Digital nomads en global nomads: basisvragen en antwoorden
Wat is een digital nomad, een global nomad en remote werken?
Wat is remote werken?
- Remote werken wil zeggen dat je als werknemer of zzp'er volledig onafhankelijk van je lokatie kan werken. Dat betekent dat je zowel vanuit het buitenland, als vanuit huis in Nederland je werkzaamheden zou kunnen verrichten
- Leven en werken los van een vaste locatie was ooit alleen iets voor hippies. Daarna werd het een privilege voor de "rijken". Tegenwoordig kan een veel grotere groep mensen leven en werken waar men maar wil en is deze vrijheid een groot goed geworden. Een groeiende groep werkenden realiseert zich dat het hebben van fysieke meetings geen must meer is voor hun type werkzaamheden. Zij richten hun werk en leven in als digital en working nomad
Wat zijn global nomads?
Wat zijn de kenmerken van een global nomad?
- ze zijn mobiel en reizen vaak van het ene land of locatie naar de andere
- ze ontwikkelen vaak een gevoel van verbondenheid met meer dan één cultuur.
- ze werken vaak in banen die niet afhankelijk zijn van de locatie
- je komt ze tegen onder backpackers, lifestyle migranten en derde cultuur kinderen (o.a expatkinderen)
- ze ontwikkelen soms een basic lifestyle, om zo langer hun nomadenbestaan vol te kunnen houden
- ze kunnen in een paar dagen, weken of maanden weer hun spullen pakken en vertrekken naar hun volgende bestemming
- ze richten zich vaak op de bredere werkervaring, niet het geld verdienen staat centraal maar de werkbeleving of de werkomgeving
- ze zijn soms door nood gedwongen werkzaamheden te accepteren die verder af staan van de persoon, maar slagen er vaak in de ervaring ten positieve in te zetten
- ze moeten zich een nomaden bestaan wel kunnen veroorloven; gezondheid, financiële situatie en land van herkomst spelen hierbij een rol
- ze lopen tegen verschillende uitdagingen aan, zoals het regelen van een internationale ziektekostenverzekering met een werelddekking, lokale wetgeving, kwesties rond visa en reisdocumenten en de financiële zaken rondom hun werkzaamheden
Wat zijn digital nomads?
Wat zijn de kenmerken van een digitale working nomad?
- ze maken "working in the cloud", ofwel mobiel werken, ofwel "cloud computing" tot nieuwe standaard in hun volledige werkomgeving
- ze maken gebruik van draadloos internet, smartphones, cloud-gebaseerde applicaties om op afstand te werken, waar ze ook wonen of reizen
- ze maken gebruik van ruimtes waar ook andere digitale nomaden aan het werk zijn: cafés en andere openbare ruimtes waar ze met hun devices kunnen neerploffen
- ze ontmoeten collega's en elkaar vooral online
- ze onderhouden veelal digitaal contact met opdrachtgevers
Wat zijn de beste landen om in te wonen en te werken?
Wat zijn de beste landen om als expat of digital nomad in te werken of als emigrant naar te verhuizen?
In 2023 komt uit een onderzoek onder 12.000 expats en nomads een ranglijst van landen waarbij met name gekeken is naar de beste kwaliteit van leven en de prettigste integratiemogelijkheden. Zoals vrienden maken, gastvrijheid t.o.v. buitenlanders die tijdelijk in het land zijn e.d.
Wat zijn de beste landen om als expat of digital nomad in te wonen? In 2023 komt uit een onderzoek onder 12.000 expats en nomads de volgende ranglijst van landen naar voren op basis van o.a. de beste kwaliteit van leven en de prettigste integratiemogelijkheden.
Wat zijn de beste landen om als expat of digital nomad in te wonen? In 2023 komt uit een onderzoek onder 12.000 expats en nomads de volgende ranglijst van landen naar voren op basis van o.a. de beste kwaliteit van leven en de prettigste integratiemogelijkheden.
De ranglijst
Wat zijn de beste landen om als expat of digital nomad in te wonen? In 2023 komt uit een onderzoek onder 12.000 expats en nomads de volgende ranglijst van landen naar voren op basis van o.a. de beste kwaliteit van leven en de prettigste integratiemogelijkheden.
De ranglijst
Verenigde Arabische Emiraten (Dubai, Abu Dhabi)
Wat zijn populaire bestemmingen voor digital of working nomads?
Als working, of digital, nomad kun je er natuurlijk voor kiezen om één vaste verblijfplaats in het buitenland als uitvalsbasis te hanteren. Maar een 'echte' nomad zwerft natuurlijk over de wereld of reist in een bepaalde regio en werkt op verschillende plekken.
- Er zijn zeker 'hotspots' waar veel nomads samenkomen. Welke locaties het meest populair zijn wisselt natuurlijk periodiek, maar bekende hotspots zijn o.a. Indonesië (met name Bali), Kenia (Nairobi; weinig tijdverschil met NL), Zuid-Afrika (Kaapstad), Mexico, Spanje (Barcelona als wereldhotspot), Kroatië (naast Zagreb met name de grotere kustplaatsen), Portugal (Lissabon is een échte nomad hub geworden), Thailand (vooral Chiang Mai), Georgië (dat een speciaal digital nomad visum introduceerde), Maleisië (Kuala Lumpur is net als Bangkok een echte vlieghub in Zuidoost-Azië)
- Ook eilanden als Gran Canaria (Spanje; hoge gastvrijheid), Madeira (Portugal, top faciliteiten), Tenerife (Spanje) en Ko Phangan (Thailand) scoren hoog op de co-working bestemmingslijst
- Als je kijkt naar 'regio', dan vallen de volgende landen per regio op:
- Azië: Thailand (Chiang Mai, Bangkok, Koh Lanta, Koh Tao, Ko Phangan), Indonesië (Ubud op Bali, Canggu op Bali en de Gili-eilanden) en Vietnam (Da Nang, Hanoi)
- Latijns-Amerika: Mexico (Playa del Carmen, Puerto Vallarta, Mexico City, Puerto Escondido), Colombia (Medellin, Bogota), Argentinië (Buenos Aires)
- Europa: Spanje (Gran Canaria, Barcelona, Malaga, Valencia), Portugal (Lissabon, Porto, Lagos), Bulgarije (Sofia, Bansko)
- Omdat het hele 'working nomad bestaan' een behoorlijke vlucht heeft genomen, vind je tegenwoordig overal over de wereld 'working nomad' festivals: 'pop-up' plekken waar tijdelijk veel (soms héél veel) nomads samenkomen om te genieten, elkaar te ontmoeten of om in korte tijd samen veel impact te maken rondom een bepaald thema ('mensenrechten', 'milieu' etc.).
- Ook kan je kiezen voor zgn. 'workations', waar internationale ondernemers naar een bepaalde locatie reizen op een afgesproken tijdstip om samen met plaatselijke ondernemers een verschil te maken, of van elkaar te leren.
- Toerisme overheidsorganisaties hebben ook ontdekt dat digital nomads een goede inkomstenbron zijn; landen, regio's of eilanden organiseren heuse 'digital nomad villages' waar nomads goede (!) faciliteiten treffen om (tijdelijk) te wonen, reizen, genieten en uiteraard werken. Een voorbeeld is het Portugese eiland Madeira, dat middenin de COVID-19 periode een flinke groep nomads naar zich toe wist te halen.
Bestemmingen voor working en digital nomads op basis van kwaliteit co-werkplekken
- Indonesië (Bali), Nieuw-Zeeland (Auckland), Thailand (Chiang Mai), Australië (Melbourne), Vietnam (Ho Chi Minh), Filippijnen (Manila), Maleisië (Penang).
Bestemmingen voor working en digital nomads op basis van gemiddelde kosten voor levensonderhoud
- Indonesië (Bali), Maleisië (Penang), Thailand (Chiang Mai), Mexico (Playa del Carmen), Argentinië (Buenos Aires), Hongarije (Boedapest), Vietnam (Ho Chi Minh), Spanje (Alicante).
Bestemmingen voor working en digital nomads op basis van internetsnelheid
- Ook de ontwikkelingen hierin gaan natuurlijk razendsnel, maar o.a. Singapore, Zweden (Stockholm), V.S. (San Francisco, Portland), Canada (Vancouver), Duitsland (Berlijn), Hongarije (Boedapest) scoren hoog.
Bestemmingen voor working en digital nomads op basis van lokale gastvrijheid
- De mate van gastvrijheid die je ervaart is natuurlijk een wisselwerking met hoe je je zelf opstelt, maar over het algemeen scoren Mexico (Playa del Carmen), Malta, Nieuw-Zeeland, Filippijnen, Spanje en Canada goed.
Bestemmingen voor working en digital nomads op basis van bezienswaardigheden & attracties
- Op veel bestemmingen waar digital nomads komen is genoeg te doen, zien en te bereizen. Op 'lokaal activiteitenniveau' scoren extra goed bestemmingen als China (Shanghai), Duitsland (Berlijn), Argentinië (Buenos Aires), Spanje (Gran Canaria), Brazilië (Rio de Janeiro), Indonesië (Bali).
Bestemmingen voor working en digital nomads op basis van de prijs voor een (goede) kop koffie
- De ene kop koffie is de andere niet en het is soms even zoeken naar een betaalbare kop kwaliteitskoffie. De laagste prijzen vind je in Brazilië (Rio de Janeiro), Zuid-Afrika (Kaapstad), Indonesië (Bali), Hongarije (Boedapest), Filippijnen (Manila), Canada (Vancouver), Mexico (Playa del Carmen), Maleisië (Penang).
Welke online werkzaamheden kan je vanuit het buitenland doen als je op reis bent of daar woont, en welk werk kan je op afstand verrichten?
Hoe kies je werkzaamheden die je online op afstand kan uitvoeren als je vanuit het buitenland wilt werken?
- Steeds meer reizigers, expats, working nomads en global wanderers starten eigen werkzaamheden op afstand, via internet. Een mooie manier om te kunnen kiezen voor een internationale vaste of tijdelijke woonomgeving én tegelijkertijd in je eigen inkomsten te voorzien.
- Kies bij voorkeur wel voor werkzaamheden waar je al expertise in hebt, werkzaamheden die je goed liggen en waar je voldoening uit haalt. Het is niet iets dat je 'er even bij doet' of dat je 'wel even in een paar dagen onder de knie krijgt'; je zult vooral succes krijgen als je het als (nieuw) vak benadert en wanneer je het voor langere tijd kunt en wilt volhouden.
- Of je nu op een vaste locatie of locatie-onafhankelijk wilt gaan werken: succesvol word je vooral door er tijd in te investeren en hárd te werken.
Wat zijn de online werkzaamheden die je vanuit het buitenland kan doen?
Starten van een webwinkel vanuit het buitenland
- Schakel een fulfillment-bedrijf in die de bestellingen ontvangen, het magazijn beheren en producten versturen per post of koerier. Zoek maar eens op de term "dropshipping".
Werken als freelancer vanuit het buitenland
- Bied online diensten aan rondom je eigen capaciteiten: ga bijvoorbeeld aan de slag als online tekstschrijver ('content marketeer'), programmeur, virtueel assistent, webdesigner, boekhouder, vertaler, video-editor, etc.
Affiliate marketing vanuit het buitenland
- Starten van een site, blog, vlog of ander online kanaal gericht op het verdienen van commissies via affiliates.
- Via affiliate-netwerken vind je snel partners in voor jouw site relevante categorieën.
- Je bezoekers, kijkers of volgers stimuleer je door te klikken naar de site van de aanbieder, offertes aan te vragen, zich ergens aan te melden, etc.
Ontwikkelen van apps vanuit het buitenland
- Als dienst op zichzelf of om via eigen apps affiliate-commissies te verdienen uit aankopen die gebruikers van je apps maken.
Online content productie vanuit het buitenland
- Schrijven van (e-)boeken of starten van een magazine; verdien via een abonnementenstructuur, eenmalige aanschafprijs of haal je inkomsten uit de adverteerdersmarkt.
Werken als programmeur of websitebouwer
- Voor het programmeren van bijvoorbeeld apps, websites of online programma's is het vaak niet noodzakelijk om op een vaste locatie in Nederland te werken.
- Ook het technisch inrichten van backoffice systemen kan je goed op afstand doen.
- De intake van de opdracht en voortgangsbesprekingen kan je ook virtueel doen, via online meetings of applicaties die je al dan niet zelf hebt gebouwd.
Juridische diensten aanbieden vanuit het buitenland
- Het geven van juridisch advies over contracten of het opstellen van bv. verkoop- of handelsvoorwaarden kan prima via internet.
- De te beoordelen documenten ontvang je digitaal en ook je feedback, correcties en aanbevelingen lever je weer digitaal in.
- Indien gewenst vul je dit aan met één of meerdere digitale adviesgesprekken.
Social media manager vanuit het buitenland
- Verzorg social media en campagnes voor bedrijven.
- Steeds meer reizigers, expats, working nomads en global wanderers starten eigen werkzaamheden op afstand, via internet.
- Een mooie manier om te kunnen kiezen voor een internationale vaste of tijdelijke woonomgeving én tegelijkertijd in je eigen inkomsten te voorzien.
- Kies bij voorkeur wel voor werkzaamheden waar je al expertise in hebt, werkzaamheden die je goed liggen en waar je voldoening uit haalt. Het is niet iets dat je 'er even bij doet' of dat je 'wel even in een paar dagen onder de knie krijgt'; je zult vooral succes krijgen als je het als (nieuw) vak benadert en wanneer je het voor langere tijd kunt en wilt volhouden.
- Of je nu op een vaste locatie of locatie-onafhankelijk wilt gaan werken: succesvol word je vooral door er tijd in te investeren en hárd te werken.
Tweedehands spullen verkopen vanuit het buitenland
- Start met internetmarketing via online marktplaatsen en ga spullen van jezelf of die van anderen verkopen (waarbij je de inkomsten bijvoorbeeld deelt).
Starten van een online advies- of coachingsbureau vanuit het buitenland
- In veel branches kan je prima online advies verstrekken of actief zijn als online coach.
- Denk bijvoorbeeld ook aan branches als voeding, (mentale) of fysieke gezondheid (fitness), loopbaanplanning.
- Maar ook iets als "emigratie" of "leven als expat" leent zich prima voor coaching op afstand.
Starten van een online trainingsbureau vanuit het buitenland
- Zo ongeveer alles is aan te bieden via online cursussen, workshops en e-courses.
- Veelal wordt een combinatie aangeboden van online tekst, beeld (video's) en geluid (podcasts).
- Al dan niet te combineren met 1:1 training en coaching.
Werken als illustrator of grafisch vormgever vanuit het buitenland
- Je kunt als vormgever op afstand prima aan de slag voor websites, magazines en social media kanalen.
Verzorgen van boekhouding, financieel advies en financiële rapportages vanuit het buitenland
- Tegenwoordig hebben vrijwel alle bedrijven hun boekhouding digitaal ingericht.
- Ook het aanleveren van maandelijke rapportages, btw aangiftes etc. verloopt allemaal via internet.
- Prima mogelijkheden dus om bedrijven op afstand van advies te voorzien en/of specifieke rapportages aan te leveren.
- Ook in de particuliere markt kan je op afstand financieel advies geven, bv. rondom hypotheken of aangiftes inkomstenbelasting.
Organiseren van (of faciliteren van) webinars vanuit het buitenland
- Organiseer online "meetings" of trainingen over een bepaald aandachtspunt.
Werken als online adverteerder vanuit het buitenland
- Bied je expertise aan aan bedrijven op het gebied van online marketing en advertising.
- Je beheert dan voor één of meerdere adverteerders hun online advertenties, zet campagnes op, rapporteert periodiek omtrent bereik, conversie, etc.
Opstellen van verslagen en rapportages vanuit het buitenland
- Opdrachten voor het opstellen van eindverslagen, tussenrapportages of andere rapporten kunnen prima virtueel worden besproken.
- Uiteraard kun je op iedere locatie ter wereld verslagen opstellen, redigeren of van feedback voorzien.
- Correctierondes bespreek je in een online meeting en lever je vervolgens digitaal aan.
- Denk ook aan het online lezen en verbeteren van scripties, onderzoeksrapporten, stageverslagen, etc.
Aanbieden van online onderwijs vanuit het buitenland
- Denk bv. aan het aanbieden van lessen in een bepaalde taal (of andere expertise) die je goed beheerst.
- Er zijn verschillende platforms die de onderwijsomgeving al voor je klaar hebben staan, waarbij je alleen je lesinhoud nog hoeft te uploaden en waarbij zij je faciliteren om je eerste klanten te vinden (of leg voor vertrek contact met onderwijsinstellingen waarvoor je online lessen kunt verzorgen).
- Denk ook aan het geven van bijles, examentrainingen in specifieke vakken of het maken van (online) samenvattingen.
Werken als fotograaf vanuit het buitenland
- Allerlei tijdschriften geven fotografen wereldwijd opdrachten voor specifieke foto's.
- Bij intakes kun je opdrachtgevers digitaal inzicht geven in je portfolio.
- Ga pro-actief op zoek naar bv. online magazines, websites of social media kanalen waar jij vanuit jouw locatie passend beeld bij kan aanleveren.
Geven van online presentaties vanuit het buitenland
- Waar je vroeger per definitie "op locatie" aanwezig moest zijn, worden nu steeds vaker presentaties gegeven waarbij de spreker virtueel inlogt.
- Er zijn diverse online diensten waarbij je een online meeting kunt organiseren en zowel sprekers als toehoorders (dat kunnen ook mensen verzameld op één locatie zijn) inloggen.
- De online presentatie wordt meer en meer toegepast als je een specifieke expertise hebt.
- En het is mogelijk voor zowel de presentatie zelf, als voor aanvullende Questions & Anwers (Q&A) sessies.
Werken rondom data en onderzoek vanuit het buitenland
- Data-analyses en het doorwerken van grote bestanden of onderzoeken zijn prima op afstand te doen.
- Ook het afnemen van online of telefonische interviews kan op afstand, mits je rekening houdt met tijdverschillen en de kwaliteit van de verbinding goed is.
Afnemen van online examens vanuit het buitenland
- Regelmatig moeten er op volumebasis mensen worden geëxamineerd; denk bv. aan examens Nederlands als 2e taal.
- Werkgevers of trainingsinstituten zoeken dan mensen die via internet examens willen afnemen.
Werken als vertaler vanuit het buitenland
- Voor grote of kleine vertaalklussen is concentratie en gefocust kunnen werken belangrijk.
- Ideaal dus om op afstand te doen en je vertaling(en) via internet aan te leveren.
- Beheers je een bepaalde specialisatie dan zijn er vaak extra mogelijkheden.
Wat zijn mogelijke voordelen van het werk als digital nomad of working nomad?
Werken als working of digital nomad in het buitenland biedt natuurlijk een aantal voordelen, waaronder:
- flexibiliteit, minder begrenzingen: je bent over het algemeen in staat je eigen werk en werktijden in te delen, je kunt er zelf voor kiezen de ene periode extra hard te werken om vervolgens een periode minder of niet te werken.
- je werkt waar je bent: snelle opstarttijd, geen last meer van files en ander reistijd-leed.
- betere balans tussen privé en werk: je kan makkelijker switchen tussen privé-tijd en werktijd (hoewel daar, afhankelijk van je vaardigheden, ook een potentieel gevaar in kan schuilen).
- hoger gevoel van tevredenheid, geluk: je kan die ultieme droomreis met je partner of dat zo hard gewenste verblijf in het buitenland daadwerkelijk gaan realiseren, je kan het klimaat opzoeken dat het beste bij je past, je kan er zelf voor kiezen gezonder te eten (geen kantine-voedsel meer) of te leven met minder materieel bezit (alles moet in een rugzak of koffer passen).
- kostenbesparing: naast het ontbreken van reiskosten hoef je ook minder of niets uit te geven aan bijvoorbeeld lunches-buiten-de-deur of (dure) representatieve kleding (hoewel, je zal ook regelmatig via bijvoorbeeld videoconferencing met collega's of opdrachtgever in contact zijn); daarnaast bespaar je op dagelijkse kosten als je reist, werkt en/of woont in regio's waar het leven goedkoper is.
- meer kansen op betere gezondheid: door je flexibiliteit ervaren working nomads vaak minder stress, een betere balans en heb je meer mogelijkheden voor een wandeling tussendoor, een fitness-sessie etc. (anderzijds werk je vaker met deadlines die stressverhogend kunnen werken).
- je werkt effectiever en/of efficiënter: minder afleiding: geen collega-praatje tussendoor, geen verplichte bedrijfslunch tussen-de-middag, geen 1.001 andere opdrachten en klussen tussendoor.
- zelf-ontplooiing: je kan nieuwe vaardigheden en competenties opdoen; denk aan taalkennis, interculturele vaardigheden, zelfstandigheid, acquisitie-skills, maar ook aan het ontwikkelen van nieuwe hobby's, etc.
- verbreden van je vrienden- en kennissenkring: als working of digital nomad kun je wereldwijd nieuwe vrienden opdoen uit andere culturen dan die van jezelf, je wordt onderdeel van een digital nomad community.
Wat zijn mogelijke nadelen aan het werk als digital nomad of working nomad in het buitenland?
Zijn er, los van alle voordelen en kansen, ook nadelen aan het bestaan als working of digital nomad in het buitenland?
- Zeker als je op freelance basis werkt heb je het risico van tijdelijk minder inkomsten
- Niet iedereen is even geschikt om te werken als working nomad (afhankelijk van capaciteiten rondom zelfsturing, acquisitie skills etc.)
- Working nomads die rondreizen met het gezin geven vaker aan issues te ervaren op het gebied van balans tussen werk en gezin (er is meer overlap, vergeleken met werken op kantoor)
- Ondanks alle internet en communicatie-techniek ben je als digital of working nomad vaak meer 'alleen', vergeleken met het werken op kantoor waar je sneller collega's ontmoet
- Het is voor een digital of working nomad vaak wat lastiger om het algehele bedrijfsbeleid te monitoren, je hoort wat minder 'in de wandelgangen' of op de 'vrijdagmiddagborrel' (minder belangrijk als je veel werkt met losse opdrachten, maar belangrijker als je op een vast contract werkt)
- Working nomads geven vaker aan tegen betalingsachterstanden van opdrachtgevers aan te lopen; het duurt vaak een tijd voordat ingeleverd werk op kwaliteit is beoordeeld. Cashflow issues kunnen ontstaan wanneer je sterk afhankelijk bent van betaling vanuit één opdracht.
- Als working nomad ben je sterk afhankelijk van goed functionerende techniek en heb je meestal geen "ict afdeling" achter de hand die problemen kan oplossen; denk aan goed werkende laptops, tablets, internetverbinding, smartphone
- Werk je als rondtrekkend werknemer voor één werkgever dan bestaat de kans dat je wat minder in beeld bent als het gaat om promotie, training en carrière-ontwikkeling; natuurlijk kan je ook goed op afstand lobby'en maar in de praktijk sta je toch veelal wat verder op afstand en kun je lastiger deelnemen aan fysieke career development bijeenkomsten
- Overige nadelen die gelden voor reguliere freelancers gelden uiteraard ook voor digital nomads; denk aan geen zekerheid van pensioen, het moeten regelen van een eigen ziektekostenverzekering, geen of minder 13e maand, winstuitkering, geen vast aantal vakantiedagen etc.
Waar let je op bij het kiezen van een online werkplek als digital nomad in het buitenland?
Wat zijn tips en aandachtspunten als je op een bestemming een tijdelijke werkruimte zoekt tijdens je reis of verblijf in het buitenland?
- ben je (als ware working nomad) niet afhankelijk van een specifieke stad, zoek dan een locatie waar je een ruim aanbod van koffiezaakjes, café's of andere ruimtes hebt die zich ook of specifiek richten op working nomads.
- de (goede) bereikbaarheid van de locatie is van primair belang, zeker als je enkele dagen achtereen de locatie gaat gebruiken.
- uiteraard let je op de basiskosten voor het gebruik maken van de ruimte (veelal een vast bedrag per dag of dagdeel).
- check ook goed wat inclusief en exclusief de kosten van de ruimte is; denk bijvoorbeeld aan gratis koffie- en theefaciliteiten, printmogelijkheden.
- de internetsnelheid en betrouwbaarheid van de verbinding op de betreffende werklocatie kan je werkvreugde maken of breken; vraag er om (liefst met een vorm van bewijs) en check recensies.
- het aantal werkplekken per ruimte is van belang, zeker op populaire locaties.
- let op openingstijden; sommige werklocaties zijn 24/7 open, andere werken met avondsluiting.
- de extra faciliteiten op of nabij de werkplek kunnen erg prettig zijn; denk aan printmogelijkheden, comfortabele stoelen (voor als je lange dagen moet maken), sta-werkplekken, air-conditioning, fitnessmogelijkheden, lunch-opties, de mogelijkheid een drankje te drinken na werktijd.
- wil je geconcentreerd kunnen werken, dan is het prettig als er naast de reguliere werkplekken ook stilte- c.q. geluidsdichte ruimtes beschikbaar zijn; anderen hebben juist behoefte aan aparte belruimtes.
- op de wat grotere werkplekken worden na werktijd ook vaak een of meerdere werkgerelateerde of sociale activiteiten georganiseerd; gratis of tegen vergoeding. Denk aan presentaties over een bepaald onderwerp of issue, maar ook aan uitstapjes, borrels, netwerkevents, e.d.
- check de aanwezigheid van kluisjes als je spullen tijdelijk wilt kunnen opslaan en in algemenere zin de beveiliging van de werkruimte.
- zoek je werkruimte voor een langere periode, check dan de contractmogelijkheden en bijbehorende kosten; sommige ruimtes werken met een proefperiode zodat je kunt kijken of de ruimte bij je wensen past, sommige werken met een aantal afneembare werkdagen binnen bijvoorbeeld de periode van een maand.
- werk je met lokale opdrachtgevers op de plek waar je werkruimte zoekt, check dan de opties om een vergaderkamer af te nemen (zodat je je opdrachtgever op een nette manier kunt ontvangen).
- heb je (tijdelijk) een auto tot je beschikking check dan de parkeermogelijkheden bij je werkruimte en of parkeerkosten inbegrepen zijn of niet.
- ben je wat langer op één locatie check dan of er member services of -voordelen zijn; denk aan korting op de afnamekosten of bijvoorbeeld activiteiten voor leden op het gebied van sport, thema-bijeenkomsten, netwerkevents.
- probeer ook eens de wat minder bekende of minder populaire werkruimtes; die kunnen je positief verrassen.
Op welke manier kan je jezelf verzekeren als digital nomad, global nomad of zzp'er in het buitenland?
Op welke manieren je jezelf kunt verzekeren als rondtrekkend werknemer of working nomad hangt af van een aantal factoren en je persoonlijke situatie. Van invloed is onder andere:
- de aard van je activiteiten en de bijbehorende risico's.
- de duur van je verblijf in het buitenland. Is het bijvoorbeeld een eenmalige, afgebakende en relatief korte periode of ben je langer in het buitenland, ben je regelmatig kortere periodes in het buitenland?
- de materialen en/of apparatuur die je voor je werkzaamheden meeneemt naar het buitenland, zoals laptops en smartphones.
- de locatie van je activiteiten; vinden deze deels nog in Nederland plaats of volledig in het buitenland?
- de locatie van je opdrachtgever(s) en de mate waarin zij jou eigen verzekeringen kunnen -of moeten- aanbieden. Hierbij geldt ook wat deze (lokale) verzekeringen vervolgens inhouden.
- de onderdelen die je zelf verplicht of facultatief wilt kunnen verzekeren. Denk aan: ziektekosten, bagage, aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, ongevallen, rechtsbijstand.
Tips:
- regel sowieso een uitgebreide reisverzekering en/of een internationale ziektekostenverzekering, ingesteld op (betaald) werk op wisselende bestemmingen met wisselende medische kosten/kostprijzen
- vraag vrijblijvend advies aan via het specifieke formulier
Wat gebeurt er met je eigen bedrijf of eenmanszaak als je je uitschrijft uit Nederland en de BRP van de Gemeente?
Uitschrijven uit de Basis Registratie Personen van de Gemeente en je eigen bedrijf of eenmanszaak
Als je van plan bent voor langere tijd naar het buitenland te gaan, maar wel een eigen bedrijf (of je activiteiten als ZZP'er) wilt laten doorlopen in Nederland, dan is er een aantal aandachtspunten.
- check allereerst ook de richtlijnen omtrent Uitschrijven uit de Basisregistratie Personen of je je, vanwege jouw reisduur / verblijf in buitenland periode en geplande activiteiten, dient uit te schrijven (of niet)
- de Kamer van Koophandel (KvK) krijgt per week een aantal tientallen meldingen vanuit de Basisregistratie Personen over Nederlanders die naar het buitenland verhuizen en bij de KvK staan ingeschreven.
- die melding loopt dus, in de meeste gevallen, automatisch door naar de KvK op het moment dat je je, na een check van de richtlijnen, uitschrijft uit de Basisregistratie
- natuurlijk kun je zelf ook pro-actief contact leggen met de KvK om jouw situatie toe te lichten (uiteraard stimuleert de KvK dit; zaken achteraf nog proberen aannemelijk te maken zal niet snel in je voordeel uitpakken)
- de KvK zal bij je willen achterhalen of je je onderneming wel of niet wilt voortzetten vanuit het buitenland
- basisuitgangspunt van de KvK is dat je inschrijving bij de KvK actief blijft, zolang er vanuit je onderneming feitelijke activiteiten in Nederland blijven bestaan
- het is bijvoorbeeld mogelijk om ingeschreven te blijven in het Nederlandse Handelsregister, ook al is je privé-adres én je zaakadres in een land buiten Nederland; voorbeelden:
- een bedrijfsadviseur die regelmatig naar Nederland komt om bedrijven van advies te voorzien
- een reizende journalist geeft regelmatig lezingen in Nederland
- een stukadoor verhuist naar Oost-Europa, maar doet nog op periodieke basis (grotere) klussen in Nederland
- maar er zijn ook situaties waarin de KvK besluit om je onderneming uit het Handelsregister te halen:
- een journalist verhuist naar Australië en levert teksten vanuit Australië aan Nederlandse media (activiteiten vinden feitelijk niet meer in Nederland plaats)
- een Nederlandse webwinkel wordt volledig overgeplaatst naar Azië, zonder dat er nog activiteiten in Nederland plaatsvinden (of het webadres .nl of .com heeft, maakt niet uit)
- de KvK doet altijd onderzoek naar de vraag of het aannemelijk is dat er feitelijk nog activiteiten in Nederland plaats zullen vinden; verhuis je naar een land dichtbij Nederland (denk aan Duitsland, België, Luxemburg, Engeland, Frankrijk) dan wordt dat aannemelijker
- welke rechtspersoon je hebt (eenmanszaak, bv etc.), maakt in principe niet uit voor de beoordeling
- gekeken wordt dus o.a. naar:
- is het aannemelijk te maken dat activiteiten binnen de onderneming feitelijk nog ín Nederland worden uitgevoerd
- worden die activiteiten periodiek ín Nederland uitgevoerd (een eenmalige, incidentele activiteit zal over het algemeen niet meetellen)
- naar welk land ben je als ondernemer/eigenaar verhuisd
- blijft er een woning in Nederland in het bezit
- blijft er een zakelijk adres in Nederland in stand
- zijn er periodiek en voor langere tijd Nederlandse opdrachtgevers
- zijn er (arbeids)omstandigheden bij je partner waardoor jullie sowieso binnenlands belastingplichtig zouden blijven
- neem je periodiek nog deel aan (zakelijke) beurzen of congressen in Nederland
- hoe duurzaam is het vertrek uit Nederland (diezelfde toets wordt uiteraard rondom wel of niet uitschrijven uit de Basisregistratie Personen gedaan)
Let wel:
- uiteraard vindt er een weging plaats van al van de bovenstaande factoren.
- het is dus niet dat iets wel/niet is toegestaan zodra je aan één of enkele zaken voldoet
- individuele situaties worden ook altijd individueel beoordeeld door individuele medewerkers; laat je persoonlijke situatie dus altijd goed checken, voordat je conclusies trekt.
- en zoals altijd: krijg je toezeggingen, vraag dan altijd om schriftelijke bevestiging daarvan