Werken in het buitenland

Tips, tools en vacatures voor

betaald werk in het buitenland, working holidays, zomerwerk

en werk op afstand vanuit het buitenland als digital nomad

JoHo: crossroad via bundel
JoHo: aanmelding checken

My JoHo level (membership)

[current-user:field-abonnementsvorm].

Tools voor wie bij JoHo aangesloten of verzekerd is

 

Werken in het buitenland

Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over oriënteren en voorbereiden

Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over oriënteren en voorbereiden

Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland?

Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen als je wilt gaan werken in het buitenland?

  • Bedenk goed wat je motivatie is om naar het buitenland te gaan. Je eigen motivatie heeft invloed op je zoektocht, de keuzes die je maakt en de uiteindelijke baan die je vindt. Het is voor jezelf en de mensen in je omgeving fijn om een open houding te hebben en klaar te staan voor de lokale bevolking. Ook als je gaat om de wereld te verbeteren, moet je goed bedenken dat je niet alle problemen op korte termijn kan oplossen.
  • Daarnaast is een goede voorbereiding essentieel wanneer je in het buitenland gaat werken.

  Wat zijn de 7 vragen die je kunt stellen voordat je gaat werken in het buitenland?

  • Onderstaande vragen helpen je om je wensen en eisen of mogelijkheden op een rijtje te zetten. Zo kun je ervoor zorgen dat het werk goed aansluit bij jouw wensen of dat jouw verwachtingen aansluiten bij de mogelijkheden.
  • Tip: Schrijf de antwoorden op, zodat je ze kunt blijven gebruiken als kompas tijdens je zoektocht, maar ook kunt bijstellen naar mate je plannen concreter worden. Je kunt deze vragen kopiëren en in een eigen document de antwoorden aanvullen, zodat je ze later ook kunt aanvullen. Op deze pagina kun je ook comments achter laten voor jezelf, zodat je ze zelf via je account kunt terugvinden.

  1. Wat zijn je vaardigheden en welke vaardigheden wil je nog opdoen?

  • Denk hierbij bijvoorbeeld aan geleerde vaardigheden die je tijdens je opleiding, werkervaring, vrijwilligerswerk en in je interesses hebt opgedaan. Maar denk ook na over wat je wilt leren tijdens je werkervaring Zijn er specifieke skills die je graag wilt ontwikkelen?

  2. Wat voor soort werk past bij je?

  • Denk hierbij bijvoorbeeld aan verschillen tussen praktisch en uitvoerend of juist meer analytisch en beleidmatig. Ook kun je denken aan werk waarbij extern klantcontact centraal staat, of juist waar je meer voor de interne organisatie werkt. Daarnaast kun je denken aan voorkeuren op het gebied van zelfstandig werken, in een team werken of juist leidinggeven.

  3. Bij wat voor soort organisatie wil je werken?

  • Wil je werken bij een commercieel bedrijf, een non-profit organisatie of een overheidsinstelling? Welke sector(en) spreekt je het meeste aan? Er zitten vaak grote verschillen in werksfeer, prioriteiten en beleid. Vraag gerust eens rond bij vrienden, studiegenoten en familie over hun werkervaring om een beeld te krijgen van soorten organisaties en de verschillen per sector.

  4. Wil je in een lokale organisatie werken of liever voor een internationaal bedrijf?

  • Langdurig op één plek wonen en werken is iets anders dan reizen van de ene plek naar de andere om je business te doen. Je kunt je afvragen of jij iemand bent die makkelijk met hele diverse culturen kan omgaan of dat je je liever aanpast aan één cultuur en omgeving en je daarin verdiept.

  5. Hoe staat het met je gezondheid en met je emotionele behoeften?

  • De een houdt van de warmte van de tropen, de ander zoekt liever de Scandinavische winters op. Past de locatie die je op het oog hebt, bij jou gewenste temperatuur? Hoe zit het met je sociale contacten? Ga je samen met iemand naar je nieuwe stek of ga je alleen op pad? Wat is voor jou van belangrijk om je happy te voelen en kun je dat ook (gaan) vinden op de locatie die je op het oog hebt? Zijn er voldoende uitdaging binnen, maar ook buiten het werk, en met de mensen en mogelijkheden om je heen?

  6. Welke omstandigheden passen het best bij je?

  • Ben je op zoek naar een werkplek in een metropool als New York, New Delhi of Mexico Stad? Of ben je juist op zoek naar een werkplek midden in de natuur (zoals bijvoorbeeld bij een ecolodge). Iets er tussenin kan natuurlijk ook bijvoorbeeld in een provinciestad. Die zijn op veel plekken in de wereld vaak qua inwoners net zo groot als Den Haag of Rotterdam, en bieden veel voorzieningen, zonder direct een miljoenenstad te zijn. Wat voor accomodatie zoek je en heb je nog iets nodig qua vervoer (een lokale auto / toegang tot het OV)

  7-  Kan je tegen een culture shock of blijf je liever in je comfort zone?

  • Ben je op zoek naar een hele andere omgeving (zoals een sloppenwijk in Manila of wonen tussen de beren is Alaska)? Of zoek je liever een plek waar je een appartement kan huren met stromend water, elektriciteit en toegang tot het openbare vervoer?

  Wat zijn de 4 vragen om jezelf te stellen bij het selecteren van een werkomgeving?

  1. Waar wil je heen?

  • Heb je al een specifiek land in gedachten of weet je op zijn minst al of je in een westers of niet-westers gebied wilt werken? Hoe ver weg wil je gaan, enigszins dicht bij huis of het liefst ergens aan de andere kant van de aardbol?

  2. Ben je bereid een nieuwe taal te leren?

  • Wanneer je gaat wonen in een land waar Engels niet de voertaal is (niet alleen in native speaking countries is dat zo, maar in landen als India en de Filipijnen spreekt men vanwege de vele lokale talen ook veel Engels). Wanneer je naar een land vertrekt waar bijvoorbeeld Spaans of Frans de voertaal is, dan is het goed om je af te vragen of je bereid bent dit te leren op een zodanige wijze dat je ook kans maakt op de lokale arbeidsmarkt, een eigen onderneming kunt runnen of een breed sociaal leven op kunt bouwen.

  3. Wil je begeleid en bemiddeld worden bij het vinden van een baan of wil je het allemaal zelf uitzoeken?

  • Je kunt natuurlijk zelf allerlei vacaturebanken afstruinen en reageren op diverse vacatures die je aanspreken of lokale organisaties benaderen waar je graag zou willen werken. Wanneer je op zoekt naar een baan in een bepaald land of een bepaalde sector en voor een afgebakende tijd, dan kan het ook heel waardevol zijn om een bemiddelingsbureau in de hand te nemen. Zij hebben vaak een uitgebreid netwerk binnen een specifieke regio of een bepaalde sector, en kunnen je ondersteunen bij het sollicitatietraject en soms ook met verdere administratieve zaken. Ben je op een korte termijn op zoek, dan kan het zeker lonen om via een bemiddelingsorganisatie te zoeken. Heb je wat langer te tijd of kun je zelf ook lokaal langs gaan of heb je lokale contacten, dan kun je soms via via juist ook wat gerichter en vrijer zoeken.

  4. In hoeverre ben je beschikbaar en hoe lang ben je bereid te blijven?

  • Wat is je plan qua tijd? Ben je op korte termijn beschikbaar of pas over een jaar? Of wil je juist over een jaar weer terug zijn om een studie te vervolgen? Of heb je je huis voor een beperkte periode verhuurd? Ben je van plan voor enkele jaren te gaan of is je intentie om er niet meer weg te hoeven gaan? Heb je voldoende geld om de reis en de eerste periode van je verblijf te betalen?

  Wat zijn de vragen die je kunt stellen als je een werkgever op het oog hebt?

  • Wanneer je alles voor jezelf op een rijtje hebt en je hebt een organisatie gevonden, is het handig hier meer informatie over te zoeken.

  1. Wat voor ervaringen hebben andere werkzoekers in het buitenland bij deze organisatie of in dit land gehad?

  2. Hoe staat de organisatie / het bedrijf bekend?

  • Staan er bijvoorbeeld goede of slechte verhalen op internet? Voor jezelf en vaak ook voor de achterblijvers is het een hele geruststelling te weten dat je in goede handen bent.

  Wat zijn de vragen die je kunt stellen als je aan het werk bent in het buitenland?

  Wanneer je weet voor welk bedrijf je gaat werken, is het van belang afspraken te maken met je werkgever, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

  1. Spreek van te voren duidelijk af hoe en wanneer je wordt betaald, hoeveel dagen je gaat werken, welke dagen je gaat werken, wat je taken zijn en waar je verblijft.

  2. Check ook of je hulp krijgt bij het aanvragen van een werkvergunning. Natuurlijk moet je ook flexibel zijn en kan er ter plaatse nog het één en ander worden aangepast, maar op deze manier heb je in elk geval iets om op terug te vallen.

  Hoe ziet de voorbereiding van werken en werk zoeken in het buitenland er in het kort uit?

  Hoe ziet de voorbereiding van werken en werk zoeken in het buitenland er in het kort uit?

   

  Waar kan je allemaal werken in het buitenland?

  Waar is rekening mee te houden met betrekking tot de periode en de vertrektijd?

   Banen

   • Je tijdsplanning voor het regelen van een (betaalde) baan of baan met vergoeding in het buitenland hangt uiteraard erg af van wat voor soort baan je zoekt.
   • Ga je voor langere tijd naar het buitenland, plan dan zeker een aantal maanden in voor het regelwerk, de verkoop of onderhuur van je woning, het regelen van visa en werkvergunningsformaliteiten, etc.

   Werkvakanties

   • Ben je een zonaanbidder of heb je liever winterse temperaturen? Ga je seizoenswerk doen of een werkvakantie van een paar maanden? Houd bij je reisplanning rekening met het klimaat voor een optimale periode.
   • Afhankelijk van het werk dat je gaat doen, moet je bekijken in welke periode je kunt vertrekken.
   • De kortste werkvakanties duren minimaal vier tot acht weken en die kun je dan vaak nog een aantal weken of maanden verlengen.

   JoHo tools

   Hoe werkt het solliciteren bij een baan in het buitenland?

   • Als je naar het buitenland gaat en gaat solliciteren, merk je al snel dat ze in andere landen ook andere gewoontes hebben wat betreft solliciteren.
   • Omdat je graag de baan wilt krijgen die je op het oog hebt, is het handig om vooraf te weten wat je allemaal kunt verwachten als je in het buitenland gaat solliciteren.
   • Wat verschilt er nou eigenlijk vergeleken met de sollicitatieprocedure met Nederland en zal je sollicitatie in het Engels plaatsvinden, of toch in de lokale taal? Dit zijn voorbeelden van vragen die je toch graag beantwoord wilt hebben voordat je begint met solliciteren
   • JoHo tools:

   Welk visum en andere documenten regelen?

   Cursussen en diploma's

   • Voor sommige functies worden cursussen aangeraden of zijn ze zelfs verplicht.
   • Zoals bijvoorbeeld: een cursus reisbegeleider, een diploma als gediplomeerd duikinstructeur, de cursus voor gediplomeerd leraar 'Teaching English as a Foreign Language', een professionele 'raft guide training' of  bijvoorbeeld zakelijke taalcursussen Spaans/Engels,

   Visum

   • In veel landen moet je een speciaal visum hebben om werk te mogen verrichten. Vaak heb je een verklaring van je werkgever nodig om een zogenoemd werkvisum aan te kunnen vragen. De regelingen verschillen per land.

   Werkvergunning

   • Binnen de Europese Economische Ruimte (EER) heb je meestal geen werkvergunning nodig. Daarbuiten vaak wel

   JoHo tools

   Hoe zorg je voor voldoende geld en lokale betaalmogelijkheden?

   • Geldzaken zijn niet altijd even leuk om bij stil te staan, maar wel belangrijk om goed voor elkaar te hebben.
   • Op populaire locaties zal je weinig problemen ondervinden met het verkrijgen van de juiste betalingsmiddelen.
   • Zit je in wat meer afgelegen gebieden dan is het meenemen van de juiste hoeveelheden geld en meerdere betaalmogelijkheden heel belangrijk.
   • JoHo tools:

   Hoe kies je het vervoer en transport naar je bestemming?

   Banen

   • Bij de meeste banen regel je je eigen vervoer naar je bestemming zelf.
   • Bij de beter betaalde banen komt het wel voor dat je vervoerskosten betaald kan krijgen, zodra je een bepaalde periode aan het werk bent geweest.

   Werkvakanties

   • Ook bij vrijwel alle werkvakanties regel je je eigen vervoer naar je bestemming.
   • Bij afgelegen projecten word je soms wel van het dichtstbijzijnde vliegveld of busstation afgehaald.
   • In het algemeen geldt dat als je kiest voor een bemiddelingsprogramma waarbij de kosten wat hoger liggen, dat dan ook het ophalen en wegbrengen veel beter geregeld is (soms zit er zelfs een binnenlandse vlucht inbegrepen).
   • Probeer er altijd vanuit te gaan dat je jezelf moet kunnen redden, ook als je met een groep gaat of gebruik maakt van de ophaalservice van het vliegveld. Er kan uiteraard altijd iets misgaan. Neem altijd de adressen en telefoonnummers mee van de plek waar je verblijft of de organisatie mee.

   Welke maatregelen kan je nemen om gezond te blijven?

   • Doe een medische check en denk eraan dat het advies anders kan zijn wanneer je meldt dat je een specifiek beroep gaat uitoefenen (denk bijvoorbeeld aan medisch werk) of op een specifieke locatie aan de slag gaat. Vraag dus altijd een medisch adviesgesprek aan en wees zo duidelijk mogelijk in wat je gaat doen of van plan bent te gaan doen
   • JoHo tools:

   Hoe kun je problemen voorkomen en zorgen dat je veilig blijft?

   Hoe kan je een verzekering kiezen die ook werk in het buitenland dekt?

   • Net als thuis, kun je in het buitenland natuurlijk in de problemen raken en hulp nodig hebben. Het is dan prettig om zeker te weten dat je goed verzekerd bent.
   • Zodra je vrijwillig of betaald gaat werken in het buitenland zullen je lopende (reis- en ziektekosten)verzekeringen vaak niet meer geldig zijn. Werk of vrijwilligerswerk wordt veelal uitgesloten en uitkeringen zijn beperkt. Soms werkt een verzekeraar met pittige toeslagen afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen. Denk bijvoorbeeld aan werk gericht op wildlife, in de bouw, rondom Hiv/Aids of op afgelegen locaties. Maar bijvoorbeeld ook in weeshuizen, op scholen of bij natuurbeschermingsactiviteiten kunnen zich situaties voordoen die een hoger risico met zich meebrengen dan wanneer je bijvoorbeeld alleen aan het reizen bent.
   • Sommige werkgevers bieden je wellicht een verzekering (op basis van lokale voorwaarden) voor tijdens je werkzaamheden, maar denk ook aan een passende verzekering voor en na je werk, in je vrije tijd, als je tussentijds gaat reizen etc. Daarnaast bestaat de kans dat je terug naar Nederland moet (persoonlijke omstandigheden, situaties aan het thuisfront) waarvan de kosten vaak niet in een lokale verzekering worden gedekt.
   • Let dus goed op dat je een verzekering afsluit die wel blijft dekken tijdens je werkzaamheden en tijdens lang verblijf in het buitenland en die aansprakelijkheid tijdens je werk dekt. Check ook of je avontuurlijke sporten wilt meeverzekeren en je of tijdens een negatief reisadvies van gedekt wilt blijven.
   • JoHo tools:

   Welke vaardigheden en competenties kan je versterken of ontdekken bij werk in het buitenland?

   Hoe check je of je geschikt bent voor werk in het buitenland, over welke competenties moet je beschikken en wat kan je ervan leren?

   Hoe check je of je geschikt bent voor werk in het buitenland, over welke competenties moet je beschikken en wat kan je ervan leren?

   Welke competenties komen van pas bij werken in het buitenland?

   • Elk land en elke functie is anders, maar een aantal competenties kan helpen bij een groot aantal functies in het buitenland, zowel bij vrijwilligerswerk, stages als bij betaald werk.
   • Vraag jezelf van tevoren af of je over onderstaande competenties beschikt en aan welke competenties je wilt werken.

   Aanpassingsvermogen & sociale vaardigheden

   • Realiseer je dat er wel degelijk grote verschillen zullen zijn tussen werk of stages in Nederland en het werk of stages in je nieuwe bestemming in het buitenland. Je zal hoogstwaarschijnlijk worden geconfronteerd met situaties die nieuw voor je zijn. Dit zal zeker het geval zijn indien je kiest voor een baan of stageplek in een ontwikkelingsland.
   • Als je in staat bent om gemakkelijk te schakelen, helpt dit bij de aanpassing aan een andere cultuur. Ook scheelt het als je geen tot weinig problemen hebt om je te conformeren aan de regels en de omgangsvormen die gelden binnen een andere cultuur. Het vermogen om je te kunnen aanpassen aan een buitenlandse cultuur is essentieel. Dit is vaak geen simpel proces en brengt een aanpassing aan de lokale omstandigheden met zich mee, zoals de manier waarop het werk wordt uitgevoerd en de beschikbaarheid van middelen en faciliteiten.
   • Op het eerste gezicht kunnen de nieuwe omstandigheden behoorlijk overweldigend zijn. Een gevoel van machteloos en frustratie zal snel plaats moeten maken voor een oplossingsgerichte aanpak. Wat is er wel voor handen? Hoe kun je het beste omgaan met deze situatie? Probeer je ondanks alle uitdagingen toch te richten op het bieden van een zo’n goed mogelijke werkkwaliteit. Uiteindelijk zijn dit wel de ervaringen die ervoor zorgen dat je kwaliteiten als leiderschap en een scherpe blik ontwikkelt.
   • Dat het enige aanpassing vergt om je in te stellen op de lokale omstandigheden is vanzelfsprekend.
   • Om je makkelijker te kunnen aanpassen, is het belangrijk om met een open houding je nieuwe werkplek en collega’s te benaderen.
   • Terug in Nederland, of bij een vervolgbaan in het buitenland, zul je een beroep kunnen doen op je doorzettingsvermogen en de nieuwe opgedane skills.

   Samenwerken binnen een multi-disciplinair team

   • Werken in een ontwikkelingsland betekent vaak werken in samenwerking met de lokale werknemers en bevolking. Dit betekent in veel gevallen ook meteen dat je te doen hebt met een reeks van mensen en organisaties, inclusief vrijwilligersorganisaties en de lokale regering.
   • Het werken aan projecten kan een zeer veeleisende ervaring zijn, en naast formele kwalificaties vereist dit dan ook dat je beschikt over een reeks vaardigheden.
   • Je kunt mogelijk betrokken worden bij het organiseren en het geven van trainingen aan de bevolking.
   • Het vermogen om makkelijk te kunnen omgaan met mensen, en om te kunnen werken onder moeilijke omstandigheden, is in veel vakgebieden van vitaal belang.
   • Of er voldoende personeel, materialen en financiële middelen beschikbaar zijn, verschilt per vakgebied.

   Meerdere talen spreken

   • In veel landen is Engels de voertaal binnen internationale organisaties, dit geldt zeker als Engels een officiële taal is binnen het land.
   • Vaardig zijn in meerdere talen naast het Engels is vaak niet vereist maar wel gewenst, vooral in landen waar Engels niet de eerste taal is. Frans, Portugees en Spaans zijn allemaal zeer nuttig om te kennen zodat je met zowel collega's als cliënten kunt communiceren.
   • In verschillende delen van Latijns-Amerika en Afrika wordt enige kennis van Frans, Portugees of Spaans vaak gevraagd. Streef ernaar dat je de taal in ieder geval beheerst op een intermediate niveau als je besluit dat je wilt gaan werken in een land waarbij Frans, Portugees of Spaans de officiële taal is.
   • Als het mogelijk is om vóôr de start van je nieuwe werk of stage contact te leggen met collega's die al een tijd werken voor de organisatie die je op het oog hebt, doe dit dan zeker. Deze collega’s, die ervaring hebben met het werken in land, kunnen je voorzien van nuttig advies over wat je kunt verwachten op je nieuwe werkplek. Als je je baan hebt gevonden met behulp van een uitzendbureau, dan zal deze je mogelijk in contact kunnen brengen met mensen die in een soortgelijke functie hebben gewerkt en binnen een soortgelijke instantie.
   • Een andere goede optie om vooraf een idee te krijgen van de gewenste of vereiste taalbeheersing, is om je vóór vertrek aan te sluiten bij een zogenaamde ‘expat club’. De mensen van zo’n club wonen en werken vaak al langer in het land en kunnen je vaak relevante informatie aanreiken betreft het plannen van je werk in het buitenland. Daarnaast kunnen ze helpen om informatie te verschaffen over de culturele gebruiken, nuttig bij het vermijden van culturele blunders voor wanneer je daadwerkelijk aan het werk gaat.
   • Een mogelijkheid om je taalbeheersing te verbeteren is een taalcursus of taalreis 

   Hoe kun je competenties ontwikkelen?

   Wat kun je doen om jezelf voor te bereiden op taalproblemen en het cultuurverschil als je gaat werken in het buitenland?

   Wat kun je doen om jezelf voor te bereiden op taalproblemen en het cultuurverschil als je gaat werken in het buitenland?

   Vooraf

   • Om je tijd in het buitenland goed te laten verlopen, is het belangrijk goed te communiceren met de organisatie. Maak, als je nog in Nederland bent, duidelijke afspraken over je werkzaamheden, uren, slaapplek en zaken die je zelf moet regelen en/of betalen. Op die manier weet je wat je kunt verwachten en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. In een ander land gaat het ook op de werkvloer vaak anders. Zo heb je niet bij alle projecten vrij op zaterdag, ook al is dat in Nederland heel normaal. Overleg ook hoe het zit met andere zaken als werktijden en de siësta.
   • Lees meer over communicatie en werken in het buitenland nadat je inlogt.

   De taal leren

   • Wil je optimaal voorbereid aan je baan in het buitenland beginnen, denk dan eens aan het volgen van een taalcursus van enkele weken voor je eerste werkdag. Op deze manier kun je je kennis nog eens opfrissen of de basiskennis krijgen. Dit kan in Nederland vóór vertrek of juist ter plaatse om alvast te wennen aan de lokale omstandigheden.
   • Voor een aantal werkzaamheden (fruit plukken, toeristische banen op campings en in hotels e.d.) is het niet noodzakelijk dat je de taal perfect beheerst, maar grosso modo geldt: naarmate de baan meer inhoud heeft of meer betaalt, je de lokale taal uitstekend zal moeten beheersen.
   • Uiteraard is het ook erg handig om de lokale taal te kunnen spreken en verstaan. Er zijn diverse mogelijkheden voor cursussen in lokale talen. Bij banen buiten Zuid- of Midden-Amerika zal de voertaal Engels zijn of Frans in de Franstalige gebieden. In Zuid- of Midden-Amerika zal overal Spaans en/of een lokale taal worden gesproken. Spreek je al Spaans dan kan die tijd worden verkort of is een cursus niet nodig. Bedenk bij jezelf hoe goed (en recent) je huidige kennis van de lokale taal is. Als je inhoudelijk gaat werken, worden er andere eisen gesteld aan je kennis dan wanneer je aan het reizen bent.
   • Als je Engelse les wilt gaan geven in het buitenland is een TEFL cursus (Teaching English as a Foreign Language) bijvoorbeeld een aanrader.
   • Lees meer over taalcursussen en taalorganisaties als je inlogt.

   Op de werkvloer

   • Wanneer je eenmaal aan de slag bent gegaan, kan er ook altijd nog iets misgaan. Ook dan is het belangrijk goed te communiceren. De meeste mensen krijgen na aankomst een cultuurschok. Dat is slechts een manier om te zeggen dat de dingen niet precies gaan zoals je thuis gewend bent. Het moeten wennen direct na aankomst in het buitenland is algemeen geaccepteerd.
   • Neem de tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen maar ook met open vizier te starten in een project, zonder te snelle conclusies te trekken over wat anders, beter of efficiënter kan.
   • Lees meer over de werkvloer als je inlogt.
   Wat zijn de beste bestemmingen voor betaald werk in het buitenland?

   Wat zijn de beste bestemmingen voor betaald werk in het buitenland?

   Wat zijn de beste bestemmingen voor betaald werk in het buitenland?

   • Engelstalige landen, zoals Canada, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, blijven verreweg het meest populair als emigratiebestemming, als het gaat om het zoeken en vinden van werk.
   • Veel landen geven makkelijker werkvergunningen af wanneer je beschikt over werkvaardigheden en kennis die ter plaatse niet of weinig voorhanden zijn. Denk bijvoorbeeld aan verplegend personeel dat Nederlands spreekt, ter verzorging van de Nederlandse communities in het buitenland. Of specifieke technische of agrarische kennis. De Nederlandse meertaligheid doet het wereldwijd meestal goed in callcenters of bij human resources functies.
   • Landen waarbij een aanzienlijk percentage werkgevers dat aangeeft moeite te hebben met het invullen van vacatures: Canada, Zwitserland, Zweden, Japan, Taiwan, Hong Kong, Peru, India, Australië, Nieuw-Zeeland, China, Singapore, Brazilië, Turkije, Bulgarije, Roemenië, Mexico.
   • Landen als Spanje, Griekenland, Italië en Frankrijk kennen vooral veel vraag binnen toerismegerelateerde functies, zoals op campings en in hotels.

   Wat zijn de populairste landen voor betaald werk in het buitenland?

   • Verenigde Staten
   • Canada
   • Australië
   • Verenigd Koninkrijk
   • Frankrijk
   • Duitsland
   • India
   • Italië
   • Spanje
   • Zwitserland

   Waar is vraag naar werk in het buitenland?

   • Wereldwijd is de vraag groot naar: technici, salesmedewerkers, ambachtslieden, ingenieurs, arbeiders, managers, boekhoudkundige en financiële medewerkers, ict-medewerkers, productieoperators en verplegend personeel
   • In de Australië heeft men bijvoorbeeld een tekort aan: verplegers, docenten, programmeurs, chauffeurs, electriciens, psychologen, metaalbewerkers, koks en fysiotherapeuten.

   Waar kan je meer lezen over bestemmingen voor betaald werk in het buitenland?

   Wat is de periode die je in het buitenland moet zijn om betaald werk te kunnen doen?

   Wat is de periode die je in het buitenland moet zijn om betaald werk te kunnen doen?

   Hoelang moet je in het buitenland zijn om betaald werk te kunnen doen?

   • Wanneer je op zoek bent naar een tijdelijke baan in het buitenland voor bijvoorbeeld de ervaring, om er even tussenuit te zijn of om je kost&inwoning te verdienen tijdens je (wereld-)reis, maak je de meeste kans bij seizoensgebonden werk (=agrarisch en toeristisch werk).
   • Houdt er, ook wanneer je een tijdelijke baan zoekt, wel rekening mee dat er in de meeste gevallen een minimale beschikbaarheid van een aantal maanden wordt gevraagd.
   • Als je van plan bent te emigreren of langdurig naar het buitenland te vertrekken, is het vinden van een baan met een salaris vaak één van de uitgangspunten. In de praktijk blijkt het echter bijzonder lastig om een betaalde baan in het buitenland te vinden en belanden de echte doorzetters vaak eerst in simpele banen met kost&inwoning of ze gaan vrijwilligerswerk doen om zo een begin te maken de lokale arbeidsmarkt te betreden.
   • Is het de eerste keer dat je in het buitenland wilt werken, begin dan eerst eens met een tijdelijke baan (zomer- of winterseizoen) om te kijken hoe je het ervaart.
   Wat zijn aandachtspunten om een goede start te maken in je werkomgeving bij lang verblijf in het buitenland?

   Wat zijn aandachtspunten om een goede start te maken in je werkomgeving bij lang verblijf in het buitenland?

   • verdiep je zo snel mogelijk in de lokale (zaken)cultuur: wat is de stijl van werken, hoe werken besluitvormingsprocessen, welke fasen in onderhandelingen zijn er en hoe worden relaties opgebouwd.
    • in veel werkculturen buiten Nederland is men niet gewend aan het forceren van beslissingen, de "zo gaan we het doen en niet anders" cultuur. Beslissingen worden in overleg genomen, rekening houdend met uiteenlopende meningen. Is een beslissing eenmaal volgens dat proces genomen, dan kan je (meer dan in Nederland) rekenen op loyaliteit.
   • passend c.q. netjes gekleed gaan, ongeacht de temperatuur buiten, is altijd verstandig.
   • zakendoen is altijd, maar zeker in het buitenland, people business: relatie, relatie en relatie.
   • visitekaartjes zijn onmisbaar bij zakelijke contacten; hou rekening met de gangbare afmetingen van kaartjes op je bestemming als je wilt dat jouw kaartje wordt bewaard.
   • de vaak 'easy going' manier van met elkaar omgaan betekent niet dat afspraken vervolgens niet gedetailleerd in contracten en formele afspraken worden vastgelegd en nageleefd.
   • wees voorzichtig met informele omgangsvormen met collega's; de losse amicale Nederlandse manier wordt in het buitenland lang niet altijd begrepen of zelfs volledig verkeerd geïnterpreteerd. In Nederland al gevoelige zaken als pesten op het werk of intimidatie liggen buiten Nederland vaak nog vele malen gevoeliger.
   • in veel landen los je eventuele problemen met collega's niet op door er zelf op af te stappen, maar benader je juist je leidinggevende die bepaalt in welke mate er corrigerend moet worden opgetreden.
   • de scheiding die we in Nederland vaak kennen tussen 'werk' en 'privé' is in landen buiten Nederland vaak niet zo strict. Hoe je met collega's omgaat in je vrije tijd kan sneller gevolgen hebben voor arbeidsverhoudingen. Gedragsregels zijn meestal veel explicieter vastgelegd, hetgeen door veel werknemers eerder als "helder" dan als "betuttelend" wordt beschouwd.

   Directe humor, ironie en sarcasme wordt in Duitsland vaak niet begrepen. Het is het buurland van Nederland, totaal anders. Een grap tijdens een vergadering komt vaak helemaal niet aan; ze staren je aan en hebben geen idee wat je bedoelt, denken dat je ze in de maling neemt. Ik heb een hekel aan mensen die zeggen dat Duitsers geen humor hebben want dat is absoluut niet zo, maar er zijn wel degelijk verschillen in type humor, ze zijn minder cynisch dan wij.

   Duitsland emigrant

   Formele uitingen geven aan welke plaats iemand in de samenleving inneemt, en of je een hogere of lagere plaats inneemt dan de ander. Daarvoor zijn visitekaartjes ook een must: aan de functie die daar op staat kan je afleiden hoe je hem of haar moet benaderen. Wie er dieper buigt, of hoe je elkaar moet aanspreken.

   Emigrant Japan

   Toen mijn eerste arbeidscontract in Nieuw-Zeeland onverwacht niet werd verlengd door de economische crisis, ontstond er bij ons allebei paniek. Wat nu? Om toch maar weer zo snel mogelijk inkomen te hebben, heb ik een baan aangenomen die niet bij me paste. Ik had het al snel niet goed naar zijn zin in die nieuwe baan. Ik sprak er niet echt over met mijn vrouw, was bang dat het voor ons allebei te moeilijk zou worden. Vooraf hadden we het ons nog zó voorgenomen: goed blijven praten als er moeilijke momenten zouden komen. Maar als je in zo’n situatie komt, is dat toch lastig.

   Nieuw-Zeeland emigrant

   Op mijn werk merk ik dat mensen in de VS anders met hiërarchie omgaan dan in Nederland. Als de hoofdonderzoeker de kamer binnen komt lopen, staan meerdere mensen direct op om hun stoel aan te bieden. Er heerst veel meer hiërarchie op de werkvloer. Ik leerde er mee omgaan door eerst af te wachten en de kat uit de boom te kijken. Op die manier kreeg ik inzicht in de situatie en weet ik inmiddels wanneer ik me wel en niet hoef aan te passen.

   USA emigrant

   Hoe kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als je gaat werken in het buitenland?

   Hoe kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als je gaat werken in het buitenland?

   • Indien je Nederland verlaat om te reizen, of om zonder inkomen uit werkzaamheden in het buitenland te gaan wonen, dan is er niets geregeld met betrekking tot arbeidsongeschiktheid.
   • Om toch het financiële risico te beperken na een ongeval, kan eventueel een hoge ongevallen verzekering worden afgesloten. Dan volgt een eenmalige uitkering als het gevolg van invalide raken of overlijden. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als een arbeidsongeschiktheidsuitkering, maar geeft wel een buffer voor moeilijke tijden.
   • Een expat- of emigratieverzekering kan wél afgesloten worden met een arbeidsongeschiktheidsdekking.
   • Kijk voor meer informatie hierover op de gespecialiseerde JoHo Insurances website voor Expat- en emigratieverzekeringen

    

   Werk in het buitenland & Advies

   Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over selecteren van een organisatie of bedrijf

   Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over selecteren van een organisatie of bedrijf

   Hoe ga je om met de administratieve regels en de onzekerheden bij het werken in het buitenland en zoeken naar een baan?

   Hoe ga je om met de administratieve regels en de onzekerheden bij het werken in het buitenland en zoeken naar een baan?

   Hoe ga je om met alle regels bij werken en zoeken naar een baan in het buitenland?

   • wie wil gaan werken in het buitenland loopt, net als de buitenlandse werkzoeker in Nederland, niet zelden tegen een veelvoud van regels aan, bijvoorbeeld rondom het wel of niet moeten regelen van een werkvisum, het wel of niet tegen kost- en inwoning mogen werken, etc.
   • soms zijn de (formele) regels glashelder, maar vaker zijn ze vaag of “grijs” en soms spreken ze elkaar ronduit tegen
   • los van de helderheid van regels, lopen veel werkzoekers sowieso aan tegen de vele grensgebieden tussen betaald werk, vrijwilligerswerk, (on)betaalde stages, werk tegen onkostenvergoeding of gedeeltelijke vergoeding in natura (bv. gratis maaltijden, of gratis onderdak in een accommodatie waar ook betalende toeristen verblijven)
   • er zijn talloze verschillen tussen en binnen bestemmingen waar werk wordt aangeboden, mbt de strictheid waarmee regels worden toegepast (en gehandhaafd) en eventuele afspraken die werkaanbieders met lokale autoriteiten hebben gemaakt
   • daarnaast zijn bijvoorbeeld ook de hoogtes van vergoedingen multi-interpretabel; wat voor de één een “fooi” of “onkostenvergoeding” is, is voor de ander een aardig basissalaris, voor de derde persoon “vrijwilligerswerk” en voor de volgende “pure oplichterij”
   • het verzetten van (tijdelijk) werk wordt door veel buitenlandgangers ook gezien als “het ontdekken van nieuwe talenten”, “het opdoen van nieuwe inspiratie” of “een kans op culturele verdieping”. Niet zelden wordt daarbij door mensen eerst een bepaalde fee (of programmakosten, of bemiddelingsbijdrage, enz.) betaald om vervolgens, in ruil voor een vergoeding (in welke vorm dan ook), tijdelijk aan de slag te gaan.
   • zeker wanneer men maar voor een korte periode (tot enkele weken) ergens gaat mee“helpen” of mee“klussen”, maken velen de afweging om niet het formele “werkvergunning/visum”traject in te gaan. Het maakt het soms überhaupt mogelijk om deze ervaring op te doen en vergemakkelijkt afspraken tussen werkaanbieder en werkzoeker. De kosten van een werkvergunning liggen vaak ook erg hoog en niet elke werkgever heeft daar de middelen voor.

   Wat kan je doen als er nog veel onzeker is bij het werk in het buitenland?

   • maak het in ieder geval bespreekbaar. Het is aan de werkaanbieders en degenen die erheen gaan zelf hoe daarmee om te gaan of dit met elkaar even te overleggen. De afspraken die je hierover maakt kunnen ook van invloed zijn op de manier waarop je jezelf op je werkplek opstelt, of op mag stellen: als volwaardig werknemer, of als “tijdelijke hulp”, of als ander soort werknemer
   • laat je vooraf informeren over de lokale situatie en hoe over het algemeen met regels omgegaan wordt en bedenk goed wat je eigen insteek/doel van je periode in het buitenland is.
   • maak voor jezelf daarbij een afweging of je werk gaat doen dat minder makkelijk (of niet) ook door lokale arbeidskrachten gedaan kan worden. En, net als in Nederland, “gedaan kan worden” betekent nog niet dat het werk ook gedaan wórdt.
   • in een aantal gevallen heb je specifieke talenten of competenties (denk aan vakkennis, kennis van een bepaalde taal, “tijd” etc.) die ter plekke niet of nauwelijks voorhanden zijn.
   Hoe kan je werk in het buitenland vinden waarbij je in je eigen onderhoud kan voorzien?

   Hoe kan je werk in het buitenland vinden waarbij je in je eigen onderhoud kan voorzien?

   Met welk soort werk en baan kan je in het buitenland in je eigen onderhoud voorzien?

   • Naast werken als Engels docent op vrijwillige basis kun je ook betaalde banen vinden om Engelse les te geven, bijvoorbeeld in Azië en Latijns-Amerika. Over het algemeen kun je voor ongeveer 4 maanden aan de slag, maar dat kan ook langer zijn.

   • Kijk eens naar seizoensgebonden werk, bijvoorbeeld in de agrarische of toeristische sector (zowel zomerbestemmingen als wintersport).

   • Veel accommodatie-aanbieders zoeken tijdelijke werknemers die voor kost & inwoning willen werken.

   • Aan het einde van de zomer is er veel vraag naar fruitplukkers. Vaak haal je de oogst met een heel team binnen. Je deelt meestal gezamenlijk de maaltijden, soms ook de accommodatie, of staat met je eigen tentje op het erf van de boer of kweker.

   • Vooral binnen Europa vind je veel werkmogelijkheden in animatieteams bij hotels en resorts waar je de gasten vermaakt met bijvoorbeeld sport&spel-activiteiten, musicals en kinderdisco. Je accommodatie en maaltijden worden vaak voor je geregeld en je krijgt er ook nog een zakcentje bij.

   • In de wintersportgebieden kun je niet alleen terecht met een certificaat als ski- of snowboardinstructeur, maar horeca- en barpersoneel wordt in die periode ook veel gevraagd. Naast een salaris is de accommodatie (en soms de maaltijden) vaak ook geregeld.

   • Check de vele JoHo advieswijzers en tools voor betaald werk in het buitenland voor concrete voorbeelden.

   Hoe krijg je een baan in het buitenland?

   Hoe krijg je een baan in het buitenland?

   • Zoek je werk in het buitenland, dan beheers je (natuurlijk) minimaal de taal van het land, heb je goed grip op je eigen talenten, competenties en vaardigheden en heb je uiteraard oog voor culturele verschillen. Maar "kennis van de lokale taal" is een breed begrip, hoe toon je je Nederlandse kwalificaties nu internationaal aan en wat voor implicaties hebben die culturele verschillen eigenlijk?

   Hoe vind je een baan in het buitenland ?

   • Verdiep je in kansrijke sectoren en functies op jouw bestemming, verdiep je in je eigen vaardigheden en verwoord in hoeverre jouw talent(en) een meerwaarde bieden
   • inventariseer de bronnen (en raadpleeg die regelmatig) die gericht zijn op vacatures in je beoogde werkomgeving; denk ook aan openbare of besloten online groepen bv. op Facebook en Linkedin, vaak komen daar vacatures voorbij
   • Mobiliseer je netwerk, laat iedereen weten dat je een baan zoekt
   • Zoek het expatnetwerk ter plaatse op, meld je aan bij hun fora, leg veel contacten
   • Ook kun je natuurlijk niet-locatiegebonden werkzaamheden die je in Nederland verrichte vanuit het buitenland voortzetten; denk aan het maken van vertalingen, schrijven van teksten, webdesign opdrachten etc. Contact met opdrachtsgevers verloopt dan bijvoorbeeld digitaal, of je reist afhankelijk van je woonlocatie en de grootte van opdrachten periodiek naar Nederland voor voortgangsoverleg.

   Overwegingen

   • Overweeg een of meerdere verkenningsreizen; benader potentiële werkgevers vooraf en laat hen tijdig weten wanneer je terplaatse. Lees de werkgerelateerde tips bij het maken van een Verkenningsreis in de JoHo keuzehulp over wonen in het buitenland en verhuizen
   • Start een blog rondom je emigratie of werkzoektocht, laat op een positieve manier zien dat je gemotiveerd bent (en blijft) om werk te vinden, vertel over je eigen vaardigheden en talenten
   • Verdiep je in bedrijven die je aanspreken, verwoord in hoeverre jij kan bijdragen; richt je niet alleen op openstaande vacatures maar benader ook eens pro-actief

   Hoe maak je meer kans op werk in het buitenland?

   • Begin bijvoorbeeld eens met een stage of vrijwilligerswerk te doen
   • Leer de lokale taal van het land/de regio waar je naar toe wilt. Een taalcursus ter plekke is erg aan te raden.
   • Wees flexibel! Dit kan op heel veel zaken betrekking hebben (werktijden, taken, etc.), maar over het algemeen geldt: hoe flexibeler je je opstelt, hoe aantrekkelijker je bent voor een werkgever.
   • Wanneer je langdurig beschikbaar bent, vergroot je de kansen op een baan.
   • Kijk ook eens naar de sectoren waar in een land zelf weinig lokaal personeel voor beschikbaar is. Mocht je ervaring hebben in die specifieke sector, dan maak je meer kans.
   • Volg de TEFL-cursus om te beginnen met Engelse les geven in het buitenland. Wanneer je over een goed niveau Engels beschikt, kun je de online TEFL-cursus (Teaching English as a Foreign Language) volgen en kun je met je TEFL-certificaat gaan solliciteren op lesgeefbanen. Deze cursus is ook af te sluiten in combinatie met een baangarantieprogramma voor China.
   Hoe kom je aan een baan op een duurzame of biologische boerderij in het buitenland?

   Hoe kom je aan een baan op een duurzame of biologische boerderij in het buitenland?

   Hoe kom je aan werk op een biologische boerderij in het buitenland?

   • Biologische boerderijen (organic farms) op allerlei plaatsen nemen vrijwilligers aan om voor hulp bij het verminderen of zelfs stopzetten van het gebruik van allerlei chemicaliën en zware machinerie. Veel communes zijn zeer ontvankelijk naar bezoekers uit het buitenland en zijn vaak gewillig om hun gastvrijheid te bieden in ruil voor werk. Niet altijd, maar meestal is het landbouwwerk.
   • Sommige communes houden er nogal radicale en extreme praktijken op na, dus het is verstandig om zo veel mogelijk over een gemeenschap te weten te komen voor je er een bezoek brengt.
   • Er bestaan veel uitwisselingsprogramma’s voor werk en stages op het platteland, op allerlei plaatsen op de wereld voor periodes van een aantal maanden, en veel organisaties die zulke programma’s aanbieden. Veel informatie is te vinden op internet, op eigen websites van deze organisaties.

   Hoe regel je tijdelijk werk op een biologische boerderij via WOOFF?

   • Er zijn meerdere samenwerkende organen, die vallen onder de naam WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms). Elke nationale (WWOOF-)groep is autonoom, met eigen doelen, systemen, honoreringen en regels. De meeste organisaties hebben de voorkeur voor sollicitanten met ervaring op een biologische of biologisch-dynamische boerderij, maar het is niet essentieel.
   • WWOOF is een uitwisseling: in ruil voor je werk op biologische boerderijen, tuinen en landerijen ontvang je maaltijden, een slaapplaats en inzicht in biologische of biologisch-dynamische landbouw. Als je wilt deelnemen aan een uitwisseling van WWOOF in een land met een nationale WWOOF-organisatie moet je, voordat je adressen kunt krijgen, je eerst bij deze organisatie aansluiten.
   • Vraag jezelf, voordat je een lang verblijf op een biologische boerderij gaat regelen, wel goed af of het echt een omgeving is die je aanspreekt. Veel, met name biologisch-dynamische, boeren zijn niet-rokende vegetariërs en de leefomstandigheden waar je mee te maken krijgt zijn primitiever dan sommige mensen gewend zijn.

   Waar kan je meer lezen?

   In hoeverre kan je betaald werken in het buitenland als je de taal niet goed beheerst?

   In hoeverre kan je betaald werken in het buitenland als je de taal niet goed beheerst?

   Hoe kan je betaald werken in het buitenland als je de taal niet goed beheerst?

   • Bij tijdelijk werk in het buitenland kan je vaak zonder de lokale taal te beheersen ook prima een baan vinden. Uiteraard zijn het dan vaak banen en werkzaamheden waarbij de (lokale ) taal een ondergeschikte rol speelt.
   • Ga je werken in een land waarvan de je taal redelijk beheerst dan zijn de mogelijkheden uiteraard groter dan wanneer je de taal geheel niet machtig bent
   • In de regel geldt hoe vaster de baan hoe belangrijker het is dat je de taal goed beheerst
   • De ervaring leert dat je vaak in het land zelf de taal pas echt leert en het scheelt als je via een cursus de basis hebt gelegd. Je kunt je opgedane kennis dan bovendien meteen toepassen in de praktijk.
   • In veel landen vind je lokale taalscholen waar je een taalcursus kunt volgen
   Waar vind je de beste zomerbaan in het buitenland of tijdelijk werk in Europa?

   Waar vind je de beste zomerbaan in het buitenland of tijdelijk werk in Europa?

   Zomerbanen in het buitenland in Europa zijn het beste te vinden in het toerisme en de agrarische sector

   • Werk in het toerisme op campings en in hotels in o.a. Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland en Turkije.
   • Fruitplukken of ander agrarisch werk in Noorwegen, Frankrijk, Schotland en Denemarken.

   Tijdelijke werk in het buitenland in Europa zijn het beste te vinden in de volgende sectoren:

   • Werk op helpdesks in o.a. Frankrijk, Portugal, Tsjechië, Bulgarije en Ierland.
   • Werk in de wintersport in Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Zwitserland. 
   • Check verder de mogelijkheden per werksector
   Wanneer starten organisaties met de werving voor werk en vacatures in het buitenland?

   Wanneer starten organisaties met de werving voor werk en vacatures in het buitenland?

   Wervingsperiodes voor het zoeken naar betaald werk in het buitenland

   • De aangegeven periodes betreffen de wervingsperiodes
   • De grotere organisaties besteden de werving soms uit aan lokale wervingsorganisaties

   Werk in het buitenland met werving in januari en februari

   Werk in het buitenland met werving in maart en april

   Werk in het buitenland met werving in mei en juni

   Werk in het buitenland met werving in juli en augustus

   Werk in het buitenland met werving in september en oktober

   Werk in het buitenland met werving in november en december

   Wanneer zoek je zelf een zomerbaan in het buitenland en wanneer maak je gebruik van een bemiddelingsorganisatie?

   Wanneer zoek je zelf een zomerbaan in het buitenland en wanneer maak je gebruik van een bemiddelingsorganisatie?

   Begeleid en bemiddeld worden bij het vinden van een zomer- of winterbaan of zelf alles uitzoeken?

   • Het voordeel van een bemiddelingsorganisatie is dat zij voor jou een baan gaan zoeken binnen het netwerk dat zij al hebben opgebouwd.

   • Daarnaast bieden bemiddelingsorganisaties vaak extra services aan die in de praktijk soms lastig zijn om zelf te regelen. Denk bijvoorbeeld aan: werkvergunning, voordelig ticket, transfer, accommodatie, verzekering, etc. Soms betaal je echter wel voor de bemiddeling.

   • Heb je zelf al contacten in het land waar je naartoe wilt, dan kun je er ook voor kiezen om zelfstandig een baan te zoeken en te regelen. Zet je contacten in om voor jou rond te kijken en laat je goed informeren over de lokale regelgeving.

    

   Werk in het buitenland & Vacatures

   Vraag- en aanbod van doorlopende mogelijkheden

   Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over bemiddelende organisaties en werkgevers*

   Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over bemiddelende organisaties en werkgevers*

   *Tools voor wie bij JoHo aangemeld of verzekerd is

    

   Bij welke organisaties kan je het beste betaald werken in het buitenland: per sector, studiegebied of werkveld?

   Bij welke organisaties kan je het beste betaald werken in het buitenland: per sector, studiegebied of werkveld?

   Bij welke organisaties kan je het beste betaald werken in het buitenland: per sector, studiegebied of werkveld?

    Per land

    Per sector

    Uitgelichte organisaties

    Log in voor meer organisaties, tips en vacatures op het vlak van

    • accounting en financiele zaken -  administratie en secretariele werkzaamheden -  bouw en techniek – consultancy - creativiteit , design, kunst en cultuur - gezondheidszorg en medische werkzaamheden - horeca en hospitality- ICT en automatisering -juridische zaken- kinderzorg, opvang en jeugdwerk - landbouw, boerderijwerk en frutiplukkerij - management en organisatie - marketing en communicatie - natuur en milieu - non-profit (NGO) - onderwijs: Nederlandstalig - onderwijs: Engelse les - onderwijs: algemeen - internationale en ontwikkelingssamenwerking - personeelszaken en HRM -reclame en journalistiek - sales, helpdesks en call centers- watersport - wintersport - toerisme - campings -cruiseschepen in hostels - hotels- in safarilodges - op pretparken - op zomerkampen

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland tegen kost en inwoning, of bescheiden salaris?

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland tegen kost en inwoning, of bescheiden salaris?

    Waar maak je de meeste kans op een baan in het buitenland, voor minimaal kost en inwoning of een beperkt salaris?

     

    Per sector

    Per land

    Uitgelichte organisaties

    Log in voor meer organisaties en tips

     

    Bij welke organisaties kan je goed betaald werk in het buitenland zoeken via vacaturebanken,of handige bemiddelingsactiviteiten?
    Bij welke organisaties kan je werken of vrijwilligerswerk doen in het buitenland als je nog nog geen 18 maar 14, 15, 16 of 17 jaar oud bent?

    Bij welke organisaties kan je werken of vrijwilligerswerk doen in het buitenland als je nog nog geen 18 maar 14, 15, 16 of 17 jaar oud bent?

    Vrijwilligerswerk doen of stagelopen in het buitenland

    • Er zijn vrijwilligersprojecten waar ook jongeren onder de 18 jaar aan mee kunnen doen.
    • Kies bijvoorbeeld voor een bestemming binnen Europa. Zo ben je dicht bij huis en kom je er op een veilige manier achter of je het leuk vindt om vrijwilligerswerk te doen.
    • Veel projecten worden geregeld via een bemiddelingsorganisatie waarbij je met meerdere jongeren vrijwilligerswerk gaat doen.
    • Taalcursus Spanje (Salamanca, Barcelona) is ook een prima optie.
    • Wil je toch verder van huis, kies dan in ieder geval voor een goede bemiddelingsorganisatie. Zo krijg je wat meer begeleiding en zekerheid.

    Organisaties die vrijwilligersprojecten in het buitenland aanbieden als je nog geen 18 jaar bent zijn o.a

    Nederlandse bemiddelaars:

    Organisaties die vrijwilligersprojecten in het buitenland aanbieden voor gezinnen met kinderen onder de 18:

    Nederlandse aanbieders:

    Organisaties die ook stageplekken bieden voor studenten onder de 18:

    Betaald werk zoeken in het buitenland als je nog geen 18 bent

    • Log in voor de mogelijkheden voor betaald werk in het buitenland als je nog geen 18 bent
    • Bij de meeste organisaties geldt dat je kan vertrekken in het jaar dat je 18 wordt, en bij een aantal kan het al van vanaf jongere leeftijd

     

    Log in voor meer tips, meer organisaties + de mogelijkheden voor betaald werk in het buitenland als je nog geen 18 bent

    Bij welke organisaties en bedrijven maak je de meeste kans op een baan in het buitenland?

    Bij welke organisaties en bedrijven maak je de meeste kans op een baan in het buitenland?

    Bij welke organisaties en bedrijven maak je de meeste kans op een baan in het buitenland

    Check de werken in het buitenland toolshop voor

    • Bij welke organisaties kan je het beste betaald werken in het buitenland : per sector
    • Bij welke organisaties kan je het beste werken in het buitenland tegen kost en inwoning, of beperkt salaris?
    • Bij welke organisaties kan je werken of vrijwilligerswerk doen in het buitenland als je nog nog geen 18 maar 14, 15, 16 of 17 jaar oud bent?
    • Bij welke organisaties kan je het beste werken op een ecolodge of safarilodge in het buitenland?
    • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland op een camping of zomerkamp?
    • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk bij hotel-, horeca-, hospitality- of entertainmentwerk in het buitenland?
    • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in de wintersport?
    • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk bij boerderijen, wijngaarden en in de agrische sector?
    • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in service centers en helpdesksi n het buitenland?
    • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in de non-profitsectorin het buitenland of bij een internationale organisatie?
    • Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het onderwijs in het buitenland of bij een internationale organisatie?
    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland bij campings en zomerkampen?
    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland bij ecolodges of safarilodges?

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland bij ecolodges of safarilodges?

    Wat maak je kans op werk bij een ecolodge of safarilodge het buitenland?

    Sectoren & Functies

    Uitgelichte organisaties

     
    Log in of lees verder voor meer tips en organisaties
    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de hotel-, horeca-, hospitality- en entertainmentsector?

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de hotel-, horeca-, hospitality- en entertainmentsector?

    Waar maak je de meeste kans op hotel-, horeca-, hospitality- of entertainmentwerk in het buitenland?

     

    Per sector

    Per land

    Uitgelichte organisaties

    Log in of lees verder voor meer organisaties en meer tips

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de natuur, de agrarische sector en op een boerderij?

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de natuur, de agrarische sector en op een boerderij?

    Waar maak je kans op werk in het buitenland in de natuur, de agrarische sector en op een boerderij?

     

    Per sector

    Per land

    Uitgelichte organisaties

     

    Log in of lees verder voor meer organisaties en tips

     

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de wintersport?

    Bij welke organisaties maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland in de wintersport?

    Waar maak je de meeste kans op een baan in het buitenland in de wintersport

     

    Per sector

    Per land

    Uitgelichte organisaties

    • Snowminds : interne opleiding tot skileraar of snowboardinstructeur + werk in Australië, Canada, Japan, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, Spanje Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika

    Log in voor meer organisaties en tips

     

    Bij welke organisaties of bestemmingen maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland bij duikscholen en duikcentra?

    Bij welke organisaties of bestemmingen maak je de meeste kans op betaald werk in het buitenland bij duikscholen en duikcentra?

    Waar kan je beste heen als je divemaster wil worden, of duikles wilt geven

    Uitgelichte organisaties

    Log in voor meer organisaties en tips

    Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

    Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

     

    Werken in het buitenland & Voorbereiding

    Meeneemlijst & Checklists: wat regel je voordat je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

    Meeneemlijst & Checklists: wat regel je voordat je op reis gaat of naar het buitenland vertrekt?

    Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    Checklist voor last minute acties voordat je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

     

    0 - Planten water gegeven of geregeld?
    0 - Vuilniszakken geleegd?
    0 - Laatste etensresten weggegooid?
    0 - Verwarming op de gewenste temperatuur?
    0 - Is je gasfornuis uit?
    0 - Deuren en ramen dichtdoen?
    0 - Paspoort bij je?
    0 - E-ticket of vliegticket bij je?
    0 - Vertrektijd gecheckt?
    0 - Pinpassen bij je?
    0 - Creditcard en/of traveler cheques en/of debetcard bij je?
    0 - Voldoende cash geld bij je ?
    0 - Deur op slot gedaan (even laten controleren door je reisgenoot anders schrik je onderweg dat je het niet zeker meer weet?

     

    Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    Checklist voor het achterlaten van je woning als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    0 - Planten laten verzorgen
    0 - Huisdieren laten verzorgen
    0 - Gas, water, elektriciteit regelen
    0 - Deuren en ramen afsluitbaar maken
    0 - Kostbaarheden opbergen
    0 - Bewaarservice post regelen / alternatief regelen
    0 - Datakluis gegevens aanvullen / alternatief regelen
    0 - Koelkast en vriezer ontdooien of leegmaken
    0 - Goed de vertrektijden controleren

    Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    Checklist voor de thuisblijvers als je op reis gaat of vertrekt naar het buitenland

    • Het is vaak handig om je gegevens achter te laten bij vrienden of familie. Kom je in nood of raak je zelf je gegevens kwijt dan kan je hier altijd nog op terugvallen.

    Denk aan :

    0 - Telefoonnummers van jezelf en/of reispartners
    0 - Telefoonnummers van je reisorganisatie
    0 - Alarmnummers van je verzekering, creditcard en pinpassen
    0 - Paspoortnummergegevens
    0 - Medische gegevens indien van toepassing
    0 - Gegevens van je vliegtickets: nummers en tijden
    0 - Reservesleutels

    Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over je verzekerde situatie

    Werken in het buitenland: vragen en antwoorden over je verzekerde situatie

    Waarom moet je je speciaal verzekeren tijdens betaald werk in het buitenland en is een reisverzekering onvoldoende?

    Waarom moet je je speciaal verzekeren tijdens betaald werk in het buitenland en is een reisverzekering onvoldoende?

    • Er kunnen meerdere redenen van toepassing waarom je bij betaald werk in het buitenland een aparte verzekering nodig hebt
     • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je meer dan €180 per maand aan vergoeding (of bijvoorbeeld eten en behuizing) ontvangt, vervalt normaal gesproken de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen.
     • Lokale werkgevers bieden doorgaans geen, of beperkte, aanvullende verzekeringen
     • De kans op ongelukken is aanwezig omdat je bijvoorbeeld werk doet waarmee je nog weinig ervaring hebt
    • Een aantal gespecialiseerde verzekeringen biedt mogelijkheden om (tijdelijk) betaald werk in het buitenland te doen. Zie de pagina's over betaald werk verzekeren in het buitenland en de pagina's over je ziektekosten in het buitenland.
    Waar moet je aan denken bij het voldoende verzekerd zijn tijdens specifieke werkzaamheden in het buitenland?

    Waar moet je aan denken bij het voldoende verzekerd zijn tijdens specifieke werkzaamheden in het buitenland?

    • Tijdens specifieke werkzaamheden in het buitenland kunnen er extra eisen worden gesteld zodra je werk gaat verrichten met extra risico'. De extra risico's bij werkzaamheden als dakdekker, haaienvanger of glazenwasser-op-10-hoog zullen duidelijk zijn. Toch zijn er meer beroepen en werkzaamheden met verhoogd risico en daarmee met gevolgen voor de dekking van je verzekering. 

    • Waar je met een normale reisverzekering al niet meer verzekerd was omdat je betaald werk ging verrichten, komen er ook bij de specifieke verzekeringen extra voorwaarden of regelingen kijken waar je rekening mee moet houden als je specifieke werkzaamheden gaat verrichten. Aan welke werkzaamheden moet je dan denken: bijvoorbeeld zwaardere bouwwerkzaamheden (extra risico's met apparaten, werken op grote hoogte, specifieke machines of chemicaliën) of zwaarder agrarische werk (bijvoorbeeld werken op een boerderij met landbouwwerktuigen).

    • Wat kan je doen? Lees meer op de pagina's over specifieke werkzaamheden in het buitenland (zoals over verzekeringen voor duikinstructeurs, skileraren of zorgmedewerkers)

    Is je Nederlandse zorgverzekering nog wel geldig als je gaat werken in het buitenland?

    Is je Nederlandse zorgverzekering nog wel geldig als je gaat werken in het buitenland?

    Is de basiszorgverzekering geldig als je gaat werken in het buitenland?

    • Per instantie kan de informatie over de gevolgen van betaald of onbetaald werken in het buitenland aanzienlijk verschillen.
    • Toch is er wel een aantal algemene richtlijnen te geven over het aanhouden, beëindigen, of geldig zijn van je Nederlandse zorgverzekering. In het algemeen kun je zeggen dat
     • de dekking van je Nederlandse basiszorgverzekering vervalt als je langer dan drie maanden naar het buitenland gaat om betaald werk te gaan doen;
     • dat de dekking al vanaf je eerste werkdag vervalt
      • als je gaat werken in een EU land, Noorwegen, IJsland, of Zwitserland
      • als je gaat werken of in een 'eerste-werkdagland zoals Canada, Japan, Marokko, Turkije, de Verenigde Staten en Zuid-Korea;
     • dat als de dekking is komen te vervallen, je de zorgverzekering ook kan laten beëindigen;
     • dat er wel andere, vaak voordeliger, verzekeringen zijn waarmee je de ziektekosten kunt verzekeren in het buitenland terwijl je betaald werk gaat doen 
    Hoe kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als je gaat werken in het buitenland?

    Hoe kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als je gaat werken in het buitenland?

    • Indien je Nederland verlaat om te reizen, of om zonder inkomen uit werkzaamheden in het buitenland te gaan wonen, dan is er niets geregeld met betrekking tot arbeidsongeschiktheid.
    • Om toch het financiële risico te beperken na een ongeval, kan eventueel een hoge ongevallen verzekering worden afgesloten. Dan volgt een eenmalige uitkering als het gevolg van invalide raken of overlijden. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als een arbeidsongeschiktheidsuitkering, maar geeft wel een buffer voor moeilijke tijden.
    • Een expat- of emigratieverzekering kan wél afgesloten worden met een arbeidsongeschiktheidsdekking.
    • Kijk voor meer informatie hierover op de gespecialiseerde JoHo Insurances website voor Expat- en emigratieverzekeringen
    Welke landen zijn Verdragslanden, zogenoemde eerste-werkdag landen, waarbij de dekking van je Nederlandse zorgverzekering vervalt zodra je daar gaat werken?

    Welke landen zijn Verdragslanden, zogenoemde eerste-werkdag landen, waarbij de dekking van je Nederlandse zorgverzekering vervalt zodra je daar gaat werken?

    Welke landen zijn Verdragslanden, zogenoemde eerste-werkdag landen, waarbij de dekking van je Nederlandse zorgverzekering vervalt?

     

    Wat zijn Verdragslanden: eerste-werkdag landen?

    • Verdragslanden zijn landen waarbij de dekking van je Nederlandse zorgverzekering vervalt vanaf de eerste dag dat je gaat werken (of gaat stagelopen met een vergoeding).
    • Naast een aantal specifieke landen (ook wel de Verdragslanden genoemd) zijn dit met name vrijwel alle Europese landen (alle EU- en EER-landen). 
    • Alleen als lokaal je werkzaamheden niet als arbeid worden gezien, blijft de dekking van je je Nederlandse zorgverzekering geldig. Dit blijkt in de praktijk echter moeilijk en zelden op tijd te achterhalen, waardoor meestal wordt gekozen voor (reis)verzekering die ook de medische zorg dekt zonder geldige Nederlandse zorgverzekering.

    Welke niet-Europese landen behoren tot de Verdragslanden (eerste-werkdag landen)?

    • Bosnië-Herzegovina
    • Canada (exclusief Quebec)
    • Chili
    • India
    • Japan
    • Kaapverdië
    • Kanaaleilanden (Jersey, Guernsey, Alderney, Herm, Jethou)
    • Kosovo
    • Macedonie
    • Man (eiland)
    • Marokko
    • Montenegro
    • Servië
    • Tunesië
    • Turkije
    • Verenigde Staten
    • Zuid Korea

    Welke Europese landen behoren tot de Verdragslanden (eerste-werkdag landen)?

    • België
    • Bulgarije
    • Cyprus (het Griekse deel)
    • Denemarken
    • Duitsland
    • Estland
    • Finland
    • Frankrijk
    • Griekenland
    • Hongarije
    • Ierland
    • IJsland (EER)
    • Italië
    • Kroatië
    • Letland
    • Liechtenstein (EER)
    • Litouwen
    • Luxemburg
    • Malta
    • Nederland
    • Noorwegen (EER)
    • Oostenrijk
    • Polen
    • Portugal
    • Roemenië
    • Slovenië
    • Slowakije
    • Spanje
    • Tsjechië
    • Zweden
    • Zwitserland (geen EU- of EER-land, maar EU-regels wel van toepassing)

    NB

    • Wil je je lokaal verzekeren check dan de meest recente informatie, er kunnen landen bijkomen (of afvallen).
    Verzekeringen voor betaald werk in het buitenland: advieswijzer en verzekeringen vergelijken

    Verzekeringen voor betaald werk in het buitenland: advieswijzer en verzekeringen vergelijken

    Hoe werkt de advieswijzer?

    • Je vindt hier de adviezen op basis van de keuzehulp, en de vragen en antwoorden die je op deze, en de andere pagina's, kunt lezen en vinden.
    • Op de pagina's van de aangeraden verzekeringen vind je meer informatie over de specifieke verzekeringen zelf.

    Welke dekking adviseert JoHo als je gaat werken in het buitenland? 

    JoHo adviseert iedereen die op reis gaat om te gaan werken in het buitenland om te zorgen dat:

    • ze een verzekering hebben die geldig is in het gebied waar ze gaan reizen en werken.
    • ze voldoende verzekerd zijn voor de sporten en activiteiten die ze gaan uitoefenen.
    • ze verzekerd zijn voor SOS hulpverlening, en voor vervroegde terugkeer voor als er iets met hen, of de directe familie, gebeurt.
    • ze medische kosten tot de kostprijs (wat het daadwerkelijk kost) verzekeren, en niet alleen voor de standaard kosten. In de meeste landen zijn de zorgkosten hoger dan in Nederland.
    • ze hun bagage verzekeren of voldoende voorzorgmaatregelen nemen tegen diefstal of beschadiging.
    • ze zich goed verzekeren tegen particuliere aansprakelijkheid.
    • ze goed verzekerd zijn voor ongevallen.
    • ze zich alleen voor rechtsbijstand verzekeren als daar direct aanleiding voor is, tenzij de dekking al automatisch in de verzekering is meegenomen.

    Waar moet je extra op letten?

    • Ga je werkzaamheden verrichten in de zorg, met wilde dieren of bijvoorbeeld met gevaarlijke machines, kijk dan in de specifieke advieswijzers.
    • Ga je werken in een Verdragsland, of eerste-werkdagland, dan kan de dekking van je Nederlandse zorgverzekering vervallen vanaf de eerste dag dat je gaat werken.
    • Check hier welke landen 'Verdragslanden' en eerste-werkdaglanden zijn

    Werken binnen Europa of in een Verdragsland*

     Werken met vergoeding van meer dan 190 euro per maand binnen Europa of in een Verdragsland*

     • Als je binnen Europa (of in een 'verdragsland'*) gaat werken dan vervalt vanaf je eerste werkdag de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Kies je één van de volgende verzekeringen:

     Werk met vergoeding van minder dan 190 euro per maand binnen Europa of in een Verdragsland*

     Werken buiten Europa of in een niet-Verdragsland*

     Als je korter of langer dan 3 maanden gaat werken, met of zonder vergoeding in een land buiten Europa dat geen Verdragsland is, kies dan één van de volgende verzekeringen:

     Werken met een duur van langer dan één jaar in het buitenland

     Werken onder speciale omstandigheden of in een specifiek beroep

     Betaald werk in het buitenland verzekeren: startpagina's

     Betaald werk in het buitenland verzekeren: startpagina's

     Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

     Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

     Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

     Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

     Je kunt je bij JoHo aanmelden en daarna gebruikmaken van de volgende tools en services:

     Oriënteren en reageren op activiteiten in meer dan 150 landen

     Zoeken naar passende banen en mogelijkheden per sector of land

     Uitgebreide informatie over activiteitenaanbieders en werkgevers in het buitenland

     Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

     Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

     Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

     Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

      

     Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld, en wanneer kan je er gebruik van maken?

     Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld, en wanneer kan je er gebruik van maken?

     Voor wie zijn de activiteitentools en vacatureservices bedoeld?

     • De activiteitentools en vacatureservices zijn extra services voor JoHo partners en voor JoHo donateurs die gebruik maken van de extra (online) services
     • Bij JoHo aangesloten organisaties kunnen hiermee in contact komen met een betrokken en actieve groep potentiële werknemers, stagiairs en vrijwilligers die bij de activiteiten en het karakter van de organisaties passen.
     • Bij JoHo aangesloten donateurs (met online toegang) kunnen hiermee in contact komen met een betrokken, actieve groep organisaties die gericht zijn op talentontwikkeling en internationale samenwerking.

     Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices?

     • Wil je reageren of solliciteren op één van de vacatures, vrijwilligerswerk- of stagemogelijkheden waarbij je geen organisatie ziet staan, meld je dan aan als JoHo donateur met online toegang
     • Ben je ingelogd en heb je online toegang dan vind per land en per sector niet alleen de vacatures met de betrokken organisaties, maar kan je ook gebruik maken van alle online tools op het gebied van competenties, solliciteren, betaald werk in het buitenland, vrijwilligerswerk in het buitenland, stage in het buitenland en lang verblijf in het buitenland
     • Heb je een doorlopende reisverzekering via JoHo dan kun je ook gebruik maken van de vacatureservices, heb je echter nog geen online toegang laat het JoHo dan weten via het contactformulier 
     Kan je reageren op een activiteit of vacature zonder bij JoHo aangemeld te zijn?
     Kan je gebruikmaken van de vacaturetools en services als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

     Kan je gebruikmaken van de vacaturetools en services als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

     Is het zinvol om je bij JoHo aan te melden als je alleen werk zoekt in 1 specifiek land?

     • Of je nu heel breed of heel specifiek aan het zoeken bent; voor iedereen die plannen heeft om naar het buitenland te vertrekken, heeft JoHo de tools en services ontwikkeld die je helpen met het maken van keuzes en de kans op een succesvol verblijf in het buitenland aanzienlijk vergroten.
     • De keuzehulp en advieswijzers worden door de meeste JoHo donateurs met name gebruikt om zich te oriënteren en zich te laten adviseren. Vaak kom je suggesties tegen die je blikveld verruimen of die je inspireren om ook andere mogelijkheden te onderzoeken.
     • Wanneer je op zoek bent naar mogelijkheden in een specifieke stad of binnen een specialistische sector, kan het zijn dat hiervoor geen of slechts beperkt concrete mogelijkheden in beeld zijn. Vaak krijg je dan wel een handvat of een richting aangedragen waarmee je vervolgens verder kunt.

     Waar kan je nog meer gebruik van maken als donateur met extra services

     • Je kunt gebruik maken van de JoHo BuitenlandZaken Service, die helpt je bij je administratieve regelzaken bij je vertrek naar het buitenland.
     • Je kunt gebruik maken van de JoHo checklists en meeneemlijsten voor lang verbljf in het buitenland
     • Je kunt gebruik maken van de JoHo competentie- en kwaliteitentools voor je activiteiten in het buitenland
     • Daarnaast steun je als JoHo donateur natuurlijk de projecten van JoHo op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, kennisdeling en talentontwikkeling.
     Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices nadat je bent aangemeld?

     Hoe werken de activiteitentools en vacatureservices nadat je bent aangemeld?

     Hoe kan je je gebruik maken van de activiteitentools en vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland?

     Hoe kan je je gebruik maken van de activiteitentools en vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland?

     Waar en hoe kan je je oriënteren op werken, stagelopen of vrijwilligerswerk in het buitenland?

     Waar vind je meer gegevens om eventueel contact op te nemen?

     • ben je ingelogd met online toegang en zie ie je een relevante activiteit of vacature, dan vind je daarbij in vrijwel alle gevallen direct de bijbehorende organisatie
     • Je kunt, door te klikken op de naam of het logo, naar het profiel van deze organisatie gaan voor meer details en contactgegevens.
     • In sommige gevallen word je eerst doorverwezen naar het relevante land, waar je deze en andere vacatures ziet. Vanuit daar kan je het profiel van de betrokken organisatie inzien.
     • Deze profielen ('organisatie-cv's') betreffen organisaties en bedrijven met doorlopend (minimaal één keer per jaar) aanbod van vacatures en mogelijkheden voor betaald werk, vrijwilligerswerk, stageplaatsen en werkervaringsplaatsen.
     Waar vind je bij de activiteiten en vacatures meer informatie over de voorwaarden (zoals contractvorm, kosten, salaris en vergoedingen)?
     Staan alle activiteiten en vacatures die je tegenkomt open voor directe reacties en sollicitaties?

     Staan alle activiteiten en vacatures die je tegenkomt open voor directe reacties en sollicitaties?

     Reageren en solliciteren

     • De bij opgenomen activiteiten en vacatures zijn in het algemeen periodiek terugkerend; hoe vaak ze terugkeren varieert per activiteit: doorlopende werving, eens per paar maanden, eens per halfjaar of eens per jaar

     Activiteiten en vacatures die je kunt 'boeken'

     • Deze activiteiten en vacatures staan het algemeen altijd open voor directe reacties
     • in het algemeen betaal je een bemiddelingsfee, en zorgt de bemiddelingsorganisatie dat je in het buitenland aan de slag kan

     Activiteiten en vacatures waarnaar je moet 'solliciteren'

     • Bij de meeste activiteiten waar sprake is van betaald werk, of zeer specifiek werk, zal je moeten solliciteren. Een aantal betaalde activiteiten is ook boekbaar (bijvoorbeeld au pair werkzaamheden en zomerkampwerk), maar ook daar zal wel gekeken worden naar jouw geschiktheid.
     • De meeste organisaties laten je eerst een cv sturen en zullen op grond daarvan contact met je opnemen.
     • Sommige organisaties bouwen in een bepaalde periode graag een pool van geschikte kandidaten op; zodra er dan functie beschikbaar komt, nemen ze eerst contact op met degenen die al eerder hebben gereageerd
     • Sommige organisaties geven de voorkeur aan open sollicitaties en reacties; zodat ze ook iemand kunnen uitnodigen als er geen directe vacature open staat. Op het moment dat iemand dan heel goed past wordt er gekeken of er niet een specifieke rol, functie of werkzaamheid gecreëerd kan worden
     • Veel organisaties in het buitenland beschikken niet over een uitgebreide staf, en hebben geen tijd of mogelijkheid om op alle reacties en sollicitaties te reageren.
     • Laat je dus niet afschrikken als je weinig antwoorden krijgt maar blijf vooral volhouden of zoek naar alternatieve wegen, zoals bijvoorbeeld het aanvaarden van vrijwilligerswerk als er niet direct betaald werk beschikbaar is.

     Activiteiten en vacatures waar je te horen krijgt dat er geen plaats beschikbaar meer is

     • In reacties op sollicitaties kan je te horen krijgen "er is momenteel geen plaats beschikbaar"; informeer dan eens naar de verwachting wanneer de functie weer beschikbaar komt. In het algemeen zijn werkzoekenden vaak vrij ver vantevoren bezig met de voorbereiding om naar het buitenland te vertrekken, en betreffen de reacties van organisaties vaak de korte termijn.
     • Realiseer je ook dat het voor een organisatie vaak moeilijk is om te voorzien hoe lang iemand die al bij die organisatie in het buitenland actief is, daar ook zal blijven voor de hele afgesproken tijd. Regelmatig komt het voor dat iemand toch veel eerder vertrekt dan oorspronkelijk de bedoeling was, of dat iemand juist langer blijft .
     • In het incidentele geval dat een functie verlopen is en in de toekomst ook niet meer beschikbaar komt, dan help je andere JoHo donateurs door even contact op te nemen met JoHo.
     Hoe kom je erachter of een baan of organisatie echt bij je past?

     Hoe kom je erachter of een baan of organisatie echt bij je past?

     Waar kan je activiteiten en vacatures vinden waar je kost en inwoning vergoed krijgt?
     Maak je met jouw studieachtergrond kans op een betaalde baan in het buitenland?

     Maak je met jouw studieachtergrond kans op een betaalde baan in het buitenland?

     Hoe kan je een activiteit of vacature die je tegenkomt taggen en bewaren?
     JoHo: crossroad kiezen uit de bundel
     JoHo: paginawijzer

      Hoe werkt het op een JoHo Tool- en Informatiepagina?

      Tools & Info

     1. Toolpagina's die je kunt inzetten voor beter, zinvoller en leuker helpen, leren, werken, reizen of emigreren.
     2. Informatiepagina's die je keuzehulp en advies geven rond producten en services binnen de World of JoHo

      

      

     JoHo: concept

     JoHo Missie, Visie & Concept

     Missie & Visie

     • JoHo wil mensen en organisaties in staat stellen zich te ontwikkelen en beter samen te werken, en daardoor bij te dragen aan een tolerante, verdraagzame en duurzame wereld.
     • Via online platforms en fysieke support centers wordt steun verleend aan persoonlijke ontwikkeling, en wordt internationale samenwerking gestimuleerd.

     Concept

     • Als JoHo donateur, abonnee of verzekerde verleen jij steun aan de doelstellingen van JoHo
     • JoHo steunt vervolgens jou met tools, coaching en voordelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en internationale activiteiten  
     • JoHo heeft als kernservices: studiehulp, competentie-ontwikkeling, coaching en verzekeringsbemiddeling bij vertrek naar buitenland
     JoHo: footprint achterlaten

     To my lists & bundles

     (service voor abonnes, donateurs en verzekerden)

     JoHo: pagina topic
     Werken in het buitenland: Tips, tools en vacatures voor betaald werk in het buitenland, werk op afstand als digital nomad,  working holidays en zomerwerk in sectoren als coaching, communicatie, cultuur, gezondheidszorg, horeca, internationale samenwerking, jeugdwerk,  landbouw, management, marketing, natuurbeheer, onderwijs, pr, personeelszaken, recht, techniek of bijvoorbeeld toerisme