Autovervoer en motorvoertuig op reis en in buitenland: vragen en antwoorden
Wat zijn de mooiste routes in de wereld per auto en motor?
Wat zijn de mooiste auto- en motorroutes ter wereld?
Een aantal van de mooiste en bekendste routes voor reis met auto of motor:
- De Schotse Whisky & Castle Tour
- Noordkaap (Lapland)
- Chicago-Los Angeles
- Alpenroute
- Van Noord naar Zuid Nieuw-Zeeland
- Van Johannesburg naar Namibië
- Pousada route Portugal
- Zilver tour (Zuid-Afrika)
- Van Sydney naar Cairns (langs oostkust Australië )
- Bohemen route
- Rondje Ierland
- Dwars door de Sahara
- Van Turkije naar India
- Finse merenroute
- Coast to Coast USA
- Canadian Rockies tour
- LA naar San Francisco (door Yosemite Park)
- Bali (rondom en van Noord naar Zuid)
- Avontuurlijke autotocht Baikal meer
- Ulan Bator
Waar moet je aan denken bij het reizen per auto?
- Het plaatselijk auto's huren wordt vaak gedaan om zo de omgeving op eigen gelegenheid te kunnen verkennen. In gebieden of landen waar je je niet kunt verzekeren, het verkeer problematisch is of waar je zelf nauwelijks de weg zou kunnen vinden, is het makkelijk voor kortere of langere tijd een auto met chauffeur te huren.
- Met name in Aziatische landen kan dit een goed betaalbare optie zijn, zodat je verlost bent van het lokale vervoer, tijd kan winnen en zelf kan bepalen waar en hoelang je wilt stoppen.
- Ga je een erg lange reis maken met je eigen auto, zorg dan dat je in ieder geval een basiscursus autotechniek onder de knie hebt als je in die gebieden reist waar niet ieder half uur een garage te vinden is (of als die er wel is, je niet uitgelegd krijgt wat er aan de hand is en men tegen hoge kosten datgene "repareert" wat niet stuk was).
Waar moet je aan denken bij het liften?
- Liften is een manier om goedkoop van de ene naar de andere plek te komen. Al is het niet meer zo populair als vroeger, toch blijft liften voor menig reiziger de ideale manier van transport.
- Liften in westerse landen is vrijwel overal mogelijk. Liften in minder westerse landen is vaak ongebruikelijk. Niet alleen is het openbaar vervoer vaak al spotgoedkoop, daarnaast is het ook meestal de lokale gewoonte dat iedereen die wordt meegenomen door welk vervoersmiddel dan ook, een klein bedrag betaalt aan de chauffeur of eigenaar van het vervoersmiddel. Je moet wel een enorme Nederlander zijn, wil je ergens in Afrika of Azië volhouden dat je gratis aan het liften bent, terwijl de straatarme bevolking in dezelfde vrachtwagen of auto gewoon moet betalen. Het komt wel voor dat je door de lokale "upperclass" of een expat wordt meegenomen. Dat zal echter meestal zijn omdat je op een plek staat waar je ieder moment beroofd kan worden, of waar nooit en te nimmer een vervoersmiddel zal stoppen.
- De plekken waar veel auto's bij elkaar komen zijn het beste, bijvoorbeeld grote tankstations en wegrestaurants. Je hebt de meeste kans als je zelf de chauffeur aanspreekt, bijvoorbeeld tijdens het tanken.
- Ga niet meteen op die mooi glimmende, ruim zittende leasebak af. Veel leasecontracten hebben namelijk een neem-geen-lifters-mee clausule.
- Er zijn ook organisaties die bemiddelen tussen lifters en chauffeurs.
- Spreek af waar de liftgever je weer afzet. Het liefst een tankstation of wegrestaurant.
- Met zijn tweeën liften is veiliger. Echter, twee jongens samen hebben vaak minder kans een lift te vinden.
- Als je het niet vertrouwt: NIET meegaan. Je bent niemand verantwoording verschuldigd als je liever even verder zoekt.
- Stap eerst zelf in de auto en doe dan pas je bagage naar binnen. Je zult niet de eerste zijn die zijn rugtas uitzwaait.
- Liften langs de snelweg mag niet, wel bij op- en afritten.
- Zorg dat je niet zelf achter het stuur zit bij grensovergangen. In sommige landen mag alleen de eigenaar de auto besturen.
- Daarnaast zijn er ook landen waar het bezit van een auto in je paspoort gezet wordt. Je moet dan ook weer met die auto het land uit.
Wat neem je mee tijdens het liften?
- Nette kleren: zie er verzorgd uit, wees beleefd en maak zo meer kans!
- Zorg dat je handzame bagage hebt. Het zou zonde zijn als je niet wordt meegenomen omdat de chauffeur (terecht) geen zin heeft om jouw twee koffers en ski-set in zijn bagageruimte te proppen.
- Het liftersbord: neem een lichte achtergrond met donkere tekst, maak de letters lekker groot en dik maar zet ze niet te dicht op elkaar. Kies een plaats die op de route ligt en kort lange namen af.
- Zorg dat je een goede kaart bij je hebt waarop de tankstations zijn aangegeven.
Wat zijn aandachtspunten wanneer je op reis een motor gaat huren in het buitenland?
Met welk rijbewijs mag je een motor huren in het buitenland?
- Motorrijden op reis is erg populair. Er zijn echter wel een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden voordat je op de motor stapt.
- Met een Nederlands rijbewijs (B) mag je in auto's en op scooters met een cilinderinhoud tot 50cc rijden. Is de cilinderinhoud meer dan 50cc dan wordt het voertuig als een motor beschouwd en moet je over een geldig motorrijbewijs (A) beschikken om hier op te mogen rijden.
- Daarnaast heb je in principe een internationaal rijbewijs nodig als je in het buiten de EU auto of motor wilt rijden.
- Mocht je niet over een (internationaal) motorrijbewijs beschikken dan heb je dus eigenlijk geen geldig rijbewijs om in het buitenland een motor te kunnen huren.
Wat is wel en niet verzekerd via je reisverzekering als je besluit een motor te huren in het buitenland?
- In veel landen is het huren van een motor zonder een geldig rijbewijs niet erg moeilijk. Het heeft echter wel gevolgen voor de dekking van je verzekering als je zonder geldig rijbewijs een ongeluk krijgt met een motor.
- De meeste reizigers hebben een reisverzekering afgesloten waarbij medische kosten zijn verzekerd, ook als dat het gevolg is van een motorongeval, mits je de wet niet overtreden hebt. Als je dus zonder geldig rijbewijs, maar bijvoorbeeld ook onder invloed van alcohol of zonder helm, op de motor een ongeluk krijgt, kan/zal de verzekeraar een claim weigeren.
- Verder vervalt logischerwijs de dekking voor rechtsbijstandsdekking als je zonder geldig rijbewijs op de motor zit.
- Daarnaast biedt je reisverzekering meestal geen geval dekking voor schade veroorzaakt door de motor of schade aan de motor zelf. Hier dien je een aparte verzekering voor af te sluiten.
Waar moet je aan denken als je goed verzekerd wilt reizen per auto of motor in het buitenland?
Waar ga je met de auto of motor heen?
- Ga je een paar maanden rondreizen in Europa, dan is dat met de meeste reguliere motorrijtuigverzekeringen geen probleem. Bij een langere reis loop je al snel tegen de grenzen van een verzekering aan. De maximale toegestane duur van een reis is vaak zo'n 3 maanden, soms iets meer.
- Per verzekeraar kunnen verschillende landen wel of niet onder de dekking vallen van je motorrijtuigverzekering: op de groene kaart die je krijgt bij afsluiten of kunt opvragen bij je verzekeraar staat in welke landen de dekking geldig is.
- Ga je iets verder weg, of bezoek je minder gangbare landen, dan zal je op de groene kaart van je motorrijtuigverzekering zien dat er in dergelijke landen vaak geen dekking is! Kijk dus op je groene kaart als je eens een keer wat verder weg gaat!
- Ga je naar Afrika, Azië, of laat je je auto of camper verschepen, dan zal je dus altijd op een andere manier je verzekering moeten regelen.
- Hou er ook rekening mee dat zolang je auto in Nederland staat ingeschreven, er een verplichting is tot verzekering, en ook voor keuring APK!
Hoe zit het met de verzekering en bagage in je auto?
- De bagage die vervoerd wordt in je auto is in principe gedekt via de bagagedekking van je reisverzekering. Let wel op: Bagage in auto's is vaak beperkt en soms zelfs niet verzekerd. Zeker waardevolle spullen zijn niet verzekerd indien onbeheerd of onvoldoende beveiligd achtergelaten. In de praktijk komt het er op neer dat:
- Je zelf dient te zorgen voor goede beveiliging en eventueel een goede kluis.
- Je zo min mogelijk waardevolle spullen zal moeten achterlaten, en als je ze in de auto laat liggen: goed beveiligen!
- Je er het beste rekening mee houdt dat je niets terugkrijgt bij schade of diefstal, en als je wel wat krijgt dat mooi is meegenomen. Met deze instelling voorkom je al snel teleurstellingen!
Wat kan je doen bij schade aan je eigen motorrijtuig?
- Indien de schade is veroorzaakt door een ander, dan kun je net als in Nederland proberen de schade te verhalen op de (verzekering van) de veroorzaker, hoewel dat in veel landen minder makkelijk zal verlopen dan in Nederland.
- Indien je zelf pech hebt of zelf schade aan je eigen voertuig hebt gereden, dan is deze schade mogelijk gedekt via je je eigen motorrijtuigverzekering (afhankelijk van je gekozen dekking en de geldigheid van die verzekering in het land waar je verblijft). De schade wordt niet gedekt door de reisverzekering!
- Ga je ver weg of lang op reis dan kan het lastig zijn schade aan het voertuig goed te verzekeren en doe je er verstandig aan om een ‘potje’ apart te houden om reparaties zelf te kunnen vergoeden.
Hoe zit het met aansprakelijkheid als je schade bij anderen veroorzaakt?
- Als je bijvoorbeeld bij een ongeluk iemand anders schade berokkent, dan kun je hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Het is dan belangrijk dat je goed verzekerd bent.
- Indien je schade veroorzaakt met of door je mottorijtuig aan anderen, dan wordt die schade niet gedekt op een particuliere aansprakelijkheidsverzekering en dus ook niet via de aansprakelijkheidsdekking in een reisverzekering.
- In Nederland ben je verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) af te sluiten indien je in het bezit bent van een motorrijtuig. Op de groene kaart bij deze verzekering staat in welke landen deze dekking geldig is.
- Ga je naar landen ‘ buiten’ de groene kaart, of laat je je auto of camper verschepen, dan zal je dus altijd op een andere manier je verzekering moeten regelen.
Hoe zit het met een motorrijtuig huren of kopen in het buitenland?
- Als je iets huurt of koopt in het buitenland zal je altijd ter plaatse een verzekering moeten regelen voor aansprakelijkheid (als je bijvoorbeeld tegen iemand aanrijdt) en eventueel voor de auto/motor zelf (als je bijvoorbeeld de auto total-loss rijdt). Dit kan niet in Nederland worden geregeld.
Hoe verzeker je jezelf voor aansprakelijkheid in het verkeer?
- Wanneer je deelneemt aan het verkeer, brengt dat bepaalde risico’s met zich mee: je kunt te maken krijgen met pech of een ongeval. Bovendien nemen ze het niet in ieder land even nauw met de verkeersveiligheid.
- Mocht je iemand anders schade berokkenen, dan kun je aansprakelijk worden gesteld.
- Zeker in landen als Australië en de VS kunnen de kosten behoorlijk oplopen wanneer je aansprakelijk wordt gesteld.
- De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen bieden geen dekking tijdens deelname aan het verkeer.
- Het is dus belangrijk om ter plekke een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten in het land waar je gaat rijden. Vaak kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij de verhuurder van het voertuig
- Kijk ook goed wat jouw eigen risico is: wanneer je verantwoordelijk wordt gehouden voor een schade, krijg je vaak het eigen risico in rekening gebracht. Dit valt niet binnen de dekking van een eventuele reisverzekering.
Waar op te letten als je vanuit het buitenland een voertuig, boot etc. wilt meenemen naar Nederland?
- neem je een voertuig of boot mee terug? Als het voertuig in je voormalige woonland minstens 6 maanden gebruikt is, op je naam heeft gestaan, en meekomt als 'verhuisgoed', dan kan je het belastingvrij invoeren.
- e.e.a. moet wel worden onderzocht en geregistreerd door de Rijksdienst voor Wegverkeer. Het voertuig moet voldoen aan de eisen op het gebied van de verkeersveiligheid, geluid, milieu en de lichtdoorlatendheid van ruiten.
- de persoon op wiens naam het het kenteken moet komen te staan, moet zelf met het voertuig naar de RDW gaan.
- je mag overigens nog een bepaalde en beperkte tijd met je buitenlandse kenteken op het voertuig rijden. Uiteindelijk moet je er wel voor zorgen dat je weer een Nederlands kenteken krijgt. Als je niet meer met je buitenlandse kenteken in Nederland mag rijden, kunt je online een eendagskenteken bij de RDW aanvragen. Hiermee mag je op de dag van het onderzoek van huis naar het keuringsstation en terug rijden.
- let op, er zijn verschillende procedures bij verhuizing vanuit een lidstaat van de Europese Unie (EU)/van de Europese Vrijhandels Associatie (EVA), of vanuit een land daarbuiten.
- bij verscheping is het uiteraard raadzaam om vóór het aftekenen van de papieren de hoofdfuncties van bijvoorbeeld de auto even na te lopen, en notities te maken van eventuele schades die al aanwezig zijn.
Waar let je op als je een auto, boot e.d. meeneemt bij een lang verblijf in het buitenland?
- heb je een nog vrij nieuwe auto dan kan het interessant zijn deze voor vertrek in Nederland om te ruilen voor een nieuwe. Die koop je dan voor een netto-bedrag (zonder BPM en Btw) en voert hem in in het nieuwe land. Je betaalt bij het invoeren dan geen BPM, wel Btw. Ook de aanschaf van een nieuwe auto in je nieuwe woonland kan financieel interessant zijn door de -nu nog- meestal lagere BPM tarieven buiten Nederland.
- check bij meenemen van je auto de invoerregels, keuringseisen en beschikbaarheid van onderdelen op je bestemming. Invoeren kan meestal belastingvrij mits je de auto al 6 maanden bezit en gebruikt. Andersom, check bij terugkeer naar Nederland mét lokaal gekochte auto de bekendheid bij garagebedrijven met dit merk en type.
- bij het importeren van je eigen auto wordt binnen Europa vaak gevraagd om een COC verklaring: Certificate of Conformity; dit wordt uitgegeven door de fabrikant van je auto; zoek daarvoor contact bij de (lokale) vestiging van de fabrikant van je automerk of maak gebruik van een (online) tussenpersoon.
- in het document (vast EU format) staan gegevens over je voertuig, identificatie van de fabrikant, technische specificaties e.a.
- aan de afgifte van het documenten zijn kosten verbonden.
- neem je een auto mee, dan meld je het kenteken af bij de RDW (Rijksdienst voor Wegverkeer) en wordt vooruitbetaalde motorrijtuigenbelasting verrekent. Bij de douane regel je een Verklaring van Uitvoer. Op het moment dat de RDW de uitvoer accepteert, vervalt de geldigheid van je kentekenbewijs. Je kan er dan niet meer mee rijden op de openbare weg, tenzij je via de RDW een 14-dagen-uitvoerkenteken regelt, APK onderhoudt en je verzekering actief blijft.
- zoek goed uit of de auto die je in Nederland hebt wel geschikt is voor je nieuwe woon- en werklocatie; op sommige bestemmingen is airco onontbeerlijk; op sommige bestemmingen heb je een hogere wielophanging nodig om comfortabel te kunnen rijden op niet-geasfalteerde wegen, op bestemmingen met een sterk zeeklimaat is een anti-roest coating essentieel, soms is een pick-up handiger (zeker als je bv. een B&B gaat runnen en vaak op & neer moet met bagage, inkopen), etc.
- denk bij het meenemen van een zeil- of motorboot aan het Internationaal Certificaat van Competentie (ICC, door Vamex uitgegeven met klein vaarbewijs) en Internationaal Certificaat Plezier Vaartuig (ICP, is het internationaal eigendomsbewijs, door ANWB uitgegeven).
Verzekeringen voor reizen per auto of motor in het buitenland: advieswijzer en reisverzekeringen vergelijken
Advieswijzer voor verzekeringen voor reizen per auto of motor in het buitenland
- Welke dekking adviseert JoHo bij reizen naar het buitenland?
- Waar moet je rekening mee houden als je met eigen (gemotoriseerd) vervoer in het buitenland gaat reizen?
- Verzekeringen voor de reiziger: bij reizen korter dan 6 maanden binnen Europa
- Verzekeringen voor de reiziger: bij reizen langer dan 6 maanden binnen of buiten Europa
Welke dekking adviseert JoHo bij reizen naar het buitenland?
JoHo adviseert iedereen die gaat reizen in het buitenland dat:
- ze een verzekering nemen die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen.
- ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
- ze verzekerd zijn voor SOS-kosten en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen, of de directe familie, gebeurt.
- ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de veel landen kunnen de zorgkosten hoger zijn dan in Nederland.
- ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
- ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
- ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
- ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.
- Waarbij het met name van belang is dat de medische kosten goed zijn gedekt, dat er voldoende dekking is tijdens de activiteiten die worden uigeoefend, en dat de dekking voor SOS kosten en vervroegde terugkeer goed is geregeld.
Waar moet je rekening mee houden als je met eigen (gemotoriseerd) vervoer in het buitenland gaat reizen?
- Een auto of camperverzekering is niet altijd mogelijk als je je moet uitschrijven bij de BRP (in verband met langdurige reizen).
- APK moet jaarlijks plaatsvinden, anders is auto niet meer verzekerd.
- Bagage moet in kluis of afsluitbare bagagekoffer opgeborgen kunnen worden, anders is het niet gedekt binnen reisverzekering.
- Inboedel van een camper is lastig te verzekeren.
Verzekeringen voor de reiziger: bij reizen korter dan 6 maanden binnen Europa
JoHo & Allianz Global Assistance: doorlopend
- De brede reis-, en/of annuleringsverzekering voor reizen tot 180 dagen.
- Bedoeld voor jonge mensen die de verzekering willen laten meegroeien met de gezinsgroei of bagagewaarde.
- Met dekking voor normale vakanties en verre reizen zonder bijzondere activiteiten.
- Automobilistenhulp mee te verzekeren.
JoHo & Allianz Assistance kortlopend
- De aflopende reisverzekering voor vakanties en trips tot 180 dagen.
- Bedoeld voor jong en oud.
- Met dekking voor normale vakanties zonder bijzondere activiteiten.
- Met dekking voor korte zakenreizen, zolang de werkzaamheden van administratieve, commerciële of toezichthoudende aard zijn.
- Automobilistenhulp mee te verzekeren.
- De gespecialiseerde verzekering voor langere reizen in het buitenland (tot maximaal 2 jaar).
- Niet nodig om ingeschreven te staan in de Basisregistratie Personen (BRP) of om een geldige Nederlandse zorgverzekering te hebben.
Verzekeringen voor de reiziger: bij reizen langer dan 6 maanden binnen of buiten Europa
- De gespecialiseerde verzekering voor langer verblijf en langere reizen in het buitenland (tot maximaal 2 jaar).
- Automobilistenhulp mee te verzekeren.
- Ook af te sluiten zonder ingeschreven te staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
- Ook af te sluiten zonder een geldige Nederlandse zorgverzekering.
- De gespecialiseerde verzekering voor langer verblijf en langere reizen in het buitenland (tot maximaal 4 jaar).
- Geschikt voor voor studie, stage, tussenjaar, vrijwilligerswerk, wereldreis en werkzaamheden in het buitenland.
- Ook af te sluiten zonder ingeschreven te staan in de Basisregistratie Personen (BRP).
- Ook af te sluiten zonder een geldige Nederlandse zorgverzekering.
Inpaklijst voor reizen met de motor in het buitenland: wat neem je wel en wat neem je niet mee?
wat neem je wel en wat neem je niet mee bij en reis met de motor naar het buitenland
Wat neem je mee aan papieren?
- Internationaal rijbewijs
- Internationaal kentekenbewijs
- Groene kaart (geldig voor 1 jaar!)
- Schadeformulier
- Schadehulppasje of gegevens
Wat neem je mee voor de motor?
- 2 Jerrycans van 10 liter
- Crosshandschoentjes
- Dunne handschoenen
- Winterhandschoenen + zijde
- Motorbril
- Bivakmuts
- Niergordel
- Schapenvacht voor op zadel
- Helm
- Broek
- Jas
- Neopreen masker
- Olieflesje
- Koffers
- Slotjes
- Schijfslot
- Groot slot
- Tanktas
- Kabelsmeerder
- Elastiek en Tie rips
- Lijm
- IJzerdraad
- Tape
- Poetsdoek
- Vloeibaar metal
- Pakkingsmateriaal
- 2-componentenlijm
Wat neem je mee aan reserve-onderdelen?
Je gereedschapsset en reserve onderdelen stel je uiteraard samen op basis van het merk en type motor dat je meeneemt. Bij de aanschaf van je motor moet je ook alvast nadenken over de beschikbaarheid van reserve onderdelen. De lokale monteur heeft vaak nog wel een reserveband en meer klassieke onderdelen voor je liggen maar een gebroken voorvork van een speciaal model zal je waarschijnlijk alleen via internationale post kunnen laten leveren.
- Kettingolie
- Gaskabels
- Koppelingskabels
- Koppelingshendels
- Remhendels
- Kabels
- 2 zekeringen van elk 10A, 15A, 20A, 30A
- Glaszekeringen
- Lampjes
- 4 spaken voor
- 4 spaken achter
- 5 Bougies
- Benzineslang
- Benzinefilters
- Oliefilters
- Remvoeringen
- Wiellagers
- Kettingreparatieset (10cm oude ketting, 2 clip-locks)
- Reservebrilglas
- Batterijen
- Splitpennen
- Boutjes
- Moertjes
- Slangenklemmen
- Soldeertin
- Schuurpapier
- Doosjes vet
- Remolie
- Helmklipjes
- Motorsleutels
Wat neem je mee aan aan reparatiespullen?
- Tape
- IJzerdraad
- Schroefjes
- Veiligheidsspelden
- Binddraad
- Tentreparatie
- Seamseal
- Duct tape
- Tie wraps - diverse lengte/dikte
Wat neem je mee aan gereedschap?
- Pompje
- Bandplakspullen
- Bandenlichters
- Mini startkabels
- Imbussleutels
- Ratel
- Doppen 8 – 24
- Verlenging voor ratel
- Dopje ½” naar ¼”
- Schroevendraaier handvat + bitjes
- Kruiskop
- Gewone kop
- Waterpomptangetje
- Achterwielsleutel
- Hevel
- Bougiesleutel
- Hamer
- Blad van ijzerzaag
- Punttangetje
- Ronde vijl
- Vlakvijl
- Kwastje
- Luchtdrukmeter
- Verloopventiel
- Spanningsmetertje
- Pincet
- Schaartje
- Kettingsplitter
- Voeler
- Velgenbeschermer
- IJzerborsteltje
- Spakenspanner
- Beiteltje
- Poetslap
- Plastic handschoentjes