Hoe werkt de gezondheidszorg in Afrika en welke reisverzekering, zorgverzekering of expatverzekering heb je nodig?
Hoe werkt het gezondheidszorgsysteem in Afrika?
Welke verzekeringen heb je in Afrika nodig als je gaat stage lopen, studeren, vrijwilligerswerk doen, werken of wonen?
Hoe werkt het ziektekosten- en gezondheidszorgsysteem in Afrika?
- Hoe is de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrika?
- Hoe is de openbare zorg in Afrika geregeld?
- Hoe is de private zorg in Afrika geregeld?
- Hoe is de huisarts in Afrika geregeld?
- Hoe is de tandarts in Afrika geregeld?
- Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Afrika geregeld?
- Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Afrika?
- Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Afrika?
- Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Afrika als je daar een tijd gaat wonen?
Hoe is de kwaliteit van de gezondheidszorg in Afrika?
- De kwaliteit van gezondheidszorg in Afrika verschilt erg per land en is afhankelijk van factoren als economische ontwikkeling, politieke stabiliteit, koloniale achtergrond en stedelijke infrastructuur.
- De beste landen voor zorg zijn Zuid-Afrika, Ghana, Kenia, Tunesië, Algerije, Nigeria, Egypte en Marokko. De landen waar de lokale bevolking veel te verduren heeft en waar je als expat ook geen goede zorg vindt zijn onder andere de Centraal Afrikaanse Republiek, DR Congo, Somalië, Zuid-Soedan en Tsjaad.
- Buiten populaire internationale steden kan het lastig zijn Engelstalige zorg te vinden.
- De meeste landen bieden zowel publieke als private zorgopties.
- Apotheken zijn te vinden in stedelijke gebieden. Met name de grote, internationale steden hebben goed uitgeruste apotheken met alle benodigde medicijnen. Op het platteland en in veel armere landen hebben apotheken een beperkt aanbod, of zijn ze zelfs helemaal afwezig.
- In sommige landen is medische evacuatie naar Zuid-Afrika, Europa of het Midden-Oosten nodig bij ernstige medische problemen.
- Expats kiezen bijna altijd voor een internationale zorgverzekering, vooral omdat private zorg kostbaar is en publieke zorg vaak tekortschiet.
Hoe is de openbare zorg in Afrika geregeld?
- Publieke zorg is in de meeste landen gratis of zeer goedkoop voor inwoners, maar van wisselende kwaliteit. Voor expats is deze zorg doorgaans beperkt bruikbaar, tenzij men zich officieel inschrijft in een lokaal zorgsysteem.
- De kwaliteit hangt wel sterk af van de locatie: in stedelijke gebieden is de zorg beter georganiseerd dan op het platteland.
- Expats hebben vaak wel toegang tot de zorg, maar de kwaliteit en de wachttijden vormen een drempel.
Hoe is de private zorg in Afrika geregeld?
- Private zorg wordt veel gebruikt door buitenlanders en de lokale middenklasse. De zorg is vaak van betere kwaliteit, met uitgebreidere faciliteiten en beter opgeleide artsen.
- Ook vind je hier sneller Engelssprekend personeel, vooral in grote steden.
- In veel landen zijn internationale privéziekenhuizen aanwezig, bijvoorbeeld Aga Khan Health Services (Oost-Afrika), Netcare en Mediclinic (Zuid-Afrika), of privéklinieken in Nairobi, Accra, Tunis, of Rabat.
- In landen als Zuid-Afrika, Marokko, Tunesië, Ghana, Kenia, Mauritius, Botswana vind je goede private zorg.
- In landen als Niger, Eritrea en de Centraal-Afrikaanse Republiek is zelfs private zorg moeilijk te vinden.
Hoe is de huisarts in Afrika geregeld?
- In veel Afrikaanse landen bestaat het klassieke ‘huisartsensysteem’ niet zoals in Europa. Mensen gaan vaak direct naar klinieken of ziekenhuizen.
- In landen als Zuid-Afrika, Namibië, Mauritius en delen van Noord-Afrika (zoals Marokko en Tunesië) zijn huisartsen wel onderdeel van het systeem.
- Op het platteland zijn het verplegers, community health workers of traditionele genezers die de rol van primaire zorgverlener vervullen.
Hoe is de tandarts in Afrika geregeld?
- In steden zijn private tandartspraktijken goed bereikbaar. In populaire landen als Zuid-Afrika, Marokko, Egypte, Ghana, Kenya is de kwaliteit van tandzorg behoorlijk, zeker in privéklinieken.
- Op het platteland of in conflictgebieden is tandzorg vaak beperkt of afwezig.
- Prijzen zijn relatief laag in vergelijking met Europa.
- Expats kiezen doorgaans voor privéklinieken voor betrouwbaarheid en hygiëne.
Hoe is de zwangerschaps- en kraamzorg in Afrika geregeld?
- Publieke zwangerschapszorg is vaak gratis of goedkoop, maar varieert enorm in kwaliteit. In veel landen zijn vrouwen afhankelijk van klinieken met basale voorzieningen of van hulp vanuit ngos.
- In Rwanda, Ghana, Zuid-Afrika, Kenia, Marokko is moeder- en kindzorg relatief goed ontwikkeld, met programma’s voor prenatale zorg en vaccinaties.
- In landen als DR Congo, Tsjaad, en Somalië is zwangerschapszorg beperkt of riskant; bevallen is hier vaak gevaarlijk door een gebrek aan hygiënische omstandigheden, spoedzorg en medische begeleiding.
- Expats kiezen meestal voor privéklinieken met internationale begeleiding, of vliegen uit naar het buitenland (bijvoorbeeld naar Zuid-Afrika of Europa) voor bevalling en kraamzorg.
Hoe veilig of onveilig is een reis of verblijf in Afrika?
Waar moet je in Afrika op letten op het gebied van veiligheid?
- Ook qua veiligheid verschilt de situatie erg per land in Afrika. Waar je kan verwachten dat sommige landen relatief veilig zijn - bijvoorbeeld landen waar veel expats wonen, waar de politieke situatie stabiel is en waar de economie redelijk is, zijn andere landen soms extreem onveilig.
- De relatief veilige landen zijn Botswana, Namibie, Mauritius, Ghana, Kaapverdië en delen van Zuid-Afrika. Onveilig landen zijn met name conflictlanden zoals DR Congo, Somalie, Zuid-Soedan en Burkina Faso. Hier is het risico op ontvoeringen en op zware conflicten een stuk groter.
- Over het algemeen is het hoe dan ook overal oppassen voor zakkenrollerij, inbraken en autodiefstal. Veel expats wonen in bewaakte wijken.
- Ook is het in veel landen niet veilig om in het donker alleen over straat te gaan.
- In landen waar de overheidssituatie stabiel is kan politieke onrust tot plotselinge onveilige situaties leiden.
Waar moet je in Afrika op letten op het gebied van ziektes?
- Aan het risico op tropische ziektes ontkom je vrijwel niet in Afrika. Dit soort ziektes, zoals malaria, dengue, bilharzia, gele koort en tyfus zijn wijdverspreid.
- In veel landen is kraanwater niet drinkbaar.
- In hooggelegen delen van Afrika (meestal hoger dan 2.500 meter) kan hoogteziekte optreden.
Waar moet je in Afrika op letten op het gebied van verkeer?
- Autorijden in Afrika vormt eigenlijk ook een behoorlijk risico op het gebied van veiligheid en gezondheid, al verschilt dit ook weer sterk per land. Wegen zijn vaak slecht onderhouden, verkeer is soms chaotisch en je kan vast komen te zitten op extreem afgelegen plekken als je het avontuur opzoekt.
- In landen als Kenia, Nigeria, Oeganda, Ghana en Tanzania is het verkeer druk en gevaarlijk, met veel ongelukken.
- In Zuid-Afrika is het wegennet goed ontwikkeld, maar zijn er risico’s van overvallen op bepaalde routes.
- Openbaar vervoer is meestal beperkt of onveilig; veel expats gebruiken privéchauffeurs, taxi-apps of eigen vervoer met lokale kennis.
Welke werk- en reisverzekeringen zijn geschikt voor kort en lang verblijf in Afrika?
-
Is de reis naar Afrika en je terugkomst voldoende gedekt, ben je voor, tijdens, en na je activiteiten voldoende gedekt. Welke verzekering past het beste bij jouw reis en jouw activiteit?
Activiteiten- en reisverzekeringen
- Verzekeringen voor rondreizen in Afrika
- Verzekeringen voor backpacken in Afrika
- Verzekeringen voor studeren in Afrika
- Verzekeringen voor stagelopen in Afrika
- Verzekeringen voor vrijwilligerswerk in Afrika
- Verzekeringen voor betaald werken in Afrika
Annuleringsverzekeringen
- Heeft het zin om ook een annuleringsverzekering af te sluiten voor de vooraf geboekte activiteiten?
- Annuleringsverzekering voor reizen naar Afrika
Welke emigratie- en expatverzekering kan je afsluiten voor Afrika als je daar een tijd gaat wonen?
Ziektekostenverzekeringen
- Voor bijna alle landen in Afrika is een goede, internationale zorgverzekering essentieel. Er zijn veel gezondheidsrisico’s, terwijl de kwaliteit van de zorg vaak te wensen overlaat. Een verzekering is dus niet alleen belangrijk om de kosten van private zorg te dekken, maar vooral ook om hoge kosten voor medische evacuatie of repatriëring te voorkomen.
- Als alternatief voor de Nederlandse basiszorgverzekering is een internationale emigratie of expatverzekering een veel gebruikte vervanging. Een dergelijke verzekering biedt een aantal voordelen ten opzichte van de lokale dekking: internationale dekking, vergoedingen en voorwaarden veelal volgens Nederlandse maatstaven, gericht op dekkingen die een "buitenlander" nodig heeft, en flexibiliteit bij verhuizing naar Afrika.
- Ziektekostenverzekeringen voor in Afrika
- Overlijdensrisicoverzekering voor in Afrika
Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen & Levensverzekeringen
- Word je ernstig ziek of raak je invalide door een ongeval dan kan het zijn dat je op basis van deze situatie je werk of inkomen verliest. In Nederland vormen de sociale– en werknemersverzekeringen een vangnet voor het verlies van inkomen. In Afrika ligt dat anders en kan je kiezen voor een internationale arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor in Afrika
- Levensverzekeringen voor in Afrika
Aansprakelijkheidsverzekeringen & Rechtsbijstandverzekeringen
- Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die hulp en advies biedt bij juridische problemen. Een rechtsbijstandsverzekering biedt dekking bij onder andere het verhalen van schade (o.a. bij verkeerszaken, bij strafzaken en bij geschillen die voortvloeien uit een contract (inclusief arbeidscontracten, indien meeverzekerd).
- Aansprakelijkheidsverzekeringen voor Afrika
- Rechtsbijstandsverzekeringen voor Afrika
Inboedel- en opstalverzekeringen
- Wanneer je je eigen inboedel meeneemt naar Afrika, of daar lokaal nieuwe huisraad aanschaft, dan kan een internationale geldende inboedelverzekering ervoor zorgen dat je tegen schade verzekerd bent die het gevolg is van onder meer brand, storm en diefstal.
- Afhankelijk waar je woont en wat voor soort huis je hebt, is het handig om een verzekering te vinden die bij jouw persoonlijke behoeften past.
- Afrika heeft ook lokale verzekeringsmaatschappijen die inboedelverzekeringen kunnen regelen, als je deze niet al hebt meeverzekerd bij je internationale verzekering.
- Inboedelverzekering voor Afrika
- Huis- en inboedelverzekering ondertussen in Nederland
Collectieve verzekeringen (voor bedrijven, stichtingen/NGO's)
- Voor organisaties die twee of meer werknemers naar Afrika hebben uitgezonden, zijn collectieve verzekeringen regelmatig een uitkomst. Op deze wijze wordt er niet alleen administratieve rompslomp voorkomen, er zijn ook meer mogelijkheden op het gebied van de dekking.
- Collectieve verzekeringen voor Afrika