Duiken in het buitenland: wat is het, waar kan je het beste heen, en ben je wel verzekerd?

 

 

Activiteit(en) & Vacature(s)

 

Wat houdt het in?

Wat is duiksport of scubadiving?

  • Duiksport is met een luchttank op je rug voor langere tijd onder water blijven om de onderwaterwereld van dichtbij te kunnen bekijken.
  • Een duiker haalt adem door zijn ademapparaat, kijkt om zich heen door zijn duikbril, zwemt met zijn zwemvliezen rustig door het water en heeft vaak een duikpak aan voor de temperatuur.
  • Duiken wordt ook wel scuba diving genoemd.
  • SCUBA is de afkorting van S elf C ontained U nderwater B reathing A pparatus. Dat is de internationale term voor een perslucht apparaat zoals dat wordt gebruikt door duikers.
Wat hou je er aan over?

Waarom zou je gaan duiken in het buitenland?

  • Afleiding: weinig werkt beter als afleiding dan het maken van een diepzeeduik.
  • Ontspanning: eenmaal onder water kom in een zeldzaam rustige omgeving terecht, in een traag tempo zwem je door een hele andere bewoonde wereld.
  • Adrenaline: sommige duiken kunnen ontmoetingen opleveren met bijzondere vissoorten of grote bewoners van het koraal. De kick om daar rustig langs of doorheen te zwemmen zal je nooit meer vergeten.
  • Liefde voor de natuur: je komt zoveel schoonheid tegen dat je daarna het beschermen van de onderwaterwereld vaak hoger op je lijst zal zetten.
Wat neem je mee?

Wat heb je nodig om te gaan duiken in het buitenland?

  • Een goede gezondheid: duiken kan risico's met zich meebrengen als je niet voldoende fit bent of last hebt van bepaalde kwalen.
  • Respect voor de onderwaterwereld: als duiker kan je meer kapot maken dan je lief is.
  • Een tas met handige spullen voor bij het duiken, voor voor en na de duik (water, zonnebrand etc).
In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's?

Wat zijn de risico's van duiksport in het buitenland?

  • Gemiddeld genomen is duiken niet gevaarlijker dan de meeste andere sporten.
  • Wel is de voorbereiding en je verdiepen in de gevaren van groter belang.
  • Niet voor niets laten ze eerst je duikbrevet (bijvoorbeeld PADI) halen voordat je zelf op pad mag.
  • Maar zelfs met je duikbrevet op zak is het vaak verstandig om met een lokale divemaster op pad te gaan.

Wat zijn de gevolgen als het een keer mis gaat bij het duiken?

  • Mocht je in het ziekenhuis belanden dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten moet opdraaien als je niet een verzekering hebt afgesloten die jouw activiteiten dekt.

Ben je verzekerd voor duiksport in het buitenland?

Wat zijn de gevaren bij het duiken in het buitenland?

Wat zijn de gevaren bij het duiken in het buitenland?

Wat is decompressieziekte (duikersziekte)?

  • Duiken op vakantie of tijdens een lange reis is een te gekke ervaring. Alleen moet je hierbij onder andere oppassen voor de duikersziekte (ook wel caissonziekte of decompressieziekte genoemd). Dit wordt veroorzaakt door als je te lang onder water blijft en/of als je te snel naar de oppervlakte opstijgt na een duik.
  • Tijdens het duiken adem je perslucht, die voor 80% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof bestaat. Zuurstof wordt door het menselijk lichaam opgenomen, maar stikstof niet, dus alle stikstof die je inademt, moet je uiteindelijk ook weer uitademen om het kwijt te raken. Normaal gesproken is dit geen probleem, maar als je gaat duiken heb je ook nog te maken met drukverschillen onder water: hoe dieper je gaat, hoe groter de druk. En hoe groter de druk, hoe meer stikstof het menselijk lichaam kan opnemen
  • Wanneer je dus een tijdje hebt gedoken, heeft je lichaam een flinke hoeveelheid stikstof opgenomen. Wanneer je vervolgens weer naar de oppervlakte opstijgt, neemt de druk weer af en moet je lichaam het teveel aan stikstof weer kwijt. Als je te snel opstijgt, komt de stikstof vrij in de vorm van belletjes en dan is er sprake van decompressieziekte. Dit effect is te vergelijken met het opendraaien van een fles frisdrank: zodra je dop van de fles draait, valt de druk weg en komt het koolzuur in de frisdrank in één keer vrij in de vorm van belletjes.

Wat zijn de gevolgen van decompressieziekte (duikersziekte)?

  • De gevolgen van decompressieziekte zijn afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de belletjes zich vormen; als de belletjes het hart of de hersenen bereiken, kan dit fatale gevolgen hebben. Decompressieziekte kan worden behandeld door de patiënt 100% zuurstof te laten ademen (hierdoor komt de stikstof sneller vrij) en door de patiënt weer onder druk te brengen in een speciale decompressietank. Check altijd de aanwezigheid van de dichtstbijzijnde decompressietank als je ergens gaat duiken en hoe je daarheen getransporteerd kunt worden.

Wat is de wachttijd voordat je gaat vliegen na je laatste duik in het buitenland?

  • Hou er ook rekening mee dat er genoeg tijd zit tussen je laatste duik en een eventuele vliegreis. Het wordt aangeraden na je laatste duik 24 uur te wachten voordat je in het vliegtuig stapt. Ook wordt aangeraden na het vliegen niet direct te gaan duiken. Dit in verband met het vochtpeil van je lichaam. Tijdens een lange vlucht kun je wat uitdrogen en dit verhoogt tijdens het duiken dan weer de kans op decompressieziekte.
  • Ga niet duiken als je zwanger bent. Bij zwangerschap zwellen de slijmvliezen op waardoor het moeilijk is te klaren (het gelijkmaken van de druk in het water en die in het binnenoor). Er zijn daarnaast aanwijzingen (dmv dierenproeven) dat duiken schadelijk kan zijn voor de ongeboren foetus, hoewel onbetwijfelbaar bewijs uitblijft.
Watersport en duikactiviteiten in het buitenland verzekeren
Werken als divemaster of duikinstructeur in het buitenland verzekeren

Werken als divemaster of duikinstructeur in het buitenland verzekeren

Waarom je werkzaamheden als duikinstructeur of divemaster in het buitenland verzekeren?

  • Je krijgt met bijzondere risico’s en werkzaamheden te maken die door normale reis- en zorgverzekeringen niet worden gedekt. Dit betekent dat je niet verzekerd bent voor kosten die direct of indirect voortvloeien uit jouw werk als bijvoorbeeld duikinstructeur of divemaster
  • Medische zorg in het buitenland kan erg duur zijn, zeker als je in een privékliniek belandt of als er hyperbare zuurstoftherapie nodig is
  • Werkgevers bieden in het algemeen geen of vaak geen volledige verzekering aan.

Waarom (ook) een speciale verzekering voor je langere verblijf in het buitenland?

  • Tijdens werk, stage of vrijwilligerswerk in het buitenland waarbij je een vergoeding (of bijvoorbeeld eten en accommodatie) ontvangt, vervalt in de meeste gevallen de dekking van je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan een speciale verzekering nodig om verzekerd te blijven voor ziekte en ongevallen
  • Als je met spoed terug naar Nederland moet omdat er iets met jou of je directe familie gebeurt, kunnen de kosten flink oplopen
  • Tijdens een lang verblijf in het buitenland onderneem je waarschijnlijk ook andere bijzondere activiteiten of ga je ook ander werk doen (betaald of als vrijwilliger) ook dan heb je in het algemeen een van de verzekeringen voor lang verblijf in het buitenland nodig om gedekt te blijven
  • Alleen speciale verzekering voor lang verblijf in het buitenland kunnen dekking blijven bieden als er negatief reisadvies wordt uitgegeven voor het gebied waar jij net aan het werk bent

 

Activiteit: Soort & Kosten
Kosten of bijdrage: variabel

 

Betrokken organisatie(s) en of sector(en)

 

 

 Voorbereiden

 

Waar kun je het mooiste duiken?

Bijzondere of gevaarlijke vissen en zoogdieren in zee en rivieren: vragen en antwoorden over bescherming en ontmoetingen

Bijzondere of gevaarlijke vissen en zoogdieren in zee en rivieren: vragen en antwoorden over bescherming en ontmoetingen

Wat moet je doen als je giftige vissen tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn roggen?

Wat moet je doen als je giftige vissen tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn roggen?

  • Slechts enkele vissoorten zijn giftig bij aanraking. Gevaarlijker zijn de tanden en stekels die vissen hebben. Als je echter afstand houdt, zullen vissen, haaien, roggen en andere kleine zwemmende schoonheden geen problemen veroorzaken.
  • Wanneer je gaat zwemmen zonder iets aan je voeten loop je de kans op één van de stekelige of zelfs giftige vissen te stappen. De kans dat je erop gaat staan is niet heel groot maar het komt zeker in een koraalrijke omgeving geregeld voor. Afhankelijk van de soort is dan een snel bezoek aan de dokters aan te raden. Aangezien dit niet altijd een redelijk alternatief is zijn waterschoenen / zwemvliezen / sandalen dus erg belangrijk.
  • Aan de Mediterane en Noordzee stranden worden elk jaar heel wat badgasten gestoken door de kleine pieterman, die zich ingraaft in het zand. Deze vis kan je weken veel pijn bezorgen als je na de steek niet snel je voet in water heter dan veertig graden stopt (de eiwitten in het gif breken dan af).
  • Pijlstaartroggen kunnen ook (heel) gemeen steken. Ze liggen vaak ingegraven in de bodem te wachten op een prooi, als jij dan van je surfplank stapt, zal de rog van schrik kunnen steken. Afhankelijk van de exacte soort en plaats waar je precies wordt gestoken moet je eventueel snel naar een dokter.

 

Wat moet je doen als je een krokodil tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn alligators?

Wat moet je doen als je een krokodil tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn alligators?

Is een krokodil of alligator gevaarlijk voor jou als mens?

  • Krokodillen eten meestal dieren als runderen, zebra’s en vogels, maar ook willen ze zich wel eens aan een mens vergrijpen.
  • Vermijd dus zoveel mogelijk het contact met deze oeroude reptielen
  • Wanneer ze onder water zijn, zijn ze te herkennen aan de kleine belletjes die boven komen. Als je dit ziet, kom dan niet in de buurt van het water en ga er zeker niet in!

Wat kan je doen als een krokodil of alligator in de buurt is of wil aanvallen?

  • Als je toch onverwachts in aanraking komt met een krokodil is het goed om rustig achteruit te lopen en geen onverwachte bewegingen maken.
  • Als een krokodil uit een het water op je af komt stormen,  ren dan zo hard mogelijk weg (niet zigzaggen dat kost alleen meters). Een krokodil rent ongeveer 30 km per uur daar kan je als volwassene normaal gesproken net van winnen
  • Het zijn geen duurlopers dus ze zullen vrij snel de achtervolging opgeven

Wat kan je doen als je door een krokodil of alligator wordt gebeten?

  • Por en schop hem dan zo hard mogelijk in de ogen.
Wat moet je doen als je een kwal tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn kwallen?

Wat moet je doen als je een kwal tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn kwallen?

Wat moet je doen als je een kwal tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn kwallen?

  • De meeste kwallen soorten zorgen slechts voor wat pijnlijke steken die met azijn, Azaron of pijnstiller enigszins zijn te bestrijden.
  • De tentakels van kwallen bestaan uit vele netelcellen die bij aanraking gif loslaten, hierdoor krijg je meestal jeuk en brandende huiduitslag.
  • Pas op voor het beruchte "Portugese oorlogschip" (komt op veel plekken ter wereld voor!) Een enorme kwal die helse pijnen kan veroorzaken (naar het ziekenhuis!)
  • Rond Australië heb je de Box jelly fish, ook zo’n fijne jongen met tentakels die tien meter lang kunnen worden.

Tips

  • met name bij aflandige wind is de kans groot dat kwallen in de buurt van de kust komen door de onderstroming.
  • Er bestaat ook waterafstotende beschermende zonnebrandcreme die ook bescherming biedt tegen kwallenbeten, zelfs die van het "Portugese oorlogschip".
Wat moet je doen als je een witte haai tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn haaien?

Wat moet je doen als je een witte haai tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn haaien?

Hoe gevaarlijk zijn witte haaien?

  • Witte haaien staan bekend als de gevaarlijkste soort onder de haaien. Maar wist je dat mensen helemaal niet de favoriete prooi zijn van deze haaien en van haaien in het algemeen? Door films en documentaires is het beeld geschetst van haaien die mensen verslinden, echter het tegendeel is waar… De witte haai bijt mensen omdat hij nieuwsgierig is en op deze manier terrein verkent, helaas leidt deze methode van onderzoek wel tot een dodelijk einde voor het onderzoeksobject… Witte haaien brengen mensen dus niet bewust letsel toe. Welke prooi wel hun voorkeur heeft, hangt af van meerdere zaken, zoals het seizoen en hun lengte. Kleine witte haaien voeden zich voornamelijk met vis terwijl de grotere een zeehond of zelfs een kleine walvis weten te verslinden.
  • Een witte haai is te herkennen aan een zwarte of donkergrijze bovenzijde en een witte onderzijde. Aan de onderkant van de borstvinnen zitten zwarte vlekken en bij de aanhechting op het lichaam zit een opvallende zwarte plek. Ze geven de voorkeur aan koud water in de buurt van de kust, maar zijn ook te vinden op meer dan duizend meter diepte. Het zijn zeer sociale dieren en zwemmen vaak in groepen bestaande uit tien of meer haaien.
  • De witte haai is semiwarmbloedig, dit betekent dat hij zeer snel kan zwemmen, maar ook dat hij een slecht uithoudingsvermogen heeft. Hierop afgestemd gebruikt de witte haai verschillende zwem- en gedragspatronen om zijn potentiële prooi te onderzoeken. Als je dicht in aanraking komt met een haai is het van belang dat je begrijpt welke gedragspatronen gevaar aanduiden, zodat je weet wanneer je je uit de voeten moet maken:

Wanneer zijn haaien gevaarlijk?

  • Als een haai met zijn ogen rolt, volgt de haai een object met zijn ogen, zonder zijn hoofd of lichaam te bewegen; je bent gespot!
  • Als de haai zijn bovenkaak vooruitsteekt, maakt de haai een bijtbeweging;
  • Als hij zijn bek opent zonder zijn voorkaak naar buiten te steken en deze houding een fractie of meerdere seconden vasthoudt, moet dat als gevaarlijk worden beschouwd.

 

Wat moet je doen als je zee-egels tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn zeesterren?

Wat moet je doen als je zee-egels tegenkomt, en hoe gevaarlijk zijn zeesterren?

  • Veruit de meeste zee-egels en zeesterren zijn niet giftig voor mensen. Een zee-egel stekel in je voet kan echter een nare ervaring zijn.
  • Stap je op een zee-egel of een zeester dan dien je in eerste instantie te proberen de naalden geheel te verwijderen met een pincet. Gaat de boel ontsteken dan is een bezoek aan de dokter weer onontbeerlijk. Ook hier kunnen waterschoenen veel onheil voorkomen.

 

Wat moet je doen als je een zeeschildpad tegenkomt en zijn schildpadden gevaarlijk?

Wat moet je doen als je een zeeschildpad tegenkomt en zijn schildpadden gevaarlijk?

Kunnen zeeschildpadden bijten of ziektes veroorzaken?

  • Hoewel zeeschildpadden kunnen bijten, bijten ze mensen meestal niet. Het zijn zachtaardige wezens die zelden agressie vertonen.
  • Maar met hun zeldzaam krachtige kaken kunnen ze wel schade aanrichten. Zeeschildpadden hebben geen tanden, maar aan de binnenkant van de bek van een zeeschildpad zitten naar achteren gerichte kraakbeenachtige weerhaken 
  • Ze verdedigen zichzelf als ze worden bedreigd. Als je bijvoorbeeld een zeeschildpad probeert op te pakken, kan hij je uit zelfverdediging bijten
  • Zeeschildpadden kunnen bacteriën en ziektes bij zich dragen die schadelijk kunnen zijn voor de mens.

Wat te doen als je gebeten wordt door een zeeschildpad?

  •  de wond grondig wassen met water en zeep om infectie te voorkomen.
  •  zo snel mogelijk naar een dokter gaan, omdat een beet geïnfecteerd kan raken.

Kan je een ​​zeeschildpad aanraken?

  • Als je een zeeschildpad in het wild ziet, probeer dan niet te dichtbij te komen, niet te verstoren en probeer hem zeker niet op te pakken.
  • Zeker bij babyzeeschildpadden kan dit schade opleveren. Ze kunnen gedesoriënteerd raken, ze kunnen aan hun schild gewond raken (dat is dan nog zacht) en uiteindelijk kunnen ze daardoor sterven.
  • Ben je aan het werk al verzorger van zeeschildpadden luister dan goed naar de aanwijzingen van projectleiders en ervaren verzorgers.

 

Verbonden activiteiten & Vacatures

 

Activiteit: hoe werkt het zoeken naar activiteiten?
  • Je ziet een selectie uit het aanbod van JoHo partners en geselecteerde organisaties

  • Zie je geen betrokken organisatie vermeld staan, en wil je meer weten, reageren of solliciteren, meld je dan aan bij JoHo 

  • Log in en ga naar de betrokken organisatie om meer te lezen of contact met hen op te nemen.

 

Verder reizen en zoeken

 

Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

Je kunt je bij JoHo aanmelden en daarna gebruikmaken van de volgende tools en services:

Oriënteren en reageren op activiteiten in meer dan 150 landen

Zoeken naar passende banen en mogelijkheden per sector of land

Uitgebreide informatie over activiteitenaanbieders en werkgevers in het buitenland

Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

 

Activiteit: crossroads via de JoHo 'Job Shops'

JoHo: paginawijzer

 

Activiteiten & Vacatures

 

Hoe werkt het op een 'Activities' pagina?

  • 'Activities' zijn uitgelichte activiteiten, vacatures en producten van:
    • Partners van JoHo
    • Organisaties die JoHo donateurs voordeel geven
    • Organisaties die passen bij de doelstellingen van JoHo donateurs en abonnees
JoHo: footprint achterlaten
JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken