Duiken in het buitenland: wat is het, waar kan je het beste heen, en ben je wel verzekerd?

 

 

Activiteit(en) & Vacature(s)

 

Wat houdt het in?

Wat is duiksport?

 • duiksport is met een luchttank op je rug voor langere tijd onder water blijven om de onderwaterwereld van dichtbij te kunnen bekijken.
 • Een duiker haalt adem door zijn ademapparaat, kijkt om zich heen door zijn duikbril, zwemt met zijn zwemvliezen rustig door het water en heeft vaak een duikpak aan voor de temperatuur
 • Duiken wordt ook wel scuba diving genoemd
Wat hou je er aan over?

Waarom zou je gaan duiken in het buitenland?

 • Afleiding: weinig werkt beter als afleiding dan het maken van een diepzeeduik.
 • Ontspanning: eenmaal onder water kom in een zeldzaam rustige omgeving terecht, in een traag tempo zwem je door een hele andere bewoonde wereld
 • Adrenaline: sommige duiken kunnen ontmoetingen opleveren met bijzondere vissoorten of grote bewoners van het koraal. De kick om daar rustig langs of doorheen te zwemmen zal je nooit meer vergeten
 • Liefde voor de natuur: je komt zoveel schoonheid tegen dat je daarna het beschermen van de onderwaterwereld vaak hoger op je lijst zal zetten
Wat neem je mee?

Wat heb je nodig om te gaan duiken in het buitenland?

 • Een goede gezondheid: duiken kan risico's met zich meebrengen als je niet voldoende fit bent of last hebt van bepaalde kwalen
 • Respect voor de onderwaterwereld: als duiker kan je meer kapot maken dan je lief is
 • Een tas met handige spullen voor na en voor de duik (water, zonnebrand etc)
In hoeverre ben je verzekerd voor de risico's?

Wat zijn de risico's van duiksport in het buitenland?

 • Gemiddeld genomen is duiken niet gevaarlijker dan de meeste andere sporten.
 • Wel is de voorbereiding en je verdiepen in de gevaren van groter belang
 • Niet voor niets laten ze eerst je duikbrevet (bijv PADI) halen voordat je zelf op pad mag.
 • Maar zelfs met je duikbrevet op zak is het vaak verstandig om met een lokale divemaster op pad te gaan

Wat zijn de gevolgen als het een keer mis gaat bij het duiken?

 • Mocht je in het ziekenhuis belanden dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten moet opdraaien als je niet een verzekering hebt afgesloten die jouw activiteiten dekt

Ben je verzekerd voor duiksport in het buitenland?

Wat zijn de gevaren bij het duiken in het buitenland?

Wat zijn de gevaren bij het duiken in het buitenland?

Wat is decompressieziekte (duikersziekte)?

 • Duiken op vakantie of tijdens een lange reis is een te gekke ervaring. Alleen moet je hierbij onder andere oppassen voor de duikersziekte (ook wel caissonziekte of decompressieziekte genoemd). Dit wordt veroorzaakt door als je te lang onder water blijft en/of als je te snel naar de oppervlakte opstijgt na een duik.
 • Tijdens het duiken adem je perslucht, die voor 80% uit stikstof en voor 20% uit zuurstof bestaat. Zuurstof wordt door het menselijk lichaam opgenomen, maar stikstof niet, dus alle stikstof die je inademt, moet je uiteindelijk ook weer uitademen om het kwijt te raken. Normaal gesproken is dit geen probleem, maar als je gaat duiken heb je ook nog te maken met drukverschillen onder water: hoe dieper je gaat, hoe groter de druk. En hoe groter de druk, hoe meer stikstof het menselijk lichaam kan opnemen
 • Wanneer je dus een tijdje hebt gedoken, heeft je lichaam een flinke hoeveelheid stikstof opgenomen. Wanneer je vervolgens weer naar de oppervlakte opstijgt, neemt de druk weer af en moet je lichaam het teveel aan stikstof weer kwijt. Als je te snel opstijgt, komt de stikstof vrij in de vorm van belletjes en dan is er sprake van decompressieziekte. Dit effect is te vergelijken met het opendraaien van een fles frisdrank: zodra je dop van de fles draait, valt de druk weg en komt het koolzuur in de frisdrank in één keer vrij in de vorm van belletjes.

Wat zijn de gevolgen van decompressieziekte (duikersziekte)?

 • De gevolgen van decompressieziekte zijn afhankelijk van de plaats in het lichaam waar de belletjes zich vormen; als de belletjes het hart of de hersenen bereiken, kan dit fatale gevolgen hebben. Decompressieziekte kan worden behandeld door de patiënt 100% zuurstof te laten ademen (hierdoor komt de stikstof sneller vrij) en door de patiënt weer onder druk te brengen in een speciale decompressietank. Check altijd de aanwezigheid van de dichtstbijzijnde decompressietank als je ergens gaat duiken en hoe je daarheen getransporteerd kunt worden.

Wat is de wachttijd voordat je gaat vliegen na je laatste duik in het buitenland?

 • Hou er ook rekening mee dat er genoeg tijd zit tussen je laatste duik en een eventuele vliegreis. Het wordt aangeraden na je laatste duik 24 uur te wachten voordat je in het vliegtuig stapt. Ook wordt aangeraden na het vliegen niet direct te gaan duiken. Dit in verband met het vochtpeil van je lichaam. Tijdens een lange vlucht kun je wat uitdrogen en dit verhoogt tijdens het duiken dan weer de kans op decompressieziekte.
 • Ga niet duiken als je zwanger bent. Bij zwangerschap zwellen de slijmvliezen op waardoor het moeilijk is te klaren (het gelijkmaken van de druk in het water en die in het binnenoor). Er zijn daarnaast aanwijzingen (dmv dierenproeven) dat duiken schadelijk kan zijn voor de ongeboren foetus, hoewel onbetwijfelbaar bewijs uitblijft.
Watersport en duikactiviteiten in het buitenland verzekeren
Activiteit: Soort & Kosten
Kosten of bijdrage: variabel

 

Organisatie(s)

 

 

 Voorbereiden

 

Waar kun je het mooiste duiken?

  Wat moet je doen als je giftige vissen tegenkomt?

  Wat moet je doen als je giftige vissen tegenkomt?

  • Slechts enkele vissoorten zijn giftig bij aanraking. Gevaarlijker zijn de tanden en stekels die vissen hebben. Als je echter afstand houdt, zullen vissen, haaien, roggen en andere kleine zwemmende schoonheden geen problemen veroorzaken.
  • Wanneer je gaat zwemmen zonder iets aan je voeten loop je de kans op één van de stekelige of zelfs giftige vissen te stappen. De kans dat je erop gaat staan is niet heel groot maar het komt zeker in een koraalrijke omgeving geregeld voor. Afhankelijk van de soort is dan een snel bezoek aan de dokters aan te raden. Aangezien dit niet altijd een redelijk alternatief is zijn waterschoenen / zwemvliezen / sandalen dus erg belangrijk.
  • Aan de Mediterane en Noordzee stranden worden elk jaar heel wat badgasten gestoken door de kleine pieterman, die zich ingraaft in het zand. Deze vis kan je weken veel pijn bezorgen als je na de steek niet snel je voet in water heter dan veertig graden stopt (de eiwitten in het gif breken dan af).
  • Pijlstaartroggen kunnen ook (heel) gemeen steken. Ze liggen vaak ingegraven in de bodem te wachten op een prooi, als jij dan van je surfplank stapt, zal de rog van schrik kunnen steken. Afhankelijk van de exacte soort en plaats waar je precies wordt gestoken moet je eventueel snel naar een dokter.

   

  Betrokken bestemming(en):
  Indonesië

  Indonesië

  • Reizen in Indonesië is een avontuur en heeft het allemaal. De diversiteit is enorm: Indonesië heeft de op drie na grootste populatie ter wereld, zo'n 265 miljoen mensen, en bestaat uit duizenden grotere en kleinere eilanden. De mensen zijn erg vriendelijk en behulpzaam. Reis langs prachtige rijstvelden, beklim vulkanen, bekijk orang oetans in de jungle op Kalimantan of Sumatra en ga zonnen op de witte of zwarte stranden op Bali. Ga op een culturele tour en maak kennis met de rijke geschiedenis van het land of maak de fenomenale zonsopgang bij de Boeddhistische tempel Borobudur op Java mee. De zee die de talloze eilanden van Indonesië omringt, biedt mogelijkheden voor duiken en surfen op de beste spots ter wereld.

   

  Verbonden activiteiten & Vacatures

   

  Activiteit: hoe werkt het zoeken naar activiteiten?
  • Je ziet een selectie uit het aanbod van JoHo partners en geselecteerde organisaties

  • Zie je geen betrokken organisatie vermeldt staan, en wil je meer weten, reageren of solliciteren, meld je dan aan bij JoHo , log in en ga naar de betrokken organisatie om meer te lezen of contact op te nemen.

   

  Verder reizen en zoeken

   

  Wat zijn de activiteitentools en vacatureservices van JoHo?

  Je kunt je bij JoHo aanmelden en daarna gebruikmaken van de volgende tools en services:

  Oriënteren en reageren op activiteiten in meer dan 150 landen

  Zoeken naar passende banen en mogelijkheden per sector of land

  Uitgebreide informatie over activiteitenaanbieders en werkgevers in het buitenland

  Hulpmiddelen voor het verkrijgen van inzicht in je competenties en vaardigheden

  Inzicht in de benodigde en aan te leren vaardigheden bij je werkzaamheden

  Tools voor het voorbereiden van je sollicitaties en gesprekken

  Organisaties die van JoHo gebruikmaken om hun vacatures juist onder JoHo donateurs bekend te maken

   

  Activiteit: crossroads via de JoHo 'Job Shops'

  Vacature in het buitenland: wat is het, waarom zou je doen en waar kan je het beste heen?
  Crossroad: kiezen uit de bundel
  JoHo: paginawijzer

   

  Activiteiten & Vacatures

   

  Hoe werkt het op een 'Activities' pagina?

  • 'Activities' zijn uitgelichte activiteiten, vacatures en producten van:
   • Partners van JoHo
   • Organisaties die JoHo donateurs voordeel geven
   • Organisaties die passen bij de doelstellingen van JoHo donateurs en abonnees
  JoHo: footprint achterlaten
  Pagina:

  Duiken het buitenland: wat is het, waar kan je het beste heen, en ben je wel verzekerd voor de risico's?