Waar let je qua regelgeving op als je als Nederlander gaat trouwen in het buitenland?

 • Nederlanders die in het buitenland willen trouwen, kunnen contact opnemen met de buitenlandse instantie die het huwelijk voltrekt. Nederlanders die in het buitenland zijn getrouwd, maar in Nederland wonen, moeten hun huwelijk registreren in Nederland.
 • woon je in het buitenland en ben jij, of is je partner, Nederlander? Dan kunnen jullie in Nederland trouwen. Je gaat dan eerst in ondertrouw bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Deze afdeling maakt de ondertrouwakte op. De gemeente Den Haag stuurt alle stukken door naar de gemeente in Nederland waar je wilt trouwen. Dezelfde regels gelden als u een geregistreerd partnerschap wilt aangaan. De huwelijksaangifte kun je schriftelijk regelen. Daarbij moet je aangeven in welke gemeente je wilt trouwen. Bij de huwelijksaangifte vraagt de gemeente Den Haag om bepaalde documenten, bijvoorbeeld geboorteakten en gegevens over de burgerlijke staat.
 • wil je als Nederlander in het buitenland trouwen? Dan moet je eerst nagaan of je volgens de rechten van het land (als vreemdeling) mag trouwen en welke documenten je nodig hebt, bijvoorbeeld een geboorteakte en een verklaring over de burgerlijke staat. Je kunt hiervoor contact opnemen met de buitenlandse instantie die het huwelijk voltrekt. Je kunt niet (meer) op een Nederlandse ambassade in het buitenland trouwen.
 • als je als Nederlander in het buitenland woont, is het niet mogelijk je huwelijk te registreren bij de Basisregistratie personen (BRP). Het is aan te raden om je buitenlandse huwelijksakte in te schrijven in het huwelijksregister, via de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag. Je kunt dan altijd een uittreksel of afschrift van de akte opvragen.
 • als je de buitenlandse huwelijksakte in Nederland wilt laten inschrijven, moet je deze eerst laten legaliseren door de autoriteiten van het land waar je getrouwd bent. Daarna moet de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging van dat land de huwelijksakte legaliseren. Soms, afhankelijk van je woonland, kan het ministerie van Buitenlandse Zaken bemiddelen bij de legalisatie.
 • in sommige landen vragen de plaatselijke autoriteiten om een verklaring van huwelijksvoornemen. De Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je wilt trouwen, geeft deze verklaring af.
 • in sommige landen moet je bewijzen dat je niet al getrouwd bent, of dat je geen geregistreerd partnerschap hebt met iemand anders. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan je vragen naar een verklaring van ongehuwd zijn of een verklaring van huwelijksbevoegdheid. Beide verklaringen kun je aanvragen via de burgerlijke stand van je laatste woonplaats.
 • de regels voor trouwen in het buitenland gelden normaal gesproken ook voor een geregistreerd partnerschap in het buitenland. Wil je als Nederlanders een geregistreerd partnerschap sluiten in het buitenland, neem dan contact op met de buitenlandse autoriteiten. Zij bepalen of je in aanmerking komt voor het sluiten van een geregistreerd partnerschap en welke documenten hiervoor nodig zijn.
 • zeker als de verbintenis een internationaal karakter heeft is het verstandig vóór het huwelijk huwelijkse voorwaarden op te stellen.
 • bij het opstellen van die voorwaarden (over het gehele huwelijksvermogen, bezittingen én schulden) kan je kiezen en vastleggen welk (privaat)recht van toepassing is: het recht van het land waar je -of je partner- de nationaliteit van hebt; het recht van het land waar je -of je partner- woont of het recht van het land waar je -of je partner- direct na de huwelijkssluiting gaat wonen.

Partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten