Problemen oplossen in het buitenland: met bagage, documenten of transport

 

Hoe kan je in het buitenland en op reis problemen oplossen met:

bagage, betaalmiddelen, documenten, geld, paspoort, vervoer, verzekeringen of visa

JoHo: crossroad uit bundel

Inhoud

Problemen oplossen rond reisdocumenten en papieren

 • Wat moet je doen als je paspoort kwijtraakt in het buitenland, of als je geen identiteitspapieren meer hebt? Wat is een noodpaspoort of laissez-passer en hoe kan je het aanvragen?
 Wat moet je doen als je paspoort is verlopen en niet meer geldig is, en je in het buitenland zit? Wat te doen als je je visum hebt verloren? Wanneer is een bewijs van doorreis (onward ticket) vereist, en mag je met een enkele reis een land niet binnenkomen? Problemen oplossen in het buitenland: met bagage, documenten of transport.

Problemen oplossen rond de aanvraag, weigering en verlies van een visum

 • Wat is een visum, en hoe vraag je visa aan? Waar kan je vinden of je een visum nodig hebt voor je reis? Kan je ook in het buitenland nog je visum regelen, of tijdens je reis visa aanvragen? Wat is het verschil tussen een single entry, multiple entry en transit visum? Welke gegevens en documenten heb je vaak nodig voor een visumaanvraag? Wat kan je doen als je visumaanvraag is geweigerd? Wat kan je doen als je visum is verlopen? Wat te doen als je je visum hebt verloren? Wanneer kan je een werkvisum of Working Holiday visum voor Australië aanvragen en wat zijn de eisen?

Problemen oplossen in het buitenland rond geld tot betalen

 • Wat moet je doen als je credit card, pinpas of betaalmiddelen in het buitenland worden gestolen of kwijt zijn geraakt tijdens het reizen? Wat moet je doen geen geld of financiële middelen meer hebt in het buitenland of als je op reis bent ? Wat te doen als je geen vast adres hebt maar een vervangende creditcard of pinpas wilt ontvangen? Hoe kan je geld ontvangen in het buitenland als je op reis bent of tijdens het backpacken? Hoe kan je veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard in het buitenland tijdens het reizen of backpacken?

Problemen oplossen rond bagage en transport

 • Wat te doen als je bagage wordt gestolen tijdens je reis?
 Hoe regel je kwijtgeraakte of gestolen bagage met de verzekering? Wat te doen als je bagage niet met het vliegtuig is meegekomen of te laat arriveert? Wat te doen als je tickets kwijtraken of onbruikbaar worden? 
 Problemen oplossen in het buitenland: met bagage, documenten of transport.

Problemen oplossen rond vervoer

 • Wat te doen bij schade veroorzaakt aan de auto of motor zelf Wat te doen als je schade veroorzaakt aan een andere auto, een persoon of jezelf tijdens het autorijden in het buitenland? Hoe verzeker je jezelf voor aansprakelijkheid in het verkeer? Gehuurde auto, camper, motor en scooter verzekeren in het buitenland.

 

 

Problemen in het buitenland oplossen met documenten

 

Problemen oplossen in het buitenland: van documenten en papieren tot paspoort en visa

Problemen oplossen in het buitenland: van documenten en papieren tot paspoort en visa

Wat moet je doen als je paspoort kwijtraakt in het buitenland, of als je geen identiteitspapieren meer hebt?

Wat moet je doen als je paspoort kwijtraakt in het buitenland, of als je geen identiteitspapieren meer hebt?

Wat staat je te doen als je paspoort of identiteitspapieren kwijtraakt tijdens je reis of in het buitenland?

 • Bij verlies of diefstal van je reisdocument kun je in principe een nieuw document aanvragen bij de Nederlandse ambassade of het bevoegde Nederlandse consulaat, indien dat aanwezig is in het land waar je verblijft.
 • In het buitenland laat je een proces-verbaal opmaken door de politie of je vult op de ambassade of het consulaat een verklaring van vermissing in.
 • Na terugkeer in Nederland moet je ook een proces-verbaal van vermissing laten opmaken door de Nederlandse politie (gestolen of zoekgeraakte reisdocumenten worden landelijk geregistreerd en mogen na registratie niet meer worden gebruikt).

Wat doet de ambassade als je paspoort ben kwijtgeraakt?

Wat is een noodpaspoort of laissez-passer en hoe kan je het aanvragen?


Wat is een noodpaspoort of laissez-passer en hoe kan je het aanvragen?


Wat is een noodpaspoort of laissez-passer en hoe kan je het aanvragen?


Als je tijdens je reis je paspoort verliest moet je een noodpaspoort of laissez-passer aanvragen. Dit kan echter alleen in uitzonderlijke gevallen en onder strikte voorwaarden. 

 • Een noodpaspoort en een laissez-passer zijn beiden tijdelijke reisdocumenten. Een laissez-passer wordt alleen uitgegeven als het niet mogelijk is op tijd een noodpaspoort te verstrekken.
 • Een noodpaspoort is geldig voor alle landen, een laissez-passer alleen voor je bestemming en de landen die je daarvoor passeert.
 • Beide documenten moet je uiterlijk inleveren op de dag waarop ze verlopen. Deze datum wordt bepaald bij je aanvraag.
 • Een nooddocument wordt alleen verstrekt als je niet in staat bent om tijdig een paspoort of een identiteitskaart (ID-kaart) te verkrijgen, als je bovendien aannemelijk kunt maken dat je je reis niet kunt uitstellen, als je identiteit en nationaliteit vast te stellen zijn en als je zelf zorgt voor de benodigde bewijsstukken.
 • Een nooddocument is alleen geldig als reisdocument voor de reis waarvoor het is uitgegeven. Je kunt het niet als identiteitsbewijs gebruiken. Bepaalde landen stellen aanvullende of afwijkende eisen aan reisdocumenten, zoals een visum.
 • In Nederland verstrekt de Koninklijke Marechaussee noodpaspoorten op een aantal afgiftepunten, waaronder Bureau Nooddocumenten op Schiphol.
 • Nederlandse ambassades en consulaten in het buitenland verstrekken ook nooddocumenten. 
 • Als je kind een noodpaspoort nodig heeft, gelden dezelfde strikte voorwaarden als in andere gevallen.

Om in aanmerking te komen voor een noodpaspoort, moet je de volgende bewijsstukken meenemen

 • Een bewijs dat je reis geen uitstel kan hebben. Dit kun je aantonen met bijvoorbeeld vliegtickets of hotelreserveringen.
 • Een recent uittreksel uit de Basisregistratie personen (BRP) met daarop de vermelding van je nationaliteit.
 • Een gewaarmerkte kopie van je recente aanvraag van een nieuw reisdocument.
 • De in je bezit zijnde reisdocument(en), als je deze nog hebt.
 • Een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing (als je reisdocument vermist is).
 • Een geldig legitimatiebewijs, zoals een geldig Nederlands rijbewijs of een geldig bromfietsrijbewijs (categorie AM).
 • Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
Wat moet je doen als je paspoort is verlopen en niet meer geldig is, en je in het buitenland zit?

Wat moet je doen als je paspoort is verlopen en niet meer geldig is, en je in het buitenland zit?

Wat moet je doen als je paspoort is verlopen en niet meer geldig is, en je in het buitenland zit?

 • Mocht je in het buitenland zijn en je paspoort is verlopen, dan moet je contact opnemen met de ambassade of het consulaat in het land waar je je op dat moment bevindt. Hier moet je kunnen bewijzen een Nederlander te zijn.
 • Neem contact op met de ambassade of het consulaat voor informatie over de procedure.
 • Let op: in het ergste geval kan je je Nederlanderschap verliezen.
 • Houd daarom altijd de geldigheid van je paspoort in de gaten, ook op reis.

Tips

 • Check voordat je op reis gaat de geldigheid van je paspoort.
 • Deze moet tenminste geldig zijn tot en met de datum waarop je terug bent in Nederland. 
 • In sommige landen moet je paspoort minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst.
 • Laat je paspoort tijdig verlengen.
 • Houd er rekening mee dat de wachttijd voor een nieuw paspoort kan oplopen tot een aantal weken.
Wat te doen als je je visum hebt verloren?

Wat te doen als je je visum hebt verloren?

 • Als je je paspoort kwijt bent, zijn in het algemeen ook je visa verdwenen. Neem in dit geval dezelfde stappen als wanneer je je paspoort hebt verloren.
 • Een andere manier om je visa kwijt te raken is doordat deze ergens (soms zelfs door douane-ambtenaren) uit je paspoort zijn gescheurd.
 • Om een nieuw visum aan te vragen als je weer over een identiteitsbewijs beschikt ga je naar de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar je op dat moment verblijft. Wat er vervolgens gebeurt hangt af van het land waar je bent en de omstandigheden.
 • Het is wel handig als je meerdere keren je visa hebt verlengd, al je bonnetjes en papieren te bewaren. Mocht het nodig zijn, dan kan je met terugwerkende kracht bewijs laten zien van aanvraag en verlenging van visa.
Wanneer is een bewijs van doorreis (onward ticket) vereist, en mag je met een enkele reis een land niet binnenkomen?

Wanneer is een bewijs van doorreis (onward ticket) vereist, en mag je met een enkele reis een land niet binnenkomen?

Wanneer is een bewijs van doorreis verplicht (onward ticket required)?

 • Met een enkele reis, met name bij vliegtickets, kan je soms een land niet binnenkomen.... en soms zelfs je vlucht niet nemen!
 • Een aantal landen stelt de eis dat je bij binnenkomst kunt bewijzen dat je binnen de gestelde tijd van het visum dat je krijgt of hebt gekregen ook het land weer verlaat. Als je een enkeltje hebt gekocht omdat je over land verder wilt reizen of een wereldticket hebt waarbij je ook grote stukken over land doet of een terugdatum hebt die buiten de toegestane tijd van het visum valt, kan dit dus lastig worden.
 • Thailand had die regel al jaren maar in de praktijk gebeurde daar eigenlijk niets mee en al zeker niet als je kon bewijzen over voldoende financiële middelen te beschikken. Omdat het in enkele gevallen (onder andere bij verdenking van illigale imigratie) toch problemen opleverde en er de laatste jaren steeds meer landen dezelfde regel zijn gaan toepassen is er wel wat veranderd.
 • Met name bij luchthavens is dit probleem aanwezig omdat je dan niet zomaar teruggestuurd kan worden, zoals bij een landgrens. De luchtvaartmaatschappijen worden verantwoordelijk gesteld en moeten de passagier die aan de grens is geweigerd ook weer mee terug nemen. Dat brengt extra kosten met zich mee. Tegenwoordig stellen steeds meer luchtvaartmaatschappijen dus toch de eis dat je voordat je hun vliegtuig binnenstapt een bewijs kunt laten zien dat je een doorvlucht of terugvlucht hebt geboekt binnen de termijn die in je visum staat of binnen de toegestane tijd van het visum dat je lokaal aan de grens kan krijgen.
 • 'Vroeger' was een bewijs van een hotelboeking in het volgende land of een busticket over de grens voldoende, maar voor de luchtvaartmaatschappijen is dat meestal niet meer voldoende.

Welke luchtvaartmaatschappijen zijn lastig op dit vlak?

 • Qantas, Cathay, Thai, Air France, BA, Iberia.

Welke luchtvaartmaatschappijen schijnen niet lastig te zijn op dit vlak?

 • Singapore Airlines, Condor Air, KLM/Martinair.

Om welk landen gaat het met name?

 • Thailand, Filipijnen, Indonesië, Nieuw Zeeland, USA, Australië, Chili, Mexico, Peru.

Wat kan je doen?

 • Een visum aanvragen dat net zolang geldig is dat je terugvlucht of doorvlucht binnen de tijdslimiet valt.
 • Uberhaupt een visum aanvragen.
 • Een luchtvaartmaatschappij zoeken die geen retour- of doorvluchtticket verplicht stelt (dus niet perse een ticket naar huis...). Air Asia tickets zijn soms zo goedkoop dat men deze aanschaft als bewijs van doorvlucht. Hoe vind je die? Contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij om te vragen of de regel door hen wordt gehanteerd. Zegt men dat er geen probleem is, laat dit dan per e-mail of schriftelijk bevestigen, want in de praktijk is het veelal afhankelijk van hoe de pet van de betreffende medewerk(st)er die dag staat of je wel of niet op de vlucht mag.
 • Een goedkoop (refundable) geldig ticket kopen (vanuit het betreffende land naar een bestemming buiten het betreffende land) waarbij je je geld terug kan vragen als je het ticket niet gebruikt (staat in de voorwaarden bij het kopen van het ticket). De meeste tickets hebben sowieso een niet al te hoog bedrag dat je moet betalen als je wilt annuleren, maar sommige tickets zijn echt vrijwel of helemaal ‘refundable’.
 • Ook is het mogelijk om een zogenaamde open jaw-ticket te kopen waarbij je op de ene stad aanvliegt en vanuit de andere (ook ander land) weer vertrekt. Het nadeel is dat dit soort tickets vaak erg duur zijn.
 • Voor sommige landen is het mogelijk een goedkoop bus- of treinticket naar een buurland te boeken, dit is vaak goedkoper dan een vlucht boeken of verplaatsen. Helaas is dit niet altijd meer voldoende voor elke vliegmaatschappij.
Visum en visa: vragen en antwoorden over aanvraag, weigering en verlies

Visum en visa: vragen en antwoorden over aanvraag, weigering en verlies

Wat is een visum, en hoe vraag je visa aan?

Wat is een visum, en hoe vraag je visa aan?

  Wat is een visum?

  • Met een visum wordt bij de overheid geregistreerd dat jij het betreffende land mag betreden. Beter bekend als de stempels of stickers - vroeger vaak postzegels - in je paspoort.
  • Het is een middel om te registreren wie er allemaal het land binnenkomen en om zo ook een kwaadwillende te ontmoedigen, maar ook om vreemde valuta te verkrijgen.
  • Bilaterale verhoudingen tussen het te betreden land en het land van de reiziger zorgen vaak voor de hoogte van het bedrag dat moet worden betaald door passanten uit verschillende landen.

  Hoe kan je een visum aanvragen?

  • Visa kun je aanvragen bij de desbetreffende ambassade of via een visumbureau.
  • Beide opties nemen wat tijd in beslag, vergen vaak een reis naar Den Haag of Amsterdam (of België of Duitsland) en brengen uiteraard kosten met zich mee.
  • Het regelen van een visum kan soms een heel proces zijn (van meerdere bezoeken op specifieke tijdstippen aan een ambassade en het regelen van documenten die je weer van andere instanties nodig hebt) en moet je dan ook niet onderschatten. 
  • Als je reis al helemaal vast ligt door vliegtickets, kun je overwegen om alle visa voor de verschillende landen van tevoren bij de ambassades te regelen. Zeker als je niet al te lang reist of wat meer zekerheid wilt, is dit een goede optie. Wel ben je vaak je paspoort een of meerdere dagen kwijt, waardoor het aanvragen van meerdere visa soms een aantal weken in beslag zal nemen.
  • Ook is het mogelijk om sommige visa te regelen bij aankomst op het vliegveld ('upon arrival') of bij de desbetreffende ambassade in een buurland (wanneer je maanden op doorreis bent).

  Wat zijn tips bij het zelf aanvragen van een visum bij de ambassade

  • Denk vooral ook aan de openingstijden van de ambassades. Vaak moet je de papieren in de ochtend of op een specifiek moment op de dag aanleveren en kun je het paspoort mét visum diezelfde dag - of enkele dagen later - in de middag ophalen.
  • Probeer, als je meerdere visa nodig hebt, dan ook meerdere ambassades te combineren als je wat verder weg van de Randstad woont.
  • Hou er ook rekening mee dat je paspoort soms zo’n vier dagen of langer daar blijft liggen en je in die tussentijd dus geen paspoort tot je beschikking hebt.
  • Let er wel op dat sommige visa al in gaan vanaf het moment van afgifte, dus reken uit of dit voor jouw reis nog OK is, of dat je kort(er) voor vertrek bij de ambassade langs kunt gaan.

   

  Waar kan je vinden of je een visum nodig hebt voor je reis?

  Waar kan je vinden of je een visum nodig hebt voor je reis?

  • Bij het uitzoeken of en welk visum verplicht is, is het verstandig om zelf de meest recente situatie te checken als er sprake is van enige onduidelijkheid.
  • Gebruik hierbij meerdere bronnen zoals ambassade, consulaat, reisblogs, visumbureaus en medereizigers.
  • Ook de luchtvaartmaatschappij brengt je bij de aanschaf van je ticket vaak op de hoogte van visuminformatie.
  • Via de landenpagina's van JoHo .org kom je ook bij praktische informatie over bijvoorbeeld een visum voor vrijwilligerswerk of betaald werk in het betrokken land
  Kan je ook in het buitenland nog je visum regelen, of tijdens je reis visa aanvragen?

  Kan je ook in het buitenland nog je visum regelen, of tijdens je reis visa aanvragen?

  • Onderweg visa kopen is in veel landen mogelijk (maar er zijn uitzonderingen zoals China, de VS en Rusland).
  • Zeker als visa maar een bepaalde tijd geldig zijn (en dat is vaak het geval) of op een bepaalde tijd moeten ingaan dan zal je de visa pas onderweg willen regelen.
  • Soms zijn daarvoor uitstekende mogelijkheden bij ambassades en consulaten, maar soms had je het thuis al moeten regelen, doe dus goed onderzoek.
  • Ter plaatse moet je geregeld in cash (dollars) betalen. Onderschat deze kostenpost tijdens je reis niet.
  Wat is het verschil tussen een single entry, multiple entry en transit visum?

  Wat is het verschil tussen een single entry, multiple entry en transit visum?

  Er zijn verschillende visa: eenmalige, zogeheten multiple-entries en doorreisvisa.

  • Een eenmalig visum (single entry) is geldig vanaf en tot en met de data die op de stempel staat. Een single entry visum is soms wel in het land zelf te verlengen.
  • Een multiple entry visum is wat duurder, maar geeft je de mogelijkheid meerdere keren op dat visum het land te bereizen of te doorkruisen.
  • Het transit visum geeft je alleen maar de mogelijkheid om via het land te reizen, wat vaak betekent dat je het vliegveld niet af mag. De Verenigde Staten zijn daarvan een goed voorbeeld.
  Welke gegevens en documenten heb je vaak nodig voor een visumaanvraag?

  Welke gegevens en documenten heb je vaak nodig voor een visumaanvraag?

  • Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over wat je mee moet nemen naar de ambassade (paspoort en één of twee pasfoto’s zeker) en of je er kunt pinnen of alleen contant kunt betalen, om jezelf zo extra reizen te besparen.
  • Soms moet je het bewijs van je vaccinaties meesturen (kopie uit je vaccinatieboekje: het gaat dan veelal om Gele koorts of Cholera). Regel dus ook op tijd dat je gevaccineerd bent hiervoor.
  • Soms heb je ook een verklaring omtrent gedrag van je gemeente nodig (VOG) om een visum te kunnen aanvragen (kan weer tijdverlies opleveren!).
  • Soms heb je een kopie van je vliegticket of boekingsverklaring van je reisbureau nodig en dan vaak met name het bewijs dat je het land dus ook weer binnen een bepaalde tijd zult verlaten (retourticket).
  • Tip: Soms moet je een adres opgeven waar je zult verblijven. Zoek dan, als je nog niets hebt geboekt, een hotel uit de Lonely Planet of via een boekingssite op en schrijf het adres over.
  Wat kan je doen als je visumaanvraag is geweigerd?

  Wat kan je doen als je visumaanvraag is geweigerd?

  • Aan de grens of al op het vliegveld in Nederland kan je worden tegengehouden als je met een ticket over de grens probeert te komen, zonder dat je kan bewijzen dat je op tijd weer uit het land vertrekt.
  • Lees meer over met een enkele reis, of zonder bewijs van doorreis, de grens over gaan.
  Wat kan je doen als je visum is verlopen?

  Wat kan je doen als je visum is verlopen?

  • Als je visum is verlopen en je wilt nog langer in het land blijven, kun je bij de betreffende overheids- of gemeente-instelling een verlenging aanvragen.
  • Dit is echter lang niet altijd mogelijk en hieraan zijn ook maximumverlengingen verbonden. Check dit altijd voordat je niet meer kan kiezen tussen verlengen of doorreizen, of nog beter al bij aanschaf van het visum.
  • Wat veel reizigers ook doen, is aan het einde van de visumdatum even voor een paar dagen (of uren) naar een buurland reizen om bij terugkomst weer makkelijk een visum te krijgen (een 'visa run'). Zeker als het visum voor Nederlanders gratis is, is dit een eenvoudige en goedkope oplossing.

  Lees meer over een visum en visa bij lang verblijf in buitenland

  Wat te doen als je je visum hebt verloren?

  Wat te doen als je je visum hebt verloren?

  • Als je je paspoort kwijt bent, zijn in het algemeen ook je visa verdwenen. Neem in dit geval dezelfde stappen als wanneer je je paspoort hebt verloren.
  • Een andere manier om je visa kwijt te raken is doordat deze ergens (soms zelfs door douane-ambtenaren) uit je paspoort zijn gescheurd.
  • Om een nieuw visum aan te vragen als je weer over een identiteitsbewijs beschikt ga je naar de Nederlandse ambassade of consulaat in het land waar je op dat moment verblijft. Wat er vervolgens gebeurt hangt af van het land waar je bent en de omstandigheden.
  • Het is wel handig als je meerdere keren je visa hebt verlengd, al je bonnetjes en papieren te bewaren. Mocht het nodig zijn, dan kan je met terugwerkende kracht bewijs laten zien van aanvraag en verlenging van visa.
  Wanneer kan je een werkvisum of Working Holiday visum voor Australië aanvragen en wat zijn de eisen?

  Wanneer kan je een werkvisum of Working Holiday visum voor Australië aanvragen en wat zijn de eisen?

  Wat is een 'Working Holiday' in Australië?

  • Een 'Working Holiday' is een tijdelijk verblijf in Australië met als doel reizen en werken.
  • Als je minstens 18 maar nog geen 31 jaar oud bent en je naar Australië wilt om te reizen en werken, kan je in aanmerking komen voor een Working Holiday Visum.

  Wat is een Working Holiday visum?

  • Dit visum is bedoeld voor jongeren die graag in Australië willen rondreizen met daarnaast af en toe een baan om geld bij te verdienen.
  • Je moet dit visum aanvragen voordat je naar Australië gaat (dit kan online en duurt normaal gesproken 6 dagen), maar je hoeft niet per se in Nederland te zijn op het moment dat je het aanvraagt (zolang je maar niet in Australië bent).
  • Nadat het visum is afgegeven, heb je 12 maanden de tijd om Australië in te gaan.
  • Dus als je 30 bent ten tijde van de visumaanvraag, dan mag je wel nog steeds Australië in als je al 31 bent.
  • Met het visum mag je een jaar in Australië blijven.

  Hoe vaak kan je het Working Holiday visum voor Australië aanvragen?

  • Je mag een Working Holiday Visum in principe maar één keer in je leven aanvragen.
  • Je kunt echter het recht op een tweede Working Holiday Visum 'verdienen', door tijdens je eerste jaar in Australië minimaal 88 dagen (niet per se aaneengesloten) te werken in bepaalde, meer afgelegen regio's in bepaalde werksectoren. (bv: in plant and animal cultivation, mining and construction, fishing and pearling & tree farming and felling).
  • Zorg er wel voor dat je loonstrookjes ontvangt, deze heb je namelijk nodig voor de aanvraag van het tweede visum.
  • Per 2020 is er de mogelijkheid voor een derde jaar working holiday voor mensen die minimaal zes maanden bepaald werk ("specified work") hebben verricht.
  • Voor een 2e en 3e visum mag je ook als vrijwilliger hebben gewerkt in grofweg natuurrampbestrijding of wederopbouw (bv bosbranden en overstromingen)
  • Je kunt er meer over lezen op de website van de Australian Government, Department of Home Affairs.

  Wat mag je met Working Holiday visum voor Australië doen?

  • tot een jaar in Australië blijven en het land zo vaak in- en uitgaan als je wilt, zolang het visum geldig is
  • tot een half jaar bij één werkgever werken*
  • tot vier maanden studeren

  *Vanaf eind 2015 mag je in de Northern Territory (en in de noordelijk gelegen gebieden van Queensland and Western Australia) tot 12 maanden bij dezelfde werkgever werken, mits je werkzaam bent in de sectoren agriculture, forestry and fishing, tourism and hospitality, mining and construction, and aged and disability care. Ook kan een uitzondering gemaakt worden als je gaat werken als au pair.

  *De periode voor het werken bij 1 werkgever is sinds november 2018 voor de agrarische sector (plant & animal cultivation) verlengd naar 12 maanden.

  Aan welke eisen moet je voldoen om een Working Holiday visum voor Australië aan te vragen?

  Je moet aan de volgende eisen voldoen om dit visum te krijgen:

  • ten tijde van de aanvraag 18 jaar of ouder zijn maar jonger dan 31 (maar je mag dus wel 31 zijn als je het land in reist)*
  • genoeg financiële middelen hebben voor je verblijf, rond de AUD 5000,-
  • in het bezit zijn van een return of onward ticket, of genoeg financiële middelen hebben om een dergelijk ticket te kopen
  • in goede gezondheid verkeren. Na je aanvraag bepaalt de overheid of je een medische test moet laten doen. Je krijgt dan een ID waarmee je wereldwijd bij een officieel aangewezen instantie het onderzoek kunt laten uitvoeren. 
  • geen strafblad hebben
  • geen kind bij je hebben waar voor gezorgd moet worden
  • een paspoort hebben dat geldig is voor de duur van je reis

  *De verhoging van de leeftijd naar 35 is eind 2018 enkel voor paspoorthouders van Canada, Frankrijk, Denemarken en Ierland doorgevoerd.

  Wat is Temporary Skill Shortage visum en wat zijn de eisen?

  Dit visum is tot vier jaar geldig en speciaal gericht op werkfuncties die niet door de Australiërs zelf vervuld kunnen worden. 

  Als je in Australië wilt werken, zijn er enkele stappen die genomen moeten worden, zodat de werknemer sponsor mag zijn en de aanvrager daar mag werken met het geldige visum:

  1. De werkgever vraagt sponsorschap aan
  2. Werkgever geeft een positie vrij
  3. De werknemer doet de visumaanvraag.
  • Dit visum kan bijna altijd aangevraagd worden in Australië.
  • Je mag tijdens de duur van het visum van werkgever veranderen en er is geen limiet hoe vaak je het land in en uit mag reizen tijdens de 4 jaar.
  • Het enige wat er dan moet gebeuren is dat je nieuwe werkgever sponsorschap aanvraagt.
  • Je kan dit visum verlengen.
  • Daarnaast kan je hierna ook een permanente verblijfsvergunning aanvragen (hierbij is de gezondheidstest sowieso verplicht).

  Naast verschillende verplichtingen waar het bedrijf aan moet voldoen zul je:

  • Een zorgverzekering moeten hebben die ziektekosten in Australië dekt
  • Verklaring van goed gedrag moeten hebben
  • (meestal) Een skills assessment moeten doorlopen die bewijst dat je de juiste kwalificaties hebt voor de baan
  • Referenties voorleggen van voorgaande werkgevers
  • CV en diploma's of certificaten die bewijzen dat je gekwalificeerd bent tonen - afhankelijk van je functie verschillen de vereisten voor wat 'gekwalificeert' precies betekent - grofweg 2 jaar relevante werkervaring in de afgelopen 5 jaar.
  • Documenten hebben die bewijzen dat je vloeiend genoeg bent in Engels (bijvoorbeeld IELTS)
  • Je paspoort presenteren
  • Indien dit verlangd wordt een gezondheidstest doen

  Wat is Employer Nomination Scheme visum en wat zijn de eisen?

  Uitgenodigd door een organisatie - Employer Nomination Scheme 

  • Bedrijven die onder de Employer Nomination Scheme vallen, mogen een bepaald aantal buitenlandse werknemers aannemen, die niet onder de bovenstaande categorie zouden vallen.
  • Het visum via het Employer Nomimation Scheme is een permanent residence visum.
  • Je kan de aanvraag online doen bij het Department of Home Affairs 
  • Je kunt onder andere in aanmerking komen voor dit visum als je al een temporary work visum hebt en het bedrijf waar je werkt binnen het Employer Nomination Scheme valt. 
  • Om aan de vereisten te voldoen, moet je de benodigde vaardigheden hebben en onder de 45 jaar zijn.
  • Daarnaast moet je de volgende documenten presenteren:
  1. Ingevuld aanvraagformulier
  2. Gecertificeerde kopie van het paspoort
  3. Gecertificeerde kopie van burgerlijke documenten
  4. Referenties van voorgaande werknemers, cv, academische kwalificaties, en een kwalificatie voor je level in de Engelse taal.
  5. Mogelijk een medische test

  Wat is het Skilled Independent visum en wat zijn de eisen?

  Zelf naar Australië via het 'Skilled Migration Program'

  • Dit visum is van toepassing op mensen met vaardigheden die te vinden zijn op de relevant skilled occupation list
  • Dit visum is geldig voor maximaal vier jaar.
  • Je komt slechts voor dit visum in aanmerking als je wordt uitgenodigd.
  • Deze uitnodiging moet je krijgen voor je 45 bent geworden
  • Deze uitnodiging wordt gebaseerd op je Expression of Interest (aanvraag waarin je duidelijk maakt waarom jij in aanmerking zou moeten worden genomen voor dit soort visum). Als je eenmaal bent uitgenodigd, moet je de volgende documenten presenteren:
  1. Bewijs dat jouw beroep op de lijst staat
  2. Voldoende hoge uitkomst van de SkillTest
  3. Uitkomst medisch onderzoek
  4. Gecertificeerde kopie van je paspoort
  5. Geboortebewijs
  6. Bewijs dat je Engels van voldoende niveau is

  Mag je vrijwilligerswerk doen met een toeristenvisum?

  Je mag in Australië op een toeristenvisum vrijwilligerswerk doen, als:

  • je hier geen financiële vergoeding voor ontvangt (kost en inwoning zijn wel toegestaan)
  • je geen werk vervult waarvoor een Australiër anders betaald zou worden
  • je voornaamste doel is om te reizen en je alleen voor een korte periode als vrijwilliger aan de slag gaat

  Updates

   

   

  Problemen in het buitenland met geld en betaalmiddelen oplossen

   

  Problemen oplossen in het buitenland: van geld tot betaalmiddelen


  Problemen oplossen in het buitenland: van geld tot betaalmiddelen


  Wat moet je doen als je credit card, pinpas of betaalmiddelen in het buitenland worden gestolen of kwijt zijn geraakt tijdens het reizen?

  Wat moet je doen als je credit card, pinpas of betaalmiddelen in het buitenland worden gestolen of kwijt zijn geraakt tijdens het reizen?


  • Heb je een regeling waarbij een instantie (bijvoorbeeld een bank, of verzekeringsmaatschappij) alles voor je regelt en je cards kan blokkeren, volg dan de procedure van die regeling.
  • Check dus goed de voorwaarden en blokkeer bij diefstal of verlies zo snel mogelijk je pasjes.

  Wat moet je doen als je credit card in het buitenland wordt gestolen of kwijtraakt tijdens het reizen?

  Wanneer je creditcard is gestolen of kwijtgeraakt, dan moet je zo snel mogelijk melding hiervan maken bij je bank en/of creditcardmaatschappij. Blokkeer je pas telefonisch, via de mobiel bankieren app of internetbankieren. 

  • Wanneer je creditcard onbruikbaar is geraakt, neem dan contact op met je bank en/of creditcardmaatschappij, maar bedenk wel dat, afhankelijk van waar je je bevindt, er niet snel een nieuwe pas naar je toe zal worden gestuurd. Dus zorg dat je nooit alleen afhankelijk bent van je bankpassen of creditcards.

  Wat moet je doen als je pinpas of bankpas in het buitenland wordt gestolen of kwijtraakt tijdens het reizen?

  • Wanneer je pinpas is gestolen of kwijtgeraakt, dan moet je daar zo snel mogelijk melding maken bij de bank ofwel telefonisch, via de mobiel bankieren app of internetbankieren. Zorg dat je nooit alleen afhankelijk bent van je bankpassen of creditcards en dat je altijd ergens nog een geheime voorraad geld hebt waar je een paar dagen mee vooruit kan.
  • Het kan gebeuren dat je pinpas wordt ingeslikt door een pinautomaat. Probeer in dat geval naar het dichtstbijzijnde bankkantoor te gaan van de betreffende pinautomaat. Vaak kan je zo je pas terugkrijgen. Zorg dat je je paspoort of een ander ID bewijs meeneemt.
  • Als je nieuwe pinpas naar je huisadres is gestuurd, laat het thuisfront de pas dan eerst een keer gebruiken in een Nederlandse pinautomaat, anders heb je kans dat de pas in het buitenland niet zal werken.
  • Let op: Soms moet een pas ook apart nog worden ingesteld om in specifieke landen gebruikt te kunnen worden. Standaard staat alleen Europa aan, zodat er buiten Europa met de pas geen geld opgenomen kan worden uit veiligheidsoverwegingen. Dus bevindt je je buiten Europa, dan dien je online deze instellingen van je pas te veranderen zodat de pas ook buiten Europa gebruikt kan worden.

  Wat moet je doen als je prepaid creditcard of Money Card wordt gestolen of kwijtraakt tijdens het reizen?

  • Verschillende organisaties (zoals VISA en MasterCard) hebben de mogelijkheid om een zogenaamde money card aan te schaffen. Deze kun je tot een bepaald bedrag opladen en dan gebruiken als een pinpas tot het tegoed op is. De pas is heroplaadpaar.
  • Een prepaid creditcard is een relatief veilig systeem omdat je met een PIN-code je geld opneemt, en een dief (zelfs als je pincode bekend is) niet je hele rekening kan leegroven.
  • Als je prepaid creditcard gestolen is, kan je de pas blokkeren op dezelfde manier als een normale creditcard of pinpas. 
  Wat moet je doen als je geen geld of financiële middelen meer hebt in het buitenland of als je op reis bent?

  Wat moet je doen als je geen geld of financiële middelen meer hebt in het buitenland of als je op reis bent?

  Hoe kom je aan geld als je geen inkomsten of financiële middelen meer hebt in het buitenland of tijdens het reizen?

  • Neem contact op met familie of vrienden in Nederland om geld over te maken, en/of maak gebruik van een betalingskantoor.
  • Leen geld van medereizigers. Als je een medereiziger bereid vindt om je geld te lenen, schend dit vertrouwen dan niet en zorg ervoor dat je zo snel mogelijk terug betaalt. Ofwel door familie in Nederland geld te laten overmaken naar die persoon of anderszins.
  • Je kunt proberen in contact te komen met expats (landgenoten of andere buitenlanders die ter plaatse wonen en werken) en die in het algemeen kunnen helpen om in ieder geval te bellen. Wellicht geven ze je zelfs wel onderdak voor een paar dagen tot je uit de problemen bent.
  • Missionarissen willen op sommige locaties ook weleens uitkomst bieden.
  • Er zijn diverse instanties (bank, verzekering, credit card maatschappij) die naast het blokkeren van je passen ook kunnen helpen met het verkrijgen van noodgeld of spullen. Volg hun procedure conform hun eigen voorwaarden. Sommige regelingen helpen ook bij het verkrijgen van nieuwe papieren als paspoort en rijbewijs. 
  • Andere, meer wanhopige, methoden om aan geld te komen: je spullen verkopen, een baantje vinden of klusjes doen tegen vergoeding.
  Wat te doen als je geen vast adres hebt en een vervangende creditcard of pinpas wilt ontvangen?

  Wat te doen als je geen vast adres hebt en een vervangende creditcard of pinpas wilt ontvangen?

  • Je kunt je documenten per koerier laten versturen (DHL of Federal Express). Deze hebben kantoren over de hele wereld. Dit gaat meestal aanzienlijk sneller dan het versturen per aangetekende post of poste restante. Je kunt hiervoor iemand thuis contact laten opnemen met één van beide koeriersbedrijven. Je kunt dan afspreken dat het pakketje met een legitimatiebewijs op het kantoor van DHL of Federal Express ter plaatse kan worden afgehaald.
  Hoe kan je geld ontvangen in het buitenland, en moet je voorzorgsmaatregelen nemen als je gaat reizen?

  Hoe kan je geld ontvangen in het buitenland, en moet je voorzorgsmaatregelen nemen als je gaat reizen?

   • Geld ontvangen in het buitenland is uiteraard altijd online mogelijk en je kan pinnen bij de ATM's..... tot het moment ...
    • dat er geen verbinding meer is door een natuurramp,
    • dat alles is gestolen van je telefoon tot aan je laptop, en er geen vriendelijk hulp in de buurt is
    • dat online je identiteit wordt overgenomen
    • dat jijzelf in het ziekenhuis ligt en jezelf geen actie meer kan ondernemen
   • Je enigzins voorbereiden op tegenslag kan geen kwaad als je langer of verder op reis gaat

   Geld ontvangen in het buitenland?

   Wat zijn de dingen die je kan doen, varierend van kleinere en zwaardere maatregelen

   • Laat al je pinpassen en creditcards vernieuwen alvorens je vertrekt (de magneetstrip is nogal slijtagegevoelig).
   • Regel volmachten voor je ouders of vrienden die thuis eventuele bankzaken voor je kunnen regelen.
   • Regel bij de bank in het Engels een bankwaarborg, dit kan in sommige gevallen nodig zijn, bijvoorbeeld voor het openen van een bankrekening onderweg, bij het verkrijgen van bepaalde visa of als je wilt gaan werken.
   • Bij het geld laten overschrijven vanuit je thuisland naar een bank in het buitenland kan het, al naargelang je bestemming, tussen de 1 dag en de 3 weken duren voordat het geld aankomt. In principe is het niet zo moeilijk.
   • Wanneer er van je eigen rekening geld moet worden overgemaakt moet je wel thuis iemand voor je rekening hebben gemachtigd.
   • Afhankelijk van je bank verloopt het proces vaak vergelijkbaar . Je geeft aan je contactpersoon (geldstuurder) door naar welke bank het geld moet worden gestuurd (via o.a. registratienummer van die bank en bijvoorbeeld het adres). Het geld wordt vervolgens overgemaakt met vermelding van je naam, geboortedatum en paspoortnummer en met je paspoort in je handen kan je vervolgens het geld afhalen als het is gearriveerd. De geldstuurder krijgt van de bank ook een bewijs van het sturen van het geld . Het is niet onverstandig om er voor te zorgen dat een kopie naar jou kan worden gestuurd (bijv. via de mail) zodat je dit kunt laten zien. Het valt niet altijd overal mee om aan lokale bankmedewerker duidelijk te maken dat er geld voor jou op zijn bank is aangekomen zonder een "papieren bewijs".

   Hoe werkt (e) Money Transfer

   • Je kan via 'Money Transfer instanties' heel snel (van 10 minuten tot een paar uur) geld laten overmaken naar bijna elk land in de hele wereld en naar heel veel lokaties binnen die landen. Het nadeel hiervan is dat het duur is en dat je vrijwel altijd wordt uitbetaald in lokale munt.
   • Hoe werkt het: Iemand van het thuisfront betaalt de gewenste som en de verzendingskosten bij een lokale agent, hij of zij vult het formulier in en ontvangt een bewijs met een identificatienummer voor deze "money transfer" (vaak moet je het identificatienummer doorbellen naar de geldontvanger) het geld is vervolgens na soms al een tiental minuten beschikbaar op de lokatie waar de potentiele geldontvanger zich bevindt. Degene die het geld wil ontvangen gaat ook naar een Money Transfer kantoor en vult ook een formulier in, hij of zij toont zijn identiteitskaart (of paspoort) en noemt indien dit wordt gevraagd het identificatienummer en het geld wordt uitbetaald in de lokale munt. Mocht je geen paspoort/identiteitskaart meer hebben dan is het is het in sommige gevallen (landen) mogelijk dat je via het identificatienummer en een persoonbeschrijving van jou toch geld kunt ontvangen!

   Geld laten meebrengen door vrienden of de post?

   • Familie of vrienden die je een bezoek komen brengen kunnen dollars voor je meenemen.
   • Een eenvoudige maar meestal onveilige methode is gewoon een pakketje dollars (of traveller cheques) laten opsturen met bijvoorbeeld een koeriersdienst: DHL: Heeft enkele mogelijkheden voor veilige expresszendingen.
   • Diplomatieke post: Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft een eigen koeriersdienst naar de ambassades en consulaten waar je in bepaalde gevallen gebruik van zou kunnen laten maken.

   Verder reizen?

   Hoe kan je veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard in het buitenland tijdens het reizen of backpacken?

   Hoe kan je veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard in het buitenland tijdens het reizen of backpacken?


   Hoe kan je op reis veilig omgaan met je geld, pinpas en creditcard?

   • Zorg dat je creditcards aanvraagt zolang je nog een baan hebt: het loonstrookje tonen is vaak verplicht bij de aanvraag.
   • Controleer ook de geldigheidsdatum van je kaarten.
   • Controleer of je bankpassen waarmee je geld wil opnemen ook de juiste logo's hebben!
   • Zorg ervoor dat je in Nederland je creditcard al activeert. Deze activeer je online via de bank en voor de periode dat je weg bent.
   • Zorg dat de limiet op je creditcard niet te hoog is (i.v.m. verlies, fraude of diefstal), maar wel hoog genoeg om bijvoorbeeld een auto te huren of om een nieuw vliegticket naar huis te betalen.
   • Probeer zoveel mogelijk alle activiteiten die je met een pinautomaat (ATM's) onderneemt bij te houden en op te schrijven. Bewaar je afschriften. Het komt voor dat ze niet altijd correct werken.
   • Tel altijd het geld na dat je bij een lokale bank aan de balie wisselt/ophaalt.
   • In veel landen en op veel lokaties kan je met je creditcard ook cashwithdrawal doen ofwel geld opnemen met creditcard. Soms een uitkomst!
   • Laat ook je bankpas en creditcard eventueel registreren bij een bewaarservice: je bank of verzekeraar, zodat deze door middel van één telefoontje zijn te blokkeren.

   Hoe kan je op reis veilig omgaan met pinnen?

   • Probeer zoveel mogelijk alle activiteiten die met een pinautomaat (ATM’s) onderneemt bij te houden en op te schrijven. Bewaar je afschriften. Het komt voor dat ze niet altijd correct werken.
   • Er wordt in sommige landen gerommeld met pinautomaten (Zuid-Afrika, Rusland zie aldaar). Hou daarom je hand ervoor bij het intoetsen van je code en hou indien mogelijk je bankafschriften ook in het buitenland bij.
   • Banken kunnen ook zelf je pas blokkeren als je ergens hebt gepind waar later fraude wordt ontdekt, ook hierdoor kan je dus soms je pas niet meer gebruiken. Ga dus nooit met één pinpas of enkel pinpassen op stap.
   • Ook voor je pinpas moet je ervoor zorgen dat je in Nederland je pas al activeert voor gebruik in het buitenland. Deze activeer je online via de bank en voor de periode dat je weg bent.
   • Zorg dat je als je buiten Europa reist de werelddekking van je pas aanzet, deze staat tegenwoordig standaard uit bij de meeste banken.

   Hoe kan je op reis veilig omgaan met je cash geld?

   • Tel altijd het geld na dat je bij een lokale bank aan de balie wisselt/ophaalt en verspreid je cash. Over je partner, money belt en dagportemonnee, liefst direct en een beetje uit het zicht.
   • Ga je wisselen via de straathandelaren of achteraf in wisselkantoortjes, neem dan liefst een reisgenoot mee, tel mee en tel na!
   • Zorg dat je een dagportemonnee hebt, waarin niet teveel geld zit, maar genoeg voor de komende dag(en).
   • Wat moet je doen als je creditcards, bankpassen, money cards worden gestolen, kwijt raken of onbruikbaar worden:
   • Zie verder bij: problemen in het buitenland  oplossen en voorkomen

   Welke betaalmiddelen en hoeveel geld kan je het beste meenemen op reis?

   • Wie op safe wil spelen kan er het beste voor zorgen een zo breed mogelijk scala aan betaalmogelijkheden tot zijn beschikking te hebben. Verder hangt het uiteraard erg van je bestemming en je reiswijze af in hoeverre je alle risico’s wilt of moet vermijden.
   • Zie verder bij: geld en kosten tijdens het reizen en backpacken

   Waar laat je je geld als het een keer wat meer is?

   • In het buitenland neem je vaak per keer grotere hoeveelheden cash geld op in verband met transactie- of verwerkingskosten.
   • Bewaar je geld liever niet op één plaats. Stop een beetje 'daggeld' in een kleine portemonnee en de rest in een draagsysteem onder je kleren of in een reiskluis. Voor extra zekerheid kun je wat 'back-up' geld (bijvoorbeeld dollars of euro's) op weer een andere plek verstoppen.

   Geld op reis mee langs de douane?

   • In sommige landen moet je bij binnenkomst aangeven hoeveel cash en geldmiddelen je bij je hebt, of moet je een minimum hoeveelheid geld wisselen.
   • Soms mag je de lokale munteenheid niet uitvoeren, of moet je bijhouden waar en hoeveel je steeds hebt gewisseld.

   Geld op reis verzekeren?

   • Geld is vaak niet meeverzekerd bij een reisverzekering.
   • Vaak zijn de verzekeringen die cash geld dekken, dusdanig duurder dan het niet opweegt tegen het risico van bestolen worden. Als je tenminste bestolen wordt op een wijze die later ook de verzekeringsmaatschappij wordt aanvaard als vallende onder de dekking.

   Verder reizen over geld?

   Problemen in het buitenland met bagage en vervoer oplossen

    

   Problemen oplossen in het buitenland: van bagage tot vliegtickets

   Problemen oplossen in het buitenland: van bagage tot vliegtickets

   Wat te doen als je bagage wordt gestolen tijdens je reis?


   Wat te doen als je bagage wordt gestolen tijdens je reis?


   • Wanneer je bent bestolen dan moet je een politierapport op laten opmaken bij de lokale politie. Dit politierapport heb je nodig voor je verzekeringsmaatschappij.
   • Let wel goed op, want niet overal is het even aantrekkelijk om bij de lokale politie langs te gaan. Je loopt het risico om naast je gestolen goederen ook nog eens een hoop geld kwijt te raken aan corrupte medewerkers, die soms de meest fantastische afpersingspraktijken hebben bedacht.
   • Ook kan het zijn dat je in een ambtelijke molen terecht komt die je minstens een hele vakantiedag kost en ook dat moet het je waard zijn.

   Tips

   • Ga liever in een grotere stad naar de politie dan in een klein dorpje, waar een of andere lokale sheriff zich alles kan permitteren zonder dat iemand deze persoon controleert.
   • Zorg dat je desnoods zelf een verklaring opstelt die ondertekend kan worden door de lokale politie. Probeer altijd met een ondertekende verklaring het politiebureau te verlaten.
   • Neem veel geduld mee, want soms moet alles in viervoud worden uitgetikt, moet er een vertaler uit zijn middagslaap worden gehaald of zijn er eindeloze rijen bestolen toeristen die je voor zijn.
   • Probeer nooit je paspoort af te geven. Dit is soms best lastig, want je wil de lokale autoriteiten ook weer niet tegen je in het harnas jagen. Gebruik bijvoorbeeld de kopieën van je paspoort en geef die af.
   • Neem een bevriende local mee die de taal en de lokale gebruiken kent. Zorg er uiteraard wel voor dat je deze persoon echt kan vertrouwen.
   Hoe regel je kwijtgeraakte of gestolen bagage met de verzekering?

   Hoe regel je kwijtgeraakte of gestolen bagage met de verzekering?

   • Wanneer je bagage bent verloren op een wijze die gedekt is door je verzekering dan kun je later een vergoeding krijgen. In je polisvoorwaarden kun je in het algemeen lezen hoe dat in zijn werk gaat. Aangezien je meestal niet zeker weet of er vergoed zal worden of hoe hoog de vergoeding zal zijn, moet je even oppassen bij het aanschaffen van vervangende artikelen. Het is aan te raden alleen de spullen te kopen die je echt nodig hebt.
   • Let wel: contact opnemen met je verzekeraar tijdens de reis heeft weinig zin, omdat ze een claim pas kunnen en willen behandelen als alles op schrift en ondertekend binnen is gekomen, inclusief alle bewijzen, aangifte, nota's, omschrijvingen en andere benodigdheden. Dit kan dus na je reis geregeld worden.
   Wat te doen als je bagage niet met het vliegtuig is meegekomen of te laat arriveert?

   Wat te doen als je bagage niet met het vliegtuig is meegekomen of te laat arriveert?

   • Op vrijwel elke luchthaven is er een aparte balie, meestal voordat je door de douane gaat, waar je de procedure voor de kwijtgeraakte bagage kan afhandelen. Het hangt van je voorkeur af of je vervangende artikelen gaat aanschaffen of dat je blijft wachten of je bagage niet alsnog zal arriveren. 
   • In principe is je luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk en zal die ook voor vergoeding van artikelen opdraaien.
   • In tweede instantie kun je aankloppen bij je reisverzekering als je bagage verzekerd is. Zorg er wel voor dat je kunt aantonen met de luchtvaartmaatschappij gesproken te hebben.
   Wat te doen als je tickets kwijtraken of onbruikbaar worden? 


   Wat te doen als je tickets kwijtraken of onbruikbaar worden? 


   Sinds 2008 zijn vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen al afgestapt van het papieren ticket. Omdat alle reisgegevens elektronisch worden opgeslagen in het reserveringssysteem zijn veel problemen die te maken hebben met verlies of diefstal op dit vlak opgelost.

   • Op vertoon van je paspoort kan je reservering altijd worden opgeroepen, ook zonder de papieren uitdraai van je e-ticket.
   • Bij verlies van bus- of treintickets zal het afhangen van hoe modern het boekingssysteem van de betreffende busmaatschappij is, of ze je vervoersbewijs kunnen vervangen of dat er niks anders op zit dan een nieuwe te kopen.
   • Mocht je ticket toch gestolen zijn, dan kan je aangifte doen bij de plaatselijke politie. Er wordt dan voor een bepaald bedrag een nieuw ticket uitgeschreven. Dit bedrag kan je vaak weer declareren bij je reisverzekering.

   Tips

   • Scan je papieren documenten in en bewaar ze op een veilige plek(ken). In een van de vele online reiskluis tools, maar ook in je eigen online cloud opslagmogelijkheden, kan je kopieën van je documenten digitaal bewaren.
   • Laat bij vrienden/familie kopieën achter die je in geval van nood bij ze kunt opvragen via e-mail.
   Mag mijn zakmes mee in de handbagage van het vliegtuig?

   Mag mijn zakmes mee in de handbagage van het vliegtuig?

   • De regels rondom het meenemen van messen in vliegtuigen lijken heel duidelijk. Messen met een lemmet langer dan 6 cm zijn verboden, en daaruit kan je opmaken dat kortere messen (kleine zakmesjes met een lemmet kleiner van 6 centimeter) wel toegestaan zijn. Het douanepersoneel behoudt zich altijd het recht voor om alsnog “om veiligheidsredenen” artikelen te kunnen weigeren.
   • Het komt geregeld voor dat messen en scharen met een korter blad worden ingenomen, dus neem voor de zekerheid je zakmes, schaar of paraplu niet mee in je handbagage!
   Wat kun je doen bij faillissement van de vliegtuigmaatschappij waar je je ticket hebt geboekt?

   Wat kun je doen bij faillissement van de vliegtuigmaatschappij waar je je ticket hebt geboekt?

   • Er zijn verschillende scenario's mogelijk wanneer een vliegtuigmaatschappij failliet gaat. In sommige gevallen wordt de vliegtuigmaatschappij overgenomen door een andere maatschappij en gaat je vlucht alsnog door. Ook kan het zijn dat de betreffende maatschappij zelf een compensatie biedt.
   • Als er sprake is van faillissement en de maatschappij biedt zelf geen compensatie zijn er een aantal gevallen waarin je alsnog geld kunt terugkrijgen. Als je een vliegticketgarantie hebt afgesloten bij het boeken van de ticket kun je contact opnemen met de aanbieder van het ticket en vervolgens een claim indienen.
   • Als je je ticket met een creditcard betaalt hebt biedt de creditcardmaatschappij soms uitkomst.
   • Als je ticket onderdeel is van een pakketreis zal de touroperator een alternatief moeten regelen.
   Problemen oplossen in het buitenland: van voertuig tot vervoer

   Problemen oplossen in het buitenland: van voertuig tot vervoer

   Wat te doen bij schade veroorzaakt aan de auto of motor zelf

   Wat te doen bij schade veroorzaakt aan de auto of motor zelf

   • Deze schade kan alleen worden verzekerd door de verzekering die bij het motorrijtuig hoort, deze moet je apart afsluiten. Het valt dus niet onder een particuliere aansprakelijkheid verzekering of reisverzekering.
   • Als je een motorrijtuig huurt of leent vraag dan altijd heel goed na wat het eigen risico is voor schade die je veroorzaakt. Soms denk je goedkoop een auto te huren, maar dan kan het zijn dat je de eerste 1.000 of 2.000 euro aan schade zelf moet betalen.

   Een auto lenen

   • Ook als je een auto leent, vraag dan na in hoeverre de auto is verzekerd voor schade veroorzaakt aan derden en voor schade aan de auto zelf.
   • Maak ook vooraf afspraken over de financiële afhandeling bij schade aan de auto zelf.
   • Soms is er wel een verzekering voor, maar blijkt dat na schade de premie fors stijgt.
   • Hierover kan ook ongewenste onenigheid ontstaan. Lenen, niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland, brengt dus vaak risico’s met zich mee.

   Kan ik dit verzekeren?

   • De motorrijtuigen kunnen alleen in het land zelf worden verzekerd, door de eigenaar of huurder.
   • Is schade aan een motorrijtuig niet gedekt, of met een heel hoog eigen risico, leen of huur het motorrijtuig dan bij voorkeur niet.
   • Lees meer bij het verzekeren van auto en motor rijden in het buitenland.
   Wat te doen als je schade veroorzaakt aan een andere auto, een persoon of jezelf tijdens het autorijden in het buitenland?

   Wat te doen als je schade veroorzaakt aan een andere auto, een persoon of jezelf tijdens het autorijden in het buitenland?

   Wat te doen bij schade veroorzaakt aan derden tijdens het autorijden in het buitenland

   • Deze schade kan alleen met een (meestal verplichte) aansprakelijkheidsverzekering worden gedekt. Deze verzekering moet je in het land zelf afsluiten.
   • Een normale particuliere aansprakelijkheidsverzekering, ook degene die in het pakket van je reisverzekering zit, dekt nooit een dergelijke schade.

   Wat te doen bij medische 'schade' aan jezelf na een ongeval

   • Zelf ben je voor medische kosten meestal verzekerd onder je reis- en/of ziektekostenverzekering.
   • Dit geldt voor “normaal” auto rijden, niet voor bijvoorbeeld “wedstrijden racen”. Zie de voorwaarden van je verzekering.
   • Zie ook de pagina's over wat te doen bij een ernstig ongeval in het buitenland .
   Hoe verzeker je jezelf voor aansprakelijkheid in het verkeer?

   Hoe verzeker je jezelf voor aansprakelijkheid in het verkeer?

   • Wanneer je deelneemt aan het verkeer, brengt dat bepaalde risico’s met zich mee: je kunt te maken krijgen met pech of een ongeval. Bovendien nemen ze het niet in ieder land even nauw met de verkeersveiligheid.
   • Mocht je iemand anders schade berokkenen, dan kun je aansprakelijk worden gesteld. 
   • Zeker in landen als Australië en de VS kunnen de kosten behoorlijk oplopen wanneer je aansprakelijk wordt gesteld.
   • De meeste aansprakelijkheidsverzekeringen bieden geen dekking tijdens deelname aan het verkeer. 
   • Het is dus belangrijk om ter plekke een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten in het land waar je gaat rijden. Vaak kun je een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten bij de verhuurder van het voertuig
   • Kijk ook goed wat jouw eigen risico is: wanneer je verantwoordelijk wordt gehouden voor een schade, krijg je vaak het eigen risico in rekening gebracht. Dit valt niet binnen de dekking van een eventuele reisverzekering.
   Hoe voorkomen oordoppen pijn tijdens het vliegen?

   Hoe voorkomen oordoppen pijn tijdens het vliegen?

   • Sommige mensen krijgen in vliegtuigen oorpijn tijdens het opstijgen en landen als gevolg van wisselende luchtdruk.
   • Voorgevormde oordoppen die speciaal gemaakt zijn voor het verhinderen van deze oorpijn werken met druk regulerende filters.
   • De oordop dekt je gehoorgang af en zorgt via het ingebouwde filter voor een vertraging van luchtdrukwisselingen tijdens het opstijgen en landen.

    

     

    

    

   JoHo: crossroad uit bundel
   JoHo: footprint achterlaten
    
   (service voor JoHo donateurs & abonnees)
    
    
   JoHo: pagina topic
   Problemen in het buitenland oplossen: Hoe kan je in het buitenland en op reis problemen oplossen met bagage, betaalmiddelen, documenten, geld, paspoort, vervoer, verzekeringen of visa

    

    

   Meer over JoHo en je verzekeringen

   Informatie en faq zoeken
   JoHo checken

   Waarom zou je je verzekeren?

   • De kans op ongelukken en ziekte is in het buitenland groter dan thuis, vooral als je ook gaat werken
   • Medische zorg in het buitenland is duur, zeker als je in een privékliniek belandt

   • Als je met spoed terug naar Nederland moet omdat er iets met jou of je directe familie gebeurt, kunnen de kosten flink oplopen

   • Je kunt te maken krijgen met beschadiging, verlies of diefstal van je bagage

   • Het kan lastig zijn in noodsituaties zelf te achterhalen welke stappen je moet nemen. Met een goede verzekering kun je 24/7 rekenen op hulp van een (Nederlandse) alarmcentrale

   Waarom zou je je verzekeren via JoHo?

   • Specialisatie: op het gebied van emigratie, werk, stage, studie en reizen in het buitenland

   • Specifiek: bij het samenstellen van het verzekeringsaanbod is het uitgangspunt dat men moet kunnen kiezen uit het beste, meest voordelige en het meest gespecialiseerde aanbod

   • Service: aanbod van meerdere verzekeraars - uitgebreide ervaring met en ondersteuning bij problemen met verzekeraars - advies op maat - snelle en persoonlijke afhandeling

   • Safe: JoHo is erkend tussenpersoon op het gebied van verzekeringen

   • Sociaal: door je verzekering bij JoHo af te sluiten, verzeker je ook een ander van een beter leven

   Verzekeren via JoHo  

   Waarom zou je je aansluiten bij JoHo?

   • Voor voordelen bij de premies van verzekeringen en het gebruik van JoHo abonnementen.
   • Voor het steunen van de missie en de doelstellingen: JoHo abonnees en donateurs die hun verzekering via JoHo laten lopen steunen niet alleen zichzelf maar ook de JoHo missie om mensen en organisaties in staat te stellen beter samen te werken en bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.

   Aansluiten bij JoHo 

   Contact opnemen
    
   CONTACT
    
   Contactformulier voor verzekeringen
    
   Telefoon & Afspraken
   di t/m do tussen 11.00 - 17.00
   +31 (0)88-3214567
   Skype: op joho.foundation
    
   JoHo vestigingen in NL