Samenvattingen en studiehulp bij Logisch en kritisch denken van Burgers - Boektool

  Tools

De hele tekst op deze pagina lezen? Alle JoHo tools gebruiken? Sluit je dan aan bij JoHo en log in!
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Samenvattingen en studiehulp bij Logisch en kritisch denken van Burgers

Boeksamenvattingen - TentamenTickets

JoHo: crossroads via bundels

Boeksamenvatting per hoofdstuk

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 2e druk van Logisch en kritisch denken van Burgers - Bundel

Samenvattingen per hoofdstuk bij de 2e druk van Logisch en kritisch denken van Burgers - Bundel

Study guide with Logisch en kritisch denken by Burgers

Study guide with Logisch en kritisch denken by Burgers

Study guide with Logisch en kritisch denken

Online Samenvattingen en studiehulp bij Logisch en kritisch denken on joho.org

Meer samenvattingen en studiehulp bij Logisch en kritisch denken on worldsupporter.org

Table of content (Inhoudsopgave)

  • Hoofdstuk 0 - Waar gaat het boek 'Logisch en kritisch denken van Burgers' over?
  • Hoofdstuk 1 - Wat houdt 'kritisch denken' in?
  • Hoofdstuk 2 - Waaruit bestaat een redenering?
  • Hoofdstuk 3 - Hoe kun je redeneringen ontleden?
  • Hoofdstuk 4 - Wanneer is er sprake van een geldige dan wel een ongeldige conclusie?
  • Hoofdstuk 5 - Wanneer is er sprake van voldoende en noodzakelijke voorwaarden?
  • Hoofdstuk 6 - Hoe kun je helder denken door middel van categorieën?
  • Hoofdstuk 7 - Wat zijn informele drogredenen?
  • Hoofdstuk 8 - Aan welke vereisten moeten argumenten voldoen voor een toereikende ondersteuning van de conclusie?
  • Hoofdstuk 9 - Welke verschillende soorten conclusies zijn er?
  • Hoofdstuk 10 - Onderzoek doen: wat houden verifiëren en falsifiëren in?
  • Hoofdstuk 11 - Wat houdt het advies 'het scheermes van Ockham' in?
  • Hoofdstuk 12 - Welke invloed hebben emoties op conclusies?
  • Hoofdstuk 13 - Hoe trek je een conclusie uit statistisch onderzoek?

Studying Logisch en kritisch denken by Burgers

  • Study tips: Critical thinking is very important for doing good research. So you need to know what critical thinking means. You can mention this using the following mnemonic. BINKA: disputed information, do not accept it uncritically. A critical thinker constantly asks himself three things, remember them and understand the distinction between them: 1) Is this argument correct? 2) Is the correct conclusion drawn? 3) Is there really nothing to argue against?

Related content on joho.org

Waar gaat het boek 'Logisch en kritisch denken van Burgers' over? - Chapter 0

Waar gaat het boek 'Logisch en kritisch denken van Burgers' over? - Chapter 0


Wat is de achtergrond van de auteur?

Het boek ‘Logisch & Kritisch denken’ is geschreven door Simon Burgers. Hij doceert onderzoeksvaardigheden en communicatie (vergaderen, schrijven, presenteren) aan de Haagse Hogeschool. Burgers studeerde zelf Nederlandse Taal- en Letterkunde met als minor Psychologie.

Hoe is het boek opgebouwd?

Zoals de tekst op de voorkant van het boek al aangeeft, staan drie thema’s hierin centraal: onderzoeken, argumenteren en concluderen. Het boek vangt aan met een definitie van ‘kritisch denken’ en het belang van deze vaardigheid. Hierna wordt uitgelegd wat een redenering is en hoe je een argument en een conclusie kunt herkennen. In hoofdstuk 3 worden redeneringen ontleed en wordt ingegaan op enkelvoudige, meervoudige, onderschikkende en complexe argumentatie, tegenargumenten en hoe je een eigen betoog kunt structureren. Hoofdstuk 4 gaat over logisch denken en conclusies: ongeldige en geldige conclusies, syllogismen en conditionele redeneringen. Afsluitend volgen drie belangrijke leerpunten. Hoofdstuk 5 gaat over logisch denken en voorwaarden: voldoende en noodzakelijke voorwaarden. Hoofdstuk 6 gaat over logisch denken en helder denken in categorieën: de twee vereisten non-overlap en volledigheid, intelligentietesten, het operationeel maken van onderzoeksvragen en het volledig en elkaar uitsluitend maken van deelvragen. In hoofdstuk 7 komen verschillende drogredenen (stroman, ad hominem, post hoc, overhaaste generalisatie, cirkelredenering, omdraaien van de bewijslast, onjuiste analogie) aan de orde. Hoofdstuk 8 gaat over de relevantie en volledigheid van argumenten/gegevens ten aanzien van de conclusie. Hoofdstuk 9 gaat over verschillende soorten conclusies, interne en externe validiteit, inductie en deductie. In hoofdstuk 10 wordt de empirische cyclus (vijf fasen van onderzoek) en het verifiëren en falsifiëren van een hypothese besproken. Hoofdstuk 11 bespreekt het advies genaamd ‘het scheermes van Ockham’ en hoe je dit kunt toepassen op verschillende vraagstukken. Hoofdstuk 12 gaat over de invloed van emoties op de conclusie. Dit wordt uitgelegd aan de hand van drie klassieke voorbeelden. Ook wordt hierin uitgelegd welke twee denksystemen de mens gebruikt. Het laatste hoofdstuk heeft betrekking op het trekken van conclusies uit statistisch onderzoek. Hierin komt significantietoetsing, de alfafout, de effectgrootte, de steekproefgrootte, het onderscheidingsvermogen, de keuze voor eenzijdig of tweezijdig toetsen en de bayesiaanse benadering aan de orde. Aan het einde van elk hoofdstuk heeft de auteur oefeningen geplaatst.

Hoe verhoudt dit boek zich tot andere boeken over kritisch denken en argumenteren?

Er zijn veel boeken geschreven over de ontleding van argumentatie en drogredenen. Dit boek onderscheidt zich van andere boeken doordat het veel aandacht besteedt aan logisch denken. Syllogismen worden zelden besproken in andere boeken en ook conditionele redeneringen en het helder denken in categorieën komen in veel andere leermethodes niet voor. Dit boek legt deze leerstukken op begrijpelijke wijze uit, waardoor je ermee kunt werken zonder kennis van logica of wiskunde. Ten tweede worden de begrippen volledigheid, relevantie, deductie en inductie, externe en interne validiteit in veel andere argumentatieboeken niet besproken, terwijl dit belangrijk is voor de beoordeling van een conclusie. Het derde onderscheid met andere boeken betreft het benoemen van een verband tussen enerzijds kritisch denken en goede argumentatie en anderzijds onderzoeksvaardigheden. Het laatste verschil betreft de bespreking van statistisch onderzoek die het mogelijk maakt dat studenten uitkomsten hiervan naar waarde kunnen schatten. Een wiskundige achtergrond is niet nodig voor het begrijpen van deze tekst.

In deze tweede druk wordt vergeleken met de eerste druk meer aandacht besteed aan hoe psychologische obstakels kritisch denken in de weg staan.

Het boek bespreekt bijvoorbeeld niet hoe je moet onderzoeken of sprake is van een betrouwbare bron.

Wat houdt 'kritisch denken' in? - Chapter 1

Wat houdt 'kritisch denken' in? - Chapter 1


Wat wordt bedoeld met 'kritisch denken'? 

Iemand die 'kritisch denkt' accepteert de informatie (redeneringen of uitspraken) die hij/zij ontvangt niet klakkeloos, maar gaat zorgvuldig na of deze betwist kan worden. Een voorbeeld: een astronoom uit de 17e eeuw beredeneerde dat Jupiter geen manen dan wel satellieten kon hebben, waar een andere astronoom aangaf deze te hebben waargenomen door zijn telescoop. Niet alleen waren enkele uitspraken feitelijk incorrect, ook zijn beredenering klopte niet. Hij stelde dat satellieten niet waarneembaar zijn met het blote oog, zij daarom geen effect hebben op de aarde en dus niet bestaan. Zwaartekracht is tevens onzichtbaar, maar wel degelijk bestaand.

Een ander voorbeeld betreft een onderzoek naar een verband tussen de doodstraf en het aantal moorden in Amerika. Volgens onderzoekers was hiervan sprake omdat uit data uit verschillende staten bleek dat herinvoering van de doodstraf resulteerde in een afname van het aantal moorden, waar dit aantal opliep ingeval van afschaffing. Zij concludeerden dat de doodstraf een effectief instrument is voor het verminderen van het aantal moorden. Andere onderzoekers betwistten deze conclusie, zij toonden aan dat de data vergelijkbaar is met die van staten waarin de doodstraf niet gehanteerd werd. 

Is kritisch denken lastig?

Velen beschouwen zichzelf als kritisch en denken dat zij een goede radar hebben voor de waarheid. Toch zul je zien dat wanneer je een groep mensen een aantal redeneringen voorlegt, de conclusies uiteen zullen lopen. Lees de onderstaande redeneringen. 

  1. Sommige wetenschappelijke artikelen bevatten spelfouten. Sommige Nederlandse artikelen zijn wetenschappelijk. Dus: sommige Nederlandse artikelen bevatten spelfouten. 
  2. Als mijn theorie correct is, komt mijn verwachting uit. Mijn verwachting komt uit. Dus: mijn theorie is correct. 

Een conclusie is geldig of ongeldig. In het geval van bovenstaande redeneringen zijn er vier opties: 1) de eerste conclusie is geldig, 2) de tweede conclusie is geldig, 3) allebei de conclusies zijn ongeldig, en 4) allebei de conclusies zijn geldig. Antwoord: allebei de conclusies zijn ongeldig (zie hoofdstuk 4).

Kritisch denken kan lastig zijn, maar iedereen kan het leren. Het is van belang te oefenen en een aantal zaken te onthouden. Relevant is tevens dat je niet klakkeloos redeneringen en uitspraken voor waar aanneemt. Vraag jezelf continu af: is dit argument wel juist? Is het de juiste conclusie? Kan ik er werkelijk niets tegenin brengen?

Wat heb je aan de vaardigheid 'kritisch denken'? 

Van de vaardigheid kritisch denken zul je ook in je dagelijkse leven profiteren. Het is niet alleen handig voor je carrière, maar ook bij het doen van een grote aankoop, het afwegen van de voors en tegens wanneer je een medische ingreep overweegt etc. Gedurende je opleiding of carrière kan het uitvoeren van een onderzoek vereist zijn. Je moet dan in staat zijn de onderzoeksconclusies kritisch te analyseren. Om de eisen die de wetenschap stelt aan een degelijk onderzoek te begrijpen moet je kritisch kunnen denken.

Waaruit bestaat een redenering? - Chapter 2
Hoe kun je redeneringen ontleden? - Chapter 3
Wanneer is er sprake van een geldige dan wel een ongeldige conclusie? - Chapter 4
Wanneer is er sprake van voldoende en noodzakelijke voorwaarden? - Chapter 5
Hoe kun je helder denken door middel van categorieën? - Chapter 6
Wat zijn informele drogredenen? - Chapter 7
Aan welke vereisten moeten argumenten voldoen voor een toereikende ondersteuning van de conclusie? - Chapter 8
Welke verschillende soorten conclusies zijn er? - Chapter 9
Onderzoek doen: wat houden verifiëren en falsifiëren in? - Chapter 10
Wat houdt het advies 'het scheermes van Ockham' in? - Chapter 11
Welke invloed hebben emoties op conclusies? - Chapter 12
Hoe trek je een conclusie uit statistisch onderzoek? - Chapter 13
TentamenTickets per hoofdstuk bij de 2e druk van Logisch en kritisch denken van Burgers - Chapter
Samenvattingen en studiehulp bij Logisch en kritisch denken van Burgers - Boektool
JoHo nieuwsupdates voor inspiratie, motivatie en nieuwe ervaringen: winter 23/24

Projecten, Studiehulp en tools:

  • Contentietools: wie in deze dagen verwonderd om zich heen kijkt kan wellicht terecht op de pagina's over tolerantie en verdraagzaamheid en over empathie en begrip, mocht dat niet voldoende helpen check dan eens de pagina over het omgaan met stress of neem de vluchtroute via activiteit en avontuur in het buitenland.
  • Competentietools: voor meer werkplezier en energie en voor betere prestaties tijdens studie of werk kan je gebruik maken van de pagina's voor vaardigheden en competenties.
  • Samenvattingen: de studiehulp voor Rechten & Juridische opleidingen is sinds de zomer van 2023 volledig te vinden op JoHo WorldSupporter.org. Voor de studies Pedagogiek en Psychologie kan je ook in 2024 nog op JoHo.org terecht.
  • Projecten: sinds het begin van 2023 is Bless the Children, samen met JoHo, weer begonnen om de slum tours nieuw leven in te blazen na de langdurige coronastop. Inmiddels draaien de sloppentours weer volop en worden er weer nieuwe tourmoeders uit deze sloppen opgeleid om de tours te gaan leiden. In het najaar van 2023 is ook een aantal grote dozen met JoHo reiskringloop materialen naar de Filipijnen verscheept. Bless the Children heeft daarmee in het net geopende kantoortje in Baseco, waar de sloppentour eindigt, een weggeef- en kringloopwinkel geopend.

Vacatures, Verzekeringe en vertrek naar buitenland:

World of JoHo:

  • Leiden: de verbouwing van het Leidse JoHo pand loopt lichte vertraging op, maar nadert het einde. Naar verwachting zullen eind februari de deuren weer geopend kunnen worden.
  • Den Haag: aangezien het monumentale JoHo pand in Den Haag door de gemeente noodgedwongen wordt afgebroken en herbouwd, zal JoHo gedurende die periode gehuisvest zijn in de Leidse vestiging.
  • Medewerkers: met name op het gebied van studiehulpcoördinatie, internationale samenwerking en internationale verzekeringen wordt nog gezocht naar versterking!

Nieuws en jaaroverzicht 2023 -2024

  

  

Tentamens en tests

TentamenTickets per hoofdstuk bij de 2e druk van Logisch en kritisch denken van Burgers - Chapter

   

Verdieping

Waar gaat het boek 'Logisch en kritisch denken van Burgers' over? - Chapter 0

Waar gaat het boek 'Logisch en kritisch denken van Burgers' over? - Chapter 0


Wat is de achtergrond van de auteur?

Het boek ‘Logisch & Kritisch denken’ is geschreven door Simon Burgers. Hij doceert onderzoeksvaardigheden en communicatie (vergaderen, schrijven, presenteren) aan de Haagse Hogeschool. Burgers studeerde zelf Nederlandse Taal- en Letterkunde met als minor Psychologie.

Hoe is het boek opgebouwd?

Zoals de tekst op de voorkant van het boek al aangeeft, staan drie thema’s hierin centraal: onderzoeken, argumenteren en concluderen. Het boek vangt aan met een definitie van ‘kritisch denken’ en het belang van deze vaardigheid. Hierna wordt uitgelegd wat een redenering is en hoe je een argument en een conclusie kunt herkennen. In hoofdstuk 3 worden redeneringen ontleed en wordt ingegaan op enkelvoudige, meervoudige, onderschikkende en complexe argumentatie, tegenargumenten en hoe je een eigen betoog kunt structureren. Hoofdstuk 4 gaat over logisch denken en conclusies: ongeldige en geldige conclusies, syllogismen en conditionele redeneringen. Afsluitend volgen drie belangrijke leerpunten. Hoofdstuk 5 gaat over logisch denken en voorwaarden: voldoende en noodzakelijke voorwaarden. Hoofdstuk 6 gaat over logisch denken en helder denken in categorieën: de twee vereisten non-overlap en volledigheid, intelligentietesten, het operationeel maken van onderzoeksvragen en het volledig en elkaar uitsluitend maken van deelvragen. In hoofdstuk 7 komen verschillende drogredenen (stroman, ad hominem, post hoc, overhaaste generalisatie, cirkelredenering, omdraaien van de bewijslast, onjuiste analogie) aan de orde. Hoofdstuk 8 gaat over de relevantie en volledigheid van argumenten/gegevens ten aanzien van de conclusie. Hoofdstuk 9 gaat over verschillende soorten conclusies, interne en externe validiteit, inductie en deductie. In hoofdstuk 10 wordt de empirische cyclus (vijf fasen van onderzoek) en het verifiëren en falsifiëren van een hypothese besproken. Hoofdstuk 11 bespreekt het advies genaamd ‘het scheermes van Ockham’ en hoe je dit kunt toepassen op verschillende vraagstukken. Hoofdstuk 12 gaat over de invloed van emoties op de conclusie. Dit wordt uitgelegd aan de hand van drie klassieke voorbeelden. Ook wordt hierin uitgelegd welke twee denksystemen de mens gebruikt. Het laatste hoofdstuk heeft betrekking op het trekken van conclusies uit statistisch onderzoek. Hierin komt significantietoetsing, de alfafout, de effectgrootte, de steekproefgrootte, het onderscheidingsvermogen, de keuze voor eenzijdig of tweezijdig toetsen en de bayesiaanse benadering aan de orde. Aan het einde van elk hoofdstuk heeft de auteur oefeningen geplaatst.

Hoe verhoudt dit boek zich tot andere boeken over kritisch denken en argumenteren?

Er zijn veel boeken geschreven over de ontleding van argumentatie en drogredenen. Dit boek onderscheidt zich van andere boeken doordat het veel aandacht besteedt aan logisch denken. Syllogismen worden zelden besproken in andere boeken en ook conditionele redeneringen en het helder denken in categorieën komen in veel andere leermethodes niet voor. Dit boek legt deze leerstukken op begrijpelijke wijze uit, waardoor je ermee kunt werken zonder kennis van logica of wiskunde. Ten tweede worden de begrippen volledigheid, relevantie, deductie en inductie, externe en interne validiteit in veel andere argumentatieboeken niet besproken, terwijl dit belangrijk is voor de beoordeling van een conclusie. Het derde onderscheid met andere boeken betreft het benoemen van een verband tussen enerzijds kritisch denken en goede argumentatie en anderzijds onderzoeksvaardigheden. Het laatste verschil betreft de bespreking van statistisch onderzoek die het mogelijk maakt dat studenten uitkomsten hiervan naar waarde kunnen schatten. Een wiskundige achtergrond is niet nodig voor het begrijpen van deze tekst.

In deze tweede druk wordt vergeleken met de eerste druk meer aandacht besteed aan hoe psychologische obstakels kritisch denken in de weg staan.

Het boek bespreekt bijvoorbeeld niet hoe je moet onderzoeken of sprake is van een betrouwbare bron.

    

   

Samenvattingen en studiehulp per gerelateerde opleiding

  

 

JoHo: crossroads uit de bundels