. besteed tijdig aandacht aan het opnieuw goed verzekerd raken in Nederland en regelingen rondom uitkeringen, toeslagen en sociale voorzieningen

  Uitgebreide  of specifieke checklists

  Uitgebreide en specifieke checklists voor vertrek naar buitenland

  Hierboven zie je de samenvatting van de checklists voor je voorbereiding op wonen in het buitenland of emigratie. Voor deze samenvatting + de uitgebreide checklists per onderdeel kan je terecht op:

  Ga je minder lang op reis maak dan gebruik van:

  Thema's: voor emigranten, expats en working nomads
  Oostenrijk: in beeld

  verzekeringenvaccinatieticketsgearreizenrond de wereld

  Voorbereiden, meenemen en problemen oplossen

  Verzekeringen voor Oostenrijk

  Thema's: activiteiten en avontuur in het buitenland

   

   
   
  Partners en organisaties voor Oostenrijk: uitgelicht
  Snowminds

  Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

  Partners en organisaties
  SIW

  SIW is een Nederlandse vrijwilligersorganisatie die Nederlandse vrijwilligers naar projecten over heel de wereld zendt, en buitenlandse vrijwilligers op diverse projecten in Nederland ontvangt.

  Heb je een tussenjaar, wil je eens iets anders of wil je misschien ervaring opdoen en wil je voor korte of langere tijd naar het het buitenland? SIW begeleidt het hele traject: vanaf de keuze voor de bestemming en het vrijwilligersproject tot aan de voorbereiding en de afrondende evaluatie.

  StudyTravel

  StudyTravel bestaat uit een vast team enthousiaste medewerkers, allen met buitenlandervaring. Je kunt er terecht om verschillende talen te leren zoals Italiaans, Duits, Chinees, Portugees, Russisch, Frans, Engels, Japans en natuurlijk Spaans! Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een tussenjaar of een stage. Heb je bij StudyTravel geboekt dan kan je via JoHo een deel van je lesgelden terugkrijgen.

  Internationale Bouworde (IBO)

  IBO-Nederland bemiddelt in vrijwilligerswerk en stages met name in Europa, maar ook daarbuiten. De stichting richtte zich in het verleden met name op bouwprojecten, maar houdt zich tegenwoordig ook bezig met sociale projecten. Vrijwilligers kunnen enkele dagen tot enkele weken meehelpen bij een project, individueel, maar ook bijvoorbeeld als school of vriendengroep.

  JoHo: samenwerken met JoHo

   

  Verder reizen

   

  Bestemming: landenlijst
  JoHo: begrijpen

  JoHo Missie, Visie & Concept

  Missie & Visie

  • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
  • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

  Concept

  • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
  • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
  • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
  JoHo: paginawijzer

   

   JoHo 'bestemmingen en landen' pagina

   

  Hoe het werkt op een JoHo bestemmingen- en landenpagina (destinations)

  • Op een bestemmingspagina vind je informatie over een land of een regio.
  • Je vindt daar ook de JoHo services en producten die betrekking hebben op dat specifieke land. Zoals de vacatureservices voor betaald of vrijwilligerswerk, de stagemogelijkheden, de partners en de verzekeringsopties
  • Je vindt de informatie opgedeeld in een aantal delen

  Verkenning & Orientatie  

  • Verkenning & Afweging
  • Valuta & Kosten
  • Visum & Documenten
  • Vertrektijd & Klimaat
  • Vervoer & Transport
  • Verblijf & Voeding
  • Verbinding & Integratie
  • Vermaak & Activiteiten

  Voorbereiding en veiligheid

  • Vertreklijsten & Meeneemtips
  • Verzekeringen & Voorzorgsmaatregelen
  • Vaccinaties & Gezondheid

  Vacatures en activiteiten

  • Betaald werk
  • Vrijwilligerswerk
  • Stages

   Verder reizen en ontdekken

  • Aangrenzende landen en regio's
  JoHo: footprint achterlaten

  The world of JoHo footer met landenkaart

  JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken