Wat zijn de voordelen en nadelen van werken als digital nomad en online werken op afstand in het buitenland?


Wat zijn de voordelen van werken als digital nomad en online werken in het buitenland?

  1. Flexibiliteit en minder begrenzingen: je bent over het algemeen in staat je eigen werk en werktijden in te delen, je kunt er zelf voor kiezen de ene periode extra hard te werken om vervolgens een periode minder of niet te werken.
  2. Je werkt waar je bent: snelle opstarttijd, geen last meer van files en ander reistijd-leed.
  3. Betere balans tussen privé en werk: je kan makkelijker switchen tussen privé-tijd en werktijd (hoewel daar, afhankelijk van je vaardigheden, ook een potentieel gevaar in kan schuilen).
  4. Hoger gevoel van tevredenheid en geluk: je kan die ultieme droomreis met je partner of dat zo hard gewenste verblijf in het buitenland daadwerkelijk gaan realiseren, je kan het klimaat opzoeken dat het beste bij je past (zon, of juist een wintersportlocatie?), je kan er zelf voor kiezen gezonder te eten (geen kantinevoedsel meer) of te leven met minder materieel bezit (laat alles eens in een rugzak of koffer passen).
  5. Kostenbesparing: naast het ontbreken van reiskosten hoef je ook minder of niets uit te geven aan bijvoorbeeld lunches-buiten-de-deur of (dure) representatieve kleding (hoewel, je zal ook regelmatig via bijvoorbeeld videoconferencing met collega's of opdrachtgever in contact zijn); daarnaast bespaar je op dagelijkse kosten als je reist, werkt en/of woont in regio's waar het leven goedkoper is.
  6. Meer kansen op betere gezondheid: sport is vaak toegankelijker in een warmer klimaat en door flexibiliteit ervaren working nomads vaak minder stress, een betere balans en meer mogelijkheden voor een wandeling tussendoor, een fitness-sessie etc. (anderzijds werk je vaker met deadlines die stressverhogend kunnen werken).
  7. Je werkt effectiever en/of efficiënter: minder afleiding: geen collega-praatje tussendoor, geen verplichte bedrijfslunch tussen-de-middag, geen 1.001 andere opdrachten en klussen tussendoor.
  8. Zelfontplooiing: je kan nieuwe vaardigheden en competenties opdoen; denk aan taalkennis, interculturele vaardigheden, zelfstandigheid, acquisitie-skills, maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe hobby's, etc.
  9. Uitdaging: je bent jezelf steeds aan het aanpassen aan een nieuwe omgeving en andere cultuur.
  10. Verbreden van je vrienden- en kennissenkring: als working of digital nomad kun je wereldwijd nieuwe vrienden opdoen uit andere culturen dan die van jezelf, je wordt onderdeel van een digital nomad community.

Wat zijn de nadelen van werken als digital nomad en online werken in het buitenland?

  1. Zeker als je op freelance basis werkt heb je het risico van tijdelijk minder inkomsten.
  2. Niet iedereen is even geschikt om te werken als working nomad (afhankelijk van capaciteiten rondom zelfsturing, acquisitie-skills etc.)
  3. Niet alle soorten werk zijn op afstand te doen; werken op afstand heeft invloed op waar je van dag tot dag mee bezig bent, aantrekkelijke mogelijkheden waar je ‘nee’ tegen moet zeggen en het vervolg van je carrièrepad.
  4. Ondanks alle internet en communicatie-techniek ben je als digital of working nomad vaak meer 'alleen', vergeleken met het werken op kantoor waar je sneller collega's ontmoet.
  5. Het is voor een digital of working nomad vaak wat lastiger om het algehele bedrijfsbeleid te monitoren, je hoort wat minder 'in de wandelgangen' of op de 'vrijdagmiddagborrel' (minder belangrijk als je veel werkt met losse opdrachten, maar belangrijker als je met een vast contract werkt).
  6. Werk je als rondtrekkend werknemer voor één werkgever, dan bestaat de kans dat je wat minder in beeld bent als het gaat om promotie, training en carrièreontwikkeling; natuurlijk kan je ook goed op afstand lobbyen, maar in de praktijk sta je toch veelal wat verder op afstand en kun je lastiger deelnemen aan fysieke career development bijeenkomsten.
  7. Working nomads geven vaker aan tegen betalingsachterstanden van opdrachtgevers aan te lopen; het duurt vaak een tijd voordat ingeleverd werk op kwaliteit is beoordeeld. Cashflow issues kunnen ontstaan wanneer je sterk afhankelijk bent van betaling vanuit één opdracht.
  8. Contact met familie en vrienden in Nederland wordt mogelijk minder hecht; niet iedereen communiceert even makkelijk digitaal. 
  9. Working nomads die rondreizen met het gezin geven vaker aan issues te ervaren op het gebied van balans tussen werk en gezin (er is meer overlap, vergeleken met werken op kantoor).
  10. Als working nomad ben je meer tijd kwijt met dingen regelen dan als je op één plek blijft. Denk aan het zoeken van accommodatie, onderhandelen met huisbazen, regelen van goed internet etc.
  11. Als working nomad ben je sterk afhankelijk van goed functionerende techniek en heb je meestal geen 'ict-afdeling' achter de hand die problemen kan oplossen; denk aan goed werkende laptops, tablets, internetverbinding, smartphone.
  12. De kwaliteit van de internetverbinding verschilt sterk per land. In sommige landen kun je dan uitwijken naar een andere provider, in andere landen valt er weinig aan te doen en ben je ervan afhankelijk.
  13. Een warm klimaat kan impact hebben op je apparatuur; dit kan gevolgen hebben voor je keuze qua laptop en werkplek (de meeste digital nomads kiezen er daarom voor om binnen te werken i.p.v. buiten).
  14. Overige nadelen die gelden voor reguliere freelancers gelden uiteraard ook voor digital nomads; denk aan geen zekerheid van pensioen, het moeten regelen van een eigen ziektekostenverzekering, geen of minder 13e maand, geen winstuitkering, geen vast aantal vakantiedagen etc.
Meer lezen over veiligheid, verzekeringen en buitenland:
Meer lezen over verzekerd in het buitenland:
Meer lezen over meenemen op reis:

Gerelateerde pagina's

Relaties en meer lezen

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

  •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

  • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

  • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

  • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
  • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Aanmelden

  • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Aanmelding: checken

  • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

  • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten
 
   

Account - Bereikbaarheid - Contact - Dienstenwijzer - Gegevens - Vacatures - Zoeken