Als vrouw alleen of met vriendinnen op reis en naar het buitenland

 

Wel of niet als vrouw alleen op reis en waar ga je dan heen?

Waar moet je aan denken als je als vrouw alleen of met zijn tweeën op reis gaat?

 

Inhoud

 • Met een vriendin, of alleen, een verre of lange reis maken?
 • Wat kan je als vrouw alleen n het buitenland doen?
 • Welke landen en bestemmingen kan je als vrouw alleen of met zijn tweeën naar toe?
 • In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Afrika, Azië en Oceanië (Australië en de Pacific)?
 • In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in  Europa of in het Midden-Oosten
 • In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Midden-Amerika, Noord-Amerika of Zuid-Amerika
 • Wat moet je niet vergeten mee te nemen?
 • Hoe kan je je het beste verzekeren?
 • Wat moet je doen bij problemen op reis?
Met een vriendin, of alleen, een verre of lange reis maken?

Met een vriendin, of alleen, een verre of lange reis maken?

Als vrouw alleen op weg

 • Alleen op reis gaan is niet alleen voorbehouden aan mannen, ook veel vrouwen reizen met veel plezier en een veilig gevoel de hele wereld over.
 • Alleen op reis gaan betekent dat je helemaal je eigen weg kunt bepalen, dat je vaak opener staat voor contacten met andere reizigers en de lokale bevolking.
 • Maar het betekent ook dat je soms ervaringen niet kunt delen, omdat je alleen bent en dat je niemand hebt om op terug te vallen als je buikgriep hebt of je even niet zo lekker voelt. Hier geldt: wat voor de één de ultieme vrijheid is, is voor de ander de ultieme eenzaamheid.
 • Toch ben je nooit echt alleen als je alleen op reis gaat. Overal kom je (met name jongere) mensen tegen die met een rugzak of tas op stap zijn en via tips van medereizigers van plek naar plek trekken. Welke bus of trein je ook neemt, over de hele wereld kom je medereizigers tegen waar je makkelijk contact mee maakt. Klikt het, dan kun je besluiten een tijdje samen op te trekken, samen een leuke hotelletje uit te zoeken of uit eten te gaan. Tot jullie wegen zich weer scheiden.
 • Je zult echter merken dat je als vrouw niet alleen veel meer contact hebt met andere reizigers, maar ook met de lokale bevolking. Als vrouw ben je voor de bevolking beter benaderbaar dan de meeste mannelijke reizigers.

Als vriendinnen samen op pad

 • Samen op reis zorgt ervoor dat je veel samen zal ondernemen en ook je reisplan gezamenlijk zal afstemmen.
 • Samen reizen geeft al een stuk veiliger gevoel, omdat je in ieder geval altijd met z'n tweetjes bent, en ook minder snel wordt aangesproken (of dat in ieder geval minder snel intimiderend aanvoelt).
Wat kan je als vrouw in het buitenland doen?

Wat kan je als vrouw in het buitenland doen?

Wat kan je als vrouw in het buitenland doen?

 • Er is natuurlijk een groot verschil in de activiteiten die vrouwen alleen kunnen ondernemen. De één wil gaan reizen door Zuid-Amerika, de volgende gaat een taalcursus doen in Spanje.
 • Wat je gaat doen ligt helemaal aan waar je naar op zoek bent en voor hoelang je wilt gaan.
 • Voor je vertrek kun je ook contact opnemen met Women Welcome Women, dat is een internationale organisatie van en voor vrouwen in meer dan 60 landen. Zij bieden contactgegeven van andere leden waarmee je voor je vertrek in contact kunt komen en waarbij je eenmaal op je bestemming zou kunnen verblijven. Voor meer informatie: womenwelcomewomen.org.uk. Hieronder vind je ook alvast een paar voorbeelden van heel verschillende activiteiten die populair zijn bij dames die alleen op stap gaan.

Tips

 • Rondreizen door Zuid-Oost Azië; vrouwen die echt op eigen houtje willen gaan rondreizen vertrekken vaak naar dit gebied. Het is veilig en er zijn veel alleen reizende vrouwen, dus je hoeft nooit echt alleen te zijn.
 • Rondreizen en taalcursus Spaans in Midden- en Zuid-Amerika; om veilig rond te reizen in deze delen van Amerika is het handig om een woordje Spaans te spreken, de combinatie cursus en reizen is dus ideaal.
 • Werken in wintersport gebieden; voor alle actieve dames die betaald willen werken in het buitenland.
 • Het begeleiden van kampen, werken als entertainer of hotelmedewerker in Spanje; voor alle meiden graag een tijdelijke (zomer)baan willen, in een andere omgeving en toch niet te ver van huis.
 • Als vrijwilliger actief worden in sociale projecten als wees- en ziekenhuizen in Latijns-Amerika of Zuid-Afrika: voor de dames die hun tijd in het buitenland nuttig willen besteden en iets willen doen om anderen te helpen.
 • Als vrijwilliger meewerken bij projecten gericht op apen, olifanten, neushoorns, honden en dolfijnen; voor de dierenliefhebbers die van avontuur houden.
 • Werken als au pair; voor de jonge avontuurlijke dames een geweldige kans om een andere taal en cultuur van dichtbij mee te maken.

Welke landen en bestemmingen kan je als vrouw alleen of met zijn tweeën naar toe?

Welke landen en bestemmingen kan je als vrouw alleen of met zijn tweeën naar toe?

 • Je komt over de hele wereld vrouwen tegen die alleen op reis zijn. Soms trekken ze op met een tijdelijke reisgenoot die bijvoorbeeld ook dezelfde kant op gaat, maar in veel landen is het alleen op reis zijn ook als vrouw prima te doen. Vooral in Zuidoost Azië, Zuid-Afrika en steeds meer in Centraal- en (sommige gebieden van) Zuid-Amerika reizen veel vrouwen alleen. Hieronder zal per werelddeel of regio worden aangegeven wat goede bestemmingen zijn om als vrouw alleen doorheen te reizen.
 • Natuurlijk is dit een selectie, wil je graag naar een ander land lees dan op de landenpagina's  en in de verschillende reisgidsen hoe veilig ze zijn voor vrouwen alleen.
 • Afhankelijk van je plannen kunnen ook andere landen heel geschikt zijn.
 • Als je vrijwilligerswerk gaat doen via een organisatie is er begeleiding aanwezig en wordt er naast een goede verblijfplaats ook vervoer voor je geregeld. Daarnaast krijg je ter plaatse vaak een cursus over het land en de cultuur, dat maakt het reizen in welk land dan ook makkelijker!
 • Wanneer je alleen gaat reizen is ook je reiservaring van belang. Als je al vaker alleen onderweg bent geweest, weet je ten slotte beter wat je kunt verwachten en waar je mee op moet passen.
In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Afrika?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Afrika?

In welke landen en bestemmingen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Afrika?

Zuid-Afrika:

 • De natuur is fantastisch, het klimaat ook en de wegen zijn goed aangegeven en makkelijk te bereizen. Er zijn dan ook veel vrouwen die alleen naar Zuid-Afrika zijn gegaan. Net als in elk ander land moet je alert zijn, goed opletten en de algemene veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Neem dus geen achteraf straatjes, doe je deur op slot, doe voor niemand open en kijk uit in (of beter nog: vermijd) de townships. Verder is het hier prima reizen!

Ghana:

 • De lokale bevolking staat open voor de Westerse cultuur en zij zijn over het algemeen ontzettend gastvrij en oprecht geïnteresseerd in toeristen. De mannen zullen soms aangeven dat ze graag meer willen dan alleen informatie en advies geven, maar er wordt over het algemeen niet aangedrongen. In Ghana is het dan ook goed reizen voor vrouwen alleen. Ook fijn is dat het wegennetwerk voor Afrikaanse begrippen erg goed is en dat vrijwel iedereen Engels spreekt.

KeniaOegandaTanzania Malawi

 • Ook in deze vier landen zijn redelijk veel alleen reizende vrouwen te vinden. In Kenia zijn de welbekende beach boys een vervelend fenomeen. Deze mannen komen op het strand naar je toe en willen je van alles verkopen en laten zien. Hoe vervelend het soms ook is, blijf vriendelijk. Ze geven je aandacht en willen je graag iets verkopen, maar verder zullen zij ook respectvol blijven.
In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Oceanië (Australië en de Pacific)

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Oceanië (Australië en de Pacific)

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Oceanië (Australië en de Pacific)

 

Australië  & Nieuw-Zeeland

 • Wereldwijd bekend als populaire bestemmingn voor backpackers en door al die (alleen) reizende mensen erg gezellig.
 • Nadeel is soms dat ze wat duurder zijn dan ander reislanden,  maar dat wordt gecompenseerd doordat er veel werkgelegenheid is voor toeristen, dus je kunt er werkend je budget weer op pijl brengen.

Eilanden in de pacific

 • Vrijwel alle eilanden in Oceanië (Pacific) zijn relatief veilig te bereizen.

 

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Azië?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Azië?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Azië?

Thailand:

 • De sfeer is relaxed, de mensen zijn tolerant en er zijn altijd grote aantallen solo-reizigers om mee op te trekken. Kijk wel uit voor drank en drugs (en voor wat dat met je kan doen), verder is dit land voor vrouwen alleen super. Veel te zien en te doen, behulpzame locals en prima voorzieningen voor toeristen in alle prijsklassen.

Maleisië:

 • In tegenstelling tot in veel andere landen laten de locals je in Maleisië over het algemeen met rust (wat soms best een verademing kan zijn), tenzij je om informatie of hulp vraagt. Hierdoor wordt Maleisië door veel vrouwelijke reizigers erg gewaardeerd.

India:

 • India is een verhaal apart! Ondanks dat er veel vrouwen zijn die alleen naar India vertrekken heeft niet iedereen een goede ervaring. Met een organisatie of als vrijwilliger kun je hier prima heen, wil je echter alleen dan is dat voor vrouwen zonder reiservaring niet aan te raden. Het is een Aziatisch land, maar door het enorme cultuurverschil zeker in de grote steden lang niet altijd even veilig.

IndonesiëSingaporeNepal & Sri Lanka:

 • Net als nog veel andere bestemmingen in Azië zijn deze landen als alleen reizende vrouw goed te doen. Vooral boeddhistische bestemmingen zijn vaak vredig en veilig!
In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Europa?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Europa?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Europa?

 • Het is vrijwel in heel Europa veilig en leuk om doorheen te reizen als vrouw. In alle grote steden moet je natuurlijk oppassen, maar niet meer dan in Amsterdam. Oost-Europea is nog relatief goedkoop en daardoor de laatste jaren populair, maar ook in West-Europa zijn er leuke en minder bekende bestemmingen, bijvoorbeeld:

Denemarken:

 • Het hele land is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en een verblijfsplaats is makkelijk gevonden, al is het soms wat prijzig. Verder zijn de grote steden veilig en er zijn veel mogelijkheden voor culturele - (musea, festival, uitgaan) en sportieve (o.a. vissen, wandelen, fietsen) activiteiten.

IJsland:

 • Als ruige natuur en stilte je aantrekt is dit een perfecte bestemming! IJsland is dunbevolkt en het landschap uitgestrekt, doordat er altijd iets te doen is voelt de hoofdstad toch aan als een metropool. IJsland moet je vooral bezoeken voor de natuur, de watervallen, geisers, ijsvlakten en vulkanen. Voor de gezelligheid is dit niet het juiste land, de lokale bevolking uit het binnenland is over het algemeen erg op zichzelf.

ItaliëPortugal:

 • Ben je wel op zoek naar contact dan zijn de Zuid-Europese landen aanraders. Hier zijn de mensen open, gastvrij en geïnteresseerd in buitenlanders: contact is zo gelegd!
In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Midden-Amerika?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Midden-Amerika?

Kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, naar Midden-Amerika?

 • In veel landen in Midden- en Zuid-Amerika heerst een echte machocultuur. Mannen fluiten graag en gedragen zich als echt stoere en vooral veel vrouwen versierende kerels. Als buitenlandse ben je extra in trek bij de Latijns-Amerikaanse man. Ze trekken je aandacht, praten met je, volgen je en dat kan na een tijdje knap vervelend worden.
 • Als je de taal spreekt kun je duidelijk maken dat je hier niet van gediend bent, anders werkt negeren vaak het best.

Costa Rica

 • In Costa Rica is het machogedrag van deze mannen in veel mindere mate aanwezig dan in de meeste andere landen. Daarnaast is het openbaar vervoer goed en goedkoop en zijn er veel low budget verblijfsplaatsen. Costa Rica is dan ook een veel gekozen bestemming door vrouwen alleen.
In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Noord-Amerika?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Noord-Amerika?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Noord-Amerika?

 

Canada

 • Mooie natuur, veel rust en stilte en een uitgestrekte en zeer diverse natuur. Het land is niet echt ingesteld op backpackers, maar reizen is er wel comfortabel en er zijn veel leuke verblijfsplaatsen. Over het algemeen wordt Canada door vrouwelijke reizigsters ervaren als veilig.

Amerika (USA)

 • Door films en tv-series zijn veel mensen in enige mate voorbereid op het leven in de Amerikaanse grote steden. Er is echter nog veel meer te vinden in dit onvoorstelbaar grote land, bijvoorbeeld een mooie natuur en een grote diversiteit in de landschappen. Het vervoer is over het algemeen goed geregeld en buiten de gevaren van een (standaard) grote stad loop je als vrouw alleen geen extra gevaar.
In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in het Midden-Oosten?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in het Midden-Oosten?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in het Midden-Oosten?

 • Het Midden-Oosten blijft een lastig gebied om als vrouw alleen door heen te reizen. (Zie het stuk reizen in Islamitische landen). Het is absoluut niet onmogelijk en met een open houding kan het een super ervaring zijn, maar over het algemeen is het lastiger en moet je beter voorbereid op pad.

Egypte

 • De verhalen over Egypte zijn erg wisselend. Van reizen ervaren als uitermate positief tot regelrecht rampzalig, alles komt hier voor. De meeste “klachten” gaan over de ongewenste aandacht van de lokale mannen. Ga naar dit soort landen met een open houding en zorg dat je weet wat je te wachten staat. Over het algemeen geldt echter dat vrouwen met gepaste kleding en een open houding minder worden aangesproken. Vallen mannen je toch lastig geef dan duidelijk je grenzen aan, negeren werkt en een woordje Arabisch spreken vaak ook. Positief aan Egypte? Het is goedkoop, niet te ver weg en het land heeft een eeuwenoude cultuur. Er zijn het hele jaar door warme stranden en er zijn snorkel- en duikparadijzen in de Rode Zee en de wereldberoemde Nijl, wat wil je nog meer?

Jordanië

 • Jordanië is voor vrouwen alleen een veilig land om doorheen te reizen, daarnaast is het vervoer in het land zelf makkelijk en goed geregeld. Het algemene gevoel is dat Westerlingen welkom zijn en worden gerespecteerd.
In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Zuid-Amerika?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Zuid-Amerika?

In welke landen kan je als vrouw alleen, of met zijn tweeën, het beste reizen in Zuid-Amerika?

 • De landen waar je met name solo, of in duo, reizende jonge vrouwen tegenkomt in Zuid-Amerika zijn Argentinië en Peru. Daarna volgen landen als Bolivia, Colombia, Chili, Ecuador, Paraguay en Suriname.

Peru 

 • Peru heeft een onschatbare culturele en natuurlijke rijkdom en is sinds jaren relatief veilig. In dit land zijn veel alleen reizende vrouwen te vinden.

Chili

 • Chili is een redelijk veilig land. Chileense vrouwen zijn relatief hoog opgeleid en hebben vaker een (goed)betaalde baan dan in andere Zuid-Amerikaanse landen. Daarnaast kent het land verschillende klimaten en verschillende regionale culturen, waardoor het rijk is aan tradities en er altijd veel te zien en te beleven is.

Paraguay

 • Paraguay in niet erg toeristisch en uit ervaring is gebleken dat hier vrijwel geen (seksuele) intimidatie tegen vrouwen voorkomt. Criminaliteit en geweld tegen toeristen komt ook nauwelijks voor.

Spaans spreken

 • In Zuid-Amerika geldt, net als in Midden-Amerika, dat het spreken van de Spaanse taal vaak erg handig en soms noodzakelijk is. Een groot deel van de bevolking spreekt vaak beperkt of geen Engels. Spreek je de lokale taal dan is de kans een optimale reiservaring ook een stuk groter.
 • In Brazilië is het natuurlijk van belang dat je een woordje Portugees spreekt
Welke landen en bestemmingen kan je als vrouw alleen of met zijn tweeën naar toe voor mannen?

Welke landen en bestemmingen kan je als vrouw alleen of met zijn tweeën naar toe voor mannen?

 • Mocht je daar naar op zoek zijn dan zijn topbestemmingen met een overvloed aan soorten loslopend manvolk: de Thaise eilanden (o.a. Ko Phangan), de Australische Oost kust, Sydney, Florida, Nieuw-Zeeland en het Middellandse zeegebied, ondermeer: Corfu, Costa's, Rhodos, Kreta, Rimini. Als laatst zijn er ook nog een aantal bestemmingen waar er directe of indirecte kosten op de loer liggen: Gambia, Jamaica en Cuba.

Wel of niet als vrouw alleen op reis en waar ga je dan heen?

Wel of niet als vrouw alleen op reis en waar ga je dan heen?

 • Je hebt grondig nagedacht en vervolgens het moedige besluit genomen zelfstandig op reis te gaan. Dan is het niet leuk als vrienden en familie misschien niet laaiend enthousiast zijn.
 • Vaak zijn dit soort negatieve reacties een gevolg van bezorgdheid en dus eigenlijk goed bedoeld. Zij zijn bezorgd en krijgen meteen allerlei doembeelden in het hoofd en visioenen waarin jij niet meer veilig thuiskomt, terwijl jij juist zo veel zin hebt in dit nieuwe avontuur.
 • Laat je niet gek maken door horrorverhalen over wat anderen meegemaakt zouden hebben. Vooral voor jezelf maar ook voor hen is het een hele geruststelling als jij je goed hebt voorbereid op je reis.
 • Wat kun je als vrouw alleen beter niet doen?
 • Waar kun je beter niet heen?
 • Wat moet je meenemen?
Waar moet je aan denken als je als vrouw alleen of met zijn tweeën op reis gaat?

Waar moet je aan denken als je als vrouw alleen of met zijn tweeën op reis gaat?

Hoe maak je gebruik van (openbaar) vervoer naar en in het buitenland?

 • Wanneer je vertrekt met een lange vlucht is het fijn om genoeg boekjes, muziek en andere afleiding mee te nemen. Maar kijk ook eens om je heen: zitten er nog andere solo reizigers in het vliegtuig waarmee je een taxi van het vliegveld naar de stad kunt delen? Waar gaan zij heen? Wat zijn hun plannen? Het eerste contact is tijdens een lange vlucht gemakkelijk gelegd.
 • log in en lees meer

Waar moet je aan denken als je ergens gaat eten, slapen of overnachten?

 • Zorg er als vrouw alleen voor dat je voor de eerste nacht een slaapplek hebt geregeld. Ook als je graag veel vrijheid wilt in de rest van je reisschema is het verstandig niet in het donker nog te moeten zoeken naar een hotel.
 • log in en lees meer

     

Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

JoHo: crossroads uit selectie
JoHo: paginawijzer

Thema's

Wat vind je op een JoHo Themapagina?

 • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
 • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

Hoe is de pagina op gebouwd

 • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
 • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
 • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
 • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
 • De statussen:
 1. Start
 2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
 3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
 4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
 5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
 6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
 7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
 8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
 9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
 10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
  JoHo: footprints achterlaten
  JoHo: pagina delen

  The world of JoHo footer met landenkaart

  JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken