Liefde & Relatie: van daten tot zwangerschap in het buitenland

 

Liefde of relatie op reis en risico's in het buitenland

 

cultuurverschillen - omgang met liefde op afstand - geslachtsziekte

verzekering - (on)voorziene zwangerschap in het buitenland

JoHo: crossroads uit bundel

  Themapagina

Wat zijn in het buitenland de opvattingen over seks

Wat zijn in het buitenland de opvattingen over seks

 • Elke cultuur heeft een eigen identiteit met eigen rituelen, handelingen en gewoonten. Binnen zo'n cultuur heeft seks dat ook. Of je het nu eens bent met de regels en opvattingen van een cultuur of niet, je zult er rekening mee moeten houden dat per cultuur verschillend gedacht wordt over wat acceptabel (seksueel) gedrag is.
 • In sommige culturen wordt makkelijker over seks gedacht dan in Nederland. Jongeren beginnen er op jongere leeftijd mee, en mensen hebben vaker wisselende partners. In veel andere landen gelden juist strengere regels met betrekking tot seks.
 • Vooral voor vrouwen gelden vaak strengere (culturele) gedragsnormen. Ga dus niet in een land waar de vrouwen allemaal gesluierd lopen, in je korte broek en topje rondlopen. Terwijl het in Venezuela normaal is zeer strakke en blote kleding te dragen, is het not-done topless te zonnebaden. In India is het heel normaal met blote buik te lopen maar een korte broek dragen, wordt als aanstootgevend gezien en geeft aanleiding tot allerlei onfatsoenlijke voorstellen. Bereid je voor door in je reisgids en in het JoHo-landenoverzicht over de gedragsregels van het betreffende land te lezen.
 • Behalve de kledingcodes, is het ook verstandig om de bestaande gedragscodes in de gaten te houden. In landen als bijvoorbeeld Pakistan is het contact tussen mannen en vrouwen aan strenge regels gebonden. Een in Nederland toch vrij onschuldige knipoog, kan daar opgevat worden als een uitnodiging tot het hebben van seks.
 • Het aansnijden van onderwerpen als homoseksualiteit en abortus kan gevoelig liggen.

Wat zijn aandachtspunten als je voor langere tijd in het buitenland verblijft en je gaat bevallen?

Wat zijn aandachtspunten als je voor langere tijd in het buitenland verblijft en je gaat bevallen?

 • procedures en handelingen rondom bevallen in het buitenland verschillen vaak flink van die in Nederland, of je nu verblijft in een westers of niet-westers land.
 • in het buitenland is bijna altijd alles rondom een zwangerschap een medische gebeurtenis; je staat vaak direct onder controle van een specialist in een ziekenhuis en er wordt bijvoorbeeld sneller gekozen voor een keizersnede. Een in Nederland vrij gewoon geboortegewicht tussen de 3.500 en 4.500 gram wordt in het buitenland bijvoorbeeld al snel als 'enorm' beschouwd.
 • buiten Nederland gaat men veel flexibeler om met pijnbestrijding en wordt sneller een verdovende ruggeprik gegeven (al heb je, wereldwijd, zélf het recht aan te geven of je dat wilt of niet).
 • een thuisbevalling of de hulp van een kraamverzorgster zijn voorbeelden van zaken die men in veel landen niet of nauwelijks kent. Je bevalt standaard in het ziekenhuis en ook je kraambed breng je meestal in het ziekenhuis door.
 • rondom de geboorte gelden vaak andere procedures in het ziekenhuis; er worden door kinderartsen en gynaecologen andere afwegingen gemaakt omtrent bijvoorbeeld wel of niet (tijdelijk) in de couveuse plaatsen van je netgeboren kind, wel of niet direct contact met de ouders, wel of geen borstvoeding. De invloed die je daar als (mondige) Nederlandse ouder op kunt oefenen verschilt. Tip als je eigen invloed belangrijk vindt: begin ruim op tijd met het zoeken van artsen die dezelfde denkwijze hanteren als jijzelf, en stem procedures af rondom je ziekenhuisopname: is de arts wel aanwezig, wat als andere artsen dienst hebben, etc.
 • tijdelijk terugkeren naar Nederland voor je bevalling levert veel (praktisch) regelwerk op; omdat vliegmaatschappijen geen risico nemen mag je na de zevende maand niet meer vliegen (dus: tijdig terug naar Nederland), je partner kan dan vaak nog niet -of niet zo lang- vrij nemen, je hebt een aantal maanden tijdelijke huisvesting nodig, dekt je (medische) verzekering een tijdelijke terugkeer naar Nederland wel, etc.
 • een afweging die je erbij moet maken is welke nationaliteit je kind gaat krijgen; dit hangt mede af van de nationaliteit van beide ouders, of je wel of niet getrouwd bent etc. Check de (veranderende en soms niet echt heldere) regelgeving goed!

Hier word je bijna gek verklaard als je op natuurlijke wijze wilt bevallen “Wie wil er nu de pijn van weeën en de bevalling doorstaan als het allemaal veel gemakkelijker kan?" Het was voor mij een hele opgave om een gynaecoloog te vinden die mij met volle overtuiging kon bevestigen dat hij er alles aan zou doen om de baby via natuurlijk wijze ter wereld te brengen. Daarnaast is het eerste contact met de baby en borstvoeding een taboe. Voor mij zijn dat juist twee heel belangrijke punten! Ondanks de zorgvuldige afspraken die we vooraf konden maken liep het op het moment van bevalling toch nog anders. Er had een andere arts -met andere uitgangspunten- dienst, die van ons was met een andere bevalling bezig. Bij een volgende bevalling kiezen we toch voor Europa.

Mexico emigrant

Ook in Griekenland zijn ziekenhuizen over het algemeen niet zoals we in Nederland gewend zijn. In overleg met onze internationale ziektekostenverzekeraar en de werkgever van mijn man kwamen we in contact met een goede gynaecoloog en kozen we voor een moderne privé-kliniek. De bevalling ging prima. Ik moest wel wennen aan de gedachte dat mijn man pas op het allerlaatste moment erbij mocht zijn, en dat direct na de bevalling mijn zoontje werd weggehaald: ik moest rusten.

Griekenland emigrant

Verzekeren als je in het buitenland zwanger bent, of zwanger wilt worden?

Verzekeren als je in het buitenland zwanger bent, of zwanger wilt worden?

Hoe kun je je verzekeren als je in het buitenland zwanger bent, of wilt worden? 

  Reisverzekeringen

  • In het algemeen is er geen sprake van dekking voor medische kosten bij zwangerschap via je reisverzekering
  • Bij sommige reisverzekeringen is er wel dekking voor ernstige complicaties in de eerste twaalf weken van een zwangerschap waardoor een medische behandeling direct noodzakelijk is;
  • Indien je zorgverzekering doorloopt, is er misschien via deze verzekering (gedeeltelijk) dekking voor kosten in verband met zwangerschap

  internationale ziektekostenverzekeringen

  • Er bestaan internationale (ziektekosten) verzekeringen die kosten in verband met een zwangerschap dekken.
  • Hierbij geldt vaak een wachttijd. Dit houdt in dat je de verzekering bijvoorbeeld een jaar moet hebben en dat deze daarna pas kosten voor zwangerschap zal vergoeden
  • Voor meer informatie over o.a. het kiezen van de juiste verzekering, wachttijden en het verzekeren van je in het buitenland geboren kindje kan je terecht op één van de gespecialiseerde JoHo websites 

   

  Waar moet je rekening mee houden en hoe werkt de kraamzorg in het buitenland?

  Waar moet je rekening mee houden en hoe werkt de kraamzorg in het buitenland?

  hoe werkt de kraamzorg in het buitenland?

  • hou rekening met het feit dat de partner rondom een bevalling in het buitenland vaak een duidelijk minder actieve rol heeft dan in Nederland.
  • afhankelijk van het land waar je woont, is het niet gebruikelijk dat artsen 's avonds of 's nachts paraat staan; een bevalling wordt -waar mogelijk- dan ook meer overdag gepland. Ook kan de beschikbaarheid van medisch specialisten bij complicaties minder zijn.
  • direct na de geboorte gaat men in het buitenland sneller over op kunstvoeding; als je borstvoeding centraal wilt stellen geef dit dan duidelijk en herhaaldelijk aan.
  • het is gebruikelijker dan in Nederland dat familie en zakelijke vrienden van je (buitenlandse) partner direct na de bevalling in grote getalen aan je bed verschijnen. Ook is het in veel landen gebruikelijk dat in de dagen na thuiskomst uit het ziekenhuis je (schoon)familie zorgt voor het huishouden en de verzorging van de baby. Stel je daar tijdig op in of geef je grenzen respectvol aan.
  • overweeg om te vragen of je moeder, zus of vriendin uit Nederland over kan komen, om je te helpen in de eerste dagen na de bevalling. Realiseer je dat het uiteindelijk een ander soort hulp dan de complete ondersteuning die je krijgt van een kraamverzorgende.
  • het Nederlandse kraamzorgsysteem is behoorlijk uniek in de wereld. Als je dat prettig vindt, is het mogelijk om die zorg ook bij jou in het buitenland te krijgen, door het over laten komen van een kraamhulp. Je meldt je tijdig aan bij een gespecialiseerde organisatie, die regelt dat er een kraamverzorgende beschikbaar is in de periode dat jij moet bevallen en voor een vliegticket zorgt. Jij regelt een overnachtingsplek voor de kraamverzorgende en belt als de bevalling begint. Afhankelijk van je woonland, is binnen 24 tot 48 uur na de bevalling de kraamverzorgende bij jou thuis.
  • de zorgkosten voor kraamhulp worden, als je nog een Nederlandse zorgverzekering hebt, meestal (voor een deel) vergoed. De reiskosten, overnachtingskosten en een extra vergoeding voor de kraamhulp financier je zelf. Vergoeding van kraamzorg is binnen polissen van internationale zorgverzekeringen niet gebruikelijk, omdat men meestal niet bekend is met kraamzorg. Soms vergoeden (internationale) werkgevers een deel van de kosten.
  • let op; als je reeds zwanger bent wanneer je een (internationale) ziektekostenverzekering gaat afsluiten, dan worden vergoedingen vaak uitgesloten binnen je polis.
  • wennen aan je nieuwe (gezins)situatie in het buitenland mét een kind is tegenwoordig wat makkelijker door de beschikbaarheid van talloze internetmedia en websites: van de praktische info van het (online) consultatiebureau tot aan veilig slapen: veel is online in het Nederlands na te lezen. Wel zo handig in die eerste meestal wat onzekere weken; zeker als het je eerste kindje is!
  • er zijn diverse internationale netwerken en verenigingen ter stimulering en ondersteuning van borstvoeding. Je kunt er terecht voor (persoonlijk) advies op afstand, je kunt een beroep doen op lactatie deskundigen of ze kunnen je helpen in het vinden van borstvoedingsdeskundigen of cursussen in de buurt van je woonregio.
  Kan je DEET gebruiken bij zwangerschap?

  Kan je DEET gebruiken bij zwangerschap?

  • Officieel wordt het gebruik van deet tijdens de zwangerschap afgeraden.
  • Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap of als je probeert zwanger te worden, dien je het gebruik van DEET te beperken. Gebruik het alleen indien echt nodig; gebruik dan lage percentages.
  • Uit voorzorg kan het gebruik van DEET in het eerste trimester geminimaliseerd worden door blootstelling aan muggen te beperken (na zonsondergang niet meer naar buiten gaan), bedekkende kleding te dragen en DEET meteen af te wassen als men weer een muggenvrije ruimte betreedt.
  • Indien op een plaats geen ziektedragende muggen of teken voorkomen, kan je  beter kiezen voor een natuurlijk product.
  • In alle gevallen telt dat de positieve werking van DEET zwaarder weegt dan eventuele nadelen als het risico op ziektes als malaria en dengue groot is.
  • Borstvoeding en DEET is geen probleem maar smeer geen DEET op en rond de tepel.

  Seks op reis & Veilig blijven: vragen en antwoorden

  Seks op reis & Veilig blijven: vragen en antwoorden

  Waar moet je op letten bij homoseksualiteit in het buitenland?

  Waar moet je op letten bij homoseksualiteit in het buitenland?

  • In landen als Egypte, Marokko, Iran en Zimbabwe is homoseksualiteit bij wet verboden. In veel andere landen is homoseksualiteit misschien niet bij wet verboden, maar wordt het niet geaccepteerd. Openbare uitingen van homoseksualiteit kunnen je daar in de problemen brengen. Wees voorzichtig met dingen die erop wijzen dat je een relatie met elkaar hebt. Zoals hand in hand over straat lopen of zoenen in het openbaar. Aan de andere kant lopen in sommige landen juist lokale mannen weer hand in hand om hun vriendschap te tonen. Ook de regels en gebruiken met betrekking tot het ontmoeten en vrijen met andere homoseksuelen zijn per land verschillend
  • Homo- hotspots: Natuurlijk zijn er ook plaatsen die bekend staan om hun homo-vriendelijkheid. Steden als San Francisco of Berlijn hebben veel uitgaansmogelijkheden voor homoseksuelen, ook de Griekse eilanden Mykonos, Paros en Santorini worden door veel homo’s bezocht.
  • Er bestaan reisgidsen die specifiek voor homoseksuelen zijn bedoeld, zoals Spartacus en Damron maar in algemene reisgidsen staan ook hotels en pensions vermeld die homo-vriendelijk zijn. Zowel de Lonely Planet als de Footprint en de Rought Guide hebben informatie voor homoseksuele reizigers (verkrijgbaar in de JoHo World Activity winkels).
  • Lees voor de gebruiken altijd even goed het hoofdstuk over “cultuur en gedrag” in je reisgids even door en kijk in de JoHo landenoverzichten
  Hoe voorkom je een SOA?

  Hoe voorkom je een SOA?

  • Op reis ben je ver weg van werk of studie, je bent vrij en blij en wellicht op zoek naar een exotisch avontuur met iemand van het andere (of hetzelfde) geslacht. Je ontmoet veel nieuwe, interessante mensen en wordt makkelijker verliefd. Je drinkt misschien wat meer dan anders of je gebruikt makkelijker drugs. Het is dan makkelijk om je niet zo druk te maken om veilige seks. Bedenk dan dat je een enorme spijt zult hebben als je na je reis thuis komt met een ongewenste zwangerschap, een SOA of HIV.
  • Seksueel overdraagbare ziekten zoals gonorroe, syfilis en chlamydia komen overal ter wereld voor. Ze kunnen door onbeschermde seks overgedragen worden. Hierbij is het belangrijk te weten dat de ziekteverschijnselen bij jezelf en anderen soms moeilijk te herkennen zijn. Een condoom biedt bescherming tegen de bovenstaande geslachtsziekten, maar ook tegen AIDS en Hepatitis B.
  • Het is aan te raden om condooms mee te nemen uit Nederland. De kwaliteit en betrouwbaarheid van de condooms is dan gewaarborgd en in het buitenland is de juiste maat niet altijd verkrijgbaar.
  • Bewaar condooms niet in de brandende zon, maar op een koele, donkere plaats als in je rugzak of koffer (maar dan weer niet bij scherpe voorwerpen als een schaartje of nagelvijl). Let op de houdbaarheidsdatum en voorkom dat de verpakking van het condoom beschadigt. Deze droogt dan uit en scheurt makkelijker. Het is dus verstandiger condooms niet los in je zak of portemonnee te bewaren (behalve dan als je avondje gaat stappen). De pil biedt uiteraard geen bescherming tegen geslachtsziekten.
  Wat te doen bij Gonorroe?

  Wat te doen bij Gonorroe?

  • Deze aandoening is beter bekend onder de naam “de druiper”. Besmetting vindt plaats via de slijmvliezen. Deze bevinden zich in de vagina en de anus, aan de penis en in de mond.
  • Bij vrouwen zijn er weinig of geen klachten. Soms krijgen zij last van meer afscheiding die onaangenaam kan ruiken en geel/groenig is van kleur. Soms doet het ook pijn bij het plassen. Bij mannen komen klachten voor als pijn bij het plassen en pusserige afscheiding.
  • Denk je dat je Gonorroe hebt opgelopen, ga dan zo snel mogelijk naar een arts of het ziekenhuis. Wordt de aandoening niet op tijd behandeld dan kan het bij vrouwen tot een eileiderontsteking leiden. Dit kan dan weer verminderde vruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap tot gevolg hebben.
  • Bij mannen kan Gonorroe een bijbalontsteking veroorzaken. Gonorroe wordt behandeld met één of meer injecties of pillen. Na korte tijd, bijvoorbeeld één of twee weken kan een controle plaatsvinden. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo voorkom je dat jij en je partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten.
  Wat te doen bij Syfilis?

  Wat te doen bij Syfilis?

  • Deze seksueel overdraagbare ziekte wordt overgebracht via de slijmvliezen.
  • Twee tot twaalf weken na de besmetting ontstaat er een zweertje op de slijmvliezen. Deze verdwijnt weer vanzelf. Lymfeklieren in de hals en liezen kunnen opzetten. Na een aantal maanden ontstaat er huiduitslag op de romp, handpalmen en voetzolen. Ook dit verdwijnt vanzelf.
  • Dat wil echter niet zeggen dat de aandoening ook verdwenen is. Als je denkt dat je syfilis hebt, onderneem dan actie, ga naar een dokter of het ziekenhuis.
  • Wordt syfilis niet of niet afdoende behandeld dan is er kans op beschadiging van organen en het zenuwstelsel.
  Wat te doen bij Chlamydia?

  Wat te doen bij Chlamydia?

  • Dit is de meest voorkomende SOA.
  • Chlamydia wordt veroorzaakt door een bacterie, die zich nestelt in de slijmvliezen van de geslachtsdelen. Hierdoor kan een ontsteking ontstaan van de urinebuis, van de anus en van de baarmoedermond. Bij een infectie in de anus zijn er meestal geen klachten.
  • Soms is er wat bloederige afscheiding, irritatie, jeuk en pijn bij de ontlasting.
  • Als Chlamydia niet behandeld wordt, kan het leiden tot eileiderontsteking of bijbalontsteking. Het is dus verstandig een arts te raadplegen als je denkt dat je chlamydia hebt.
  • Als onderzoek uitwijst dat iemand chlamydia heeft, wordt meestal een antibioticakuur voorgeschreven. De eerste week van de kuur kun je beter geen seks hebben; daardoor kan herbesmetting plaats vinden.
  Wat te doen bij Herpes?

  Wat te doen bij Herpes?

  • Herpes genitalis is een soa (seksueel overdraagbare aandoening) die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus veroorzaakt een infectie van de huid en de slijmvliezen in en rond de geslachtsdelen. Besmetting met herpes genitalis kan alleen door intiem seksueel contact tussen personen, van wie de één herpes heeft en de ander niet.
  • Als je een herpesinfectie hebt opgelopen, kun je binnen ongeveer een week de eerste klachten krijgen. Vaak is er sprake van jeuk en een geïrriteerd, branderig en/of pijnlijk gevoel. Er ontstaan rode plekjes op de huid of slijmvliezen. Na één tot anderhalve dag worden dan blaasjes of zweertjes zichtbaar. Meestal op of rondom de penis, de schaamlippen, de ingang van de vagina of rond de anus. Soms komen deze verschijnselen ook binnen in de vagina, op de baarmoedermond of in de anus voor. De blaasjes en wondjes zijn dan niet goed te zien. De ernst van de klachten is per persoon verschillend. Eerste aanvallen kunnen gepaard gaan met pijn, koorts, opgezette klieren in de liezen en soms afscheiding uit de vagina. Vooral vrouwen hebben dan vaak pijn bij het plassen.
  • Als de klachten van de eerste infectie verdwenen zijn, lijkt het of het herpesvirus uit het lichaam is verdwenen. Dat is helaas niet zo. Het virus heeft zich namelijk uit de huid teruggetrokken in een zenuwknoop. Daar blijft het in sluimerende toestand aanwezig. Het virus kan zich echter opnieuw vermenigvuldigen en weer blaasjes op huid of slijmvliezen veroorzaken.
  • Er bestaat geen geneesmiddel dat het herpesvirus helemaal uit het lichaam laat verdwijnen. Daarom kan het virus steeds weer de kop op steken. Een goede lichamelijke en geestelijke conditie draagt bij aan vermindering van het aantal aanvallen. Ga, als je denkt dat je herpes hebt opgelopen, zo snel mogelijk naar een dokter. Gedurende een aanval is seks af te raden. Heb je wel seks, gebruik dan in ieder geval een (vrouwen)condoom; dat biedt nog enige bescherming.
  Wat te doen bij AIDS?

  Wat te doen bij AIDS?

  • Het virus dat AIDS veroorzaakt (Human Immunodeficiency Virus - HIV), wordt door bloed-bloed contact of onbeschermde seks overgebracht. Het virus komt overal ter wereld en onder alle bevolkingsgroepen voor. Het gebruik van een condoom tijdens het vrijen is dus altijd aan te raden. Voor meer informatie over welke handelingen je wel en niet veilig kunt uitvoeren ga naar soaaids.nl
  • Voor informatie over wat bloed-bloed contact inhoudt: zie verderop bij injecties & bloedtransfusies.
  • Mocht je naar gebieden reizen waar weinig of geen medische zorg voor handen is, dan kun je overwegen een steriele set met onder nadere naalden en spuiten mee te nemen. Eventuele ingrepen hoeven dan niet met de ter plekke beschikbare en wellicht eerder gebruikte en/of niet steriele instrumenten, uitgevoerd te worden.
  Hoe kun je reizen met HIV?

  Hoe kun je reizen met HIV?

  • Waar moet je aan denken als je op reis gaat en hiv-positief bent?
  • Er zijn landen waar je officieel niet in mag, of waar voorwaarden gelden voor je bezoek als je HIV besmet bent. Kijk op aidsmap.com voor informatie over welke landen dit zijn en de regels die zij toepassen.
  • Ga bij je dokter na wat de invloed van je reisvaccinaties of malariapillen op je hiv-medicijnen is.

  Hoe hou je je relatie goed bij een lang verblijf in het buitenland?

  Hoe hou je je relatie goed bij een lang verblijf in het buitenland?

  Enkele extra aandachtspunten en tips wanneer je samen met je partner woont en leeft in een nieuwe omgeving in het buitenland:

  • maak, liefst al voor vertrek, een sterkte/zwakte analyse: waar ben je allebei goed in, waar niet, wie heeft welke verwachtingen, dromen, of juist angsten?
  • benoem dat wederzijds: luister, gooi het open, zonder aan te vallen, zonder te verdedigen, niet oordelend. Communiceer constructief en accepteer een andere wijze van benadering, een andere zienswijze of een andere voorgestelde oplossing voor een voorkomend probleem.
  • praat over de veranderende omstandigheden, vooraf én eenmaal in het buitenland:
   • een van de partners wordt wellicht afhankelijk(er) van de ander.
   • inkomsten kunnen een langere periode dan verwacht onzeker blijven (bedenk escapes: wie kan wat gaan doen om tijdelijk extra inkomsten te genereren).
   • onderschat zeker niet zaken als veranderd klimaat, culture shock, (gebrek aan) taalkennis, heimwee op het humeur van jezelf en dat van je partner.
   • afhankelijk van hoe werkzaamheden worden ingericht: hou er rekening mee dat je wellicht meer in elkaars nabijheid bent dan je gewend was, bijvoorbeeld als je samen een zaak of bedrijf gaat runnen.
  • plan bewust én wekelijks op een zo vast mogelijk moment tijd in voor elkaar; tijd waarin alle (eventuele) hectiek even naar de achtergrond gaat.
  • onderhoud een gezamenlijk nieuw netwerk, maar bouw ook allebei aan een eigen netwerk (en vangnet).
  • probeer te voorkomen dat je onderling (financieel) volledig afhankelijk wordt van elkaar; spreidt inkomstenbronnen waar mogelijk, zorg dat je je eigen projecten en subnetwerken hebt.

  Ik kreeg last van een schuldgevoel. Mijn gezin was vooral vanwege mijn werk en carrièrekansen meeverhuisd. Ik was extra gemotiveerd om mijn werk goed te doen, maar kreeg ook het gevoel dat de nieuwe opdracht móest slagen. Twijfels die ook ik soms had hield ik voor mezelf.

  Zuid-Afrika expat

  Communicatie is zo belangrijk. Je worstelt bij het settelen in het buitenland allebei met hetzelfde. Je bent geneigd om alles vanuit je eigen gezichtspunt te zien, maar het is belangrijk om je ook in de ander te verplaatsen. En om elkaar de ruimte te geven om te balen, om de ander baalmomenten te gunnen. Ook wij hebben lastige periodes gehad. Met hulp van een gesprekscoach kwamen we daar doorheen. Hij gaf ons inzicht in onszelf, en in onze relatie. Dan snap je beter waar het even verkeerd ging en wat je in het vervolg anders kan aanpakken.

  Griekenland emigrant

  Checklists, meeneemlijsten en reiskringloop: startpagina's

  Checklists, meeneemlijsten en reiskringloop: startpagina's

  Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

  Activiteiten als backpacken, betaald werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in het buitenland verzekeren: startpagina's

       

  Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

  Vacatureservices voor betaald werk, stages en vrijwilligerswerk in het buitenland: vacatures, werkgevers en bemiddelaars

  Werken, stagelopen en vrijwilligerswerk in binnen- en buitenland per activiteit en functie: startpagina's

  JoHo zoekt medewerkers die willen meebouwen aan een tolerantere wereld

  Werken, jezelf ontwikkelen en een ander helpen?

  JoHo zoekt medewerkers, op verschillend niveau, die willen meebouwen aan een betere wereld en aan een zichzelf vernieuwende organisatie

  Vacatures en mogelijkheden voor vast werk en open sollicitaties

  Vacatures en mogelijkheden voor tijdelijk werk en bijbanen

  Vacatures en mogelijkheden voor stages en ervaringsplaatsen

  Aanmelden bij JoHo om gebruik te maken van alle teksten en tools
   

  Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

  The world of JoHo footer met landenkaart

  JoHo: paginawijzer

  Thema's

  Wat vind je op een JoHo Themapagina?

  • Geselecteerde informatie en toegang tot de JoHo tools rond een of meerdere onderwerpen
  • Geautomatiseerde infomatie die aan het thema is gekoppeld

  Crossroad: volgen

  • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

  Crossroad: kiezen

  • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

  Footprints: bewaren

  • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage.
  • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

  Abonnement: nemen

  • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zo zelf en volledig gebruik maken van alle teksten en tools.

  Hoe is de pagina op gebouwd

  • Een JoHo Themapagina pagina is opgezet aan de hand van 10 fases rond een bepaalde thema: statussen
  • De status van een thema kan je inzetten bij de belangrijke en minder belangrijke processen rond het thema van de pagina. Zoals keuzes maken, orienteren, voorbereiden, vaardigheden verbeteren, kennis vergroten, gerelateerd werk zoeken of zin geven.
  • Bij elke status vind je unieke of gerelateerde informatie van de JoHo website, die geautomatiseerd of handmatig wordt geplaatst.
  • Een belangrijk deel van de informatie is exclusief beschikbaar voor abonnees. Door in te loggen als abonnee wordt de informatie automatisch zichtbaar. Let wel, niet elke status zal evenveel content bevatten, en de content zal in beweging blijven.
  • De statussen:
  1. Start
  2. Oriëntatie : startpunt bepalen ->bijvoorbeeld: wat is je vraag of wat is het proces dat je gaat starten
  3. Selectie: verkennen en verzamelen van info en keuzehulp
  4. Afweging: opties bekijken en vergelijken -> bijvoorbeeld: alternatieven zoeken
  5. Competentie: verbeteren en competenties -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te slagen?
  6. Voorbereiding: voorbereiden & oefeningen -> bijvoorbeeld: wat kan je doen om te oefenen of je voor te bereiden?
  7. Inspiratie: vastleggen &  lessen -> bijvoorbeeld: wat leer je en heb je geleerd?
  8. Ervaring: vooruithelpen & hulp -> hoe kan je jezelf nuttig maken?
  9. Beslissing: Uitvoeren en tot resultaat brengen -> bijvoorbeeld wat ga je kopen of kiezen?
  10. Evaluatie: Terugkijken en verder gaan -> bijvoorbeeld: wat komt hierna?
   JoHo: footprints achterlaten
   JoHo: pagina delen

   The world of JoHo footer met landenkaart

   JoHo: Bereikbaarheid - Concept – FAQ - Gegevens - Winkelwagen - Zoeken