Kan je je huis in bewaring geven aan een derde, bekende of onbekende, persoon als je voor langere tijd naar het buitenland vertrekt?

 

 • Huisbewaring houdt in dat je je huis tijdelijk -en legaal- in bewaring geeft aan een onderhuurder.
 • Je kunt in sommige gemeentes huisbewaring aanvragen als je een goede reden hebt om tijdelijk niet in je huis te wonen.
 • “Goede redenen” zijn divers, maar ook een lange reis, een verblijf voor werk of studie in het buitenland en bijvoorbeeld remigratie kunnen daaronder vallen.
 • Je mag je woning natuurlijk ook gewoon leeg laten staan, mits je zelf ingeschreven blijft staan op het adres. Het is dan vaak wel raadzaam dit te melden aan de verhuurder, hypotheekverstrekker en/of verzekeraar, i.v.m. mogelijk verhoogde risico's bij leegstand.
 • Vraag huisbewaring in ieder geval aan ruim vóór je vertrekt; behandelingstermijnen willen nog wel eens variëren (check dit op tijd, hou minimaal rekening met een tweetal weken, vaak meer als je aanvraag via een woningcorporatie loopt)
 • Kosten van (een aanvraag voor) huisbewaring variëren van nihil (vaak bij gemeentes) tot een bijdrage (soms bij particuliere eigenaren of woningbouwcorporaties).
 • Vaak worden er voorwaarden gesteld aan het type woning dat je in bewaring wilt geven; bijvoorbeeld een sociale huurwoning via een woningcorporatie of een koopwoning (waarvan jij de eigenaar/bewoner bent) waarvan de huur volgens een puntenstelsel lager is dan een vastgesteld maximum bedrag.
 • Er is sprake van huisbewaring als je iemand langer dan een minimum periode (bijvoorbeeld drie maanden) in je woning laat wonen, je zelf tijdelijk ergens anders gaat wonen (of reizen), en de huisbewaarder op jouw adres ingeschreven komt te staan. Huisbewaring is vaak ook “eindig”: er wordt een maximum periode vastgesteld waarin je je huis mag laten bewaren, bijvoorbeeld twee jaar. Doel is dat je na die periode de woning zelf weer gaat gebruiken.
 • Er is meestal geen maximum aan het aantal keer dat je huisbewaring kunt aanvragen. Je moet wel altijd éérst weer zelf in het huis wonen, voordat je een nieuwe aanvraag kunt indienen.
 • Voor een huurwoning met een huur tot een bepaald maximum moet je vaak verplicht huisbewaring aanvragen, zodat de verhuurder je eerst toestemming kan geven. Soms wordt gevraagd dat je een (voorwaardelijke) huuropzegging tekent, voor het geval je later niet terugkeert in de woning. Als je geen huisbewaring aanvraagt, maar wel iemand anders in je huis laat wonen, is er sprake van (illegale) onderhuur en loop je het risico op ontruiming door gemeente of verhuurder.
 • Voor een koopwoning met een (gerelateerde) huur tot een bepaald maximum kun je ervoor kiezen om de huisbewaring formeel vast te leggen. Het is raadzaam om dan juridisch advies te vragen als je wilt voorkomen een tijdelijk huurder via de rechter recht op huurbescherming krijgt. Als je geen huisbewaring aanvraagt, heeft de tijdelijke huurder een huisvestingsvergunning nodig.
 • Komt je werkelijke of gerelateerde huur boven een bepaald maximium uit, dan is het meestal niet mogelijk om de huisbewaring formeel aan te vragen. Bij een huurwoning regel je het dan niet via de gemeente, maar via de eigenaar/verhuurder. Bij een koopwoning kun je de huisbewaring zelf regelen; bij voorkeur met juridische ondersteuning.
 • De huisbewaarder (persoon die tijdelijk in je huis woont en het contract ondertekent) moet meestal achttien jaar of ouder zijn, mag eventueel een partner en (minderjarige) kinderen meenemen en mag niet de enige hoofdbewoner(s) zijn van een andere woning in dezelfde gemeente (er mag in dezelfde gemeente dus niet een woning leeg komen te staan door de huisbewaring).
 • De huisbewaarder schrijft zich bij de gemeente in op het adres waar hij of zij huisbewaarder is. Bij huisbewaring gaat men er van uit dat die persoon dan ook daadwerkelijk op dit adres woont (“de meeste keren overnacht”).
 • Als de huisbewaring is goedgekeurd, maak je zelf goede afspraken maken met de huisbewaarder over onder andere het gebruik van de spullen in je woning, het voortijdig opzeggen van de huisbewaring door één van de partijen, de vergoeding die de huisbewaarder gaat betalen.
 • De vergoeding die je kunt vragen bij huisbewaring kan bestaan uit bijvoorbeeld: huur (redelijk is: de huur die je zelf betaalt aan de verhuurder, of de via het puntensysteem gerelateerde huur bij een koopwoning), kosten voor gas en licht, vergoeding voor gebruik van de inboedel, gemeentelijke heffingen/belastingen.
 • Heb je een koopwoning? Zoek online eens op “huurcommissie” of “huurprijscheck” voor het bepalen van een relevante huurprijs.
 • Lees ook tips hoe je kan checken of je te maken hebt met een “betrouwbare” huurder en welke onderdelen je in een huurcontract minimaal opneemt.

NB wanneer je e.e.a. aangevraagd/gemeld hebt en je krijgt geen toestemming van je woningbouwbedrijf, verhuurmaatschappij of hypotheekverstrekker dan wordt het risico uiteraard groter om toch te gaan (onder)verhuren.

 • Sommigen kiezen ervoor, na eerst anonieme onderzoek te hebben gedaan, om niets formeel te melden bij bank, verhuurmaatschappij of woningbouwvereniging.
 • Zolang je maandlasten worden betaald, levert dat meestal niet zoveel problemen op.
 • Heb je weinig financiële buffer en stopt de (onder)huurder met betalen, dan loop je het risico dat je zelf je maandlasten ook niet meer krijgt gefinancierd.
Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Aansluiten bij JoHo met een JoHo abonnement

JoHo abonnement (€20,- p/j)

 • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
 • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner
 • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
 • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
 • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)

 of met een JoHo donateurschap

JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

 • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
 • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
 • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
 • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

 

Aanmelden & Aansluiten bij JoHo 

Partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

Wereldstage & Wereldjob

Wereldstage is actief op Curaçao en helpt je aan betaald werk, stages, vrijwilligerswerk en de invulling van een 'gap programma'. Ze organiseren voor alle leeftijden programma's van een paar weken of langer, waarbij je erachter komt welke toekomst bij jou past. Lokale initiatieven worden gesteund door vrijwilligers te plaatsen, en financieel bij te dragen aan de vele goede doelen op Curaçao.

Dutchies Travel

Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te ontwikkelen! Door hun passie & liefde voor reizen te delen met de Nederlandse community creëren ze unieke en volledig op maat gemaakte droomreizen.
Ze geven gratis advies over reizen in Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Canada en hun andere bestemmingen. Ze helpen je bij het maken van je reisplannen, en bij het kiezen en regelen van tours en activiteiten die het beste bij jou passen.

Vrijwillig Wereldwijd

Vrijwillig Wereldwijd is een kleinschalige organisatie die de mooiste lokale projecten in meer dan 10 landen ondersteunt op de continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ze zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk in het buitenland kan leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van een goede begeleiding en jarenlange ervaring doen ze er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat ze op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

Snowminds

Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

Pakachere

Pakachere is een backpackershostel en creatief centrum in Malawi, opgericht door twee Nederlanders. De plek doet dienst als een ontmoetingsplek, waar mensen samen kunnen komen voor workshops, activiteiten of om gewoon een drankje te doen.

Oneworld

OneWorld is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Naast de website OneWorld.nl geeft de organisatie ook een aantalk keer per jaar het tijdschrijft OneWorld uit!

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten