Analyseren

JoHo Toolshop

 

 

  Kennis & Oriëntatie

 

Analyseren: Wat is het? Wat kan je er onder verstaan?

 

Beeldvorming - Probleemanalyse - Informatieanalyse

 

 

Omschrijving

 • Bij analytisch denken gaat het om het signaleren van problemen, het zien van verbanden tussen gegevens, gegronde conclusies kunnen trekken en consequenties kunnen inschatten.
 • Je deelt complexe problemen op in onderdelen en kunt hoofd- en bijzaken onderscheiden.

Synoniemen & vormen 

 • Probleemanalyse is in feite een vooronderzoek waarbij het signaleren, herkennen, en verbanden leggen belangrijk zijn. 
 • Informatieanalyse: voor een gedegen probleemanalyse is het verzamelen en behandelen (analyseren) van de juiste informatie van groot belang. 
 • Beeldvorming (synoniem voor informatieanalyse): alle beschikbare, relevante informatie bij elkaar zoeken om een oordeel te kunnen vellen over een bepaald thema. Je maakt effectief gebruik van informatiebronnen, herkent en signaleert hierin belangrijke informatie en vind je eigen weg in het informatienetwerk. Uiteindelijk breng je ordening aan in complexe informatie en maak je deze voor anderen toegankelijk. 

Je mate van competentie

 

Niveau 1 - Je kunt de kern van het probleem inzien. De essentie van het probleem zien

 • Je bent in staat om specifiek vragen te stellen om het probleem duidelijk te maken. 
 • Je kunt essentiële informatie verzamelen. 
 • Je gaat systematisch en gestructureerd te werk in het analyseren van een probleem. 
 • Je kunt een onderscheiding maken tussen de primaire en secundaire elementen van de gegeven informatie.

Niveau 2 - Je kunt verbanden leggen en oorzaken vastleggen  (Verbanden leggen en oorzaken zien)

 • Bij het benaderen van een probleem houd je rekening met diverse perspectieven die in acht moeten worden genomen en komt tot een genuanceerde beslissing.
 • Je kunt bepalen wanneer de verzamelde informatie genoeg is om een conclusie te trekken. Hierbij kun je onderscheid maken tussen feitelijke informatie en interpretaties/veronderstellingen.
 • Je kunt diverse soorten informatiebronnen linken aan elkaar.
 • Je trekt uiteindelijk conclusies over oorzaken en gevolgen (symptomen) van het probleem. 

Niveau 3 - Je kunt gecompliceerde analyses maken (Complexe analyses maken)

 • Je hebt inzicht in de vorming van gevolgen op lange termijn.
 • Je onderkent (onderliggende) belangentegenstellingen.
 • Je kunt het probleem ook vanuit een bredere context zien, buiten je eigen vakgebied.
 • Je ziet de grote lijnen en je tilt vraagstukken naar een hoger abstractieniveau. 
 • Je bent in staat om de kern te vinden in ingewikkelde en soms tegenstrijdige informatie bronnen.

 

Gerelateerde Studies

 • Algemene psychologie
 • Meeste Beta studies
 • Rechten
 • Informatica

Gerelateerde Vakken

 • Geschiedenis
 • Beta vakken
 • Diagnostiek in klinisch psychologie

 

Coaching, Keuzehulp & Advies

 

 

Trainingen, Testen & Toepassingen

 

Analyseren: waar kan je de competentie checken of opdoen?
Type: 1.1. Activities & Jobs
Betrokken skills Land Activitype Crossroads
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging binnen de IT? Ga dan aan de slag bij deze internationale organisatie Argentinië, Australië, Azië, Brazilië, Canada, Chili, China, Costa Rica, Duitsland, Indonesië, Marokko, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Suriname, Turkije, Verenigde Staten Tijdelijk & Vast werk Buitenland: solliciteerbaar Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Voorlichting & Public Relations: werk en ontwikkeling in het buitenland
Ben jij HBO student en wil je werkervaring opdoen? Ga dan aan de slag bij een accountancy kantoor op Curacao Curaçao Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Management & Organisatie-advies: werk en ontwikkeling in het buitenland en NL
Ga aan de slag bij een internationale IT-organisatie met uitgebreide mogelijkheden Filipijnen, Frankrijk, India, Israël en de Palestijnse gebieden, Taiwan, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zwitserland Tijdelijk & Vast werk Buitenland: solliciteerbaar Werk in het buitenland & Buitenlandse baan
Internationale organisatie die computertechnologie ontwikkelt is op zoek naar jou; wil jij onderdeel zijn van de nieuwste ideeën en ontwikkelingen op het gebied van computers dan is dit je kans. Argentinië, Engeland - Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Logistiek & Vervoer: werk en ontwikkeling in het buitenland
Ga werken bij een organisatie die halfgeleiders, sensors ICs en geprogrammeerde IC systemen fabriceert Bulgarije, Oekraïne, Verenigde Staten Techniek & Transport - JoHo Job Shop, Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Logistiek & Vervoer: werk en ontwikkeling in het buitenland

Pages

Partnerselectie: Advies & Persoonlijke Ontwikkeling

Partnerselectie: Advies & Persoonlijke Ontwikkeling

Empathie Plus

Empathie Plus is een adviesbureau onder leiding van Joop Stroes. Ze bieden coaching op maat voor individuen en teams. Met gebruik van de bekende Kolbe™ Assessment worden niet alleen je capaciteiten en talenten in kaart gebracht, maar krijg je ook inzicht in de wijze hoe je ze kan toepassen. Kolbe™-theorie en -toepassing brengt je natuurlijke talenten in beeld, waardoor je de mogelijkheid krijgt om op maximale capaciteit te werken.

Psycholoog op Afstand

Waar ook ter wereld oline psychische hulp en therapie via facetime, skype, chat en mail. Persoonlijk en discreet, met je eigen online psycholoog. Behandeling bij uiteenlopende psychische klachten.
De aangesloten psychologen en hulpverleners spreken Nederlands en zijn gespecialiseerd in verschillende vakgebieden.
Zij werken in of vanuit o.a. Australië, Costa Rica, Curaçao, Dubai, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Suriname en de USA.

Studiekeuze Jong Talent & De Frisse Kijk

De Frisse Kijk is de organisatie van Eva Ouwerkerk. Deze ervaren coach heeft zich gespecialiseerd in studiekeuze, motivatietraining en loopbaanbegeleiding. Gestart als journalist van informatieve programma’s is zij op zoek gaan naar de essentie van thema’s. Zij is deskundig in formeel leren, en gespecialiseerd in sociaal en informeel leren. Zij faciliteert het leren en ontwikkelen bij jong en laat talent.

 

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

Het kan zijn dat je op een bepaald moment in je leven vastloopt tijdens je loopbaan. Of wellicht heb je te maken met (gedwongen) ontslag. Ook kan het voorkomen dat je vanwege je ziekte of beperking niet meer je huidige beroep kunt uitoefenen. Professionele loopbaanadviesbureaus op het gebied van loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie kunnen hierin ondersteuning bieden. Ikzoekloobaanbegeleiding.nl is het startpunt voor alle loopbaanadviesbureaus

  

   Meer competenties of contenties checken

 

JoHo: competenties en contenties begrijpen

"Een leven lang leren en studeren om de ervaringen die je tijdens je werk, je reizen of je vrije tijd opdoet, op een juiste plek te zetten, een logisch gevolg te gevenen tot zinvol leven te laten leiden"

 

= JoHo Contenties & Competenties

 • Contenties zijn die elementen (waarden) die leiden tot een tevreden leven, een tevreden groep of een tevreden maatschappij./ Het betreft elementen die een rol spelen bij de mate van tevredenheid die je als mens of als groep mensen (organisatie, familie) zou kunnen hebben. Deze elementen komen al sinds de oudheid in de literatuur voor. Ze worden aangemerkt als cruciale en bepalende elementen in het kader van geluk en tevredenheid.

 • Competenties (skills) zijn vaardigheden en eigenschappen die je kunt testen en opdoen tijdens je studie, je stage, je werk of bijvoorbeeld je reizen.De competenties vormen een serie handvatten op grond waarvan jij betere keuzes kunt maken en je carrière of levensinvulling dichter bij jezelf of je wensen kunt brengen.JoHo gaat er vanuit dat hoe beter jij je keuzes maakt, des beter dat in het algemeen ook voor een ander is.

 • Competenties  kunnen worden ingezet om Contenties te bereiken