Hoe kan je je oriënteren op een nieuwe woonomgeving als je voor langere tijd in het buitenland gaat wonen?

Wonen, werken en een bestaan opbouwen in een ander land dan je thuisland is -voor de meeste mensen- iets heel anders dan ergens op vakantie gaan of een land 'bereizen'. Niet iedereen heeft de emigratie-bestemming (volledig) zelf in de hand, maar hoe dan ook: onderzoek vooraf zo goed mogelijk je nieuwe bestemming om je een beeld te kunnen vormen van voor- en nadelen.

 • De keuze voor een nieuwe woonomgeving heb je niet altijd zelf in de hand en is natuurlijk sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeuren, omstandigheden en gezinssamenstelling, maar ook bijvoorbeeld van bestaande relaties of real estate contacten van een eventuele werkgever.
 • Kies, als het enigszins mogelijk is, voor het tijdelijk huren van woonruimte tijdens je zoektocht naar een ideale verblijfplaats: goedkoper dan een hotel en het geeft je meer rust voor reflectie bij het maken van definitieve woonkeuzes.
 • Een tijdje in een omgeving wonen en bijvoorbeeld zien hoe het klimaat doorwerkt in je leefcomfort kan je keuze voor een type huis nog wel eens doen veranderen.
 • Een woning in een compound of expat urbanisatie is niet altijd te voorkomen, maar kan wel de integratie in het land belemmeren, zeker als je voor langere tijd wordt uitgezonden of emigreert.
 • Een gevoel van eenzaamheid of isolement zal je sneller en sterker krijgen als je kiest voor een vakantiepark-achtige woonomgeving en het vakantieseizoen is geëindigd.
 • Input vragen aan anderen is waardevol, maar laat je ook weer niet teveel leiden door enthousiaste reacties van bijvoorbeeld reeds geëmigreerde landgenoten; zeker qua woonomgeving verschillen smaken soms stevig; wat de één prachtige nieuwbouw vindt, vindt de ander een sfeerloze en steriele urbanisatie.
 • Sommige emigranten kiezen voor een locatie met een prettiger woon- en leefklimaat dan hun eigenlijke werklocatie; bijvoorbeeld op Bali wonen flink wat emigranten die werken in Jakarta, Singapore of Perth. De lage vliegkosten en relatief korte reisduur maakt het mogelijk om op maandagochtend heen en op donderdag of vrijdag weer terug te reizen. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van flexibiliteit van werk en werkgever, of je al dan niet met een partner of gezin emigreert, etc.
 • Neem in je bestemmingskeuze ook mee in hoeverre jijzelf, je partner en/of kinderen last kunnen gaan krijgen van het gemis van familie en vrienden. Is die kans aanwezig maar willen jullie toch doorzetten, dan zijn landen als België, Duitsland, Frankrijk, Spanje logischer dan landen buiten Europa. Ook dichter bij huis kan heimwee een stevig issue zijn, maar is het wederzijds op bezoek gaan makkelijker te realiseren door goedkopere auto- of vliegverbindingen.

Eerst droomden we van een buitenhuis met een groot stuk grond. Maar voor onze kinderen zou zo'n geïsoleerde omgeving niet echt aantrekkelijk zijn. Uiteindelijk zochten we een huis in een kleinere stad. De kinderen kunnen nu naar school fietsen, makkelijk met vrienden afspreken en, als ze wat groter zijn, uitgaan in de stad.

Portugal emigrant

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten