Reisblog & Reiswebsite: opzoeken of opstarten

 

Reisblogs en reiswebsites

 

Reisblogs bijhouden - Reisblogs raadplegen - Reiswebsite bouwen en onderhouden

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

Wat is een reisblog of reissite?

 • een reisblog is een veelal online omgeving waarin je je reiservaringen bijhoudt en deelt met anderen.
 • een reisblog kan gericht zijn op één enkele reis, of een bundeling zijn van meerdere reizen en vakanties.
 • een goed reisblog bijhouden kost je al snel een aantal uren per week, sommige bloggers besteden er twee tot drie uur per dag aan.
 • sommige reisbloggers bouwen hun blog tijdens of veelal na de reis uit tot een overkoepelende reissite, die niet alleen meer de eigen reiservaringen beschrijft. Er worden tips & trucs opgenomen die de eigen reizen of reisvoorkeuren overstijgen, er wordt ruimte geboden aan ervaringen van anderen, het publiek wordt breder dan de eigen kring van directe familie, vrienden en kennissen.

Wat zijn inspirerende reisblogs om te raadplegen in je voorbereidingen of tijdens een reis?

Wat zijn inspirerende reisblogs om te raadplegen in je voorbereidingen of tijdens een reis?

Naast de uitgebreide info en keuzehulp op de JoHo reisgerelateerde sites en de inspiratie die je op JoHo World Supporter vindt zijn ook de moeite waard om (periodiek) te bezoeken:

O.a.

Je vindt er uiteraard bestemmingsinfo en persoonlijke reisblogs en -vlogs, maar ook reviews, interviews met andere reizigers en inspirerende video's en foto's.

Ben je van plan zelf een reisblog of reissite te starten, voor, tijdens of na je reis? Laat je door bovengenoemde blogs en sites inspireren. Onderzoek wat je wel en niet aanspreekt, kijk naar de update-frequentie, naar layout (look&feel) en andere elementen die het blog of de site de moeite waard maken om te bezoeken -en er terug te keren.

Welke vaardigheden komen van pas als je een reisblog of site wilt bijhouden?

Welke vaardigheden komen van pas als je een reisblog of site wilt bijhouden?

Een aantal competenties en vaardigheden is niet alleen handig wanneer je op reis gaat, maar zeker ook als je wilt schrijven over wat je tijdens die reis meemaakt:

 • Flexibiliteit: soms doen zich onverwachte ervaringen voor tijdens je reis die eigenlijk veel leuker of interessanter zijn om te beschrijven dan hetgeen je vooraf bedacht hebt. Soms blijkt hetgeen je vooraf verwachtte juist tegen te vallen en dienen andere onderwerpen zich aan.
 • Aanpassingsvermogen: in het verlengde van flexibel zijn is het uitermate handig als je snel kunt schakelen tussen onderwerpen waarover je tijdens je reis wilt schrijven. Tegelijkertijd dienen zich meerdere blogonderwerpen aan; het ene onderwerp blijkt tegen te vallen terwijl een ander juist meer aandacht vraagt. Het vooraf gekozen centrale thema blijkt eenmaal onderweg toch niet zo'n handige rode draad te zijn...
 • Authenticiteit: blogs worden leuker om te lezen wanneer je eigen persoonlijkheid erin doorklinkt, wanneer je geloofwaardig en origineel overkomt. Wat doet een bijzondere ontmoeting met jou, hoe werkt wie je bent door in hoe je reist en wat je op welke manier ervaart tijdens je reis.
 • Creatief zijn: kies verrassende invalshoeken voor je reisblogs, zoom in op details, gebruik meningen van anderen en benut je continue nieuwsgierigheid naar anderen
 • Inleven: de meest inspirerende blogs ontstaan wanneer je goed luistert of kijkt naar anderen tijdens je reis, je je goed kunt verplaatsen in en omgaan met verschillende achtergronden en belangen
 • Omgevingsbewust zijn: al schrijvend tijdens je reis ben je je bewust van je eigen achtergronden maar juist ook van de context van de omgeving waarin je reist. Wat speelt er in het land of de regio waar je bent, wat vinden mensen uit die regio daar van, hoe komt dat over op andere reizigers en hoe interpreteer je dat zelf. En hoe word je vervolgens zelf weer beïnvloed door wat je ziet en meemaakt?
 • Oordeel vormen: je staat open voor de mening van anderen, verzamelt verschillende meningen om daar een eigen oordeel op te baseren en je kunt je eigen mening goed onderbouwen. Via je blogs stimuleer je vervolgens ook dat anderen zich een mening vormen en die delen.
 • Plannen: een succesvol (reis)blog heeft een heldere en vaste frequentie van posts en bijdragen. Bezoekers moeten er op kunnen vertrouwen dat er regelmatig iets nieuws te halen is; niets zo vervelend als een reisblog waarin wordt geschreven "het is alweer veel te lang geleden dat ik wat postte maar...". Tijdens je reis plan je tevens voldoende tijd en rustmomenten in om te kunnen schrijven en posten, zonder dat het tot een in alle haast afgeraffelde bijdrage leidt waarbij het herlezen en redigeren er bij in schoot.
 • Zelfvertrouwen hebben: om tot een gepubliceerd blog te komen heb je het basisvertrouwen dat wat je schrijft en deelt relevant is voor anderen. Men hoeft je mening niet te delen, maar waardeert hetgeen je beschrijft om dat toe te passen in eigen meningsvorming.
Waarom zou je een reisblog of reissite bijhouden?

Waarom zou je een reisblog of reissite bijhouden?

 • je creëert een uniek "document" waar je je reiservaringen van één of meerdere reizen documenteert
 • het is een efficiënte -en ook leuke- manier om je directe omgeving (familie, vrienden, kennissen, collega's) op de hoogte te houden van je reisbelevenissen
 • je inspireert er andere reizigers mee
 • je kunt in de meeste gevallen je reisblogs vrij eenvoudig omwerken tot een geprint / gedrukt dagboek; leuk om te bewaren en later terug te lezen
Zelf een site bouwen, gebruik maken van blog templates of een app als basisinstrument gebruiken?

Zelf een site bouwen, gebruik maken van blog templates of een app als basisinstrument gebruiken?

De tijd waarin reizigers onderweg massaal een internetcafé indoken om een vast-formaat-reisblog bij te werken -hopend op een stabiele internetverbinding om niet het hele verslag weer kwijt te zijn- is al even geleden. Op tablet of smartphone is het relatief eenvoudig om onderweg, online of zelfs gedeeltelijk offline, een professioneel uitziende gepersonaliseerde reissite bij te houden. Daarin is -uiteraard- een aantal keuzes te maken:

Gebruik maken van een standaard blog of site

 • gemak: veel zaken zijn qua design en techniek en hosting al geregeld
 • relatief beperkte invloed op opbouw & design; je hebt keuze uit een beperkt aantal templates en formats
 • je krijgt veelal een subdomein toegewezen gebaseerd op de titel van je blog
 • je krijgt waarschijnlijk te maken met gratis en betaalde functionaliteiten binnen je blogomgeving
 • risico dat content verloren gaat als de achterliggende organisatie ermee stopt

Opbouwen van een eigen blog of site

 • volledig eigen invloed op opbouw & design
 • meer kennis van webtechniek, hosting e.d. nodig; hoewel het installeren van een weblog en het hosten van je domein helemaal niet zo complex is als het soms lijkt en er online volop uitlegvideo's te vinden zijn
 • je kunt zelf een relevante domeinnaam kiezen (mits beschikbaar uiteraard)
 • je hebt jaarlijkse hosting kosten (voor het registreren van je domeinnaam); hou rekening met minimaal enkele tientjes per jaar
 • invloed op extra functionaliteit door gratis of betaalde plugins te installeren; denk aan contactformulieren, SEO marketing opties, social media buttons

Globaal stappenplan als je zelf een site opbouwt:

 1. kies een hosting leverancier / pakket (de partij die jouw reissite een plek geeft op internet)
 2. kies een beschikbare domeinnaam: de naam van jouw reissite
 3. kies en installeer een centraal thema voor je site (er zijn gratis en betaalde thema's & er zijn specifieke reisthema's die bijvoorbeeld interactieve kaarten hebben)
 4. maak content voor de overkoepelende thema onderdelen (bv. "profiel", "contact" etc.)
 5. start met het schrijven van je eerste content: blogs, foto's, video's

Gebruik maken van een reisdagboek app

 • met name gericht op de reiziger die met korte posts en updates anderen inzicht wil geven in de afgelegde reis en route
 • sommige "travel diary apps" houden automatisch je reisroute bij op basis van je gps locatie
 • je kunt foto's uploaden of koppelen die je met je mobiel hebt gemaakt (en met gps wordt automatisch de locatie ingelezen en een routekaart opgebouwd)
 • je kunt inchecken op locaties of evenementen die automatisch worden opgenomen in je reisverslag
 • je kunt korte berichten en updates plaatsen, losstaand of gekoppeld aan een foto of locatie
 • sommige apps zijn zeker ook geschikt voor het (offline of online) plaatsen of bijwerken van wat uitgebreidere blogs, die worden geupload zodra je een goedwerkende wifi verbinding hebt
 • hou er rekening mee dat sommige apps niet op alle (mobiele) platforms werken
Wat zijn aandachtspunten bij het selecteren van een omgeving waarin je je reisblogs gaat bijhouden?

Wat zijn aandachtspunten bij het selecteren van een omgeving waarin je je reisblogs gaat bijhouden?

Er zijn in Nederland en wereldwijd talloze online omgevingen waarin je een (reis)blog kunt bijhouden. Hieronder een aantal eerste aandachtspunten bij het selecteren van een omgeving:

Gratis en betaalde functionaliteiten

 • zijn er limieten aan bijvoorbeeld het aantal blogs dat je toevoegt, het aantal foto's dat je kunt uploaden, de maximale grootte van foto's, etc.
 • biedt de omgeving mogelijkheden voor bezoekers om zich te abonneren (mailinglists e.d.); kun je bijvoorbeeld "alerts" versturen bij nieuwe posts. En: kun je zelf de bezoekerslijst beïnvloeden, bijvoorbeeld mensen van de lijst afhalen?
 • kunnen bezoekers reageren op posts; zo ja hebben ze daar wel of geen account voor nodig?
 • biedt de omgeving mogelijkheden om bezoekersstatistieken in te zien; zo ja tot in welke datails (maandelijkse bezoekers overall, bezoekers per post, meest populaire bijdragen, waar komen bezoekers vandaan, welke devices gebruiken bezoekers
 • worden er standaard advertenties op je blog vertoond en zijn er (betaalde) mogelijkheden om die uit te zetten

Personalisering

 • biedt de omgeving een mogelijkheid om een eigen overkoepelende profielpagina te plaatsen
 • is het mogelijk om meerdere reizen aan je blog toe te voegen
 • biedt de omgeving voldoende opties om je blog te personaliseren: fotoheaders, blogthema's, sjablonen
 • kun je thema's en sjablonen afwisselen om je blogs fris c.q. minder eentonig te maken
 • biedt de omgeving een mogelijkheid om extra overkoepelende pagina's aan je blog toe te voegen (denk aan sponsors, partners, links naar andere blogs, algemene reistips, etc.)

Integratie & techniek

 • biedt de blog omgeving ook een app zodat je posts bv. op je mobiel of tablet kunt aanleveren
 • is er een mogelijkheid om je blog zowel in de Nederlandse als Engelse taal in te richten
 • op welke manier kunnen bijdragen worden gecategoriseerd (bv. je kunt zelf subrubrieken of thema's aangeven) en op welke manier worden bijdragen gesorteerd in je reisblog (op invoerdatum, op thema, op land, zijn er meerdere manieren mogelijk)
 • kun je foto's ook tussen de tekst door toevoegen, of alleen op standaard plekken
 • kun je foto's editen tijdens het uploaden, bijvoorbeeld croppen (een selectie uit de foto "knippen")
 • kun je relatief eenvoudig een routeplan toevoegen aan je blog, bijvoorbeeld vanuit Google maps; zijn er mogelijkheden voor interactieve (aanklikbare) kaartjes die bezoekers kunnen gebruiken als navigatie
 • kun je video's oproepen of toevoegen (embedden) aan je blogs, bijvoorbeeld vanuit je eigen Youtube kanaal (of een video van een ander kanaal)
 • kent het blog koppelingen met externe omgevingen waar je je foto's plaatst
 • kent het blog koppelingen met relevante social media, zodat jij zelf (of bezoekers) posts kunnen delen of juist social media berichten kunnen inlezen (denk aan Facebook, Twitter e.d.)
 • is het blog format geschikt voor verschillende devices; denk aan mobiel, tablet, dekstop
 • in welke formaten worden foto's aan bezoekers getoond: thumbnails die vergroten als je ze aanklikt, slideshows, foto-timelines
 • hoe werkt de omgeving waarin je blogs bijwerkt, zijn er voldoende redactionele & tekstdesign opties, kun je blogs bijwerken en uploaden via een app
 • welke (sub)domeinnaam krijgt je eigen reisblog?
 • op welke manieren worden nieuwe posts vertoond op je eigen blog, en zijn er ook overkoepelende pagina's met alle of geselecteerde meest recente posts
 • hoe werkt de blog software of online omgeving bij een tragere verbinding of trage computer (op reis zal je dit niet zelden meemaken!)
 • zijn er mogelijkheden om offline te werken en posts later te uploaden (bij een goed werkende wifi verbinding met voldoende snelheid)
 • biedt het blog mogelijkheden voor private messages (niet iedereen wil openbaar commenten)

Privacy instellingen

 • (als je dat wilt): heb je de optie om je blog openbaar te zetten of juist af te schermen voor door jou toegevoegde gebruikers en/of middels een wachtwoord
 • staan alle blogs die je toevoegt altijd direct openbaar, of heb je keuzemogelijkheden
 • zijn de procedures helder als je je blog offline wilt krijgen; kun je je content behouden (bv. deze integraal downloaden naar je eigen desktop)
 • worden je posts doorgeplaatst in bijvoorbeeld overkoepelende rubrieken ("Afrika", "vrijwilligerswerk", "gezondheid tijdens je reis") die toegankelijk zijn voor iedere bezoeker, in hoeverre heb je daar invloed op

Van digitaal naar print

 • biedt de omgeving mogelijkheden om (alle of geselecteerde) blogs te downloaden en zo ja in welke formaten
 • biedt de omgeving mogelijkheden om (alle of geselecteerde) blogs te verwerken naar een (digitaal of print) fotoboek
Wat zijn eerste stappen en tips als je voor, tijdens of na je reis een eigen reisblog of site wilt starten?

Wat zijn eerste stappen en tips als je voor, tijdens of na je reis een eigen reisblog of site wilt starten?

 • verdiep je in andere reisblogs en sites; noteer items die je aanspreken en waarom je dat aanspreekt; let daarbij zowel op redactionele dingen (schrijfstijl, thematiek, lengte van posts) als op vormgeving, design, techniek, gebruikte foto's etc.
 • maak een afweging of je een standaard blogomgeving gaat gebruiken of zelf een blog/site gaat opbouwen met eigen hosting (domeinnaam) -> lees de aandachtspunten bij de Keuzehulp
 • maak een keuze of je je blog of site vooral voor je directe "eigen" kring gaat opzetten (jezelf, familie, vrienden, kennissen) of dat je een hoger doel hebt (bijvoorbeeld andere reizigers inspireren met gerubriceerde reistips)
 • kies je voor een standaard blogomgeving, verdiep je dan in blog formats -> lees de aandachtspunten bij de Keuzehulp
 • test en experimenteer met blogomgevingen zodat je de voor- en nadelen ervaart voordat je een definitieve keuze maakt
 • denk goed na over een passende naam van je blog of site; een naam later veranderen kan wel maar heeft technische gevolgen en kan betekenen dat je deels opnieuw begint. Kies een naam die de lading van je blog of site dekt, die uitdraagt wat je wilt uitstralen.
 • kies je voor een eigen site en is het bereiken van een doelgroep groter dan je eigen directe kring belangrijk, denk dan rondom de naam van je site al aan woorden die de vindbaarheid in Google verbeteren
 • maak een afweging in welke taal of talen je je reisblog gaat opzetten: alleen in het Nederlands (makkelijk als je zelf Nederlands bent, makkelijk voor je meelezend publiek aan het thuisfront), alleen in het Engels (de voertaal onderweg zal voornamelijk Engels zijn, je nieuwe reisvrienden zullen meestal niet met Nederlands overweg kunnen, je potentiële bereik wordt met Engels als basistaal uiteraard een stuk groter), of een combi?

Digital nomads en global nomads in het buitenland: vervolgvragen en antwoorden

Digital nomads en global nomads in het buitenland: vervolgvragen en antwoorden

Werk je als digital of working nomad altijd op zelfstandige basis vanuit het buitenland?

Werk je als digital of working nomad altijd op zelfstandige basis vanuit het buitenland?

Is het mogelijk om als working of digital nomad, ook op contractbasis te werken, of werk je meer als freelancer en zzp'er?

 • Natuurlijk kiezen veel digital nomads ervoor om op zelfstandige basis te werken; die vrijheid, met bijbehorende voor- en nadelen, is juist een van de kerndoelen.
 • Maar het is niet essentieel.
 • Steeds meer internationale of Nederlandse werkgevers bieden digital nomads wel degelijk een (vast) contract aan.
 • Digital nomads zijn over het algemeen flexibel en goed gemotiveerd.
 • Veelal zijn digital nomads productiever vergeleken met collega's op kantoor; je wordt over het algemeen -en met goede zelfsturing capaciteiten- minder afgeleid en je werkt op die tijden die jou het beste uitkomen.
 • Bepaalde soorten werk lenen zich sowieso ook meer voor werken buiten een vaste werklocatie / kantoorpand / kantoortuin (denk bijvoorbeeld aan het schrijven van (web)teksten); working nomads werken daarom vaak ook efficiënter en met een hogere kwaliteit van hun output.
 • Digital nomads werken vaak in andere tijdzones dan de collega's op 'de thuisbasis'; dat biedt werkgevers het voordeel hun klanten ook op andere tijden service te kunnen bieden.
 • Werkgevers krijgen niet of minder te maken met vergoeding van reiskosten; de digital nomad werknemer werkt immers op zijn of haar eigen locatie.
 • Working nomads met een vast contract bij een werkgever zijn vaak meer tevreden met de flexibiliteit van hun werkgever en daarom niet zelden loyaler vergeleken met werknemers die op een vaste locatie werken.

Zoek je naar dergelijke vacatures-op-afstand? Een op internet veel gebruikte term voor dit type werk is 'remote job' of 'remote work'.

Wat zijn fiscale gevolgen als je in het buitenland gaat wonen, werken of ondernemen, en je een eigen onderneming in Nederland hebt?

Wat zijn fiscale gevolgen als je in het buitenland gaat wonen, werken of ondernemen, en je een eigen onderneming in Nederland hebt?

Waar kan je, belastingtechnisch gezien, rekening mee houden als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen, werken of reizen en een eigen onderneming in Nederland hebt?

Voor langere tijd naar het buitenland met een eenmanszaak in Nederland?

 • als eenmanszaak (ZZP/VOF) liggen de aandachtspunten op het gebied van de inkomstenbelasting.
 • als je als digital nomad, rondtrekkend werknemer of emigrant je eenmanszaak in Nederland voortzet (er blijven activiteiten feitelijk in Nederland plaatsvinden) dan worden de inkomsten uit de onderneming "in beginsel" in Nederland belast.
 • als ondernemer krijg je dan ook te maken met conserverende aanslagen met betrekking tot eventueel opgebouwd pensioen en lijfrenten (de belastingdienst legt dan een soort beslag op te ontvangen gelden vanuit een afrekening in de toekomst).
 • zet je de eenmanszaak volledig in het buitenland voort (of bouw je deze daar opnieuw op) dan volgt voor vertrek uit Nederland een eindafrekening met de belastingdienst. Vermogensbestanddelen die meeverhuizen naar het buitenland kunnen leiden tot een belastbare winst, die wordt afgerekend. Ook een eventuele fiscale oudedagsreserve leidt tot een belastbare winst. Voor eventueel pensioen en lijfrenten kunnen conserverende aanslagen worden opgelegd.
 • bij het voor vertrek verkopen van je eenmanszaak wordt wederom de eventuele winst uit onderneming belast binnen de inkomstenbelasting en kunnen conserverende aanslagen worden opgelegd.
 • bij het stoppen ('staken') van een eenmanszaak voor vertrek naar het buitenland wordt eventuele winst uit onderneming belast binnen de inkomstenbelasting en kunnen conserverende aanslagen worden opgelegd. Wel is het mogelijk om eventuele winst door te schuiven naar een pensioenpotje, zodat je niet direct hoeft af te rekenen met de belastingdienst (zgn. 'stakingsfaciliteiten').

Voor langere tijd naar het buitenland met een BV in Nederland?

 • als BV zijn er gevolgen omtrent inkomstenbelasting én vennootschapsbelasting.
 • als je als digital nomad of emigrant een bestaande BV in Nederland wilt voortzetten, dan moet de leiding van de BV vanuit Nederland blijven plaatsvinden. Je kan bijvoorbeeld een externe partij de dagelijkse gang van zaken van de BV laten behartigen.
 • ook in dit geval krijg je als ondernemer te maken met conserverende aanslagen op opgebouwd pensioen, lijfrenten en het aanmerkelijk belang in de BV.
 • zet je een BV volledig in het buitenland voort (zgn. zetelverplaatsing als directeur-grootaandeelhouder), dan vindt een eindafrekening met de Belastingdienst plaats over de vermogensbestanddelen in de BV (de waarde hiervan verplaatst zich immers naar het buitenland). Wel blijft in het algemeen de plicht bestaan om aangiftes vennootschapsbelasting in te blijven dienen in Nederland, omdat de BV naar Nederlands recht is opgericht. Afhankelijk van bestemming (EU land of buiten EU, er zijn enkele uitzonderingen) kan het (in eigen beheer) opgebouwde pensioen zonder of met extra heffingen meeverhuizen naar het buitenland.
 • bij het voor vertrek verkopen van de aandelen in de BV wordt een eventuele verkoopwinst op de aandelen belast in de inkomstenbelasting van jou als directeur-grootaandeelhouder. De BV komt dan op naam van een ander, die de fiscale verplichtingen rondom de BV overneemt. Eveneens kunnen er conserverende aanslagen worden opgelegd.
 • bij het voor vertrek stoppen van de BV ('staken van de activiteiten') wordt een eventuele winst worden belast met vennootschapsbelasting. Ook moet je de BV via een juridische procedure (kan een tijd duren!) liquideren, of dien je de lege BV door te verkopen. Daarnaast kunnen er ook nu conserverende aanslagen worden opgelegd.

Voor langere tijd naar het buitenland en de belastingdienst?

 • In beide gevallen is het raadzaam de Belastingdienst tijdig op de hoogte te stellen van je plannen om voor langere tijd te gaan wonen, werken of reizen in het buitenland, zodat de Belastingdienst voldoende tijd heeft om gevolgen en eventuele afrekeningen met je af te stemmen.
Hoe kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als je gaat werken in het buitenland?

Hoe kun je je verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid als je gaat werken in het buitenland?

 • Indien je Nederland verlaat om te reizen, of om zonder inkomen uit werkzaamheden in het buitenland te gaan wonen, dan is er niets geregeld met betrekking tot arbeidsongeschiktheid.
 • Om toch het financiële risico te beperken na een ongeval, kan eventueel een hoge ongevallen verzekering worden afgesloten. Dan volgt een eenmalige uitkering als het gevolg van invalide raken of overlijden. Dit is natuurlijk niet hetzelfde als een arbeidsongeschiktheidsuitkering, maar geeft wel een buffer voor moeilijke tijden.
 • Een expat- of emigratieverzekering kan wél afgesloten worden met een arbeidsongeschiktheidsdekking.
 • Kijk voor meer informatie hierover op de gespecialiseerde JoHo Insurances website voor Expat- en emigratieverzekeringen
Hoe blijf je als digital nomad of working nomad bereikbaar en regel je een werkplek in het buitenland?

Hoe blijf je als digital nomad of working nomad bereikbaar en regel je een werkplek in het buitenland?

Een digital nomad kan overal ter wereld de laptop openslaan, maar dient tegelijkertijd wel bereikbaar te zijn voor opdrachtgevers, klanten, collega's e.d. Tips om onderweg bereikbaar te blijven en werkplekken te regelen:

 • vergeet idyllische plaatjes van werken vanaf het strand; je laptop kan die hoeveelheid zon en zand vaak niet goed aan (je ziet bv. te weinig op het scherm). Uiteraard kan je wel een werklocatie zoeken binnen redelijke afstand van het strand, of zoek bijvoorbeeld een co-working space in een relatief rustige bar.
 • veel contact vindt per e-mail of online plaats, maar een regelmatig telefonisch contact zal ook nog steeds plaatsvinden. Verdiep je dus in (gratis) online telefoneren / videoconferencing en zorg dat je, net als in een non-digitaal werkend bestaan, op een professionele manier benaderbaar bent.
 • zoek uit of de online telefoondienst die je gebruikt, tegen welke kosten, ook mogelijkheden biedt voor een vast nummer met nummerweergave; met dat vaste nummer kun je dan onbeperkt internationaal bellen en gebeld worden. Diegene die je belt ziet dan ook een gewoon vast nummer in beeld. Schakel je mobiele nummer door naar je vaste nummer, zodat je je mobiele gesprekken kunt opnemen via de online dienst.
 • maak inzichtelijk voor anderen waar je bent en met welk tijdverschil men te maken heeft; zowel prettig voor jezelf als voor de ander. Pas je werktijden (tijdelijk) aan als het nuttig is bereikbaar te zijn wanneer anderen in andere tijdzones je nodig hebben.
 • zorg voor stabiel internet als je belangrijke werkzaamheden of online ontmoetingen inplant; werk waar mogelijk onderweg vooral met 'lichtere' programma's (die niet teveel vergen van internetverbindingen); breng altijd een of enkele alternatieve opties in kaart (koffiezaakje met goede wifi, betere accommodatie, coworking spaces etc.) als je internetverbinding het begeeft of erg traag wordt
 • heb je belangrijk werk af te ronden of nadert een deadline, kies dan tijdelijk voor een vaste, stabiele werkplek met goede verbindingen. Zorg voor goede stoelen en bureaus, zodat je je werk efficiënt kunt afronden.
 • vraag een verhuurder van een appartement vanuit waar je tijdelijk wilt werken om een screenshot van de internet-snelheidstest; zo weet je redelijk zeker dat de internetverbinding écht ok is
 • gebruik lokale SIMkaarten om je mobiele dataverbruik zo voordelig mogelijk te houden; vaak kun je op locatie zeer voordelige grote databundels aanschaffen. Zie ook de tips elders over hoe ict waarde kan toevoegen aan je reis of (langer) verblijf in het buitenland.
Hoe ga je als digital nomad om opdrachtgevers, of andere working nomads, om elkaar live te ontmoeten?

Hoe ga je als digital nomad om opdrachtgevers, of andere working nomads, om elkaar live te ontmoeten?

Als working nomad of rondtrekkend werknemer kan je de vraag krijgen vanuit je opdrachtgever, of vanuit andere digital nomads, om elkaar "live" te ontmoeten.

 • denk na over standaardcommunicatie als mensen vragen naar de mogelijkheid om elkaar live te ontmoeten; leg kort uit waarom je werkt als digital nomad en biedt opties aan om elkaar online te ontmoeten die aansluiten op de (technische) mogelijkheden (of beperkingen) van de ander.
 • mede afhankelijk van waar ter wereld je bent: overweeg een tijdelijk bezoek aan Nederland (of een ander "thuis"land) als je meerdere verzoeken in dezelfde periode krijgt voor face2face ontmoetingen waar je belang aan hecht. Een (lowbudget) ticket is over het algemeen snel geregeld, bereken de kosten door waar mogelijk, combineer het bezoek met andere (sociale) verplichtingen of regelzaken die al op de planning stonden.
 • een reizend & werkend bestaand als digital nomad biedt enorme flexibiliteit maar kan soms ook eenzaam zijn. Zoek regelmatig zgn. coworking spaces op; plekken waar andere nomads werken. Let er op dan wel op dat zo'n werkplek extra activiteiten organiseert als een gezamenlijke lunch, borrel of netwerkmeeting; anders is iedereen alsnog alleen en supergeconcentreerd met zijn of haar eigen werk bezig.
Hoe kan je als digital nomad onderweg je werkdocumenten veilig en efficiënt opslaan?

Hoe kan je als digital nomad onderweg je werkdocumenten veilig en efficiënt opslaan?

Tips als je onderweg je werkdocumenten veilig en efficiënt wilt opslaan:

 • werk je voor een werkgever dan kan je wellicht vanaf een wisselende werkplek inloggen op het bedrijfsnetwerk -mits je een veilige verbinding hebt.
 • werk je voor jezelf (als freelancer) of voor wisselende werkgevers dan krijg je al snel behoefte aan een altijd toegankelijke opslaglocatie, anders dan een usb-stick die je makkelijk kwijtraakt.
 • voordeel van "werken in de cloud", in dit verband het online opslaan van werkdocumenten, is dat je je documenten ook behoudt op het moment dat je laptop crasht of gestolen wordt.
 • aandachtspunten bij het selecteren van een cloud-aanbieder: o.a.:
  • maximum aan (gratis) online opslagruimte.
  • welke aanbieder sluit het beste aan bij het door jou gebruikte operating systeem.
  • werkt men met een maximale bestandsgrootte.
  • op welke locatie worden bestanden opgeslagen (fysieke locatie van de servers).
  • welke bestandssoorten kun je uploaden.
  • welke automatische synchronisatie instellingen (auto sync van nieuwe, verwijderde of gewijzigde bestanden) zijn er en in hoeverre kun je die beïnvloeden
  • biedt de cloud dienst een ondersteunende app (voor gebruik via mobiele telefoon of tablet).
  • is men gecertificeerd (ISO certificaten e.a.).
 • werk altijd (of in ieder geval zo veel mogelijk) via beveiligde verbindingen. Verdiep je in deze materie!
 • besteed aandacht aan het goed beveiligen van alle apparatuur waar je op werkt (laptop, tablet, smartphone)
  • zorg voor up-to-date virusscanners.
  • ververs regelmatig je wachtwoorden.
  • maak gebruik van een goed beveiligde online wachtwoordenkluis.
  • stel persoonlijke toegangscodes in op je devices.
  • stel in dat je laptop automatisch vergrendelt na een paar minuten inactiviteit.
  • laat data altijd backuppen; zowel in de cloud als fysiek naar een netwerkserver of NAS (een persoonlijke, of die van je vaste werkgever).
  • als je veel (bedrijfs)gevoelige data op je apparaten hebt staan, kies dan beveiligingsoplossingen-op-maat.
Wat is de rol van bereikbaarheid, internet, telefoons en techniek tijdens je backpacktrip, wereldreis of bestaan als digital nomad?

Wat is de rol van bereikbaarheid, internet, telefoons en techniek tijdens je backpacktrip, wereldreis of bestaan als digital nomad?

  Bereikbaarheid of onafhankelijkheid op reis: waar kies je voor?

  • Niets zo ontspannend als een reis maken zonder de toeters en bellen van alledag om je heen. Rinkelende smartphones, pushberichten versturende tablets of laptops: laat ze thuis en geniet van de relatieve rust on the road. Sla af en toe een papieren reisgids open voor je routeplanning en grip op highlights en je komt een (heel) eind..... dat is wat je hoort van de meeste backpackers uit niet een al te lang verleden...
  • Het is nog steeds mogelijk om een lange reis te maken waarbij je je ontdoet van zo veel mogelijk (mentale) bagage van het thuisfront, en je je zelf de kans geeft je te ontwikkelen, te groeien of om gewoon even weg te zijn van ouders, vrienden of andere omgevingen. In de praktijk zijn het er echter maar weinig die er in slagen om de banden tot een minimum te beperken.
  • De toegenomen bereikbaarheid en beschikbaarheid van ict onderweg heeft uiteraard ook een flink aantal voordelen, waar een iedere reiziger niet alleen gebruik van maakt, maar die zo nu en dan zelfs noodzakelijk is geworden.

  Al reizende toegang tot internet met datagebruik?

  • ICT ontwikkelingen gaan razendsnel; niet zo heel lang geleden zochten massa's reizigers eens per paar dagen (of dagelijks!) een internetcafé op om verbinding te maken met het wereld wijde web.
  • Die tijd is voorbij; tegenwoordig hebben veel reizigers hun eigen smartphone, tablet of laptop bij de hand om even snel iets online op te zoeken, een boeking te maken, het thuisfront te updaten of een werkmail te checken.
  • Natuurlijk is het bijzonder verstandig je te verdiepen in de roaming voorwaarden van je mobiele data-abonnement. Databundels worden steeds ruimer en de mogelijkheden om deze, met name binnen Europa, mee te nemen naar het buitenland worden gelukkig groter. Die ontwikkeling zal ook buiten Europa een weg vinden (of al hebben gevonden).
  • Het aanschaffen van een lokale simkaart is -zeker als je smartphone meerdere simkaarten aan kan- ook een voordelige manier om tegen lokale tarieven online te gaan. Of, als je meerdere landen aandoet tijdens je reis, via een simkaart die wereldwijd werkt.
  • Ook is het mogelijk om, tegen relatief lage eenmalige aanschafkosten, een soort (hele kleine) MIFI router aan te schaffen (M staat voor Mobile), waar je een lokale simkaart in stopt. Meerdere apparaten kunnen dan tegelijkertijd contact leggen met de router, die de data van de simkaart omzet in een Wifi signaal. Zeker handig bij het ontbreken of slecht functioneren van draadloos internet. MIFI werkt min of meer hetzelfde als de hotspot op je telefoon, maar dan in een apart kastje. Geeft vaak een sterker (beter) signaal dan je telefoon-hotspot en bijkomend voordeel is dat de accu van je telefoon niet te snel wordt leeggetrokken. Pas nog steeds wel op met dataslurpende activiteiten, zoals 'grote' updates of streaming; afhankelijk van je databundel.
  • Maar denk je op reis véél data te gaan gebruiken of reis je buiten Europa, neem dan echt voor vertrek even de tijd om de slimste data mogelijkheden uit te zoeken.
  • Het kan zijn dat je 'thuis'-aanbieder hoge kosten berekend buiten je bundel, het kan ook zijn dat je verbinding alleen trager wordt als je over je datalimiet gaat.
  • Blijf je langer in één land of regio, dan kan een lokale / regionale SIM kaart al snel veel geld schelen.
  • Die koop je gewoon terplekke, nadat je je hebt verdiept in de lokale bundels en kosten. Kijk welke providers ter plaatse veel worden gebruikt, of start bij je eigen provider als deze wereldwijd services biedt. Reizigers en hostel personeel heeft vaak ook goede suggesties (je bent niet de eerste met dit probleem...)
  • Zet de 'data roaming' optie op je telefoon altijd uit als je gaat vliegen, ook om te voorkomen dat je telefoon automatisch verbinding maakt met een eventueel wifi-netwerk in het vliegtuig. Dat kan overwachte kosten opleveren...als je niet goed oplet.
  • Na aankomst zet je 'data roaming' weer aan...op voorwaarde uiteraard dat je een oplossing hebt voor je databundel die binnen je budget valt.
  • Maak je gebruik van een lokale SIM, hou er dan rekening mee dat SMS-verkeer meestal niet meer aankomt. Handig om te weten voor je thuisfront, mochten die juist denken handig over te schakelen op SMS.
  • Zet ook je voicemail even uit, zodat mensen in je thuisland geen berichten meer kunnen achterlaten. Spreek niet in dat je je voicemail niet beluistert omdat je op vakantie bent...dat zou mensen met verkeerde bedoelingen op verkeerde gedachten kunnen brengen. Wél kan je in je standaard voicemail bericht bv. achterlaten dat je (tegenwoordig) beter bereikbaar bent via bijvoorbeeld je Skype-account; benoem dan je Skype-naam.
  • En misschien overbodig, maar: voorkom het gebruik van openbare wifi-netwerken zoveel mogelijk, tenzij je je écht goed hebt verdiept in het opzetten van VPN verbindingen. Zeker als je fraudegevoelige activiteiten op je telefoon of tablet uitvoert, zoals het betalen per creditcard of internetbankieren of het maken van boekingen waarbij je veel persoonlijke data doorgeeft.

  Reizen over de wereld en online je boekingen doen?

  • Van het beheren van je e-vliegticket(s) tot het maken van een online busboeking, van het huren van een auto op internet tot het maken van een hostelreservering in je volgende aankomstplaats en van het regelen van kaartjes voor een aankomend event in je eerstvolgende grotere stad tot het regelen van een e-visum: je smartphone of tablet plus een stabiele (wifi) verbinding zorgt voor het efficiënt, tijdig en veilig reserveren van vanalles en nog wat.
  • Wel even zorgen voor (een veilige) toegang tot je internetbankieren en/of een of meerdere online betaalmogelijkheden; van creditcard tot scanapparaat/reader van je thuisbank.
  • Beroemd -en soms berucht- zijn inmiddels de sites en apps die het online reserveren van voordelige overnachtingen bij mensen thuis, b&b's en andere local overnachtingsopties mogelijk maken; ook zijn er diverse e-faciliteiten waar bijvoorbeeld hotel- of hostelovernachtingen voor extra voordelige lastminute tarieven beschikbaar komen, of waar je kan bieden op overnachtingen, tours of hele vakanties.
  • Check ook de travel apps die het bij elkaar verzamelen c.q. bewaren van al je online reisboekingen faciliteren: alles op 1 plek en realtime aanvullende informatie rondom je reserveringen.
  • Ook de toegang tot een van de wereldwijde luchthaven lounges boek je eenvoudig online: slaap even bij, neem een douche of overbrug in alle rust de tijd tot je volgende vlucht.

  Reizen over de wereld en Travel Apps gebruiken?

  • Bedenk het en er is een reis-app voor gemaakt: van alles wat je mogelijkerwijs online zou willen reserveren (vluchten, accommodatie, events, transport, restaurants) tot het inzien van weersvoorspellingen op je volgende bestemming, van de laatste gezondheidstips van je vaccinatiedienst tot realtime zicht op je dataverbruik via je mobiele provider, van die handige vertaaldienst (ook in gesproken woord in een voor jou onbegrijpelijke taal!) tot een gratis WiFi finder op basis van je GPS locatie, van de douane-apps die uitleggen wat wel en niet mee terug naar Nederland te nemen tot een snelle valuta-omrekentool en van een handige we-delen-online-de-rekening app tot de meest recente officiële reisadviezen van het (Nederlandse of lokale) ministerie.
  • Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden online check-in mogelijkheden in hun travel app of werken mee aan apps waar je je online instapkaart kan bewaren; natuurlijk heb je voor vertrek nog even de actuele vertrektijden gecheckt en weet je globaal al of de route naar de airport nog voor obstakels of vertragingen gaat zorgen.
  • Maak je veel vliegverbindingen tijdens je reis gebruik dan een van de vele apps die vluchtstatussen tonen, bijvoorbeeld om te anticiperen op overstapverbindingen.
  • Check of je (reis of ziektekosten-)verzekeraar een app onderhoudt waar je polisnummers, alarmnummers kunt bewaren maar bv. ook kunt e-claimen of online contact kunt maken met tussenpersoon of verzekeraar zelf.
  • Heb je geen inspiratie voor je volgende reisbestemming en/of werk je met een zeer beperkt reisbudget, laat een app dan voor je zoeken naar de voordeligste bestemming op jouw voorkeursdata; diverse vluchtapps bieden de mogelijkheid om gehanteerde tarieven per dag, week of maand te zien of bieden de optie om bij locatie 'overal' te selecteren en vervolgens te sorteren op prijs, oplopend.
  • Blijf je voor langere tijd op één locatie waar je de lokale taal nog niet of niet voldoende spreekt, gebruik dan een van de language apps waar je gratis of tegen lage fees de basics van een taal kunt leren, dagelijkse leersuggesties krijgt, tests kunt maken etc.
  • Een speciale vermelding voor apps die je helpen om te gaan met tijdsverschillen en jetlag; op basis van je vertrek- en aankomstbestemming, reisdata, reguliere bedtijd en opsta-tijd ontvang je persoonlijke slaapschema's.
  • In de outback beland en mis je even die essentiële vaardigheden om een dier te identificeren, vuurtje te maken, water te zuiveren of andere overlevingstactiek toe te passen? Er is een app voor, die het je stap-voor-stap uitlegt.
  • Gespot: een app voor het spotten van de dichtstbijzijnde toiletlocatie; handig bij hoge nood van een van je kinderen of bij die altijd weer onverwacht opkomende reizigersziekte nr 1: diarree.
  • Lijkt reizen met zoveel apps jou te veel op het dagelijksleven dat je had in Nederland? Ga op app-dieet en vraag andere mensen om tips, waag eens een gokje in een restaurant.

  Reizen over de wereld en communities, blogs, vlogs en reviews inzetten?

  • Het checken van recente reviews van het hostel dat je op het oog hebt, het lezen van de laatste ervaringen met die niet zo makkelijke grensovergang, het spotten van het ultieme local-feestje op je huidige locatie, het inzien van de laatste veiligheidswaarschuwingen op een door jou geplande busroute, het online zoeken van een reismaatje voor je volgende reisroute: communities, (oldfashioned) fora en review sites zijn en blijven handige tools tijdens het reizen
  • Vooral als je daarbij de meningen van anderen wat relativeert of soms met een korreltje zout neemt; een deel van de bloggende of reviewende reizigers laat zijn of haar humeur (of een incident) nogal eens meewegen in de review. Wees beducht voor betaalde reviews en posts, niet iedereen vermeld even eerlijk de onafhankelijkheid van een positieve ervaring.
  • Reisblogs (in tekst of beeld of allebei) en vlogs zijn moderne en vaak ook fraai ogende communicatiemiddelen om het thuisfront efficiënt op de hoogte te houden, met een snelle time-to-market; maak wel heldere afspraken met het thuisfront over de frequentie van updates en communiceer duidelijk wanneer je voor wat langere tijd offline gaat. Voorkom onnodige paniek aan je thuisfront en publiceer ook regelmatig om de achterblijvers betrokken te houden; niets zo vervelend als het volgen van een blog of vlog waar te lezen of luisteren valt 'het is alweer veel te lang geleden dat ik...'
  • Steeds meer reizigers kiezen voor hun blog of vlog een specifiek thema, wat e.e.a. vaak erg leuk maakt om te volgen en waardoor je wegblijft van het geijkte 'en toen en toen en toen' verhaal. Ook van een centraal thema kun je best regelmatig afwijken en wat zijsporen bewandelen!

  Reizen over de wereld en E-books lezen?

  • Je favoriete reisgids heeft tegenwoordig uiteraard downloadbare e-versies (weegt een stuk minder!), hoewel dat in de lange-afstandsbus bladeren in zo'n ouderwets dikke pil ook nog steeds wel z'n charme heeft.
  • Voor je literatuur ter ontspanning (boeken, tijdschriften) kan je nog steeds 'ouderwetse' boeken meesjouwen of die leuke boekenruil-winkeltjes opzoeken, maar het meenemen van dertig boeken-die-je-altijd-nog-een-keer-ging-lezen-als-je-tijd-had is in e-versie wel zo handzaam. Of kies voor een mix waarbij je lezen op je e-reader afwisselt met dat nog meer ontspannende lezen van een papieren boek, dat je vervolgens ergens achterlaat voor andere reizigers.
  • Ben je van plan onderweg vaak te gaan lezen, zowel binnen als buiten? Een smartphone is dan vaak net te klein, lezen op een tablet werkt vaak minder goed in de buitenlucht; zeker met fel zonlicht. De betere e-readers maken lezen ook in het fellere zonlicht mogelijk.
  • Natuurlijk is het handig al vóór vertrek een aantal e-boeken op je reader te zetten, maar tegenwoordig kost het downloaden van boeken onderweg, via eenmalige aanschaf of via je online abonnement niet zoveel data meer.

  Reizen over de wereld en Maps gebruiken?

  • Google Maps is de meest gebruikte kaartlezer en wegwijzer (hou eventuele datalimieten in de gaten), naast de altijd handige overzichtskaart in je papieren reisgids en die gratis papieren citymaps die het toeristenkantoor nog steeds offline verstrekt.
  • Probeer ook eens een van de vele alternatieve navigatie apps uit die bijvoorbeeld meer focussen op cultuur, natuur, wandelen of bijvoorbeeld beter werken als je offline bent.
  • Handig is ook de integratie met navigatiefuncties en wandel, fiets, auto of openbaar vervoer routeplanning (reistijd, afstand, vertraging etc.).
  • Denk ook aan een van de vele gratis of betaalde citymaps, cityguides en apps voor spotted-by-locals tips op straat- of wijkniveau.
  • Iedere metroleverancier heeft online overzichtskaartjes van het metrostelsel staan, maar biedt online of via apps ook functionaliteiten om uit te vinden hoe je snel van het ene naar het andere station geraakt.
  • Ook kun je apps benutten die insteken op de omgeving-om-je-heen ('places near me'), waardoor je snel(ler) grip krijgt op waar je bent, wat je ziet en wat er om je heen te vinden is.
  • Veel kaarten zijn ook offline te halen, waardoor je ze ook kunt raadplegen als je (even) geen internetverbinding beschikbaar hebt, highlights en hotspots al voor vertrek kunt markeren.

  Reizen over de wereld en smartphone of tablet inzetten?

  Veel reizigers nemen tegenwoordig minimaal hun smartphone en/of tablet mee op reis. Natuurlijk is je telefoon al jaren véél meer dan alleen een apparaat om mee te bellen. Je locatie of point-of-interest bekijken op Maps, foto's maken, filmen, je e-boeken lezen, je digitale boardingpass, ho(s)telovernachtingen boeken...dat kleine apparaatje komt erg van pas.

  Tips:

  • Zorg voor een optimale opslagcapaciteit voor nieuwe foto's en filmpjes door je bestaande te downloaden naar een vaste computer, laptop, cloud of mobiele harde schijf.
  • Verwijder apps die je al lange tijd niet hebt gebruikt; ze nemen opslagruimte in en maken je telefoon soms onnodig trager als ze mee worden opgestart. Kan je moeilijk afscheid nemen, noteer de apps dan op een lijstje voordat je ze (tijdelijk) verwijdert.
  • Voeg juist apps toe die het reizen makkelijker maakt; bv. om onderweg (vlieg)tickets te boeken, hotel- of hostelovernachtingen te reserveren, een of meerdere reisapps à la Lonely Planet, Tripit, Tripadvisor etc., een goede currency-converter, een vertaalmachine, etc.
  • Zoek voor vertrek uit wat de gangbare lokale berichten-app is en installeer deze alvast via je vaste wifi verbinding. Handig als je contact moet leggen met bv. accommodatie contactpersoon, lokale tour agent etc.
  • Heb je (min of meer) aanstootgevende content op je telefoon staan? Verwijder deze bij voorkeur als je naar of door landen reist met minder ruimdenkende normen en waarden. Het kan je onnodige overlast schelen in contact met douane, politie e.a. In sommige landen zijn apps verboden die in andere landen heel normaal zijn, zorg dat je lokale regelgeving kent over bijvoorbeeld het gebruik van bepaalde sociale media en bijvoobeeld flits-verklap-apps.
  • Maak voor vertrek ook een volledige backup van alle gegevens op je telefoon naar een vaste computer/of online in de cloud. Verlies je je telefoon op reis, dan heb je in ieder geval nog een recente kopie van je content thuis.
  • Overweeg om vóór vertrek, via de vaste wifi thuis, extra muziek, films of favoriete tv-series te downloaden naar je telefoon. De meeste apps als Netflix, Spotify e.a. staan het toe, afhankelijk van je abonnement, om ook content offline te bekijken of beluisteren.
  • Hou er rekening mee dat sommige apps overschakelen naar de content gericht op het land waar je op dat moment bent. Niet alle (bv. Apple music/tv is wereldwijd gewoon te bekijken alsof je in je thuisland bent), maar bv. Netflix schakelt wél over. Ook wel weer leuk, want het laat je nieuwe content ontdekken van het land waar je reist...en dat kan juist een leuke culturele toevoeging zijn.
  • Het lijkt wat dubbelop, en het is zeker een afweging, maar in sommige gevallen is het gewoon erg fijn én telefoon én tablet bij je te hebben. Zeker als je nogal tech georiënteerd bent, maar ook bv. om op een wat groter scherm de krant of een e-book te lezen of bv. wanneer je met kinderen reist. Het kijken van series en films op een tablet is toch vaak heel wat aangenamer dan op een telefoon.
  • Telefoon of smartphone verzekeren op reis en in het buitenland

  Reizen over de wereld en foto-opslag, video's en bewerking inzetten?

  • Door de opkomst, alweer tijden geleden, van digitale camera's en smartphone camera's is het genot van het zien en laten ontwikkelen van je foto's na thuiskomst al lang verdwenen.
  • Voordeel is wel dat het maken en vervolgens weer verwijderen van een (of honderd) foto('s) zo gebeurd is; zeker als je tijd neemt voor het selectief bewaren van de ultieme foto's. Bewaar het uitzoekwerk niet tot thuiskomst, maar verwijder onderweg regelmatig overtallige en mislukte foto's om opslagruimte te besparen en de eindselectie behapbaar te maken.
  • Of die foto's kwalitatief goed zijn daar kon en kan je uren over discussiëren, tegenwoordig kun je in ieder geval makkelijk online een e-workshop fotografie volgen, of gewoon even snel wat ultieme fototips lezen.
  • Diverse apps bieden je de mogelijkheid voor snelle fotobewerking of -verbetering; van het verscherpen van de foto tot het toevoegen van speciale effecten, van het bijsnijden tot het toevoegen van foto frames en van het verwijderen van die irritante rode ogen tot het samenstellen van een collage die je direct deelt op je blog of social media kanaal; ideale en ook nog eens nuttige tijdsbesteding tijdens lange vluchten!
  • Check de apps die het makkelijker maken om met je smartphone of tablet steady-shot-video's te maken (zonder al die vervelende schokkerige beweging waardoor kijkers afhaken).

  Back-ups: tijdig en periodiek

  • Maak periodiek back-ups van foto's en video's die je onderweg maakt; voorkom dat je alles kwijt bent door bijvoorbeeld diefstal of (onherstelbare) beschadiging.
  • Vermoedelijk zal je de automatische backup functie uitgeschakeld hebben (vanwege het regelmatige gebrek aan goedkope online verbinding), maar benut de goedwerkende Wifi omgevingen, of je ruime datalimiet, voor het (online) opslaan van je kostbare materiaal.
  • Al tijdens een eenvoudige vakantie of korte reis kan het aantal foto's snel richting de honderden gaan (met de bijbehorende gigabytes als je een redelijke kwaliteit foto maakt); maak je een lange reis of zelfs wereldreis dan is regelmatige externe opslag een must om je apparaten c.q. geheugen werkend te houden.
  • De tijd van fotorolletjes opsturen of cd's en dvd's branden en die naar huis sturen ligt al een tijdje achter ons; denk nu bijvoorbeeld aan:
   • opslaan in een of meerdere online drive(s) of cloud-opslaglocatie(s); zit je aan je maximale datalimiet maak dan eenvoudig een nieuw account. Wel nodig: een goedwerkende, relatief snelle internetverbinding. Of sla je foto's op in een kleiner formaat (sneller te uploaden!), zodat je in ieder geval nog een vorm van archief hebt.
   • gebruik van een mobiele drive (harddisk). Kies voor een drive met een groot geheugen (enkele TB's, maar ontwikkelingen gaan vliegensvlug) en een stevige cover. Check het gewicht; niet verwaarloosbaar want dit fysieke apparaat sleep je wel mee. Er zijn tegenwoordig drives die tegen een stootje of val kunnen, tegen tropische omstandigheden met hitte of flinke regen etc. Hang de drive regelmatig aan je apparaat en zorg dat je weet hoe data zo efficiënt mogelijk over te zetten.
   • gebruik van geheugenkaarten (bv. SD kaarten). Ook handig als tijdelijke eerste back-up opslag, tot het moment dat je de inhoud van de SD kaart kan overzetten naar een online opslaglocatie; wis de SD kaart als je zeker weet dat alles online staat en je kunt er weer even tegenaan.
   • gebruik van een USB stick met een groot geheugen: handzaam, snel bij de hand; ideaal ook als extra back-up. Iets risicovoller om kwijt te raken.
   • gebruik van een netwerkschijf die thuis (of op een andere veilige 'thuis'locatie) staat en via internet toegankelijk is. Voordeel is dat je niets mee hoeft te slepen met het risico van verlies of beschadiging. Nadeel is dat connectie via internet loopt; je hebt dus een stabiele, snelle en voordelige internetverbinding nodig.
   • veel reizigers gebruiken een combinatie van opslagmethoden; je foto's zijn een van je meest waardevolle herinneringen aan een (soms lange) reis en bij verlies, diefstal of beschadiging niet meer terug te halen; het backuppen van de backup is dus geen overbodige luxe.

  Reizen over de wereld en digitaal werken als global nomad?

  • Global Nomads zijn mobiel en reizen vaak van het ene land of locatie naar de andere.
  • Global Nomads werken vaak in banen die niet afhankelijk zijn van de locatie.
  • Voor digitale nomaden is betrouwbare online communicatie essentieel; ze maken gebruik van o.a.
   • draadloos internet.
   • smartphones met een abonnement van een provider met een sterk internationaal netwerk en snelle mobiele data.
   • cloud-gebaseerde applicaties om op afstand te werken.
   • online communicatie applicaties voor digitaal overleg met opdrachtgevers, collega's of andere digital nomads.
  • Global Nomads vinden elkaar in online Global Working Nomad communities.
  • Working nomad & Digital nomad: online werken vanuit het buitenland
  • Werken in het buitenland als digital nomad verzekeren

  Reizen over de wereld en een wachtwoordmanager gebruiken?

  • Maak je al gebruik van een digitale wachtwoorden management app? Of overweeg je dat te gaan doen? Zorg voor vertrek voor een up-to-date app.
  • Handig is ook om al voor vertrek in deze app digitale kopieën te bewaren van o.a. ticket(s), paspoort, visa, reisverzekeringspolis, rijbewijs en andere belangrijke documenten.
  • Verlies je de fysieke versie van deze documenten, dan heb je in ieder geval een digitale variant die je kan tonen.

  Reizen over de wereld en een mobiele harde schijf gebruiken?

  • Heb je een handzame mobiele harde schijf? Overweeg deze mee te nemen om bv. periodiek data van je telefoon op over te zetten (check de juiste kabeltjes voor vertrek!). Dat scheelt opslagruimte en capaciteit van je processor.
  • Zet een kopie van je essentiële reisdocumenten op deze harde schijf, als dubbele back-up naast online opslag. Ook kan je deze documenten nog naar jezelf e-mailen...to be sure.
  • Indien je documenten op een USB-stick of SD-kaart bewaart, is het niet handig deze in onbekende computers van bijvoorbeeld een hotel te steken. De kans op een virus is aanwezig en zo kan je ook je eigen laptop besmetten.

  Reizen over de wereld en een externe batterij of powerbank gebruiken

  • Al reizende kun je nogal eens op plekken komen of zitten waar even geen electriciteit voorhanden is. Vaak juist op het moment dat je je device hard nodig hebt.
  • Een externe batterij / powerbank / telefoonlader met meerdere USB ingangen is dan handig, één voor het opladen van je telefoon/tablet én één voor een eventueel ander device.
  • Let uiteraard op de hoofdaansluiting om je externe batterij op te laden; maak gebruik van een universele reis/wereldstekker zodat je altijd meerdere aansluitopties bij je hebt. Tegenwoordig heb je ook varianten met (meerdere typen) usb-ingangen zodat je tegelijkertijd meerdere apparaten kunt laden.
  • Ben je van plan voor langere tijd een auto te gaan huren, neem dan vanuit huis een autolader/adapter mee. Handig om al reizend een of meerdere van je apparaten op te laden en 'opgeladen' aan te komen. Natuurlijk ook handig om het apparaat tijdens je autorit te gebruiken, bijvoorbeeld als routewijzer of om tijdens de rit een luisterboek te luisteren of de favoriete film van je kids af te spelen.
  • Meer korte autoritten voor de boeg? Natuurlijk zijn er ook fast chargers in autolader-vorm. 
  • Verwacht je veel op plekken te zitten waar geen of zeer beperkte electriciteit aanwezig is, overweeg dan een solar charger mee te nemen. Daarmee kan je in ieder geval minimaal je basisfuncties op je digitale device blijven gebruiken.

  Reizen over de wereld met je In-ear oortelefoon?

  • Ben je toe aan een nieuwe koptelefoon of in-ear headphones én ga je langer of vaker op reis? Let dan extra op de 'noice-cancelling' functie. Deze filtert achtergrondgeluid extra, waardoor je geen/minder last hebt van pratende mede-passagiers, baby's of kinderen die verveeld raken van de lange reis of intercom berichten als je net lekker in slaap bent gesukkeld tijdens een lange vlucht.
  • Check wel af en toe eens de wereld buiten die van jezelf, om onaangename verrassingen te voorkomen ;-) en om de kans op aangename verrassingen te vergroten ;-)

  Reizen over de wereld met een Smart koffer?

  • OK, toegegeven, de vraag kan opkomen "waar dit eindigt", maar de frequent traveller kan tegenwoordig ook al een smart koffer aanschaffen. Die vertelt je -via een app op je smartphone- bijvoorbeeld hoe zwaar de koffer is, wáár de koffer zich bevindt (handig! als deze niet op je bestemming is aangekomen), of deze geopend is, etc. Er zijn varianten die een ingebouwde USB oplader in zich hebben: je apparaten opladen via je koffer.
  • Heb je nog een prima koffer of rugzak maar spreekt het idee van 'smart tracking' je wel aan? Er zijn ook losse apparaatjes die deels dezelfde functionaliteit bieden als de smart koffer. Deze plaats je tussen je spullen, zodat je je koffer of rugzak alsnog smart maakt.

  Reizen over de wereld en stopcontact of verlengsnoeren?

  • Ook zijn er kleine apparaatjes op de markt, lijkend op een donut, die van één stopcontact op bv. je ho(s)telkamer een stopcontact/laadstation met meerdere stekker-ingangen en USB-ingangen maken. Principe werkt hetzelfde als een verlengsnoer, maar dan in klein handzaam formaat dat makkelijk in je rugzak of koffer past. Je plugt er meerdere devices in, via stekker of USB, waardoor je dus tegelijkertijd meerdere apparaten kunt gebruiken én opladen.

  Reizen over de wereld met muziek?

  • Muzikant en geeft het reizen on-the-road je enorme inspiratie voor het schrijven van nieuwe nummers? Er zijn verschillende mobiele apparaatjes ('all-in-one recorders', 'recording interface') beschikbaar die het je heel makkelijk maken om een simpele opname (van gitaar en zang) te maken. Vrijwel alle recorders hebben jack/xlr ingangen voor gitaar, piano en/of microfoon. Aanvullend heb je een android/iOS app nodig om de opname via je smartphone, tablet of laptop vast te leggen en/of effecten toe te voegen.
  • Een goede recorder voor onderweg heeft een robuuste behuizing, kan dus tegen een stootje. De betere variant heeft ook ingebouwde speakers, zodat je het resultaat van je opname (of live spel) direct aan anderen kunt laten horen.
  • Muziek & Event: op reis en tijdens backpacken

  Reizen over de wereld met een drone in je backpack?

  • Neem je het maken van foto's en video's serieus en/of wil je mooie overzichtsopnamen maken voor zakelijke doeleinden, dan is een kleine, handzame, drone een onmisbaar gadget in je baggage.
  • Besturing loopt vaak via je smartphone (bluetooth).
  • Voegt zeker een extra dimensie toe aan je reisfotografie en/of videobeelden!
  • Check voor de zekerheid even de richtlijnen van je luchtvaartmaatschappij voor wat betreft het meenemen van een drone in cabin baggage of ingecheckte baggage. Er zijn soms ristricties aan grootte of het meenemen van een of meerdere batterijen aan boord. Sommige airlines werken met speciale waivers voor de duurdere drones; het meenemen van deze dure gear is dan expliciet op eigen risico. Haal de batterij altijd uit je drone bij transport; sommige douanemedewerkers letten daar extra op.
  • Mag je zelf de keuze maken tussen meenemen in je handbaggage of inchecken, kies dan voor handbaggage. De meeste drones zijn relatief kwetsbaar (vooral de vleugels!), minder geschikt om in koffer of rugzak mee te gaan waar niet altijd voorzichtig mee wordt omgegaan. Er zijn speciale backpacks op de markt met 'hardcase' materiaal voor extra bescherming van bv. laptop, tablet of...drone. En: neem de batterijen mits toegestaan altijd in je handbaggage mee, zodat de luchtdruk en extreme temperatuursschommelingen in het ruim je batterijen niet beschadigen.
  • Natuurlijk gelden er ook richtlijnen per land waar je reist in het gebruik van de drone; op sommige (gevoelige) locaties is gebruik niet toegestaan, maar dat geldt dan vaak ook voor het maken van foto's en andere videobeelden. Ook zijn er national parks en toeristische attracties die het gebruik van drones hebben verboden, bijvoorbeeld om de fauna niet te verstoren. In een aantal landen moet je jezelf registreren als hobby drone 'vliegenier' en ook je drone model moet worden geregistreerd. Dat is dan weer mede afhankelijk van type drone, drone grootte en gewicht van je drone. Iets om voor vertrek uit te zoeken en rekening mee te houden als je in een ander land met je drone wilt vliegen.
  • Wil je met je drone mooie beelden maken van het resort of hotel waar je verblijft, vraag dan vooraf om toestemming. Sommige accommodaties stellen het niet op prijs dat je zomaar beelden gaat maken, ook ter bescherming van de privacy van hun gasten. Wellicht kun je wel toestemming krijgen in sommige delen van de accommodatie, of op bepaalde tijdstippen.
  • Een beperkt aantal bestemmingen verbiedt het invoeren van een drone in zijn geheel. De drone wordt dan bij binnenkomst door de douane in beslag genomen; je hebt dan mazzel als deze -voor eigen kosten- naar je thuisadres wordt teruggestuurd. In andere landen heb je een speciaal permit nodig om er met een drone te vliegen.
  • Check voor vertrek ook welke extra accessoires je eventueel nodig hebt rondom het opladen van de batterijen van je drone, bijvoorbeeld andere kabeltjes of stekkers, of een mobiel oplaadgadget om onderweg naar die fraaie locatie nog even je batterijen (extra) te kunnen opladen.
  • Wil je drone beelden maken in reservaten of andere gebieden waar bijzonder wildlife aanwezig is check dan de richtlijnen vooraf, en hou je daar aan. Soms gelden er bijzondere restricties in het broedseizoen. De aanwezigheid van de drone an sich kan dan de fauna verstoren, maar ook het geluid. En hou ook altijd extra rekening met andere wildlife spotters, die de nabijheid van een verstorende drone lang niet altijd op prijs stellen. Ook zal je niet de eerste reiziger zijn die tegen heftige boetes aanloopt door je niet aan richtlijnen te houden. Of waarbij de drone wordt aangevallen en beschadigd door bijvoorbeeld roofvogels.
  • Wat zijn de risico's van een drone meenemen naar het buitenland, en wat is er wel en niet verzekerd?

  Reizen over de wereld en je digitale organisatie?

  • Een 'case' , tasje of 'cable organizer' voor het opbergen van al je kabeltjes, opladers, hoofdtelefoons/in-ears en stekkers is geen overbodige luxe. In de wat grotere varianten kun je ook kleine apparaten kwijt.
  • Alles in één houdt het overzichtelijk, voorkomt een hoop gezoek in rugzak of koffer én je kunt het bij de douane makkelijker uit je (hand)bagage halen als het door de scanner gaat. Dat kan een vaak meer tijd kostende handmatige douanecheck voorkomen, als men wil inzoomen op al die kabels en opladers.
  • Meer dan thuis kan een waterproof case voor bijvoorbeeld telefoon of tablet van pas komen. Op reis ben je vaak vaker of langer buiten; niets zo vervelend als een scherm vol waterdruppels dat nauwelijk meer functioneert. Er zijn speciale cases beschikbaar die beschermen tegen regen of ander water, waarbij je je device toch kunt blijven bedienen.
  • Ook altijd aan het hannessen met de kabel van je oortelefoontjes? Zit altijd in de war, raakt verstrikt in andere baggage enz. Er zijn eenvoudige 'cord organizers' beschikbaar die je kabel netjes bij elkaar houden of oprollen. Handig voor als je je originele verpakking niet meer hebt, of deze nooit hebt gekregen bij aanschaf van je telefoon of in-ears.

   

   Wat zijn de belangrijkste punten als je als digital nomad of working nomad naar het buitenland wil?

   Wat zijn de belangrijkste punten als je als digital nomad of working nomad naar het buitenland wil?


    Je werkdocumenten efficiënt kunnen opslaan en veilig kunnen werken

    • werk je voor een werkgever dan kan je wellicht vanaf een wisselende werkplek inloggen op het bedrijfsnetwerk -mits je een veilige verbinding hebt.
    • werk je voor jezelf (als freelancer) of voor wisselende werkgevers dan krijg je al snel behoefte aan een altijd toegankelijke opslaglocatie, anders dan een usb-stick die je makkelijk kwijtraakt.
    • voordeel van "werken in de cloud", in dit verband het online opslaan van werkdocumenten, is dat je je documenten ook behoudt op het moment dat je laptop crasht of gestolen wordt.
    • aandachtspunten bij het selecteren van een cloud-aanbieder: o.a.:
     • maximum aan (gratis) online opslagruimte.
     • welke aanbieder sluit het beste aan bij het door jou gebruikte operating systeem.
     • werkt men met een maximale bestandsgrootte.
     • op welke locatie worden bestanden opgeslagen (fysieke locatie van de servers).
     • welke bestandssoorten kun je uploaden.
     • welke automatische synchronisatie instellingen (auto sync van nieuwe, verwijderde of gewijzigde bestanden) zijn er en in hoeverre kun je die beïnvloeden.
     • biedt de cloud dienst een ondersteunende app (voor gebruik via mobiele telefoon of tablet).

    Je bereikbaarheid en je werkplek kunnen regelen

    • een digital nomad kan overal ter wereld de laptop openslaan, maar dient tegelijkertijd wel bereikbaar te zijn voor opdrachtgevers, klanten, collega's e.d.
    • vergeet idyllische plaatjes van werken vanaf het strand; je laptop kan die hoeveelheid zon en zand vaak niet goed aan (je ziet bijvoorbeeld te weinig op het scherm). Uiteraard kan je wel een werklocatie zoeken binnen redelijke afstand van het strand, of zoek bijvoorbeeld een co-working space in een relatief rustige bar.
    • veel contact vindt per e-mail of online plaats, maar een regelmatig telefonisch contact zal ook nog steeds plaatsvinden. Verdiep je dus in (gratis) online telefoneren/videoconferencing en zorg dat je, net als in een non-digitaal werkend bestaan, op een professionele manier benaderbaar bent.
    • zoek uit of de online telefoondienst die je gebruikt, tegen welke kosten, ook mogelijkheden biedt voor een vast nummer met nummerweergave; met dat vaste nummer kun je dan onbeperkt internationaal bellen en gebeld worden. Diegene die je belt ziet dan ook een gewoon vast nummer in beeld. Schakel je mobiele nummer door naar je vaste nummer, zodat je je mobiele gesprekken kunt opnemen via de online dienst.
    • maak inzichtelijk voor anderen waar je bent en met welk tijdverschil men te maken heeft; zowel prettig voor jezelf als voor de ander. Pas je werktijden (tijdelijk) aan als het nuttig is bereikbaar te zijn wanneer anderen in andere tijdzones je nodig hebben.
    • zorg voor stabiel internet als je belangrijke werkzaamheden of online ontmoetingen inplant; werk waar mogelijk onderweg vooral met 'lichtere' programma's (die niet teveel vergen van internetverbindingen); breng altijd een of enkele alternatieve opties in kaart (koffiezaakje met goede wifi, betere accommodatie, coworking spaces etc.) als je internetverbinding het begeeft of erg traag wordt.
    • heb je belangrijk werk af te ronden of nadert een deadline, kies dan tijdelijk voor een vaste, stabiele werkplek met goede verbindingen. Zorg voor goede stoelen en bureaus, zodat je je werk efficiënt kunt afronden.
    • vraag een verhuurder van een appartement vanuit waar je tijdelijk wilt werken om een screenshot van de internet-snelheidstest; zo weet je redelijk zeker dat de internetverbinding écht ok is.

     Je ontmoetingen stimuleren met andere nomads en locals stimuleren

    • denk na over standaardcommunicatie als mensen vragen naar de mogelijkheid om elkaar live te ontmoeten; leg kort uit waarom je werkt als digital nomad en biedt opties aan om elkaar online te ontmoeten die aansluiten op de (technische) mogelijkheden (of beperkingen) van de ander.
    • mede afhankelijk van waar ter wereld je bent: overweeg een tijdelijk bezoek aan Nederland (of een ander "thuis"land) als je meerdere verzoeken in dezelfde periode krijgt voor face2face ontmoetingen waar je belang aan hecht. Een (lowbudget) ticket is over het algemeen snel geregeld, bereken de kosten door waar mogelijk, combineer het bezoek met andere (sociale) verplichtingen of regelzaken die al op de planning stonden.
    • een reizend & werkend bestaand als digital nomad biedt enorme flexibiliteit maar kan soms ook eenzaam zijn. Zoek regelmatig zgn. co-working spaces op; plekken waar andere nomads werken. Let er op dan wel op dat zo'n werkplek extra activiteiten organiseert als een gezamenlijke lunch, borrel of netwerkmeeting; anders is iedereen alsnog alleen en supergeconcentreerd met zijn of haar eigen werk bezig.

    Jezelf goed verzekeren tegen ziekte en andere risico's onderweg

    • regelen van een goed dekkende internationale ziektekostenverzekering, ingesteld op (betaald) werk op wisselende bestemmingen met wisselende medische kosten/kostprijzen.
    • regelen van goed dekkende verzekering die aansprakelijkheid, bijzondere sporten en activiteiten, ongevallen, rechtsbijstand en SOS hulp dekt.
    • regelen van een voldoende dekkende bagageverzekering (laptop, smartphone e.d.).

     

    Wat is offshore vestigen van je eigen bedrijf en wanneer doe je dat als je voor langere tijd gaat reizen, wonen en werken buiten Nederland?

    Wat is offshore vestigen van je eigen bedrijf en wanneer doe je dat als je voor langere tijd gaat reizen, wonen en werken buiten Nederland?

    • Als je voor langere tijd gaat reizen, wonen en/of werken in het buitenland maar je ondernemersactiviteiten nog wel wilt voortzetten, dan kom je voor de afweging: bedrijf in Nederland laten voortbestaan of je elders vestigen?
    • Belastingtechnisch gezien zijn er voor- en nadelen aan het zogenaamd offshore vestigen van je bedrijf.

    Wat betekent 'offshore vestigen' van je bedrijf?

    • Offshore vestigen wil zeggen dat je bedrijf is gevestigd in een ander land dan waar je 'woont'.

    Wat zijn de belangrijkste punt bij het 'offshore vestigen' van je bedrijf?

    • ben je langer dan een bepaald aantal dagen per jaar buiten Nederland, dan vervalt meestal de heffingsbevoegdheid; Nederland mag dan geen belastingen meer heffen over je onderneming (let op er zijn extra criteria).
    • verdiep je goed in de regelgeving rondom (al dan niet verplicht) uitschrijven uit Basisregistratie Personen en de regelgeving rondom uitschrijven KvK.
    • vaak ga je met een offshore bedrijf lagere inkomsten- en kapitaalbelasting betalen, tot complete of tijdelijke vrijstelling van belastingen.
    • ook kun je er voor kiezen je te vestigen in een land waar geen belasting wordt geheven op inkomsten gecreëerd buiten de landgrenzen (landen als Filipijnen, Maleisië, Costa Rica, Panama).
    • je bent niet meer verplicht om btw te bereken of af te dragen; dat kan voordelig zijn al kan je er ook tegenaan lopen dat je wat meer moeite moet doen om je opdrachtgever aan te tonen dat je écht buiten de EU bent gevestigd.
    • typische offshore vestigingslocaties: de Bahama’s, Seychellen, de Kaaimaneilanden, Belize, de Britse Maagdeneilanden, Gibraltar.
    • overigens heeft het offshore vestigen van je bedrijf niets te maken met belastingontwijking of -ontduiking; immers je woont en leeft niet meer in Nederland, hebt geen Nederlandse plichten, maar ook geen rechten meer.
    • in uitzonderlijke gevallen kun je te maken krijgen met twijfelende opdrachtgevers, die niet gewend zijn aan vestigingslocaties van bedrijven op offshore locaties, of daar hun bedenkingen bij hebben. Geef ze dan, of sowieso, inzicht in de achtergronden van je digital nomad bestaan en keuzes.
    • ook is het mogelijk tegen relatief lage fees adressen en telefoonnummers in 'meer toegankelijke' landen te regelen; of gebruik te maken van 'global' services.
    • verdiep je wél in de regelgeving van je nieuwe offshore locatie; immers 'lagere belasting betalen' betekent nog steeds wel dát je belasting betaalt en ook kunnen er diverse andere regelingen van toepassing zijn die je in Nederland niet gewend was, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemersrecht. Ook kan regelgeving worden aangepast naarmate méér digital nomads er gebruik van maken; er worden dan bijvoorbeeld extra eisen gesteld aan (jaarlijkse) rapportages.
    • voor het offshore vestigen van je bedrijf betaal je uiteraard een jaarlijkse fee in het land waar je je bedrijf vestigt.
    • je kan er wel tegenaan lopen dat internationaal bankieren lastiger wordt; banken openen over het algemeen geen rekeningen voor individuen of bedrijven zonder vaste woon- of verblijfplaats, of voor bedrijven die in een van de typische offshore bestemmingen zijn gevestigd. Uiteraard zijn er uitzonderingen en zijn er oplossingen voor wereldondernemers; zie elders (of zoek in het zoekveld op 'bankzaken').
    • diverse internationale locaties die belastingtechnisch vriendelijker zijn dan Nederland hebben internationaal ook een goed aanzien; denk aan locaties als Dubai of Hong Kong. Prima dus om je wereldzaken vanuit die locaties te runnen.
    Is het bestaan van een working of digital nomad aan leeftijd gebonden?

    Is het bestaan van een working of digital nomad aan leeftijd gebonden?

    Moet je een bepaalde minimum of maximum leeftijd hebben om als digital of working nomad te werken en reizen?

    • Uiteraard kan iedereen die zich geschikt acht om voor langere tijd in het buitenland te reizen en te werken kiezen voor een working of digital nomad bestaan.
    • 'Digital nomad' is meer een levenshouding, niet aan leeftijd gebonden, maar aan de drang om niet op één vaste locatie te wonen en werken, een wens om meer van de wereld te zien.
    • Natuurlijk vergt het digital nomad bestaan het een en ander van je vaardigheden en capaciteiten, bijvoorbeeld op het gebied van flexibiliteit, omgang met en kennis van digitale communicatie, internet, videobellen, etc. Maar ook die kennis is niet persé aan leeftijd gebonden.
    • Digital nomads bevinden zich zeker ook onder de wat oudere personen die in hun werkzame leven al veel expertise hebben kunnen opbouwen rond een bepaald thema en die expertise, al reizend, voor verschillende opdrachtgevers willen inzetten.
    Wat zijn de belangrijkste punten als je als digital nomad of working nomad met je gezin rondreist?

    Wat zijn de belangrijkste punten als je als digital nomad of working nomad met je gezin rondreist?

    Reis je als working nomad gezin in een bepaalde regio, of rond-de-wereld, dan is er een aantal extra aandachtspunten:

    • stel gezamenlijke doelen vast; wat wil je zelf, je partner en wat willen je kinderen halen uit het bestaan als rondtrekkend gezin.
    • maak goede en heldere afspraken over wie er voor de kinderen zorgt als de ander tijdens het reizen werkt (en blijf flexibel, zodat de rollen ook omgedraaid kunnen worden).
    • zoek mogelijkheden uit waarmee je kinderen onderweg (korte) sociale relaties aan kunnen gaan met andere kinderen (waak ervoor dat ze volledig afhankelijk worden van jullie gezin).
    • maak afspraken hoe je ermee omgaat als er frictie binnen het gezin is (je reist/werkt continu, 24/7, met elkaar).
    • bereid je er op voor dat je vaker 's avonds zult werken, wanneer de kinderen slapen.
    • zoek de regels rondom leerplicht uit en regel onderwijs-op-afstand.
    • stem af op welke manier ieder voor zich tijdens het reizen ook ruimte houdt voor de eigen persoon (jijzelf, je partner, je kinderen); mogelijkheid om zich even terug te kunnen trekken, 'me-time'.
    • heb je samen met je partner een grotere werkopdracht binnengehaald, zoek de opties uit om (al dan niet tijdelijk) tegen kost en inwoning een oppas mee te laten reizen (ook daar zijn specifieke platforms en Facebook groepen voor!), of onderzoek de mogelijkheid om een tijdje op een vaste locatie te blijven (kinder-opvang), totdat de opdracht is afgerond.
    • verken de mogelijkheden om je kinderen (periodiek) contact met het thuisfront te laten houden: band met opa's, oma's, ooms, tantes, eigen vriendjes etc.
    • bereid je voor op kritiek vanuit je omgeving, zeker als je met een baby gaat reizen (onveiligheid voor de kinderen, je ontneemt ze een normale en stabiele ontwikkeling, etc.).
    • besteed extra aandacht aan zaken als ziektekostenverzekering, gezondheid en veiligheid tijdens de reis.
    Hoe kan je het beste contact maken met andere working en digital nomads in het buitenland ?

    Hoe kan je het beste contact maken met andere working en digital nomads in het buitenland ?

    Echte working nomads kiezen er vaak bewust voor alleen te reizen, hoewel je uiteraard ook met een reispartner, collega of met je gezin invulling kunt geven aan het nomadenbestaan. Er zijn verschillende manieren waarop je onderweg contact kunt leggen met gelijkgestemden.

    • natuurlijk vind je online vele blogs, vlogs en websites van andere working nomads; contact via de online vermelde contactmogelijkheden is dan snel gelegd.
    • ook zijn er online diverse groepen en communities gericht op working nomads; denk aan speciale Facebook groepen en communities als Nomadlist waar je op bestemming kunt zoeken en/of deel kunt nemen aan fora.
    • fysiek is dé manier om andere nomads tegen te komen uiteraard het opzoeken van speciale co-working ruimtes (veel café's of koffiebars).
    • working en digital nomads treffen elkaar ook op festivals en meetings die specifiek worden georganiseerd voor lokatie onafhankelijke ondernemers; niet zelden op bijzondere plekken, eilanden of verlaten bergdorpjes. Je vindt deze via zoektermen als "nomads festival", "digital nomad meetup", "nomad summit".
    • ook worden er wereldwijd nomad workshops of nomad workations (soort werkvakantie) georganiseerd, vaak thematisch georganiseerd of gericht op het samenbrengen van een groep zelfstandig ondernemende reizigers om in een afgebakende korte periode lokaal impact te maken. Bij de workations reist men vanuit alle hoeken in de wereld naar een afgesproken locatie en zetten reizigers hun capaciteiten en vaardigheden in om samen met lokale ondernemers te werken aan een (sociaal-maatschappelijke) opdracht. Al dan niet gecombineerd met mindfulness sessies, city tours, community ontmoetingen, coaching sessies etc.; geheel vrijblijvend of via boekbare all-in formules waarin veel voor de deelnemers wordt geregeld.
    • zoektermen als "co-creation meetings", "e-work-exchanges", "co-working vacations", "yoga-workations", "virtual working summits", "remote workers camps" leiden je ook naar zingevende ontmoetingsmogelijkheden; vaak georganiseerd voor en door working nomads.
    • het is zelfs mogelijk de Transsiberië spoorlijn te bereizen in digital nomad groepsverband, waar je kunt deelnemen aan co-working sessies in de diverse stopover steden...

     

    Wat zijn tips van anderen die als working of digital nomad hun werkende leven online en in het buitenland doorbrengen?

    Wat zijn tips van anderen die als working of digital nomad hun werkende leven online en in het buitenland doorbrengen?

    • deel je ervaringen: maak een e-book over jouw ervaringen, positief en minder positief, als working nomad. Dat e-book maak je tegen een kleine vergoeding downloadbaar via je eigen website of blog.
    • ben je afhankelijk van opdrachten-op-afstand, zonder dat je je klant in het echt kunt ontmoeten?
     • besteed extra aandacht aan het persoonlijk maken van je website of blogsite.
     • hou het uiteraard professioneel, maar schrijf een bondige biografie over jezelf, je talenten, competenties en vaardigheden.
     • plaats er een duidelijke foto van jezelf bij, bijvoorbeeld al op de homepage, zodat een opdrachtgever direct een beeld bij je heeft.
     • stuur nieuwe klanten altijd direct een handgeschreven brief. Dat valt op, maakt het persoonlijk en tastbaar, en is een mooi contrast met jullie verdere "online" contact.
    • creeër een buffer: zorg altijd dat je het een paar maanden financieel kunt uithouden als je even geen opdrachten hebt, of een time-out nodig hebt
    • denk goed na over hoeveel uur je tijdens je reis wilt gaan werken; ga je weer voor de 40-urige werkweek of kies je bewust voor minder -welke werk/privé balans maakt je het meest gelukkig en biedt voldoende ruimte om dingen te ontdekken (uiteraard kun je ook werken met piekperiodes, rondom binnengehaalde opdrachten).
    • foto's die je al reizende toch al maakt kun je vaak tegen een vergoeding aanbieden aan online fotosites.
    • heb je een eigen bedrijf? Benut de kansen die je al reizende hebt om talenten uit de hele wereld aan je bedrijf te verbinden.
    • reis je met een partner? Zorg voor een divers inkomen, waarbij je bij voorkeur werkt in andere vakgebieden: je voorkomt dat je te afhankelijk wordt van één project, type inkomen of opdrachtgever.
    • kies je opsta-, werk-, explore- en reistijden zodanig dat je effectieve werktijd aansluit op behoeftes van je werkgever of opdrachtgever (zodat je kunt schakelen met een opdrachtgever, zodat je bereikbaar bent als dat nodig is voor je werk, etc.)
    Wat zijn ervaringen van andere digital nomads die werkend de wereld over gaan?

    Wat zijn ervaringen van andere digital nomads die werkend de wereld over gaan?

    Een regelmatig verhuizende wereldburger

    "Ik begon ooit met het verkopen van tweedehands spulletjes van mezelf en mijn vrienden op Marktplaats en vergelijkbare sites. Na een tijdje startte ik een webwinkel, die ik enkele jaren later goed verkocht. In het buitenland laat ik me leiden door het moment, ik hou van die vrijheid. Meestal werk ik vanuit huis, maar soms zoek ik een co-working-kantoor op: even anderen om me heen, sparren over elkaars activiteiten. Daarnaast draag ik graag mijn kennis over aan anderen; zo heb ik drie jaar digitaal lessen in internetmarketing gegeven. Ik werk net zo lang als vroeger in mijn vaste baan in Nederland, maar krijg als digital nomad veel meer gedaan."

    Een digital nomad in Spanje

    "Ik werk als virtueel assistent: ik verzorg onder andere online klantenservice en chat-support. Daarnaast doe ik de administratie voor een cateringbedrijf, een sportschool en verhuurbedrijf, doe ik DTP-werk voor een ontwerpstudio en verzorg ik de planning tussen zorgverleners en zorginstellingen. Ook werk ik als fotograaf; ik lever aan online wenskaartenwinkels, krijg per verkochte kaart betaald en ben vanuit Spanje geregeld op pad om nieuw beeldmateriaal te schieten. Het opstarten kostte even tijd, maar met deze combinatie van virtuele activiteiten verdien ik inmiddels een goede boterham."

    Een rondtrekkende working nomad

    " In drie jaar tijd heb ik in ruim 20 landen gewerkt. Het leek mij wel avontuurlijk, en daarom ontwikkelde ik een concept waarmee ik de wereld tot mijn werkveld kon maken. Ik bedenk namen voor nieuwe bedrijven, ontwerp logo's en beeldmerken, werk mee aan websites. Ik werk samen met webdesigners, tekstschrijvers en programmeurs over de hele wereld. Voordeel is ook dat ik klanten krijg uit de hele wereld en door mijn uitgebreide netwerk vaak snel kan schakelen."

    Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

    Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

    Checklists, meeneemlijsten en reiskringloop: startpagina's

    Checklists, meeneemlijsten en reiskringloop: startpagina's

         

    Hoe werkt het als je op je eigen reisblog of reissite JoHo verzekeringen wilt promoten om daar -desgewenst- extra sponsoring of inkomsten mee te genereren?

    Hoe werkt het als je op je eigen reisblog of reissite JoHo verzekeringen wilt promoten om daar -desgewenst- extra sponsoring of inkomsten mee te genereren?

    Wanneer kan je met je eigen reisblog of -site samenwerken met JoHo?

    • Deze optie staat open voor bloggers die hun reisblog en/of -site voor, tijdens en ook na hun reis onderhouden en daarmee aantoonbaar een substantieel bereik genereren

    Waarom samenwerken?

    • Voor jouw blog of site is het waardevol als je de bezoekers kunt laten profiteren van de expertise die JoHo heeft opgebouwd rondom reis- expat-, emigratie en annuleringsverzekeringen
    • Voor JoHo is het waardevol als jouw reisblog of -site helpt bij het werven van nieuwe JoHo donateurs en/of JoHo verzekerden; daarmee draag je bij aan het werk en de doelstellingen van JoHo

    Het kan jou tevens extra inkomsten opleveren:

    • sponsoring van je verzekeringspremie of een deel daarvan
    • meedelen in de mogelijke inkomsten van de samenwerking: als jouw blog of site als bron wordt aangemerkt bij een nieuwe verzekering of andere service dan deel je mee in de mogelijke inkomsten. De inkomsten uit een samenwerking worden bij JoHo altijd verdeeld op gelijke basis

    Welke materialen kun je gebruiken?

    Vervolgactie(s)

    • Geef JoHo Insurances een eerste, doorlopende en prominente vermelding op je reisblog of -site; bijvoorbeeld middels een banner of tekst in de zijbalk (zichtbaar op onderliggende pagina's) of via een sticky contentpagina. Zie ook de teksten en banners.
    • Geef een seintje op als je bovenstaande procedure hebt afgerond: contact- en aanvraagformulier: partnerships
    Partnerselectie: Reisbloggers & Websites
    JoHo: tips en quotes
    •  

    Tips van JoHo donateurs

    • Schrijven over thema's waar ik zelf veel van wist vond ik het leukst; ik kon er mijn eigen expertise mee laten zien.
    • Schrijf over bijzondere ontmoetingen of verrassende gebeurtenissen. Niets leukers dan je lezer laten zien wat jou heeft verrast.
    • En toen ging ik daarheen en toen heb ik dat gegeten en toen gingen we daar slapen en toen heb ik dat gezien en toen...dat soort reisdagboeken sloeg ik altijd snel over. Ik lette er tijdens mijn eigen reis op dat ik zo'n verslag zoveel mogelijk voorkwam.
    • Stel je lezer een vraag, betrek hem of haar bij wat je beschrijft. Vanuit reacties ontstonden soms de leukste discussies in mijn online reisdagboek.
    • Als rode draag in mijn wereldreisverslag koos ik ervoor regelmatig te beschrijven hoe een normale dag eruit zag van een leeftijdsgenoot uit het land waarin ik reisde. Daarbij zoomde ik telkens in op de overeenkomsten -en verschillen- met mijn eigen leven.
    • Zoom in. Schrijf over details tijdens je reis. Een heel land of een complete stad beschrijven is ondoenlijk. Die bijzondere sportactiviteit beschrijven die de locals in hun vrije tijd doen in het Beijing stadspark waar je toevallig belandde, en hoe je jezelf opeens mee zag doen, kan wel.

    Lees meer tips & ervaringen van reizigers die een reisblog bijhouden

    Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

    Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

    Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

    JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

    Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

    JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

    Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

    Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

    Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

    Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
     

    Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

    The world of JoHo footer met landenkaart

    JoHo: crossroads uit de bundels
    JoHo: crossroads uit selectie
    JoHo: paginawijzer

    Thema's

    Wat vind je op een JoHo Themapagina?

    • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
    • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

    Crossroad: volgen

    • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

    Crossroad: kiezen

    • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

    Footprints: bewaren

    • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
    • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

    Abonnement: nemen

    • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

    Hoe is de pagina op gebouwd

    • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
    • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
    • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
    • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
    • De statussen:
    1. Start
    2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
    3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
    4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
    5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
    6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
    7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
    8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
    9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
    10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
     JoHo: footprints achterlaten
     JoHo: pagina delen