Inleven

JoHo Toolshop

 

 

  Kennis & Oriëntatie

 

Inleven: Wat is het? Wat kan je er onder verstaan?

Empathisch vermogen - Sensitief gedrag -  Tact

Omschrijving

 • Bij inlevingsvermogen gaat het om luisteren naar en meedenken met anderen, het onderkennen van gevoelens en behoeften van anderen.
 • Jezelf kunnen verplaatsen in anderen en bewust omgaan met verschillende achtergronden en belangen.

Synoniemen & vormen

 • Empathisch vermogen: Het inlevingsvermogen, de kunde of vaardigheid om je in te kunnen leven in de situatie en gevoelens van anderen.
 • Sensitief gedrag: De mate waarin je rekening kunt houden met de gevoelens en behoeften van andere mensen.
 • Tact: Op een voorzichtige, niet kwetsende manier met anderen omgaan. Het inlevingsvermogen uit zich onder andere in tactisch handelen.

Inleven op verschillenden niveau's

Niveau 1 - Je staat open en bent toegankelijk voor anderen 

 • Je kunt goed en actief luisteren naar anderen en toont hierbij geduld.
 • Je bent in staat anderen serieus te nemen en hebt respect en begrip voor hen.
 • Je bent attent, geïnteresseerd in anderen en toont medeleven. 
 • Je kunt je verplaatsen in de positie of belevingswereld van andere mensen; je kunt hun gevoeligheden, emoties, twijfels en irritaties herkennen.

Niveau 2 - Je kunt je verplaatsen in anderen en hen ondersteunen 

 • Je kunt rekening houden met de belangen van anderen.
 • Je kunt goed omgaan met de emoties van zowel jezelf als die van anderen. Je kunt hier bij goed aangeven wat de grenzen zijn.
 • Je bent in staat mee te denken, straalt vertrouwen uit en kunt anderen ondersteunen.
 • Je brengt in een groep de onderlinge omgang ter sprake op een manier die door de anderen wordt geaccepteerd.

Niveau 3 - Je kunt goed omgaan met verschillen 

 • Je kunt makkelijk afwisselen tussen verschillende rollen
 • Je kunt bij gecompliceerde situaties de verschillende belangen van anderen goed inschatten.
 • Je bent op de hoogte van waar je staat en de gevolgen die jouw beslissingen heeft op anderen en houdt dit in je achterhoofd. 
 • Je kunt andere mensen aanspreken op hun ontwikkeling en bijdrage. Je bent hierbij kritisch, maar begripvol.
 • Je gaat op zoek naar onderliggende problemen, redenen en oorzaken voor iemands gevoelens, gedragingen of belangen.

Gerelateerde Studies

 • Psychologie
 • Dierengeneeskunde
 • Pedagogiek
 • Geneeskunde

Gerelateerde Vakken

 • Intelligentie, Persoonlijkheid en Identiteit 
 • Persoonlijkheid en Gezondheid 
 • ASW in de Praktijk
 • Europees recht

 

Coaching, Keuzehulp & Advies

 

 

Trainingen, Testen & Toepassingen

 

Inleven: waar kan je de competentie checken of opdoen?
Type: 3.1. Activities & Jobs
Betrokken skills Land Activitype Crossroads
Nederlands sprekende Help Desk Agent in Zuid-Afrika gezocht Zuid-Afrika Tijdelijk & Vast werk Buitenland: solliciteerbaar Helpdesks & Alarmcentrales - JoHo Job Shop, Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Helpdesk & Callcenter: werk en ontwikkeling in het buitenland
Enthousiaste (pedagogiek) stagiair kan aan de slag in de kinderopvang, buitenschoolse opvang, op een basisschool of op een school met verstandelijk gehandicapten Australië, Nieuw-Zeeland, Malta & Gozo, China Stage & werkervaringsplaats Buitenland: boekbaar Kinderopvang & Jeugdwerk - JoHo Job Shop , Stage & Werkervaringsplaats: in het buitenland, Kinderopvang & Jeugdwerk: werk en ontwikkeling in het buitenland en NL, School & Onderwijsinstelling - JoHo Job Shop
Biedt medische hulpverlening aan skiërs en andere wintersporters Nieuw-Zeeland Tijdelijk werk Buitenland: boekbaar Gezondheidszorg & Medische sector - JoHo Job Shop , Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Gezondheidszorg & Medische sector: werk en ontwikkeling in het buitenland, Skischolen & Wintersport - JoHo Job Shop
Nederlandse les geven in het basis of middelbaar onderwijs, op de scholen of bij de leerlingen thuis. Regelmatig zijn er vacatures voor nieuwe leerkrachten. Australië, Verenigde Arabische Emiraten, Singapore, Oman Tijdelijk & Vast werk Buitenland: solliciteerbaar School & Onderwijsinstelling - JoHo Job Shop , Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, School & Onderwijsinstelling: werk en ontwikkeling in het buitenland
Werken en wonen in een woon- en leergemeenschap voor mensen met een verstandelijke handicap. Begeleid de bewoners en help ze hun potentieel te benutten Canada, Verenigde Staten Gezondheidszorg & Medische sector - JoHo Job Shop , Werk in het buitenland & Buitenlandse baan, Gezondheidszorg & Medische sector: werk en ontwikkeling in het buitenland

Pages

Partnerselectie: Advies & Persoonlijke Ontwikkeling

Partnerselectie: Advies & Persoonlijke Ontwikkeling

Empathie Plus

Empathie Plus is een adviesbureau onder leiding van Joop Stroes. Ze bieden coaching op maat voor individuen en teams. Met gebruik van de bekende Kolbe™ Assessment worden niet alleen je capaciteiten en talenten in kaart gebracht, maar krijg je ook inzicht in de wijze hoe je ze kan toepassen. Kolbe™-theorie en -toepassing brengt je natuurlijke talenten in beeld, waardoor je de mogelijkheid krijgt om op maximale capaciteit te werken.

Psycholoog op Afstand

Waar ook ter wereld oline psychische hulp en therapie via facetime, skype, chat en mail. Persoonlijk en discreet, met je eigen online psycholoog. Behandeling bij uiteenlopende psychische klachten.
De aangesloten psychologen en hulpverleners spreken Nederlands en zijn gespecialiseerd in verschillende vakgebieden.
Zij werken in of vanuit o.a. Australië, Costa Rica, Curaçao, Dubai, Italië, Kroatië, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Suriname en de USA.

Studiekeuze Jong Talent & De Frisse Kijk

De Frisse Kijk is de organisatie van Eva Ouwerkerk. Deze ervaren coach heeft zich gespecialiseerd in studiekeuze, motivatietraining en loopbaanbegeleiding. Gestart als journalist van informatieve programma’s is zij op zoek gaan naar de essentie van thema’s. Zij is deskundig in formeel leren, en gespecialiseerd in sociaal en informeel leren. Zij faciliteert het leren en ontwikkelen bij jong en laat talent.

 

Ikzoekloopbaanbegeleiding.nl

Het kan zijn dat je op een bepaald moment in je leven vastloopt tijdens je loopbaan. Of wellicht heb je te maken met (gedwongen) ontslag. Ook kan het voorkomen dat je vanwege je ziekte of beperking niet meer je huidige beroep kunt uitoefenen. Professionele loopbaanadviesbureaus op het gebied van loopbaanbegeleiding, outplacement en re-integratie kunnen hierin ondersteuning bieden. Ikzoekloobaanbegeleiding.nl is het startpunt voor alle loopbaanadviesbureaus

  

   Meer competenties of contenties checken

 

JoHo: competenties en contenties begrijpen

"Een leven lang leren en studeren om de ervaringen die je tijdens je werk, je reizen of je vrije tijd opdoet, op een juiste plek te zetten, een logisch gevolg te gevenen tot zinvol leven te laten leiden"

 

= JoHo Contenties & Competenties

 • Contenties zijn die elementen (waarden) die leiden tot een tevreden leven, een tevreden groep of een tevreden maatschappij./ Het betreft elementen die een rol spelen bij de mate van tevredenheid die je als mens of als groep mensen (organisatie, familie) zou kunnen hebben. Deze elementen komen al sinds de oudheid in de literatuur voor. Ze worden aangemerkt als cruciale en bepalende elementen in het kader van geluk en tevredenheid.

 • Competenties (skills) zijn vaardigheden en eigenschappen die je kunt testen en opdoen tijdens je studie, je stage, je werk of bijvoorbeeld je reizen.De competenties vormen een serie handvatten op grond waarvan jij betere keuzes kunt maken en je carrière of levensinvulling dichter bij jezelf of je wensen kunt brengen.JoHo gaat er vanuit dat hoe beter jij je keuzes maakt, des beter dat in het algemeen ook voor een ander is.

 • Competenties  kunnen worden ingezet om Contenties te bereiken