Waar let je op als je een verkenningsreis (oriënterend bezoek) wilt maken bij een beoogd lang verblijf in het buitenland?

 

 • oriëntatie leefomgeving: in welk deelgebied van bestemming kom je te wonen (stad, dorp, wijk...); zoek de buitenwijken op, maak een langere bus- of treinreis door het land, kijk naar de lokale televisie om te zien wat er speelt
 • met kinderen: zijn er passende scholen in de nabijheid. Ga je bijvoorbeeld in een metropool wonen, dan kan het voorkomen dat bijvoorbeeld de scholen met name aan bv. de oostkant van de stad liggen, terwijl de meeste expats juist aan de westkant wonen (vaak waar de meeste gezellige uitgaansgebieden zien). Als je zelf autorijd of full time een chauffeur hebt is dat geen probleem, als je afhankelijk bent van de bus of taxi’s kan het lastig zijn. Dan is het weer handig op loopafstand van een metrostation te wonen. Zeker als je kleine kinderen hebt is de metro een uitkomst.
 • met kinderen: Maak zoveel mogelijk foto's en video-opnamen van voor hen belangrijke plekken: school, nieuwe omgeving, clubs, sportvelden, speelplekken etc. Maak het ze makkelijk om zich een voorstelling te maken van de plek waar ze naar toe gaan.
 • met werk zoeken: hoe ziet het lokale expat netwerk eruit?
 • met werk zoeken: gebruik een eerste verkenningsreis vooral als investering: hoe werkt solliciteren, hoe verlopen sollicitatieprocedures, hoe reageert men in de lokale cultuur op antwoorden die je geeft (wat wordt op prijs gesteld, wat niet)
 • als je een uitnodiging krijgt van een potentieel werkgever: realiseer je dat het op sommige bestemmingen gebruikelijk is dat je door een mogelijke werkgever -na eerste verkenning via online beeldbellen, telefoon of e-mail- wordt uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek op locatie. De vliegticket-investeringskosten zijn dan vaak voor eigen rekening, zonder dat je de garantie hebt dat je wordt aangenomen.
 • met nieuwe baan: hoe ziet je toekomstige werkplek eruit, alvast kennismaken met collega's
 • met zoeken/kopen van een huis:
  • oriënteer je op de huizenmarkt en/of op eventuele accommodatie alternatieven mocht je al een (tijdelijk) adres hebben gevonden.
  • realiseer je dat onroerend goed verkopers je slechts een beperkt deel van het huisaanbod (kunnen of willen) laten zien
  • maak je eerste verkenningstrip bij voorkeur zonder je kinderen zodat je in korte tijd veel huizen kunt bekijken en kunt focussen
  • maak gebruik van (gedetailleerde) autonavigatie; het maakt je huizen zoektocht vele malen efficiënter
  • beslis nooit direct
  • maak veel foto's/video-opnamen die je thuis nog eens rustig kunt terugkijken
  • maak heldere aantekeningen van voors & tegens bij het bekijken van huizen
  • let bij de keuze van een huis of appartement goed op of er vochtplekken te zien zijn. Afhankelijk van je woonland en klimaat kunnen behoorlijk veel woningen dit probleem hebben, schimmels kunnen je gezin ziek maken.
  • als je genoeg budget hebt of krijgt voor een woning met vloerverwarming: doen! Er zijn in veel "furnished appartments" meestal wel warme-lucht-blazers, maar dat wil zeggen dat je vaak koude benen hebt en warme wind in je gezicht.
 • rondom financiën: oriënteer je op het financiële systeem en welke banken terplaatse gericht zijn op expats (hoe werkt openen van bankrekeningen, kosten, internationale transacties, hypotheek, mogelijkheden online bankieren etc.). Tijdige oriëntatie op dit terrein maakt je (financiële) start na emigratie een stuk soepeler!
 • rondom het opbouwen van een netwerk: besteed tijdens de trip al aandacht aan het opbouwen van eerste relaties: ga bijvoorbeeld op bezoek bij andere emigranten in de regio, maak waar mogelijk alvast kennis met instanties waar je straks zaken moet gaan regelen

Ongemerkt was ik al oriënterende tóch in een prachtige droomballon beland. Na enkele dagen op verkenningstrip in ons "toekomstige nieuwe woonland" prikten we die al snel door. Natuurlijk zijn er prachtige huizen aan prachtige meren...maar ook prachtig onbetaalbaar. Natuurlijk is er onmetelijke natuur en bos, maar wonen en werken in de wildernis is niet zo eenvoudig te regelen. En ook Canada bleek fileleed te kennen. Om over de prijzen van drank maar te zwijgen...daar ging mijn dagelijkse wijntje om de dag af te sluiten!

Emigrant Canada (uiteindelijk wel écht een plek in Canada gevonden).

Vanuit Nederland zagen we op internet ons droomhuis in Slowakije. We oriënteerden ons al een tijdje op een huis in dat land, kenden de regio redelijk goed. Voordat we zelf gingen kijken vroegen we een vriendin die in die regio woont een eerste indruk te vormen. Natuurlijk kreeg ze een flinke vragenlijst mee. Haar bevindingen waren precies waar we op hoopten: tijd om zelf een bezichtiging te gaan plannen!

Emigrantenstel Slowakije

Heb je niet de volledige tekst in beeld, log dan eerst in
 

Aansluiten bij JoHo als abonnee of donateur

The world of JoHo footer met landenkaart

Aansluiten bij JoHo met een JoHo abonnement

JoHo abonnement (€20,- p/j)

 • Voor wie online volledig gebruik wil maken van alle JoHo's en boeksamenvattingen voor alle fases van een studie, met toegang tot alle online HBO & WO boeksamenvattingen en andere studiehulp
 • Voor wie gebruik wil maken van de gesponsorde boeksamenvattingen en er met zijn pinpoints 10 gratis kan afhalen in een JoHo support center of bij een JoHo partner
 • Voor wie gebruik wil maken van de vacatureservice en bijbehorende keuzehulp & advieswijzers
 • Voor wie gebruik wil maken van keuzehulp en advies bij werk in het buitenland, lange reizen, vrijwilligerswerk, stages en studie in het buitenland
 • Voor wie extra kortingen wil op (reis)artikelen en services (online + in de JoHo support centers)

 of met een JoHo donateurschap

JoHo donateurschap (€5,- per jaar)

 • Voor wie €10,- korting wil op zijn JoHo abonnement
 • Voor wie JoHo WorldSupporter en Smokey projecten wil steunen
 • Voor wie gebruik wil maken van alle gedeelde materialen op WorldSupporter
 • Voor wie op zoek is naar de organisatie bij een vacature

 

Aanmelden & Aansluiten bij JoHo 

Meer partners: met impact

Partnerselectie: inspiratie & activiteiten in binnen- en buitenland

Wereldstage & Wereldjob

Wereldstage is actief op Curaçao en helpt je aan betaald werk, stages, vrijwilligerswerk en de invulling van een 'gap programma'. Ze organiseren voor alle leeftijden programma's van een paar weken of langer, waarbij je erachter komt welke toekomst bij jou past. Lokale initiatieven worden gesteund door vrijwilligers te plaatsen, en financieel bij te dragen aan de vele goede doelen op Curaçao.

Dutchies Travel

Dutchies Travel is dé plek om reisplannen, ideeën en dromen van alle Dutchies (en hun vrienden) ter wereld te ontwikkelen! Door hun passie & liefde voor reizen te delen met de Nederlandse community creëren ze unieke en volledig op maat gemaakte droomreizen.
Ze geven gratis advies over reizen in Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Canada en hun andere bestemmingen. Ze helpen je bij het maken van je reisplannen, en bij het kiezen en regelen van tours en activiteiten die het beste bij jou passen.

Vrijwillig Wereldwijd

Vrijwillig Wereldwijd is een kleinschalige organisatie die de mooiste lokale projecten in meer dan 10 landen ondersteunt op de continenten: Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Europa. Ze zijn er van overtuigd dat vrijwilligerswerk in het buitenland kan leiden tot een geweldige win-win situatie. Door middel van een goede begeleiding en jarenlange ervaring doen ze er alles aan doen om deze belofte waar te maken. Dit omdat ze op deze manier de wereld een stukje mooier willen maken en mensen willen inspireren.

Snowminds

Bij Snowminds deelt het volledige team dezelfde passie: Sneeuw! Iedereen in het team heeft winterseizoenen gedaan, uiteenlopend van één winterseizoen tot meer dan negen. Snowminds begeleidt haar ski- en snowboardleraren van de reis tot skipas, van het hotel tot je contract. Bij Snowminds volgt iedereen basis- en vervolgopleidingen om uiteindelijk zo goed voorbereid mogelijk de verschillende skiculturen ter wereld te kunnen ervaren én de Snowboard gasten van dezelfde passie te laten genieten.

Pakachere

Pakachere is een backpackershostel en creatief centrum in Malawi, opgericht door twee Nederlanders. De plek doet dienst als een ontmoetingsplek, waar mensen samen kunnen komen voor workshops, activiteiten of om gewoon een drankje te doen.

Oneworld

OneWorld is de grootste Nederlandse website over mondiale verbondenheid en duurzaamheid. Naast de website OneWorld.nl geeft de organisatie ook een aantalk keer per jaar het tijdschrijft OneWorld uit!

  Chapters 

Teksten & Informatie

JoHo: paginawijzer

JoHo 'chapter 'pagina

 

Wat vind je op een JoHo 'chapter' pagina?

 •   JoHo chapters zijn tekstblokken en hoofdstukken rond een specifieke vraag of een deelonderwerp

Crossroad: volgen

 • Via een beperkt aantal geselecteerde webpagina's kan je verder reizen op de JoHo website

Crossroad: kiezen

 • Via alle aan het chapter verbonden webpagina's kan je verder lezen in een volgend hoofdstuk of tekstonderdeel.

Footprints: bewaren

 • Je kunt deze pagina bewaren in je persoonlijke lijsten zoals: je eigen paginabundel, je to-do-list, je checklist of bijvoorbeeld je meeneem(pack)lijst. Je vindt jouw persoonlijke  lijsten onderaan vrijwel elke webpagina of op je userpage
 • Dit is een service voor JoHo donateurs en abonnees.

Abonnement: nemen

 • Hier kun je naar de pagina om je aan te sluiten bij JoHo, JoHo te steunen en zelf en volledig gebruik te kunnen maken van alle teksten en tools.

Abonnement: checken

 • Hier vind je wat jouw status is als JoHo donateur of abonnee

Aantekeningen: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten. Je kunt zelf online aantekeningen maken en bewaren, je eigen antwoorden geven op tests, of bijvoorbeeld checklists samenstellen.
 • De aantekeningen verschijnen direct op de pagina en zijn alleen voor jou zichtbaar
 • De aantekeningen zijn zichtbaar op de betrokken webpagine en op je eigen userpage.

Prints: maken

 • Dit is een service voor wie bij JoHo is aangesloten.  Wil je een tekst overzichtelijk printen, gebruik dan deze knop.
JoHo: footprint achterlaten