Flexibel zijn

JoHo Toolshop

 

 

  Kennis & Oriëntatie

 

Flexibel zijn: Wat is het? Wat kan je er onder verstaan?

 

Flexibiliteit

Aanpassen - Wendbaarheid

Probleemoplossend

Omschrijving

 • Bij flexibiliteit gaat het om het makkelijk aan kunnen passen aan veranderingen. Flexibiliteit kun je toepassen en opdoen in verschillende situaties, bijvoorbeeld tijdens het reizen, je werk of in je vrije tijd. 
 • Je kunt snel schakelen en oplossingen verzinnen bij veranderende situaties.
 • Flexibiliteit is een belangrijke eigenschap in het bedrijfsleven. Het wordt zeer op prijs gesteld als je deze competentie beheerst, want je kunt je goed aanpassen aan nieuwe situaties die tijdens je werk regelmatig voorkomen.

Synoniemen & vormen

 • Wendbaarheid is een synoniem van flexibiliteit.
 • Aanpassen: om flexibel te zijn, is het belangrijk om per situatie op verschillende manieren te reageren.
 • Probleemoplossend: naast aanpassen hangt het er ook per probleem van af hoe het opgelost moet worden. Ook kan het nodig zijn om snel te reageren en een oplossing te bedenken.

Flexibiliteit op verschillende niveaus

Niveau 1 - Het signaleren van veranderingen (en daarop reageren)

 • Je merkt duidelijke veranderingen en past je daaraan aan.
 • Je accepteert veranderingen, zonder uit balans te raken.  
 • Je bent bereidt om taken te doen, die niet direct bij jouw takenpakket horen.

Niveau 2 - Het doorzien van ontwikkelingen en daar snel op ingaan

 • Je herkent veranderingen en past je daar aan als het nodig en mogelijk is.
 • Je lost problemen op en gebruikt nieuwe methodes om om te gaan met veranderingen
 • Je past je gedragsstijl aan, om verschillende doelen te halen.

Niveau 3 - Aanmoedigen van anderen om na te denken over gedragsstijl en op veranderende omstandigheden te anticiperen.

 • Als veranderingen of nieuwe situaties zich voordoen, moedig je anderen aan om na te denken over hun gedragsstijl
 • Geef advies aan anderen over hoe te reageren op veranderingen
 • Moedig anderen aan om te anticiperen op nieuwe situaties

 

Coaching, Keuzehulp & Advies

 

 

Trainingen, Testen & Toepassingen

 

Flexibel zijn: waar kan je de competentie checken of opdoen?
Type: 1.1. Activities & Jobs
Betrokken skills Land Activitype Crossroads
Ga aan het werk bij een veelzijdig guesthouse in Suriname Suriname Tijdelijk & Vast werk Buitenland: solliciteerbaar Hotels & Guesthouses - JoHo Job Shop , Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Hotel & Guesthouse: werk en ontwikkeling in het buitenland
Werk mee bij een veelzijdig gastenverblijf in Portugal in onderhoud, horeca of entertainment Portugal Tijdelijk & Vast werk Buitenland: solliciteerbaar Entertainment & Eventorganisaties - JoHo Job Shop , Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Entertainment & Event: werken in het buitenland of in Nederland, Bars, Clubs, Restaurants & Horeca in het buitenland & NL - JoHo Job Shop
Aan de slag op een tropisch eiland? Kom werken in de horeca op Curaçao. Curaçao Tijdelijk & Vast werk Buitenland: solliciteerbaar, Tijdelijk werk Buitenland: boekbaar Bars, Clubs, Restaurants & Horeca in het buitenland & NL - JoHo Job Shop , Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Bars, Clubs & Horeca: werk en ontwikkeling in het buitenland en NL
Ga met een organisatie die milieu en verantwoord verbouwen hoog in het vaandel heeft staan op een boerderij werken en leer alles over ecologisch verbouwen. Argentinië, China, Duitsland, Nieuw-Zeeland, Turkije, Zuid-Korea, Australië Tijdelijk werk Buitenland: boekbaar Agrarische sector & Boerderijen - JoHo Job Shop , Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Agrarische sector & Boerderij: werk en ontwikkeling in het buitenland
Doe je hotelmanagement stage bij een guesthouse of reisbureau India Stage & werkervaringsplaats Buitenland: boekbaar Hotels & Guesthouses - JoHo Job Shop , Stage & Werkervaringsplaats: in het buitenland, Hotel & Guesthouse: werk en ontwikkeling in het buitenland

Pages

Partnerselectie: Advies & Persoonlijke Ontwikkeling

Partnerselectie: Advies & Persoonlijke Ontwikkeling

Empathie Plus

Empathie Plus is een adviesbureau onder leiding van Joop Stroes. Ze bieden coaching op maat voor individuen en teams. Met gebruik van de bekende Kolbe™ Assessment worden niet alleen je capaciteiten en talenten in kaart gebracht, maar krijg je ook inzicht in de wijze hoe je ze kan toepassen. Kolbe™-theorie en -toepassing brengt je natuurlijke talenten in beeld, waardoor je de mogelijkheid krijgt om op maximale capaciteit te werken.

Psycholoog op Afstand

Waar ook ter wereld oline psychische hulp en therapie via facetime, skype, chat en mail. Persoonlijk en discreet, met je eigen online psycholoog. Behandeling bij uiteenlopende psychische klachten.
De aangesloten psychologen en hulpverleners spreken Nederlands en zijn gespecialiseerd in verschillende vakgebieden.
Zij werken in of vanuit o.a. Australië, Costa Rica, Curaçao, Dubai, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Suriname en de USA.

Studiekeuze Jong Talent & De Frisse Kijk

De Frisse Kijk is de organisatie van Eva Ouwerkerk. Deze ervaren coach heeft zich gespecialiseerd in studiekeuze, motivatietraining en loopbaanbegeleiding. Gestart als journalist van informatieve programma’s is zij op zoek gaan naar de essentie van thema’s. Zij is deskundig in formeel leren, en gespecialiseerd in sociaal en informeel leren. Zij faciliteert het leren en ontwikkelen bij jong en laat talent.

 

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

Het kan zijn dat je op een bepaald moment in je leven vastloopt tijdens je loopbaan. Of wellicht heb je te maken met (gedwongen) ontslag. Ook kan het voorkomen dat je vanwege je ziekte of beperking niet meer je huidige beroep kunt uitoefenen. Professionele loopbaanadviesbureaus op het gebied van loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie kunnen hierin ondersteuning bieden. Ikzoekloobaanbegeleiding.nl is het startpunt voor alle loopbaanadviesbureaus

  

   Meer competenties of contenties checken

 

JoHo: competenties en contenties begrijpen

"Een leven lang leren en studeren om de ervaringen die je tijdens je werk, je reizen of je vrije tijd opdoet, op een juiste plek te zetten, een logisch gevolg te gevenen tot zinvol leven te laten leiden"

 

= JoHo Contenties & Competenties

 • Contenties zijn die elementen (waarden) die leiden tot een tevreden leven, een tevreden groep of een tevreden maatschappij./ Het betreft elementen die een rol spelen bij de mate van tevredenheid die je als mens of als groep mensen (organisatie, familie) zou kunnen hebben. Deze elementen komen al sinds de oudheid in de literatuur voor. Ze worden aangemerkt als cruciale en bepalende elementen in het kader van geluk en tevredenheid.

 • Competenties (skills) zijn vaardigheden en eigenschappen die je kunt testen en opdoen tijdens je studie, je stage, je werk of bijvoorbeeld je reizen.De competenties vormen een serie handvatten op grond waarvan jij betere keuzes kunt maken en je carrière of levensinvulling dichter bij jezelf of je wensen kunt brengen.JoHo gaat er vanuit dat hoe beter jij je keuzes maakt, des beter dat in het algemeen ook voor een ander is.

 • Competenties  kunnen worden ingezet om Contenties te bereiken